Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2016-09-26

Kyssar/oralsex

ID: 71667

Hej! Jag läste på nätet att om man har herpes så ä ... / Sam

Hej! 

Jag läste på nätet att om man har herpes så är det lättare att smittas med HIV och undrar om jag har utsatt mig för risk då jag fick en avsugning av en prostituerad kvinna då jag hade ett aktivt herpes utslag? Kondom användes men kondomen täckte inte hela utslags området som fanns vid punge. 

Mvh

Sam

Dr Leo Flamholc

Hej Sam. 

Risken att smittas vid passiv oralsex är mycket liten eller rentav ingen alls. Har Du dessutom använt kondom så är risken om möjligt ännu mindre. Att Du hade herpes ändrar inte det faktum att passiv oralsex är en osannolik smittväg. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-09-26

Primärinfektion

ID: 71664

Hej! Hur svullna brukar halsmandlarna bli vid prim ... / nojjig

Hej! 

Hur svullna brukar halsmandlarna bli vid primärinfektion? jag fick fyra veckor efter misstänkt smittotillfälle extremt svullna halsmandlar som ömmade som bara den. Även hög feber och svårigheter att svälja pga halsont. Var hos doktorn som sa körtelfeber, dock gick besvären över på en vecka och då började jag misstänka primärinfektion. Hade senare problem med streptokocker som jag fick antibiotika mot.

nojjig

Dr Leo Flamholc

Hej Nojjig. 

4 veckor är för lång tid från smittotillfälle till primärinfektion. Körtelfeber kan visst gå över på en vecka även om det också kan ta betydligt längre tid. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-09-25

Utlandssmitta

ID: 71658

Hej Doktor, Jag har under sommaren spelar "Allan b ... / Allan

Hej Doktor, 

Jag har under sommaren spelar "Allan ballan" och haft oralt och vaginalt sex med en prostituerad i norra Europa. Jag har även mottagit oral behandling av en afrikansk kvinna som höll på att övergå till vaginalt. Detta hejdades dock med bollen på mållinjen. Det var alltså fysisk kontakt. Båda dessa missöden genomfördes med kapsyl som jag är säker på höll i linningarna men trots detta har jag en EXTREM ångest. Både över mitt beteende och ev. konsekvenser. 3 veckor efter afrikanskan genomfördes ett hivtest som var negativt. Nu har det gått knappt 4 veckor sedan incidenten med den prostituerade. Hur stor är risken för en ev. Smitta? Bör jag vara orolig och kan jag testa mig redan nu eller vänta några veckor till? Sliter mig skallig varje natt... 

Tack! Mvh

Allan

Dr Leo Flamholc

Hej Allan. 

Har inte hört att man kallar kondom för kapsyl tidigare men man lär sig något nytt varje dag. Risken att smittas av hiv vid passiv oralsex är mycket liten. Du har använt "kapsyl" och därmed är risken för smitta mycket begränsad. Rekommendationen är att testa sig när det gått 6 veckor men även ett test efter 4 veckor har en hög grad av tillförlitlighet så är Din oro så stor som Du skriver så kan Du ta ett nytt prov när det gått 4 veckor för att lindra Din oro. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-09-24

Hiv-testning

ID: 71654

Om jag har blivit kollad för hiv 4 gånger vid 1v. 1.5 m ... / Alex

Om jag har blivit kollad för hiv 4 gånger vid 1v. 1.5 månad, 3 månader och 6 månader och alla gav negativt, finns det då någon risk alls att jag fortfarande borde vara orolig för att ha HIV?? Det var när jag hade sex med en prostituerad i Prag som det skulle ha kunna inträffa. Nu är det 1 år och 4 månader sedan det inträffade.

Alex

Dr Leo Flamholc

Hej Alex. 

Du kan vara helt säker på att Du inte är smittad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-09-24

Övrigt

ID: 71653

Använde en kondom som gick ut 2016-08 och det är 24 sep ... / Orolig kille

Använde en kondom som gick ut 2016-08 och det är 24 september då jag använde den så ca en månad gammal. Kan det vara så att jag blivit smittad?

Orolig kille

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig kille. 

Det är nog bättre marginal än så på utgångsdatum för kondomer. Att kondomens bäst före datum gick ut för någon månad sedan spelar ingen roll i sammanhanget. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-09-22

Övrigt

ID: 71652

Hej. Hade sex med en okänd kvinna (brasiliansk) fö ... / Orolig man

Hej. 

Hade sex med en okänd kvinna (brasiliansk) för ca 2 veckor sen. Fick oralsex med kondom, hade vaginalsex med kondom, jag slicka henne en kort stund och vi kysstes. Efter ca 1 vecka fick jag en vit prick på tandköttet som sved, speciellt vid beröring. Nu ca 4 dagar senare börjar den försvinna. För övrigt inga andra utslag, feber eller andra symptom. Har läst på och tydligen kan den vita pricken på tandköttet vara ett tecken på HIV primärinfektion. Behöver jag vara orolig??

Orolig man

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig man. 

En prick på tandköttet är ingenting som man kan dra några slutsatser av. Risken för att Du skulle ha smittats är mycket begränsad med tanke på att Du använde kondom. Är Du orolig så är det självklart inget fel om Du testar dig. 

Med vänliga hälsningar Leo

Hjärtligt tack för så snabbt svar. Givetvis har jag fått halsont idag men halsont+vita pricken/blåsan är inte typiska primärinfektioner till HIV? Är egentligen orolig för oralsexet jag gav henne, att det är det som smittat...

Orolig man

Dr Leo Flamholc

Hej igen. 

Se mitt tidigare svar. Har inte mycket att tillägga mer än att jag fortfarande bedömer att det är mycket osannolikt att Du skulle ha smittats av hiv. Testa Dig så slipper Du ovissheten. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-09-22

Behandling av hiv

ID: 71650

Hej Doktorn. Jag är kvinna och har en relation med ... / Hösten

Hej Doktorn. 

Jag är kvinna och har en relation med en HIV smittad man sedan 2 1/2 år. Vi har oskyddat sex och jag har testat mig 2 gånger som båda har varit negativa. Han får en bra medicinsk behandling och går på kontroller 2 gånger / år. Finns det någon ny forskning om hur stor/liten smittrisken är?. Den är som jag vet otroligt liten men kan en medicinsk behandlad HIV person verkligen smittas?

Hösten

Dr Leo Flamholc

Hej Hösten. 

Det är omöjligt att vetenskapligt bevisa att smittrisken är 0 men studier visar entydigt att risken är mycket nära 0. Om Du vill läsa mer om detta så föreslår jag att Du googlar på "The Partner study". 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-09-21

Primärinfektion

ID: 71646

Hej, Jag blev sjuk i vad jag tror vad en primärinf ... / Orolig

Hej, 

Jag blev sjuk i vad jag tror vad en primärinfektion. Jag på infektionskliniken på Sahlgrenska där man tog diverse prover. Jag tyckte också att det skulle ta ett hiv-test. Detta var 4 veckor efter risktillfället. Jag är dock orolig över att de inte tog ett combotest. Är det standard att ta ett sådant test? Jag hade haft primärinfektionen i ungefär en vecka när proverna togs. Skulle det visa positivt med endast ett antikropptest? Dom sa att dom hittade mykoplasma och att det var en lunginflammation. Jag tvivlar dock på det eftersom jag inte haft så mycket problem med hosta. Vad jag förstått så kan man ha mykoplasma latent i kroppen?

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Mykoplasma har man inte latent i kroppen. Däremot kan man ibland ha ganska långvariga symptom efter en mykoplasmainfektion. Alla hivtester som görs är kombitester. Om man tar ett hivtest en vecka in i förloppet i samband med en primärinfektion med hiv så utfaller testet positivt, Om testet är negativt så är det inte hiv som orsakar symptomen. 

Med vänliga hälsningar Leo

Hej, Tack för snabbt svar. Kan jag vara säker på att det var ett kombotest alltså? Jag är orolig över att det inte var det. Jag tänker att eftersom man inte misstänkte hiv så valde man att bara göra ett antikroppstest? Menar du att ett antikropptest visar positivt en vecka in i primärinfektionen? Eller endast kombotest?

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Du kan vara säker på att det var ett kombotest. En vecka in i förloppet av en primärinfektion är även ett antikroppstest positivt men i Sverige används bara kombotester. 

Med vänliga hälsningar Leo

Hej igen, Jag är fortfarande så orolig över att det var en primärinfektion jag hade. De sa att de hittade mykoplasma-bakterien och att det var någon form av lunginflammation. Men jag tycker inte att mina symptom stämmer med en mykoplasmalunginflammation. Jag hade långvarig feber, över en vecka, men hostade mest första veckan. Nu tre veckor efter allt startade så hostar jag ingenting längre. De flesta med mykoplasma verkar ha långdragen hosta. Det är därför jag fortfarande är orolig över att det var en primärinfektion. Kan man ha icke symptomgivande mykoplasma som ger utslag i testerna? Det kanske ändå var en primärinfektion men det samtidigt också visade positivt för mykoplasma. Gällande kombitester. Hur kan man vara säker att det används överallt i Sverige? I tidigare svar så har du ibland varit lite osäker. Har det skett en förändring de senaste åren? Tack

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Du kan vara helt säker på att man använder kombitester. Du har ingen som helst anledning att betvivla testresultaten. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-09-21

Övrigt

ID: 71645

Hej! För 2 år sen låg jag runt lite.. Träffade kan ... / Orolig för allt

Hej! 

För 2 år sen låg jag runt lite.. Träffade kanske 6 tjejer som hade jobb och va inte sånna som ligger runt direkt jag har varit tillsammans med min sambo nu i 2 år och nu börjar jag noja.. Tänk så är jag smittat och smittar henne nu.. Jag använde nästan alltid kondom.. Men nu börjar ja må dåligt. Har yrsel och klumpkänsla i halsen.. Och är orolig över det här. Samtidigt som jag känner att jag va aldrig sjuk efter jag träffat någon och konstigt om jag skulle bli det nu? Yrsel, migrän hade jag här om dagen för första gången. Klumpkänsla och väldigt sliten i kroppen. Tänkte va du tror det kan va? Jag tror ju inte att det är hiv men vill ju ändå fråga vad du tror!

Orolig för allt

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig för allt. 

Du har helt rätt i att symptomen som Du beskriver inte ger någon anledning att misstänka hiv. Dina symptom är av mycket allmän karaktär och tyder inte på någon specifik sjukdomsbild. Kanske oro och stress? 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-09-21

Övrigt

ID: 71644

Hej. Har och hade ett sår på ljumsken (mest troligen ... / Fotbollsspelaren

Hej. Har och hade ett sår på ljumsken (mest troligen svampinfektion) och har haft analsex men skyddat sådant med ett par killar. Kan hiv smitta via såret på ljumsken? Hur stor är chansen att de kommer i kontakt med det och smittar? Är orolig över det...

Fotbollsspelaren

Dr Leo Flamholc

Hej Fotbollsspelaren. 

Sår i ljumsken utgör inte någon risk i sammanhanget. Analsex är däremot en risk. Det är bra att Du skyddar Dig genom att alltid använda kondom och att Du därigenom minimerar risken för hivsmitta. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.