Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2016-08-17

Tjocktarmscancer

ID: 71462

Hej! Jag är kvinna på 39 år som alltid varit först .... / Orolig

Hej! 

Jag är kvinna på 39 år som alltid varit förstoppad. Läkaren tror även att jag har ibs. För ca ett år sedan fick jag som skärande krampande i ändtarmen. Sökte då på nätet och det lät som något som var vanligt. Kommer inte ihåg namnet. Jag har även fått ont i ändtarmen vid menstruationen. Har då tagit för givet att det har berott på att livmodern är stor och lutar mot ändtarmen. Har något förstorad livmoder. Det onda har sedan försvunnit. Men nu förra veckan fick jag ont i ändtarmen utan mens, och ingen kramp. Bara att det värker, trycker på. Visar sig ändtarmcancer på detta vis? Gjort endoskopi. Men det var nog fem år sedan. Har även kollat efter blod i avföringen och lämnat till vc. Det var bra, var för ca 1,5 år sedan. Har inte sett någon blod i avföringen, bara lite på pappret vid hemorrojder. Har tappat några kilo i vikt men det beror nog på att jag börjat gå mycket och äter mindre med flit. Är även diabetiker. Borde det inte vara mer symtom vid ändtarmcancer. 

Tacksam för svar

Orolig

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig. 

Det mest troliga är att dina besvär är helt ofarliga och godartade. Om det hade varit en cancer så borde dina symptom förvärrats avsevärt under de sista åren. Jag tycker ändå att det vore bra om du bokade tid till läkare på din vårdcentral för en.ny kontroll av besvären för att kunna få besked om vad exakt de beror på. Jag tycker att man ska överväga att göra en rektoskopi. Då kan manockså med ganska stor säkerhet utesluta cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-08-17

Gynekologisk Cancer

ID: 71459

Hej, jag fick efter operation cervixcancer 1b i början .... / Elisabeth

Hej, jag fick efter operation cervixcancer 1b i början av 90-talet för drygt fem år metastaser i hö lunga. Sedan dess har jag fått flera återfall och opererats, fått en omgång cytostatika samt fått stereotaktisk strålning. I våras sa kirurgen att om jag nu opereras kan de inte operera en gång till. Gynonkologen anser att cytostatika inte är särskilt verksamt på min typ av ihåliga tumörer. Jag har HPV 45, adenocarcinom. Nu letar jag efter en försöksstudie fas 2 i Europa. I Sverige finns inte någon. Jag har sett att Pembrolizumab och PDR001 testas och att ni har en studie "A study to investigate the safety and efficacy of Nivolumab plus Iplimumab in virus associated tumours (checkmate 358), NCT02488759. Är den enbart för småcellig Cervixcancer eller kan den vara något för mig? Har ni ev någon mer studie på gå G som kan passa mig?

Elisabeth

Dr Ulrik Narbe

Hej Elisabeth. 

Det är verkligen en imponerande kamp du gått/går mot cancern och jag gillar din förmåga att nu själv leta efter nya behandlingsmöjligheter när vården säger att de ordinära är uttömda. Immunterapi vid cervixcancer är än så länge bara i sin linda och det är för tidigt att säga om den kommer att kunna förbättra våra möjligheter att effektivt behandla denna sjukdom. Hoppas måste man och de studier som nu pågår och kommer att pågå framöver kommer förhoppningsvis ge oss svar. Den BMS-studie (Checkmate 358) du refererar till tror jag tyvärr bara går i USA. När jag gör en sökning på immunterapi och cervixcancer kan jag inte hitta några pågående studier i Sverige. Du ska naturligtvis fråga din ansvarige gynonkolog om han/hon känner till några studier. Du kan också prova att kontakta BMS medicinska experter på telefon +46 8 585 07 304 och fråga om det planeras några studier framöver i Sverige med Nivolumab och/eller Ipilimumab på cervixcancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-08-17

Allmänt om cancer

ID: 71456

Hej,Jag har haft väldigt ont i nacken väldigt lång tid, .... / Fritzla

Hej,

Jag har haft väldigt ont i nacken väldigt lång tid,har en liten knöl 3 cm snett inåt nedanför vänsterörat.1 månad sedan har jag fått väldigt ont inuti vänsterskuldran när jag rör armen.Ibland somnar mina lillfingrar och du gnuggar jag dom mot soffan eller liknande tills dom vaknar (ca:1 minut).För ca:2-3 månader sedan har jag upptäckt/kännt röda blemmor i min hårbotten och hela mitt bakhuvud domnar/somnar.Känns väldigt obehagligt.Vad kan detta vara?

Väldigt tacksam för svar.

Fritzla

Dr Ulrik Narbe

Hej Fritzla. 

Det låter som en muskelknuta eller kanske en liten lymfknuta. Dina besvär beror troligen på något godartat tillstånd i rörelseapparaten. Muskelinflammation med svullnad och tryck på någon nerv. Cancer tror jag inte att du behöver vara orolig för. Jag tycker att du ska boka tid till en sjukgymnast. Dina hårbottenbesvär låter som eksem. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-08-16

Bröstcancer

ID: 71452

Hej! Har opererats för bröstcancer (hormonkänslig .... / "Molnmette"

Hej! 

Har opererats för bröstcancer (hormonkänslig o Her2 positiv) Efter cytostatikabehandling (3xfec+docetaxel) ska jag äta Anastrozole i 5 år. Min fråga: Kan jag ta Levaxin, B12 o Anastrozole samtidigt på morgonen?

"Molnmette"

Dr Ulrik Narbe

Hej "Molnmette". 

Svar: Ja. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-08-16

Allmänt om cancer

ID: 71450

Hej, jag har en liten knöl som gör ont om jag rör den, .... / Pauline

Hej, jag har en liten knöl som gör ont om jag rör den, den sitter ovanför käkbenet i höjd och ca1 cm ifrån örsnippen mot kindbenet på högra sidan av ansiktet. Jag kände det igår(fortfarande inte borta) men vet inte om jag har haft det tidigare, vad kan knölen betyda?

Pauline

Dr Ulrik Narbe

Hej Pauline. 

Jag tror inte alls att du behöver oroa dig för cancer. Knölen är troligtvis helt ofarlig. Det kan vara en liten lymfkörtel som är inflammerad. Det kan också vara en liten fettknuta eller broskknuta. Om den skulle tillväxa ska du låta en husläkare på din vårdcentral undersöka dig, annars bör du bara kunna ta det lugnt och avvakta. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-08-13

Hudcancer

ID: 71433

Tog bort en infektion bakom örat 26juli och nu har det .... / annj

Tog bort en infektion bakom örat 26juli och nu har det konstaterat en cellförändring/cancer skall på röntgen nästa vecka och konferans på torsdag på Sahlgrenska förklara vad händer?

annj

Dr Ulrik Narbe

Hej annj. 

Man kommer nu att analysera vävnaden som togs bort för att se om det är cancer och i så fall vilken typ. Man kommer också att se om cellförändringarna är helt borttagna eller om man behöver göra en utvidgad operation. Vid konferensen träffas experter och diskuterar hur man på bästa sätt ska utreda och behandla dig framöver. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-08-12

Hudcancer

ID: 71430

Hur kan någon få hudcancer? / klara

Hur kan någon få hudcancer?

klara

Dr Ulrik Narbe

Hej klara. 

Cancer i huden utvecklas på samma sätt som på alla andra ställen i kroppen. En från början normal cell skadas/muteras i olika steg och blir till slut en sjuk cancercell som börjar dela sig ohämmat och utan styrning från kroppens normala regleringssystem.Den största riskfaktorn för hudcancer är oförsiktigt solande där man vistats ute i solen väldigt mycket under livet och ffa brännt sig vid upprepade tillfällen. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-08-12

Allmänt om cancer

ID: 71427

Hej, Gör det alltid ont att kissa ut levrat blod e .... / Fundersam

Hej, 

Gör det alltid ont att kissa ut levrat blod eller kan man göra det utan att det känns?

Fundersam

Dr Ulrik Narbe

Hej Fundersam. 

Det kan nog vanligtvis göra ganska ont.  

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-08-12

Hudcancer

ID: 71426

Hej, Jag har ställt en fråga om blod i urinen tidi .... / Fundersam

Hej, 

Jag har ställt en fråga om blod i urinen tidigare id:71408. Jag vill bara fråga en sak till. Jag tog den lilla pricken som var ca 0,5 mm på ett papper och den färgade inte något rött på det vita papperet, det borde det väl ha gjort om det var levrat blod, eller? Den var så liten men den kändes inte mjuk alls...tror du det kan ha varit något annat?

Fundersam

Dr Ulrik Narbe

Hej Fundersam. 

Det kan ha varit något annat än blod, oklart vad, men cancer tycker jag inte du behöver vara speciellt orolig för. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-08-11

Tjocktarmscancer

ID: 71421

Hej För 3 veckor sedan så upptäckte jag slem på av .... / nojjig

Hej 

För 3 veckor sedan så upptäckte jag slem på avföringen i form av strängar uppskattningsvis 2-3 matskedar. Detta uppstod i samband med att jag var lite smådålig i magen med bubblig/gasig mage och behövde även gå på toa 4-5 gånger om dagen och avföringen var i lösa småbitar. Detta stabiliserades efter några dagar med att avföringen blev mer sammanhållande men fortfarande mjukare än vanligt samt smalare och plattare. Sen kanske 1.5 vecka är avföringen normal om möjligt lite oval i formen. Har även vid något enstaka tillfälle haft slem igen fast då i mindre mängd än första gången jag såg det. Kanske någon enstaka slemsträng eller som en tunn hinna över delar av avföringen. Har de senaste 5 dagarna tagit en dos lunelax på morgonen och har sedan dess haft en regelbunden tarmtömning varje morgon efter frukost som har har haft normal till lätt oval form. dock har jag sett slem vid ett tillfälle under den här tiden. Jag mår i övrigt bra och känner mig pigg och i bra form. Har sedan kanske ett år tillbaka haft ömhet i vänster sida av magen som jag hittills har trott varit något muskulärt då jag enligt sjukgymnast har en låsning/stelhet i höften. Men jag hoppas nu att det inte har samband med magen. Då jag sett att slem är en varningsflagga så har jag blivit oroligt av detta. Naturligtvis kan det ju vara så att jag överanalyserar mina toavanor, men vad jag minns har jag aldrig sett slem förut (men kanske inte heller tittat efter det) Är man och 40 år.

nojjig

Dr Ulrik Narbe

Hej nojjig. 

Dina besvär med slem i avföringen låter inte i första hand som cancerorsakade. Mer troligt är att du har en orolig tarm, kanske IBS-liknande besvär. Man skulle också kunna tänka sig att du är överkänslig mot något födoämne (gluten? laktos?) eller att du har någon form av inflammatorisk tarmsjukdom (vilket dock är mindre troligt). Mitt råd är att du börjar med att boka en tid hos husläkare på vårdcentrals för en första bedömning och eventuell utredning av besvären. Cancer tror jag dock som sagt inte att du behöver vara speciellt orolig för. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.