Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du hitta svar på frågor som besvarats av Doktor Anders Dahlqvist från hjärtspecialist-avdelningen Kvinnohjärtprogrammet, Saltsjöbadens sjukhus.

Tyvärr kan du inte längre ställa frågor till Anders Dahlqvist, men sök gärna i vårt omfattande arkiv bland redan publicerade frågor och svar inom hjärta-kärl.

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-10-02

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32109

Hej! Jag är en kvinna på 34 år som har en fråga angåend .... / Donatelloblu

Hej! Jag är en kvinna på 34 år som har en fråga angående dubbelslag. Jag röker och medicinerar med Sertralin för panik och ångest. Äter nog ganska mycket godis men undivker fet. Dricker inte läsk eller alkohol heller. Kanske max ett glas vin var tredje månad. Jag är 163 lång och väger 70 kg, så lite övervikt finns det men jag rör på mig väldigt mycket på mitt jobb - jobbar på hotell med gästservice - och hoppar rep nästan varje dag hemma för att hålla igång lite. Mitt jobb är nattjobb och stressigt emellanåt. Jag är även laktosintolerant och pollenallergiker med astma.

 

När jag för cirka ett år sedan åter blev insatt på Sertralin efter ett kortare uppehåll efter medicinering i nästan 8 år, så kom det helt plötsligt dubbelslag. Jag blev väldigt rädd och kollade upp hjärtat med EKG. Det var inga poblem alls tyckte läkaren och sedan dess har jag säkret gjort cirka 5-7 EKG:n och inget har avvikit från de andra. Jag vet ju att man kan få dubbelslag om man har problem med magen, har jag för mig, och jag lider av nästan ständig förstoppning och reflux. Jag äter Novalucol mot halsbrännan och undviker joser med mera. Min fråga är: Är det alltid farligt om man känner av några dubbelslag vid ansträngning? De flesta av mina dubbelslag har alltid kommit i vila och speciellt i en särskild liggande ställning. De försvinner om jag byter ställning och speciellt mycket har det varit när jag varit förstoppad.

 

Dock har jag nu någon enstaka gång känt av dubbelslag vid stress. Jag har alltid en inre stress pga ångeste och ansträngning på jobbet samt när jag hoppat rep samtidigt som jag haft väldig förstoppning. Jag är ju kollad så många gånger och en läkare lyssnade på mitt hjärta med stetoskop för senast tre veckor sedan i samband med en bihåleinflammtion.

 

Jag är en lågtryckare också kan jag väl tillägga. Jag känner också en gungande yrsel, nautisk yrsel, sedan jag började på Sertralinen igen och under min nedtrappning nu under året. Och den vill tydligen inte släppa helt utan kvarstår alltid lite. Ibland mer, hur jag än gör. Går hos sjukgymnast, men efersom mina EKG:n varit bra så borde det väl inte hänga ihop? Tror snarare på muskelspänningar. Borde jag be att de kollar mig ännu noggrannare med 24-timmars eller vecko-EKG:n eller tom ultraljudsundersökning nu när jag känt av dubbelslag även i röresle och vid ansträning. Eller kan man faktiskt ha det utan att det behöver vara farligt? Meningarna på internet är nämligen delade och vissa påstår att man absolut inte ska känna det vid ansträning, medan vissa säger att de ofta gör det i samband med stress och ångest, speciellt om man har problem med magen. Man blir ju förvirrad och vet inte vad man ska tro eller ta till sig. Hoppas på ett upplysande svar.

Donatelloblu

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det mest sannolika är att både din panikångest och förstoppning ligger bakom dina besvär med extraslagen. Om du har ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom bör man i första hand göra ett arbetsprov för att se om dina extraslag ökar markant vid ansträngning. Om detta är fallet så bör man gå vidare med ett ultraljud av hjärtat för att se hur hjärtats pumpförmåga är och om alla klaffar fungerar som de ska.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-02

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32101

Hej! Jag är en tjej på 24 år. När jag var 20 fick jag d .... / BastisMamma

Hej! Jag är en tjej på 24 år. När jag var 20 fick jag diognosen Paroxysmala Supraventrikulära Takykardin. Efter att jag haft en puls på 230 slag per minut i vila som inte gick att få ner blev det akuten. Jag var så yr och trött och efter ett tag kräktes jag, vilket gjorde att hjärtat slog normalt igen. Fick tabletter utskrivna som jag ska ta när det händer, vilket det gör nu cirka en gång i veckan. Har ingen läkarkontakt, aldrig haft sedan den gången. Undrar om det här är något som bör kollas upp någon gång igen. Är orolig ibland, speciellt när det börjar slå, det slår så fort och framför allt så hårt, att jag känner det i hela kroppen och kan se hur min bröstkorg rör sig i takt med hjärtat.

BastisMamma

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du har onekligen relativt täta attacker av snabb hjärtrytm och detta borde utredas. Du har konstaterad periodvis snabb hjärtrytm som kan bero på en extra retledningsbana i hjärtat och den kan åtgärdas med ett relativt enkelt ingrepp där man värmer bort den och då kan du slippa både medicinering och dina attacker. Du bör alltså söka en läkare och få bedömning.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-10-01

Extraslag

ID: 32096

Hej Anders! Först ett tack för en bra sida. Jag beundra .... / andy

Hej Anders! Först ett tack för en bra sida. Jag beundrar dig som tar dig tid att svara på all frågor här. Min fråga till dig är om det finns några skillnader på symtomen vid ofarliga och farliga extraslag och i så fall vilka. Tack på förhand

andy

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Om man har extraslag med samtidig konditionsnedsättning eller att man känner av bröstsmärtor eller andfåddhet så kan ju extraslagen vara symtom på någon bakomliggande hjärtsjukdom. Har man inte någon av dessa symtom så är sannolikheten för samtidig hjärtsjukdom liten.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-09-30

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32068

Hej Anders! Jag undrar om det går äta Omega-3 när man ä .... / Leif

Hej Anders! Jag undrar om det går äta Omega-3 när man äter blodtrycksmedicin för högt blodtryck. Jag äter Bisoprolol, 2,5 mg dagligen. Tacksam för svar!

Leif

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det går utmärkt.
 
Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-09-30

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32064

Hej! Under de senaste två månaderna har mitt .... / vill bli frisk!

Hej! Under de senaste två månaderna har mitt hjärta slagit. För en liten tid sedan fick jag åka till akuten för oregelbunda hjärtslag. De slog helt galet och jag var jätterädd. Läkaren sa bara att det antagligen berodde på att jag festat lite för hårt och att det skulle gå över av sig själv. Det gjorde det också, efter en vecka. Mitt andra problem är att jag sover dåligt, har gjort det varje natt i över två månader. Jag vaknar minst fem gånger per natt och sover cirkaa fyra timmar totalt. Innan den här perioden började har jag aldrig haft problem med att sova. Läkaren trodde att det berodde på undermedveten depression, men jag håller inte med. I så fall är det sömnbristen som gjort mig deprimerad. Läkaren skrev ut Atarax men det hjälper inte ett dugg. Vad för slags hjärt/kärl sjukdomar kan man ha om man lider av sömnbrist? Mitt hjärta slår hårt under alla tider på dygnet. Det är svårt att koppla av och att andas lugnt när hjärtat jobbar tre ggr snabbare. Jag är 25 år gammal!

vill bli frisk!

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Sömnstörning vid så låg ålder är något ovanligt. Det finns dock många orsaker till sömnstörningar. En av de vanligaste är att man snarkar med andningsuppehåll, då får man definitivt en oregelbunden sömn. Dricker du för mycket alkohol kan det också ge sömnstörningar. Om du vet med dig att du snarkar så bör du söka läkare och få en utredning, för att se om du har andningsuppehåll som orsak till att du ständigt vaknar. Om hjärtat rusar så kan det också vara orsaken till att du får en orolig sömn och då bör man göra ett sk bandspelar-ekg under 24 timmar, för att se vilken typ av hjärtrytm som du har.
 
Vänliga hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-09-29

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32058

Hej! Jag är en kvinna, 68 år, som efter ett 24-timmars .... / Hellre cool än Kol

Hej! Jag är en kvinna, 68 år, som efter ett 24-timmars ekg fått veta att jag har flera extraslag både från förmaken och kamrarna. Man rekommenderar medicinering med Bisoprolol. Mina besvär känns mest nattetid och vid tv-tittande. Det är som ojämna hjärtslag, som om hjärtat "dansar schottis" och det dallrar eller "kokar" i kroppen. Nu har jag Kol och medicinerar för det, i FASS läser jag att bisprolol inte är lämpligt vid mina besvär. Jag kämpar hårt för att ha ett så bra liv som möjligt trots mina besvär och vill inte ta en medicin som förvärrar det för mig. Nu undrar jag om det finns en ökad risk för blodpropp vid extraslag eller andra följder som motiverar en medicinering? 2006 gjordes ett ultraljud på hjärtat pga förstorat hjärta, som noterats efter en hjärt-lungröntgen. Nu hänvisar man till att detta inte visar några fysiska fel för att inte göra andra undersökningar. Kan man lita på att inget har tillstött efter de snart 3 år som gått sedan dess? Mina största problem utöver hosta och slembildning är en trötthet, "sömnbrist", som gör att jag behöver sova flera timmar efter en som jag bedömer god natts sömn och även på tidig kväll för att klara att umgås med familjen på kvällen. Ursäkta min långa fråga.

Hellre cool än Kol

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Bisoprolol används även hos personer med Kol, då den är mycket hjärtselektiv. Dina symtom med uttalad trötthet bör motivera förnyad ultraljudundersökning och också ett arbetsprov för att utesluta hjärtsvikt respektive kärlkramp. Den tidigare hjärt-lungundersökningen gav ju vid handen att du hade förstorat hjärta och då är det sannolikt att du kan ha en hjärtsvikt och kanske behöver ytterligare medicinsk behandling för detta. Tröttheten kan också bero på att man har för låg ämnesomsättning.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-09-29

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 32057

Hej! Jag undrar bara om det är lämpligt att använda Ena .... / Viva Samba

Hej! Jag undrar bara om det är lämpligt att använda Enalapril 50 mg samtidigt som jag använder Trombyl 75 mg och Metoprolol 50 mg. Det är inte samma läkare som skrivit ut recepten.

Viva Samba

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Enalapril över 40 mg per dygn är inte någon vanlig dos. Trombyl 75 mg och Meotprolol är vanliga doser och går bra att kombinera med Enalapril.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-09-29

Blodpropp

ID: 32035

Hej doktorn! Jag har en propp under mitt nyckelben, på& .... / side

Hej doktorn! Jag har en propp under mitt nyckelben, på vänstra sidan av kroppen och jag får Fragmin. Kan jag bli av proppen med medicin eller kirurgi? Jag undrar om jag kan resa med flyg Tack

side

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det Fragmin gör är att minska påbyggnaden av en befintlig propp. Ibland får man nya kanaler i en befintlig propp. Orsaken till att man får en propp i det här området kan vara att man har trånga förhållanden när kärlen passerar in mellan bröstkorgen och nyckelbenet och det är oftast ett godartat fenomen. Beträffande flygning eller ej så bör du kontakta din behandlande läkare, då jag inte vet exakt hur din situation är.
 
Vänliga hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-09-29

Extraslag

ID: 32034

Hej! Har alla extraslag? / mini

Hej! Har alla extraslag?

mini

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Nej, det har de inte, men som du ser på den här hemsidan är det många som känner av detta.
 
Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2008-09-28

Extraslag

ID: 32027

Hej! Jag har extraslag flera gånger om dagen, de kommer .... / orolig pia

Hej! Jag har extraslag flera gånger om dagen, de kommer oftast när jag ätit. Magen bubblar och jag har mycket gaser. Jag är 52 år och har gjort 24-timmars EKG och ultraljud på hjärtat och läkaren sa att det inte var något onormalt. Mitt blodtryck är 118/70. Vad jag undrar är, kan extraslagen komma av att jag är bubblig och gasig i magen. Jag äter Minifom nu. Är detta farligt. Det verkar som om hjärtat stannar till och sedan går det igång.

orolig pia

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det är ganska vanligt att magbesvär i form av ökad gasbildning leder till extraslag. Minifom har funnits i många år och är en bra medicin att ta för att minska mängden gas i tarmarna. Detta läkemedel tas inte upp i kroppen utan passerar ut via avföringen.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

Jag har svarat på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.