Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2016-06-20

Allmänt om cancer

ID: 71056

Min pappa har fått cancer i bukspottkörteln och tyvärr .... / Ebb

Min pappa har fått cancer i bukspottkörteln och tyvärr även metastaser. Finns det ingenting man kan göra för han kan inte äta utan att han får ont?

Ebb

Dr Ulrik Narbe

Hej Ebb. 

Din pappa måste få kontakt med en onkolog och kanske även en specialist i palliativ medicin. Dessa läkare måste samarbeta och man får se om det går att behandla cancern aktivt med cytostatika för att försöka bromsa den och om det lyckas kan hans smärta och dåliga aptit minskas och oavsett måste man samtidigt försöka sätta in symptomlindrarnde behandling med smärtmediciner och aptitstimulerande mediciner. En kontakta med dietist tror jag också skulle vara viktigt för honom. Han kan behöva näringsdrycker och eventuellt näringsdropp. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-06-19

Bröstcancer

ID: 71050

Hej! Den senaste vecka har jag upptäckt ett blåmär .... / non

Hej! 

Den senaste vecka har jag upptäckt ett blåmärke som liknar mer ett sugmärke på min högra bröstvårta. Den försvann efter ca två dagar. Efter det upptäckte jag ett nytt sugmärke på min vänstra bröstvårta och den försvann också efter ca två dygn. Idag upptäckte jag ett nytt blåmärke (sugmärke) på mitt högra bröst, denna gång inte i min bröstvårta (lite mer till höger om bröstet). Nu börjar jag verkligen oroa mig… Jag ammar fortfarande mitt barn. Jag vet inte om det är min dotter som gjort dessa märken. Konstigt nog, har ammat min dotter i över ett år och har aldrig fått dessa sugmärken eller blåmärke. Men om det inte är hon, är det ett farligt tecken att få dessa märken? Och på båda bröst? Är det ett bra tecken att de försvinner efter bara två dagar? Beskrivning av märket: många små små prickar som är lila i färgen, tycker även att det finns en aning blå färg i märket och några små röda prickar. Hela märket är ca 2/3 cm stor. LIVRÄDD Mvh nn

non

Dr Ulrik Narbe

Hej non. 

Detta låter inte alls som cancer. Vad det beror på är svårt att säga utan att undersöka dig. Boka tid hos en läkare på din vårdcentral för undersökning. 

Med vänlig hålaning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-06-17

Tjocktarmscancer

ID: 71038

Hej! Jag är en tjej på 25 år som sedan länge (mins .... / Sina

Hej! 

Jag är en tjej på 25 år som sedan länge (minst fem år) haft problem med magen. I flera år har jag haft blödningar från tarmen, koagulerat blod i klumpar, men även endel blod i avföringen. Jag har gjort en rektoskopi där läkaren på VC såg blod men ingenting annat konstigt. Jag fick en remiss för koloskopi men blev rädd och valde att inte gå dit. Nu är det så att blödningarna har blivit värre och jag är hård i magen ena stunden och jättelös nästa. Blodklumparna är ibland stora som femkronor, mörkröda eller nästan svarta. Ibland liksom rinner blodet ur mig. Gjorde en gastroskopi för några år sedan för att se om det var magsår men det visade ingenting. Kräks mycket imellanåt och magen svullnar ofta upp och blir stenhård, ser ut som jag är gravid i sjunde månaden. Är 160 lång och väger 45 kg. Äter varken kött, gluten eller mejeriprodukter. Vad tror du? Bör jag vara orolig för att det är cancer?

Sina

Dr Ulrik Narbe

Hej Sara. 

Nej, jag tror inte att du behöver vara speciellt orolig för cancer men detta låter inte alls bra och måste definitivt utredas vidare med koloskopi mm hos en mag-tarmläkare. Du kan tex ha någon form av inflammatorisk tarmsjukdom som kräver behandling för att bli bättre Uppsök omgående läkare och se till att få gjort coloskopin. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-06-16

Bröstcancer

ID: 71031

Hej! Har jättemycket knölar i brösten och har allt .... / Annette

Hej! 

Har jättemycket knölar i brösten och har alltid haft det. Har aldrig känt att det har blivit någon förändring men det är obehagligt att brösten i princip endast består av massa knölar. Är det farligt? Är bara 20 år gammal.

Annette

Dr Ulrik Narbe

Hej Annette. 

Knölar i brösten är vanliga. I din ålder beror de oftast på normal knölighet i bröstkörtlarna eller på någon godartad binvävsknuta. Cancer är extremt ovanligt i 20-års åldern ffa om man inte har någon känd ökad ärftlig risk. du berättar också att du haft knölarna länga och vad jag kan förstå så har de inte tydligt ändrat sig eller tillvuxit vilket också är tecken som talar emot cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-06-16

Hudcancer

ID: 71029

Hur kan en läkare avgöra om den är farlig eller inte en .... / O

Hur kan en läkare avgöra om den är farlig eller inte en leverfläck på vårdcentralen? Känns att det lätt skulle kunna missa hudcancer?

O

Dr Ulrik Narbe

Hej O. 

Det finns vissa kardinaltecken hos en leverfläck som vi läkare är utbildade i att titta efter och om något/några av dessa finns så bör man ta bort hudförändringen och låta en patolog undersöka den i mikroskop för att utesluta cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-06-16

Hudcancer

ID: 71028

Jag har en leverfläck som har en vit ring runt sig en s .... / Peter

Jag har en leverfläck som har en vit ring runt sig en så kallad halo. Är dessa farliga?

Peter

Dr Ulrik Narbe

Hej Peter. 

Ringen i sig är inget som behöver vara farligt. Vissa hudförändringar kan se ut på det sättet utan minsta tecken på cancer. Det som är viktigare är hur själva leverfläcken ser ut. Är den stor och tillväxer? Är den oregelbunden i färg/form? Är den oskarpt avgränsad mot omgivande hud? Kliar den eller blöder? Detta är faktorer som gör att man ska låta en läkare undersöka. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-06-16

Hudcancer

ID: 71025

Hejsan! Jag är en kille 25-30 års åldern och det ä .... / Frågande

Hejsan! 

Jag är en kille 25-30 års åldern och det är så att jag fått många nya små leverfläckar 1-2mm. På flera ställen på kroppen ca 20-30 st totalt antal prickar dom senaste månaderna. Jag undrar om detta är ett tecken på hudcancer? Har även läst att levern kan må dåligt och va en bidragande orsak till att man får nya fläckar? Även fetma? Nått jag behöver vara orolig för att jag fått så många nya färgen är ljust brun på fläckarna. Innan har jag haft relativt många leverfläckar men kommit nån ny lite då och då. Mår psykiskt dåligt över alla nya och gamla fläckar ser för jävligt ut när man har 200 st på kroppen...

Frågande

Dr Ulrik Narbe

Hej Frågande. 

Det låter inte som om  detta skulle vara sammankopplat med cancer. Nya pigmentnevus (leverfläckar) kan tillkomma under livet. Det du skall vara uppmärksam på är om någon av dina hudförändringar tillväxer, ändrar färg/form, blir oskarpt avgränsad, blöder/kliar. Då ska du uppsöka läkare för kontroll och med tanke på att du verkar ha väldigt många pigmentnevus så kan det vara  bra att med jämna mellanrum (en gång per år tex) låta en läkare undersöka din hud. 

Med vänlig hälsning. Ulrik 

PermalänkVisa

2016-06-14

Allmänt om cancer

ID: 71018

Hej doktorn! Har en fundering.. har två svarta små .... / 74:an

Hej doktorn! 

Har en fundering.. har två svarta små prickar i armhålan, den ena är som en liten knöl, sitter på i huden om man säger så, och den går att röra på och när jag lyfter upp huden så följer den som med.. Svårt att förklara..Rakar mig under armarna, kan det ha med det att göra? Har även haft en böld i armhålan för ca 15 år sedan, på samma ställe som den svarta pricken är. Har nog haft denna under lång tid. Hoppas du förstår vad jag menar. Tacksam för ett svar. 

Hälsn Lena 42 år.

74:an

Dr Ulrik Narbe

Hej 74:an. 

Detta låter ofarligt och inte alls som någon cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-06-14

Allmänt om cancer

ID: 71015

Hej, förekommer metastaser alltid nära modertumören, e .... / gripto

Hej, förekommer metastaser alltid nära modertumören, eller kan metastaser "vandra" långt bort, dvs om man har bröstcancer är det då självklart om det har spridit sig till skelettet att metastasen hamnar i ryggen (nära bröstet) och inte ex.vis i ett ben som ju är längre bort från bröstet?

gripto

Dr Ulrik Narbe

Hej gripits. 

Metastaser kan uppstå överallt och det finns ingen sådan koppling som du frågar om dvs att de skulle sätta sig nära modertumören. Detta gäller när spridningen sker via blodbanan. Om tumörceller sprider sig via lymfbanorna bilketbockså händer så brukar metastaserna i första hand bildas nära modertumören. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-06-13

Allmänt om cancer

ID: 71010

Hej Jag undrar om man kan ha en hårt "oflyttbar" ( .... / Juliana S

Hej 

Jag undrar om man kan ha en hårt "oflyttbar" (alltså den åker inte undan när man känner på den) knöl i armen under huden utan att det behöver vara något farligt?

Juliana S

Dr Ulrik Narbe

Hej Juliana S. 

Ja det kan man. Det troliga kådigt fall är att det är helt ofarligt. Det du känner skulle tex kunna vara en helt godartad fettknuta. Om du är orolig skall du boka tid till en husläkare på din vårdcentral som får undersöka och förhoppningsvis ge lugnande besked. 

Med väg hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.