Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2016-05-21

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70889

Hej! Jag är 36 år och för ungefär 3 år sedan har kraft .... / Lisa

Hej! Jag är 36 år och för ungefär 3 år sedan har kraftig fått besvär från vänsterrygg mot högerrygg och strålar ner i höften smärtor inne och ute sidor samt backroren längst ner ihelgen och under foten. Utgår från undersökningarna är att jag har trichentrisk eller inpancement som fick kortuzonsspruta gång , Alvedon 665mg, neprosen 2 i ett dygn två gångar under dem perioderna juli 2015 och may 2016 denna vecka som hade svårt att gå och stå eller gå pga knä svullen och under fots spänning samt vaden (högra benen) glöm ej att säg att ha brinnande eller svider känslor i muskler trots i halva väggen i ryggraden från naken neråt. Läkare tog reumatism blodprover vilket visade inga diagnoser eller sjukdom, men enlig vårdguiden och vc att det kan vara reumatism efter så lång muskelinflammation och ledvärk. Huvudsaken är att jag undrar om har ledreumati smärtor? OBS! Bad läkaren att skicka till reumatolog för utredningar! Samt får muskelinflammation vid tuff rörelser eller träningar under ett pass i gym som ifjol(spinning cykel) och denna veckan ( Cox träning magescenter).

Lisa

Dr Jonel Pasula

Hej Lisa! 

Jag tror inte att din Vårdcentral har tagit ett prov som heter HLAB27. Om det är positivt kan det tillsammans med dina besvär för en inflammatorisk sjukdom i rygg och leder så kallad spondylartrit. Du ska självklart fortsätta träna och få en undersökning via reumatologen. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-05-18

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70865

Hej! Min mormor hade ledgångsreumatism i sina fingrar .... / Mvh Uddevallatjejen

Hej! Min mormor hade ledgångsreumatism i sina fingrar och min far hade MB Bechterews. Jag är en kvinna på 36 år som sedan en tid tillbaka haft ont i bröstryggen, har också till och från ont i mina handleder. Sökte min läkare pga detta då jag ju har det på båda led i min släkt. Idag fick jag som svar att jag hade en RF på 5. Ser att negativt är under 3,5 och det är gränsvärde mellan 3,5-5 och allt över 5 är positivt. Min läkare ville dock inte göra något åt saken. Är detta riktigt eller borde jag inte ha en remiss till en reumatolog? Tacksam för svar!

Mvh Uddevallatjejen

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du behöver inte ha en remiss längre! Du kan skriva en egen remiss till reumatologen. Din läkare har ej tänkt på Spondylartrit dvs. inflammatorisk ryggsjukdom som ska utredas vidare både med en bedömning av en sjukgymnast , röntgen och blodprov med HLAB27. 

Mvh Jonel 

PermalänkVisa

2016-05-14

Behandling av reumatism

ID: 70836

Hej. Jag har "polyartrit" men med negativa blodprover .... / Johannas

Hej.
Jag har "polyartrit" men med negativa blodprover för reumatism. Blir långsamt sämre. Jag nekas att få hjälp av reumatolog pga neg blodprover.
Vart kan jag då bäst få hjälp??
husläkaren rek. alvedon - med 0 effekt. Har även testat (på eget initiativ) sjukgymnastik, akupunktur, naprapat. (Rör mig mkt både på jobb och fritid).

Johannas

Dr Jonel Pasula

Hej!
Om du har en inflammatorisk sjukdom av typ polyartrit, dvs flera svullna leder måste du ha adekvat medicin. Alvedon kommer ej hjälpa mot svullna leder.
Medicin mot inflammation som kan hjälpa lite mot både svullnad och smärta är Ibumetin , Diklofenak , Naproxen, Brufen. Vissa finns receptfria.
Observera att du kan ta dessa mediciner om du inte har något känt problem med magen som magkatarr eller magsår. Reumatologen har en skyldighet att hjälpa patienter med polyartrit oavsett vilka provsvar de har.
Har du försökt med egen remiss?

Med vänlig hälsning Jonel  

PermalänkVisa

2016-05-12

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70826

Id70694 Hej dr Jonel! Jag är opererad den 26 april. Fö .... / sajo tåleder

Id70694
Hej dr Jonel! Jag är opererad den 26 april. Förra veckan började jag hosta blod igen och fick feber. Ny kontrast röntgen av bröstkorg och lungor och en tumör i vänster lunga har upptäckts.
Just nu försöka ta en dag i taget. Har helt tappat matlusten just nu måste jag dricka 6 näringsdrycker per dag. I skelettet finns det cancerceller precis som i lymfkörtlar.
Har just nu fått vila ut hemma. De vill trots allt försöka behandla med cellgifter och strålning.
Strålning låter otäckt. Smärtpump går bra.
För leder får jag endast kortsonspruta. Flera tår har börjat krokna.
Varför börjar tåleder krokna??
Orkar inte skriva så mycket nu. Mycket trött.

sajo tåleder

Dr Jonel Pasula

Hej vännen!
Tåleder har börjat ändra sig sannolikt pga. du inte har haft tid och ork till träning och det är det reumatiska som du känner nu i tårna.
Försök bara få i dig så mycket mat och näringsdryck  så möjligt så att kroppen får de ämnen den behöver just nu i läkningsprocessen . Använd smärtpumpen regelbunden och begär kortisoninjektion när du känner att du behöver det. Fortsatt kämpa.

Med vänlig hälsning Jonel  

PermalänkVisa

2016-05-11

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70821

Hej! Jag undrar om jag kan jobba som tandsköterska när .... / HW

Hej!
Jag undrar om jag kan jobba som tandsköterska när jag har RA?

HW

Dr Jonel Pasula

Hej !
om du har en lågaktiv RA utan tecken på påtagliga svullnader i dina fingrar och handled kan du säker jobba som tandsköterska. Observera att du kommer använda dina händer och fingrar en hel del och det kommer bara fungera om din sjukdom är under kontroll.

Med vänlig hälsning jonel  

PermalänkVisa

2016-05-10

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70807

Måste nog komplettera- har signaturen Vava. Jag har ä .... / Vava

Måste nog komplettera- har signaturen Vava. Jag har även minskad i längden med nästan 3 cm sen jag var 35 år gammal, 40 år nu. Och att sternocleidomastoideus på min vänster sida är förstorad och alltid spänd och ger mig mycket besvär, den har varit det i flera år. Om det är till någon hjälp att veta det, jag tänker mest att det har med min snedhet att göra.

MVH Vava

Vava

Dr Jonel Pasula

Hej !
Läs svaret på din tidigare frågan .

Med vänlig hälsning jonel  

PermalänkVisa

2016-05-10

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70806

Hej dr Jonel! Tack för dina tidigare svar. Jag hade ID .... / Vava

Hej dr Jonel!
Tack för dina tidigare svar. Jag hade ID 70358 och 69874. Jag undrar om man ändå kan ha en reumatisk sjukdom trots att sänkan aldrig är förhöjd.
Har hb som pendlar mellan 116 -122, tidigare var det högre, lite avvikelser på röda blodkroppar och andra prover men inget som min läkare tycker är konstigt eller kräver utredning.
Reumatologen i Uddevalla, som jag skickade egen remiss till, ville att jag skulle ta ANA prov som visade sig vara negativt.
Vilka sjukdomar utesluter det här provet? Reumatologen tror att jag har ledvärk pga psoriasisen. Jag är trött mest hela tiden, värk i höfter och skinkor är alltid närvarande nu. Hälsenor, handleder, fötter, bröstryggen och bröstbenet gör ont. Värk i bröstbenet finns där mest på natten. Fryser jämt om det inte är över 25-6 grader. Har även ömmande finnar i ansiktet men torr hud.
Fick åka ambulans mitt i natten för en månad sedan för ont i bröstryggen då jag hade feber runt 40 grader också, diarrre kvällen innan, fick morfin spruta och blev hemskickad med svar att alla har lite ont i ryggen ibland. Men det var en riktig attack så man bara ville dö, trodde jag hade fått en kotglidning igen.
Min läkare på vårdcentralen säger att jag nog har ont pga att jag mår psykiskt dåligt ock pga mina besvär med nacken. Men själv känner jag att jag mår psykiskt dåligt av att jag har så ont och är begränsad av värk och tröttheten.
Har kontakt med sjukgymnast, stretchar och gör mina övningar. HLAB 27 provet ville min läkare inte ta.
Jag är nu på väg att bli förtidspensionär på heltid. Vet varken ut eller in, borde jag acceptera min läkares svar eller försöka gå vidare med det här och hur?

Mvh Vava

Vava

Dr Jonel Pasula

Hej !
Jag hoppas att du är bedömd av reumatologen och erhållit diagnosen psoriasisartrit, eftersom dina besvär idag kommer mest sannolikt från en inflammatorisk ledsjukdom av denna art. Psoriasisartrit tillhör gruppen spondylartriter som kan även ha symtom från mag/tarm , ögon , rygg mm.
ANA prov kan ge indikation om en systemisk inflammation föreligger ( från inre organ). Den utesluter ej nga sjukdomar men kan ge indikation var man ska leta vidare bland olika sjukdomar.

Med vänlig hälsning jonel  

PermalänkVisa

2016-05-09

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70803

Vad innebär långtidssänka. Jag hade 59 i denna sänka i .... / Lai_Ka

Vad innebär långtidssänka. Jag hade 59 i denna sänka i fjol och nu är den nere i 4,9. enhet vet jag ej.

Lai_Ka

Dr Jonel Pasula

Hej !
Vi har två labbprover som berättar för oss om det föreligger en inflammation eller infektion i kroppen CRP ( snabb sänka alltid högt vid infektioner ) och Sänka SR som är den långtidsänka , högt vid långdragna inflammationer och reumatiska sjukdomar . Den värde du har nu är normal .
Det värde som du hade tidigare på 59 har varit högt .

Med vänlig hälsning Jonel  

PermalänkVisa

2016-05-04

Behandling av reumatism

ID: 70774

Hej! Jag har haft RA i snart sex år. Är idag 26 år. .... / J

Hej!
Jag har haft RA i snart sex år. Är idag 26 år. Jag har väldigt sällan ont pga av min sjukdom. Men när jag väl får det så får jag JÄTTEont tex i en arm, känns som en djup djup smärta.
Då kan jag inte lyfta armen. Det försvinner vanligen på Max ett dygn. Dagen efter kan samma smärta komma fast i andra armen. Efter det blir det bra. Får med andra ord väldigt sporadisk smärta. Sällan.
Tar metoject och behandlingen fungerar.
Min fråga: hur länge måste jag ta den sprutan. Mår jättedåligt psykiskt av att behöva göra det, känner mig illamående och får ont i huvudet ibland.
Är också jätte orolig för långsiktiga biverkningar. Har läst att man kan få cancer, hjärtat kan stanna etc av den medicinen??.
Men samtidigt, tar jag inte medicinen så kommer jag börja känna av sjukdomen.
Stämmer det att personer med reumatism lever kortare liv än andra människor, lättare drabbas av cancer osv? Jag Har dödsångest pga att jag behöver spruta i mig gift en gång i veckan.
Kan jag ha ngn annan reumatisk sjukdom än just RA? Senast jag beskrev mina symptom för min reumatolog sa hon att " det där är inte typiska RA symptom" nähä tänkte jag då, vad är det då?!
Men fick ingen vidare info utan blev som vanligt lämnad vind för våg av sjukvården. Känner mig oerhört nedstämd pga detta.
Snälla hjälp mig med ett svar!!
Vänliga hälsingar

J

Dr Jonel Pasula

Hej !
Jag skulle känna mig precis som du med sådan information från läkare. Om du har reumafaktor i blodet eller anti CCP (ACPA) då finns risk att sjukdomen kan ta fart om du slutar med Metoject. Har du inga av dessa ämne i blodet då kanske din diagnos bör övervägas.
Du har en bild av palindrom ,migrerande svullnad i leden och det är en mildare form av ledinflammatorisk sjukdom än ledgångsreumatism .
Det finns således en del av ta beslut om i ditt fall om formen på sjukdomen och vilken behandling som är bäst.
Skriv ett brev till din reumatolog och ställ konkreta frågor på dina funderingar. Du kommer sannolikt få en mycket bättre svar en du fick muntligt.

Med vänlig hälsning Jonel  

PermalänkVisa

2016-05-03

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 70761

Jag har eksem och är 17 år kille. Vad är bäst mot eksem / Rickard

Jag har eksem och är 17 år kille. Vad är bäst mot eksem

Rickard

Dr Jonel Pasula

Hej !
Du bör kontakta en hudläkare för att få det bästa rådet vilken av salvor som finns på apotek kan hjälpa bäst . Man brukar rekommendera fet salva och kortvarigt en kortisonsalva .

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken