Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-09-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26318

Jag är en 29 årig kille, som är mycket orolig över min ... / En orolig själ

Jag är en 29 årig kille, som är mycket orolig över min fysiska status. Var nyligen på en läkarundersökning då jag haft ångestbesvär i ca ett halvår pga. en stressad tillvaro. Har också haft "spänningar" i bröstkorgen, framför allt på vänster sida av bröstkorgen i ett par månader. Har också haft en form av ostadighetskänsla kombinerad med ökad trötthet i ca. en vecka, vilket var det som föranledde mitt läkarbesök. Väl hos läkaren upptäcktes ett blåsljud på mitt hjärta, vilket enligt läkaren var av godartad form. EKG och blodtryck togs, vilket var helt normala. Läste lite på nätet kring detta för att få lite mer kunskap kring vad detta är och upptäckte något som heter Endokardit. Jag har sedan tidigare en obehandlad tand som jag pga. av ekonomiska problem inte kunnat behandla. Är detta något jag behöver vara orolig över? Självklart ska tanden behandlas men är det framöver aktuellt att undersöka mitt hjärta och övriga fysiska status noggrannare?

En orolig själ

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Om du gått med en infekterad tand länge så tycker jag du bör be att få ett ultraljud gjort av hjärtat för att se att det inte finns någon infektion på klaffarna. Du måste berätta för din läkare om du inte gjorde det att du haft en infekterad tand.

Det är oerhört viktigt att du behandlar din infekterade tand. Du bör snarast åtgärda din tand och få ultraljudet av hjärtat gjort.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-24

Förmaksflimmer

ID: 26309

Hej, man 55 år har problem med extraslag från och till. ... / Carl

Hej, man 55 år har problem med extraslag från och till. Dock alltid vid sex, hela min familj (på mammas sida har haft extraslag och alla har levt ett mkt långt liv.) Har även haft och har panikångest. Vill börja springa och träna upp min kondition. Vad bör jag göra. Mvh "blivande motionär"

Carl

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Jag tycker att du ska börja träna med promenader, gärna med stavar då man på detta sätt engagerar fler muskelgrupper. Om du kan träna upp din kondition och inte känna av någon påtaglig andfåddhet eller tyngdkänsla i bröstet så tror jag att du med träning kommer att få dina extraslag att försvinna.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26302

Hej Har en kompliserad sjukdomshistoria. Är 45 årig kvi ... / ressugen europa

Hej Har en kompliserad sjukdomshistoria. Är 45 årig kvinna.
Haft proppar i lungorna flera gånger för 4 år sedan.
Äter T Waran. Jätteproblem med andfådhet i vila och ansträning,varit
på akuten många ggr för detta men dom vet ej vad det är.
Har diffusa ekg förändringar,har jag fått till svar. Vet ej vad det kan vara.
Fick plötslig blindhet för ca 1år sedan . Det har gått tillbaka.
Är inflamatorik i min kropp har någon autoimun påslag enl min läkare.
Vi har en ärftlig autoimun sjukdom min mamma osv.dog av billär lerverchirros.Har svåra led besvär , nyligen utredd för protinuri.
Blodprov Talar för en pågående immunologisk aktivitet i lungare skede.
Polyklonal IgG ökning.Cardiolipinkroppar var förhöjda låg utanför
normalvärdet.
Har patologiska Serum kolestrolvärden . TOTAL kolestrol 7.5
Min pappa dog i hjärtinfarkt för 60 års ålder.

MIn fråga kan jag flyga , flygresan tar ev max 4 timmar,jag tänker
på ev nya proppar.

ressugen europa

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
I första hand ska du naturligtvis rådgöra med din ordinarie läkare. Du äter Waran och då har du ju ett skydd av detta. Har du fått proppar trots att du stått på Waran så kanske man för säkerhets skull ska ge dig Fragmin dagen innan och den dag du flyger. Det är också att rekommendera att ha stödstrumpor och se till att du går upp och går flera gånger under flygresan. Se till också att du dricker ordentligt med vätska dagarna före och under resan.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26300

Hej jag är en man på 30 år och har ett högt hb ca 183. ... / Olle

Hej jag är en man på 30 år och har ett högt hb ca 183. Jag har tagit proverna epo, blodplättar, vitablodkroppar och det var inget fel.

Nu undrar jag hur Stress och en ev övervikt kan ha med mitt Hb att gör. Jag är inte fet men är lite lullig över magen (ca 27 i BMI) samt att jag har en väldigt stressad tillvaro, kan detta spela in på något sett och finns det något man kan göra för att få ner HB värdet..

Tack sam för svar / Olle

Olle

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
En övervikt kan naturligtvis öka antalet röda blodkroppar. Frågan är om du dricker tillräckligt med vätska. Se till att ha ett tillräckligt intag av vatten mellan måltider och jag antar att du inte har någon lungsjukdom, astma eller bronkit.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26298

Hej! Tack för att du stod på dig att jag skulle gå till ... / Spinningtjej

Hej! Tack för att du stod på dig att jag skulle gå till läkare. Jag har varit där nu och har fått min dom. Förmaksflimmer. Har fått insatt T.Seloken. Men har en del tester kvar . Men nu kommer andra frågor. Hur kommer det sig att man som 40 åring drabbas av detta. Anlag? Stress? Hjärtfel? Börjar mitt hjärta att tappa orken efter 40 år? Hur kommer mitt liv att se ut framöver. Kan jag träna som tidigare eller är det lugna promenader som gäller? Kan jag ta ett glas vin till maten någon gång? Går detta i arv? Ska mina barn göra hjärtundersökning i och med att de är pojkar i tonåren som idrottar hårt? Det känns skönt att jag har fått reda på orsaken till mina besvär men samtidigt snurrar som sagt alla frågor i huvudet. Tack ännu en gång för din hjälp. Hälsningar Spinningtjej

Spinningtjej

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Vi ser en ökad tendens till förmaksflimmer hos yngre personer och min personliga uppfattning är det beror på att vår livsstil är alldeles för hektisk. Du håller ju på med att utreda att det inte finns någon bakomliggande orsak, sannolikt med arbetsprov och ultraljud av hjärtat. Dock är det troligt att de undersökningarna utfaller helt normala. Det här är ett elektriskt fel som påverkas av stress men ibland kan man vara född med den här benägenheten att få flimmer. Någon utredning av dina söner är i nuläget inte aktuellt. Om utredningen inte visar någon bakomliggande orsak som ex vis nedsatt pumpförmåga eller tecken till annan hjärt-kärlsjukdom, då ska du leva så normalt som möjligt med motion som inte gör att du tar ut dig helt utan motionerar i ett behagligt tempo och om du trivs med något glas vin kan du säkert ta det också. Större mängder alkohol, starksprit, kan öka hjärtfrekvensen och bör därför undvikas.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Förmaksflimmer

ID: 26289

Hej! Har på senare veckor fått hjärtrusningar och hjärt ... / Fia

Hej! Har på senare veckor fått hjärtrusningar och hjärtklappning. Har det mycket omkring mig så det är inte så konstigt. Jag känner mig inte tungandad, men känns som mina andetag inte räcker till och jag måste dra djupa andetag. Min mor har kronisk hjärtklappning och gjort elkonvertering gånger flera. Pappa hade hjärt och kärlsjukdomar. Jag är 34 år, kvinna, måttlig rökare, måttligt överviktig. Vad ska jag göra? Bör jag söka läkare?

Fia

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det mest troliga är att du ställt rätt diagnos själv. Du har troligtvis för mycket omkring dig. Kan du inte försöka att lägga om livsstil och se om besvären försvinner? Gör de inte det, rekommenderar jag att du går till en läkarbedömning.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Förmaksflimmer

ID: 26282

Hej doktor Anders. Jag har sedan tidig ungdom dragits m ... / Mollackord

Hej doktor Anders. Jag har sedan tidig ungdom dragits med ett stundtals efterhängset extraslag. Jag är kvinna, 51 år och har inte haft några speciella sjukdomar. Extraslaget är utrett, det visade sig komma från AV-noden och vid de EKG-undersökningar som gjorts av olika skäl (graviditet, oro) har jag alltid fått besked att de är ok, och jag tror förstås på detta. Min far hade ett liknande extraslag och levde till 89 års ålder...I somras drabbades jag av en efterhängsen bronkit som behandlas med Pulmicort och Bricanyl v.b. Min duktiga husläkare säger att mitt tillfrisknande går som det ska, långsamt, men det är ok. Under sjukdomstiden var jag oerhört trött och slut med hög puls men har nu kunnat börja jobba igen. Det konstiga är att jag på något sätt känner mig sämre, nu när allt borde bli "som vanligt". Jag oroar mig mycket och då får jag en känsla av att behöva dra jättedjupa andetag, nästan som en fix idé. Då ökar pulsen och extraslagen tilltar ordentligt. Jag är nu ständigt sysselsatt i tanken med min andning och mitt hjärta, men blir jag distraherad av något intressant kan jag efteråt komma på mig med att inte ha uppmärksammat någondera, och således upplevt mig som nästan besvärsfri. Jag har förstås dålig kondition nu efter två månaders nedsatthet. Mitt blodtryck var under tiden jag hade en infektion 130/90 men nu, då jag enl. min doktor lider av sviterna efter infektionen är det 125/78. Syrsättningen är 100 %. Det här har tagit över mitt tankesystem och har blivit en börda för mig och min stackars man som får dras med min oro. I bakhuvidet gnager "astma, förstorat hjärta" etc. etc. Tre EKG har tagits under sjukdomstiden. Alla var ok enligt läkarna. Jag skulle gärna vilja höra din kommentar till detta dilemma. Vänliga hälsningar.

Mollackord

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Många liksom du har besvär orsakade av hög inre stress. När distraherar detta så försvinner dina besvär. Försök hitta en livsstil som är avslappnande och med moment av vila och avkoppling. Har du prövat yoga eller liknande? Dessutom är det viktigt med daglig motion, promenader i behaglig takt är att rekommendera.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26274

Hej jag har en stressig tid i mitt liv nu och har sedan ... / Lilly Linnea

Hej jag har en stressig tid i mitt liv nu och har sedan en vecka haft kraftig hjärtklappning. Var ner till läkaren som konstaterade dubbelslag men ingen orsak. Min mamma har länge haft "problem" med sitt hjärta, det rusar iväg ibland och det tros eventuellt ha nåt med att göra att hon vid 46 års ålder fick en propp i hjärnan. Nu undrar jag om jag bör vara uppmärksam, och om detta är ärftligt? Är det proppbildande att ha ett hjärta som slår oregelbundet? Är 27 år och annars fullt frisk. Vore mer än tacksam för svar då detta är väldigt ångestfyllt för mej.

Lilly Linnea

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Som du ser på den här hemsidan så är det vanligt med extraslag men i ditt fall så är det angeläget att fastställa vilken typ av extraslag du har. Har man tendens till förmaksflimmer i kortare eller längre perioder så kan det vara orsak till proppbildning. Därtill kan det vara önskvärt att se att du inte har någon defekt i din blodförtunningsförmåga. Min rekommendation är att du går till en läkarbedömning med dina frågeställningar då man åtminstone med ett bandspelarekg och några enkla blodprover kan ge bättre svar på dina frågor.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Förmaksflimmer

ID: 26262

Hej Dr Dahlqvist, jag skäms nästan över att ställa ännu ... / Anna!

Hej Dr Dahlqvist, jag skäms nästan över att ställa ännu en fråga om extraslag men denna verkar inte vara ställd tidigare.
Om man en gång har haft extraslag, dvs lätt ökad förekomst (2000 sves på 2 dygn) och har nu mer än 1 månad mellan intervallerna...De kommer och går men *peppar peppar* verkar ha avtagit något. : )

1) kan man slippa besvären helt och hållet om man sköter sin livsstil och sitt psykiska mående? dvs kan jag bli av med extraslagen för alltid?
2) kommer jag med största sannolikhet besväras av extraslag vid ev kommande graviditet pga min anamnes med extraslag? då jag vet att en graviditet kan öka tendensen pga belastning.
3) Vad gör att endast vissa personer drabbas av extraslag?

Tacksam för svar på mina 3 frågor.
Ha en bra dag!
Mvh

Anna!

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
1. Det är klart att en bra livsföring med tillfälle till pauser men även motion kan många gånger få besvären att minska eller helt försvinna.
2. Den ökade belastning som en graviditet utgör kan accentuera besvären.
3. Livsstilen hos många personer är idag väldigt pressande och har man därtill en inre ökad stress som är individuell, då ökar besvären.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Förmaksflimmer

ID: 26261

Har sedan flera år tillbaka besvär med oregelbundenhet ... / Åsa

Har sedan flera år tillbaka besvär med oregelbundenhet i hjärtrytmen och mkt extraslag på hjärtat. Har försökt att utreda detta hos läkare med långtidsregistrering och ultraljud. Vid dessa tillfällen har man inte lyckats fånga upp de oregelbundna hjärtslagen, som jag oroar mig för. Det känns som att hjärtat fullständigt tappar rytmen under några sekunder och detta återkommer kanske någon gång i veckan + en massa extra slag. Vaknar ofta på natten av att hjärtat slår oregelbundet. Blir väldigt rädd och går upp, varpå hjärtat går tillbaka till grundrytmen. Ämnesomsättningsprov har man tagit, men det var bra. Har ett stort hiatusbråck och en ångestsjukdom. Motion ger mig ständiga migränanfall, så jag klarar inte av att träna upp hjärtat avsevärt. Annars kanske detta skulle hjälpa mot oregelbunden puls??? Tar Inderal 10 mg. vid behov, då jag vet att jag kommer att bli stressad. Dessa brukar hjälpa lite mot stress-extraslag, men den andra mer oregelbundna rytmen kan komma även då jag tagit Inderal.

Min doktor säger att min utredning är avslutad och tänker inte fortsätta att försöka fånga upp arytmin.

Känns lite snopet, då jag vet att det finns andra utredningar man kan göra för att fastställa vad det är för arytmi jag har.

Vad tycker Du?

Åsa

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Din benägenhet till ångest, men också ditt bråck kan vara orsaken till dina extraslag. Betr bråcket så bör du äta långsamt och tugga maten ordentligt väl. Har du besvär med sura uppstötningar så bör du ha Losec-liknande medicinering. När det gäller din ångest kanske du behöver samtal med psykolog. Har du prövat kognitiv beteendeterapi? Finns det inslag av panik? Ibland kan läkemedel behövas. Alla dessa åtgärder kan på något sätt lindra dina besvär.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.