Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2016-10-20

Primärinfektion

ID: 71842

Hej! Har en fråga angående primärsymtom. Knappt ... / Orolig

Hej! 

Har en fråga angående primärsymtom. Knappt en vecka efter risktilfälle fick jag ont i halsen, svullna ljumskar och munsår som gick över efter ett par dagar. Om dem hade med hiv att göra skulle det ha synts på proverna tagna 2 veckor efter symtomen försvunnit. Tack på förhand

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Du har rätt i att om Dina symptom hade varit orsakade av hiv så skulle ett prov taget 2 veckor senare ha varit positivt. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-20

Hiv-testning

ID: 71832

Hej! Kan en antibiotika kur på 5 dagar påverka ett ... / Panikångest

Hej! 

Kan en antibiotika kur på 5 dagar påverka ett hivtest så det visar negativt tre veckor efter man avsluta kuren? Alltså påverkar antibiotikan hivtest? Utsatte mig för ett risktilfälle och har haft alla möjliga symtom som sår på i kinderna, svullna ljumskar och domnande händer o fötter, är det ens symtom eller kan det vara ångest? Men tog ett test på sjukhus efter 3.5 v och på noaks ark efter 4.5 v som visa negativt och fick till svar på båda ställena att jag till 99.99% inte är smittad. Kan man lita på det? Blev många frågor, tacksam för svar. Skönt att kunna vända sig någonstans.

Panikångest

Dr Leo Flamholc

Hej Panikångest. 

Antibiotika påverkar inte testresultatet. De symptom som Du beskriver är inte symptom som har med primärinfektion med hiv att göra. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-20

Hud/slemhinna

ID: 71828

Hej Leo, tack gör allt bra jobb du gör. Jag har gjort ... / Stefan

Hej Leo, tack gör allt bra jobb du gör. Jag har gjort något jag starkt ångrar, och mår otroligt dåligt. Jag var på en thaimassage som avslutades med en "happy ending" - att massören onanerade mig med händerna, och jag fick utlösning. Vad jag såg så hade jag inga sår på penis, men jag vet inte med hennes händer och jag vet inte om hon hade tvättat sig innan, eller kanske tagit på sig själv och hade slidsekret på handen osv (inget jag såg dock). Är nu absolut livrädd att jag fått HIV och kan inte fungera ordentligt, varken på jobbet eller hemma. Har läst runt lite på nätet och alla säger olika. Min fråga är, hur stor är risken? Bör jag oroa mig? Stort tack för ditt svar, uppskattas varmt.

Stefan

Dr Leo Flamholc

Hej Stefan. 

Det går inte att bli smittad via någons händer. Du har således ingen som helst anledning att vara orolig för att Du skulle ha blivit smittad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-19

Övrigt

ID: 71825

Hej För 1 år och 7 månader sedan utsatte jag mig för e ... / Orolig32

Hej För 1 år och 7 månader sedan utsatte jag mig för en rejäl risk vad gäller hiv & andra sjukdomar. Jag har testat hiv antikroppar både 1 & 2 , pcr hiv både för 1&2, Testat hcv antikroppar, hcv pcr, htlv antikroppar och pcr, anti hbv, syfilis & alla andra standard sti. Testade även cmv & epstienbarr. Vissa av testerna har kostat en hel del att göra då jag gjort dom i england på eget bevåg (htlv samt hiv pcr tester). Finns bara en sak jag är helt säker på. Jag fick en infektion eller flera vid risk tillfället. Jag fick munsår, yrsel, muskelvärk, färglös avföring, låg feber under flera veckor lång tid 37.5, "sår" på tungan som fortfarande kommer regelbundet (tappar plopparna på tungan på samma ställe ca 5*5mm stort område, hade jättedåliga blodvärde ca 3 månader efter risken, var supertrött. Har fortfarande svullna körtlar i hals/nacke armhåla. ca 1cm. Varje morgon har jag vit slemmig avlagring på läpparna och ibland även på tungan. Har även tandmärke på sidorna av tungan. Samt hpv vårtor som jag haft sedan tidigar har eskalerat sedan förmodade smitto tillfället. Känner mig nedsatt. Anledningen att jag vänder mig till dig är att jag hoppas att du mött andra med liknande problematik och har någon fundering på vad detta kan vara. Eller tips vart jag ska vända mig. Doktorn på min vårdcentral har inte varit till någon hjälp hittils iaf. MVH Orolig

Orolig32

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig32. 

Jag har varit med om många personer som har varit helt övertygade om att de drabbats av hiv eller andra infektioner trots att alla tester visat på motsatsen. Det har aldrig slutat med att den orolige personen verkligen har blivit sjuk. Du kan vara helt säker på att Du inte har någon av de olika smittor som Du har testat Dig för. Jag tycker att det är både fel och oetiskt att låta någon betala dyra pengar för pcr-tester som är fullkomligt onödiga i sammanhanget och där man på förhand vet om att resultatet kommer att vara negativt. Den symptombild som Du beskriver kan åtminstone inte jag få ihop till någon infektion som är sexuellt överförbar. För övrigt betraktar jag inte 37,5 som låggradig feber utan som en normal temperatur lite beroende på när och hur man mäter. Min bedömning utifrån de symptom som Du beskriver är att man inte kommer att hitta någon sjukdom som förklarar de symptom som Du upplever att Du har och jag tror inte heller att Du kommer att bli sjuk. Ibland kan man bli hjälpt av t.ex. KBT (kognitiv beteende terapi) så att man kan lära sig att hantera de symptom som gör att man blir orolig. Sammanfattningsvis så får jag inte ihop Dina symptom till någon diagnos och det finns ingen känd sexuellt överförbar sjukdom som skulle kunna förklara Dina olika symptom. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-19

Primärinfektion

ID: 71818

Hej! Om vi säger att jag testade mig för hiv på ti ... / Le

Hej! 

Om vi säger att jag testade mig för hiv på tisdagen och det var negativt ! Men samma vecka på fredagen utbröt min primärinfektion ut skulle inte hiv testet visat åtminstone antigen då?

Le

Dr Leo Flamholc

Hej Le. 

Primärinfektion bryter inte ut så sent efter ett misstänkt smittotillfälle. Bortsett från detta så är det inte givet att ett test är positivt några dagar före man får symptom på primärinfektion. 

 Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-18

Hiv-testning

ID: 71813

Hej igen. Jag skrev fråga 71620. Jag bad min kolle ... / Ln

Hej igen. 

Jag skrev fråga 71620. Jag bad min kollega att gå och testa sig, han vägrade! Jag har nu fullständig panik. Vi ses inte mer och han är tillbaka hos sitt ex. Vi hade vaginalt och oralt sex ett tiotal gånger och han kom i mig. På dag 15 efter sista gången vi sågs fick jag ont i halsen! Nu får jag gå och testa mig själv men det är så jobbigt att vänta tills det gått tillräcklig tid. Nu undrar jag: Han är 24 år o svensk. Hur troligt är det att han är smittad? Hur många svenska killar i den åldern är smittade, förstår att det är rätt få. Tänkte testa mig på tisdag, då har det gått 24 dagar. Hur stor tillförlitlighet? Kan man ha halsont som enda symtom på primärinfektion? Inbillar mig att jag har känning i armhålan också .... Jag skäms för att gå och testa mig, jag var där för ett halvår sen och det känns pinsamt att komma igen. Det är ju för att jag är äldre och borde veta hur man skyddar sig. Hoppas att du vill ta dig tid och svara på mina frågor, jag är verkligen orolig och mår dåligt.

Ln

Dr Leo Flamholc

Hej Ln. 

Du har helt rätt i Ditt antagande att det är mycket få heterosexuella killar i den åldern som är hivsmittade i Sverige. Sannolikheten för att han skulle vara hivsmittad är mycket liten och sannolikheten för att han skulle ha smittat Dig är ännu mindre. Jag föreslår att Du testar Dig när det gått i alla fall 4 veckor så att Du sedan kan släppa Din oro.  Jag tror inte alls att Du är smittad och att Du har lite ont i halsen säger ingenting om hiv. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-18

Övrigt

ID: 71811

Hej doktorn. Om man efter ett samlag utsatt sig fö ... / Svimma

Hej doktorn. 

Om man efter ett samlag utsatt sig för smittorisk kan då svimning utan anledning vara ett tecken på hiv eller ha något med det att göra? Svimningen skedde ca 2-4 veckor efter smittorisk. 

Med vänlig hälsning, svimmarn

Svimma

Dr Leo Flamholc

Hej Svimma. 

Att svimma är inte ett symptom som har med hiv att göra. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-18

Icke-sexuell smitta

ID: 71810

Glömde från föregående fråga: Om man får någons finger ... / Händer2

Glömde från föregående fråga: Om man får någons finger i sin näsa av misstag, kan man bli smittad av hiv då? Personen kan ju ha tex blod/sperma på fingret.

Händer2

Dr Leo Flamholc

Hej Händer2. 

Man kan inte bli hivsmittad av ett finger i näsan. Det låter för övrigt lite udda att få någons finger i näsan av misstag. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-18

Oskyddat sex

ID: 71808

Hej! För drygt 4 veckor sedan hade jag oskyddat sa ... / S

Hej! 

För drygt 4 veckor sedan hade jag oskyddat samlag. Jag var berusad och tänkte inte på konsekvenserna. Ungefär en vecka därefter diagnostiserades jag med genital herpes typ 1 och fick antibiotika mot det. Senare dök det upp små utslag på kroppen. Påminner lite om nässelutslag, men lite knottrigare. Blir bara sårigt när jag kliar upp dem. Nu, drygt fyra veckor senare har jag också fått munsår. Jag är jätterädd för att jag ska ha smittats med hiv.

S

Dr Leo Flamholc

Hej S. 

Att Du har fått herpes har ingenting med hiv att göra. Inte heller Dina övriga utslag ¨ger någon anledning att misstänka hiv. Utslag som man kan få vid en primärinfektion påminner inte om nässelutslag. Är Du orolig så ska Du  givetvis testa Dig men jag ser ingen anledning för Dig att vara orolig. 

Med vänliga hälsningar Leo

Hej, Tack så mycket för snabbt svar. Utslagen visade sig vara svinkoppor. Blev orolig eftersom jag fick både herpes och svinkoppor inom loppet av bara några veckor. Kan man se något samband mellan dessa som kan kopplas till hiv? jag känner mig så fånig, går och ältar detta massor. Tack på förhand!

S

Dr Leo Flamholc

Hej S. 

Nej. Något sådant samband finns inte. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-17

Övrigt

ID: 71802

Hej jag var på sjukhuset för en ivf behandling.. Äggplo ... / Fråga

Hej jag var på sjukhuset för en ivf behandling.. Äggplock sen blöde jag i slidan. sen gick jag in i toaleten efter ett tag för att bytta binda så jag tväta mig i slidan med mina händer. Alla andra gör det oxo i samma toalet. Tänk om jag fått någons blod med hiv i mina fingrar och överfört det till mig. Är det möjligt eller omöjligt

Fråga

Dr Leo Flamholc

Hej Fråga. 

Det är omöjligt. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.