Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du hitta svar på frågor som besvarats av Doktor Anders Dahlqvist från hjärtspecialist-avdelningen Kvinnohjärtprogrammet, Saltsjöbadens sjukhus.

Tyvärr kan du inte längre ställa frågor till Anders Dahlqvist, men sök gärna i vårt omfattande arkiv bland redan publicerade frågor och svar inom hjärta-kärl.

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-05-26

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 25132

Hej Anders!  Kan enorma gaser i tarmsystemet påver .... / My heart

Hej Anders!  Kan enorma gaser i tarmsystemet påverka hjärtat? Jag har enorma besvär av detta. Jag rapar mycket t ex. Om man har känslig tarm eller colon irritabile, gäller samma fråga. Jag glömde det i förra frångan jag skickade dej. Tack för en kanonsida Anders!

My heart

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Definitivt kan det påverka hjärtats benägenhet till extraslag och även trycka upp mot bröstkorgen som kan upplevas som smärta i bröstet.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-05-26

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 25128

Hej! Jag är kvinna 53 år. Har diagnosen utmattningssynd .... / Birgitta

Hej! Jag är kvinna 53 år. Har diagnosen utmattningssyndrom. Har varit sjuk och sjukskriven sedan drygt 1½ år tillbaka. Försöker bli frisk och det går åt rätt håll. Dock besväras jag fortfarande av för hög puls. Hjärtklappningen kommer vid vila, när jag lägger mig för att sova men också nattetid, att jag vaknar av den, det tar ett tag innan jag somnar om. Min puls är oftast 80 och stiger när jag känner hjärtklappningen. Hjärtat är kollat med vilo- och arbets-ekg u a. Blodtrycket är ca 140/80. Min fråga är vad som händer om jag under lång tid har förhöjd puls? Har fått Proranorol utskrivet men är inte så förtjust i att ta tabl. Jag har ju egentligen ett friskt hjärta! Borde jag ändå ta tabl? Jag är så less på att ha hjärtklappningen.

Birgitta

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Din hjärtklappning har sannolikt starkt samband till din grunddiagnos. Hjärtfrekvens i den nivå som du beskriver är inte farligt men kan upplevas obehagligt. Propranolol i låg dos kan du ta då det också kan ge en lugnande påverkan. Det är många människor som behöver ta den typen av medicin och du behöver inte ängslas över själva medicineringen då detta är ett mycket beprövat läkemedel sedan lång tid.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-05-26

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 25111

Jag är en tjej på 22 år, mitt högra bröst har alltid va .... / Rädd!

Jag är en tjej på 22 år, mitt högra bröst har alltid varit större än mitt vänstra, men nu har jag känt en hård, rund knöl i det högra, till höger 2cm ifrån bröstvårtan. Det känns som att den sitter fast i bröstvävnaden. Är detta symptom för bröstcanser?

Rädd!

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är vanligt att bröstet ändrar karaktär under mens cykeln. Om den här förhårdnaden finns kvar så bör du göra mammografi.

Det mest troliga är att det ändå är ett godartat tillstånd och att det försvinner i nästa menstruationscykel. Om det inte gör det så gör mammografi.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-05-26

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 25107

Min son har haft hjärtmuskelinflammation 5 gånger på 2 .... / orolig mamma

Min son har haft hjärtmuskelinflammation 5 gånger på 2 år, man misstänker att han bär på något virus som inte läker ut, Kan man spåra  virus och iså fall vad gör man åt det?

orolig mamma

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Man kan spåra virus genom blodprov. Någon direkt behandling av virusinfektioner finns ej men om hjärtmuskelinflammationen leder till påverkan på hjärtat så finns behandling för detta.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-05-26

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 25102

Jag har ibland extraslag på hjärtat det känns som det g .... / orolig.55

Jag har ibland extraslag på hjärtat det känns som det gör ett par volter i bröstet, och sedan blir det som gaser i magen och jag får rapa. Det kommer oftast ett par gånger på varann. Kan det vara farligt? Jag är 51 år och kvinna.

orolig.55

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Om gaserna kommer först så är det troligtvis det som irriterar och ger upphov till dina extraslag. Tycker du att konditionen försämrats så bör du söka läkare.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-05-25

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 25099

Bästa doktorn, Jag har sedan barn haft lätt för att få .... / Misse

Bästa doktorn, Jag har sedan barn haft lätt för att få blåmärken. Nu har jag ibland ömmande små blånader i fingrarna som försvinner efter några dagar. På nätterna har jag ofta en pirrande känsla i benen som jag vaknar av. Ibland känns det som nålstick i ögonen och det blir ett litet rött område. Röker inte , använder ej hormoner, är en 167 cm lång kvinna, väger 72 kg, har lågt blodtryck och lågt hemoglobin sen liten.Lite förhöjda kolesterolvärden. Är 50 år. Något att oroa sej över? Hälsningar

Misse

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Dina ömmande blånader i fingrarna är troligtvis ytliga proppar och jag tycker att du bör gå till en läkarbedömning för blodprovstagning.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-05-25

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 25093

Hej!  Jag är en 47 årig kvinna som en längre tid o .... / IP

Hej!  Jag är en 47 årig kvinna som en längre tid ofta har känt att jag får en smärta över bröstet när jag ligger på vänster sida. Har också känt mig trött och hjärtat rusar till ibland och blir då också yr i någon sekund. Vad kan det här bero på?

IP

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Jag tycker att du ska söka läkare för att få en ordentlig bedömning. Det kan finnas många orsaker till att man får ont om man ligger på vänster sida. Det kan komma från bröstkorgen eller magen men i och med att du känner av hjärtrusningar och blir trött bör föranleda ett läkarbesök för en bedömning.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-05-25

Extraslag

ID: 25089

Hej Dr Dahlqvist,  Jag undrar vad som hände (och d .... / ANNA

Hej Dr Dahlqvist,  Jag undrar vad som hände (och det var inte ett extraslag för de har jag och vet hur de känns): Jag lade mig för att koppla av i soffan, helt plötsligt känns det som hjärtat stannar och sedan "fladdrar" det ca 3 ggr och sedan ett lite hårdare slag sedan i sinus igen... Dessa 3 fladder kändes som att hjärtat typ "släppte taget"! Vad kan förklara detta? Endast hänt en gång och det ingen trevlig upplevelse då det kändes som hjärtat skulle stanna... Hade varit tacksam för en förklaring! Är 25 år och  frisk.
TACK på förhand!!!!

ANNA

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det mest troliga är att du fick ett extraslag som du inte kände av och detta efterföljdes av en paus som i sin tur efterföljdes snabba slag.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-05-25

Höga blodfetter

ID: 25085

Hej! Gjorde en hälsotillsyn 6/12 2006 eftersom jag känd .... / Nicke 42

Hej! Gjorde en hälsotillsyn 6/12 2006 eftersom jag kände mig "hängig". Resultatet var följande: BLODTRYCK 158/95 puls 88 + i stående 176/118 puls 109. Har lätt förhöja levervärden samt höjd blodfettsprofil. LDL 4.0 mmol/L, HDL 0.8 mmol/L HDL HÖG??. Bglukos 6.5, kolestorol B 5.6. Känner att jag har en hög vilopuls. Det märks framförallt i viloläge då pulsen "dunkar" i huvudet. Mindre symptom när jag är "igång". INGEN MEDICINERING utan ändrad livföring rekommenderades. Känner dock att det ej blivit bättre. Vad bör jag göra?

Nicke 42

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej1
Din riskprofil indikerar något högt blodtryck och höga blodfetter. Om du tycker att din kondition är nedsatt så bör du söka läkare på nytt för att få en ny bedömning. Givetvis är det att rekommendera att du förändrar din livsstil till mer motion och bättre kost med mindre fett.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-05-25

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 25084

Hej! Jag är en tjej på 28 år och har sedan ett par år t .... / Ullis79

Hej! Jag är en tjej på 28 år och har sedan ett par år tillbaka extraslag, har varit hos allmän läkare och enligt honom är det inget att gå vidare med. Har nu på senaste tiden haft hög puls stundvis. Var härom natten uppe i ca 120, jag hade druckit alkohol vid tillfället om det nu kan ha med saken att göra. Jag jobbar på sjukhus och har möjlighet att "pulsa" mig själv och de gånger jag gjort det har den legat på strax över 100 (ej vilopuls). Är detta något som jag bör söka läkare för?

Ullis79

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
120 i puls efter intag av alkohol är inte särskilt högt, men om du har en vilopuls på 100 så borde du åtminstone ta ämnesomsättningsprov för att utesluta hög ämnesomsättning.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

Jag har svarat på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.