Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2005-02-25

Förmaksflimmer

ID: 15748

Hej, jag är en tjej på 18 (snart 19) år som gillar ... / Elsa gran

Hej, jag är en tjej på 18 (snart 19) år som gillar att röra på mig..De senaste året har jag dock i samband vid fysisk aktivitet känt av dubbelslag. Ofta vid hårdare pass så kommer de när jag slutat träna som hårdast och pulsen slår saktare. kan tilsäggas att jag för ett år sedan gjorde ett arbets-ekg som utföll normalt. Tidigare har jag också gjort Ultraljud och 24 timmars-ekg som inte visat något fel. Dessa dubbelslag vid träning är dock obehagliga, men jag funderar på om det kan vara så att de hänger ihop med att jag tänker på det och licksom är beredd på att de ska komma. För två år sedan kan jag aldrig minnas att jag känt av dessa. De är dock obehagliga..och det kan göra rejält ont när slagen "smäller till" i bröstet..Behöver jag oroa mig?

Elsa gran

Dr Anders Dahlqvist

Bästa Elsa gran! Det är förklarligt att man iakttar sina symtom och din känsla av att det smäller till i bröstet orsakas av att när du får ett extraslag så gör hjärtat en paus och då hinner det fylla sig något mer och det upplever du som om det smäller till. Dock inget att oroa sig över. Försök bortse från dina besvär, det är nog mitt bästa råd.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-25

Förmaksflimmer

ID: 15739

Jag är en kvinna på 49 år. Jag har haft dubbelslag ... / hjälp, jag är så rädd

Jag är en kvinna på 49 år. Jag har haft dubbelslag på hjärtat i en och en halv vecka. Jag har varit hos läkare och tagit ekg. Han skickade mig vidare till sjukhuset för ett 24-timmars ekg. Det har jag nu haft. Torsdag till fredag. Vad jag nu tycker är så jobbigt är att behöva vänta på svaret. De säger att det kan ta upp till två veckor. Detta gör att jag känner mig så rädd och orolig . Kan jag leva som vanligt?  Jag oroar mig också för hur jag ska klara av mitt jobb. Ska jag gå ut och promenera, motionscykel osv? Det känns som hela jag är fylld med adrelanin emmelanåt. Hur länge klarar hjärtat av att ha dessa dubbelslag.? Jag har inte ont. Känner inte av dubbelslagen lika mycket när jag anstränger mig.

hjälp, jag är så rädd

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Jag tycker inte du ska oroa dig över dina dubbelslag. Det är som du ser på svaren på denna hemsida extremt vanligt och sannolikt en spegel av att vi lever i en rätt stressad tid.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-25

Förmaksflimmer

ID: 15724

Jag undrar om magen kan orsaka en så kallad volt på ... / KlaraP

Jag undrar om magen kan orsaka en så kallad volt på hjärtat ? ( extra slag ) Jag har kan nämligen få periodvis sådant här extraslag. Kan hålla på i 1 vecka och sedan försvinna i 1 månad eller längre och sen kan det komma igen. Jag känner denna plopp enda upp i halsen. Lider av magkatarr till och från.( Detta kan komma även när jag ej känner av magen) Denna kommer oftas när jag ligger ner och skall sova. Eller när jag vaknar på mornarna. Eller om jag sitter och kopplar av. Tränar 3 ggr i veckan med cykling i ca 30 min varje gång. Är lite mullig. Lider av Pco. Är 24 år. Behöver jag oroa mig ? Bör jag gå och kolla hjärtat? Om det vorre farligt borde det inte bli värre då ?Mår i övrigt bra, kan vara lite nervös ibland för att bli sjuk. Tacksam för svar

KlaraP

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Den typ av arytmisymtom i form av extraslag som du upplever och i din ålder är ofarligt. Däremot ska du inte träna i de lägen du är förkyld eller har feber. Typiskt är att voltkänslorna uppträder i vila och inte när du anstränger dig. Vid magbesvär kan extraslagen öka.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-25

Förmaksflimmer

ID: 15715

Är en kille på 29 år som sedan 5 veckor tillbaka ha ... / JD

Är en kille på 29 år som sedan 5 veckor tillbaka har mycket jobbiga extraslag, eller VES, på hjärtat. Dessa kommer inte vid fysisk ansträngning utan vid vila och/eller vid vanliga vardagsaktiviteter. Har haft extraslag i 10 år men då endast enstaka i veckan. I dagsläget kan det vara upp till 5-6 per minut, kan hålla på i timmar. Har varit på vilo-EKG, arbets-EKG, långtids-EKG ( både med bandspelare och varit inlagd på HIA), tagit otaliga blodprover samt varit på ultraljud. Läkarna hittar inget fel på hjärtat. Dessa prover/tester har genomförts under de senaste 5 veckorna. Har fått inderal/ propranolol men upplever ingen skillnad, har lika många extraslag.  Har inte fått någon riktig förklaring vad detta beror på, vaknade plötsligt en morgon av att hjärtat slog extraslag.

Känner abslout ingen stress men mår mycket dåligt av extraslgen, känner ångest trots att läkarna säger att det inte är farligt, måste finnas någon hjälp att få.

JD

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Om du läser frågorna på denna hemsida så är dina besvär ofta förekommande. Det är bra att du gjort så omfattande utredning som därigenom uteslutit bakomliggande sjukdom. Extraslag är obehagliga och upplevs oftast i vila. Om du har låg puls så kommer knappast Inderal/Propranolol att hjälpa så den medicinen bör du kunna sluta med. Hoppas du känner dig lugnad av denna information.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15688

Hej, jag är en tjej på 22år som under cirka två vec ... / SP

Hej, jag är en tjej på 22år som under cirka två veckors tid har haft en tryckande känsla i bröstet, ibland hugger det till och jag kan få svårt att andas och kan lätt bli yr. igår kväll när jag satt och läse började först min hand domna sen under armen, behöver det betyda något allvarligt? S

SP

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Sannolikt är din tryckande känsla i bröstet en muskelsmärta men om du har andningsbesvär så bör du nog söka din vårdcentral imorgon. Det mest vanliga i din ålder är att man drabbas av en viruspleurit, d v s en retning av lungsäcken.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Förmaksflimmer

ID: 15686

Hej! Jag ar en man pa 46, nar jag tar pulsen verker ... / hammaren29d

Hej! Jag ar en man pa 46, nar jag tar pulsen verker det som om ett slag fattas (c:a var 3:e slag) och ibland kommer ett halvt extra slag. Jag ar i Asien och aker hem om en manad. Jag undrar om detta ar nagot at oroa sig for? /Per.

hammaren29d

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Nej. Extraslag är vanligt och utan andra symtom talar för att du är frisk. Har man låg puls så ges andra delar i hjärtat möjlighet att gå in med extraslag.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Hjärtinfarkt

ID: 15673

varför är just den första timmen den mest kritiska ... / sanna

varför är just den första timmen den mest kritiska punkten när det
handlar om en hjärtattack?

sanna

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Plötsligt nedsatt cirkulation i hjärtat som uppträder vid akut hjärtinfarkt kan utlösa allvarliga hjärtarytmier. Ibland stannar hjärtat plötsligt eller så slår det hela osammanhängande. Detta är mest kritiskt första timmarna och närmaste dygnet efter en akut hjärtinfarkt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15664

Hej! Har sedan cirka ett år varit besværad av tryck ... / Vill veta

Hej! Har sedan cirka ett år varit besværad av tryck i brøstet, "ont i hjærtat"  och høg puls.. Høg puls kommer isamband med att jag kænner mig svimfærdig och ofta nær jag stressar..  Har varit hos ett par olika lækare och kollat både hjærta o mage men utan resultat..  Pulsen blir exremt høg så fort jag har druckit en øl eller ett glas vin och det kænns næstan som om hela kroppen hoppar.. Har du nån aning om vad detta kan vara?? Ær 24 år..

Vill veta

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Jag tycker att du ska be att få göra ett bandspelarekg om dina besvär har funnits en längre tid. Även i dina unga år så kan man ha väldigt snabb hjärtrytm och det kan i sin tur bero på att man har en extrabana i hjärtat som startar igång en snabb hjärtrytm.
Det som kan tala för att du har detta är om du har väldigt ofta besvär.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Högt blodtryck

ID: 15641

hejsan! kan en viss oro göra att blodtrycket stiger ... / kille 30

hejsan! kan en viss oro göra att blodtrycket stiger för tillfället.det är så att min tjejs mamma nyligen har drabbats av rygg och hjärntumör,och jag blir ju naturligtvis påverkad på mitt sätt med oro för min sambo och hennes sida.det ska tilläggas att jag har varit med om tragedier innan,även min tjej...och jag har haft problem med paniksyndrom...men det har blivit bättre...mätte blodtrycket när jag hade oron inom mig och det visade som högst 148/99/76 och som lägst 132/88/77...jag kan tänka mig att kroppen regerar på en viss oro,och då blir det väl att blodtrycket stiger kan jag tänka mig?!.jag tror jag har en låg smärtnivå.

kille 30

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Stress påverkar naturligtvis blodtrycket liksom fysisk ansträngning och dina blodtrycksnivåer är inte anmärkningsvärda. Inget att oroa sig för!

Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15633

Hej jag är en 23 årig tjej som nyligen var hos gyn ... / Oroliga

Hej jag är en 23 årig tjej som nyligen var hos gyn inte för att jag är gravid utan för att kolla upp lite saker. Fick då veta att jag hade ett HB på 150. De sa inget om det utan verkade tycka att det var helt normalt. När jag berättar detta för folk så ser det chockade ut. Och säger att det inte är bra att ha för högt! Är mitt värde farligt ? Vad kan man göra åt det? Tacksam för svar!

Oroliga

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Ditt värde är normalt. Inget farligt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.