Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2016-05-24

Icke-sexuell smitta

ID: 70908

Hej! Jag jobbar på apotek och jag tycker att det är ob .... / Kina

Hej! Jag jobbar på apotek och jag tycker att det är obehagligt när kunder lämnar in använda kanyler löst i en påse...ja, det händer. Jag tänker på smittorisken HIV, Hepatit osv. Men så tänker jag att en kanyl ju är väldigt smal och att blodet sannolikt koagulerar ganska snabbt i den och kanske inte är smittsam så länge egentligen. Eller? Om kanylen inte är precis nyanvänd kanske risken inte är så stor? Finns det exempel på sjukvårdspersonal som smittats av kanyler och har det då varit i direkt anslutning till provtagningstillfälle?

Kina

Dr Leo Flamholc

Hej Kina. 

I Sverige fins det inte något enda fall där någon blivit smittad av att sticka sig på en kanyl. Sannolikheten för att Du skulle smittas av att hantera inlämnade använda kanyler är i stort sett obefintlig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-05-24

Kyssar/oralsex

ID: 70907

Hej Jag är väldigt orolig nu. Det började med att jag .... / Väldigt orolig

Hej Jag är väldigt orolig nu. Det började med att jag fick många förkylningar på rad och sen en herpesinfektion i tandköttet. Nu har jag fått ont på sidorna av tungan och det gör ont när jag äter och dricker. Det är precis efter nedre tandraderna. Det är som vita fläckar. Jag gick till vårdcentralen och dom sa att det var nåt som hette Leukoplakier. Och så fick jag nåt medel mot svamp som jag ska skölja med. Nu läser jag att allt detta är vanliga symtom på Hiv Smitta och blir jätte orolig. Jag har gjort ett hiv test för ungefär två år sedan och det var negativt. Hade precis efter jag tagit testerna oralsex med en man ( dock som jag varit ihop med förut också innan jag testade mig) och sen efter detta har jag bara haft en enda stadig partner. Men blir väldigt orolig när jag läser att dom symtomen jag har nästan bara drabbar hiv smittade

Väldigt orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Väldigt orolig. 

Jag håller inte alls med Dig om att Dina symptom tyder på hiv-infektion. Tycker inte att Du har någon anledning att vara orolig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-05-24

Kyssar/oralsex

ID: 70906

Hej. Skrev till dig tidigare 70873. Jag hade oralsex .... / To

Hej. Skrev till dig tidigare 70873. Jag hade oralsex med en kvinna. Dagen efter talade hon om att det vart en kvinna på toan innan som hon tror var missbrukare. Kan hiv föras över på det viset?

To

Dr Leo Flamholc

Hej To. 

Att det hade varit en annan kvinna på toaletten saknar all betydelse i sammanhanget. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-05-24

Hiv-testning

ID: 70905

Hej Leo! Har testat mig nu för syfilis 6v efter risk o .... / tacksam

Hej Leo! Har testat mig nu för syfilis 6v efter risk och även 11 1/2 vecka efter risk! Kan ja va säker på mitt svar elr behöver ja testa mig en tredje gång! ? Tacksam

tacksam

Dr Leo Flamholc

Hej Tacksam. 

Du behöver inte testa Dig fler gånger.  

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-05-24

Övrigt

ID: 70903

Hej Doktorn. Vad tycker du om PREP? / Lurigfilur

Hej Doktorn. Vad tycker du om PREP?

Lurigfilur

Dr Leo Flamholc

Hej Lurigfilur. 

Till rätt personer och under rätt omständigheter kan PrEP vara ett effektivt sätt att minska spridningen av hiv. Det är dock inte något som kan eller ska införas ogenomtänkt utan införande av PrEP kräver en genomtänkt planering. 

Med vänliga hälsningar Leo 

PermalänkVisa

2016-05-24

Hiv-testning

ID: 70901

Ställde förut en fråga under samma pseudonym. Dagen eft .... / Kondomlös

Ställde förut en fråga under samma pseudonym. Dagen efter tillfället så fick jag ont i halsen, och haft en ihållande sjukdomskänsla (kanske pga stressad för att bli smittad). Min förkylning har varit ihållande, men ingen feber. Har aldrig fått ordentliga utslag. Har testat för vanliga könssjukdomar samt HIV ca 3 v. Och kommer testa mig. Till saken hör att jag har ont men inga svullna lymfkörtlar. Däremot har jag haft ont i höger ljumske och kände idag en svullen lymfkörtel. Hur orolig ska man vara för oskyddad mottagande av oralsex? Vården jag varit i kontakt med säger återkommande att det är försvinnande liten risk, osannolikt etc att smittas av HIV. Trots alla försäkringar oroar jag mig för att ha blivit smittad. Kommer också träffa kurator för min rädsla.

Kondomlös

Dr Leo Flamholc

Hej Kondomlös. 

Jag håller med om de besked Du fått d.v.s. att risken är försvinnande liten. 

Med vänliga hälsningar Leo 

PermalänkVisa

2016-05-24

Icke-sexuell smitta

ID: 70900

Jag undrar om man kan utsätta sig för nån risk på detta .... / Johnny

Jag undrar om man kan utsätta sig för nån risk på detta sätt: Om man när man hälsat på någon med handslag sedan slickar på sin hand som man hälsat med, eller med handen kliar sig i ögat eller kommer i kontakt med munnen (tex petar tänder), innebär det nån risk? Är rädd varje gång jag skakar hand med någon att jag ska utsätta mig för något för man kommer ju i kontakt med ögon och mun och kanske tom tex könsorgan med handen utan att man tänker på det. Tack för svar.

Johnny

Dr Leo Flamholc

Hej Johnny. 

Ingen som helst risk. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-05-23

Hiv-testning

ID: 70897

Hej! Min fråga är när man testar sig för hiv, spel .... / okunnig

Hej! 
Min fråga är när man testar sig för hiv, spelar det då någon roll vilket kön man haft sex med? Det jag menar är görs de olika tester mellan stragith/bi/gay eller är det ett och samma test för alla eller är det olika test och olika typer av hiv (om det nu finns) 

okunnig

Dr Leo Flamholc

Hej Okunnig. 

Det är samma virus och samma test oberoende av vem man har haft sex med.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-05-23

Övrigt

ID: 70896

Hej! Jag råkade komma i kontakt med en kompis blod unde .... / oroar mig hela tiden

Hej! Jag råkade komma i kontakt med en kompis blod under en laboration på skolan för en dryg vecka sedan. Hen hade droppat en droppe blod på en glasskiva och jag använde en annan glasskiva för att stryka ut blodet. Jag kan ha fått blod på fingrarna, och hade ett öppet sår på ovansidan av mitt ena finger. Kan jag ha blivit smittad av hiv/hepatit om hens blod kom i kontakt med mitt sår? Så vitt jag vet har personen inte hiv men hen skulle ju kunna ha det utan att veta om det? Vet att frågan är ganska långsökt men svara gärna så utförligt som möjligt ändå, går runt och oroar mig hela tiden och kan inte släppa detta! Kan tillägga att jag nu blivit ordentligt förkyld (förkylningen kan dock vara pga min lillebror var förkyld nyss), men har läst att vissa blir förkylda/får influensa ca en vecka efter de blivit hiv-smittade.

oroar mig hela tiden

Dr Leo Flamholc

Hej oroar mig hela tiden. 

Det behövs inget utförligt svar eftersom svaret är mycket enkelt. Ingen risk för smitta.          

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-05-22

Hiv-testning

ID: 70895

Finns det möjlighet efter elva till tolv vecka efter te .... / Undrar ?

Finns det möjlighet efter elva till tolv vecka efter test som den har visat negativ till positiv efter det ? Eller efter elva till tolv veckor negativ svar kan man verkligen bortser att man inte har hiv eller har blivit smittat av det ? Tacksam för svar för är lite orolig !

Undrar ?

Dr Leo Flamholc

Hej Undrar. 

Om jag förstår Din fråga rätt så undrar Du om man kan lite på ett testresultat efter 11-12 veckor. Mitt svar är att man kan lita på testresultaten.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.