Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-10-16

Förmaksflimmer

ID: 32398

Hejsan! Är det vanligt att ansträngningsutlösta extrasl ... / 37-årig man

Hejsan! Är det vanligt att ansträngningsutlösta extraslag är det enda symtomet på kärlkramp?

37-årig man

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Nej, det är inte vanligt att ansträngningsutlösta extraslag är enda symtomen vid kärlkramp, särskilt hos en man. Men förekommer förstås. Detta orsakas av att hjärtat inte får tillräckligt med syre under en kärlkrampsepisod.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-16

Högt blodtryck

ID: 32396

Hej! Jag har besvär med för högt blodtryck. Som högst l ... / Pellis

Hej! Jag har besvär med för högt blodtryck. Som högst låg det på 200/100. Det kom helt plötsligt. Äter blodtrycksmedicin, men har fortfarande inte fått riktig ordning på det. Vid senaste kontrollen låg det på 160/95. Jag har alltid rört på mig mycket och undrar därför vad det kan bero på att jag fått så högt blodtryck. Har under många år haft kraftiga klimakteriebesvär och undrar om det kan vara nån anledning till att jag fått högt blodtryck. Har nu bokat tid hos gynekolog och undrar om jag törs äta östrogen och om det i så fall kan hjälpa mot mitt höga blodtryck. Man hör så mycket om östrogen så jag vet varken ut eller in. Kan man ta östrogen tillsammans med blodtrycksmedicin? Orolig!

Pellis

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Jag vill nog avråda från östrogenmedicinering när du har högt blodtryck. Det finns något annat sätt att komma tillrätta med dina övergångsbesvär. Om du inte har någon ärftlighet för högt blodtryck, så bör man utreda varför du plötsligt har fått så högt blodtryck som 200/100. Ta upp det med din läkare. Man bör titta på njurkärlen och se över olika hormoner i kroppen för att se att det inte finns några förhöjda nivåer av dessa.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32390

Hej! Jag har ont i bröstet, blir yr, illamående ibland ... / Mikael

Hej! Jag har ont i bröstet, blir yr, illamående ibland och får som svarta prickar och strängar i ögat när jag tittar. Jag känner hur det bultar i mitten, lite mer åt vänster i bröstet när jag ska sova och det är riktigt jobbigt. Jag är snart 18 år och är väldigt orolig. Om du skulle kunna hjälpa mig så vore jag varit väldigt tacksam. MVH

Mikael

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Smärtor i bröstet hos en person i din ålder kommer oftast från bröstkorgen. Hur sköter sig din mage? Om du äter oregelbundet och för mycket kan dina besvär komma från magen. Prickarna i ögat är säkert inget att oroa sig över. Hoppas detta lugnar dig.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-15

Förmaksflimmer

ID: 32387

Hej! Jag har en fråga angående högt blodtryck och läkem ... / Diovan

Hej! Jag har en fråga angående högt blodtryck och läkemedlet Diovan och Inderal. Jag är en 50-årig man som äter Diovan 80 mg sen 5-6 år tillbaka. Tre till fyra år före detta testades ett flertal andra preparat på mig, men dessa orsakade bla potensproblem och mardrömmar. Jag hittade efter egen forskning på nätet själv information om Diovan och föreslog en läkare att få testa detta. Diovan har därefter funkat bra för mig, men för två år sedan fick jag helt plötsligt oregelbunden hjärtrytm. Detta undersöktes noggrant på Gävle sjukhus av hjärtspecialister, och enligt denna läkare berode detta på stress och var inget att ora sig för. Jag själv har en känsla av att blodtrycksmedicinen kan orska detta, men jag kan ha fel.

 

För en tid sen fick jag även Inderal 40mg föreskrivet, detta för att få bukt med skaninngar jag fått vid social ångest. Då en annan läkare även tyckte att trycket var något högt och att denna tablett då även kunde hjälpa mig vid dessa skakningstillfällen. Men en vecka efter att jag påbörjat medicineringen med även Inderal blev den oregelbundna hjärtrymen betydligt värre och mycket obehaligare. Detta gjorde att jag kontaktade vårdecentralen och fick muntligt besked om att testa och avbryta Inderal-behandlingen och se om det blev bättre. Hjärtat lungande sig något men jag har fortfarande då och då denna regelbundna hjärtrytm. Den socila ångesten vid speciella tillfällen får jag leva vidare med. Då jag under dessa år enbart träffat olika läkare hela tiden och då enbart när jag själv sökt mig till vårdecentralen känner jag att jag inte har någon att bolla dessa frågor med. Därför undrar jag om mina tabletter kan orska dessa oregelbundna hjärtrytmer och om det finns något annat läkemedel som är bättre för mig att använda. Tacksam för svar

Diovan

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Jag känner inte till att Diovan leder till oregelbunden hjärtrytm. Det är sannolikt din stressiga situation som orsakar detta. Det kanske kan finnas anledning att du gör ett bandspelarekg för att se vilken typ av extraslag eller snabb rytm som du har. Det är inte ovanligt att man kan ha förmaksflimmer särskilt om man har högt blodtryck. Be gärna dina läkare om att få göra en sådan undersökning.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32383

Hej! Jag är väldigt nyfiken på några saker:   ... / MP

Hej! Jag är väldigt nyfiken på några saker:

 

1) Har skådespelare ovanligt starka hjärtan, eftersom de kan gapa, skrika, springa, häkta och jäkta och allt möjligt utan att det händer något? Eller är allas hjärtan lika starka som deras?

 

2) Och så undrar jag också det här med kolesterol som det ofta tjatas om på reklam-tv. Kan det vara så vanligt och farligt egentligen? Man ser de här dokumentärerna med väldigt feta människor som väger en 300-400 kg. De borde ju ha uppnåt sin kolesterolnivå för länge sedan men lever ändå.

MP

Dr Anders Dahlqvist
Hej!
1) De flesta skådespelare har mycket god kondition och tränar regelbundet för att klara påfrestande moment i sin yrkesutövning.
2) I Sverige finns ca 1 miljon människor som har förhöjda blodfetter. De flesta har konstaterat hjärt-kärlsjukdom och behöver både kost och läkemedelsbehandling för att minska risken för insjuknande i hjärt-kärlsjukdomar. Kraftigt överviktiga personer har en mycket kort livslängd.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32379

Undertecknad är 85 år och använder Spiriva dagligen för ... / Torrhet

Undertecknad är 85 år och använder Spiriva dagligen för min diagnos på Kol, samt Levaxin för sköldkörteln, 50 mikrogram dagligen. Har aldrig rökt, men har tidigare vistats i mycket rökig miljö. Sköldkörtelnfunktionen har stabiliserats. Biverkningar av Spirivan - muntorrhet, fet hy och nu diverse torra hudpartier. Bör man göra ett uppehåll i användningen av Spirivan? För att senare uppta den?

Torrhet

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Om du har god nytta av Spiriva bör du väl fortsätta, men man kan pröva annan medicinering som har en liten annan verkningsmekanism än Spiriva och se om dina biverkningar försvinner. Exempelvis Atrovent 3-4 gånger om dagen. Rådgör gärna med din ordinarie läkare. Då kan du se om dina besvär försvinner av denna åtgärd.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32367

Hej! Jag har förut haft rätt så stora problem med extra ... / SPB

Hej! Jag har förut haft rätt så stora problem med extraslag. Det berodde nog mest på oro för efter läkarbesök, så slutade jag oroa mig för det och då försvann problemet nästan helt. Nu kan jag känna av något enstaka extraslag med lång tid emellan, flera månader för det mesta. Däremot har jag på senare tid känt av det under ansträngning, styrketränar tre gånger i veckan. Dessutom har jag hög puls resten av kvällen när jag varit och tränat, pulsen blir inte normal förrän efter jag sovit, alltså nästa dag. Borde inte pulsen bli normal ganska så snart efter träning? Det känns lite som att hjärtat hakat upp sig på för hög puls, som att jag fortfarande ansträngde mig. Det är förstås inte träningspuls men fortfarande betydligt över vilopuls.

SPB

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du verkar ju vara en vältränad person och då är det lite märkligt att du inte får en relativt snabb återgång av pulsen. Du anger ingen ålder men det finns väl anledning att gå på en rutinkontroll för att se att du inte har blodbrist eller för hög ämnesomsättning eller något fel på hjärtat.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32363

Hej igen! Tack för ditt tidigare svar. Jag vill justera ... / Smulan

Hej igen! Tack för ditt tidigare svar. Jag vill justera ett litet fel i min föregående berättelse. Det var inte min mormor som haft tre hjärtinfarkter samt en stroke. Det var min mor. Mitt arbetsekg som gjordes 10/9 visade positivt,ST-sänkning i Vy-V5 på högsta belastning. Jag fick ingen nämnvärd smärta i bröstet vid cyklingen, men däremot när jag kom ut från lasarettet fick jag en kraftig hård åtstramande smärta i bröstet. Ungefär som jag ville dra ut bröstkorgen. Detta fortsatte till nästa morgon klockan 05.00 och 07.00 var trycket borta. Ringde då till medicin och läkaren bad mig uppsöka jouren direkt. Hjärt-ekg var bra. Blodtrycket 190/100. Jag åkte i ambulanstransport till Uddevalla sjukhus. Blev inlagd på hjärtavdlelningen, tog blodprover på bl.a njurar, blodpropp och hjärtinfarkt. Visades vara bra.Ultraljudet var bra. Kranskärlsrtg var bra. Fick åka hem. Ordinerades att inte lyfta tungt med högerarmen, där ingreppet gjordes, under följande två veckor. Sjuksriven en vecka. Arbetar som tandsköterska. Tar Metoprolol 50 mg en gång per dag, Trombyl 75 mg en gång per och Simvastatim 20 mg en gång per kväll. Läkaren som gjorde arbets-ekg nämde att det visade förändringar och att det föreligger en liten förträngning i något kärl. Men vid kärlröntgen var det fri genomströmning. Vad beror trycket i bröstet , som uppstår vid ansträngning, på? Men det är inte alltid ett tryck. Och varför uppstod "kärlkramp" i bröstet/halsen vid promenad i uppförsbacke i höstas?Blodtrycket varit upp och ned, mestadels högt. Kan det finnas någon förträngning i något kärl på någon annan del av kroppen där blodfödet inte rinner som det ska? Vad finns det mer för utredning som man kan göra? Började med medicinering för fyra veckor sedan. Mvh

Smulan

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Vid ansträngning kan kärlen dra ihop sig och minskar därigenom kärlvidden och cirkulationen blir för liten. Då uppkommer dina symtom. Detta kan motverkas av att man tar kortverkande Nitroglycerin eller långverkande Nitroglycerin före ansträngning och för att se om besvären försvinner av denna behandling. Pröva gärna detta och se om dina symtom försvinner.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-14

Förmaksflimmer

ID: 32361

Hej! Jag är en 32-årig kvinna som sedan länge besvärats ... / Orolig mamma

Hej! Jag är en 32-årig kvinna som sedan länge besvärats av extraslag. Sedan tidiga tonår har jag då och då känt av enstaka extraslag, men dessa ökade i omfattning efter att jag fått mitt tredje barn vid 29 års ålder. Gjorde då ett vilo-EKG som tyvärr inte fångade upp några avvikande slag. Läkaren tyckte inte att ytterligare undersökningar var nödvändiga. Ämnesomsättningen kontrollerades dock och den var normal. Åren därefter har jag av och till, i 2-3 veckorsperioder, haft frekventa extraslag. Efter några veckor har de upphört lika plötsligt som de startade.

 

Jag har med tiden märkt att infektioner, magkatarr och allmän obalans i magen förvärrar besvären. Ingen tydlig försämring har märkts vid fysisk ansträngning men ibland får jag enstaka extraslag även då. Själv har jag kopplat dessa till att jag tar djupa andetag. Har inte märkt av någon försämring av konditionen och jag blir aldrig yr. Jag är även något av en orolig själ och då jag stressar eller oroar mig hoppar det väldigt mycket i bröstet och frekvensen stiger över 100. Har tyvärr med åren blivit väldigt medveten om min hjärtrytm och kollar ofta pulsen.

 

I nuläget är jag gravid i vecka 22 och har sedan ca 10 veckor dagligen haft frekventa extraslag, både i vila och rörelse. Ibland kommer flera på rad vilket inte varit fallet när jag inte varit gravid. Tycker också att de känns lite annorlunda, det blir inte alltid ett kraftigt kompensatorisk slag utan mera ett "hopp" i bröstet. Kan denna försämring förklaras av hormonell påverkan? Detta oroar mig mycket och jag har svårt att koppla av. Är jätteorolig för hur hjärtat ska reagera vid förlossningen då det utsätts för extra hög belastning. Bör jag se till att problemen utreds eller ska jag bara sluta oroa mig?

Orolig mamma

Dr Anders Dahlqvist
Hej! En graviditet innebär en belastning på kroppen i stort. Man samlar på sig lite mera vätska, går upp i vikt och det kan öka benägenheten för extraslag. Jag tycker inte du ska oroa dig över förlossningen och om pulsen ligger högt kan man om några veckor börja med en liten dos betablockad, exempelvis Metoprolol eller Inderal, för att hålla ner farten och minska risken för extraslag.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32357

Hej! Jag har stickningar i vänster arm som går ner i tu ... / Christer

Hej! Jag har stickningar i vänster arm som går ner i tumgreppet, tumme och pekfinger. Det kommer när armen är i vila. Känns som det kommer från axeln och skjuter ner genom armen. Mina funderingar är om det kan vara en biverkning av Pravachol? Jar har ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom och är apc-recistent. Tar Trombyl 160 mg och Pravachol 40 mg. Tacksam för råd. Hälsning

Christer

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Dina symtom verkar så avgränsade till enbart tumme och pekfinger och en arm, så sannolikheten att det är Pravachol som är orsaken är liten. Det mest troliga är att det kan röra sig om ett karpaltunnelsyndrom, det vill säga att det är en nerv som ligger i kläm och det kan också kännas som en stickning upp i vänster arm. Fråga din läkare om detta. Det finns en enkel undersökning man göra för att utesluta denna diagnos. Om denna undersökning är normal, då kan du förstås göra ett kortvarigt uppehåll med Pravachol och se om dina besvär försvinner.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.