Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-10-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32363

Hej igen! Tack för ditt tidigare svar. Jag vill justera ... / Smulan

Hej igen! Tack för ditt tidigare svar. Jag vill justera ett litet fel i min föregående berättelse. Det var inte min mormor som haft tre hjärtinfarkter samt en stroke. Det var min mor. Mitt arbetsekg som gjordes 10/9 visade positivt,ST-sänkning i Vy-V5 på högsta belastning. Jag fick ingen nämnvärd smärta i bröstet vid cyklingen, men däremot när jag kom ut från lasarettet fick jag en kraftig hård åtstramande smärta i bröstet. Ungefär som jag ville dra ut bröstkorgen. Detta fortsatte till nästa morgon klockan 05.00 och 07.00 var trycket borta. Ringde då till medicin och läkaren bad mig uppsöka jouren direkt. Hjärt-ekg var bra. Blodtrycket 190/100. Jag åkte i ambulanstransport till Uddevalla sjukhus. Blev inlagd på hjärtavdlelningen, tog blodprover på bl.a njurar, blodpropp och hjärtinfarkt. Visades vara bra.Ultraljudet var bra. Kranskärlsrtg var bra. Fick åka hem. Ordinerades att inte lyfta tungt med högerarmen, där ingreppet gjordes, under följande två veckor. Sjuksriven en vecka. Arbetar som tandsköterska. Tar Metoprolol 50 mg en gång per dag, Trombyl 75 mg en gång per och Simvastatim 20 mg en gång per kväll. Läkaren som gjorde arbets-ekg nämde att det visade förändringar och att det föreligger en liten förträngning i något kärl. Men vid kärlröntgen var det fri genomströmning. Vad beror trycket i bröstet , som uppstår vid ansträngning, på? Men det är inte alltid ett tryck. Och varför uppstod "kärlkramp" i bröstet/halsen vid promenad i uppförsbacke i höstas?Blodtrycket varit upp och ned, mestadels högt. Kan det finnas någon förträngning i något kärl på någon annan del av kroppen där blodfödet inte rinner som det ska? Vad finns det mer för utredning som man kan göra? Började med medicinering för fyra veckor sedan. Mvh

Smulan

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Vid ansträngning kan kärlen dra ihop sig och minskar därigenom kärlvidden och cirkulationen blir för liten. Då uppkommer dina symtom. Detta kan motverkas av att man tar kortverkande Nitroglycerin eller långverkande Nitroglycerin före ansträngning och för att se om besvären försvinner av denna behandling. Pröva gärna detta och se om dina symtom försvinner.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-14

Förmaksflimmer

ID: 32361

Hej! Jag är en 32-årig kvinna som sedan länge besvärats ... / Orolig mamma

Hej! Jag är en 32-årig kvinna som sedan länge besvärats av extraslag. Sedan tidiga tonår har jag då och då känt av enstaka extraslag, men dessa ökade i omfattning efter att jag fått mitt tredje barn vid 29 års ålder. Gjorde då ett vilo-EKG som tyvärr inte fångade upp några avvikande slag. Läkaren tyckte inte att ytterligare undersökningar var nödvändiga. Ämnesomsättningen kontrollerades dock och den var normal. Åren därefter har jag av och till, i 2-3 veckorsperioder, haft frekventa extraslag. Efter några veckor har de upphört lika plötsligt som de startade.

 

Jag har med tiden märkt att infektioner, magkatarr och allmän obalans i magen förvärrar besvären. Ingen tydlig försämring har märkts vid fysisk ansträngning men ibland får jag enstaka extraslag även då. Själv har jag kopplat dessa till att jag tar djupa andetag. Har inte märkt av någon försämring av konditionen och jag blir aldrig yr. Jag är även något av en orolig själ och då jag stressar eller oroar mig hoppar det väldigt mycket i bröstet och frekvensen stiger över 100. Har tyvärr med åren blivit väldigt medveten om min hjärtrytm och kollar ofta pulsen.

 

I nuläget är jag gravid i vecka 22 och har sedan ca 10 veckor dagligen haft frekventa extraslag, både i vila och rörelse. Ibland kommer flera på rad vilket inte varit fallet när jag inte varit gravid. Tycker också att de känns lite annorlunda, det blir inte alltid ett kraftigt kompensatorisk slag utan mera ett "hopp" i bröstet. Kan denna försämring förklaras av hormonell påverkan? Detta oroar mig mycket och jag har svårt att koppla av. Är jätteorolig för hur hjärtat ska reagera vid förlossningen då det utsätts för extra hög belastning. Bör jag se till att problemen utreds eller ska jag bara sluta oroa mig?

Orolig mamma

Dr Anders Dahlqvist
Hej! En graviditet innebär en belastning på kroppen i stort. Man samlar på sig lite mera vätska, går upp i vikt och det kan öka benägenheten för extraslag. Jag tycker inte du ska oroa dig över förlossningen och om pulsen ligger högt kan man om några veckor börja med en liten dos betablockad, exempelvis Metoprolol eller Inderal, för att hålla ner farten och minska risken för extraslag.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32357

Hej! Jag har stickningar i vänster arm som går ner i tu ... / Christer

Hej! Jag har stickningar i vänster arm som går ner i tumgreppet, tumme och pekfinger. Det kommer när armen är i vila. Känns som det kommer från axeln och skjuter ner genom armen. Mina funderingar är om det kan vara en biverkning av Pravachol? Jar har ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom och är apc-recistent. Tar Trombyl 160 mg och Pravachol 40 mg. Tacksam för råd. Hälsning

Christer

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Dina symtom verkar så avgränsade till enbart tumme och pekfinger och en arm, så sannolikheten att det är Pravachol som är orsaken är liten. Det mest troliga är att det kan röra sig om ett karpaltunnelsyndrom, det vill säga att det är en nerv som ligger i kläm och det kan också kännas som en stickning upp i vänster arm. Fråga din läkare om detta. Det finns en enkel undersökning man göra för att utesluta denna diagnos. Om denna undersökning är normal, då kan du förstås göra ett kortvarigt uppehåll med Pravachol och se om dina besvär försvinner.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32348

Hej Anders! För åtta år sedan tappade jag talet i ... / Kerstin 77 år

Hej Anders! För åtta år sedan tappade jag talet i 20 minuter. Upptäcktes att jag hade för högt blodtryck. Äter sedan dess CooAprovel, Trombyl, Lipitor och Behepan. För ett och ett halvt år sedan började jag få ett tryck över bröstet. Kändes som håll och ont i lungorna. Har gjort arbetsprov och EKG. Det var bra. Röntgat bröstryggen. OK. Ätit medicin för imflammation i musklerna. Inte hjälpt. Skulle äta tre Alvedon om dagen för träningsvärk. Nekade till det, för jag trodde inte man kan ha träningsvärk i över ett år. Sjukgymnastik. Sjukgymnasten upptäckte att jag ömmade på revbenen och att ett par var sammanväxta, så bröstkorgen rörde sig inte ordentligt. Därför blev jag andfådd. Är nu i Spanien och äter tre Alvedon för att klara en golfrunda. Värken har tilltagit och värst på nätterna. Svårt att vända och resa mig. Känns jämt. Ibland hjälper inte tabletterna. Kan det vara kärlkramp tro? Hälsningar

Kerstin 77 år

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Din värk är värst på nätterna och om du inte känner den under dagen när du anstränger dig, så är det väl troligtvis din bröstkorg med ömmande revben som är orsak. Om du känner liknande symtom dagtid under ansträngning bör du göra nytt arbetsprov. Har du någonsin prövat Nitroglycerin mot dina besvär? Om inte, kan det rekommenderas.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32332

Hej doktorn! Har en fråga om HB-värde. Min mamma är 95 ... / Dotter

Hej doktorn! Har en fråga om HB-värde. Min mamma är 95 år, frisk men opererade sig för koloncancer och bröstcancer för tio år sedan, och har ett blodvärde på 145. Detta tyckte hennes sköterska var för högt. Varför då? Kan värdet bli alltför högt? Kan man få blodproppar lättare? Hjärnblödning? Hjärtklappning? Hon äter Trombyl sedan canceroperationerna. Varför förstår jag inte, då hennes hjärta alltid varit bra. Kanske högt blodvärde är ärftligt då jag självär 60 år och har mellan 160-170? Då bör ju det också vara för högt? Om man har väldigt högt värde normalt, är gränsen för lågt värde avhängigt det höga? Alltså att ett lågt värde är relativt högt. Hoppas du förstår vad jag menar.

Dotter

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Ett värde på 145 i Hb är inte för högt. Däremot ligger man i nivån som du 160-170, då ligger man i det övre området och du bör diskutera med din läkare om du inte bör ha Trombyl som profylax. Det är också viktigt att ställa sig frågan varför du har detta höga Hb-värde. Vid övervikt eller om du är rökare så får man något höga värden. Detta bör i så fall åtgärdas och det är också av värde att fastställa hur många vita resp blodplättar du har.
 
Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32313

Hej! Bör man avstå från behandling av tandhygienist om ... / Erik V.

Hej! Bör man avstå från behandling av tandhygienist om man har pacemaker? Detta p.g.a. att bakterier kan frigöras och snurra runt i blodomloppet?

Erik V.

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Givetvis kan man gå till tandhygienist och om man har ett dåligt tandstatus, så bör man definitivt ge antibioticaprofylax för besök hos tandhygienist om man som du har pacemaker. Tala med din tandhygienist om detta. Det är viktigt att man sköter sina tänder så att du inte får djupa infektioner i tänderna.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-13

Förmaksflimmer

ID: 32312

Hej! Börjar nu få lite panik har skrivit till dig angåe ... / Klas

Hej! Börjar nu få lite panik har skrivit till dig angående fråga 32235. Jag har en massa extra slag, känns iband som nästan 2-3 per minut. Har börjat min behandling mot ångesten med Cirpralex. Hur skall jag göra - jag vet att det är jag som bestämmer - men jag blir orolig när du skriver om extraslagen. Hoppas du kan svara snabbt. Mvh

Klas

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det kan vara din ångest som ger dina extraslag och därför bör du pröva Cipralexbehandlingen, för att se om dina extraslag försvinner. Om det ökar av din medicinering, så får man hitta en annan behandling. Läkemedel ger definitivt ingen långvarig ökad effekt av extraslag.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-11

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32268

Hej! Jag har märkt en sak med min pojkvän, 45 år, som o ... / Lite orolig

Hej! Jag har märkt en sak med min pojkvän, 45 år, som oroar mig. Man kan riktigt se pulsen på magen på honom ibland. Är detta tecken på pulsåderbråck? Jag kan inte se detta lika tydligt på mig själv. Vad tror du om detta?

Lite orolig

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Din pojkvän är sannolikt mager och då ser man pulsslagen tydligare. Om han inte är det så bör han gå till en läkarundersökning.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-11

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32260

Hej! Har skrivit tidigare men glömde min ålder. Jag är ... / texel

Hej! Har skrivit tidigare men glömde min ålder. Jag är en tjej på 34 år som har besvär med bla extraslag och hjärtklappning. På nätterna vaknar jag av att hjärtat slår jättehårt och fort. Det första gångerna trodde jag att döden var nära. Nu har jag lärt mig att ta det lugnt slappna av. Måste dock alltid gå på toa då magen är i upplösningstillstånd. Detta håller på en kvart kanske. Frågan är om det börjar med hjärtklappningen, men kan det vara magen som gör att den börjar eller tvärtom? Nu inatt var det likadant och nu på morgonen mådde jag illa, var yr och hade allmänt konstig känsla i kroppen. Brukar dock aldrig ha ont av dessa tillstånd. Har också de senaste året haft probelm när jag står i duschen och blundar så får jag dålig balans. Jag står och gungar och är helt ostadig. Vad kan det bero på? För någon vecka sedan var jag och gjorde ett glukosbelastningstest i forskningssyfte, då jag hade graviditetsdiabetes år 2003. År 2001 och 2003 när jag testades var allt ok (lågt på 7-8). Nu hade jag 12,1 och sköterskan sa jag hade fått diabetes. Men tydligen låg gränsen på 12,2. Trots att de sa att jag skulle få remiss till doktorn har jag inte fått tid än. Är det diabetes eller ligger man i riskzonen att få det? Jag är 160 cm lång och väger 69 kg. Har redan börjat skärpa mig med maten. Men vågar knappt äta en godisbit eller söt längre. Tack så mycket.

texel

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du har tendens till att få diabetes och det är klart önskvärt att du lägger om kosten och äter mindre i form av snabba kolhydrater som godis, läsk, mjölk, potatis, vitt ris, vanlig pasta. Yrseln som du känner när du duschar kan bero på lågt blodtryck när du lyfter armarna ovanför huvudet. Se till att du motionerar regelbundet med promenad eller cykling varje dag minst 30 minuter, så ska du se att besvären försvinner.
Det mest troliga är att det är magen som utlöser dina hjärtbesvär.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-09

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32235

Hej Anders! Skall börja äta Cipralex mot min ångest. Då ... / Frågande

Hej Anders! Skall börja äta Cipralex mot min ångest. Då fick höra att man skall kolla sitt hjärta regelbundet. Läkare hade skrivit detta på nätet. Det jag har fått fram är att man kan få hjärtklappning i insättninsfasen men att det går över. Mvh

Frågande

Dr Anders Dahlqvist
Hej! De flesta personer tolererar den typen av medicin utan besvär från hjärtat. Om du inte har hjärtbesvär sedan tidigare eller har ordentlig ärftlighet tycker jag inte du behöver oroa dig. Får du symtom av extraslag så ska du söka din ordinarie läkare.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.