Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2016-07-25

Allmänt om cancer

ID: 71305

Hej! Min pappa, 61år fyllda, har haft en hosta i c .... / PGL

Hej! 

Min pappa, 61år fyllda, har haft en hosta i cirka 4 veckor nu och en svullnad längst skulderbladen i den mån att han har svårt att lyfta armen ordentligt. Detta inträffade efter han hade kört bil till Italien och vart i aircondition-miljö. Han har gjort en röntgen och det visar sig vara en "förändring" (ca 7cm lång) vid övre högre lunga precis där hans svullnad är. De kunde inte fastställa vad det var, och vi väntar på svar från experter. Hans blodvärden är höga, vilket indikerar på att det möjligtvis är en inflammation eller liknande i kroppen. Svullnaden och hostan har blivit bättre . Han känner sig lite trött, och är icke-rökare. Läst om lungcancer och svårt som lekman att tolka symptomerna som beskrivs kring sjukdomen. Hur stor risk är det att han har lungcancer utifrån hans tillstånd? Vi är så oroliga! 

Tack på förhand!

PGL

Dr Ulrik Narbe

Hej PGL. 

Att din pappa är svullen och att han har svårt att lyfta armen efter att ha kört bil med mera kan hänga ihop och att problemen skulle bero på cancer är inte det första man tänker på. Att han hostat i 4 veckor ger inte heller någon tydlig indikation på cancer, det vanliga är att man har/har haft en infektion med efterhängsen hosta. Det som bekymrar mig mest är att man sett en förändring i lungan på röntgen. Du skriver inte vilken typ av röntgen som är gjort men jag gissar att det är en vanlig slätröntgen. Här måste man utreda vidare med en datortomografi (skiktröntgen) av lungorna för att se vad detta kan vara. Om man inte då kan utesluta cancer måste man även göra bronkoskopi och ta biopsier från förändringen. Det går i detta skede inte att säga vad detta är men cancer måste uteslutas och det är bra att kontakt med specialister inom området är på gång inom kort. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-24

Allmänt om cancer

ID: 71301

Hej! Har under två månaders tid känt mig täppt i n .... / Greta

Hej! 

Har under två månaders tid känt mig täppt i näsan. Har haft lock för vänster öra betydligt längre. Har nedsatt hörsel på samma öra. Är också hes. Vad kan detta bero på? Är 80 år och kvinna.

Greta

Dr Ulrik Narbe

Hej Greta. 

Det är svårt att säga exakt vad detta beror på och även om de olika symptomen hänger ihop eller är separata. Mitt råd är att du uppsöker läkare på din vårdcentral för kontroll. Om man där inte hittar någon säker förklaring kan man behöva remittera dig till en öron-näsa-hals specialist för en mer noggrann undersökning av hörsel, nästäppa och lockkänslan. Det mest troliga är att detta har en ofarlig godartad förklaring men cancer måste uteslutas. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-21

Gynekologisk Cancer

ID: 71296

Hej! Jag har en fråga jag undrar över och inte rik .... / Vilda Matilda

Hej! 

Jag har en fråga jag undrar över och inte riktigt fått svar på av min Gynonkolog. Jag fick diagnosen livmoderhalscancer stadie 3B i november i november 2015. SÅ jag har fått 5 Cytostatika med Cisplatin, 34 strålningar varav 9 av dom var s.k booster och så har jag fått 2 lyckade brachy. Jag är för tillfället cancerfri men har fått död vävnad pga strålbehandligen men att den döda vävnaden kommer att försvinna. Jag fick ju även en vaginal dilatator som jag började använda i början av April men har läst att man kan behöva hålla på 2-3 år. Ska man verkligen hålla på så länge med den ?? Mina slemhinnor är fortfarande röda men har blivit bättre.

Vilda Matilda

Dr Ulrik Narbe

Hej Vilda Matilda. 

Strålbehandlingen gör att vävnaden blir stram och oeftergivlig och detta kan öka på sig successivt under lång tid efteråt. Jag vet inte riktigt exakt hur länge man ska dilatera men jag tror att du har helt rätt i det du säger att det ofta handlar om flera år. Det är viktigt att dilatera regelbundet och länge för att tänja och töja vävnaden. Du skulle kunna ringa till gynonkologmott på sjukhuset där du fått behandlingen och be om en telefontid till en gynonkolog. Då kan du ställa frågan direkt till den som kan detta bäst och förhoppningsvis få ett mer tydligt svar. 

Med vänlig hälsning. Ulrik 

PermalänkVisa

2016-07-19

Allmänt om cancer

ID: 71290

Hej!! Har en fråga ;) Jag har en knöl vid sidan av .... / Mvh Veronica

Hej!! 

Har en fråga ;) Jag har en knöl vid sidan av struphuvudet (alltså den sitter på struphuvudet), mitt emellan hakan och nyckelbenet! Hoppas du förstår ungefär var ;) Jag var på Vårdcentralen för kanske 3 år sedan så jag har haft den ett tag. Hon gjorde ingen direkt grundlig undersökning utan sa ganska ditekt efter att hon hade känt på den att det var ett muskelfäste. Nu till grejen...jag tycker den har växt lite kanske, eller så inbillar jag mig bara..Den är ganska rörlig...men upplever att den är ganska hård! Behöver jag vara orolig för att det är något farligt, cancer?? Tycker att det borde hänt mer under dessa år isf, eller har jag fel? Är 37 år och annars frisk vad jag vet! Det enda är att jag drabbats av utmattning senaste året efter många år fyllda av stress. Pga av stressen har jag drabbats av någon form av magkatarr med konstig klumpkänsla i halsen som kommer emellanåt (har inte fått magkatarren konstaterad) Pga stressen blir jag lätt förkyld och åker på infektioner också, och nu sätter jag ändå på något konstigt sätt ihop klumpkänslan och mitt ibland dåliga immunförsvar med knölen på halsen. Tycker du jag kan vara lugn, eller ska jag söka igen? Mvh Veronica

Mvh Veronica

Dr Ulrik Narbe

Hej Mvh Veronica. 

Om du haft knölen i 3 år och en läkare redan för länge sedan undersökt utan att tycka att detta var något cancermisstänkt så skulle jag säga att risken för att det nu skulle vara cancer är oerhört liten. Jag tror inte heller att din stress, eller de återkommande infektionerna har något med knölen att göra. Du bör kunna avvakta att söka läkare i nuläget, men om du vill få ett mer säkert lugnande besked så är alternativet att boka en ny tid till läkare igen. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-19

Allmänt om cancer

ID: 71285

Hej! Jag undrar hur prognosen ser ut för sköldkört .... / S

Hej! 

Jag undrar hur prognosen ser ut för sköldkörtelcancer (follikulär) om den gått oupptäckt i flera år? Är risken för spridning stor?

S

Dr Ulrik Narbe

Hej S. 

Generellt kan sägas att prognosen vid follikulär thyreoideacancer är god. Det som avgör den mer exakta prognosen är hur utbredd cancern växer i sköldkörteln och om cancern spridit sig vidare ut i kroppen och satt metastaser (dottertumörer) någon annanstans. Ju längre cancern funnits utan att den upptäckts desto större kan risken för spridning vara men detta varierar från fall till fall. Hur det ser ut i ditt kan jag inte svara på men jag hoppas verkligen att du är en av dem utan spridning och att man kan sätta in botande behandling. Utredning måste göras för att kattlägga tumörens utbredning. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-15

Bröstcancer

ID: 71266

Hej! Känner mig nu bekymrad och hade behövt rådgiv .... / Sara 74

Hej! 

Känner mig nu bekymrad och hade behövt rådgivning. Min son som är 15 år har fått en ömmande knöl i bröstvårtan. Funnits ca två veckor. Vet att det kan vara normalt med körtel förstoringar i samband med puberteten, och hade det varit min andra son som haft besväret skulle jag inte fundera så mycket på de, men det är så att min 15 årige son fått behandling för leukemi 2002. Han var färdigbehandlad 2005. Fick cytostatika, ingen strålbehandling och när det dyker upp en knöl så blir man ju rädd. Bör detta kollas upp? Tacksam för råd.

Sara 74

Dr Ulrik Narbe

Hej Sara 74. 

Jag tycker att detta i första hand låter som en helt ofarlig svullen öm körtel. Jag har också svårt att se att en leukemi skulle kunna ge denna typ av symptom om den återkom. Men, med tanke på din sons tidigare sjukhistoria och den oro som denna ömmande knölen såklart nu ger dig/er så är mitt råd att ni kollar upp detta hos en läkare för säkerhets skull och framför allt för att ni då troligen kommer att få ett helt lugnande besked och kan släppa oron.  

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Bröstcancer

ID: 71258

Jag har sedan en tid tillbaka haft ont i sidan av rygge .... / Erica

Jag har sedan en tid tillbaka haft ont i sidan av ryggen. Allting började med att jag fick rejäl med smärta i ryggen när jag låg i sängen och skulle sova för natten. Det började ifrån sidorna av höften, bak på ryggen och strålade uppåt till Axlarna. Där jag fick en tyngd känsla. Det gjorde rejält ont och hade svårt att vara stilla. Efter ett tag tog jag två alvedon och lyckades somna om och mådde bättre dagen efter. Sedan höll detta på i några dagar. Jag ringde sjukvårdsupplysning och fick olika svar ifrån "njursten" till "gallsten" men jag tycker inte att några av dessa symtom stämmer in på mig. Jag gick till vårdcentralen och träffade en läkare. Han kände på ryggen och klämde. Han kunde inte ge mig något svar alls vad detta kunde vara. Han tog blodprover för levern och bukspottkörteln men det såg bra ut. Urinet är inte förändrat, gult men pågrund av min vätskabrist. Detta problemet har kommit och gått nu i ca 2 månader och börjar bli orolig. Det kommer när jag ligger ner på kvällen. Då dyker smärtan upp. In i sidan, ovanför höften, bak i ryggen. Smärtan flyttar sig runt om i ryggen och kan komma på båda höfterna och stråla.Det gör inte ont när jag trycker och känner med händerna. Det är något som gör ont "där inne" 25år gammal. Kan det vara cancer? Levercancer? Skelettcancer?

Erica

Dr Ulrik Narbe

Hej Erica. 

Det låter inte som någon farlig värk. Att det skulle vara en cancer som orsakar symptomen vid din låga ålder är väldigt osannolikt. Mest troligt kommer besvären att klinga av och bli bättre av sig själv framöver. Om inte får din husläkare beställa en röntgen och kanske ta ytterligare blodprover mm för att säkerställa vad det är. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Bröstcancer

ID: 71257

Hej, Jag har bröstcancer med spridning till skelet .... / abrar sami

Hej, 

Jag har bröstcancer med spridning till skelettet och fick veta att det finns en som heter OPDIVO som har hjälpt många patienter med olika cancerform, så min fråga är det något jag bör prova. Jag vill göra allt jag kan för att rädda mitt liv eftersom jag är ung och har små barn som jag vill leva resten av livet med dem,och se de bli vuxna och bilda famjle

abrar sami

Dr Ulrik Narbe

Hej abrar sami. 

Opdivo (Nivolumab) är en ny cancermedicin som precis som du säger har visat mycket goda resultat på flera olika cancerformer. Än så länge är preparatet mest använt vid malignt melanom och lungcancer men det pågår forskning även på bröstcancer. Dock skall sägas att det som tur är redan finns många väldigt effektiva mediciner som man kan använda vid bröstcancer som spridit sig till skelettet. Dessa gör att man ofta kan leva många år med en sådan sjukdom. Opdivo är således inte ett preparat som i nuläget är det första man skulle tänka på just i ditt fall men någon gång i framtiden kan det mycket väl vara så att sådan behandling etableras även inom bröstcancervården och jag är då säker på att din ansvarige läkare kommer erbjuda dig detta om man bedömer att det är den bästa behandlingen mot din sjukdom då. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Allmänt om cancer

ID: 71253

Hej , tredje gången får jag skriva om :) ....ngt fel .... / Gule

Hej , tredje gången får jag skriva om :) ....ngt fel med sidan ... Trippelnegativ bröstcancer ej spridd , cytostatika 6 ggr , mastektomi ( bägge brösten ) , äggstockarna samt 15st lymfknutar ( inga smittade) opererades bort....provsvaret från patologin visade inga levande cancerceller hade jag kvar ....strålbehandlingen börjar om ca 10 dagar.... sedan två veckor har jag haft ont i revbenen på höger sida ngr cm längre ner från bröstet där jag hade min tumör...vad kan detta bero på ?....kan det ha med återfall/metastaser att göra? hur ser prognosen ut för mig ? både för återfall och överlevnad .... hur snabbt brukar cancern komma tillbaka efter avslutad behandling ? tack på för hand Gule

Gule

Dr Ulrik Narbe

Hej Gule. 

Vg se svaret på fråga ID=71252. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-07-13

Bröstcancer

ID: 71252

Hej , tredje gången får jag skriva om :) ....ngt fel .... / Gule

Hej , tredje gången får jag skriva om :) ....ngt fel med sidan ... Trippelnegativ bröstcancer ej spridd , cytostatika 6 ggr , mastektomi ( bägge brösten ) , äggstockarna samt 15st lymfknutar ( inga smittade) opererades bort....provsvaret från patologin visade inga levande cancerceller hade jag kvar ....strålbehandlingen börjar om ca 10 dagar.... sedan två veckor har jag haft ont i revbenen på höger sida ngr cm längre ner från bröstet där jag hade min tumör...vad kan detta bero på ?....kan det ha med återfall/metastaser att göra? hur ser prognosen ut för mig ? både för återfall och överlevnad .... hur snabbt brukar cancern komma tillbaka efter avslutad behandling ? tack på för hand Gule

Gule

Dr Ulrik Narbe

Hej Gule. 

Det är ganska vanligt med obehag/värk i revben efter en operation där man tagit bort hela bröstet. Att det onda skulle bero på att cancern finns kvar i kroppen tror jag inte alls. Om besvären skulle förvärras får man givetvis utreda med en röntgen för säkerhetssull men i nuläget tycker jag man kan avvakta. Du har ju svarat osedvanligt bra på den behandling du genomgått och hade ingen spridd cancer till lymfkörtlarna så jag skulle säga att din prognos nu är god. Risken för återfall är liten och det finns inget givet mönster för hur och när en cancer återfaller men generellt kan man säga att ju längre tid det går efter avslutad behandling desto mindre risk för återfall.

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.