Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du hitta svar på frågor som besvarats av Doktor Anders Dahlqvist från hjärtspecialist-avdelningen Kvinnohjärtprogrammet, Saltsjöbadens sjukhus.

Tyvärr kan du inte längre ställa frågor till Anders Dahlqvist, men sök gärna i vårt omfattande arkiv bland redan publicerade frågor och svar inom hjärta-kärl.

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-08-29

Extraslag

ID: 26201

Hej doktorn! Jag besväras av ständiga extraslag och div .... / KV

Hej doktorn! Jag besväras av ständiga extraslag och diverse orytmiska slag. Har även bränt bort extrabana för flera år sedan med gott resultat. Nu undrar jag om hjärtat "tar stryk" eller om jag i framtiden kan bli hjärtsjuk "på riktigt" i och med alla dessa olustiga fenomen? Extraslag är ju inte tecken på hjärtsjukdom utan en del människor känner av dessa symtom mer eller mindre av vad jag förstår. Det behöver ju inte heller bero på stress har jag fått veta av min hjärtläkare utan det kan många gånger inte förklaras. Ser fram emot svar från Dig! Vänliga hälsningar Katarina

KV

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Din behandling av extrabana kommer inte att innebära att du blir hjärtsjuk i framtiden. Extraslag är mycket vanligt och är oftast inte tecken på någon farlig hjärtsjukdom. Det finns många livsstilsskäl till extraslagen men kan också uppkomma utan anledning.

 

Hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

2007-08-29

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26195

Hej och tack för ditt fantastiska och tåliga arbete här .... / Jeanette

Hej och tack för ditt fantastiska och tåliga arbete här på sidan! Jag är en kvinna på 38 år, 1.73 sm lång och ganska smal, och som många andra lider jag av extraslag sedan många år. Är utredd tidigare med div. ekg och blodprover och endast extraslag konstaterade. Vid min första undersökning gjordes ett ultraljus som visade att mitt hjärta läckte lite men det var inget ovanligt eller farligt. Vid ett senare ultraljud hade detta blivit bättre. Jag vet inte vilken typ av extraslag det är då det är först när jag läst andra frågor och svar här idag som jag förstått att det finns olika typer. Mina extraslag kommer nästan enbart i samband med att jag varit fysiskt aktiv. Det kan räcka med en halvtuff promenad för att det ska sätta igång, men oftast först c.a. en halvtimme efter jag dragit ner på tempot igen. Och det pågår också oftast i perioder. Vissa perioder känner jag ingenting eller mycket lite, andra perioder räcker det med väldigt lite för att trigga igång och då kan det hålla på i flera dagar. Jag dricker inget kaffe alls, äter ganska bra, sover ganska bra om än en aningen rubbad dygnsrytm med ganksa sena kvällar och mornar. Jag dricker ingen alkohol, äter inga mediciner förutom nikotintuggumi sedan jag slutat snusa. Jag arbetar stillasittande men motionerar regelbundet med 2-5 långa promenader i veckan, tennis då och då samt pilates. Jag är själv av uppfattningen att min mage ofta är svullen på vänster sida i samband med extraslagen och nu till min fråga; 1996 genomgick jag en operation för akalasi, en s.k. myotomi (de muskelfibrer som orsakar förträngningen vid övre magmunnen skars av). Jag har dagliga kramper i magen/matstrupen sedan dess. Jag upplever också att extraslagen har ökat sedan detta ingrepp/akalasin dök upp (1995). Känner du till några samband mellan akalasi och extraslag/hjärtbesvär? Kan en uppsvullen mage på vänster sida (som jag i övrigt inte vet vad beror på) frammana ökade extraslag? Slutligen, jag är också väldigt spänd över hela vänster bröstrygg, väldigt öm mellan revbenen på vänster sida på bröstet och efter en hård natt med många jobbiga extraslag i förrgår så är jag också för första gången öm i hjärttrakten och det gör ont när jag ligger på vänster sida. Upplever detta själv som att jag har mycket spänningar i området. Trycker jag med pekfingret där bröstbenen möts fram, vid solar plexus, så är jag otroligt öm av och till. Mycket tacksam för dina synpunkter på min situation.

Jeanette

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Gaser i magsäcken spänner ut densamma och kan öka benägenheten till extraslag. Se till att äta långsamt och tugga maten väl.

Ömhet i bröstkorgen beror säkert på muskelspänningar. Kanske någon avslappningsbehandling som ex vis yoga eller chigong kan vara något du kan pröva.

 

Hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

2007-08-29

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26194

Hej! Jag har väldigt hög vilopuls som dessutom går upp .... / Anna

Hej! Jag har väldigt hög vilopuls som dessutom går upp när jag sover. Jag andas väldigt ytligt, sover oroligt och hjärtat rusar upp i ungefär 150-160 slag/minut. Jag går omkring och är ständigt utmattad, kan detta bero på något med hjärtat, är det stress eller vad kan det vara? Just det att hjärtat bultar så hårt och fprt gör mig loite orolig. Jag har bra kondis, rör på mig regelbundet, är normalviktig och har regelbundna matvanor. Vänligen

Anna

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Du sover sannolikt väldigt oroligt men att spontant få en hjärtfrekvens på 150-160 bör föranleda att du söker läkare. Snarkar du? En orsak till att man kan få oregelbunden snabb rytm är att du har s k andningsuppehåll mellan snarkningarna. Är det något du lider av så kan det vara orsaken.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

2007-08-29

Extraslag

ID: 26190

Hej. Det är så här att i några dagar så har mitt hjärta .... / Johan

Hej. Det är så här att i några dagar så har mitt hjärta hoppat över ett slag då och då och samtidgt så har jag haft ont i magen. Kan inte rikigt avgöra om det är hjärtat som hoppar över eller om det är magen som krånglar. Magen känns uppsväld som om det är mycket luft i den. Jag känner mig ganska uppstressad och jag blir väldigt orolig när det blir så här. Jag tränar mycket styrketräning så jag håller egentligen inte på med någon konditionsträning och jag sitter stilla på jobbet framför en dator hela dagarna. Jobbet är inte så stressigt men jag känner mig ganska stressad ändå över att hinna med att annat. Sen har jag tidigare levt ganska hårt med mycket festande men det har jag dragit ner på nu. Men jag snusar dock väldigt mycket och det vet jag att det inte är bra. Funderar på att sluta. Vad tror du om det hela?

Johan

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Minska i första hand på snusningen och helst sluta. Försök få in moment i din livsföring som innebär att du bara vilar, läs en bok t ex. Lyssna på trevlig musik.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

2007-08-29

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26189

Hejsan! Jag har en fråga om låg puls. Jag är en kvinna .... / ACL

Hejsan! Jag har en fråga om låg puls. Jag är en kvinna på 30 år, har nyligen gjort en undersökning där det visar sig att jag har en mycket låg puls, puls togs direkt när jag la mig på britsen utan vila.Min puls var då 48. Har tidigare fått fråga om jag är vältränad då jag under mina förlossningar endast hade puls på 45/min. Mitt blodtryck var bra 120/70. Vad kan detta bero på, är det ngt jag ska söka läkare för eller är det inget att oroa sig för. Att tillägga så är jag varken smal eller vältränad cm159 vikt 72 kg.

ACL

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Vilopuls i din ålder på 48 är inget att oroa sig över. Särskilt som du är vältränad och ej förefaller ha några andra riskfaktorer. Skulle du på sikt få symtom av yrsel eller svimningskänsla så bör man utföra 24-timmars bandspelarekg.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

2007-08-29

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26173

Hej! Jag har gjort 24-timmarsmätning av min hjärtverksa .... / patient

Hej! Jag har gjort 24-timmarsmätning av min hjärtverksamhet och svaret var 2352st VES på 2 dygn endast 1 SVES. Kan du förklara lite mer , är det farligt -måste jag sluta röka , minska antalet koppar på kaffe eller ändra nånting i mitt livsstil. Jättetacksam för svar.

patient

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Du har ju uppenbarligen en klart ökad benägenhet till VES som ju säkert ökar av att du röker och att du dricker för mycket kaffe. Man kan också rekommendera att du bör göra ett arbetsprov för att se hur din allmänkondition är och om det finns tecken till belastning under ansträngning. Man måste alltid fråga sig varför man får VES utöver dina riskfaktorer.

 

Hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

2007-08-29

Extraslag

ID: 26166

Hej doktor Anders ! Jag har under 15 års tid haft extra .... / löpardamen

Hej doktor Anders ! Jag har under 15 års tid haft extraslag och blivit utredd med ekg, arbets-ekg, ultrljud och 24-timmarsekg. Allt har varit okey. Jag löptränar 3-4 gånger i veckan, och får vid varje tillfälle mellan 2-5 extraslag. Detta oroar mig eftersom jag vet att godartade extraslag ska försvinna vid fysisk ansträngning. Kan man själv, med sin egen oro framkalla extraslagen även vid ansträngning? Eller tror du att det är något fel på hjärtat? Jag har som sagt haft de här besvären i 15 år och jag mår aldrig fysiskt dåligt i dessa sammanhang, det är bara den här oron som gnager i mej varje gång som jag ska ut och springa. Jag är kvinna och 45 år.

löpardamen

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det godartade förloppet över tid och dina utredningar talar för att du ska sluta oroa dig. Om det är lång tid sedan du utreddes och besvären finns kvar, rekommenderas förnyad utredning eftersom dina besvär tycks öka vid ansträngning.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

2007-08-29

Extraslag

ID: 26165

Hej Anders! Jag har gjort UL och arb-EKG, jag har väldi .... / En mycket orolig männinska

Hej Anders! Jag har gjort UL och arb-EKG, jag har väldigt mycket extraslag, VES (från kamrarna). Upp till 20 per minut har jag haft som värst, ibland vartannat slag, var 3-4 och ibland kan det gå flera minuter mellan. Läkarna på undersökningen tyckte att det inte såg ut att vara några konstigheter mer än att jag hade dessa extraslag. Jag känner av att det slår extra ibland, men om jag känner på pulsen så hoppar det över lite då och då nästan hela tiden, men det känner jag inte om jag inte tar pulsen. Ibland nu på sistone så känner jag 3 snabba slag efter varandra, istället för att det hoppar över, är det också extraslag? Om man är utredd med ultraljud och arb-ekg, kan man vara lugn då. Är det lika ofarligt med ves som sves om man är utredd och dom inte hittar något fel? Jag läser så mycket på nätet och blir ibland livrädd, läste att om man har ves så kan man ha hjärtsjukdom, men det borde dom väl se på de undersökningar jag gjort? Jag har kommit till de stadiet att jag inte vill ut och promenera själv, helst inte köra bil långt själv. Kan man framkalla alla dessa extraslag för att jag hela tiden går och oroar mig och känner efter? Jag vet att en del medicinerar detta, men jag har 120/60 i blodtryck och ca 60 slag per minut i puls, har hört att dessa mediciner tar ner puls och blodtryck ytterligare och att man inte mår så bra då. Ska tillägga att jag är en 35-årig kvinna, för övrigt frisk. Dessa preblem startade när jag fick barn för lite över en månad sen. Har haft dessa ihållande extraslag sen dess, dag ut och dag in. Gjorde UL och arb-ekg i veckan som var, väntar slutliga svar från det. Tack för ditt engagemang, otroligt! MVH En mycket orolig männinska

En mycket orolig männinska

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Som du ser är det mycket vanligt att personer i din ålder har besvär av extraslag. Det är bra att du har gjort de undersökningar som du beskriver. När svaren på dessa föreligger kan säkert din läkare bedöma om det finns någon bakomliggande orsak utöver att du är så orolig.

Det är mycket vanligt att man genom denna oro ökar tendensen till extraslag. Ibland kan det vara bra med avslappning och om man har möjlighet att gå i kognitiv beteendeterapi är detta att rekommendera. Ibland kan det krävas medicinering med mediciner som används för depression men som också lindrar oro och stress och därmed extraslagen.

 

Hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

2007-08-29

Högt blodtryck

ID: 26164

Högt blodtryck. Hej jag äter atacand 4 mg 1 tablett/dag .... / KALLEMÅNS

Högt blodtryck. Hej jag äter atacand 4 mg 1 tablett/dag ändå när morgonen kommer ligger blodtrycket högt 12/8 155/98, 13/8 139/76 14/8 98/78,15/8 151/99 16/8 150/99, 17/8 146/97, 18/8 170/91, 19/8 150/99 Vad skall jag göra för att få ner blodtrycket. Det känns obehaglig i hjärtat och jag tycker att det är tungt att andas och är trött, har tinnitusliknade ljud. Skall jag öka på dosen?

KALLEMÅNS

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej Kallemåns!

Givetvis ska du samråda med din läkare om medicinökning. Du har i nuläget en mycket låg dos. Dock har du vid något tillfälle riktigt lågt blodtryck, 98/78. I ditt fall skulle jag rekommendera att man gör en s k 24-timmars blodtrycksmätning för att se hur blodtrycket beter sig över en längre tid.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

2007-08-29

Extraslag

ID: 26152

Hej! Jag lider av extraslag, har haft det tidigare i mi .... / Livrädd hela tiden!

Hej! Jag lider av extraslag, har haft det tidigare i mitt liv då och då, men dom har gått över efter en liten stund. Sedan jag födde barn för 5 v sedan har jag ihållande extraslag, ibland varannat slag. Jag har just fått gjort ultraljud och arb-EKG, enligt det preliminära svaret som läkarna sa så verkar det inte vara någon fara alls. Det såg ut som om extraslagen kom från kammaren sa sköterskan som gjorde UL, hon sa att det kan komma från lite olika ställen i hjärtat och att det var ofarligt ändå. Jag är så uppstressad och rädd trots att jag gjort dessa undersökningar, jag läser nog för mycket också. När jag gjorde arb-EKG och var som mest slut där på cykeln så förvann nästan mina extraslag, men sen när hjärtat skulle varva ner igen, så hoppade det värre än nånsin. Två gånger blev det 3 extraslag efter varandra, men hjärtläkaren sa att det inte var någon fara ändå. Nu har jag läst att det kan vara jättefarligt och har läst om något som kallas VT och tror jag ska få det. Ser man på de undersökningarna jag gjort att det är helt ofarliga extraslag fast det kom några efter varandra ett par gånger?? Usch, vad jag lider av detta, går det aldrig över tro?

Livrädd hela tiden!

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det är mycket gynnsamt att dina extraslag försvann under ansträngning. Sannolikt är dina extraslag av godartad natur och risken för att det skulle uppkomma s k VT-attacker är liten, särskilt om din släkt inte haft episoder av svimning. Eftersom ditt viloekg och övriga prover är normala så tycker jag du ska sluta oroa dig.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

Visa

Jag har svarat på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.