Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2016-06-26

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71102

Hej! Jag har just fått svar på fråga 71055. Jag ha .... / Halta Lotta igen

Hej! 

Jag har just fått svar på fråga 71055. Jag har fått veta att min mormor haft psoriasis. Kan det vara psoriasisartrit jag utvecklat? Eller skulle det ha synts på proverna som togs? Hur diagnostiseras det? Jag har tidigare haft trokanteriter (bedömts komma från ländryggen) och för 1 år sedan plantar fasciit.

Halta Lotta igen

Dr Jonel Pasula

Hej Lotta! 

Enl tidigare definition på psoriasis skulle du fått diagnosen direkt på psoriasisartrit. Dagens så kallade Caspars kriterier kräver lite fler tecken förutom förekomst av psoriasis i familjen. Dina trokanteriter och fascit kan vara en del av din psoriasis sjukdom. I 10 % av alla fal kan psoriasis i huden komma senare än led-muskel besvären. Tyvärr finns inga prover för psoriasis. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-20

Värk i leder

ID: 71055

Hej! Jag är en 54-årig kvinna som sedan 1 år haft .... / Halta Lotta

Hej! 

Jag är en 54-årig kvinna som sedan 1 år haft knäbesvär och tränat i samråd med sjukgymnast. Sedan ett par månader har knät varit svullet och varmt. Sjukgymnasten bedömer att det pågår en process i knät. Slätröntgen u a, men MR visar medial artros + uttalad hydrops och synovit. Knät har punkterats två gånger under en vecka, första gången på 40 ml och andra gången på 20 ml, och samtidigt gavs kortisoninjektion. Alla prover var bra inklusive ledvätskan. Bedömt som reaktiv artrit men man vet inte vad den kommer av. När jag försöker sätta ut cox 2-hämmare och träna som vanligt svullnar knät och blir varmt igen. Vad kan det bero på och finns det något att göra åt det?

Halta Lotta

Dr Jonel Pasula

Hej Lotta! 

En erosiv artros kan ibland se ut på den sättet du beskriver. Oftast talar man om en reaktiv artrit dvs en inflammation i knä som kommer efter något infektion som fanns i kroppen. I de flesta fall rör sig om urinvägsinfektion eller en övergående inflammation i tarm med diarréer. Medicin mot inflammation av de sort du andvänder kan minska ibland svullnaden. Läckningen kommer ta upp till 3månader ibland även längre än så. Om tillståndet ej läcker på tre månader då rekommenderar vi insättning av immundämpande preparat (ofta sallazopyrin). Fortsatt med träningen då även träning är en del av läckningen. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-18

Värk i leder

ID: 71040

Hej. Jag är lite orolig över om jag drabbats utav .... / kalif

Hej. 

Jag är lite orolig över om jag drabbats utav reumatism. Jag har haft smärta i fingrar och tår en längre tid mer eller mindre . Gör ont mesta hela tiden och smärta när jag använder händerna , i små lederna . Tålederna och utsidan av foten . Har haft detta i ca tre år och det är bättre och sämre perioder men värken finns alltid där . Tex så gör det ont när jag bakar och knådar en bulldeg , då känns det i dom små lederna ... Upplever det som att det blir sämre och sämre.

kalif

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Det skulle underlättat om jag visste hur gammal du är. Med högt ålder kommer en del av ledbesvären från artros eller brosk skador. Om lederna svullnar då är det alltid inflammation. Vid yngre år kan man få ledbesvär av andra sjukdomar som psoriasis, diabetes, ämnesomsättningssjukdomar, infektion mm. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-15

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71023

Hej igen! Skrev till dig angående systemisk sclero .... / Annor2800

Hej igen! 

Skrev till dig angående systemisk scleros. Mitt id nr var71014. Glömde skriva min ålder jag är 51 år jobbar heltid inom hemtjänsten och det är ett tufft jobb. Känner inte av nån trötthet eller andra besvär som påverkar jobbet. Har åldern nån betydelse för diagnosen. 

Tack för fint svar. 

Med vänlig hälsning, Annelie. Id

Annor2800

Dr Jonel Pasula

Hej igen Annelie! 

Ålder har mest betydelse för välbefinnande. Vi åldras och med ålder kommer en del naturliga krämpor som stelhet i lederna , ont kring leder och svagheten. För att motverka dessa "bieffekter" av ålder är vi tvungna att röra oss mer , promenera dagligen och hitta något lämpligt träning. Man ska hinna med dessa uppgifter även när man sliter hårt under en arbetsdag. Hur enkel som helst eller hur! Vissa sjukdomar kommer vid denna tidpunkt som kroppen börja känna att man är inte längre 30. Andra kommer när menstruationen tar slut hos kvinnor. Vi kan se att reumatism , Sjögrens och en del andra sjukdomar kan komma vid menopaus (menstruation slut period). Jag ser inte just nu något som du ska vara bekymrat . Jag är bara rädd att du kan göra slut på dig med den tunga jobb som du har. Sjukdom eller inte är det kanske dags att du tänker en annat lättare jobb. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-14

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71017

Hej, jag har hört att det kommer en ny ra-behandling so .... / Margareta

Hej, jag har hört att det kommer en ny ra-behandling som heter JAK-hämmare, den är som tabletter i stället för spruta. Finns det fler fördelar med den mer än att det är tablett i stället för spruta?

Margareta

Dr Jonel Pasula

Hej Margareta! 

Den första JAk-hämare har funnits på marknaden i länder utanför Europa nu i en antal år, Vår europeiska läkemedelsorganisation (EMEA) har tyvärr ej godkänt denna medicin för vård i Europa . Nu är det några nya medicin på gång att godkännas och vi hoppas på att de blir tillgängliga på vår Europeisk marknad. Vissa medicin har en bättre och snabbare effekt i dropp eller injektion och därför finns i dessa beredningsformer . Tabletter föredras av de flesta av oss brukare då de är enklare att tas och man slipper en stick. Nackdelen kan vara att man måste ta de dagligen och att effekten är baserad på dagligt intag. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-14

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71014

Hej! Har lite frågor. Jag har haft raynaurds syndr .... / Annor

Hej! 

Har lite frågor. Jag har haft raynaurds syndrom i ca 6 år. Går nu hos en reumatolog tagit massa prover allt är bra förutom ett positivt anacentromer vilket betyder att det pekar på systemisk scleros. Har inte utvecklat några hudförändringar. Har haft lite problem med halsbränna vilket är ett symtom. Ska snart in på matstrups o svalg röntgen. Min läkare säger att än så länge är min huvuddiagnos raynaurds syndrom. mår så dåligt då drag tänker på det här jämt. Har googlat mycket tyvärr. Dör stör att man dör i det hör man kan få nåt allvarligt ned lungorna PAH. Dör alla med systemisk scleros eller blir jättesjuka. Är det positivt för mig att jag haft raynaurds så länge och inte utvecklat några hudförändringar. Skulle så gärna vilja kunna släppa det här lite då det tar så mycket energi.vet du nån som haft systemisk scleros länge och ändå har ett drägligt liv. Med vänlig hälsning, Annelie.

Annor

Dr Jonel Pasula

Hej Annelie! 

Jag förstår din rädsla . Det skulle ha underlättad att veta hur gammal du är för prognos. Jag skulle bedömt dina besvär precis som din reumatolog som lindriga. Du har en kärlproblem som orsakar Raynaud. Det finns en stor procent av befolkning främst kvinnor som har den problemet livet ut utan att den ger något annat sjukdom. Självklart är fyndet av antikropp alltid en observandum och därför vill din läkare se om du har något från matstruppen. Jag tror inte du ska vara oroligt på basis av den du skriver. Det är mycket sällan en systemisk scleros ger en försämring av lungfunktion och PAH(ökad lungtryck). Jag har flera patienter med systemisk skleros som har en bra och drägligt liv. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-13

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71006

Id70826 Hej dr Jonel Jag skulle skrivit en dikt me .... / sajo remicadeundrar

Id70826 Hej dr Jonel 

Jag skulle skrivit en dikt men det blir nästa gång. Efter en cystoskopi har min urinblåsecancer spridit sig till urinröret. I nuläget ska jag få mer smärtlindring i pumpen då jag har så ont. Jag saknar remicade. På onsdag ska jag få kortison i höften och axel. Men lite rädd för spruta i axeln då nyckelben har en stor knöl.

sajo remicadeundrar

Dr Jonel Pasula

Hej vännen! 

Jag skulle önska att du får din remicade men i dagens situation är detta ej möjligt pga. risk för infektion . Se att du har ordentligt med smärtlindring och använd pumpen väl ofta . Var inte rädd för spruta , den kommer göra dig gott i axel. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-12

Muskelvärk

ID: 71002

Jag har i stort sett sedan 2006 haft mycket ont i mitt .... / Sven Olofsson

Jag har i stort sett sedan 2006 haft mycket ont i mitt vänstra knä. Mitt knä är röntgat 2006, 2009, 2010 och 2015, jag fick en cortisonspruta våren 2010 och en hösten 2015 den senaste sprutan varade effekten ca 10 - 14 dagar. ett utdrag ur röntgensvaret 2015-12-28 Metod Undersökning Skelett- och rörelseorganen KNÄLED -Skelett- och rörelseorgan- Vänster Frågställning Progrediens i sin artros? Anamnes och status Gonartros vä ser röntgen 2006. Tilltagande besvär. Aktuell röntgen innan evt ortoped remiss för op-bedömning. Utlåtande: 2015-12-28 Röntgen vänster knäled inkl belastning Höggradig reducering av mediala ledbrosket vid belastning, tillskärpningar på mediala ledytekanter och diskret subcondral scleros. Förändringarna har progredierat jämfört med undersökningen från 090103. Bibehållen broskhöjd i femuropatellarleden. jag har fått ett svar från NÄL att de inte vill operera, jag blev ordinerad skoinlägg från ortopedteknik på NÄL. Jag tycer att detta inlägg gör inte någon nämvärd skillnad. Vad betyder utdraget på ren Svenska. Mvh Sven Olofsson Åsensbruk

Sven Olofsson

Dr Jonel Pasula

Hej Sven! 

Jag förstår dig när du beskriver dina besvär. Röntgen visar att brosket kring insidan av knä har minskat väsentligt och du har en del pålagringar eller kalk ansamlingar på fel ställe på insidan av knä leden. leden mellan knäskålen och lårben är behållen. Din ortoped vill avvakta med operation eftersom det är "BARA" insidan av knäleden som du har artros eller broskminskning . Tidigare har man opererat med en så kallad "halvprotes" denna sidan av knä men man gör det ej lika ofta idag . Mitt råd är att försöka få en bra träningsprogram för dina lårbensmuskler via en sjukgymnast , fortsätta ta enstaka injektion även om effekten varit mindre sista gången (dock ej mer än 6 injektion per år). Man kommer operera din knä så småningom och det gäller att du har så lite ont så möjligt fram tills det. 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2016-06-08

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70987

Hej. Jag är lite orolig över om jag drabbats utav .... / Anna

Hej. 

Jag är lite orolig över om jag drabbats utav reumatism. Jag har haft smärta i fingrar och tår en längre tid mer eller mindre . Gör ont mesta hela tiden och smärta när jag använder händerna , i små lederna . Tålederna och utsidan av foten . Har haft detta i ca tre år och det är bättre och sämre perioder men värken finns alltid där . Tex så gör det ont när jag bakar och knådar en bulldeg , då känns det i dom små lederna ... Upplever det som att det blir sämre och sämre.

Anna

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du bör söka en läkare för bedömning av dina smärtor. Dina besvär kan antagligen bero på reumatism eller artros. Du kommer behöva träning via en arbetsterapeut och adekvata skoinlägg ! Om du inte får tillräckligt med hjälp på vårdcentral kan du skriva en brev till den närmaste reumatolog enhet till dig. 

Mvh Jonel 

PermalänkVisa

2016-05-31

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70946

Jag har varit rejält förkyld några veckor, nu är snuvan .... / AnnaH

Jag har varit rejält förkyld några veckor, nu är snuvan och "kraxet" kvar. Vilken är din åsikt, kan jag ta min Simponispruta?

AnnaH

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Vänta en vecka till och ta din spruta då. 

Mvh Jonel 

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken