Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2016-08-25

Kyssar/oralsex

ID: 71491

Hej jag sög av någon men har nu fått muskelvärk och ont .... / Daniel rädd

Hej jag sög av någon men har nu fått muskelvärk och ont i halsen har kollat på appar och sidor på nätet men är 13 år och vågar ej säga till mina föräldrar vad kan jag göra finns det ett bot mot HIV/AIDS?

Daniel rädd

Dr Leo Flamholc

Hej Daniel rädd. 

Du ska inte vara rädd Daniel och risken för att Du skulle ha smittats är oerhört liten. Jag förstår att det kan kännas svårt för Dig att tala med Dina föräldrar. Istället tycker jag att Du ska går till skolsköterskan så att Du har någon att tala med. När det gäller personer som verkligen har smittats av hiv så finns det mycket bra mediciner som gör att man kan leva friskt och bra som alla andra men jag tror som sagt inte alls att Du har blivit smittad. När man är orolig så är det bra att ha någon att tala med och mitt råd är som sagt att Du ska prata med skolsköterskan.     

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-08-25

Kyssar/oralsex

ID: 71489

Hej, Ställde en fråga tidigare med id 71398, gälla .... / Oral

Hej, 

Ställde en fråga tidigare med id 71398, gällande oralsex. Jag fick avsugning av en tjej och undertiden uppstod det ett blödande sår på ollonet. Du skrev att risken är näst intill obefintlig. Gäller även det när det är blod inblandat? Kan du utveckla det lite, om jag blöder på ollonet och hon kanske har ett sår i munnen så borde det väl finnas en risk? 

Tack

Oral

Dr Leo Flamholc

Hej Oral. 

Jag vidhåller min bedömning att risken är mycket liten.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-08-25

Hiv-testning

ID: 71487

Hej doktorn, Jag är jätteorolig! Har haft oskyddat .... / Orolig tjej

Hej doktorn, 

Jag är jätteorolig! Har haft oskyddat sex med en kille för ca 10 dagar sen (vaginalt samlag och oralsex). Det var mest oralsex. Och samlag pågick i mindre än 5 min. Han fick utlösning 2 gånger. Först vid oral och sen vid samlag. Men han kom inte i mig och har inte heller fått det i munnen. Jag har mått bra hittills, har inte haft några symptom på primärinfektion. Hur stor är risken att jag har fått hiv? Får alla hiv-smittade symptom? När kan jag testa mig?

Orolig tjej

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig tjej. 

Risken för att Du skulle ha smittats med hiv är mycket liten. Alla får inte symptom på primärinfektion. Den allmänna rekommendationen är att testa sig när det gått 6 veckor. Även ett prov efter 4 veckor har en god tillförlitlighet.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-08-24

Övrigt

ID: 71485

Hej doktorn, Jag tror att jag utsatt mig för en ri .... / ledsen och orolig

Hej doktorn, 

Jag tror att jag utsatt mig för en risk. Jag har haft sex med kondom (vaginalt) med en kvinna som jag har anledning misstänka har hiv. Kondomen tror jag täckt ordentligt, iaf ollonet och en bit upp. Har nu panikkänslor och intalar mig själv att jag är smittad. Efter händelsen har jag mått så här: dag 1-4) som vanligt dag 5-6) började få ont i ljumsken. Stel och stum i nacke, ena sidan. dag 6-7) tydlig värk i ljumsken dag 8-9) värken sprider sig ner mot pung dag 10) förnimmer en känsla av svullna körtlar i halsen dag 10-11) klump i halsen. Fortsatt värk i ljumske och ev något i armhålor. Ingen tydlig känsla i armhålor men kan tycka mig känna svullna men oömma körtlar i hals och ev armhåla. dag 12) Känns tjockt och svårare än vanligt att svälja. Värk i ljumsken klingar av och är svag eller inget alls. dag 13) Något ont i halsen och känner mig hes/raspig i halsen. Klumpen i halsen kvar (känns som om något är i vägen och inte kan sväljsa undan + raspigheten). Hela hals+nacke känns liksom tjock. Värk i ljumskar avtagande. dag 14) får se hur jag mår... Har från dag 6 och framåt eventuellt 0,4 grader höjd temp (inget över 37,2 och svårt att säga... tror jag brukar ha runt under 37,0) och har tappat ett kilo eller två. Har småont i huvudet sedan dag 3, men olika från dag till dag. Har under någon dag haft diarre som rättat till sig igen. Med tanke på risk och symptom så intalar jag mig att jag är smittad och är djupt oroad och tänker på detta hela tiden. Har liksom en oro i kroppen är känner mig som i en bubbla. Till saken hör att jag i mitt arbete lyfter mycket och har troligen överansträngt ländryggen. Kan detta orsaka smärtor i ljumsken? Är detta tecken på en primärinfektion? Kan min oro spela min kropp ett spratt? Jag går ju och känner och letar konstant och sväljer mest hela tiden för att känna efter hur halsen mår sedan dag 10.

ledsen och orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Ledsen och orolig. 

Jag tror inte alls att Du har blivit smittad med hiv. Risken för att bli smittad då man använder kondom är mycket liten och att Du tror att Du har anledning att misstänka att kvinnan har hiv låter inte ett dugg övertygande. Dina olika symptom har ingenting med hiv att göra. Om Du fortsätter att vara orolig så testa Dig. Med all sannolikhet kommer resultatet att visa att Du inte är smittad.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-08-23

Hiv-testning

ID: 71481

Det är ej en fråga om hiv men ändå. Jag har testa mig f .... / Peter

Det är ej en fråga om hiv men ändå. Jag har testa mig för alla könssjukdomar utan två stycken, herpes och syfilis. Jag ville testa mig för herpes men de sa att man behövde ha blåsor för att få testa. Finns det något ställe där de tar blodprover också? Jag var på ungdomsmottagningen.

Peter

Dr Leo Flamholc

Hej Peter. 

Jag håller med ungdomsmottagningen om att det inte är någon mening att testa sig för herpes. En mycket stor andel av befolkningen har antikroppar mot herpes och det finns ingen åtgärd man kan eller bör vidta p.g.a. ett positivt antikroppstest. Det finns 2 typer av herpes där typ 1 i huvudsak ger infektioner kring näsa och mun medan typ 2 oftast ger infektioner kring könsorganen men man kan också få underlivsinfektioner med typ 1 och vice versa. Det är som sagt meningslöst att testa för detta. Om man får blåsor på eller kring könsorganen så kan man i regel utan problem med blotta ögat bedöma om det är herpes eller inte. Tycker således inte att Du har någon anledning att ta fler prover.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-08-23

Primärinfektion

ID: 71480

Hej, jag har utsatt mig för en onödig risk. Hade för et .... / Sigge91

Hej, jag har utsatt mig för en onödig risk. Hade för ett tag sedan sex med en okänd kvinna med fransk/afrikanskt ursprung, verkade inte varit i Sverige länge. Hade samlag (vaginalt) med kondom, men tror kondomen gled ner liksom men tror den täckte Har hört att risken är större beroende på ursprung - starkare virus eller nåt - stämmer det? Hade en vecka efter småont i ljumskar. en vecka senare (2 v efter det hände) hade jag mer ont i pung och ljumskar och i ryggen typ långt ner. Känns hela tiden typ men kanske bara för jag känner efter? Temp låg mellan 36.8 och 37.2, hade tappat typ 1,5 kg och inbillar mig att lymfkörtlar känns i hals och ena armhålan - men inte säker. Magen krånglar lite fram och tillbaka mellan hård och lös (diarre). Mår sjukt dåligt och oroar mig hela hela tiden. intalar mig att "Jaha, nu är det kört! så klart är jag drabbad" osv. Vad ska jag tro om detta? Primärinfektion? allt som jag läst stämmer ju på detta? Behöver hjälp att reda ut detta. Har jag stressat fram besvären? ja e ju på riktigt helt körd mentalt pga detta

Sigge91

Dr Leo Flamholc

Hej Sigge91. 

Håller inte alls med Dig om att allt stämmer med primärinfektion. Jag tycker inte alls att det stämmer. Du kan däremot ha alldeles rätt i att Du "stressar fram symptomen". Risken för smitta är mycket liten då man använder kondom men det bästa sättet för Dig att komma till rätta med Din oro är att Du testar Dig så är saken sedan ur världen.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-08-22

Övrigt

ID: 71479

Hej, jag har börjat känna mig allmänt trött ofta. Speci .... / 1177

Hej, jag har börjat känna mig allmänt trött ofta. Speciellt efter jobbet då jag kan mer eller mindre slockna hela kvällen. Sover runt 6 h per natt. Jag har haft en hel del oskyddade samlag i mitt liv. Har läst att trötthet är en följd av att man haft en hiv infektion länge. Vad tror du? Har jag hiv?

1177

Dr Leo Flamholc

Hej 1177. 

En stor del av mänskligheten känner sig trött och de flesta sover mer än 6 timmar per natt. Man kan inte alls dra några slutsatser om hiv av att Du känner Dig trött.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-08-22

Övrigt

ID: 71477

Hej och tack för ditt svar på fråga 71463 Du har n .... / Jätterädd och nervös

Hej och tack för ditt svar på fråga 71463 

Du har naturligtvis helt rätt och känner mig otroligt skamsen. Det är såklart aldrig OK och jag ångrar mig djupt. Jag har ingen förklaring mer än att det var pga festande och kompistryck... det kändes fel från början och därför avbröt jag akten efter knappt två minuter och bad damen ifråga om ursäkt. Det enda jag kan säga är att detta var både första och sista gången något sådant här ska hända mig. Jag känner mig otroligt trasig, ledsen, nervös, smutsig och nästan panikslagen Jag har svikit min familj och vet inte riktigt hur jag ska tackla detta och orka mig igenom detta. Jag är livrädd att jag är smittad och ska testa mig på sjukhus på tid som är bokad 30 dagar efter tillfället och hoppas du ändå vill svara på följande frågor? 

1) är det mindre sannolikt efter så pass kort akt? 2 min? 

2) just nu känner jag en liten svullnad i hö armhåla och är stel i nacken (utöver att jag har smärtan som jag beskriv tidigare i ljumsken som nu strålar neråt mot låren). Jag har ingen feber och kan inte se några utslag utöver ett par stycken små röda prickar på magen i navelhöjd (kanske 5 st 1 mm stora). Jag har dessutom lite krångel med magen (orolig mage liksom). Är detta tecken på primärinfektion? 

3) kan jag göra ett snabbtest redan nu - eller typ 12-13 dagar efter det som hände? är det lönt? 

4) kan jag lita på ett test som blir gjort 30 dagar efter tillfället? (är det säkert? enligt sjukhuset är det tillräckligt) 5) Kan jag ha dessa symptom pga min oro? jag har googlat mycket (för mycket) och känner att även om sannolikheten är liten så har just jag med säkerhet blivit drabbad. Ledsen att störa dig igen, men jag är helt totalt förstörd och har svårt att klara av vardagen... ;(

Jätterädd och nervös

Dr Leo Flamholc

Hej Jätterädd och nervös. 

1. Sannolikheten för smitta är mycket begränsad med tanke på att Du använde kondom. Det är svårt att föra i vetenskapligt bevis att det finns ett samband mellan hur länge man har sex och risken att smittas men logiken säger att det finns ett sådant samband. 

2. Nej. 

3. Det är för tidigt för att det ska vara meningsfullt. 

4. Jag håller med om att ett test taget efter 30 dagar har en hög grad av tillförlitlighet. Vår rekommendation är dock ett test efter sex veckor men då har man en väl tilltagen säkerhetsmarginal. Jag tycker att Du kan testa Dig efter och känna Dig trygg med svaret men om det finns kvar en oro så kan Du komplettera med ytterligare ett test när det gått 6 veckor. 

5. Jag tror absolut att Dina symptom har med Din oro att göra.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-08-22

Övrigt

ID: 71475

Hej hej! En orolig man som de flesta som ställer f .... / Tänkaren

Hej hej! 

En orolig man som de flesta som ställer frågor här. Har kollat lite statistik ang smittade i landet under -15, det var runt 40 män som har sex med män om jag inte minns fel, och runt 120 män totalt. Av dessa så hade 40 blivit smittade i landet. Jag försökte se relevansen i statistiken, om att om man träffar en bi kille som lever i förhållande med kvinna, och som kanske inte varit med så många killar ganska oerfaren då. Så måste risken att bli smittad vara ganska liten eller? Jag växte upp på 80 talet och minns hiv skräcken i landet, denna skräck lever kvar i mig än. I alla fall träffade jag en bikille för en vecka sedan, vi snackade vid ett par tillfällen, han lever i förhållande som jag gör. Hur det än var så var jag på en fest och då dyker personen upp, detta leder till att vi hamnar hemma hos honom. Jag har nog alltid varit lite bi men inte levt ut det pga av oro för just hiv. I alla fall så sa han att han var frisk hade kollat sig, så han var frisk, men du vet oron. Han hade nyligen separerat och hade varit med ett par killar men räknade sig som oerfaren. Hur de än var så hamnade vi i säng, och han sög av mig jag slickade lite på honom men hade ju tanken på smitta i huvudet så slutade bara med runk från min sida, Han ville vi skulle penetrera varandra men vi hade inget gummi så jag avböjde det. Vi gränslade varann och drog penis i skåran de va allt, han ville sitta på mig men jag förde undan min penis. Jag skulle nog vilja påstå att vi hade passivt oralsex för jag sög inte mycket på hans penis. ingen sperma i munnen. Eftersom jag inte testat analsex så blev de inget heller, vare sig från min sida eller hans, då inget gummi fanns. Efter att läst statistiken och försöker se relevant på smitta i Sverige så måste ju risken att träffa en bikille som inte lever promiskuöst vara ganska ofarligt eller tänker jag fel där? Om du ändå skulle träffa på en smittad så måste ju risken att smittas av hiv vid den typen av sex vi hade vara väldigt liten eller? Oron gnager ju i en, men oftast är det ju denna nojja som är inblandad läser man om hiv och tänker logiskt så är ju detta en ganska ovanlig sjukdom i vårat land än, såg att det var 7000 smittade, sen finns det väl ett mörkertal och om jag lägger till ett mörkertal på säg 30 procent, så är det ju fortfarande en låg siffra sett till befolkningen. Jag hade i alla fall huvudet i behåll och tänkte rätt under det som skedde. Tycker du att jag ska gå å må skit eller kan jag gå vidare i livet. Vänliga hälsningar // Tänkaren

Tänkaren

Dr Leo Flamholc

Hej Tänkaren. 

Jag tycker att Du ska gå vidare i livet. Om jag förstår Din beskrivning rätt så förekom ingen penetrerande sex och jag tyckte att Du gjorde helt rätt i att avböja oskyddad analsex som trots allt är betydligt mer riskfyllt än andra sexuella aktiviteter. Det finns inte någonting som talar för att Du skulle ha smittats med hiv men känner Du dig otrygg så är det alltid mycket bättre att testa sig än att bära på en gnagande oro. Om Du tror att Du kommer att hamna i liknande situationer i framtiden så kan det vara en god idé att ha tillgång till kondomer för att undvika oskyddad analsex även i framtiden.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-08-20

Hiv-testning

ID: 71473

Hej. Jag har haft en cysta vid ena äggstocken o ha .... / Sandra

Hej. 

Jag har haft en cysta vid ena äggstocken o har gjort titthålsoperation men dagen innan operationen så tog dom en massa prover så jag undrar om dom tagit hiv test också..

Sandra

Dr Leo Flamholc

Hej Sandra. 

Det tror jag inte. Om de skulle ha tagit ett hivtest så borde Du har varit informerad. Hivtestning görs inte rutinmässigt.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.