Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2016-05-19

Allmänt om cancer

ID: 70871

Hej,Vad är tumörceller är det en tumör? / maja

Hej,
Vad är tumörceller är det en tumör?

maja

Dr Ulrik Narbe

Hej Maja. 

Tumörceller är de celler som bygger upp en tumör. Tumörceller delar sig på ett ofta snabbt och ohämmat sätt vilket gör att de när de blivit väldigt många bildar en tumör som man kan känna om den t ex sitter i ett bröst eller som man kan se på röntgen när man undersöker. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-05-19

Bröstcancer

ID: 70870

Hej Jag har bröstcancer med metastas till skellet. .... / ana

Hej Jag har bröstcancer med metastas till skellet. Mina tumör märker är 25. Blöd prover bra. Kan det betyda att läget är under kontrol. snart ska jag göra CT också. 

ana

Dr Ulrik Narbe

Hej Ana. 

Hur prognosen på sikt ser ut för en enskild bröstcancer är svårt att förutsäga med den mycket begränsade information du ger mig. Vid spridd bröstcancer kan man dock konstatera att det prognostiskt "bästa" eller kanske "minst dåliga" stället att få metastas/metastaser är just skelettet. Med bra behandling kan sjukdomen stanna där under många år utan att försämras eller ge särskilt mycket symptom. När det gäller normala blodprover så säger de att din kropp verkar vara i god balans och fungera fint trots cancern just nu. Detta är naturligtvis bra men det säger inte så mycket om hur cancern kommer att bete sig framöver. Det finns en tumörmarkör som vi ibland använder vid bröstcancer och den heter Ca15-3. Jag skulle gissa att det är den du menar och att den för närvarande är 25 hos dig. Detta är ett lågt värde och det är bra men man måste jämföra detta värdet med eventuella tidigare för kunna dra några mer långtgående slutsatser. Om värdet legat stabilt kring 25 under lång tid så talar det för att din cancersjukdom är stillsam och om värdet rent av varit mycket högre tidigare men minskat successivt så talar det för att sjukdomen förbättrats under pågående behandling. Om värdet däremot varit lägre än 25 vid tidigare kontroller så skulle det i värsta fall kunna betyda att cancern är på väg att försämras. Du ska snart göra en CT och efter den kommer du att kunna få mer klara besked om hur läget med din cancer ser ut just nu och jag hoppas och tror att undersökningen kommer att visa på att din cancersjukdom är under god kontroll med den behandling du har. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-05-18

Allmänt om cancer

ID: 70859

Hej Jag är lite orolig över om jag har skelettcancer. D .... / Orolig sjuttonåring

Hej Jag är lite orolig över om jag har skelettcancer. Det "värker" i skelettet i höger hand, arm och skulderblad. Känner mest av smärtan när jag inte är i rörelse så smärtan dyker som mest upp på natten när man egentligen vill sova. Är 17 år och har bara haft smärtan i någon dag men har märkt att smärtan strålar ut i fingrarna och det är inte lika smidigt att öppna och stänga handen med höger hand än den vänstra.

Orolig sjuttonåring

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig sjuttonåring. 

Dina symptom låter inte som skelettcancer utan snarare som någon form av helt ofarlig värk. Det kan vara en inflammation eller någon form av nervretning. Kanske har du gjort något särskilt med handen/armen sista tiden som triggat igång besvären. Jag tycker du ska avvakta en vecka eller så och om du inte blivit bättre spontant boka en tid till en husläkare på vårdcentral för en kontroll av vad det hela kan bero på och om någon behandling behöver sättas in. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-05-16

Allmänt om cancer

ID: 70843

Min leverfläck under armhålan är brun och har en ojämn .... / VN

Min leverfläck under armhålan är brun och har en ojämn gul/rosa kant runt sig. Är det något att oroa sig för? Sen har jag en leverfläck under andra armhålan som har blivit mycket mörkare.

VN

Dr Ulrik Narbe

Hej VN. 

Det låter inte uppenbart alarmerande men informationen du ger mig är begränsad och för att kunna ge ett säkrare besked behöver man undersöka dig. Leverfläckar som tillväxer tycker jag dock att man ska kontrollera. Boka en tid till en husläkare som får titta på dina hudförändringar. 

Med vänlig hälsning. Ulrik 

PermalänkVisa

2016-05-14

Bröstcancer

ID: 70834

Hej,  Jag har trippelnegativ BC (en tumör i v .... / Gule

Hej, 
 Jag har trippelnegativ BC (en tumör i vänstra bröstet 2,3 cm en i armhålan 2,1cm) och har precis avslutat cellgiftsbehandlingen...kollen visade att dessa tumörer är nu 3 och 4 mm stora ...operation och strålbehandling är planerat ... sedan i juni månad 2016 har jag varit på tre månaders kontroller (ultraljud) pga andra knölar...läkaren som var väldigt noggrann ville se utvecklingen av knölarna ....alla godartade 3 av de var aktiva sa hon ...5 oktober fanns bara de gamla vissa hade till o med försvunnit...men inga förändringar ...men 18 januari blev allt ändrad...på 3 månader hade dessa från ingenstans dykt upp...läkaren ordnade allt själv så att jag snabbt fick komma in.... min fråga är som ingen vill svara på : kan man säga att min cancer är tidig upptäckt ????....varför ger dem undvikande svar kan jag inte förstå heller ...eller finns det ngt som vi patienter inte vet ??? tack på för hand Fundersam 

Gule

Dr Ulrik Narbe

Hej Gule. 

Det låter som du haft en jättebra effekt av din cytostatikabehandling och detta är ett prognostiskt gynnsamt tecken och givetvis även mycket bra inför operationen då de små resterna skall tas bort. Du kommer däreftercatt erhålla strålbehandling och all behandling sker i syfte att göra dig frisk och att du så ska förbli. När exakt en cancer uppstått i förhållande till när den diagnostiseras är mycket svårt att veta men den typ av bröstcancer du drabbats av tillväxer ofta snabbt så min gissning är att din cancer trots att den även spridit sig till lymfkörtel i armhålan ändå är ganska tidigt upptäckt. Det som ytterligare talar för det är att man sett en så tydlig skillnad mellan två kontroller inom en period av 3 endast månader. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-05-13

Allmänt om cancer

ID: 70831

Hej! Har några veckors tid besvärats av lite halsont oc .... / Lisa

Hej! Har några veckors tid besvärats av lite halsont och ont på sidan av bakre delen av tungan, framför allt på kvällarna. Alltid på vänstra sidan, även ont i detta öra ibland då jag har ont i halsen och tungan. Det är inte ihållande utan kommer och går lite. Även vaknat lite svettig på nätterna sista tiden. Detta har gjort mig orolig för cancer i munnen eller tonsiller eller något sådant, är det något att oroa sig för? Är 32 år gammal.

Lisa

Dr Ulrik Narbe

Hej Lisa. 

Detta låter inte som cancer. Mer troligt är det någon form av delsymptom pga en förkylning/virusinfektion. Besvären borde avklinga av sig själv framöver. Om inte skulle jag rekommendera en kontroll hos en husläkare för att se om man måste sätta in någon behandling. 

Med vänlig hälsning. Ulrik 

PermalänkVisa

2016-05-13

Bröstcancer

ID: 70830

Hej, Min mor utreds för cancer och man har ännu in .... / Maya

Hej, 
Min mor utreds för cancer och man har ännu inte hittat rätt diagnos. Man misstänker bröstcancer men har efter vävnadsprov och MR inte hittat något i bröstet förutom att bröstet är inflammerat. Lymfkörtlarna i armhålan är mkt svullna och smärtar mkt. Där hittade man cancerceller och hon blev underrättad om detta den 14/4 och man tog då vävnadsprov från bröstet den 15/4 (för TT utesluta bröstcancer). Varför man inte valde att ta ett vävnadsprov på lymfkörtlarna (där man hade hittat cancerceller!) förstår jag inte riktigt. Idag nästan 1 månad senare tar man vävnadsprov från de svullna lymfkörtlarna i armhålan. Min fråga är: är det helt uteslutet att det kan vara lymfom? Bröstkirurgen vill inte operera för att det är för spritt och säger att det absolut inte är lymfom men ger ingen förklaring till varför. Röntläkaren (överläkare) tog förutom vanliga också idag ett särskilt prov för lymfom på lymfkörtlarna så vi får lite motsägelsefulla svar. Det enda som bröstkirurgen sa att de hade hittat apokrin i ilymfkörtlarna. Vad innebär det? Tack!

Maya

Dr Ulrik Narbe

Hej Maya. 

Man bör ta nålprover både från bröstet och lymfkörtlarna och det verkar ju vara gjort nu. Lymfom- och bröstcancerceller ser väldigt olika ut när man tittar på dem i mikroskop så har ni fått besked om att det inte är lymföm så kan ni nog känna er säkra på att det stämmer. Om man inte kan operera din mamma så behöver hon troligen först erhålla cytostatikabehandling för att försöka krympa ihop cancern och sedan kanske man kan operera efteråt. Man måste här dock först utesluta så att cancern inte spridit sig utanför bröstet och lymfkörtlarna i armhålan. Om så är fallet är det mer tveksam tom en operation kan tillföra något och då blir behandlingen istället mer långvarig cytostatikabehandling och/eller antihormonbehandling (om cancern är hormonkänslig). När man nämner ordet "apokrin" så har det att göra med hur vävnaden och cancercellerna såg ut i mikroskopet vid den första analysen tror jag. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-05-12

Prostatacancer

ID: 70827

Hej Om PSA ligger på 0.14 efter operation och strålnin .... / AS

Hej Om PSA ligger på 0.14 efter operation och strålning innebär det att cancer finns fortfarande? Om cancer har inte gått ut från prostatan kan cancer cell komma ut till blodet eller cancer eller hamnar i blodet bara om de finns i lymfkörtlar. Tack I förhand

AS

Dr Ulrik Narbe

Hej AS. 

Om man har ett PSA-värde på 0.14 efter både operation och strålbehandling så har man hamnat i ett lite svårvärderat mellanläge när det gäller PSA. Fler uppföljande prover med jämna mellanrum behövs för att se åt vilket håll PSA-värdet är på väg. Om det stabiliseras eller sjunker tillbaka är det bra men om värdet stiger successivt så taggar det tyvärr för att det finns cancerceller kvar någonstans i kroppen och man behöver då troligen påbörja hormonbehandling. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-05-12

Allmänt om cancer

ID: 70825

Hej! Jag har ont i halsen när jag sväljer. Det är bara .... / Halsen1978

Hej! Jag har ont i halsen när jag sväljer. Det är bara vid intag av föda och dryck och det är likson i halsgropen under strupen. Nu blir jag ju livrädd att det kan vara cancer. Jag är inte hes eller svullen. Vad kan det vara? :(

Halsen1978

Dr Ulrik Narbe

Hej Halsen1978. 

Det låter för mig som någon form av halsinfektion förmodligen ett virus och borde bli bättre och gå över av sig själv framöver. Cancer tror jag inte att det är. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-05-12

Allmänt om cancer

ID: 70822

Det var jag som ställde frågan 70778. Jag har varit hos .... / Tonåring

Det var jag som ställde frågan 70778. Jag har varit hos vårdcentralen och kollat upp detta då jag fick riktigt ont i magen och som kramper + att jag då omsagt upplevde långvarigt illamående osv + svullnader. De tog blodprov och halsprov och att såg normalt ut, om blodprovet såg normalt ut, innebär det att jag är helt frisk? Jag fick däremot tabletter mot magkatarr som jag ska ta i 3 veckor då läkaren misstänkte det. Men smärtan jag har i magen varierar så himla mycket, väldigt ofta känner jag av som spänningar och värkar i tex revbenen som oroar mig då de känns som att det kommer oftare och oftare för varje dag, sen är jag även orolig att de är lungorna smärtan kommer ifrån då.. jag kan även ibland känna ett tryck över hela bröstet som till och med rör sig upp mot halsen ibland. Så mina symptom skulle jag väl säga mest rör sig runt överkroppen, med mest i mage och området kring revbenen. Kan isånafall magkatarr bidra till att jag får ont lite här och var i bröstet eller?

Tonåring

Dr Ulrik Narbe

Hej Tonåring. 

Troligen har du alltså en magkatarr och en sådan kan göra rejält ont och smärtan kan förutom att sitta högt upp mitt i magen, ibland även stråla utåt sidorna och bak i ryggen. Om läkarundersökning liksom prover var normala så tycker jag nog att du kan känna dig lugn över att ditt tillstånd inte beror på någon allvarlig bakomliggande sjukdom såsom tex cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.