Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2016-09-22

Allmänt om cancer

ID: 71651

Är de normalt med körtlar i mesenteriet ? / Erik M

Är de normalt med körtlar i mesenteriet ?

Erik M

Dr Ulrik Narbe

Hej Erik M. 

Ja det är normalt och inget att oroa sig för, särskilt inte när de är normalstora som dina. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-09-22

Allmänt om cancer

ID: 71649

Hej igen, tack för du finns! Fick idag mitt röntge ... / Erik M

Hej igen, tack för du finns! 

Fick idag mitt röntgen svar från sjuksköterskan, dock ska läkaren på onsdag gå igenom svaret. Jag skulle uppskatta ifall du kan se vad svaret innebär för mig samt ifall jag kan slippa oroa mig för cancer som tex lymform. Har gjort koloskopi och bukröntgen samt nu senast en Mr röntgen med kontrast då läkaren misstänke Chohn. Svaret lyder: Inga hållpunkter för morbos Chrohn. Den peroralt givna kontrasten har fritt passerat över till colon. Inget passagehinder. Inga tunntarmsdilatation. Inget påvisad väggförtjockning eller andra tecken på inflammation i tunntarm. Enstaka mindre körtlar i mesenteriet,inga patalog förstorade kötlar. Lite signalförändringar i sigmoideum på diffisionsveiktat sekvens, ospecifik fynd. De sista 2 meningarna gör mig orolig? Skulle det kunna vara cancer eller kan jag vara lugn och lämna detta bakom mig? 

Tacksam för ett svar

Erik M

Dr Ulrik Narbe

Hej Erik M. 

I princip tolkar jag detta svar som om din tarm inte uppvisar några tecken på att ha någon allvarlig sjukdom, vare sig cancer eller inflammatorisk tarmsjukdom. Vad man menar med den sista meningen är svårt att uttyda. här måste man nästan titta på röntgenbilderna och eventuellt fråga röntgenläkaren som skrivit utlåtandet direkt vad han/hon menar. Jag utgår från att din läkare har gjort sitt jobb och kollat upp detta närmare inför onsdagens möte med dig och jag tror att du kommer att få ett lugnande besked då att detta inte är något att oroa sig för. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-09-21

Tjocktarmscancer

ID: 71643

Hej, jag har problem med magen. Det började nästan 3 ve ... / SimonOrolig

Hej, jag har problem med magen. Det började nästan 3 veckor sedan. Då blev jag magsjuk, gick på toaletten flera gånger den dagen med diare. Dagen efter mådde jag bättre. Sedan har det varit lite till och från, oftast har jag mått ganska bra, aningen "uppblåst" bara. Sedan några dagar har det blivit värre. Jag känner mig bubblig/gasig/uppblåst/full m.m. i magen. Jag mår då och då ganska illa men jag har inte kräkts. Det är en oro i magen och jag känner mig så konstig. Jag kan inte säga att jag har ont någonstans. Har inte haft blod i avföringen eller gått ner i vikt vad jag märkt. Har kunnat gå på toa regelbundet men har aningen lösare, typ "krämig" eller kletig avföring men inte diare. Är 27 årig man, annars frisk och tar inga mediciner. Hade nästan identiska besvär i mars i några veckor, läkarna hittade inget då utan gissade på IBS. Låter det rimligt nu? Är förståss rädd för något farligt, som cancer, men då bekymren kommit och gått lite under 3 veckor kanske det inte är så troligt? Vissa dagar har jag mått bra, vissa dåligt.

SimonOrolig

Dr Ulrik Narbe

Hej SimonOrolig. 

Det låter för mig inte som cancer. Snarare som IBS som du själv är inne på eller möjligen kvardröjande orolig tarm efter den maginfluensa du hade för 3 veckor sedan. Tarmen kan ofta komma ur balans efter en infektion och sedan tar det ganska lång tid innan den är helt återställd igen. Jag tro att dina besvär är helt ofarliga men om de inte blir helt bra utan fortsätter så rekommenderar jag ett besök hos din husläkare för en allmän kontroll. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-09-20

Testikelcancer

ID: 71642

Hej! Jag har haft ont i pungen i en månad, i den h ... / adam

Hej! 

Jag har haft ont i pungen i en månad, i den högra testiklen, och den har varit svullen och extremt smärta, men smärtan är över nu, fast svullandet är Kvar, Det är inte cancer iallafall va? Jag är 16 år

adam

Dr Ulrik Narbe

Hej Adam. 

Det låter inte i första hand som cancer utan snarare som en inflammation troligtvis i bitestikeln. Ofta behöver man antiinflammatorisk medicin och eventuellt även antibiotika vid ett sådant tillstånd. Du verkar bara ha avvaktat och sedan har det börjat bli bättre av sig själv vilket är bra. Om inte svullnaden försvinner tycker jag att du ska låta en läkare, antingen på din skola eller på din närmsta vårdcentral, undersöka dig för att se så att du inte behöver någon form av behandling för att bli helt bra. Man kan då också helt utesluta cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-09-20

Gynekologisk Cancer

ID: 71637

Hej! För 2 veckor sedan dog min Mamma i äggstocksc ... / Lena

Hej! 

För 2 veckor sedan dog min Mamma i äggstockscancer, hon blev 68 år ! Min Mammas Moster dog i samma cancer för över 30 år sedan ( vet inte åldern på henne ) och min Mammas Kusin dog i bröstcancer för över 30 år sedan , tror hon var ganska så ung ? ! Min fråga till dig är : Hur stor är chansen att även jag kan bli drabbad, kan min Mamma ha ärft cancer ifrån sin Moster och sin Kusin ? Hur stor är chansen att jag har ärft genen ? Kan jag med tanke på situationen få operera mig i förebyggande syfte ? Jag är livrädd att jag ska få cancer och jag har en dotter på 13 år , vill inte lämna henne , vill inte dö i förtid ! Det har inte gjorts något blodprov på min Mamma och snart ska hon begravas och kremeras , vi sörjer så jag vill inte ställa till något bråk inför både begravning och kremering ang blodprov ! Det är papper ivägskickade inför en utredning tror att det hann göras i alla fall men vet inte säkert ? Är väldigt orolig över att jag inte kommer att bli kallad till en utredning , dem har nog mitt namn men inte mitt telnummer ! Min mammas make och jag har en väldigt dålig relation , så skulle han få hem ett brev ang att jag och min halvsyster hans dotter skulle få bli utredda så skulle han inte meddela mig om det i alla fall ! Hur gör jag ? Hur stor är chansen att jag kommer att få cancer ? Kan jag få operera mig , alltså operera bort äggstockar och livmodern ? Jag är i klimakteriet , fick barn sent i livet , 36 år var jag när min dotter föddes , är 49 år nu ! Har gjort IVF men det lyckades inte , fick min dotter på naturlig väg , min mens fick jag när jag var mellan 12-13 år , oj rörigt men hoppas att du kan hjälpa mig , jag behöver få svar på mina frågor !

Lena

Dr Ulrik Narbe

Hej Lena. 

Utifrån den släkthistorik med cancer du berättar så gården inte att dra några tydliga slutsatser. Jag skulle dock spontant säga att åldern och spridningen på cancerfallen gör att det inte föreligger någon alldeles uppenbar risk att du skulle vara anlagsbärare till att insjukna i bröst eller äggstockscancer. Risken hade varit större om dina släktingar varit yngre vid insjuknande och om fler nära släktingar insjuknat (förutom mor även moster och/eller syskon). Det känns ändå helt motiverat att göra en utredning. Sådan verkar ju vara igångsatt men ej slutförd. Mitt råd till dig är att kontakta din mors läkare för diskussion kring hur du kan gå vidare alternativt att du kontaktar den onkogenetiska mottagningen (ärftlighetsmottagning för cancer) dit remiss för utredning skickats. Sådan mottagning brukar finnas på det universitetssjukhus som ligger närmast där du bor. Jag skulle tro att du kan få träffa en rådgivande sjuksköterska/läkare där även fast din mor nu gått bort. Frågan är viktig för dig och fina släktingar och jag tror att du kommer att kunna få mycket bra råd och info bara du kan få kontakt med denna mottagning. Om man bedömer att det finns en risk för dig att utveckla cancer så bör blodprov kunna tas direkt på dig. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-09-19

Allmänt om cancer

ID: 71635

I min journal går att läsa följande efter genomförd DT ... / m

I min journal går att läsa följande efter genomförd DT med kontrast "Lateralt i vänster underlob ses en 4 mm stor svagt mättad subpleural nodulär förändring som i koronar projektion är relativt flack. Förändringen bedöms som ospecifik. Inget entydigt metastasmisstänkt i lungparenkymet, ingen pleuravätska." Jag har bröstcancer och ovanstående DT gjordes innan neoadjuvant cytostatika. Bör förändringen följas upp anser du? Vad kan förändringen bero på, förutom metastas? 

Många tack på förhand

m

Dr Ulrik Narbe

Hej m. 

Jag tolkar DT-fyndet som en i första hand ofarlig icke cancer relaterad förändring. Det skulle kunna vara en rest efter en genomgången infektion. Med tanke på din bröstcancer så tycker jag dock att man ska göra en ny DT-kontroll efter att du slutfört din cytostatikabehandling för att se hur förändringen ser ut då, om den ens finns kvar. Förändringen är för liten för att ta ett nålprov ifrån annars skulle man kunnat göra det för att exakt se vad den bestårcavvför typ av celler och för att helt säkert utesluta cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-09-18

Allmänt om cancer

ID: 71623

Hej,ifall man gjort CT thorax och buk röntgen. Kan man ... / Erik Martling

Hej,ifall man gjort CT thorax och buk röntgen. Kan man se lever och njurarna på denna typ av röntgen. Ifall inte läkarna hittade något och alla blodprover är bra, kan man släppa tankarna om att man har cancer? har även gjort en koloskopi undersökning men har fortfarande ont i min vänsta sida av buken av någon oklar anledning. 

Mvh

Erik Martling

Dr Ulrik Narbe

Hej Erik Martling. 

En cancer borde upptäckt med de undersökningar du genomgått. Du bör kunna känna dig lugn. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-09-18

Bröstcancer

ID: 71622

Hej jag är 25 år och har små bröst och vill börja anv ... / Jasmin

Hej jag är 25 år och har små bröst och vill börja använda östrogen tabletter för att få större bröst frågan är nu, är östrogen cancerframkallande? Eller finns det andra biverkningar som man bör känna till? 

Tack

Jasmin

Dr Ulrik Narbe

Hej Jasmin. 

Östrogentabletter ökar risken avsevärt för framtida bröstcancer så att börja med det skulle jag avråda dig mycket bestämt ifrån. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-09-18

Allmänt om cancer

ID: 71621

Hej Doktorn , Jag måste fråga om det är cancer jag ... / Orolig och rädd skorpiom

Hej Doktorn , 

Jag måste fråga om det är cancer jag har, jag är svullen på sidan jämshöjd med det vänstra bröstet fast mer bak., inte i bröstet , det ömmar och gör ont , nu har jag börjat träna och då gör det ännu ondare. Jag har haft så några veckor, det hör inte ont när jag andas , inte ljupandas heller, vad kan det vara , låter det som Cancer eller kan det vara muskulärt? Gör Cancer ont? Hoppas på snabbt svar , är så orolig och rädd. Jag är 46 år. Tack för att du finns för oss oroliga.

Orolig och rädd skorpiom

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig och rädd skorpion. 

För mig låter detta inte alls som något cancerrelaterat utan som en helt godartad muskelinflammation. Troligen är det en muskel mellan revbenen som är påverkat. Detta borde läka ut av sig själv eller med hjälp av lite inflammationsdämpande medicin. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-09-17

Allmänt om cancer

ID: 71619

Hej doktor! Är lite orolig och hoppas på att du ka ... / kamekina111

Hej doktor! 

Är lite orolig och hoppas på att du kan hjälpa mig. Jag är en man som är 26 år gammal, häromdagen när jag duschade så kände jag vid ljumsken både på vänster och höger dvs vid lår vecken till höger och vänster om könsorganet, det jag kände var någon slags knöl dock ej rund utan avlång. Den vänstra är större än den högra de är ej benhårda, gör ej ont och sen vet jag ej om de är rörliga eller om det är huden som rör sig ovan för de när jag rör på de. Har ej lagt märke till de förut för att de syns inte om man ej känner på de, lättare och känna på de när jag står i relation till när jag sitter. Jag kollade lite sidor och fick läsa att det kan bero på svullna lymfkörtlar som en konsekvens av b.la. svår sjukdom. Jag är orolig och vet inte om det är normalt att man ska kunna känna med fingrarna dessa lymfkörtlar eller ej?. kan det bero på att min kropp reagerar på en sjukdom, har ej varit sjuk på sistone som förkylning, infektion och dylikt. Jag har gått ner i vikt under sommaren men det var för att jag tränade och åt hälsosamt gick ner från 78 kg till 72 kg och är 178 cm lång. Jag kan också tillägga att jag har många fettknölar (lipom) lite överallt i kroppen. Jag försöker ge dig en helhetsbild så du ger så korrekt bedömning som möjligt. Är orolig att dessa som jag känner på min ljumske är en allvarlig sjukdom som cancer eller dylikt ? eller beror det på mina lipom som jag har, eller min viktnedgång eller det är bara helt enkelt normalt det jag känner, och skulle du kunna beskriva när man bör vara orolig för dessa lymfkörtlar. 

Tack för all hjälp.

kamekina111

Dr Ulrik Narbe

Hej kamekina111. 

Jag tror som du att detta är små lymfkörtlar du känner. Det är mycket vanligt att man har lymfkörtlar i ljumskregionen som känns på detta vis. För mig låter det hela helt godartat och du kan nog bara avvakta. Om knutorna skulle tillväxa eller börja göra ont ska du dock låta en läkare undersöka, lämpligen en husläkare på din närmaste vårdcentral. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.