Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2016-10-18

Gynekologisk Cancer

ID: 71815

Hej. Jag har nämligen fått en liten svart prick på ... / Erika

Hej. 

Jag har nämligen fått en liten svart prick på yttreblygläpp. Jag kände något som buktade upp för några dagar sedan, men tänkte att det kunde vara en inflammerad hårsäck pågrund av rakning. Jag tänkte på den idag och tog en titt och den ser ut som en liten födelsemärke. Den är inte stor 1-2 mm. Den är lite utbuktad men ändå platt. Mörkbrun. Jag har aldrig haft den där innan. Den stör mig inte. Nyfiken som jag är, så försökte jag klämma den. Men ont gjorde det och inget hände. Är detta något jag behöver oroa mig för? Kan man få hudcancer i underlivet? Vart ska jag isåfall vända mig? Gynekolog, vårdcentral? 25år gammal och har ett barn på 1,5år.

Erika

Dr Ulrik Narbe

Hej Erika. 

Jag tror inte att detta är något farligt. Det skulle kunna vara en tilltäppt inflammerad körtel. Avvaktar någon vecka och ser om den försvinner. Om inte så skulle jag rekommendera en undersökning hos läkare på vårdcentral alternativt gynekolog för att få ett säkert besked på vad det kan vara. Att det skulle vara en cancer är väldigt osannolikt. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-10-18

Allmänt om cancer

ID: 71814

Hej! Jag har fått några rosa prickar högt upp på s ... / Pricken40

Hej! 

Jag har fått några rosa prickar högt upp på sidan av benet. De är rosa och bleknar vid tryck. Googlade för att se vad det var och fick fram utslag vid leukemi. Nu har jag dödsångest!! Ingen feber, viktnedgång eller nattliga svettningar. Inte lättblödande och sår läker. Kan ändå leukemi börja så? Det finns ju så många sorter och att läsa mer gör mig bara orolig. Tog fullt blodstatus i maj som var helt ok. Men det kan väl ändras...? Jag är kvinna och 40 år.

Pricken40

Dr Ulrik Narbe

Hej Pricken40. 

Det låter som helt ofarliga hudförändringar. Cancer/Leukemi tror jag inte alls att det är. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-10-18

Gynekologisk Cancer

ID: 71812

39 år. Inga preventivmedel. Samma partner. Cellprover a ... / Skräckslagen

39 år. Inga preventivmedel. Samma partner. Cellprover alltid bra, senast 2 år sedan. Gynundersökt för 1 1/2 år sedan. Eksem i underlivet till o från i många år. Nu extrem klåda o sveda/lite ömt i slidöppning o runtom, rött. Provat behandla som vid eksem (kortison/mjukgörande) utan resultat, provade att behandla mot svamp med Canesten vaginal tablett/salva utan resultat. Haft vita lite flagor o klumpar. Idag (6 dagar innan mens) är flytningarna tjocka och ljust gröngula. Samma sak innan mens sedan augusti med gröngula flytningar o strax efter mens. Idag kom en prick ljust blod också. Kanske ett sår eller så? Men jag är rädd nu att det är cancer/cellförändringar. Flytningarna luktar INGET. Tänker infektion/bakterier av något slag men när jag googlar så står det att det ska lukta illa då. Står också att gröngula flytningar är cancer, vilket gör mig fruktansvärt skräckslagen. Klådan o svedan blir värre efter samlag. Ska till barnmorska på torsdag. Hon kan väl ta bakterie/infektionsprov. Men jag är rädd för cancer. Går nog inte att ta cellprov vid misstanke om bakterie/infektion. Könssjukdomar/Herpes är uteslutet då jag bara varit med min man, han inte varit med någon annan heller.

Skräckslagen

Dr Ulrik Narbe

Hej Skräckslagen. 

Jag tycker inte att du behöver vara skräckslagen. Att dina symptom skulle bero på cancer är väldigt osannolikt. Du behöver träffa en gynekolog (möjligen räcker det med barnmorska) för undersökning och behandling efter att man konstrat vad detta är. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-10-18

Cancerbehandling

ID: 71807

Hej Äter Letrozol sen 2 år tillbaka har många bive ... / Uppehåll Letrozol

Hej 

Äter Letrozol sen 2 år tillbaka har många biverkningar och har nu fått tillstånd av onkologen att ta en paus på 3 veckor för att få känna mig lite normal ett tag. Han säger att det inte är någon fara med kortare uppehåll. Håller du med om det?

Uppehåll Letrozol

Dr Ulrik Narbe

Hej Uppehåll Letrozol. 

Jag häller med din läkare. Kortare uppehåll har ingen betydelse för behandlingseffekten. Däremot kan 3 veckor vara lite för kort tid för att få känna sig normal för oftast tar det längre tid en så för Letrozolbiverkningar att klinga av. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-10-18

Allmänt om cancer

ID: 71806

Hej! Jag har utvärtes hemorrojder och igår när jag ... / Orolig

Hej! 

Jag har utvärtes hemorrojder och igår när jag smörjde in dom kände jag en hård knöl högre upp, det känns som den sitter i slemhinnan. Jag blöder inget. Men det gör ont/känns obehagligt och trycker på. Kan det vara en inre hemorrojd eller svullen körtel. Eller kan analcancer visa sig så. Kvinna 40 år.

Orolig

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig. 

För mig låter även den hårda knölen som en hemmoroid men jag tycker att du ska låta en läkare undersöka dig för att man ska kunna säga säkert att det är så. Boka tid till din vårdcentral. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-10-17

Tjocktarmscancer

ID: 71803

Hej, Min man på 36 år, har så länge jag kan minnas ... / Helene

Hej, 

Min man på 36 år, har så länge jag kan minnas haft en lite orolig mage. Ofta i samband med fet mat, mycket mat och alkohol, men även annars. Säger att han ibland har slem i avföringen och att han upplever att han inte bajsat klart. Sökte på vårdcentral, för 6 år sedan och inget hittades (rektoskopi, kaloscopi och prover). Men sen gick man inte vidare. Nu ska han kolla upp igen, då han tycker det håller i sig och har utöver tidigare symptom, även känt sig yr ibland. I övrigt, verkar han välmående och ingen viktnedgång och inte heller ont i magen. Jag hoppas såklart på, att det inte är cancer, nu heller. Utan något man kan få lindring mot/lära sig leva med.

Helene

Dr Ulrik Narbe

Hej Helene. 

Att detta skulle bero på cancer är mycket osannolikt. Han har haft symptomen länge och utan påtaglig försämring under åren. En cancer skulle givit mycket tydliga symptom vid det här laget. För mig låter detta mest som en IBS. Bra, vill jag ändå tillägga, att han kollar upp det hela hos en läkare igen eftersom han inte blir bra. Kanske finns det något man kan göra för att hjälpa honom bara man säkerställer vad orsaken kan vara. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-10-17

Allmänt om cancer

ID: 71801

Hej! Jag har fått ont i magen och brännande smärto ... / Illvar

Hej! 

Jag har fått ont i magen och brännande smärtor mellan skulderblad och nere i ländrygen. Lös avföring och bullrig i magen. Haft så i 3 veckor. Min doktor säger att bukspottskörtelcancer kan avskrivas då CRP, levervärden och allt annat är normalt. Kan jag lita på honom? HMM?

Illvar

Dr Ulrik Narbe

Hej Illvar. 

I stort sett kan du lita på honom. Det man dock måste göra, om dina besvär inte blir ett dugg bättre framöver eller tom sämre, är en kompletterande utredning med antingen skiktröntgen eller ultraljudsundersökning av buken. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-10-17

Gynekologisk Cancer

ID: 71798

Hej!! Är en tjej på 37 år! Dom senaste 2 månadern ... / Vera

Hej!! 

Är en tjej på 37 år! Dom senaste 2 månaderna har jag haft bruna flytningar mellan menstrationerna.. Första gången jag märkte det var vid samlag, men det kommer inte varje gång! Andra månaden nu så märkte jag det några dagar efter beräknad ägglossning..(oxå vid samlag)..det var några dagar sedan men flytningarna håller fortfarande i sig...väldigt lite dock! Jag har haft cellförändringar som tagit bort för 10 år sedan men gått på kontroller efter det, senast i början av 2015 där allt såg normalt ut! Idag ringde jag till gynmottagningen och ska få komma dit om 4-8 veckor... Tycker det är jobbigt att behöva vänta så länge...mår annars bra. Behöver jag gå och oroa mig för cancer? Mvh

Vera

Dr Ulrik Narbe

Hej Vera. 

Jag tycker inte att du behöver oroa dig för cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-10-16

Bröstcancer

ID: 71797

37 år och 4 månader ung tjej. Jag har små knöliga/ömm ... / Fru Persson

37 år och 4 månader ung tjej. Jag har små knöliga/ömma bröst. Har kollat knölar 4 ggr det har varit ofarliga cyster, vävnad, fett. Gjort mammografi, ultraljud och provtagning med nål sommaren -09, oktober -13, januari -15 och januari -16. Jag upptäcker ofta knölar men då jag redan är knölig har jag svårt att minnas från månad till månad om knölen varit där innan. Jag fotograferade mina bröst i januari med mobilen där jag pekar på knölar. Känner en knöl på ungefär samma ställe som i januari,men tagit i olika vinklar. Jag känner flera ggr i veckan varje månad eftersom jag är rädd. Min fråga nr 1: Hur vanligt uppkommer en bröstcancer så snabbt som 9 månader efter senaste mammografi/ultraljud? När man dessutom gjort mammografi/ultraljud året innan o även dessförinnan.. 2. Varför har jag i princip ömhet alltid på ett ställe i samma bröst? Haft det i 2 år, under dessa två år gjort mammografi/ultraljud, tycker de borde sett något vid dessa tillfällen. Äter inga hormoner/preventivmedel alls då min man är stereliserad sedan 2011. Ska jag återigen kolla upp brösten?

Fru Persson

Dr Ulrik Narbe

Hej Fru Persson. 

För mig låter det som om du är mycket välundersökt under de senaste åren utan att man kunnat hitta något annat än helt godartad "knölighet" i brösten. Att du är öm är inte heller något som i första hand för tankarna till cancer. I nuläget tycker jag inte att du behöver utreda detta så länge någon av knölarna inte börjar tillväxa. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-10-16

Gynekologisk Cancer

ID: 71796

37 årig 3 barnsmamma, gift o aldrig haft sex med någon ... / Lisen -79

37 årig 3 barnsmamma, gift o aldrig haft sex med någon annan än min man och detsamma gäller för min man. Ingen av har varit otrogna heller. Gjort cellprov -04,06,-08,-11 utan anmärkning. Var hos gynekolog för allmän undersökning för 1 1/2 år sedan (maj -15) jag har eksem i underlivet, vilket jag visste redan då jag var på vulvamott november 2013. Har atopiskt och mjälleksem på övriga kroppen. Detta går i skov även i underlivet. Inne i en period med mycket klåda nu. Jag har inga könssjukdomar och även testats för detta för säkerhetsskull, även Herpes (har inte ens viruset i kroppen). När jag födde min första son 2005 blev jag "klippt" och vid mens kan det spänna/svullna i det område där jag förmodar att jag blev klippt. Igår tog jag en spegel för att kolla hur röd/irriterad jag är nu när det kliar. Av en slump tittade jag i öppningen av slidan (ner mot mellangården sett ) Ser en "flik"/"hack" och gissar att det är där jag blivit klippt vid förlossningen för snart 12 år sedan (blev snittad -07 och -11). När man delar den här "fliken/hacket" så sitter det på kanten på slidöppningen två vitaktiga "knölar/blåsor" 0,5 mm ungefär kanske lite större, de sitter sidan om varandra. Är varken stenhårda eller jättemjuka, något mittemellan. De är INTE ömma, kliar inte. Jag blev jätterädd och min första tanke är cancer/tumör/cysta. Har ingen aning om de varit där förr eller hur länge de suttit där. Råder panik inombords nu. Läste lite om talgkörtlar etc både utanför o innanför slidöppningen, jag vet att man har två körtlar på vardera sida i/vid slidan men dessa sitter inte på vars en sida. Vad tror du? Kan jag avvakta eller bör jag kolla upp detta snabbt?

Lisen -79

Dr Ulrik Narbe

Hej Lisen. 

För mig låter detta inte alls som någon cancer så på den punkten bör du kunna känna dig lugn. För att få besked om vad detta kan vara för något måste du boka tid för undersökning hos en gynekolog. Jag tror inte att det är särskilt bråttom. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.