Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2016-09-25

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71662

Id 71006 Hej dr Jonel! En dikt natur är bara ett m ... / sajo dikt

Id 71006 Hej dr Jonel! 

En dikt natur är bara ett måste. 
Dimman-i septembernatten har vävt likt en sång från Lasse Berghagen sina silvertrådar 
i gryningen jag den så vackert skådar 
Dimman-som dansanta älvor de drar bort över naturen 
ännu på bonens åker ser jag och hör de trumpetande och dansanta djuren Dimman-på något vis känns det som en magi för i gräset ser man spår 
undrar så vem som där under natten går 
Dimman-i morgontimman ser jag solens sken 
på lönnens färgglada gren 
Dimman- den är så grå 
men som genom ett glittrande prisma solen oss nå 
och ännu en fin brittsommardag vi få 
så vi kanske ut på Långbryggan kan gå 
Dimman-är som skapad av en konstnär 
på något vis njuter jag av den i en stilla höstlik atmosfär 

160919 Sajo På onsdag går jag inte på någon behandling..... Imorse kände jag en lymfkörtel vid vänster sida av nyckelbenet. Det är ingen idé att visa den.

sajo dikt

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Tack för en vacker dikt! Du ger oss allihopa så mycket när du skriver dina dikter. Tala med läkare är mycket viktigt och samma gäller om det blir ibland nya tecken att något händer som nu när du har en nytt svullnad. Tala med din läkare , det är enda chansen för de att förstå hur du mår och hur effektiv din behandling är . 

Med vänlig hälsning jonel

PermalänkVisa

2016-09-25

Behandling av reumatism

ID: 71661

Id71006 Hej dr Jonel! Jag har efter att inte vågat ... / sajo skelettscintundrar

Id71006 Hej dr Jonel! 

Jag har efter att inte vågat berätta om att jag hostar blod och åter växande lymfkörtlar fått en kontrast röntgen för 2 veckor sedan. Även en PETscan har gjorts där jag lyser som en julgran. Då jag har ont i en axel dock inte ledvärk säger min reumatolog så har de skickat remiss för skelettscint vad ser man på en sådan. ??? Varför gör de en sådan röntgen? ? Jag är så stel i mina leder men de vill bara ge kortisonsprutor. Jag har gått ner till 45 kg men jag har bra smärtlindring. De vill byta cyto på mig innan beslut om strålning tas. Jag mår så dåligt av behandling och går snart inte dit.... Jag har gjort en dikt du får den på nästa sida.

sajo skelettscintundrar

Dr Jonel Pasula

Hej vännen! 

Vad roligt att höra av dig ! Skelettskint kan ibland särskilja en inflammation ( den reumatiska ) från en utväxt . Din reumatolog bör ge dig injektioner så var envis och kräv att du får en smärtlindring. 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2016-09-21

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71647

Har haft jätteont i huvudet hela dagen idag sen hos mi ... / Sofia

Har haft jätteont i huvudet hela dagen idag sen hos min pojkvän så kräktes jag inne på toaletten.

Sofia

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Om du fortsätter med illamående och kräkningar måste du söka vård! 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-09-19

Behandling av reumatism

ID: 71636

Jag har haft ra sedan 50 år tillbaka som nu har satt si ... / Åsa70

Jag har haft ra sedan 50 år tillbaka som nu har satt sig på ena lungan. 50 % lungkapacitet idag. Finns det någon medicin utom salazopennin pronaxin som hjälper mot lungan.

Åsa70

Dr Jonel Pasula

Hej Åsa! 

Du verkar ha väldigt lite behandling för din sjukdom. Om du inte har kontakt med en reumatolog då är det dags att kontakta de för att du ska få mer potent medicin. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-09-19

Värk i leder

ID: 71630

Hej, Jag har min mamma på besök och hon kommer frå ... / Natalija Didic

Hej, 

Jag har min mamma på besök och hon kommer från icke EU land. Hon har haft ganska mycket värk i lederna på sistone, speciellt värk i benen och nu även i armarna som gör att hon inte kan sova bra på nätterna och är väldigt trött på dagarna. Vi har försökt att hon ska äta glykosamin tabletter samt Ipren eller pronaxen, äta gurkmeja mm. men värken är kvar. Så därför undrar jag om det finns någon medicin som är receptfritt och kan rekommenderas i hennes fall? Speciellt med tanken att det är svårt för oss att nå på det "vanliga" sättet att gå till vårdcentarlen då hon inte bor här. Tacksam för ditt svar.

Natalija Didic

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Det är viktigt att din mor har en kontinuitet i intaget av medicin dvs hon bor ta regelbundet en kombination av Alvedon och ipren tre gången om dagen . om det inte hjälper bättre efter några dagar kan hon öka dosen på ipren till 2x3 ( 2 tablett på 400 mg tre gånger om dan tillsammans med 2 tablett Alvedon per gång. Ja tror att hon bli bättre efter detta. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-09-18

Värk i leder

ID: 71625

Hej Fick i okt-nov väldigt ont i vänster höft, kunde i ... / Hs

Hej Fick i okt-nov väldigt ont i vänster höft, kunde inte tex lyfta in benet i bilen. Fick då kortisonspruta utan resultat Har gått på sjukgymnastik mm Nu har jag forfarande väldig värk sover inte på nätterna börjar må illa och har gått ned i vikt. Har även ont i fotled handled på vänster sida med svullnad. Triggerfinger på höger hand. Hur kan jag bli av med smärtan, och vad kan det beropå? 

Tacksam för svar

Hs

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Smärta i höften kommer ofta av artros ( brosk förändringar i leden ) eller av senfäste inflammation ( trokantertendinit). Injektion kan hjälpa ibland men inte alltid. TENS; akupunktur och värme kan minska besvären men det kommer ta tid före du blir bättre. Det är bra att du har kontakt med en sjukgymnast. Den som oroar mer är att du för inte bra sömn och har svullna leder som ger intryck att du har något reumatisk sjukdom . Kontakt med reumatologen rekommenderas . 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-09-16

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71612

Svårt att somna / Sofia

Svårt att somna

Sofia

Dr Jonel Pasula

Hej Sofia! 

Problemet med sömnen är väldigt utbrett här i Sverige. Man rekommenderar i första hand kontakt med hälsokosten och utprova muskelavslappnande té samt andra natur produkter . Om det inte hjälper då kan vårdcentralen hjälpa med tablett som kan hjälpa att somna. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-09-11

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71587

Jag har ont i ena testikeln till och från men smärtan b ... / tefdu

Jag har ont i ena testikeln till och från men smärtan blir värre och värre

tefdu

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du ska omedelbart söka läkare. Testikeln kan ibland rotera sig runt och stoppa cirkulationen av blod som kan leda till stora följder och operation. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-09-11

Värk i leder

ID: 71583

Hej det är så att jag börja känna av stela och värk i h ... / Annsofie gustafsson

Hej det är så att jag börja känna av stela och värk i händerna för nåra år sen. Jag tänkte inte så mycket på det. Men den sista tiden har det blivit mer stelhet och värk i dom jag är inte svullen men blir varm om dom och är stel och får värk i händerna. Kan få svårt att öppna burkar med lock eller lyfta tunga saker. Många i släkten har reumatism. Så jag undrar om jag med kan båbörja att få det.

Annsofie gustafsson

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Jag samtycker mig dig att detta som du känner i lederna är inte en normal känsla. Du bor utredas med både blodprover ( ACPA, RF, Sänka ) och en röntgen av händer. Under tiden ta direkt kontakt med en arbetsterapeut som kan hjälpa dig hjälpmedel och träning av händerna. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-09-09

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71574

Är det farligt med muselryckningar? Har haft det egentl ... / Maria

Är det farligt med muselryckningar? Har haft det egentligen hela livet , då och då. Det byter ställe. För 2 veckor sedan var det min högra biceps som ryckte. Det syntes tydligt. Höll på i ett par timmar och har sedan varit borta. Men känner ibland på andra ställen. Kanske mer om jag börjar tänka på det...Är frisk för övrigt. Men läste om en tjej som led av ärftlig ALS och det började med att armen ryckte....kan inte låta bli att bli rädd!

Maria

Dr Jonel Pasula

Hej Maria! 

Det är vanligt med muskelryckningar . Därför bor du inte oroa dig . Självklart ska du söka läkarvård om du börjar känna symtom på svaghet eller känselförändringar. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken