Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du hitta svar på frågor som besvarats av Doktor Anders Dahlqvist från hjärtspecialist-avdelningen Kvinnohjärtprogrammet, Saltsjöbadens sjukhus.

Tyvärr kan du inte längre ställa frågor till Anders Dahlqvist, men sök gärna i vårt omfattande arkiv bland redan publicerade frågor och svar inom hjärta-kärl.

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2005-01-30

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 15433

Hej doktorn. Jag är en tjej på 24 år som under ca 3 .... / Liv

Hej doktorn. Jag är en tjej på 24 år som under ca 3 dagar fått plötsligt tryck med lite smärta precis mitt på bröstet. Det strålar ej ut i armarna eller magen, halsen utanhåller sig mitt på. Detta går över efter någon minut. Detta har kommit när jag suttit ner och inte haft för mig någe spec. TRänar regelbundet utan några direkta besvär mer än att pulsen ökar då. Hur stor är chansen att det är en hjärtinfarkt på g ? Finns chansen när man är så ung ? Tacksam för svar

Liv

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det är mycket osannolikt att det är hjärtsymtom du har. Det mest troliga är att det är spänningssymtom eller kommer från katarr i matstrupe eller mage. Rekommenderar dig att pröva ex vis Losec som kan köpas utan recept och se om dina besvär försvinner.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2005-01-30

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 15430

Hej Är en kille på 36 år som undrar om triglyceride .... / Focus

Hej Är en kille på 36 år som undrar om triglycerider. Mitt triglycerid värde ligger på 6.0 som mest över 12.0. Äter crestor och lestid.  Hur får man ner triglyceridvärdet? Jag har svimmat en gång och då bubblade det som i halsen på höger sidan. Kan det vara bra att ta ett arbets-ekg för säkerhetskull. Blodtryck 140/80 Mvh/

Focus

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Dina triglyceridvärden talar för att du har en ärftlig blodfettsrubbning. Ett möjligt alternativ är om du överkonsumerar stora mängder alkohol eller äter mycket fet mat. Har du ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom så bör du´definitivt be att få utföra ett arbetsprov. Du bör äta en mycket fettsnål kost och en annan möjlighet till behandling än vad du har är Atorvastatin (lipitor) i hög dos.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2005-01-30

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 15408

Hej! Jag är en 21-årig student och har ont i hjärta .... / Ont i hjärtat (student)

Hej! Jag är en 21-årig student och har ont i hjärtat. Det är inte en stickande känsla utan mer en dov känsla. Den är i princip konstant. Den gör inte jätteont utan den är ganska obehaglig. Jag har varit på vårdcentralen och tagit ekg och blodprov, men dom sa att inget var fel på hjärtat. Kan detta bero på stress? Och vad ska jag göra för att det ska bli bättre? Tack på förhand//Andreas 

Ont i hjärtat (student)

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det finns många orsaker till dov smärta i brösttrakten. Det mest troliga är att det är stress men även katarr i matstrupens nedre delen kan ge ett diffust obehag liksom katarr i magen. Har du sura uppstötningar så kan det tala för nyssnämnda orsak. Hjärtsjukdom i din ålder är mycket sällsynt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2005-01-30

Extraslag

ID: 15391

Har i många år haft extraslag på hjärtat som kommit .... / Noppin

Har i många år haft extraslag på hjärtat som kommit någon gång under en minut. Nu har dessa extraslag ökat i omfattning så att de i vila oftast kommer efter 2-3 vanliga slag. Vid ansträngning t.ex. på testcykel slår däremot hjärtat normalt. Vid EKG-undersökning har hjärtat underligt nog slagit normalt de sekunder man mätt, Varför förstår jag inte eftersom det annars uppträder så tätt. Har fått medicinen Atenolol men den har endast gjort att hjärtat slår långsammare inte påverkat hjärtrytmen. Kan det var något hjärtfel eller kan det vara normalt med så täta extraslag och vad beror det i så fall på att frekvensen extraslag plötsligt har ökat.

Noppin

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Extraslag i vila är mycket vanligt och när de försvinner vid ansträngning så är det ett gott tecken. Att du inte haft någon nytta av Atenolol är förklarligt eftersom pulsen går ner ytterligare och då ges extraslagen utrymme att komma. Hjärtat har olika grader av retbarhet och om hjärtats fart går ner så ges det utrymme för att andra delar än normala retledningssystemet kommer in.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2005-01-20

Extraslag

ID: 15363

Jag är en kvinna på 53 år som sedan ett par månader .... / Elisabeth

Jag är en kvinna på 53 år som sedan ett par månader har dubbelslag på hjärtat. Ibland är vart annat vart tredje slag ett dubbelslag. Det här kan hålla på i flera timmar både natt och dag. Ibland är pulsen långsam, ibland snabb. Antalet perioder med dubbelslag har ökat under senare veckor. Vad beror dubbelslag på? Går det att göra något åt? Jag har fått EKG taget för ett halvår sedan då jag hade hjärtklappning. Det var OK. Jag har högt blodtryck som behandlas med Seloken och Salures. Tar även en liten dos Levaxin. Sköldkörtelns värden ligger bra. Är dubbelslag farligt när de kommer så ofta? Bör jag söka läkare? Tacksam för svar

Elisabeth

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Du besväras uppenbarligen av dubbelslag och då bör man utföra ett bandspelarekg för att se vilken typ av extraslag du har. När man har högt blodtryck så kan man ha periodvis förmaksflimmer och det kan då upptäckas av bandspelarekg. Jag hoppas att ditt blodtryck ligger välreglerat. Om du har hög puls så kanske man ska öka Selokéndosen och motsatsen om pulsen är låg.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2005-01-20

Extraslag

ID: 15345

Hej!  Jag är en tjej på 25 år som har några frågor. .... / Josefin

Hej!  Jag är en tjej på 25 år som har några frågor.  Jag sökte i början på november läkarvård för att jag upplevde att mitt hjärta alltför ofta slog extra slag, hårt och oregelbundet. Det kunde jag känna av vid alla tidpnkter på dygnet, speciellt när jag la mig ner, men också när jag utför vissa rörelser med kroppen. Jag fick göra ett EKG och han tog även vissa blodprover, som visade sig vara helt normala. Jag fick medicinen Inderal 40 mg som inte har hjälp ett dugg. Kan jag lita på att det verkligen inte är något farligt? Jag kan liksom inte få ut det ur huvudet och tänker på det jätte mycket... Tacksam för svar     

Josefin

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Som du ser i svaren på frågorna i denna hemsida så är dina besvär mycket vanliga och beror oftast på stress, dålig sömn o s v. Att Inderal inte hjälpt kan bero på att du periodvis har låg puls och det ger förutsättningar för att extraslag går in särskilt i vila. Har du bra kondition i övrigt så tycker jag att du ska bortse från dina besvär. Sträva efter regelbunden sömn, motionera lagom.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2005-01-20

Extraslag

ID: 15339

hej jag är en kvinna på 38 år som har problem med h .... / monica

hej jag är en kvinna på 38 år som har problem med hjärtat. har varit på ekg som visade att hjärta slog i otakt ska nu bli skickad till en undersökning som ja tyckte han sa va en bandspelar ekg. så nu undrar jag vad det innebär med ett bandspelarekg. jag får som ett tryck runt hela bröstkorgen och det vara upp till allt mellan en halvtimme och timme. det var därför jag uppsökte läkare. det har hänt mej 3 gånger det senaste året, och nu dom senaste veckorna har jag haft ont men inte lika ont ca 3 gånger. tack på förhand

monica

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Bandspelarekg innebär att man får en apparat som man bär på sig som registrerar hjärtats rytm under 24 timmar eller mer för att därigenom fånga ev extraslag eller snabb eller långsam hjärtrytm. Du har ont och det är inte så ofta hjärtarytmier ger smärta. Planeras något arbetsprov? Smärtor i bröstkorgen är vanliga och kommer oftast från själva bröstkorgsväggen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2005-01-20

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 15304

Jag är 35 år och mina hjärtproblem började för lite .... / Elitmotionären

Jag är 35 år och mina hjärtproblem började för lite mer än 6 år sedan i samband med att jag bytte jobb. Då tvingades jag att drastiskt dra ner på utövandet av en konditionssport som jag hållt på med året runt i över 10år som "elitmotionär" på grund av längre arbetsdagar samt resor. Det nya jobbet känns ibland lite stressigt då man har en del krav på sig, men jag trivs annars jättebra!

Problemen som började för 6 år sedan och som jag fortfarande känner av idag är framför allt dubbelslag som uppstår då och då. Dubbelslagen uppstår när som helst, tex. när man lugnt ligger/sitter och läser eller då jag tränar med relativt hög puls tex. över 150 slag/min (då enstaka dubbelslag, men det händer).

Det är oftast inte enstaka dubbelslag vid vila utan om det har börjat så håller det på i timmar eller till och med dagar, ofta med flera dubbelslag per minut. Jag upplever det som om det är mindre risk att jag får dubbelslag dagen efter att jag har tränat

Jag gjorde 2001 ett ultraljudtest och arbetsekg av hjärtat och det gick då inte att hitta något fel (inga dubbelslag uppstod då)

Hösten 2003 fick jag ett "anfall" då hjärtat hoppade och skuttade med både långsamma och snabba slag i 8 totalt timmar (nattetid). Detta återupprepades för 2 månader sedan och då han jag in till hälsovårdscentralen som genom ekg konstaterade förmaksflimmer. Efter att fått åka upp till akuten så slutade flimmret lika snabbt som det kom så några mätningar kunde inte göras där. Förmaksflimmret har efter detta börjar två gånger men bara hållt i sig i ca 30 sekunder per gång. Det är meningen att jag ska utredas på sjukhuset nästa gång förmaksflimmret kommer.

Jag har nu för två veckor sedan haft influensan som övergick till en enkelsidig lunginflammation med antibiotikabehandling. Jag har senaste veckan haft dubbelslag precis hela tiden och som jag uppfattar det en hög vilopuls (strax under 100).

Undrar därför om jag kan ha fått någon slags hjärt-komplikation efter influensan som jag bör söka för och vad du har att säga min övriga sjukdomshistoria? Jag är kärnfrisk förutom hjärtproblemen beskrivna ovan!

Elitmotionären

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Förmaksflimmer är allt vanligare och sannolikt beror det på att vi lever i en rätt så stressad tillvaro. I ditt fall så tycker jag att du bör söka en extra gång eftersom du tycker att ditt hjärta slår hastigare än tidigare. Man bör ta ett viloekg och se att du inte fått några tecken till hjärtmuskelpåverkan.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2005-01-20

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 15260

Hej doktorn ! Min mamma, som är 75 år, fick vid ett .... / Undrande dotter

Hej doktorn ! Min mamma, som är 75 år, fick vid ett akut läkarbesök ta ett vilo-ekg. (Hon hade drabbats av plötslig yrsel och illamående i hemmet) Där framkom att det var för långt avstånd mellan "topparna" (min mammas förklaring till mej). Doktorn misstänkte saltbrist och prover togs, men dessa var helt okey. Vad kan det då bero på att ekg:et var avvikande ? En vecka senare vid besök på vårdcentral var ekg:et helt normalt. Hur kan detta komma sig, att det är fel ena gången och normalt den andra ?

Undrande dotter

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Din mor är 75 år och då har man ibland en benägenhet att hjärtats hastighet varierar, d v s går ner i frekvens. Detta kan bero på att den normala impulsgivaren, s k sinusknutan är något åldrad och dess retbarhet periodvis går ner. Mitt förslag är att man gör ett bandspelarekg för att se under längre tid hur din mammas hjärta arbetar under 24 timmar. Då kan man lättare se om det här var en tillfällighet eller om det förekommer ofta. Normalt sett brukar frekvensen gå ner under natten. Din mor hade ju också symtom av yrsel och illamående som kan orsakas av för långsam hjärtrytm.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2005-01-20

Blodpropp

ID: 15246

För 3 år sedan drabbades jag av en djup ventrombos .... / trombyl

För 3 år sedan drabbades jag av en djup ventrombos i höger vad. Jag var då gipsad, pga ett fotledsbrott, vilket ev är en delförklaring till proppen.Jag är även sedan 4 år bröstcanceropererad ( nu 57 år) och åt Tamoxifen, vilken har viss proppbiverkan.Men enbart det faktum att jag haft cancer ger väl en ökad risk för propp?? Jag behandlades med Fragmin och Waran och rekommenderades att alltid hädanefter bära kompressionstrumpa. En distriktläkare förskrev även TROMBYL 75 mg/dag och ansåg att den livet ut var viktig för mej. Jag åt den tabletten  i 2 årutan några biverkningar, tills en stafettläkare ansåg detta helt fel, då jag drabbats av venös propp och ej arteriell. "Möjligen skulle jag tyckt det var OK om du var 80 år, "sa den läkaren och satte ut Trombyl.

Jag har inte funderat på denna åtgärd, förrän i julhelgen , då en god vän ,45 år, drabbades av propp i vaden.Proppen  vandrade vidare efter ett dygn och ledde till att min vän avled.

Fråga 1: Bör jag återgå till Trombyl i förebyggande syfte?
Fråga 2: Anser Du det vara nödvändigt att alltid avnända kompressionstumpa?
Fråga 3: Proppbenägenhet i samband /efter en cancer?

trombyl

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Trombyl kan även ha en viss förebyggande effekt på venösa proppar men då bör man använda åtminstone 160-300 mg dagligen. Kompressionsstrumpor är bra att använda särskild om man sväller i benen och vid stillasittande som långa buss- eller flygfärder. Proppbenägenheten är något ökad vid cancersjukdom men din cancersjukdom kanske är i läkningsfas, d v s du har ingen spridning. I ditt fall har du väl slutat med Tamoxifen och din propp uppkom ju vid gipsning. Du har inte haft propp vid något annat tillfälle och därmed får man anse att din proppbenägenhet är liten. Givetvis ska du ha förebyggande behandling i form av lågmolekulärt heparin som exvis Fragmin i samband med operativa ingrepp, men det räcker sannolikt i ditt fall.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

Jag har svarat på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.