Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2016-07-19

Övrigt

ID: 71288

Hej! Ställde en fråga för cirka fem-sex timmar sed .... / Peter

Hej! 

Ställde en fråga för cirka fem-sex timmar sedan med ID 71286. Jag poängterade att jag i princip varit feberfri denna dag, men har nu ikväll 38,3 i feber. Känner mig dock relativt pigg och inte alls slut, bara "varm". Inga andra symptom dock. Inga svullna lymfkörtlar eller utslag. Tacksam för svar pga mycket nojig.

Peter

Dr Leo Flamholc

Hej igen. 

Påverkar inte mitt tidigare svar.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-07-19

Kyssar/oralsex

ID: 71287

Hej! Blev avsugen av en prostituerad i Thailand (u .... / Hempa

Hej! 

Blev avsugen av en prostituerad i Thailand (utan kondom) efter att ha varit onykter och ångrar mig något enormt nu. Är hemma nu men efter ca 16-17 dagar har jag fått ont i halsen, ont i kropp och leder, lite täppt näsa och lite bröstsmärtor när jag hostar. Känner mig allmänt dålig och lätt feber nu på slutet. Har pågått i 2-3 dagar. 1) Kan detta vara tecken på primärinfektion? 2) Vet att det är liten risk för hiv vid passiv oralsex. Gäller det även om man bär på en könssjukdom? 3) Med tanke på ovanstående. Tycker du att jag bör testa mig?(förstår att det i slutändan är upp till mig) Tack!

Hempa

Dr Leo Flamholc

Hej Hempa. 

1. Osannolikt. 

2. Ja. 

3. Ja.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-07-19

Kyssar/oralsex

ID: 71286

Hej! Ställde en fråga tidigare, men vet ej om den .... / Peter

Hej! 

Ställde en fråga tidigare, men vet ej om den kom fram. Därför testar jag igen. För en vecka (sju dagar) hade jag oskyddat oralsex (tog ej sperma i munnen) med ett par män i en europeisk storstad. Dag fyra (efter ev smittotillfälle) kände jag av stelhet i nacken och hade lite ont i halsen. På morgonen, dag fem, vaknade jag med ännu värre halsont och dag sex hade jag rejält ont i halsen och 38,5 graders feber på dagen. Jag hade också inflmmerat, rött öga och värk i örongångarna. På kvällen rörde sig febern kring 37,7. Tog ett crp-test och hade crp på 60. Idag dag sju hade jag temperatur 37,4 som mest på dagen. Efter det har jag haft under 37 och ömheten i halsen har minskat drastiskt. Känner mig pigg och inte direkt sjuk längre. I och med att jag hör till riskgruppen (män som har sex med män) så förstår jag att jag ska testa mig. Men ville höra mig för hur mycket jag ska oroa mig eller ej.

Peter

Dr Leo Flamholc

Hej Peter. 

Symptomen kom för snabbt för att det ska stämma med symptom på primärinfektion. Tycker att det är bra med regelbunden testning om man utsätter sig för risker. Sannolikheten för att Du skulle ha smittats vid oralsex  uppfattar jag som mycket liten men tycker ändå att det är bra att Du testar Dig.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-07-18

Övrigt

ID: 71284

Hej! Jag stack mig på en kvittosprättare så att de .... / Orolig

Hej! 

Jag stack mig på en kvittosprättare så att det gick hål i huden och jag började blöda. Jag vet att andra tidigare stuckit sig på den, kan jag få hiv av det? Och hur länge överlever hivsmittat blod utanför kroppen? Orolig

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Ingen risk för att Du skulle ha smittats av hiv.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-07-18

Icke-sexuell smitta

ID: 71283

Hej, en tjej som jag vet att hon har hiv ,och hon torka .... / orolig

Hej, en tjej som jag vet att hon har hiv ,och hon torkade sig sitt blod med papper 20 minuter efter fick jag blodet på min hand .Då jag tvättade handen direkt.Nu jag börjar bli orolig för att jag hade sår på fingret.Jag undrar om viruset kan komma in i huden blandade med vatten genom mitt sår när jag tvättar händerna.Det var lite hennes blod på min hand.Och hur stor chansen att smitta på så sätt.Bor jag testa mig

orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Ingen risk för att D skulle ha blivit smittad.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-07-18

Kyssar/oralsex

ID: 71282

Hej! Jag var i sydamerika och hånglade med en tjej .... / Tyg

Hej! 

Jag var i sydamerika och hånglade med en tjej som visade sig arbeta som prostituerad. Vi låg inte alls, utan endast hånglade i några sekunder (med tunga). Finns det risk för HIV, även om blod skulle förekomma?

Tyg

Dr Leo Flamholc

Hej Tyg. 

Ingen risk för smitta.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-07-18

Övrigt

ID: 71281

Hej Leo 1) Jag undrar om allergiska reaktioner ell .... / Bengt

Hej Leo 

1) Jag undrar om allergiska reaktioner eller liknande reaktioner kan vara tecken på nedsatt immunförsvar när man är smittad med hiv? 

2) Förändras ditt svar till fråga 1 om det gäller ett barn eller vuxen? 

3) Vilka är symtomen vid nedsatt immunförsvar när man är smittad med hiv? 

4) När ungefär uppstår symtomen till fråga 3 efter blivit smittad?

Bengt

Dr Leo Flamholc

Hej Bengt. 

1. Nej. 

2. Nej. 

3. Det tar i regel åtskilliga år innan immunförsvaret är så påverkat att man får några symptom. När immunförsvaret väl är dåligt så kan man få diarré, viktminskning, olika s.k. opportunistiska infektioner eller tumörer.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-07-18

Icke-sexuell smitta

ID: 71280

Hej skulle ta bort en europall råka sticka mig så det b .... / Pall

Hej skulle ta bort en europall råka sticka mig så det blöde. Dem lukta piss jag vet att vissa har ståt och pissat på dem ute. 10 dagar efter mår jag dåligt har ont i halsen och svettas. Finns det nån möjlighet att smittas på detta set.

Pall

Dr Leo Flamholc

Hej Pall. 

Nej!       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-07-17

Primärinfektion

ID: 71279

1. Hört att de flesta som får HIV får inte primärinfeki .... / Robin

1. Hört att de flesta som får HIV får inte primärinfekion. Vad är det ett tecken på? Att många av dom är ex Heroinister och inte besöker läkare i första taget och först efter lång tid så testar de sig för att de blir väldigt sjuka? Och på så sätt så vet de inte om att de fått primärinfektion och då kan man inte registrera det som att de fått primärinfektion? 

2. Om man inte fått primärinfektion själv och 4 veckor efter ev smittotillfället hade sex med en tjej 6 gånger oskyddat(ej analt). Och hon inte fått primärinfektion heller. Talar det mesta för att ingen är smittad eller kan båda vara det för att de flesta inte får primärinfektion?

Robin

Dr Leo Flamholc

Hej Robin   

1. Det finns ingen säker förklaring till varför vissa som smittas av hiv får tydliga symptom på primärinfektion medan andra får inga eller obetydliga symptom. 

2. Det går inte att utesluta hiv därför att man inte har tydliga symptom på primärinfektion.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-07-17

Kyssar/oralsex

ID: 71278

Kan saliv som är precis vid analöppningen smitta? Allts .... / Martin

Kan saliv som är precis vid analöppningen smitta? Alltså att en kille har lite av sitt saliv och det rinner ner mot mitt anal? Eller det måste in ordentligt i min ändtarm för att det ska smitta?

Martin

Dr Leo Flamholc

Hej Martin. 

Saliv smittar inte med hiv.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.