Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13956

Hej! Jag är en kvinna på 41 år och efter en undersö ... / CG

Hej! Jag är en kvinna på 41 år och efter en undersökning inför en
operation fick jag veta att jag har en puls på 99. Är det farligt att göra en operation med en puls på 99? Jag har varit väldigt stressad på sista tiden med bl a en separation.  Vad ska jag göra för att få ner pulsen?

CG

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Ett enstaka värde med hög puls säger inte så mycket. Vid stress och fysisk ansträngning går hjärtats hastighet upp. Om du ständigt känner av snabb puls, bör förstås detta utredas. Ibland kan man ha förhöjd ämnesomsättning. Hur är det med sin kondition? Om ditt viloekg var helt normalt i övrigt så har du troligtvis ingen hjärtsjukdom. Det är ju inte så ovanligt att man har en hög puls inför en planerad operation. Tyckte inte läkarna att det fanns någon anledning att göra något är det säkert inget allvarligt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-09-21

Blodproppar

ID: 13665

Hej! Vid en hälsokontroll för något år sedan uppgav ... / Berra

Hej! Vid en hälsokontroll för något år sedan uppgav jag på läkarens fråga om vilka mediciner jag använder, att det enda jag tar är en magnecyl då och då för att förebygga blodproppar. Läkaren gav mig då recept på trombyl, eftersom han ansåg magnecyl vara onödigt stark. Nu är min trombyl slut, och min fråga är då: Varför krävs recept på trombyl men ej på magnecyl, som är starkare och kan användas i samma syfte?

Berra

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Bra och berättigad fråga. Magnecyl används ju allmänt mot olika typer av värk och har därför varit receptfritt i många år. Trombyl används vid hjärt-kärlsjukdomar för att förebygga proppar och det räcker med små doser och därför har Läkemedelsverket valt att receptbelägga denna tablett. Du kan dock ta en kvarts Magnecyl, då slipper du begära recept. Detta motsvarar 125 mg acetylsalicylsyra, som är den substans som finns i både Trombyl och Magnecyl.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-09-21

Förmaksflimmer

ID: 13540

Jag är kvinna 42 år, 162 cm 59 kg, röker ej sen någ ... / Bokförare

Jag är kvinna 42 år, 162 cm 59 kg, röker ej sen några år tillbaka.
Har "alltid" haft extraslag , men inget som bekymrat mej tills för ett år
sedan. Jag var på rehabiliteringskurs och tänkte på allvar börja motionera,
men fick obehagliga extraslag under badmintonmatch och snabba promenader.
(Inte varje gång.) Jag jobbar på kontor och har besvär med nacke och rygg
också. Efter motionspass kunde jag vakna efter ett par timmars sömn med
hjärtklappning och en hettande känsla över hela kroppen. Har varit hos
allmänläkare (dålig kondition), gynekolog (ingen övergångsålder ännu), inre
medicinare som gjorde holter och fick några extraslag på band, både från
kammare och förmak, men han påstod att det var ofarligt. Fysioterapeuter
säger att sympatiska nervsystemet blivit irriterat och samma sak nämnde en
allmän läkare när jag sökte hjälp för hjärtklappning som började med ett par
extraslag då jag satt framför tv:n. Jag har också haft mycket brännande
smärta mellan skulderbladen, hettningar/kalla kårar i hela kroppen. Slutade
med all motion och långsamt har symptomen avtagit.  Har senast varit hos en
neurolog som såg alldeles oförstående ut inför teorin om sympatikus, men hon
skrev ut en medicin (Klotriptyl mite) och för hjärtat en beta-blockerare
(Propral).  Den förstnämnda äter jag regelbundet två tabletter varje kväll
och beta-blockeraren när jag tycker extraslagen ökar. Vet ej om du känner
till preparaten, jag bor i Finland. Kolesterolvärdet var högt för ett år sen
7,1, men det var inget att bry sig om sa läkaren för det goda kolesterolet
var 3,4 och det dåliga 3.2. Är det verkligen möjligt, eller kan blodprovet
ha visat fel? Läget har alltså lugnat sej, men jag har ännu inte vågat börja
med nån form av motion för att förhöja konditionen. Vill absolut inta hamna
tillbaks där jag var i vintras, arbetet och familjen led av att jag var på
dåligt humör hela tiden. Till symptomen hör också brännande, mörkröda öron
ibland och en brännande känsla under halsen (i huden) och ända upp i
ansiktet ibland. Detta sa en läkare var tecken på att sympatikus blivit
irriterat. Har du nån åsikt om allt detta? Mitt största problem har varit
att hitta en läkare som skulle känna igen nåt av allt detta...  Väntar med
spänning på ditt svar!

Bokförare

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Betr dina blodfetter så tror jag att åtminstone ett är felvärde. Det goda kolesterolet brukar oftast ligga någonstans 1,2-1,6 om det är gynnsamt. Ditt totalkolesterol var 7,1 kraftigt förhöjt och det onda var lätt förhöjt. Man bör ligga under 3. Du bör alltså fråga en gång till var ditt goda kolesterol låg. Har du ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom som kärlkramp eller hjärtinfarkt? Om du har det så bör man definitivt behandla med blodfettssänkande mediciner som ex vis Pravachol eller Zocord. När det gäller dina symtom som bränner mot halsen så kan det tala för att det är kärlkramp om dessa besvär kommer vid ansträngning. Jag rekommenderar att du gör ett arbetsprov för att utröna om det finns tecken till nedsatt cirkulation i hjärtat. Propral är säkert gynnsamt för dina extraslag och också den tendens till stress som du förefaller ha. Klotriptyl känner jag inte till, men förefaller vara någon lugnande tablett, jag tror inte denna medicin finns i Sverige - därav min okunskap.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-09-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13529

Jag är kvinna 49 år normalviktig, icke rökare , veg ... / mk

Jag är kvinna 49 år normalviktig, icke rökare , vegetarian, cyklar dagligen 30 min( till/fr jobbet). Men har fått medicin f högt blodtryck och gjort EKG pga extrslag etc. Extraslagen skall visst vara "helt ofarliga" sa doktorn men jag skall utredas mera med arbetsekg för min låga puls skull. Dygnsmätning gav lägsta puls 39 och medelpuls var mellan 50-60. Ändå gjordes mätningen under en normal arbetsdag . Jag är/har inte varit elitidrottare men tränat några ggr i veckan av och an. Joggar i 6 minuters tempo. Så vadb skall jag tro egentligen? Är det inte bra med låg puls ?  Vad  kan hända med för låg puls? 

mk

Svar:

Hej!  Du har något låg medelpuls under företagen dygnsmätning. Men detta är gynnsamt och tyder på att du har en bra kondition. Det är bra att du gör ett arbetsekg för då får man se hur hjärtfrekvensen påverkas av fysisk ansträngning. Då bör pulsen gå upp till åtminstone 110-120. Det är inte så att du har någon blodtrycksmedicin som påverkar hjärtfrekvensen som ex vis sk betablockerare, ex vis Selokén eller Atenolol eller Tenormin? Dessa mediciner sänker hjärtfrekvensen, d v s pulsen  Som en kommenter till svaret som jag fick sent om sides, äter enbart Esidrex vätskedrivande. Så det sänker väl ändå inte pulsen. Juu arbetsekg gjordes (jättebra klondis) men skickas nu vidare till myocard scint då det inte riktigt var som det skulle. Vad som var fel fick jag inte klart för mig. Likaså har min 10 år äldre syster fått samma remiss . Brorsan 3 år äldre har konstaterat klaffel, likaså mamman.  Nu börjar man undra om det kan vara ärftligt trots allt. Ingen av oss är /varit överviktig eller övr. sjuklig heller.

mk

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Uppenbarligen visar ju ditt arbetsprov något belastningstecken som kan tala för att cirkulationen är något nedsatt i någon del av hjärtat. Arbetsekg är dock en rätt ospecifik metod, därför får man göra myocardscintigrammet. Betr din puls så är det gynnsamt att ha låg puls och du förefaller ha en ganska hög träningsgrad. Vissa människor är mera vagala och har en låg puls och det är gynnsamt ur belastningssynpunkt på hjärtat. Andra är mera s k sympaticotona med hög vilopuls och reagerar med snabb pulsstegring och det är mycket ogynnsammare än det förra. Esidrex är en utmärkt blodtrycks-medicin vid lätt till måttligt förhöjt blodtryck och det är ett förstahandsmedel för behandling av högt blodtryck. Dina närståendes sjukdomar förefaller ju inte ha något samband med kranskärlssjukdom, d v s kärlkramp eller hjärtinfarkt. 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-09-20

Högt blodtryck

ID: 13528

Hej ! Signaturen Margareta från 040607 kommer med ä ... / Margareta

Hej ! Signaturen Margareta från 040607 kommer med ännu en fråga. Eftersom jag inte skall dra allt igen undrar jag inom vilka värden blodtrycket skall ligga då jag äter Inibace comp (1 om dan) samt Plendil 2,5. (1 om dan). Jag har ätit dessa sedan i ca: Maj månad. Blodtrycket låg på ca 130/70 i somras då jag tog en lång ledighet. Nu när hösten kommer och man sätter fart igen med jobb och allt annat som behövs så ligger mitt blodtryck på ca 150/95. När skall jag ,tycker du, gå tillbaks till min läkare och be honom kanske höja Plendil styrkan som var ett av dina svar sist. Eller ligger mitt blodtryck inom ramarna vad det skall ligga ? Tack för utförligt svar sist. Mvh, (tjej som nu hunnit fylla 52 sen sist)

Margareta

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Höstens blodtryck är något förhöjt. Du bör inte ligga över 140 och inte heller över 90. Men endast några värden räcker inte för att öka dina blodtrycksmediciner. Om du mäter blodtrycket själv så bör du göra det på morgonen före medicinintag och sedan förslagsvis på kvällen efter en kvarts vila och om du fortsätter att ha blodtryck under en månad som ligger i den här nivån, så bör du kontakta din familjeläkare för ställningstagande till ökning av Plendil. Om du skulle ha diabetes så bör man eftersträva ett blodtryck på 130/80.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-09-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13497

Jag har under ett par veckor nu haft något som känn ... / Undrande

Jag har under ett par veckor nu haft något som känns lite som muskelvärk innanför revbenen i hjärttrakten (samt innanför vänster armhåla).  Det känns lite som ett tryck hela tiden men gör mer ont vid vissa rörelser som när jag böjer mig  framåt eller lyfter armarna. Jag vaknar också flera gånger varje natt av att det gör ont när jag ligger och får tryck mot hjärtpartiet. Jag är 37 år. Vad kan det vara och vad skall jag göra?

Undrande

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Om du haft dessa besvär under lång tid så bör du söka läkare. Lokal ömhet är vanligt förekommande i bröstkorgsväggen och om du är kvinna så kan det bero på kalkinlagringar i brosket som förbinder revbenen med bröstbenet eller om det ligger mera åt sidan av bröstkorgen så kan det vara muskelsmärta. Börjar de här symtom med att du gjort någon onormal rörelse så kan det ju tala för att det kommer från bröstkorgsväggen. Ökar besvären vid fysisk ansträngning så kan det ju bero på hjärtsjukdom.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-09-20

Förmaksflimmer

ID: 13474

Jag är en tjej på 18 år som rör mig medelmycket..ja ... / Jag

Jag är en tjej på 18 år som rör mig medelmycket..jag tycker själv jag har oregelbunden hjärtrytm, ganska mycket dubbelslag, hjärtat slår omormalt hårt, vid träning blir det ännu fler dubbelslag, ibland så har hjärtat nån konstig grej för sig; nämligen att det "bromsas upp" t.e.x om jag ansträngt mig och hjärtslagen är jättehårda men ändå slår det sakta..så själva slagen är hårda, men det är långt mellan varje slag. Jag har gjort både vilo-ekg, arbetsprov, ultraljud och 24-timmars ekg utan att de hittat något anmärkningsvärt..Ändå har jag konstig rytm och jag är ständigt rädd att hjärtat ska stanna..det finns ju massor av personer som vart friska och sen dött helt plötsligt..

Jag

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Du är ju omfattande utredd, men ibland behöver man göra om undersökningar för att fånga vad orsaken är till dina symtom. Man bör nog avråda dig från att träna hårt om du känner att dina besvär ökar i samband med ansträngning. Har du också riktiga hjärtrusningar så bör man kanske gå vidare med att göra provokationstest för att se om man kan utlösa din hjärtrytm. Då bör du remitteras till hjärtspecialist.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-09-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13459

hej! jag får ibland värk i vänster bröstmuskel, ung ... / hösten

hej! jag får ibland värk i vänster bröstmuskel, ungefär vid muskefästet där överarmen slutar. Kan det vara en långlivad muskelbristning eller vad ?

hösten

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Det är svårt att svara på eftersom du inte angivit ålder eller när och hur din smärta uppkommer. Om smärtan kommer vid promenader utan att du rör armarna, så kan de härstamma från hjärtat eller möjligen också från matstrupen. Har du sura uppstötningar? När du känner på det här området, är det en lokal ömhet i muskeln som finns där ständigt så kan det ju tala föratt det är en påverkan på muskel eller senfäste. Har du haft det en längre tid bör du uppsöka din familjeläkare. 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-09-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13458

Jag är en kille på 29 år som när jag motionerar, ti ... / Fredrik

Jag är en kille på 29 år som när jag motionerar, till exempel spelar match i fotboll, plötsligt kan känna som om jag inte kan andas längre. Detta kan vara i upp till 10 minuter. Till följd av detta blir jag väldigt dålig i 3-4 dagar med svårt att sova, kan då vakna av att det känns som om jag får ström genom huvudet, domningar i fingar och fötter, svårt att andas och svimningskänslor. Har varit och tagit ett vilo EKG och detta såg jättebra ut. De sa dock att jag hade lite högt blodtryck men att detta kunde bero på att jag tränade aktivt (3-4 dagar i veckan). Vad anser du om detta?

Fredrik

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Det förefaller som du får en slags hållkänsla i bröstet. Du bör inte äta strax före matcher. De symtom du upplever efteråt beror sannolikt på att du andas något häftigare än normalt och därmed vädrar ut, d v s sänker, koldioxidhalten i blodet som därmed ger domningar och konstig känsla i huvudet. Jag rekommenderar att man gör ett arbetsprov och även följer upp ditt blodtryck.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-09-20

Blodproppar

ID: 13457

Min mor är 86 år har fått medicin för lite högt blo ... /

Min mor är 86 år har fått medicin för lite högt blodtryck, men nu ligger trycket bra. I sommar har hon förmodligen haft en liten propp som snabbt susat förbi som läkaren uttryckte det, när jag träffade henne efter det så var hon lite sne i ansiktet inte att mungipan var neråt utan att ena sidan var liksom uppdragen i stället som om hon skulle haft en cigarr i mungipan liksom. Nu säger hon att hon ser svarta prickar ibland? Hon fick plodförtunnande medicin. Skall vi söka läkare igen? Hon har nog blivit lite alvarligar och har inte samma utstrålning i ansiktet som innan och mera glömsk men fortfarande vital och klarar allt själv bakar o går långa promenader. Men oroar sig för prickarna.
Hälsningar Agneta

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Snedhet i munnen beror sannolikt på en mindre propp. Betr de svarta prickarna så är det troligtvis lite förändringar i glaskroppen som din mor ser, särskilt kanske vid starkt ljus. Om du tror att den sneda mungipan har tillkommit sedan i somras, så bör hon förstås söka sin läkare igen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.