Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-10-30

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32631

Hej doktor Dahlqvist! Kan pulsen vara hög av övera ... / En 68 årig kvinna

Hej doktor Dahlqvist! Kan pulsen vara hög av överansträngning? Jag jobbade i min trädgård en dag och jag blev helt slut. Jag vet att jag skulle lagt av lite tidigare, men jag är rätt så envis. När jag kom in jag var helt svag och darrig och jag tog blodtrycket, det var 127/ 75 men pulsen var 110. Nu undrar jag hur kunde trycket vara normalt när pulsen var så hög? Det gick inte ner på två timmar utan jag tog en halv Seloken som jag har för extra slag som jag får ibland. Det hjälpte och pulsen var 64. Är det något som jag behöver oroa mig för?

En 68 årig kvinna

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Sannolikt överansträngde du dig under för lång tid och det talar väl för att du har en dålig kondition. Speciellt som det tog så lång tid innan din puls gick ner. Om du kände samtidig andfåddhet eller bröstsmärta när du ansträngde dig eller efter ansträngningen, då bör du gå till läkare för bedömning. Om du inte hade några sådana symtom så kan du ta det med ro.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-28

Förmaksflimmer

ID: 32611

Hej! Är en kvinna på 50 år som har haft extrasllag seda ... / Höstälskare

Hej! Är en kvinna på 50 år som har haft extrasllag sedan 20-årsåldern. Ibland mer intesivt men under vissa tidsperioder mer sparsamt. Jag har lärt mig att till största delen acceptera dem. Har gjort undersökningar som visar "normala" VES. Långa perioder bryr jag mig alltså inte om detta. Men periodvis känns många av extraslagen som ett intensivt nålstick, "smärtan" varar alltså i några mikrosekunder. Vad kan orskaken till detta bero på? Får aldrig extraslag vid ansträngning som motion etcetera, och känner alltså inte av dessa nålstick då. Mvh

Höstälskare

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Nålstick är alltid godartade fenomen. Att man känner av extraslag i vila och inte vid ansträngning är ett vanligt fenomen.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-27

Högt blodtryck

ID: 32590

Hej!Jag har några frågor rörande högt blodtryck. Jag är ... / Per

Hej!Jag har några frågor rörande högt blodtryck. Jag är en man i 26-årsåldern och idag fick jag veta att jag hade ett blodtrycksvärde på 159/80, tror jag det var. Jag har aldrig tidigare haft högt blodtryck och blev lite chockad. Jag har jobbat väldigt mycket på senaste tiden så det kanske kan vara en förklaring. Men egentligen är det inte blodtrycket i sig som jag vill fråga om. Jag har nämligen de senaste två åren fått s.k. eye floaters i mina ögon, små svarta partiklar som åker runt i synfältet. Dessa har blivit fler de senaste månaderna. Jag har varit hos en optiker som gjorde en ögonhälsokontroll och konstaterade att mina ögon mådde bra. Det som oroade mig var att han inte såg några partiklar inne i ögat då han fotograferade min näthinna. Tydligen är det vanligt att man ser dem. Min oro för ögonen stillades alltså inte trots gott besked. Mina frågor lyder nu alltså som följer: Kan högt blodtryck orsaka eye floaters? Jag läste att högt blodtryck kan påverka ögats kärl. Har detta att göra med eye floaters? Hur mycket kan ögat skadas av högt blodtryck och hur vanligt är det? Ibland ser jag min puls i synfältet. Ögat pulserar liksom märkbart. Är detta något farligt? Hur lång tid kan man gå med högt blodtryck innan det är så att säga skadligt för t.ex. ögat? Mvh

Per

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Blodtrycket kan påverka cirkulationen i näthinnan men du har endast ett uppmätt förhöjt övertryck, s.k. systoliskt blodtryck. Den nivån av blodtrycksstegring är lätt förhöjd och det viktiga är att du följer upp blodtrycket med fler blodtrycksundersökningar. Det tar lång tid innan man får några ögonbottenförändringar av högt blodtryck vid måttlig blodtrycksförhöjning. Vid extremt höga blodtryck, som exempelvis 230 under undertryck över 130, kan det gå fort. Men det har ju inte du.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32565

Hej! Är en tjej på 31 år som oroar mig över mitt h ... / Oroliga hjärtat

Hej! Är en tjej på 31 år som oroar mig över mitt hjärta! Har ofta hjärtklappning som går fort över, men den senaste tiden har jag haft två tillfällen med längre hjärtklappningsanfall. Får då såklart ångest och blr orolig vilket inte hjälper mig nämnvärt! Det jag märkt som gemensam nämnare dessa två gånger är att jag då varit på fest och ätit massor och varit jättemätt! Har inte kännt några andra symtom under hjärklappningen, mår bra för övrigt, det är bara hjärtat som slår så hårt och snabbt! Var hos läkare för mina besvär och han lyssnade och tog blodtryck och han sa att mitt hjärta var "perfekt". Kan man se det med bara puls, blodtryck och att lyssna?? Hade ju inga besvär vid just detta tillfälle! En annan sak jag undrar över. Min Farfar dog p.g.a. ett bråck på stora kroppspulsården som brast i magen, detta sägs kunna vara ärftligt. Behöver jag oroa mig för detta i min ålder? Kan inte riktigt släppa det! För övrigt har jag gått ner (bantat) nästan 40 kg genom hårdbantning och motion på bara 6 månader. Kan detta ställa till besvären? Lider också av ångest och oro och har gått i terapi för detta. Mår mycket bättre men det känns som det är på väg tillbaka nu när jag oroar mig för hälsan! Har du nåt lugnande besked till mig?

Oroliga hjärtat

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Så snabb bantning som du genomfört är naturligtvis en påfrestning för kroppen och kan helt klart förklara att du fått en benägenhet till hjärtklappning. Därtill kommer att du har orosbenägenhet som i sig underhåller hjärtklappningstendensen. Tog din läkare några blodprover för att se att inte du hade några saltbalansstörningar eller blodbrist? Om inte, så bör det utföras.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32564

Hejsan! Kan förmaksflimmer utlösas av att man dricker k ... / ff

Hejsan! Kan förmaksflimmer utlösas av att man dricker kall dryck, mycket och snabbt?

ff

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Ja, det kan det göra. Särskilt alkohol.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-25

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32562

Hej! Jag är en aktiv kille runt 40 år. Mitt problem är ... / boxer

Hej! Jag är en aktiv kille runt 40 år. Mitt problem är det att när jag står länge, typ går i affärer, så får jag ont mitt i bröstet och blir lite yr. Den känslan kan sitta i många timmar efter det att jag satt mig eller vilat. Jag har kollat upp hjärtat och det ska tydligen inte finnas något problem med det. Har haft dessa känningar i några månader och börjar bli väldigt trött på det. Tack på förhand.

boxer

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Jag tycker du ska gå för en läkarbedömning för kontroll av blodtrycket och ekg.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32551

Hej! Lider av lågt blodtryck! Detta är bra tycker de fl ... / /L

Hej! Lider av lågt blodtryck! Detta är bra tycker de flesta, för då löper man mindre risk för exempelvis stroke. Men hur ska man se på detta i förhållande till det faktum att livskavalitén blir lidande? Blev inlagd på sjukhus p.g.a. magbesvär i somras, då tog de rutinmässigt ekg på morgonen och undertrycket låg på nånstans 40-50, övertryck var ca 100. Oj vad lågt sa sköterskan, men sen var det inte mer med det, och jag kände mig inte ovanligt svag eller så. Misstänker att mitt låga blodtryck har del i den extrema trötthet jag ofta känner. Jag känner mig yr, får blodtrycksfall när jag reser mig hastigt. Det spänner i huvudet och snurrar lite. Vad kan man göra? När jag går till vårdcentralen och de tar blodtrycket ser det skapligt ut, men jag är oftast så stressad i såna situationer så då har jag egentligen förhöjt blodtryck.

/L

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det är viktigt att man en god grundkondition. Jag rekommenderar att du promenerar minst 45 min varje dag och se till att du dricker ordentligt med vätska. Sedan har många nytta av stödstrumpor och det finns ganska snygga sådana. Onekligen har du ett mycket lågt undertryck, s.k. diastoliskt. Har ditt hjärta undersökts? Det finns inga blåsljud över hjärtat?
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-23

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32528

Hej! Jag är en kvinna som snart fyller 30 år. Har haft ... / finlandssvensk 2-barnsmor

Hej! Jag är en kvinna som snart fyller 30 år. Har haft en depression med ångest. Har behandlats med Cipralex och mår nu relativt bra. Antagligen reagerar min kropp på stress, men att ha fysiskt ont är ändå jobbigt. Har kraftig puls i magen, ont i både vänster och höger sida under bröstet. Stickningar i vänster kroppshalva. En läkare har undersökt min mage, med tryck utifrån, eftersom den krånglade under min svåraste tid med depressionen. Är orolig för pulsåderbråck, min farfar hade det. Röker tyvärr och har 10 kg övervikt. Vet att dessa symtom säkert kan vara en reaktion på för mycket stress. Med vänliga hälsningar

finlandssvensk 2-barnsmor

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Definitivt borde du sluta röka eftersom du har ärftlighet för pulsåderbråck. Det är viktigt att du har ett normalt blodtryck, helst 120/70 för att minska risken för pulsåderbråck. Det räcker ju inte med att känna på magen för att utesluta pulsåderbråck, men din låga ålder talar inte för att du ska ha detta.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-22

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32498

Hej! Kan jag ha haft blodtrycksfall? Jag hade en morgon ... / freber

Hej! Kan jag ha haft blodtrycksfall? Jag hade en morgon som började så bra men slutade sämre. Morgonen började med ett bad tillsammans med min fru. Efter badet så tog vi en dusch och det ena ledde till det andra. Vilket slutade med sexuellt umgänge. När det gick för mig så kände jag först yrsel som ekalerade till illamående och svimmningstendenser. Jag föll mer eller mindre ihop i duschen och minns därefter inget förrän jag låg ner på golvet utanför duschen. Min fru hade då hjälpt mig ut ur duschen och jag hade varit okontaktbar och bara yrat om att jag behövde vatten. Utanför duschen hade jag ånyo fallit ihop. Skall jag ta det hela allvarigt eller kan det vara fråga om ett blodtrycksfall. Jag är ganska lång och relativt smal. Jag drabbas från tid till annan av yrsel när jag reser mig snabbt från liggande stälning. Tacksam för kommentar.

freber

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det mest troliga är att det var ett blodtrycksfall eftersom du hade badat och duschat och därmed vidgat kärlen påtagligt och det i sin tur kan leda till blodtrycksfall. Du anger ingen ålder men det är inte fel att gå och kontrollera dina värden för att se hur blodtryck och blodprover ser ut.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-21

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32481

Hej! Jag vaknade en natt av att jag hade intensiva stic ... / una

Hej! Jag vaknade en natt av att jag hade intensiva stickningar på ovansidan av handen och ovansidan av armen nedan för armbågen. Jag kunde röra fingrarna och hade inga stickningar i lillfingret och på utsidan av handen. Det höll i sig i cirka 15 minuter och efter cirka fyra dagar fick jag som kramp i handen. Det kändes inte som när man har legat på armen så att den somnat, utan det här kom så plötsligt att jag vaknade av det. Jag undrar om jag kan ha haft en tia? Jag är lite seg i armen och handens rörelser efter detta. Är det en nerv i kläm? Jag känner dock att jag har full armstyrka och styrka i att krama med handen kvar. Jag är 34 år och är frisk för övrigt. Tacksam för svar!

una

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Troligtvis har du legat på armen eller så har du ett s.k. karpaltunnelsyndrom, d.v.s. ett tryck mot en nerv. Din låga ålder talar inte för TIA-attack om du inte har höggradig hjärt-kärlsjukdom i släkten. Rekommenderar att du går till en utredning.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.