Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13942

Jag tror att jag slutar andas när jag koncenterar m ... / Dante

Jag tror att jag slutar andas när jag koncenterar mig eller blir stressad och att jag därmed blir yr och oklar i huvudet. Kan det finnas någon sanning i ovanstående och har ni några tips på vad jag kan göra eller vart jag kan vända mig? Det här är ett jättestort problem för mig.

Dante

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det är mest troligt att du strax innan har andats häftigt och därmed gjort dig av med koldioxid som gör att du blir yr i huvudet. Har du andningsuppehåll nattetid? Om ja, så bör du söka läkare för en bedömning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Förmaksflimmer

ID: 13954

Hej! Jag är 25 år och har i nägra år haft problem m ... / Studerande

Hej! Jag är 25 år och har i nägra år haft problem med ett blåsljud i hjärtat vid lättare ansträngning. I somras så fick jag dubblad hjärtslag på grund av stress och åkte intill akuten. Har nu varit på EKG och ultraljud och det visade sig (enligt sköterskan) att det var en klaff som var lite slapp och någon form av läckage i hjärtat. Om det beror på klaffen eller om det är något annat håll vet jag inte än. I mammas mage innan jag föddes så slog mitt hjärta i otakt och jag kallas för ett "hjärtbarn"...  Har det någon koppling? Är det risk att jag får operera? Jag har ju förmodligen levt med detta under en lång tid...

Studerande

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det är svårt att uttala sig om dina frågor eftersom du inte så tydligt beskriver vilken typ av hjärtfel du har och graden av detsamma. Jag tycker att du måste fråga din behandlande läkare vad man såg på ultraljudet. Det är mycket vanligt med lindriga läckage i klaffar, som inte har någon större betydelse. Extraslag är mycket vanligt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Förmaksflimmer

ID: 13955

jag är en kille på 19 år, har astma och ibland känn ... / Orolig

jag är en kille på 19 år, har astma och ibland känner jag hjärtklappningar och att hjärtat kan hoppa över slag. är orolig att det är fel på hjärtat då det finns en släkting som har dött av hjärtfel. känner mig inte stressad eller pressad. är arbetslös så det är inget som kan ha med jobbet att göra. tacksam för svar

Orolig

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det är extremt vanligt med extraslag. Använder du luftrörsvidgande mediciner som ex vis Bricanyl så ökar det benägenheten till extraslag. Jag tycker att du ska tala om dina besvär med din behandlande astmaläkare.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Högt blodtryck

ID: 13959

Hej! Var nyligen hos läkare för undersökning och pr ... / JPP

Hej! Var nyligen hos läkare för undersökning och provtagning inför en bråckoperation. Jag hade för högt blodtryck, 190/60. Han ville att jag skulle kolla upp detta. Nu är det så att jag alltid har för högt blodtryck när jag går till läkare eftersom jag alltd är nervös. Jag påpekade detta, men han sa att då kanske jag även har högt blodtryck hemma och på arbetet också utan att veta om det. Nu undrar jag om du tycker att mitt blodtryck var så högt att jag borde gå till min husläkare. Jag är fyrtio år och man.

JPP

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Jag tycker att du bör kontrollera blodtrycket vid tre olika tillfällen. Om du då har förhöjda nivåer så bör man gå vidare med en 24 timmars blodtrycksmätning som innebär att man mäter blodtrycket tre gånger i timmen dagtid och två gånger i timmen nattetid. Har du ärftlighet för högt blodtryck? Om du har det så är det mer troligt att du kan ha ett högt blodtryck. Det som talar för att du har stressblodtryck är att ditt undertryck, d v s 60 var så lågt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13974

Jag har haft attackvis förekommande förmaksflimmer ... / Lars i C4

Jag har haft attackvis förekommande förmaksflimmer i ca tio år och har fått elkonvertering sju gånger. Sista gången jag skulle elkonverteras räckte det med narkosen så "hoppade" hjärtat rätt igen av sig själv. Är det inte meningen att vi som har förmaksflimmer skall ha någon kontakt med behandlande läkare eller uppföljning s-samtal eller dylikt. Jag tror att det hade lugnat oroskänslan för att få eländet igen,som bekant utan någon förvarning.( Jag äter Sotalol 80 mg två gånger om dagen ) /Hälsningar  Lars i Kristianstad

Lars i C4

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Jag förutsätter att du träffar din distriktsläkare åtminstone en gång per år för uppföljning och ekg-tagning. Det är mycket vanligt med periodvis förmaksflimmer och att det kommer av och till och att det tyvärr kan öka med åldern.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14023

Är en kille på 23 år, har slutat röka för ca. 1 år ... / Marcos

Är en kille på 23 år, har slutat röka för ca. 1 år sedan, snusar dock reguljärt. Sedan två veckor tillbaks har jag haft känningar i vänster arm(svagthetskänsla, särskillt på kvällarna) samt små stickningar i överkroppen, mest nära hjärtat. I övrigt motionerar jag mycket, springer ca. 3 ggr i veckan är 173cm och väger ca 70 kilo. (Har varit ute och sprungit de senaste dagarna, och har inga besvär av detta) Utöver dessa stickningar och svaghetskänsla i vänster arm har jag problem att somna vissa kvällar trots att jag är trött, orolig för att detta kan bero på ångest, som jag lätt får mkt pga. ovan nämnda symtom. Har inte varit hos läkare för att kolla upp det eller tagit några prover, ekg osv. Vill även tillägga att jag aldrig har haft någon allvarlig sjukdom eller liknande. Vad råder ni mig att göra?, och vad kan symtomen bero på?

Marcos

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Om du har bra kondition och inga symtom vid ansträngning så är jag ganska säker på att det här är spänningssymtom du har. Om man andas häftigare kan man orolig. Det är vanligt att man domnar och det sticker i händer och fötter. Stickningar brukar sällan vara något allvarligt symtom.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Högt blodtryck

ID: 14032

Hej ! Signaturen Margareta har nu en tredje fråga a ... / Margareta

Hej ! Signaturen Margareta har nu en tredje fråga ang. högt blodtryck. ( tidigare frågor 040607,040920). Min läkare har nu höjt Plendildosen till 5 Mg/dag och Inibace comp som förut. Jag försöker att leva efter alla råd ang. motion, kost rökning etc. Däremot tycker jag om att ta lite gott rödvin på helgerna. Nu tar jag i lite, men låt säga att det kan bli 1-2 flaskor i veckan. Eftersom jag jobbar i veckorna är det koncentrerat till helgerna. Min fråga är då, kan jag fortsätta med detta ? Mitt blodtryck verkar väldigt segt. Tack på förhand. Mvh
 

Margareta

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det kan nog inte anses att dricka 2 flaskor vin i veckan, snarast så minskar ev stress och ökar välbefinnandet, vilket borde vara gynnsamt för ditt blodtryck. Om ditt blodtryck inte normaliseras till 140/90 efter ca 3-6 månaders medicinering så bör man antingen byta preparat eller efterforska om det kan finnas bakomliggande orsak till ditt blodtryck.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13956

Hej! Jag är en kvinna på 41 år och efter en undersö ... / CG

Hej! Jag är en kvinna på 41 år och efter en undersökning inför en
operation fick jag veta att jag har en puls på 99. Är det farligt att göra en operation med en puls på 99? Jag har varit väldigt stressad på sista tiden med bl a en separation.  Vad ska jag göra för att få ner pulsen?

CG

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Ett enstaka värde med hög puls säger inte så mycket. Vid stress och fysisk ansträngning går hjärtats hastighet upp. Om du ständigt känner av snabb puls, bör förstås detta utredas. Ibland kan man ha förhöjd ämnesomsättning. Hur är det med sin kondition? Om ditt viloekg var helt normalt i övrigt så har du troligtvis ingen hjärtsjukdom. Det är ju inte så ovanligt att man har en hög puls inför en planerad operation. Tyckte inte läkarna att det fanns någon anledning att göra något är det säkert inget allvarligt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-09-21

Blodproppar

ID: 13665

Hej! Vid en hälsokontroll för något år sedan uppgav ... / Berra

Hej! Vid en hälsokontroll för något år sedan uppgav jag på läkarens fråga om vilka mediciner jag använder, att det enda jag tar är en magnecyl då och då för att förebygga blodproppar. Läkaren gav mig då recept på trombyl, eftersom han ansåg magnecyl vara onödigt stark. Nu är min trombyl slut, och min fråga är då: Varför krävs recept på trombyl men ej på magnecyl, som är starkare och kan användas i samma syfte?

Berra

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Bra och berättigad fråga. Magnecyl används ju allmänt mot olika typer av värk och har därför varit receptfritt i många år. Trombyl används vid hjärt-kärlsjukdomar för att förebygga proppar och det räcker med små doser och därför har Läkemedelsverket valt att receptbelägga denna tablett. Du kan dock ta en kvarts Magnecyl, då slipper du begära recept. Detta motsvarar 125 mg acetylsalicylsyra, som är den substans som finns i både Trombyl och Magnecyl.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-09-21

Förmaksflimmer

ID: 13540

Jag är kvinna 42 år, 162 cm 59 kg, röker ej sen någ ... / Bokförare

Jag är kvinna 42 år, 162 cm 59 kg, röker ej sen några år tillbaka.
Har "alltid" haft extraslag , men inget som bekymrat mej tills för ett år
sedan. Jag var på rehabiliteringskurs och tänkte på allvar börja motionera,
men fick obehagliga extraslag under badmintonmatch och snabba promenader.
(Inte varje gång.) Jag jobbar på kontor och har besvär med nacke och rygg
också. Efter motionspass kunde jag vakna efter ett par timmars sömn med
hjärtklappning och en hettande känsla över hela kroppen. Har varit hos
allmänläkare (dålig kondition), gynekolog (ingen övergångsålder ännu), inre
medicinare som gjorde holter och fick några extraslag på band, både från
kammare och förmak, men han påstod att det var ofarligt. Fysioterapeuter
säger att sympatiska nervsystemet blivit irriterat och samma sak nämnde en
allmän läkare när jag sökte hjälp för hjärtklappning som började med ett par
extraslag då jag satt framför tv:n. Jag har också haft mycket brännande
smärta mellan skulderbladen, hettningar/kalla kårar i hela kroppen. Slutade
med all motion och långsamt har symptomen avtagit.  Har senast varit hos en
neurolog som såg alldeles oförstående ut inför teorin om sympatikus, men hon
skrev ut en medicin (Klotriptyl mite) och för hjärtat en beta-blockerare
(Propral).  Den förstnämnda äter jag regelbundet två tabletter varje kväll
och beta-blockeraren när jag tycker extraslagen ökar. Vet ej om du känner
till preparaten, jag bor i Finland. Kolesterolvärdet var högt för ett år sen
7,1, men det var inget att bry sig om sa läkaren för det goda kolesterolet
var 3,4 och det dåliga 3.2. Är det verkligen möjligt, eller kan blodprovet
ha visat fel? Läget har alltså lugnat sej, men jag har ännu inte vågat börja
med nån form av motion för att förhöja konditionen. Vill absolut inta hamna
tillbaks där jag var i vintras, arbetet och familjen led av att jag var på
dåligt humör hela tiden. Till symptomen hör också brännande, mörkröda öron
ibland och en brännande känsla under halsen (i huden) och ända upp i
ansiktet ibland. Detta sa en läkare var tecken på att sympatikus blivit
irriterat. Har du nån åsikt om allt detta? Mitt största problem har varit
att hitta en läkare som skulle känna igen nåt av allt detta...  Väntar med
spänning på ditt svar!

Bokförare

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Betr dina blodfetter så tror jag att åtminstone ett är felvärde. Det goda kolesterolet brukar oftast ligga någonstans 1,2-1,6 om det är gynnsamt. Ditt totalkolesterol var 7,1 kraftigt förhöjt och det onda var lätt förhöjt. Man bör ligga under 3. Du bör alltså fråga en gång till var ditt goda kolesterol låg. Har du ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom som kärlkramp eller hjärtinfarkt? Om du har det så bör man definitivt behandla med blodfettssänkande mediciner som ex vis Pravachol eller Zocord. När det gäller dina symtom som bränner mot halsen så kan det tala för att det är kärlkramp om dessa besvär kommer vid ansträngning. Jag rekommenderar att du gör ett arbetsprov för att utröna om det finns tecken till nedsatt cirkulation i hjärtat. Propral är säkert gynnsamt för dina extraslag och också den tendens till stress som du förefaller ha. Klotriptyl känner jag inte till, men förefaller vara någon lugnande tablett, jag tror inte denna medicin finns i Sverige - därav min okunskap.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.