Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2016-07-15

Bröstcancer

ID: 71266

Hej! Känner mig nu bekymrad och hade behövt rådgiv .... / Sara 74

Hej! 

Känner mig nu bekymrad och hade behövt rådgivning. Min son som är 15 år har fått en ömmande knöl i bröstvårtan. Funnits ca två veckor. Vet att det kan vara normalt med körtel förstoringar i samband med puberteten, och hade det varit min andra son som haft besväret skulle jag inte fundera så mycket på de, men det är så att min 15 årige son fått behandling för leukemi 2002. Han var färdigbehandlad 2005. Fick cytostatika, ingen strålbehandling och när det dyker upp en knöl så blir man ju rädd. Bör detta kollas upp? Tacksam för råd.

Sara 74

Dr Ulrik Narbe

Hej Sara 74. 

Jag tycker att detta i första hand låter som en helt ofarlig svullen öm körtel. Jag har också svårt att se att en leukemi skulle kunna ge denna typ av symptom om den återkom. Men, med tanke på din sons tidigare sjukhistoria och den oro som denna ömmande knölen såklart nu ger dig/er så är mitt råd att ni kollar upp detta hos en läkare för säkerhets skull och framför allt för att ni då troligen kommer att få ett helt lugnande besked och kan släppa oron.  

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Bröstcancer

ID: 71258

Jag har sedan en tid tillbaka haft ont i sidan av rygge .... / Erica

Jag har sedan en tid tillbaka haft ont i sidan av ryggen. Allting började med att jag fick rejäl med smärta i ryggen när jag låg i sängen och skulle sova för natten. Det började ifrån sidorna av höften, bak på ryggen och strålade uppåt till Axlarna. Där jag fick en tyngd känsla. Det gjorde rejält ont och hade svårt att vara stilla. Efter ett tag tog jag två alvedon och lyckades somna om och mådde bättre dagen efter. Sedan höll detta på i några dagar. Jag ringde sjukvårdsupplysning och fick olika svar ifrån "njursten" till "gallsten" men jag tycker inte att några av dessa symtom stämmer in på mig. Jag gick till vårdcentralen och träffade en läkare. Han kände på ryggen och klämde. Han kunde inte ge mig något svar alls vad detta kunde vara. Han tog blodprover för levern och bukspottkörteln men det såg bra ut. Urinet är inte förändrat, gult men pågrund av min vätskabrist. Detta problemet har kommit och gått nu i ca 2 månader och börjar bli orolig. Det kommer när jag ligger ner på kvällen. Då dyker smärtan upp. In i sidan, ovanför höften, bak i ryggen. Smärtan flyttar sig runt om i ryggen och kan komma på båda höfterna och stråla.Det gör inte ont när jag trycker och känner med händerna. Det är något som gör ont "där inne" 25år gammal. Kan det vara cancer? Levercancer? Skelettcancer?

Erica

Dr Ulrik Narbe

Hej Erica. 

Det låter inte som någon farlig värk. Att det skulle vara en cancer som orsakar symptomen vid din låga ålder är väldigt osannolikt. Mest troligt kommer besvären att klinga av och bli bättre av sig själv framöver. Om inte får din husläkare beställa en röntgen och kanske ta ytterligare blodprover mm för att säkerställa vad det är. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Bröstcancer

ID: 71257

Hej, Jag har bröstcancer med spridning till skelet .... / abrar sami

Hej, 

Jag har bröstcancer med spridning till skelettet och fick veta att det finns en som heter OPDIVO som har hjälpt många patienter med olika cancerform, så min fråga är det något jag bör prova. Jag vill göra allt jag kan för att rädda mitt liv eftersom jag är ung och har små barn som jag vill leva resten av livet med dem,och se de bli vuxna och bilda famjle

abrar sami

Dr Ulrik Narbe

Hej abrar sami. 

Opdivo (Nivolumab) är en ny cancermedicin som precis som du säger har visat mycket goda resultat på flera olika cancerformer. Än så länge är preparatet mest använt vid malignt melanom och lungcancer men det pågår forskning även på bröstcancer. Dock skall sägas att det som tur är redan finns många väldigt effektiva mediciner som man kan använda vid bröstcancer som spridit sig till skelettet. Dessa gör att man ofta kan leva många år med en sådan sjukdom. Opdivo är således inte ett preparat som i nuläget är det första man skulle tänka på just i ditt fall men någon gång i framtiden kan det mycket väl vara så att sådan behandling etableras även inom bröstcancervården och jag är då säker på att din ansvarige läkare kommer erbjuda dig detta om man bedömer att det är den bästa behandlingen mot din sjukdom då. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Allmänt om cancer

ID: 71253

Hej , tredje gången får jag skriva om :) ....ngt fel .... / Gule

Hej , tredje gången får jag skriva om :) ....ngt fel med sidan ... Trippelnegativ bröstcancer ej spridd , cytostatika 6 ggr , mastektomi ( bägge brösten ) , äggstockarna samt 15st lymfknutar ( inga smittade) opererades bort....provsvaret från patologin visade inga levande cancerceller hade jag kvar ....strålbehandlingen börjar om ca 10 dagar.... sedan två veckor har jag haft ont i revbenen på höger sida ngr cm längre ner från bröstet där jag hade min tumör...vad kan detta bero på ?....kan det ha med återfall/metastaser att göra? hur ser prognosen ut för mig ? både för återfall och överlevnad .... hur snabbt brukar cancern komma tillbaka efter avslutad behandling ? tack på för hand Gule

Gule

Dr Ulrik Narbe

Hej Gule. 

Vg se svaret på fråga ID=71252. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Bröstcancer

ID: 71252

Hej , tredje gången får jag skriva om :) ....ngt fel .... / Gule

Hej , tredje gången får jag skriva om :) ....ngt fel med sidan ... Trippelnegativ bröstcancer ej spridd , cytostatika 6 ggr , mastektomi ( bägge brösten ) , äggstockarna samt 15st lymfknutar ( inga smittade) opererades bort....provsvaret från patologin visade inga levande cancerceller hade jag kvar ....strålbehandlingen börjar om ca 10 dagar.... sedan två veckor har jag haft ont i revbenen på höger sida ngr cm längre ner från bröstet där jag hade min tumör...vad kan detta bero på ?....kan det ha med återfall/metastaser att göra? hur ser prognosen ut för mig ? både för återfall och överlevnad .... hur snabbt brukar cancern komma tillbaka efter avslutad behandling ? tack på för hand Gule

Gule

Dr Ulrik Narbe

Hej Gule. 

Det är ganska vanligt med obehag/värk i revben efter en operation där man tagit bort hela bröstet. Att det onda skulle bero på att cancern finns kvar i kroppen tror jag inte alls. Om besvären skulle förvärras får man givetvis utreda med en röntgen för säkerhetssull men i nuläget tycker jag man kan avvakta. Du har ju svarat osedvanligt bra på den behandling du genomgått och hade ingen spridd cancer till lymfkörtlarna så jag skulle säga att din prognos nu är god. Risken för återfall är liten och det finns inget givet mönster för hur och när en cancer återfaller men generellt kan man säga att ju längre tid det går efter avslutad behandling desto mindre risk för återfall.

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Allmänt om cancer

ID: 71251

Hej, Jag undrar vad som menas med formuleringen so .... / Nyfiken

Hej, 

Jag undrar vad som menas med formuleringen som står i Ingressen på fråga doktorn sidan: "Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning". Det känns som du som är expert på cancerfrågor borde kunna ha mandatet att svara på våra frågor. Eller missförtår jag formuleringen?

Nyfiken

Dr Ulrik Narbe

Hej Nyfiken. 

Det betyder att svaren här inte kan jämställas med de svar du får om du går till en läkare på sjukhus eller annan sjukvårdsinrättning. Det handlar också om strikta regelverk och juridik som BMS och jag som företrädare för BMS måste rätta oss efter för att kunna bedriva ett frågeforum som detta på internet. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Hudcancer

ID: 71250

Hej, Jag ställde en fråga med ID-nummer 71198 och .... / Tackasm för svar

Hej, 

Jag ställde en fråga med ID-nummer 71198 och fick ett lugnande svar. Jag funderar bara på en sak till. Nu när det lilla såret läker ser det ut som hela pricken kanske blir borta (den som var max 2 mm). Är det oroväckande, eller kan jag helt släppa oron att jag "råkat" peta bort hudcancer?

Tackasm för svar

Dr Ulrik Narbe

Hej Tackasm för svar. 

Du kan släppa din oro. En bortskrapad del av en hudcancer återkommer i huden som en ny knottra eller ett sår som inte läker. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Allmänt om cancer

ID: 71249

Hej, Jag gick ner ca 15 kg för ca år sen, det bara .... / Maria Krantz-Nilsson

Hej, 

Jag gick ner ca 15 kg för ca år sen, det bara rasade av mig på ca 2-3 veckor. Jag har gått upp igen men är otroligt trött hela tiden, skulle kunna sitta upp och sova, men jag kan inte sova. Har svårt att svälja känns som om tabletterna fastnar i halsen, känner ofta illamående, ibland när jag är ute och går så vinglar jag som om jag vore berusad. 

Tack för mig.

Maria Krantz-Nilsson

Dr Ulrik Narbe

Hej Maria Krantz-Nilsson. 

Dina symptom är ganska ospecifika och kan bero på många bakomliggande orsaker däribland cancer men cancer är tror jag en osannolik förklaring. Att gå ned i vikt pga cancer och sedan gå upp igen trots att cancern finns kvar obehandlad i kroppen är extremt ovanligt för att inte säga icke förekommande. Jag tycker du skall boka Ystad hos en husläkare på din vårdcentral för en allmän utredning av avad dina symptom kan bero på. Det är då viktigt att man inte missar att kontrollera dina sköldkörtelprover. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-12

Hudcancer

ID: 71247

Hej! Vart uppstår hudcancer egentligen? Är det på .... / Erica

Hej! 

Vart uppstår hudcancer egentligen? Är det på dem ställena man bränner sig mest på? Jag är 25år. Jag har blek hy och bränner mig lätt. Jag har bränner mig lättare för åren som går. Antagligen för att jag inte visar mig i solen så mycket längre. Solat solarium på yngre dagar och bränt mig ett antal gånger genom åren. Jag bränner mig mest på axlarna. Är det där jag ska ska hålla koll på födelsemärkerna?

Erica

Dr Ulrik Narbe

Hej Erica. 

Det går inte att ge något entydigt svar på var en hudcancer uppstår. I princip kan den uppstå vara som helt i huden men helt klart är det så att hudpartier som utsatts för mycket solexponering,och framför allt om man bränt sig där vid upprepade tillfällen under livet, där finns det en något ökad risk för att en hudcancer kan uppstå. När det gäller födelsemärken så ska du inte bara hålla koll på dem som sitter på solexponerade ställen utan även på övriga ställen på kroppen. Födelsemärken (pigmentnevus) som ändrar färg/form, tillväxer, blir suddigt avgränsade mot omgivande hud, kliar/blöder skall man alltid kolla upp hos läkare och gärna få bortplockade förebyggande även om det inte är cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-12

Allmänt om cancer

ID: 71243

Hej! Har tidigare skrivit till dig med numren 6929 .... / Orolig själ

Hej! 

Har tidigare skrivit till dig med numren 69294 och 69410. Sedan senaste frågan har jag i början av Maj fått feber igen några dagar (endast feber och lite halsont) och nu fick jag det plötsligt igen (12/7), det ligger omkring 38 grader och har inga andra symptom som halsont, hosta osv. Jag blir såklart direkt orolig för lymfom eller liknande, men hittar inga knölar osv. Ska oxå lägga till att jag har en dotter på 1 1/2 år. Hon blev väldigt sjuk i magsjuka knappt en vecka efter min feber osv i maj. Kan jag ha smittat henne? Sen nu när jag har feber så hade hon en dag veckan innan då hon kräktes två gånger och var varm, kanske hon smittade mig med något då? Jag har idag varit lite lös i magen. Så min oro bottnar i 3 febertillfällen sedan början av december. Första gången ihop med diarré. Andra gången med lite halsont. Och denna tredje gång än så länge inga särskilda andra symptom. Därför lite extra nervös eftersom jag inte kan sätta det direkt i samband med en klar infektion (hosta, slem osv) Behöver jag vara orolig?

Orolig själ

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig själ. 

Nej, jag tycker inte att du behöver vara orolig för att detta skulle vara lymfom eller någon annan form av cancer. Min bedömning är att dina feberepisoder trots allt hänger ihop med olika helt ofarliga självläkande virusinfektioner. ¨

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.