Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du hitta svar på frågor som besvarats av Doktor Anders Dahlqvist från hjärtspecialist-avdelningen Kvinnohjärtprogrammet, Saltsjöbadens sjukhus.

Tyvärr kan du inte längre ställa frågor till Anders Dahlqvist, men sök gärna i vårt omfattande arkiv bland redan publicerade frågor och svar inom hjärta-kärl.

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2004-08-23

Högt blodtryck

ID: 13232

Är en ung man som kollat EKG på sjukhuset och har g .... / ung man

Är en ung man som kollat EKG på sjukhuset och har god koll på min vilopuls och motionspuls. Upplever inga större problem när jag tränar och springer men de senaste veckorna har det under ett flertal tillfällen när jag suttit stilla på möten, suttit still och kollat på idrott känts som hjärtat ska stanna. Hjärtinfarkt är det inte, hjärtsvikt skulle väl inte fungera att träna med. Min läkare tog mig inte på allvar men jag får gå dit igen. Det är inte psykiskt eller stress som han tror. Vad kan jag begära för hjälp från min läkare, bör jag gå till en hjärtspecialist, vad kan det vara för fel på mig? Är det normalt att man ska behöva vrida på sig, andas och svälja och vara rädd att hjärta ska stanna.

ung man

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Jag tycker att du ska be om att få göra ett s k bandspelarekg för att se hur din hjärtrytm är under ett dygn. Då ska du leva normalt, anstränga dig och vila på sedvanligt sätt. Då kan man se om du har långsam puls eller om du har enstaka extraslag som gör att ditt hjärta gör en paus. Det är positivt att du har en så god grundkondition vilket talar för att det inte är något allvarligt som ligger bakom. Det här är mycket vanligt med extraslag och jag rekommenderar att du sover regelbundet och inte dricker alltför mycket kaffe.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2004-08-23

Högt blodtryck

ID: 13230

Jag är kvinna 49 år normalviktig, icke rökare , veg .... / mk

Jag är kvinna 49 år normalviktig, icke rökare , vegetarian, cyklar dagligen 30 min( till/fr jobbet). Men har fått medicin f högt blodtryck och gjort EKG pga extrslag etc. Extraslagen skall visst vara "helt ofarliga" sa doktorn men jag skall utredas mera med arbetsekg för min låga puls skull. Dygnsmätning gav lägsta puls 39 och medelpuls var mellan 50-60. Ändå gjordes mätningen under en normal arbetsdag . Jag är/har inte varit elitidrottare men tränat några ggr i veckan av och an. Joggar i 6 minuters tempo. Så vad skall jag tro egentligen? Är det inte bra med låg puls ?  Vad  kan hända med för låg puls?

mk

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Du har något låg medelpuls under företagen dygnsmätning. Men detta är gynnsamt och tyder på att du har en bra kondition. Det är bra att du gör ett arbetsekg för då får man se hur hjärtfrekvensen påverkas av fysisk ansträngning. Då bör pulsen gå upp till åtminstone 110-120. Det är inte så att du har någon blodtrycksmedicin som påverkar hjärtfrekvensen som ex vis sk betablockerare, ex vis Selokén eller Atenolol eller Tenormin? Dessa mediciner sänker hjärtfrekvensen, d v s pulsen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2004-08-23

Högt blodtryck

ID: 13224

Jag har under 8 - 9 års tid haft högt blodtryck. Un .... / Tabletträdd

Jag har under 8 - 9 års tid haft högt blodtryck. Under denna tid har jag ätit Coozar, men efter ett antal år fick jag istället Coozar comp. Sedan i januari har jag Co/aprovel och mitt tryck är nu nere på 150/85 ca. Jag är 45 år gammal. Nu undrar jag om jag kan sluta äta Co/aprovel, då jag har ändrat mina levnadsvanor och dessutom påbörjat en alternativ behandling? Har i så fall möjlighet att själv kontrollera mitt tryck, flera ggr dagligen om det skulle vara nödvändigt. Vill inte fråga min läkare då den alternativa behandlingen inte är allmänt erkänd.

Tabletträdd

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Ett blodtryck på 150/85 är förhöjt då ett helt normalt blodtryck i din ålder inte bör överskrida 130/80. Om man ska göra försök till att ta bort blodtrycksbehandling, bör blodtrycket vara helt normalt. Jag föreslår att du börjar med det du kallar för alternativ behandling och om då blodtrycket går ner till normala värden kan man göra ett försök att i första hand minska till halv dos av Co-Aprovel under förutsättning att din riskbild i övrigt är gynnsam, d v s att du inte har ärftlighet för hjärtkärlsjukdom som ex vis hjärtinfarkt eller slaganfall. Du bör ha ett normalt blodfett och blodsocker. Det är sällan man lyckas ta bort blodtrycksmedicin om du tidigare haft klart förhöjda nivåer men givetvis kan motion och viktminskning och minskad stress leda till sänkning av blodtrycket. Du ska vara medveten om att om du gör ett försök att sluta med blodtrycksmedicinen så bör du följa ditt blodtryck regelbundet varje månad och det kan ta lång tid innan blodtrycket stegras igen. Sluta inte kontrollera ditt blodtryck.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2004-08-23

Höga blodfetter

ID: 13219

Kan högt blodvärde påverka hjärtats funktion och i .... / Orolig själ

Kan högt blodvärde påverka hjärtats funktion och i så fall hur? Jag har känt kraftiga bröstsmärtor och man hittar ingenting. Det enda som jag haft är VÄLDIGT höga blodvärden som självklart inte har med anabola eller liknande att göra. Vätskebrist kan tydligen göra att blodvärdet stiger men vad mer kan orsaka detta? Finns det någon sida med information om blodvärde/hemoglobin? Det tycks vara sällsynt

Orolig själ

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Givetvis kan förhöjt Hb-värde leda till sämre cirkulation eftersom blodet blir något tjockare. Hur är det med de vita blodkropparna och blodplättarna? Förhöjda Hb-värden har man om man är rökare eller överviktig men kan också bero på sjukdom som ex vis polycytemia vera. Hur höga var dina värden? Hur gammal är du?

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2004-06-22

Högt blodtryck

ID: 13135

Jag är en tjej på 51 år som i julas upptäckte att j .... / Margareta

Jag är en tjej på 51 år som i julas upptäckte att jag hade förhögt blodtryck. Det var mer av en slump att jag upptäckte det. Jag väger 56kg, tränar regelbundet, röker ej, äter rätt samt dricker måttligt. Av min företagsläkare fick jag i 3 omgångar medicin eninibace och den sista heter inibace comp. Dessvärre gick inte blodtrycket ner som det skulle utan  jag hade en 24-timmars-blodtrycksapparat ett dygnoch jag hade fortfarande enl. läkaren för högt. Då satte han in pledil 2,5 mg som jag då äter tillsammans med inibace comp. Eftersom jag skaffat mig en egen blodtrycksmätare mäter jag mitt blodtryck lite då och då. Efter att ha ätit plendil nu ca 14dgr ligger mitt tryck på ca 155/100 puls ca 60-80. Tilläggas bör att min bror 55 år har högt blodtryck och äter medicin men inte så högt som jag. Jag jobbar 100 % och har som alla andra stressigt emellanåt. Vaför går inte blodtrycket ner till under 140/90 som min läkare sagt att det bör ligga ?

Margareta

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
För närvarande har du tre olika läkemedelssubstanser som sänker blodtrycket. Inibace comp innehåller både en s k ACE-hämmare och en liten dos urindrivande, vilket är en gynnsam kombination för att sänka blodtrycket. Du har också fått tillägg av en tredje substans, nämligen Plendil, dock i rätt så låg dos och om du inte har några bieffekter så borde du kunna öka den till 5 mg dagligen, d v s 2 tabletter à 2,5 mg. Det är bra att du kontrollerar blodtrycket i hemmet och med den medicinökningen så bör blodtrycket gå ner till 140/90. Om det inte gör det bör man göra om en 24-timmars blodtrycksmätning och om denna också visar för höga nivåer så bör man utreda om det finns någon bakomliggande orsak till ditt höga blodtryck. Det jag då tänker på är att ibland så kan bisköldkörteln utsöndra för mycket av stresshormoner och ibland så kan man ha kärlförträngningar i njurarnas kärl som ligger bakom ditt höga blodtryck. Dock har det gått för kort behandlingstid och troligtvis kan du vänta till efter sommaren för att se gynnsamma effekter av medicineringen. Har din läkare kontrollerat om du har äggvita i urinen? Hur ser dina blodfetter ut? Troligtvis bra med tanke på att du äter rätt.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2004-06-22

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 13115

Jag heter Robert och för ca 2 veckor sedan började .... / Robertmedfråga

Jag heter Robert och för ca 2 veckor sedan började jag känna en surrande känsla i kroppen, mest i bröstet. Efter dom här 2 veckorna reste jag till Spanien där jag var i 1 vecka. Vi festade ganska hårt på kvällarna (enbart alkohol,inga droger) och slarvade säkert med kosten. Dagen innan vi skulle åka hem började jag känna stickningar i vänsterhanden och efter någon kvart i högra handen också. När det hade gått en halvtimma surrade det i hela kroppen och det blev bara värre och värre. Ungefär som när handen har somnat fast 100 gånger värre. Det stack i ansiktet mina händer och armar blev som sten , jag kunde ej röra fingrarna hur mycket jag än försökte och min kompis sa att jag var väldigt kall om händerna och vit i ansiktet. Jag färdades i ambulans till sjukhus där ingen talade egelska. Jag tyckte läkaren försökte säga något på den engelska han kunde om att jag hade för lite kalcium och något om panikattack. Jag fick 3 sprutor i baken och efter ca 3 timmar så kunde jag stå på benen igen, men hade fortfarande små stickningar i händerna. Detta var det dom gav mig: Valiun 10 IM Benadon 1 ampo IM Nu är jag hemma i Sverige igen och det har gått ca 3 dygn. Det sticker fortfarande lite i händer och på andra ställen i kroppen men inte konstant. Jag besökte läkare här i Sverige direkt när jag kom hem och dom kollade EKG och blodprover men hittade ingenting och läkaren visste inte vad det kunde ha varit. Hon visste inte heller vad benadon var för något. Att tillägga så har jag haft en svår vår med separation från ett långt förhållande så jag har varit deprimerad, men det känns inte som om det skulle vara någon utlösande faktor. Detta var absolut den värsta upplevelsen i mitt liv så jag skulle väldigt gärna vilja få veta vad som hände mig. Vore väldigt tacksam för svar! Vänliga hälsningar
/Robert

Robertmedfråga

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Det är svårt att ge ett entydigt svar vad du har varit med om. Naturligtvis kan en panikreaktion med häftig andning leda till att man får stickningar i händerna. När det återkommer så ofta som det har gjort på senaste tiden, bör du söka din husläkare och få en bedömning och blodprover tagna. Din kommentar om kalkvärdet är högst adekvat och bör kontrolleras igen.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2004-06-07

Hjärtinfarkt

ID: 13098

Skriver min fråga till dig och hoppas att du kan ge .... / Lolla Malmö

Skriver min fråga till dig och hoppas att du kan ge mig några svar samt förklaring till vad som hände. Den 23 april 2004 dog min moster i sömnen, utan att ha visat några som helst symtom av smärta eller något annat. Dagen innan hon dog jobbade hon som vanligt. Hon gick och la sig runt 22 tiden på kvällen och dog någon gång mellan 01-03.  Hon var hälsan själv, rökte inte, drack kaffe måttligt, cyklade och tränade. Hon var även fru och mamma till två barn. Dödsorsaken sägs vara Fettceller i högra hjärtkammare och därför slutade den högra klaffen att slå. Detta ger oss många frågor som vi hoppas få svar på. Hur vanligt är det att folk dör av detta? Hur kan man bilda fettceller i hjärtat? Hur lång tid kan en sådan fettcells bildning ta, bildas det under flera år, månader, dagar? Varför visades inga symtom? Kan det kanske vara medfött och vara ärftligt? Bör hennes döttrar samt vi i övriga släkt kolla oss, och hur går en sådan undersökning till? Har denna åkomma något namn? Jag skulle bli evigt tacksam om du ville berätta allt du vet om vad som hände i hennes kropp samt hur detta kunde ske. Tack på förhand Med vänlig hälsning

Lolla Malmö

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Det här låter för mig något märkligt. Det måste finnas något missförstånd. Jag har aldrig hört talas om den förklaring du fått. Var det inte åderförkalkning i högre kranskärlet och därmed en hjärtinfarkt som ledde till att hjärtat slutade att slå? Alternativt är att det kan ha varit proppar i höger förmak och kammare som ledde till att hjärtat slutade att slå? Ibland kan även helt friska personer få en akut hjärtsjukdom trots att man haft en mycket bra livsstil. Eftersom det inte framgår av din fråga hur hjärtrummen såg ut, så är det svårt att svara på om det här är ett ärftligt tillstånd eller ej. Jag tycker att du ska be den närmst anhörige att kontakta ansvarig läkare på sjukhuset och få en förklaring till vad som egentligen hände.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2004-06-07

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 13094

Jag har ett väldigt stressigt arbete och efter ca 1 .... / slav under stress

Jag har ett väldigt stressigt arbete och efter ca 1 år efter att jag börjat så fick jag hjärtrusningar(en extra-bana). Nu till min fråga: Om jag slutar detta elände till arbete kan mina besvär försvinna eller har denna stress bara gjort så att extra-banan blivit aktiv och kommer så förbli eller? Tack på förhand Slav under stress 
 

slav under stress

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Du är född med en extrabana som kan leda till att du får hjärtrusningar. Dessa kan uppkomma utan stress men givetvis kan också ökad stress ge accentuerade besvär. Om du har täta attacker så är mitt förslag att man åtgärdar din extrabana med s k värmebehandling så att därmed risken för hjärtrusningar försvinner. Det är dock angeläget att du försöker begränsa din stressituation så långt det går.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2004-06-07

Blodpropp

ID: 12994

Det är så här att min bror jick bort den 16 april,h .... / Gunilla ebett56@yahoo.se

Det är så här att min bror jick bort den 16 april,han lämnade stor sorg efter sig,för mig min lillebror mor far och hans egna son. han är obduserad,men jag har ändå en del frågor att ställa. min bror hittades död i sin säng ,han hade varit död ca10 timmmar,utlåtandet av obduktionen var ett kransjäl som var förkalkat det hade blivit en blödning,läkarna tror att det jick väldigt fort, tror doktorn att han har dött i sömnen. Min bror kände sig inte bra kvällen innan  allting bara snurrade sa han, men kände sig bättre senare på kvällen. han hade även väldigt ont i bröstet då och då. han hade även gjort arbets ekg , men visade inget fel jag vore väldigt tacksam om docktorn ville ge mig  en klarare bild om vad som hände. Jag skall kanske även tillägga att min bror åt mycket sömntabletter,även sobril han hade väldigt dåliga nerver kan detta ha påvärkat hjärtat Tacksam för svar. kan man få dåligt hjärta om man är en ledsam männoska.

Gunilla ebett56@yahoo.se

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Det troliga är att din bror drabbats av plötslig propp i ett åderförkalkat kärl och att detta i sig gav en plötslig skada som ledde till att blod kom ut i hjärtsäcken. Den plötsliga bristningen av ett åderförkalkat kärl kan uppkomma väldigt snabbt och leda till en akut propp och med en hjärtinfarkt som följd. Man behöver inte ha några förkänningar av detta, vilket din bror inte har haft eftersom arbetsprovet var normalt. Yttre omständigheter som nedstämdhet och stark oro kan mycket väl utlösa en akut hjärtinfarkt. Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

2004-06-07

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 12982

Hej! Min mor dog när hon var 38 år gammal av hjärnb .... / Anitadotter

Hej! Min mor dog när hon var 38 år gammal av hjärnblödning. Hon hade inte varit sjuk innan det och förloppet var hastigt. Jag närmar mig nu den åldern och är lite orolig. Min fråga är: löper jag samma risk som henne att drabbas av detta? Kan man kontrollera om man är högriskpatient. Jag är frisk, röker inte (till skillnad från mor)och jag har lågt blodtryck. Kännas fånigt att uppsöka läkare för oron. Med vänlig hälsning, Lena

Anitadotter

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Din fråga är högst adekvat. Det är bra att du har lågt blodtryck då detta minskar risken för att få hjärnblödning. Jag tycker dock att du bör kontrollera ditt blodsocker och dina blodfetter, då det ofta är åderförkalkning i kärlväggen som leder till att kärlet plötsligt brister och ger en hjärnblödning. Din mors insjuknande i låg ålder kan tala för att det är en s k subarachnoidalblödning som beror på en liten utbuktning av kärl som brister. Detta beror ofta på en kärlmissbildning och inte på åderförkalkning. Jag tycker att du bör söka din familjeläkare och diskutera din situation. Ta gärna reda på vilken typ av hjärnblödning din mor hade. Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
Visa

Jag har svarat på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.