Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25296

Har en fråga angående extrabanor... Vad heter det med e ... / baby

Har en fråga angående extrabanor...
Vad heter det med ett annat ord? Finns det flera rytmrubbningar eller vad de heter som gör att man har en extra bana? I såfall vilken är farligast?

baby

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Retledningssystem. Dessa extra retledningsbanor kan ligga placerat i hjärtat på olika ställen och man kan med elektrofysiologiska mätningar fastställa var banorna är placerade.


Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Förmaksflimmer

ID: 25295

Hej! Jag är en 48 årig kvinna som har haft hjärtkl ... / Hönan Agda

Hej! Jag är en 48 årig kvinna som har haft hjärtklappning och ätit tenormin 50 mg i snart 3 år. Fick Det i samband med en utmattningssyndrom. Det blev bättre men har det sista året känt av en hel del igen som extraslag eller hjärtklappning. Det kommer bara helt plötsligt och inte ihop med ansträngning eller så. När jag pratat med min läkare säger han att det är inget fel på mitt hjärta utan att det är helt normalt. Men hur kan han veta det det är ju bara ett vanligt EKG som har gjorts. Kan man inte be att få göra ett ultraljud. Jag känner mig som en inbillningsjuk höna?! Jag har haft svår fibromyalgi i ca 20 år, men man kan väl inte skylla allt på det?
Tack på förhand.

Hönan Agda

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är mycket troligt att dina hjärtklappningsattacker är orsakade av psykisk stress. Om din kondition inte försämrats finns det ingen anledning att göra ytterligare utredningar. Om du däremot tycker att konditionen försämrats, ex vis att du blir andfådd eller att du får hjärtklappning vid ansträning, då kan det vara motiverat med ultraljud och kanske ett arbetsprov.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Förmaksflimmer

ID: 25294

Hej! Är en kvinna på 26 år som den sista veckan ha ... / Oroliga Jenny

Hej! Är en kvinna på 26 år som den sista veckan har haft extraslag under flera timmar och sedan har det lättat för att komma tillbaka. Sökte akut och då gjordes ett EKG och då såg dom att efter varje extraslag så blev det en liten paus. Först sa hon att dom skulle lägga in mig för en 24 tim. koll, men sen efter hon tittat på det igen så sa läkaren att hon skulle skicka provsvaren till min husläkare så fick han se om det krävdes uppföljning. Nu är jag så orolig så jag kan inte tänka på så mycket annat.Vad gör jag? Detta är ca 2 veckor sen och det kommer och går. Psykiskt eller?

Oroliga Jenny

Dr Anders Dahlqvist

 

Det här är ett mycket vanligt fenomen. Efter det att man haft ett extraslag så uppkommer det ofta en längre paus innan nästa normala slag startar. Det är inget att oroa sig för. Det är många personer som har liknande besvär som du och det beror på att vi lever alltför stressigt, dricker för mycket kaffe eller alkohol eller röker. Även snusare kan ha sådana här problem. Nikotinet ökar hjärtats retbarhet.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Förmaksflimmer

ID: 25291

Hej doktorn! Läste för ett tag sedan om en kvinna ... / Ina

Hej doktorn! Läste för ett tag sedan om en kvinna som fick x-traslag när hon ändrade kroppsställning. Jag själv har jättemycket x-traslag och har också upptäckt att de uppstår lätt om jag ex böjer mig fram eller efter jag ätit, fryser osv.  Jag har genomgått ablation för ca sju år sedan och har inte några sådana hjärtrusningar längre. Dock blir jag inte kvitt mina arytmier som är av olika slag. Just nu är jag innei en mycket besvärlig period med ständig oro i hjärtslagen. Jobbigt!! När du besvarade kvinnans brev om x-traslag vid kroppsrörelser sa Du att det var fysiologiskt. Vad menar Du med fysiologiskt? Det innebär, i alla fall för mig, att det är något kroppsligt fel och alltså inte psykologiskt, stressutlöst och så. Det här vill jag ha en förklaring på. Snälla svara mig!
Med vänlig hälsning
Katarina

Ina

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Med fysiologiskt menar jag att det är en kroppsorsaka arytmi, d v s antingen att man rör kroppen, ligger på sidan eller böjer sig fram, då ändras hjärtats läge och kan utlösa extraslag. Lika vanligt är det att om magsäcken är fylld av luft, som man svalt eller ätit för stor måltid, då trycker magsäcken upp mot diafragma och hjärtat och det kan utlösa extraslag. Det är alltså inte något yttre fel på hjärtat utan ett godartat fenomen.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Förmaksflimmer

ID: 25288

Hej! jag har ett WPW syndrom och är ganska orolig iblan ... / hjärtklappningar...

Hej! jag har ett WPW syndrom och är ganska orolig ibland, har aldrig haft så mycket besvär av de som hjärtklappningar och så. Att läkarna fick reda på det var bara en slump för jag skulle göra ett ekg för något helt annat. Detta var flera år sedan och vad jag kommer ihåg så berättade dom aldrig någonting om denna extrabana för mej då. Sen för ett par år sen så fick jag en liten hjärtklappning utan anledning (första gången) jag blev inte yr eller tagen på något sätt det var bara att pulsen var hög, när jag satte mej gick det över på en gång. Jag blev ändå orolig, har nämligen panikångest, jag ringde då in till sjukhuset dom sa att de var helt ofarligt. Kunde ändå inte släppa det här så ja började få mer ångest och så sen en dag så åkte jag ändå in till akuten. Hade hög puls (de berodde på min ångest) och där fick jag i alla fall prata med en överläkare. Då berättade han för mej att jag hade en liten extrabana och den har jag haft hela tiden. Och då blev jag lite chockad för de hade ja ingen aning om. Jag frågade då varför dom inte hade berättat de innan. Då sa han att han inte visste men att de inte var farligt. Han berättade att han också har ett WPW syndrom och att han får mycket hjärtklappningar men han går inte på mediciner eller någonting för det utan han lägger sig bara ner så går det över. Han säger också att det är HELT ofarligt att ha wpw. Jag vet inte varför men kände mej ändå inte nöjd. Så jag fick prata med en hjärtspecialist som sa att dom inte trodde det var farligt för mig. Jag behöver inte göra något åt det överhuvudtaget. Har både gjort arbetsekg och ultraljud fler gånger och ekg också. Tror till och med att dom kollat massa andra grejer som förstoring och allting för att jag har vart så väldigt orolig men allt var bra. Det jag är mest rädd för är att hjärtat ska stanna ifall man får en hjärtrusning. Jag har aldrig hjärtrusningar för detta typ men ändå. Och jag menar man får inte hjärtstopp bara för att man har wpw även ifall man inte har hjärtklappningar? Tacksam för svar.

hjärtklappningar...

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Har man ofta återkommande hjärtklappningar då bör man överväga att åtgärda den extra retledningsbanan som du är född med. Det är relativt enkelt ingrepp och i de flesta fall så försvinner då besvären. WPW-syndrom med extra ledningsbana ger snabb hjärtfrekvens och inte hjärtstopp. Jag tycker att du ska be om remiss till en hjärtarytmienhet på universitetssjukhus för att kartlägga ditt WPW-syndrom och då kan man avgöra om det är lämpligt att göra det ingrepp som jag föreslagit här ovan. Det görs via en kateter som förs in i hjärtat och fordrar ingen hjärtoperation.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25262

Hej, Är en 44 årig kvinna. Sedan två år har jag vid ett ... / flushen

Hej, Är en 44 årig kvinna. Sedan två år har jag vid ett flertal tillfällen på blodcentralen, hos husläkare (x flera), kiropraktor fått mitt blodtryck mätt och det har varierat systoliskt mellan 138-165 och diastoliskt 90-110. Min husläkare har avslutat ett flertal besök med "du kanske skulle kolla upp ditt tryck det är lite högt". Jag hinner inte träna men går så mycket jag kan. Jag äter inte speciellt onyttigt, däremot kan jag nog "glömma att äta". Befinner mig på den övre delen av normalvikts skalan. Har ett arbete som kräver mycket, bytte jobb för att få det lugnare men det blev som tidigare. Är frisk, kolesterolet ligger över 5 men då är det det "nyttiga" kolesterolet som höjer kvoten (som jag förstod det)har allt oftare en kort stubin, får ofta en flushkänsla när jag blir pressad, har annars migrfän som behandlas av neurolog med bra resultat. Vad ska jag göra? Har blivit nekad att lämna blod på blodcentralen och en som pluggar till läkare ansåg att jag skulle byta doktor. När börjar man behandla blodtrycket. Vad ska jag göra?

flushen

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Dina flushattacker bör föranleda att man gör en hormonutredning för att se att du inte har för mycket stresshormoner och liknande. Det är också att rekommendera att man gör en 24-timmars blodtrycksmätning så man ser hur ditt blodtryck varierar över dygnet. Du kommer nu in i en ålder då blodtrycket kan komma att stegras ytterligare i och med att östrogenhalterna minskar med åren. Det är viktigt att utesluta bakomliggande orsak till ditt måttligt förhöjda blodtryck, särskilt med anledning av dina flush-attacker. Behandling av blodtryck hos kvinnor är särskilt viktigt om man har ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom. Dina blodtryck är ju vissa gånger riktigt höga, 165/110 och det motiverar definitivt läkemedelsbehandling om man inte finner någon bakomliggande hormonell orsak.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25257

Hej, Jag är en 28-årig tvåbarnsmamma som sedan nästan e ... / Adlaine

Hej, Jag är en 28-årig tvåbarnsmamma som sedan nästan ett år tillbaka haft konstanta besvärande hjärtklappningar. Det har känts precis som fosterrörelser i bröstet. Även min man har känt extraslagen utanpå mitt bröst. Hjärtklappningarna har varit väldigt besvärande. I samband med detta har jag under samma tid haft en svullen och ömmande tå, ont i knälederna och nu senast fick jag ont inuti en led(?) i min ena hand, vilket resulterade i tillfällig försvagning av handen. Jag har även rosacea på näsvingarna sedan två år tillbaka och en otrolig trötthet. Vissa dagar har jag svårt att andas, har yrsel och orkar knappt stå upp, andra dagar är jag piggare men detta kan även skifta kraftigt under en dag. Nu för ett tag sedan försvann smärtan i handen och även i tån. Hjärtklappningarna är också helt borta! Det hela känns jättekonstigt eftersom jag är van att ha klappningarna dagligen. Jag har inte ändrat något i min vardag eller ätit någon medicin. Jag gjorde ett läkarbesök för smärtan i handen och husläkaren kunde inte svara på vad det var. Hon gjorde ett vanligt EKG och lovade ett 24-timmars EKG vilket aldrig infriades. Hon tog de vanliga blodproverna såsom järn, B12 och sköldkörtel och de var normala. Däremot hittade hon stafylokocker i näsan, något som jag haft besvär av sedan säkert tre år tillbaka men någon antibiotika fick jag inte. Jag har till och från haft depressioner sedan 12 år tillbaka och husläkaren menade på att det var mina depressioner som var orsaken till hjärtklappningar och smärta i leder. Men nu har alltså dessa symptom försvunnit, bortsett från tröttheten/utmattningen/yrseln som kommer och går. Jag känner att något är fel i min kropp, det kan inte vara såhär man skall må i min ålder. Det är alltid småsaker som besvärar mig, även små sår som inte läker som de bör, jag känner mig heller aldrig riktigt frisk. Samtidigt känner jag mig som en hypokondriker eftersom jag oroar mig över problemen som enlig läkaren enbart är psykologsikt betingade.

Adlaine

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Visst kan depressioner yttra sig i en mängd olika kroppsliga symtom. Det kan leda till nedsatt immunförsvar, förstås trötthet. Givetvis är väl din livssituation som tvåbarnsmor en påtaglig belastning som också förklarar din trötthet. Vore det inte värt att göra ett försök med antidepressiv behandling under en kortare tid för att se om dina symtom ändrades? Om inte måste man söka efter andra kroppsliga orsaker. Det är inte ovanligt att depressioner utlöses efter barnafödande. Diskutera med din läkare.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25222

Hej och tack för en superbra site! Nu gäller det ansträ ... / smörblomman

Hej och tack för en superbra site! Nu gäller det ansträngningsutlösta x-slag. Jag var under en tid i vintras sjukskriven p g a ryggproblem och var rätt inaktiv under 2-3 månader, började promenera så smått och fick då x-slag som jag bara tidigare haft vid vila och stress. Har gjort ett arbets-ekg som var ok samt 24-timmars ekg som visade frekventa VES men ingenting som "förkortar min livslängd" utan ok enl hjärtläkaren. Ska jag nöja mig med detta svar och fortsätta försöka träna upp min kondition som är rätt kass? Kan de orsaker som kan ligga bakom en ev hjärtsjukdom med ansträngningsutlösta VES upptäckas genom de tester jag genomgått? Fick pulsökning relativt snabbt vid arbetsprovet och det tog lång tid att lugna ner mig efteråt. Har alltid haft snabb puls, x-slag i perioder i livet.  På vilket sätt kan ryggproblem påverka hjärtat? Spondylos i hjärthöjd? Något jag kan avhjälpa själv på något sätt eller med hjälp av en kiropraktor/sjukgymnast?

smörblomman

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Dina undersökningar är inte tillräckliga för att helt utesluta bakomliggande hjärtsjukdom. Man borde göra ett s k stresseko för att se om det finns nedsatt cirkulation i hjärtat.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25220

Hej, För 5 år sedan gjorde jag misstaget att fullständi ... / 31-åring

Hej, För 5 år sedan gjorde jag misstaget att fullständigt slita ut mig fysiskt. Tränade dagligen. Kände ingen hunger och kunde inte sova. Blev undernärd och hade 35 i vilopuls. Under en helg förändrades allt. Kroppen började gå på högvarv med 80 i vilopuls som lägst. Hade dubbelslag, yrsel och diarré. Orkade bara gå några meter i taget. Fick sitta och sova pga hjärtproblemen. Tog flera prover och gjorde arbets-EKG och ultraljud. Man konstaterade blåsljud, men inget annat farligt. Efter ett halvår var jag ok. Lider fortfarande av dubbelslag ibland och har svårt att sova på höger sida. Kan inte dricka kaffe. Stressade perioder har jag symptom liknande kärlkramp. Blåsljudet påpekas numera vid andra läkarundersökningar. Vad var det egentligen som hände med hjärtat? Kommer jag någonsin att bli helt bra? Tränar 3-4 ggr/v, är normalviktig och har bra kondition.

31-åring

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Vid ditt insjuknande när du tappade konditionen låter det som att du inte intog tillräckligt med näring och vätska. Detta måste väl ha rättat till sig nu när du lever ett normalt liv igen. Ditt blåsljud, har det undersökts igen? Om inte, så borde man kanske göra ett ultraljud för att se omfattningen.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25215

Är så olycklig över de hjärtrusningar jag lever med. De ... / Tacksam för svar

Är så olycklig över de hjärtrusningar jag lever med. Det gäller nu främst på natten då jag sovit en stund. Jag vaknar efter någon timmes sömn av att jag har hjärtrusning. Har lärt mig ganska bra att hantera dem med att hålla andan en stund men fast jag inte känner mig något extra rädd så blir jag alldeles pigg och kan inte få sömn förrän om flere timmar. Vad kan det här bero på? Olika undersökningar är gjorda men inget speciellt har hittats.

Tacksam för svar

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Har du gjort sömnapnéutredning? Om man har andningsuppehåll så kan det starta hjärtklappning. Om du har gjort bandspelarekg så borde det också avslöjat dina hjärtklappningsattacker nattetid.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.