Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2016-10-17

Muskelvärk

ID: 71799

Hejsan! Jag vet inte om jag ställer frågan i rätt ... / Purlan

Hejsan! 

Jag vet inte om jag ställer frågan i rätt kategori, men du känns nog ändå närmast. Jag har den senaste veckan haft problem med min högra fot och ben. Det började med lite värk i foten när jag suttit still (inte efter sömn), svag värk, nästan mer som att foten domnat lite grann och detta har under veckan spridit sig upp längs benet och nu sticks det lite grann längs med hela högersidan. Upplever inte att jag är svagare i den delen av kroppen. Samtidigt har jag vid några tillfällen fått dubbelseende. Bara korta sekvenser, försvinner i princip om jag skakar på huvudet och fokuserar om, men det är något jag aldrig upplevt förut. Känner mig lite orolig över detta och funderar på om jag bör kolla det. Har varken ont i rygg eller huvud och känner mig inte stressad eller orolig i övrigt.

Purlan

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du ska absolut kontrollera dina ögon. Enklast börja med en optiker som kommer se om du har även behov att träffa en ögonläkare. Avseende den onda i benen kan det vara en överansträngning av en eller flera senor ( muskeldelar) som du har känt ont. Om det inte blir bättre eller vid försämring ta kontakt med en sjukgymnast för undersökning och behandling. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-10-10

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71757

Hej! Jag har diagnistiseras med fibromyalgi. Nu är ... / Fibro78

Hej! 

Jag har diagnistiseras med fibromyalgi. Nu är jag så hypokondrisk att jag vid varje smärttillfälle/symtom tror att det missats något all arligt och att min diagnis är fel. Mina symtom: Värk i nacke och rygg. Tyngdkänska i armar och ben. Molvärk i vaderna och fötterna. Ont i handleder och ibland ilningar i fingrarna. (Ingen svullnad, feber och jag har normal sänka). Kan använda fingrarna utan att fumla men får ont i nacken om jag sträcker händerna ovanför huvudhöjd. IBS med smärtor och förstoppning. Svår mensvärk som inkluderar ljumskarna. Darrar ibland i händerna men jag har svårt generellt ångestsyndrom så det kanske har med det att göra? Är detta fibromyalgi eller har jag ALS, MS eller nån hjärntumör..? Är så rädd, men har haft bra läkare runt mig som lyssnat och undersökt mig. Kan jag lita på min diagnos? Jag är under 40 och har 4 barn.

Fibro78

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du beskriver en del symtom som kan ha med en fibromyalgi att göra. Du säger inget om hur man ställde diagnosen . har du haft så kallade trigger punkter( smärtor vid tryck och beröring på en del definierade punkter på övre och nedre extremitet]..Jag kan  inte se  als , MS, Hjärntumör i din beskrivning. 

Med vänlig hälsning Jonel

Jag har haft ont så länge och läkarna fastslog detta efter mina beskrivningar och undersökning. Jag är öm vid palpation. Alla triggerpunkter utom knäna. Mest i rygg och nacke och sprängvärk i benen. Stel blir jag lätt också. Kan man bli yr av att vara så spänd hela tiden?

Fibro78

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Din senaste beskrivning går ihop med en fibromyalgi. Ja , spänningen  kan vara så stark att man bli yr , trött och ibland totalt kraftlös. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-10-07

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71740

Hej! Jag är en kvinna på 38 år som har lite olika ... / Livrädd38

Hej! 

Jag är en kvinna på 38 år som har lite olika symtom och är LIVRÄDD att det ska vara ALS.. Jag nackproblem sedan länge och ont i benen stundtals. Jag har även värk i armarna och i skulderbladen, samt vid rörelse i ring och lillfinger på båda händerna. Ibland har jag stödhandske för värk i handlederna. Yrsel och smärta som flyttar sig samt brännsmärta på olika ställen. Alla blodprover UA och misstanke om fibromyalgi. Men kan det vara ALS...? Jag blir lätt darrhänt och har ångest. Balansen är bra och jag rider. Känner inga symtom då utom från nacken vid hårdare träningspass. 

Tacksam för svar.

Livrädd38

Dr Jonel Pasula

Hej! 

När man har en del av de problem som du beskriver är det självklart att de väcker rädsla. nej , du har inget ALS så länge du har inte balansproblem och du fortsätter rida samt röra dig fritt. Lägg dig under en tid på lite mjukare träningspas och sök en sjukgymnast som kan visa dig vilka övningar du kan göra för att minska smärta i lederna . 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-10-04

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71714

Hej! Håller på med en utredning ang systemisk scle ... / Annelie

Hej! 

Håller på med en utredning ang systemisk scleros. Har inga hudförändringar men har raynaurds positivt ana centromer. Har gjort en matstrupsröntgen som visade lite förändringar. Haft lite halsbränna då o då. Min läkare tyckte då vi skulle komplettera med ultraljud på hjärtat, lungröntgen och spirometri med diffusionsk. Fick svar idag att allt såg normalt ut känner mig så lättad. Eftersom jag har astma hade jag tagit ett par puffar ventioline såg inte förrän efteråt att man inte skulle gjort det. Tror du det kan ha haft nån betydelse för resultatet? Har haft så mycket oro hela sommaren så det skulle vara så skönt att få känna sig lite lugn. Tack på förhand.

Annelie

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Ja , ventolin kan ha ändrat lite i din spirometri (andningsprovet) men den har ej spelat någon roll för övriga undersökningar. Med tanke på att du har Raynaud  fenomen och antikropp samt lite förändringar i matstruppen kommer din läkare att fortsätta följa upp dig under några år framöver . Jag är lika glad däremot att man ej har påvisat något på dina undersökningar av hjärta och lungor. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-10-04

Behandling av reumatism

ID: 71709

Hej Jonel, läste i en tidning att det kommer fler nya b ... / Lysande stjärna

Hej Jonel, läste i en tidning att det kommer fler nya behandlingar för ledgångsreumatism nästa år. Så till min fråga. Varför behövs det nya mediciner för ledgångsreumatism när det redan finns så så många som är bra?

Lysande stjärna

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Tack för din fråga! Ja , du har rätt att vi har redan en mängd bra medicin mot reumatism. Tyvärr har vi personer som ej svarar så bra på vara befintliga medicin och därför är vi glada att det finns en fortsatt forskning kring nya medicin . Vi hoppas att alla våra patienter ska ha en medicin som är verksam. 

Med vänlig hälsning jonel

PermalänkVisa

2016-10-01

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71695

Vad är de arbetsuppgifter som kräver delegering till en ... / Hajj

Vad är de arbetsuppgifter som kräver delegering till en patient med reumatism?

Hajj

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Ber dig förklara mer avseende din fråga. Patienter med reumatism kan ha stora funktionsnedsättningar och behov av lättare arbetsuppgifter ! 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-09-29

Värk i leder

ID: 71686

Vart i Sthlm kan man ta prov på om man har reumatism. ... / Hasse

Vart i Sthlm kan man ta prov på om man har reumatism. Har haft ont i lederna många år och tror att jag är på rätt spår.

Hasse

Dr Jonel Pasula

Hej Hasse! 

Det finns ingen riktig prov som bekräftar att du har reumatism men det finns två prov som kan väcka misstankar att du kan ha reumatism . De heter ACPA och Reuma faktor och kan tas på valfri vårdcentral. Ps. ibland vill de ha läkare ordination på de prover. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-09-29

Värk i leder

ID: 71684

Skrev precis om min dotter som från början fått ont i t ... / Salud

Skrev precis om min dotter som från början fått ont i tumleden. Hon är 41 år och äter levaxin hon är op för sköldkörteln. Kan det vara levaxindosen som inte är riktig?

Salud

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Ämnesomsättnings sjukdomar kan ge ont i leder men ej svullnader. Din dotter bör röntga sin tumme. 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2016-09-29

Värk i leder

ID: 71683

Tacksam för synpunkter. Min dotter fick i januari ont i ... / Salud

Tacksam för synpunkter. Min dotter fick i januari ont i sin tumled. Den svullnade och gjorde ont. Hon fick antibiotika vid ett par tillfälle utan resultat. Sedan 2-3 månader har svullnaden satt sig i hålfoten med värk och svårigheter att gå. Nu även i händerna som blir försvagade. Verkar som värken och svullnaden flyttar runt i händerna oxå. Prover visade ingen reumatisk sjukdom. Den reumatolog hon besökte konstaterade bara genom att se henne att hon hade sjukdomen kronisk rekurrient multifojamultifokal osteomyelit. Kan detta vara riktigt? Behövs ingen utredning för att konstatera denna sjukdom?

Salud

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du har säker redan läst kring denna sjukdom som oftast går under förkortning CRMO. Detta är en Autoimmun sjukdom som baseras på inflammation som medför urkalkningar av skelett som hämmar tillväxten. Symtom är svullnad , smärta och begränsning av funktion i leder. För diagnos behövs röntgen och ibland biopsier. Jag har personligt aldrig ställt den diagnos efter en vanligt undersökning utan har ändvänt mig av röntgen teknik. Således har du rätt i din påstående att det krävs mer utredning för att bevisa denna diagnos. Jag hoppas att din dotter redan har träffat en sjukgymnast och påbörjat behandling och träning för sina leder då detta är en grundpelare för att må bättre tillsammans med medicin mot inflammation och eventuellt kortison . 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-09-25

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71662

Id 71006 Hej dr Jonel! En dikt natur är bara ett m ... / sajo dikt

Id 71006 Hej dr Jonel! 

En dikt natur är bara ett måste. 
Dimman-i septembernatten har vävt likt en sång från Lasse Berghagen sina silvertrådar 
i gryningen jag den så vackert skådar 
Dimman-som dansanta älvor de drar bort över naturen 
ännu på bonens åker ser jag och hör de trumpetande och dansanta djuren Dimman-på något vis känns det som en magi för i gräset ser man spår 
undrar så vem som där under natten går 
Dimman-i morgontimman ser jag solens sken 
på lönnens färgglada gren 
Dimman- den är så grå 
men som genom ett glittrande prisma solen oss nå 
och ännu en fin brittsommardag vi få 
så vi kanske ut på Långbryggan kan gå 
Dimman-är som skapad av en konstnär 
på något vis njuter jag av den i en stilla höstlik atmosfär 

160919 Sajo På onsdag går jag inte på någon behandling..... Imorse kände jag en lymfkörtel vid vänster sida av nyckelbenet. Det är ingen idé att visa den.

sajo dikt

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Tack för en vacker dikt! Du ger oss allihopa så mycket när du skriver dina dikter. Tala med läkare är mycket viktigt och samma gäller om det blir ibland nya tecken att något händer som nu när du har en nytt svullnad. Tala med din läkare , det är enda chansen för de att förstå hur du mår och hur effektiv din behandling är . 

Med vänlig hälsning jonel

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken