Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2005-02-20

Hjärtinfarkt

ID: 15673

varför är just den första timmen den mest kritiska ... / sanna

varför är just den första timmen den mest kritiska punkten när det
handlar om en hjärtattack?

sanna

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Plötsligt nedsatt cirkulation i hjärtat som uppträder vid akut hjärtinfarkt kan utlösa allvarliga hjärtarytmier. Ibland stannar hjärtat plötsligt eller så slår det hela osammanhängande. Detta är mest kritiskt första timmarna och närmaste dygnet efter en akut hjärtinfarkt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15664

Hej! Har sedan cirka ett år varit besværad av tryck ... / Vill veta

Hej! Har sedan cirka ett år varit besværad av tryck i brøstet, "ont i hjærtat"  och høg puls.. Høg puls kommer isamband med att jag kænner mig svimfærdig och ofta nær jag stressar..  Har varit hos ett par olika lækare och kollat både hjærta o mage men utan resultat..  Pulsen blir exremt høg så fort jag har druckit en øl eller ett glas vin och det kænns næstan som om hela kroppen hoppar.. Har du nån aning om vad detta kan vara?? Ær 24 år..

Vill veta

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Jag tycker att du ska be att få göra ett bandspelarekg om dina besvär har funnits en längre tid. Även i dina unga år så kan man ha väldigt snabb hjärtrytm och det kan i sin tur bero på att man har en extrabana i hjärtat som startar igång en snabb hjärtrytm.
Det som kan tala för att du har detta är om du har väldigt ofta besvär.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Högt blodtryck

ID: 15641

hejsan! kan en viss oro göra att blodtrycket stiger ... / kille 30

hejsan! kan en viss oro göra att blodtrycket stiger för tillfället.det är så att min tjejs mamma nyligen har drabbats av rygg och hjärntumör,och jag blir ju naturligtvis påverkad på mitt sätt med oro för min sambo och hennes sida.det ska tilläggas att jag har varit med om tragedier innan,även min tjej...och jag har haft problem med paniksyndrom...men det har blivit bättre...mätte blodtrycket när jag hade oron inom mig och det visade som högst 148/99/76 och som lägst 132/88/77...jag kan tänka mig att kroppen regerar på en viss oro,och då blir det väl att blodtrycket stiger kan jag tänka mig?!.jag tror jag har en låg smärtnivå.

kille 30

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Stress påverkar naturligtvis blodtrycket liksom fysisk ansträngning och dina blodtrycksnivåer är inte anmärkningsvärda. Inget att oroa sig för!

Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15633

Hej jag är en 23 årig tjej som nyligen var hos gyn ... / Oroliga

Hej jag är en 23 årig tjej som nyligen var hos gyn inte för att jag är gravid utan för att kolla upp lite saker. Fick då veta att jag hade ett HB på 150. De sa inget om det utan verkade tycka att det var helt normalt. När jag berättar detta för folk så ser det chockade ut. Och säger att det inte är bra att ha för högt! Är mitt värde farligt ? Vad kan man göra åt det? Tacksam för svar!

Oroliga

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Ditt värde är normalt. Inget farligt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Förmaksflimmer

ID: 15626

Hej!Jag är 33år gammal o började får hjärt besvär(e ... / Cale

Hej!Jag är 33år gammal o började får hjärt besvär(extra slag) i samband när jag fick CMV? virus infektion o hepatit A för ca 3år sen.Dem extra slagen upplever jag som att hjärtat hoppar över(känner man på pulsen då försviner den när hjärtat hoppar över).I början hade jag några veckor var tredje eller var fjärde månaden,men nu jag har haft det nästan i ca ett år oavbrottet.Har genomgot 24 tim EKG och där sag man ju extra slag på hjärtat(godartad hjärtarytmi) men bara dagtid,under sömnen finns dem ej o det finns inte heller några flimmer,lägsta puls hade jag 40 i min o högsta runt 200 när jag sprang,annars är min vilo puls för det mesta mellan 50-60 slag i min.!Själv röker,drycker jag inte,rör på mig rätt så mycket o äter väldigt sunt.Min doktor har tagit Hb(158),kolesterol(4,7),ämnesomsättning prover o allt är OK tack o lov.Väntar på att göra ett arbets prov o att träffa hjärt specialisten.I början jag har tagit tenormin men den hjälpte inte så mycket,just nu tar jag Sotalol 80mg(hjälpte mig rätt så bra i början,men nu börjar det spöka igen).Det slitter rätt så mycket på psyket!Nu undrar jag vilken behandling är bäst för mig o finns det risk att man drabbas av infarkt eller stroke i framtiden och sliter dessa besvär på hjärtat någonting?

Tack på förhand...  

Cale

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Det är bra att du får träffa hjärtspecialist för att få diskutera igenom din situation. Jag rekommenderar att du ber att få göra ett ultraljud av hjärtat för att se på själva pumpförmågan utöver planerade undersökningar. Extraslag i begränsad omfattning sliter ej på hjärtat.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Högt blodtryck

ID: 15625

Jag är en kvinna på 67 år i maj. Vid blodtrycksmätn ... / Norrland

Jag är en kvinna på 67 år i maj. Vid blodtrycksmätning idag hade jag 145/90, alltså för högt undertryck. Vad bör jag göra? Röker inte, dricker vin under helger, motinoerar 2 ggr minst per vecka plus cykling och promenader. Känner mig frisk men har ibland problem med att det "stasar" i benen så att jag måste upp och röra på benen.
Har för övrigt också åderbråck.

Hälsningar

Norrland

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Ditt höga blodtryck är det övre blodtrycket som är 5 mm för högt men mätt bara vid ett tillfälle. Din riskbild i övrigt förefaller vara väldigt gynnsam och det är bra att du motionerar så mycket. Följ ditt blodtryck någon gång per år men någon läkemedelsbehandling är inte aktuell om du inte har ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom eller har diabetes.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Hjärtinfarkt

ID: 15623

Min bror dog i en hjärtinfarkt i julas endast 46 år ... / MA

Min bror dog i en hjärtinfarkt i julas endast 46 år gammal. Efter hans begravning började jag själv få känningar i bröstet. Jag åkte in på akuten där ekg och blodprover togs, även ett arbetsekg gjordes. Alla värden visade normalt. Jag känner att sticken och huggen kring hjärtat ökar vid stress. Det är så obehagliga sympton så att det är svårt att slappna av.Det drar lite mellan skulderbladen ibland oxå. Läkaren sa att jag måste bearbeta sorgen och min skräck för hjärtsjukdomar genom samtalsterapi. Min fråga är, kan jag utesluta att huggen kommer från hjärtat?

MA

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Generellt sett så är det mycket sällan huggsmärta kommer från hjärtsjukdom utan den mest vanliga orsaken är muskelsmärtor från bröstkorgen. Det är viktigt att du dock har tagit blodfetter och att dessa ligger under normalgränsen. Om inte så bör du lägga om kost eller få läkemedel för att sänka blodfettet eftersom din bror fick hjärtinfarkt i så tidiga år. Lika viktigt är att titta på blodtrycket och blodsockernivåerna. Se till att ha en avstressande livsstil med promenader 30-45 min minst tre gånger i veckan, så tror jag att dina besvär kommer att minska.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Förmaksflimmer

ID: 15608

Hej doktorn! Jag har gjort ett bandspelar-ekg, ett ... / dubbelpump

Hej doktorn! Jag har gjort ett bandspelar-ekg, ett dygn för att jag oroar mig mycket för att mitt hjärta slår dubbelslag och andra oregelbundheter. under dygnet med bandspelaren hände dock ingenting med mitt hjärta, inte ett enda dubbelslag som jag kände av. Min läkare säger att jag inte behöver oroa mig. Men hur kan man veta att någonting är ofarligt som man inte sett eller som finns dokumenterat? Jag är e kvinna 40 år icke rökare.

dubbelpump

Dr Anders Dahlqvist

Hej! I den här frågespalten så är det oerhört vanligt med frågor kring extraslag. Sannolikt är det ett uttryck för att vi har en mycket stressig arbets- och fritidssituation. Om man saknar andra symtom än extraslag så är det sällan något att oroa sig för.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15602

Jag är en kvinna på 33 år som är lite orolig efters ... / Orolig sambo/mamma

Jag är en kvinna på 33 år som är lite orolig eftersom jag under ca 5 månader har haft mellanblödningar. Det är mer som en brunaktig flytning. Den varar ett par dagar sen är det borta igen. Det är inte i samband med något speciellt som detta händer, det kan komma när som helst i månaden. Jag äter p-piller (follimin) och har gjort i ett antal år efter att jag fått mina barn. (9 resp 11 år). Jag har pratat med barnmorska om detta och har även tagit cellprov som inte har visat något. Vad kan detta bero på. Jag har alltid haft ganska mycket flytningar men aldrig detta.

Orolig sambo/mamma

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Detta är utanför mitt kompetensområde. Om det här fortsätter så bör du uppsöka en gynekolog.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-02-20

Förmaksflimmer

ID: 15600

Jag har en fråga angående extraslag eller oregelbun ... / CL

Jag har en fråga angående extraslag eller oregelbunden hjärtrytm. I augusti förra året drabbades jag akut av mängder med extraslag. Jag kände mig darrig i kroppen och mådde allmänt dåligt. Jag besökte läkare och de tog blodprover samt EKG. Under EKG hade jag inga extraslag och jag fick beskedet att allt såg bra ut. Mina besvär försvann en vecka senare och har sedan varit borta fram till nu, i början av februari. Nu har samma sak återkommit. Hjärtat slår två vanliga slag, sedan en kort paus och sedan ett extra hårt slag. Så här håller det på konstant i dagar. Det känns obehagligt och ibland känner jag mig lite yr. När detta pågår är min puls ca 60 slag i minuten, men ca 80 i vanliga fall. Kan jag lita på att detta är ofarligt och försvinner igen eller bör jag söka läkare igen?

CL

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Med stor sannolikhet är det ofarligt eftersom dina besvär försvann vid förra tillfället och att ditt ekg och blodprover var normalt. Stressig situation och dålig sömn ökar benägenheten till extraslag liksom rökning och för mycket alkohol. Har du något av dessa bör du se till att förändra din levnadssituation.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.