Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2016-08-22

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71478

Fick diagn. polyneuropati sept.-15 av neurolog, nov. vä .... / Rådvill

Fick diagn. polyneuropati sept.-15 av neurolog, nov. värk i hela kroppen natt och dag, tab. beh. med kortison fram till mars-16 med avtagande dos, beh. med esopremasol men trots dessa tab. besvär ifrån mag/tarm. Juni till 21 aug.-16 4:ra UVI. Har sedan i mitten av juli värk i knäna, handleder och fingrarna, ingen svullnad eller rodnad. Har värk i rörelse och vila. Fått Alvedon 665 mg från nov.-16 av min läkare på närhälsan. ? Ska jag försöka få en remiss till reumatolog? Vad gör jag?

Rådvill

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Dina aktuella symtom går ej ihop med en polyneuropati! en remiss till reumatologen kan vara av värde. 

Med vänlig hälsning jonel 

PermalänkVisa

2016-08-22

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71476

Hej Kan du precisera symptomen för neuropati? Är s .... / undrande i GBG

Hej 

Kan du precisera symptomen för neuropati? Är symptomen något som "kommer och går"

undrande i GBG

Dr Jonel Pasula

Hej! 

På enkel svenska är neuropati störning i nervinervation som ger diverse manifestationer som dömningar , pirrningar, känselavsaknad , starkare känslor  för vissa stimuli som kyla o värme mm. Symtomen kan komma o gå i början men vara fast efter en tid. Man ska alltid utreda orsaken. 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2016-08-20

Värk i leder

ID: 71471

Hej jag är en tjej på 27 år som brukar få ont i mina hä .... / Annsofie gustafsson

Hej jag är en tjej på 27 år som brukar få ont i mina händer och och fingrar och fötter iband. Som värk i dom oftast känner jag av det när det är kallt att jag får värk i dom vad kan det bero på

Annsofie gustafsson

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Värk i lederna vid kalla väder , kyla och drag är vanligt förekommande. Dessutom värk vid visa infektion . Så länge leder ej svullnar har du inte något att oroa dig . Om du skulle behöva smärtlindring kan du prova först vanliga medicin  mot smärta som panodil och Alvedon. Om de ej hjälper kan du testa ipren eller pronaxen. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-08-19

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71470

Hej Vad menar med HIV-artrit och vad är symptomen på .... / Kalle 37

Hej Vad menar med HIV-artrit och vad är symptomen på det?

Kalle 37

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Tyvärr löper personer som har en infektiös sjukdom en store risk för att få svullna leder eller artriter . Vid vissa sjukdomar förekommer detta i störe omfattning (influensa, blodförgiftning, lunginfektion , klamydia, yersinia , tarm och urininfektion , HIV). 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2016-08-18

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71467

Hej, Jag hade barnreumatism när jag var liten, men .... / Andrea

Hej, 

Jag hade barnreumatism när jag var liten, men det växte bort och jag blev friskförklarad och utskriven vid 14 års ålder. Är nu 30 och har en son på 8 månader. Har senaste 2 månaderna haft svullna och stela leder, fick kortisonsprutor och utskrivet Brufen Retard. De leder jag sprutade blev bra, men det svullnade upp ytterligare leder. Läkare var väldigt otydlig med om jag fått tillbaka reumatism, kan det vara så? Hur är sjukdomsförloppet? Får alla sånna där knutor och knölar av deformerade leder under huden? Blir det bara värre och värre? Hur är det om man vill ha fler barn? Frågorna är så många , dagsformen så olika från dag till dag, men mår så dåligt över att kanske fått tillbaka min reumatism, vore tacksam för svar

Andrea

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Ja , du har rätt , du har fått tillbaka din sjukdom. Oftast är de som har haft barnreumatism bättre skyddade i vuxen ålder när sjukdomen kommer tillbaka. Destruktion och stora led-destruktioner uppstår mindre hos personer som haft sin sjukdom under brandomen . Det är helt beroende till snabb inledning av medicinering och du kommer behöva ha insatt methotrexat under de kommande veckorna. Det viktigaste är att uppnå en broms i inflammation så snabbt som möjligt och blockera sjukdomen som man gjorde när du var barn. Självklart ska du kunna så småningom planera för barn men först ska du ha sjukdomen under kontroll och då pausa din behandling. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-08-17

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71458

Hej. Finns det några samband med reumatiska sjukdomar .... / Fundersam kille

Hej. Finns det några samband med reumatiska sjukdomar och HIV/AIDS?

Fundersam kille

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Inget samband finns mellan reumatiska sjukdomar och AIDS/HIV. Däremot kan personer med dessa sjukdomar ha svullnad i lederna , smärta i muskler , feber och andra manifestationer som personer med reumatiska sjukdomar har . 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-08-05

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71388

Hej. Jag är 73 år o har en massa sjukdomar diabete .... / Birgitta Schill / ger inte upp

Hej. 

Jag är 73 år o har en massa sjukdomar diabetes sprutor o tabl. polly neuro pati, spinal stenos , 3st diskbråck, har haft cancer i hela magen op tog 7 tim. Sedan cellgifter men nu bra täta kontroller grön / grå starr h.öga mm .Äter mkt mediciner ca 15 tabletter om dagen. Mkt morfin tabl samt morfin plåster. Haft djupa depressioner, 27 st ect beh. har sedan 3 dagar fått feber brukar ha 36 gr men nu ca 38 gr. Mkt värk svårt att gå, har nu fått en mini cross vilket är helt underbart. Min mamma hade reumatism i 25 års åldern vilket så småningom gick över. ärvt en massa sjukdomar av mina föräldrar. nu vill en dr operera mej en annan absolut inte ? Undrar om jag även kan ha en släng av reumatism. Undrar också hur ni ställer till en operation av ryggen. tacksam för svar 

MVH Birgitta Schill

Birgitta Schill / ger inte upp

Dr Jonel Pasula

Hej Birgitta! 

Något reumatism finns ej i den du skriver. Du har med hänsyn till dina övriga problem ökad risk för mjukdelsreumatism men jag kan ej se i din beskrivning av dina besvär något som tyder på detta. En operation av ryggen är alltid kopplat med viss risk men om ortopeden lovar en smärtfrihet efter kan det vara värd att ta hänsyn till. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-07-31

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71343

Hej Jag har sedan något över 1 år tillbaka Granolo .... / Maxigg

Hej 

Jag har sedan något över 1 år tillbaka Granolomatos Polyangiit men men den är nu vilande, men sedan 3 månader har mina alla leder - alla lederna i händer i fötter axlar knän osv... små som stora pluss rygg värk även fötter är bortdomnade när jag vaknar . Något bättre under dag (inte bra )men lika illa till kvällen. De kan inte finna på prover att det är inflamation därmed ej heller säga att det är reumatiskt ,,,vad är det då? Jag tror att det är Wegeners ändå trots att min läkare inte kan se aktivitet...men behöver det vara det?

Maxigg

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Jag tror att jag redan har svarat dig men ingen problem att skriva åter! Du har rätt att inte allt ses i prover. Din läkare kan ha rätt att inte allt som gör ont kommer från din sjukdom. Den viktigaste är att du har en bra smärtlindring med medicin mot inflammation och bra träning med hjälp av en sjukgymnast. Oftast kommer den onda  från leder från brosk skador så kallad artros. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-07-28

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71325

Hej. Jag fick diagnosen Wegeners för 1 år sedan. N .... / Viveca

Hej. 

Jag fick diagnosen Wegeners för 1 år sedan. Nu är den inte aktiv men jag har fått ledvärk i varje led istället samt fötter som sticker som kuddar att gå på. Men min reumatiker äkare ser inget på proverna så han säger att det inte är det.min läkare på vc ber mig att vända mig till reumatologen hon ser inget annat än att det är reumatisk. Men det visar ingen inflamation på prover. Vart ska jag gå att få hjälp ?

Viveca

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Bägge dina läkare kan ha rätt! Wegeners granulomatos drabbar oftast njurar och lungan men kan drabba även lederna . Det syns inte alltid i prover. Tyvärr kan lederna bli drabbade även av annat oftast av artros eller brosk skador som inte uppkommer av inflammation och kommer då med normala prover. Jag rekommenderar dig kontakt med en arbetsterapeut som kan hjälpa dig med handträning och smärtlindring. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-07-22

Värk i leder

ID: 71297

Hej! Jag är en kvinna på 43 år som sedan ca tre år .... / Eva

Hej! 

Jag är en kvinna på 43 år som sedan ca tre år tillbaka lider av värk och stelhet. Värken sitter i höfter, knän, fingrar, rygg och nacke. Jag har väldigt ont under/mellan revbenen i ryggen. Värken är värst på morgonen innan jag kommit igång. Nattetid vaknar jag ofta av smärta när jag vänder mig i sängen. Jag har sökt hjälp på vårdcentralen vid två tillfällen, senast skickades remiss till reumatologen men den avvisades med hänvisning till att jag med största sannolikhet har inflammationer i muskelfästen. Jag ordinerades paracetamol för smärtan i kombination med tex ipren vid behov. Jag har negativa RA-prover. Jag har sedan liten varit drabbad av psoriasis, vilket jag bl.a. behandlats för med kortisonsalva och ljusbehandling. Sedan några år är min ytliga psoriasis i stort sett borta men värken i lederna kom i stället. I samband med att jag sökte vård på VC skickades jag på röntgen för min onda höft, röntgen visade begynnande höftledsartros. Under hösten 2015 drabbades jag även av värk i mina ögon vilket ledde till hål på hornhinnan och långvarig kortisonbehandling av ögonen. Värken och stelheten är mycket fysiskt och psykiskt påfrestande. Tröttheten är enorm, vilket leder till att jag är mer stillasittande än vad min kropp mår bra av. Jag känner att paracetamol och ipren absolut inte längre hjälper mig tillräckligt. Jag arbetar 100% inom socialt arbete där jag har en chefsbefattning. Hur går jag vidare för att få den hjälp jag behöver och vad kan det vara som jag drabbats av? 

Med vänlig hälsning, Eva

Eva

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du lider av spondylartrit  en inflammatorisk ledsjukdom som ofta drabbar rygg , revben , ogon . Psoriasis kan vara en del i sjukdomen . Din doktor ska ta HLAB27 en blodprov som kommer bli positiv och hjalpa i diagnos av din sjukdom. ta kontakt med en sjukgymnast genast. Nytt remiss till reumatologen rekommenderas . 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken