Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du hitta svar på frågor som besvarats av Doktor Anders Dahlqvist från hjärtspecialist-avdelningen Kvinnohjärtprogrammet, Saltsjöbadens sjukhus.

Tyvärr kan du inte längre ställa frågor till Anders Dahlqvist, men sök gärna i vårt omfattande arkiv bland redan publicerade frågor och svar inom hjärta-kärl.

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-10-14

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32357

Hej! Jag har stickningar i vänster arm som går ner i tu .... / Christer

Hej! Jag har stickningar i vänster arm som går ner i tumgreppet, tumme och pekfinger. Det kommer när armen är i vila. Känns som det kommer från axeln och skjuter ner genom armen. Mina funderingar är om det kan vara en biverkning av Pravachol? Jar har ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom och är apc-recistent. Tar Trombyl 160 mg och Pravachol 40 mg. Tacksam för råd. Hälsning

Christer

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Dina symtom verkar så avgränsade till enbart tumme och pekfinger och en arm, så sannolikheten att det är Pravachol som är orsaken är liten. Det mest troliga är att det kan röra sig om ett karpaltunnelsyndrom, det vill säga att det är en nerv som ligger i kläm och det kan också kännas som en stickning upp i vänster arm. Fråga din läkare om detta. Det finns en enkel undersökning man göra för att utesluta denna diagnos. Om denna undersökning är normal, då kan du förstås göra ett kortvarigt uppehåll med Pravachol och se om dina besvär försvinner.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-14

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32348

Hej Anders! För åtta år sedan tappade jag talet i .... / Kerstin 77 år

Hej Anders! För åtta år sedan tappade jag talet i 20 minuter. Upptäcktes att jag hade för högt blodtryck. Äter sedan dess CooAprovel, Trombyl, Lipitor och Behepan. För ett och ett halvt år sedan började jag få ett tryck över bröstet. Kändes som håll och ont i lungorna. Har gjort arbetsprov och EKG. Det var bra. Röntgat bröstryggen. OK. Ätit medicin för imflammation i musklerna. Inte hjälpt. Skulle äta tre Alvedon om dagen för träningsvärk. Nekade till det, för jag trodde inte man kan ha träningsvärk i över ett år. Sjukgymnastik. Sjukgymnasten upptäckte att jag ömmade på revbenen och att ett par var sammanväxta, så bröstkorgen rörde sig inte ordentligt. Därför blev jag andfådd. Är nu i Spanien och äter tre Alvedon för att klara en golfrunda. Värken har tilltagit och värst på nätterna. Svårt att vända och resa mig. Känns jämt. Ibland hjälper inte tabletterna. Kan det vara kärlkramp tro? Hälsningar

Kerstin 77 år

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Din värk är värst på nätterna och om du inte känner den under dagen när du anstränger dig, så är det väl troligtvis din bröstkorg med ömmande revben som är orsak. Om du känner liknande symtom dagtid under ansträngning bör du göra nytt arbetsprov. Har du någonsin prövat Nitroglycerin mot dina besvär? Om inte, kan det rekommenderas.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-13

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32332

Hej doktorn! Har en fråga om HB-värde. Min mamma är 95 .... / Dotter

Hej doktorn! Har en fråga om HB-värde. Min mamma är 95 år, frisk men opererade sig för koloncancer och bröstcancer för tio år sedan, och har ett blodvärde på 145. Detta tyckte hennes sköterska var för högt. Varför då? Kan värdet bli alltför högt? Kan man få blodproppar lättare? Hjärnblödning? Hjärtklappning? Hon äter Trombyl sedan canceroperationerna. Varför förstår jag inte, då hennes hjärta alltid varit bra. Kanske högt blodvärde är ärftligt då jag självär 60 år och har mellan 160-170? Då bör ju det också vara för högt? Om man har väldigt högt värde normalt, är gränsen för lågt värde avhängigt det höga? Alltså att ett lågt värde är relativt högt. Hoppas du förstår vad jag menar.

Dotter

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Ett värde på 145 i Hb är inte för högt. Däremot ligger man i nivån som du 160-170, då ligger man i det övre området och du bör diskutera med din läkare om du inte bör ha Trombyl som profylax. Det är också viktigt att ställa sig frågan varför du har detta höga Hb-värde. Vid övervikt eller om du är rökare så får man något höga värden. Detta bör i så fall åtgärdas och det är också av värde att fastställa hur många vita resp blodplättar du har.
 
Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-13

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32313

Hej! Bör man avstå från behandling av tandhygienist om .... / Erik V.

Hej! Bör man avstå från behandling av tandhygienist om man har pacemaker? Detta p.g.a. att bakterier kan frigöras och snurra runt i blodomloppet?

Erik V.

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Givetvis kan man gå till tandhygienist och om man har ett dåligt tandstatus, så bör man definitivt ge antibioticaprofylax för besök hos tandhygienist om man som du har pacemaker. Tala med din tandhygienist om detta. Det är viktigt att man sköter sina tänder så att du inte får djupa infektioner i tänderna.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-13

Extraslag

ID: 32312

Hej! Börjar nu få lite panik har skrivit till dig angåe .... / Klas

Hej! Börjar nu få lite panik har skrivit till dig angående fråga 32235. Jag har en massa extra slag, känns iband som nästan 2-3 per minut. Har börjat min behandling mot ångesten med Cirpralex. Hur skall jag göra - jag vet att det är jag som bestämmer - men jag blir orolig när du skriver om extraslagen. Hoppas du kan svara snabbt. Mvh

Klas

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det kan vara din ångest som ger dina extraslag och därför bör du pröva Cipralexbehandlingen, för att se om dina extraslag försvinner. Om det ökar av din medicinering, så får man hitta en annan behandling. Läkemedel ger definitivt ingen långvarig ökad effekt av extraslag.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-11

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32268

Hej! Jag har märkt en sak med min pojkvän, 45 år, som o .... / Lite orolig

Hej! Jag har märkt en sak med min pojkvän, 45 år, som oroar mig. Man kan riktigt se pulsen på magen på honom ibland. Är detta tecken på pulsåderbråck? Jag kan inte se detta lika tydligt på mig själv. Vad tror du om detta?

Lite orolig

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Din pojkvän är sannolikt mager och då ser man pulsslagen tydligare. Om han inte är det så bör han gå till en läkarundersökning.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-11

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32260

Hej! Har skrivit tidigare men glömde min ålder. Jag är .... / texel

Hej! Har skrivit tidigare men glömde min ålder. Jag är en tjej på 34 år som har besvär med bla extraslag och hjärtklappning. På nätterna vaknar jag av att hjärtat slår jättehårt och fort. Det första gångerna trodde jag att döden var nära. Nu har jag lärt mig att ta det lugnt slappna av. Måste dock alltid gå på toa då magen är i upplösningstillstånd. Detta håller på en kvart kanske. Frågan är om det börjar med hjärtklappningen, men kan det vara magen som gör att den börjar eller tvärtom? Nu inatt var det likadant och nu på morgonen mådde jag illa, var yr och hade allmänt konstig känsla i kroppen. Brukar dock aldrig ha ont av dessa tillstånd. Har också de senaste året haft probelm när jag står i duschen och blundar så får jag dålig balans. Jag står och gungar och är helt ostadig. Vad kan det bero på? För någon vecka sedan var jag och gjorde ett glukosbelastningstest i forskningssyfte, då jag hade graviditetsdiabetes år 2003. År 2001 och 2003 när jag testades var allt ok (lågt på 7-8). Nu hade jag 12,1 och sköterskan sa jag hade fått diabetes. Men tydligen låg gränsen på 12,2. Trots att de sa att jag skulle få remiss till doktorn har jag inte fått tid än. Är det diabetes eller ligger man i riskzonen att få det? Jag är 160 cm lång och väger 69 kg. Har redan börjat skärpa mig med maten. Men vågar knappt äta en godisbit eller söt längre. Tack så mycket.

texel

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du har tendens till att få diabetes och det är klart önskvärt att du lägger om kosten och äter mindre i form av snabba kolhydrater som godis, läsk, mjölk, potatis, vitt ris, vanlig pasta. Yrseln som du känner när du duschar kan bero på lågt blodtryck när du lyfter armarna ovanför huvudet. Se till att du motionerar regelbundet med promenad eller cykling varje dag minst 30 minuter, så ska du se att besvären försvinner.
Det mest troliga är att det är magen som utlöser dina hjärtbesvär.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-09

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32235

Hej Anders! Skall börja äta Cipralex mot min ångest. Då .... / Frågande

Hej Anders! Skall börja äta Cipralex mot min ångest. Då fick höra att man skall kolla sitt hjärta regelbundet. Läkare hade skrivit detta på nätet. Det jag har fått fram är att man kan få hjärtklappning i insättninsfasen men att det går över. Mvh

Frågande

Dr Anders Dahlqvist
Hej! De flesta personer tolererar den typen av medicin utan besvär från hjärtat. Om du inte har hjärtbesvär sedan tidigare eller har ordentlig ärftlighet tycker jag inte du behöver oroa dig. Får du symtom av extraslag så ska du söka din ordinarie läkare.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-09

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32231

Hej Anders! Min fråga handlar om graviditet och dess ef .... / Janis

Hej Anders! Min fråga handlar om graviditet och dess effekt på hjärtat. Jag är 28 år, 170 cm lång och väger 110 kg, alltså är jag ordentligt överviktig. Jag vill gärna ha barn och funderar nu på hur en graviditet skulle påverka mitt hjärta. Jag har hög vilopuls och ibland episoder av hjärtklappning. Mitt blodtryck ligger på cirka 135/95 cirka. Jag vet att det inte är fel på mitt hjärta, har gjort EKG och 24-timmars blodtrycksregistrering som var normalt. Jag äter inga mediciner förutom Citalopram, 40 mg dagligen, mot panikångest. Har dock varit ångestfri länge nu. Vid ev graviditet ska jag trappa ut medicinen. Jag har hört att pulsen och blodtrycket ökar när man blir gravid. Skulle du avråda mig från att bli gravid med tanke på puls, blodtryck etc? Orkar hjärtat med en graviditet även om man är överviktig? Vänliga hälsningar

Janis

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Ja, med största sannolikhet men du har säkert gått upp en del i vikt under pågående Citaloprombehandling, antar jag. Mitt förslag är också att du försöker motionera regelbundet - cykla, promenera eller simma - för att förbättra konditionen och dessutom försöka äta rätt så du kommer ner åtminstone i tvåsiffriga vikttal. Då kommer du att klara din graviditet mycket bättre.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-09

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32230

Hejsan! I höstas vid promenad med uppförsbacke fick jag .... / smulan

Hejsan! I höstas vid promenad med uppförsbacke fick jag smärta i bröstet, ungefär som en sammandragning, samt strålnig upp mot halsen som ett skruvstäd. Det fortsatte upp över käkarna, där smärtan slutade. Blev stående en stund och avklingade efter ca 5 min. Före semestern var blodtrycket 190/100 och jag tog därefter trycket under två veckors tid . Det varierade - 180/100,190/100,180/80,190/90. Efter semestern 140/70. Arbetshälsan kom till mitt arbete, då de undersökte oss i september. Då var mitt tryck 190/105. Har fått känningar för en månad sedan, då pulsering i bröstet och hals förekom kraftigt vid vila. Hörde pulsen vid sänggående och vid sittande. Uppsökte läkare. Är nu under utredning. Har tagit 24-timmarstryck. Det var bra. Ska på arbets-ekg i dagarna. Har fått Enapril Zones 10 mg. Jag började kräkas mycket efter fyra dagar och en vecka framöver. Fick efter ordination av läkare sluta med denna medicin och fick istället två Inderal, 40 mg, per dag. Pulserandet har avtagit till stor del. Idag 120/90 efter tre veckors sjukskrivning. Om nu arbets-ekg är bra, vad kan jag som patient påverka om jag önskar kolla upp så att inga symptom på täthet i kärl föreligger. Min mormor hade tre hjärtinfarkter samt en stroke. Mvh

smulan

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det är utmärkt att du ska göra ett arbetsprov men dina symtom i uppförsbacken ger stark misstanke om kärlkramp. Du förefaller ha ett stressigt arbete eftersom ditt blodtryck gick ner så bra efter semester.
Arbetsprov är bra, men är inte bevisande för kärlkramp mer än för ung 60%. I ditt fall med en så tydlig ärftlighet bör ytterligare riskbedömning göras avseende blodfetter, blodsocker, motion och stressgrad samt kost.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

Jag har svarat på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.