Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2016-07-14

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71264

Jag har en ra-diagnos men sjukdomen har varit inaktiv i .... / RaPatient

Jag har en ra-diagnos men sjukdomen har varit inaktiv i cirka 15 år. Har nu viss ömhet i lederna som jag inte tror är av reumatisk karaktär, vill därför helst vänta lite och se om det beror på annat som går över. Läkaren anser dock att Embrel skall sättas in snarast möjligt även om ömheten är icke-reumatisk och beror på annan tillfällig åkomma, samt att hon hade rekommenderat Embrel även om inflammationsvärdet hade varit noll. Argumentet är att Embrel trots allt hindrar skador på skelettet över tid. Jag kanske har missat något, men jag hänger inte med. Vad är det för skador som kan uppstå, om sjukdomen är inaktiv?

RaPatient

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Ibland uppstår skador på skelettet vid ledgångsreumatism även om sjukdomen är inaktiv. Enklast är att göra en ultraljud som kan bekräfta hur mycket aktivitet finns . Smärta i lederna kan komma även av broskskador som inte har något med reumatism att göra . Således du kan ha helt rätt att din värk ej har något med ledgångsreumatism att göra. jag rekommenderar en ultraljud eller magnetkamera undersökning med tanke att du känner dig tveksam till behandlingen . Min känsla är att du har helt rätt. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-07-11

Värk i leder

ID: 71232

Hej. Jag är en 31-årig man som de senaste månadern .... / Jonas

Hej. 

Jag är en 31-årig man som de senaste månaderna börjat få ganska mycket värk i lederna. Det började i händerna, då främst vänster hand (trots att jag är högerhänt) men känner nu även av det i knäna och fötterna. Det kommer och går i perioder. Ibland märker jag det inte alls, ibland gör det så ont att det bli problem att göra aktiva sysslor. Tidvis har även de yttre lederna på fingrarna varit lite svullna, och det gör ont om jag klämmer lätt på dem. Framförallt den yttre leden på tummen. Jag har tidigare tänkt att jag måste vara för ung för att få reumatism. Hur pass vanligt är det att människor i min ålder drabbas? Jag är inte överviktig, har inga reumatiska sjukdomar i släkten, och är annars frisk.

Jonas

Dr Jonel Pasula

Hej Jonas! 

Du har rätt att ledgångsreumatism är en sjukdom som oftast drabbar äldre. De flesta som insjuknar är i åldrarna över 55-60. Däremot är mindre känt att man kan insjukna i reumatism under hela livet , från små barn till högt ålder. Ledbesvär kan dessutom komma i samband med infektioner , ämnesomsättninsproblem, diabetes, psoriasis ,  i samband med vissa medicin mm. Besvären från tumme är ofta kopplat till förslitningar eller senfäste inflammation. Eftersom du har svullna leder och besvär från flera leder bör du åtminstone lämna lite prover på din läkarhus och genomgå en undersökning. Om du vill avstå då rekommenderar jag att du provar medicin mot inflammation under några veckor (typ ; ibumetin , ipren , naproxen). 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-07-08

Värk i leder

ID: 71215

Jag har vissa dagar ont inuti alla leder, mest i båda h .... / Elisabeth

Jag har vissa dagar ont inuti alla leder, mest i båda höftleder. Har artros i höger höftled, i mild grad säger läkarn. Vad ska jag göra. Jobbar på ett demensboende heltid. Har ofta ont i ryggen också. Det blir bättre på sommarn när det är varmt. Kan man ta prover på vårdcentralen ?

Elisabeth

Dr Jonel Pasula

Hej Elisabeth! 

Tyvärr kan jag inte läsa hur gammal du är men jag tror att du är runt 55 år gammal. Artros beror ofta på vår arv och därefter vannor samt jobb. I ditt jobb sliter du ordentligt på dina höft och rygg. Ta direkt kontakt med en sjukgymnast som kommer lära dig röra dig och träna på lämpligt sätt. Prover som man kan ta på vårdcentral är sänka, reumafaktor, ACPA. 

Med vänlig hälsning jonel 

PermalänkVisa

2016-07-06

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71199

Hej! Undrar om det kan vara psoriasiartrit jag lid .... / Cyklist

Hej! 

Undrar om det kan vara psoriasiartrit jag lider av? Fick psoriasis 2014 i harbotten samt öronen, skaver lite i ögonen ocksa. Fick akut ländryggsmärta i början av april, morgonstel, värk i fotanklar , i och under fötter, spec vänster fot. En känsla av att ha krossat glas i lederna. I början av juni fick jag kraftiga svullnader under bägge knä, efter ca 3 dagar värk i bägge knä. Lider av sköldkörtelproblem samt kraftig IBS. Ingen förhöjd sänka, men jag är mkt trött och har sjukdomskänsla Röntgen av händer visar kalkförändringar samt artros i bägge knä. Har fatt tid hos rheumatolog inom nagra veckor. Kan man fa bestaende skador i leder o skelett pa 2 manader? För tillfället kan jag inte ens cykla. Gör ont vid belastning o har även vilovärk. Försöker simma i varmvatenbassäng, värme gör gott. Har alltid idrottat mkt, jogging, spinning, cyklat, jympat. Brukar man kunna aterga till ett aktivit liv efter medicinering? mvn Cyklist

Cyklist

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Ja , din tillstånd kan gå ihop med en psoriasisartrit sjukdom. Du har problem med stora leder , svullnad i leder , stelhet och svaghet. Dessutom kalkpålagring kring leder som man ser vid en psoriasis sjukdom .Se att du fortsätter med bassängträning och träffar en sjukgymnast under tiden du väntar tid hos en reumatolog. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-26

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71102

Hej! Jag har just fått svar på fråga 71055. Jag ha .... / Halta Lotta igen

Hej! 

Jag har just fått svar på fråga 71055. Jag har fått veta att min mormor haft psoriasis. Kan det vara psoriasisartrit jag utvecklat? Eller skulle det ha synts på proverna som togs? Hur diagnostiseras det? Jag har tidigare haft trokanteriter (bedömts komma från ländryggen) och för 1 år sedan plantar fasciit.

Halta Lotta igen

Dr Jonel Pasula

Hej Lotta! 

Enl tidigare definition på psoriasis skulle du fått diagnosen direkt på psoriasisartrit. Dagens så kallade Caspars kriterier kräver lite fler tecken förutom förekomst av psoriasis i familjen. Dina trokanteriter och fascit kan vara en del av din psoriasis sjukdom. I 10 % av alla fal kan psoriasis i huden komma senare än led-muskel besvären. Tyvärr finns inga prover för psoriasis. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-20

Värk i leder

ID: 71055

Hej! Jag är en 54-årig kvinna som sedan 1 år haft .... / Halta Lotta

Hej! 

Jag är en 54-årig kvinna som sedan 1 år haft knäbesvär och tränat i samråd med sjukgymnast. Sedan ett par månader har knät varit svullet och varmt. Sjukgymnasten bedömer att det pågår en process i knät. Slätröntgen u a, men MR visar medial artros + uttalad hydrops och synovit. Knät har punkterats två gånger under en vecka, första gången på 40 ml och andra gången på 20 ml, och samtidigt gavs kortisoninjektion. Alla prover var bra inklusive ledvätskan. Bedömt som reaktiv artrit men man vet inte vad den kommer av. När jag försöker sätta ut cox 2-hämmare och träna som vanligt svullnar knät och blir varmt igen. Vad kan det bero på och finns det något att göra åt det?

Halta Lotta

Dr Jonel Pasula

Hej Lotta! 

En erosiv artros kan ibland se ut på den sättet du beskriver. Oftast talar man om en reaktiv artrit dvs en inflammation i knä som kommer efter något infektion som fanns i kroppen. I de flesta fall rör sig om urinvägsinfektion eller en övergående inflammation i tarm med diarréer. Medicin mot inflammation av de sort du andvänder kan minska ibland svullnaden. Läckningen kommer ta upp till 3månader ibland även längre än så. Om tillståndet ej läcker på tre månader då rekommenderar vi insättning av immundämpande preparat (ofta sallazopyrin). Fortsatt med träningen då även träning är en del av läckningen. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-18

Värk i leder

ID: 71040

Hej. Jag är lite orolig över om jag drabbats utav .... / kalif

Hej. 

Jag är lite orolig över om jag drabbats utav reumatism. Jag har haft smärta i fingrar och tår en längre tid mer eller mindre . Gör ont mesta hela tiden och smärta när jag använder händerna , i små lederna . Tålederna och utsidan av foten . Har haft detta i ca tre år och det är bättre och sämre perioder men värken finns alltid där . Tex så gör det ont när jag bakar och knådar en bulldeg , då känns det i dom små lederna ... Upplever det som att det blir sämre och sämre.

kalif

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Det skulle underlättat om jag visste hur gammal du är. Med högt ålder kommer en del av ledbesvären från artros eller brosk skador. Om lederna svullnar då är det alltid inflammation. Vid yngre år kan man få ledbesvär av andra sjukdomar som psoriasis, diabetes, ämnesomsättningssjukdomar, infektion mm. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-15

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71023

Hej igen! Skrev till dig angående systemisk sclero .... / Annor2800

Hej igen! 

Skrev till dig angående systemisk scleros. Mitt id nr var71014. Glömde skriva min ålder jag är 51 år jobbar heltid inom hemtjänsten och det är ett tufft jobb. Känner inte av nån trötthet eller andra besvär som påverkar jobbet. Har åldern nån betydelse för diagnosen. 

Tack för fint svar. 

Med vänlig hälsning, Annelie. Id

Annor2800

Dr Jonel Pasula

Hej igen Annelie! 

Ålder har mest betydelse för välbefinnande. Vi åldras och med ålder kommer en del naturliga krämpor som stelhet i lederna , ont kring leder och svagheten. För att motverka dessa "bieffekter" av ålder är vi tvungna att röra oss mer , promenera dagligen och hitta något lämpligt träning. Man ska hinna med dessa uppgifter även när man sliter hårt under en arbetsdag. Hur enkel som helst eller hur! Vissa sjukdomar kommer vid denna tidpunkt som kroppen börja känna att man är inte längre 30. Andra kommer när menstruationen tar slut hos kvinnor. Vi kan se att reumatism , Sjögrens och en del andra sjukdomar kan komma vid menopaus (menstruation slut period). Jag ser inte just nu något som du ska vara bekymrat . Jag är bara rädd att du kan göra slut på dig med den tunga jobb som du har. Sjukdom eller inte är det kanske dags att du tänker en annat lättare jobb. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-14

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71017

Hej, jag har hört att det kommer en ny ra-behandling so .... / Margareta

Hej, jag har hört att det kommer en ny ra-behandling som heter JAK-hämmare, den är som tabletter i stället för spruta. Finns det fler fördelar med den mer än att det är tablett i stället för spruta?

Margareta

Dr Jonel Pasula

Hej Margareta! 

Den första JAk-hämare har funnits på marknaden i länder utanför Europa nu i en antal år, Vår europeiska läkemedelsorganisation (EMEA) har tyvärr ej godkänt denna medicin för vård i Europa . Nu är det några nya medicin på gång att godkännas och vi hoppas på att de blir tillgängliga på vår Europeisk marknad. Vissa medicin har en bättre och snabbare effekt i dropp eller injektion och därför finns i dessa beredningsformer . Tabletter föredras av de flesta av oss brukare då de är enklare att tas och man slipper en stick. Nackdelen kan vara att man måste ta de dagligen och att effekten är baserad på dagligt intag. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-06-14

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 71014

Hej! Har lite frågor. Jag har haft raynaurds syndr .... / Annor

Hej! 

Har lite frågor. Jag har haft raynaurds syndrom i ca 6 år. Går nu hos en reumatolog tagit massa prover allt är bra förutom ett positivt anacentromer vilket betyder att det pekar på systemisk scleros. Har inte utvecklat några hudförändringar. Har haft lite problem med halsbränna vilket är ett symtom. Ska snart in på matstrups o svalg röntgen. Min läkare säger att än så länge är min huvuddiagnos raynaurds syndrom. mår så dåligt då drag tänker på det här jämt. Har googlat mycket tyvärr. Dör stör att man dör i det hör man kan få nåt allvarligt ned lungorna PAH. Dör alla med systemisk scleros eller blir jättesjuka. Är det positivt för mig att jag haft raynaurds så länge och inte utvecklat några hudförändringar. Skulle så gärna vilja kunna släppa det här lite då det tar så mycket energi.vet du nån som haft systemisk scleros länge och ändå har ett drägligt liv. Med vänlig hälsning, Annelie.

Annor

Dr Jonel Pasula

Hej Annelie! 

Jag förstår din rädsla . Det skulle ha underlättad att veta hur gammal du är för prognos. Jag skulle bedömt dina besvär precis som din reumatolog som lindriga. Du har en kärlproblem som orsakar Raynaud. Det finns en stor procent av befolkning främst kvinnor som har den problemet livet ut utan att den ger något annat sjukdom. Självklart är fyndet av antikropp alltid en observandum och därför vill din läkare se om du har något från matstruppen. Jag tror inte du ska vara oroligt på basis av den du skriver. Det är mycket sällan en systemisk scleros ger en försämring av lungfunktion och PAH(ökad lungtryck). Jag har flera patienter med systemisk skleros som har en bra och drägligt liv. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken