Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25222

Hej och tack för en superbra site! Nu gäller det ansträ ... / smörblomman

Hej och tack för en superbra site! Nu gäller det ansträngningsutlösta x-slag. Jag var under en tid i vintras sjukskriven p g a ryggproblem och var rätt inaktiv under 2-3 månader, började promenera så smått och fick då x-slag som jag bara tidigare haft vid vila och stress. Har gjort ett arbets-ekg som var ok samt 24-timmars ekg som visade frekventa VES men ingenting som "förkortar min livslängd" utan ok enl hjärtläkaren. Ska jag nöja mig med detta svar och fortsätta försöka träna upp min kondition som är rätt kass? Kan de orsaker som kan ligga bakom en ev hjärtsjukdom med ansträngningsutlösta VES upptäckas genom de tester jag genomgått? Fick pulsökning relativt snabbt vid arbetsprovet och det tog lång tid att lugna ner mig efteråt. Har alltid haft snabb puls, x-slag i perioder i livet.  På vilket sätt kan ryggproblem påverka hjärtat? Spondylos i hjärthöjd? Något jag kan avhjälpa själv på något sätt eller med hjälp av en kiropraktor/sjukgymnast?

smörblomman

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Dina undersökningar är inte tillräckliga för att helt utesluta bakomliggande hjärtsjukdom. Man borde göra ett s k stresseko för att se om det finns nedsatt cirkulation i hjärtat.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25220

Hej, För 5 år sedan gjorde jag misstaget att fullständi ... / 31-åring

Hej, För 5 år sedan gjorde jag misstaget att fullständigt slita ut mig fysiskt. Tränade dagligen. Kände ingen hunger och kunde inte sova. Blev undernärd och hade 35 i vilopuls. Under en helg förändrades allt. Kroppen började gå på högvarv med 80 i vilopuls som lägst. Hade dubbelslag, yrsel och diarré. Orkade bara gå några meter i taget. Fick sitta och sova pga hjärtproblemen. Tog flera prover och gjorde arbets-EKG och ultraljud. Man konstaterade blåsljud, men inget annat farligt. Efter ett halvår var jag ok. Lider fortfarande av dubbelslag ibland och har svårt att sova på höger sida. Kan inte dricka kaffe. Stressade perioder har jag symptom liknande kärlkramp. Blåsljudet påpekas numera vid andra läkarundersökningar. Vad var det egentligen som hände med hjärtat? Kommer jag någonsin att bli helt bra? Tränar 3-4 ggr/v, är normalviktig och har bra kondition.

31-åring

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Vid ditt insjuknande när du tappade konditionen låter det som att du inte intog tillräckligt med näring och vätska. Detta måste väl ha rättat till sig nu när du lever ett normalt liv igen. Ditt blåsljud, har det undersökts igen? Om inte, så borde man kanske göra ett ultraljud för att se omfattningen.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25215

Är så olycklig över de hjärtrusningar jag lever med. De ... / Tacksam för svar

Är så olycklig över de hjärtrusningar jag lever med. Det gäller nu främst på natten då jag sovit en stund. Jag vaknar efter någon timmes sömn av att jag har hjärtrusning. Har lärt mig ganska bra att hantera dem med att hålla andan en stund men fast jag inte känner mig något extra rädd så blir jag alldeles pigg och kan inte få sömn förrän om flere timmar. Vad kan det här bero på? Olika undersökningar är gjorda men inget speciellt har hittats.

Tacksam för svar

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Har du gjort sömnapnéutredning? Om man har andningsuppehåll så kan det starta hjärtklappning. Om du har gjort bandspelarekg så borde det också avslöjat dina hjärtklappningsattacker nattetid.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Förmaksflimmer

ID: 25213

Hej jag är en tjej på 19 år. Jag har en fråga ang extra ... / Rädd tjej

Hej jag är en tjej på 19 år. Jag har en fråga ang extraslag så som så många andra här. (Jag lider även av hjärtrusningar). Har gått igenom en massa prover nu i slutet av förra året och i år: vanliga ekg,24-h ekg,nått ekg där dom gick med slang via näsan,ultraljud,arbetsprov på cyckel och en massa blodprover. Och de dom har kommit fram till är att jag har en extrabana på mitt hjärta.Men att jag inte behöver någon operation efter som jag har dessa hjärtrusningar så sällan. De brukar kanske komma nån gång per år. Men nu på senaste tid betydligt oftare har haft 2 st inom loppet av två veckor. Har även hela denna vecka känt av extraslag flera ggr per dag.Och det brukar jag inte ha i vanliga fall. Och min fråga nu. Kan det va så att allt detta uppkommer pågrund av att jag oroar mig så mycket för det? Känner av dubbelslagen mest när jag blir stressad. Och det oroar mig ännu mer eftersom att det tyder väll på att det är farliga extraslag?Så nu är extraslag det ända jag tänker på. Kan jag vara lugn efter alla undrsökningar(har nog aldrig haft extraslag när dom gjort en undersökning föresten) eller borde jag söka på nytt för mina extraslag? Tacksam för svar

Rädd tjej

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Om du känner av hjärtrusningar oftare nu än tidigare kanske det är läge att ompröva och åtgärda din extra ledningsbana. Sök din hjärtläkare för förnyad konsultation.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Förmaksflimmer

ID: 25211

Hej! Tack för en givande spalt, trevligt att någon tar ... / Anna

Hej! Tack för en givande spalt, trevligt att någon tar emot ens funderingar! Att stress och oro kan ge upphov till extraslag från förmaken har jag förstått av dina svar, men jag undrar om panikångest/stark oro också kan vara orsak till VES hos yngre personer (20-30 år)? Eller är VES hos yngre oftast tecken på bakomliggande hjärtsjukdom? Tackar dig på förhand!

Anna

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Med största sannolikt så är dina VES orsakade av panikångest.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Förmaksflimmer

ID: 25209

Hej! Jag är en tjej på 32 år som i torsdags fick reda p ... / Narkos farligt för mig?

Hej! Jag är en tjej på 32 år som i torsdags fick reda på att jag har extraslag sk. sves. Hade ingen aning om detta och känner inte av dem. Skulle ha genomgått en operation i torsdags och blev pga detta sövd. Väcktes efter en kort stund och fick reda på att de inte vågade utföra någon operation för att jag inte kunde anses som "frisk" - hade många extraslag och hög puls. Blev väldigt snopen, då jag väntat i två år på den här operationen. Fick göra ekg, som var normalt, och en hjärtläkare lyssnade på hjärtat. Han hörde några extraslag, men inte så farligt. Har nu fått remiss till utredning, ultraljud och arbetsekg. Det jag undrar över är om narkosen kan ha någon inverkan, blev tydligen värre när jag blivit sövd. Jag har ju aldrig kännt av några extraslag! Nu är jag rädd för att jag aldrig kommer att få göra den där operationen. Om ultraludet och arbetsekg är normalt, vågar man då göra operationen - trots fler extraslag och hög puls?

Narkos farligt för mig?

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Om ultraljud och arbetsprov är normalt kommer säkert operationen att utföras så snart som möjligt. Den stress som en operation innebär kan naturligtvis öka benägenheten till extraslag men du fick sannolikt lite lugnande, det borde ha minskat dina besvär.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25200

Min mamma har avlidit i s.k akut hjärtarytmi. Hon blev ... / Ann-Charlotte

Min mamma har avlidit i s.k akut hjärtarytmi. Hon blev 86 år.Jag undrar om hur detta kan plöttsligt uppkomma? I övrig helt frisk person dock med ngt förhöjt blodtryck som hon medicinerade för. Tacksam för svar

Ann-Charlotte

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Akut hjärtarytmi kan ju både vara att hjärtat plötsligt stannar eller att hjärtat går alldeles för fort i s k kammarflimmer. Vid en så pass hög ålder så kan det förstnämnda orsakas av att bindvävsförändringar gör att hjärtat plötsligt stannar. Behöver inte vara orsakat av kranskärlssjukdom, d v s åderförkalkning i kranskärlen.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25197

Hej! Jag är en tjej på snart 24 år. Jag har alltid haft ... / Elin

Hej! Jag är en tjej på snart 24 år. Jag har alltid haft bra blodtryck. Nu de två senaste gångerna jag låtit ta blodtryck hade jag först gången 130/90 och andra gången 128/92. Jag har slutat röka för två månader sedan, men var heller inte någon storrökare. Har alltid kunnat sluta lätt. Men vad beror det här höga blodtrycket på. Snusar ibland. Tacksam för svar.

Elin

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Snusning kan leda till ett lätt förhöjt blodtryck som i ditt fall avspeglas av viloblodtrycket 92. Givetvis kan också stress, dålig sömn, mycket kaffe och alkohol påverka.


 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25196

Hej Anders! Jag undrar om även lätt förhöjt blodtryck ( ... / Erik

Hej Anders! Jag undrar om även lätt förhöjt blodtryck (145/75) under några års tid kan ge mindre hjärtförstoring?

Erik

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Ditt lätt förhöjda systoliska blodtryck ger ej hjärtförstoring.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-05-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25192

Hej igen. Skrev till dig tidigare angående extraslag vi ... / trebarnsmamman

Hej igen. Skrev till dig tidigare angående extraslag vid promenad i uppförsbacke. (25035) Provtagning för några dagar sedan visade att jag hade väldigt låga järndepåer. HB i blodet var dock inte alarmerande lågt ca 120. Jag undrar nu om mina extraslag kan ha ett samband med mina låga järndepåer?

trebarnsmamman

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Nej, det tror jag inte. Om inte du tidigare haft påtagligt högre Hb och ditt något låga blodvärde uppkommit snabbt. Troligtvis har det utvecklats under lång tid.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.