Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2016-06-26

Kyssar/oralsex

ID: 71101

Hej Leo. Jag strulade med en kille då kände lite b .... / Oroligast ever

Hej Leo. 

Jag strulade med en kille då kände lite blodsmak och jag hade ett litet sår i munnen (anta att det var hans blod) Nu är jag så orolig så att jag nästan funderar på att begå självmord. Kan jag bli smittad på det sättet?

Oroligast ever

Dr Leo Flamholc

Hej Oroligast ever. 

Du har frågat samma sak flera gånger med olika signaturer. Mitt svar är oförändrat vilket innebär att jag inte tycker att Du har någon anledning att vara orolig.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-06-26

Icke-sexuell smitta

ID: 71098

Hej.Har under en längre tid oroat mig för hivsmitta i s .... / Oroad

Hej.

Har under en längre tid oroat mig för hivsmitta i sociala situationer och i mitt jobb som snickare. Nu det senaste då jag satte mig på en parkbänk i stan (Stockholm). Efter en liten stund tycker jag att det sticker till något i låret på undersidan. Tänk om det var en kanyl. Kunde inte se nån men oron finns där. Har tvångstankar kring detta. Kan du lugna mig på något sätt. Kommer även att få KBT terapi mot men först senare i höst.

Oroad

Dr Leo Flamholc

Hej Oroad. 

Jag kan definitivt ge Dig lugnande besked. Ingen som helst risk för sådan smitta. Du tycks själv egentligen inse att Din oro inte är rimlig och det är bra att Du tänker göra någonting åt Din tvångsmässiga oro som inte har med verkligheten att göra.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-06-26

Primärinfektion

ID: 71097

Kan man får hiv utslag först efter 15 veckor eller är d .... / Orolig person !

Kan man får hiv utslag först efter 15 veckor eller är det alldeles för sent? 

Tack för svar

Orolig person !

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig person. 

Det är för sent för primärinfektion.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-06-25

Icke-sexuell smitta

ID: 71091

Hej Jag bor med min kompis han är sexuellt aktiv .... / kompi

Hej 

Jag bor med min kompis han är sexuellt aktiv och har varit också hos prostituerad och, jag skär mig med kniv. Min fråga är om han skurit sig dagen innan med samma kniv kan jag smita hiv hur stor är risken?

kompi

Dr Leo Flamholc

Hej Kompi. 

Ingen risk för att Du skulle bli smittad på detta sätt.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-06-24

Icke-sexuell smitta

ID: 71090

Hej om någon råkar stöta emot sin arm mot min ölburk me .... / Björn

Hej om någon råkar stöta emot sin arm mot min ölburk med sin arm och jag sedan dricker från ölburken, finns det nån risk då? Såg att killen hade en rispa på sin arm, oklart om det blödde, låt säga att det kom lite blod. Nån risk?

Björn

Dr Leo Flamholc

Hej Björn. 

Jag antar att det Du undrar är om det är någon risk att smittas av hiv på detta sätt och svaret är nej.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-06-24

Utlandssmitta

ID: 71089

Hej. Blev avsugen av en prostituerad på Mallorca n .... / Stefan

Hej. 

Blev avsugen av en prostituerad på Mallorca nyligen. Ska göra ett hiv test om 2 veckor sen efter 6 veckor. Den prostituerade gav mig en kondom, men den kan ju trots allt gått sönder. Det vet jag inte då jag var väldans berusad. Har hört att det ska vara liten risk att det smittats men risken finns ju ändock där tyvärr. Hade tänkt festa lite och allt som hör till i sommar på festivaler och liknande så jag undrar om jag kan ha sex med någon om det skulle vara så om vi har kondom? Skulle jag smitta nu om det faktiskt var så att jag hade det? Är 4 dagar sen detta inträffade!

Stefan

Dr Leo Flamholc

Hej Stefan. 

Risken att smittas av hiv vid passiv oralsex är mycket liten. Det är högst osannolikt att Du skulle ha blivit smittad av hiv. Det finns inga hinder för Dig att ha sex men det låter vettigt att Du använder kondom och det är också vettigt att vara tillräckligt nykter för att ha full kontroll över vad Du gör.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-06-23

Hiv-testning

ID: 71087

Hej DR. Jag har lite fråga det är så här att jag h .... / Orolig och nervös person !

Hej DR. 

Jag har lite fråga det är så här att jag har varit och testat mig efter 14 veckor efter mitt smittrisk och jag misstänker att jag har haft oral sex med en personen som har haft hiv. Men testerna som jag gjorde på STD-MOTTAGNINGEN visar negativ efter 14 veckor. Men min fråga är finns det någon risk efter dem där 14 veckorna som jag testade mig för som visat negativ skulle kunna ändra sig efter dem 14veckorna som jag testade mig för till positiv efter det eller kan jag verkligen släppa det och går vidare att man är inte smittat efter 14veckor som man testade sig för? Nr.71007 Hej igen doktorn jag har en lite fråga till det är så här att efter jag har testat mig efter 14 veckor som jag skriv på mitt före frågan som var nr.71007 så har jag lite utslag som liknar finnar 6 till 7 prickor på bröstet och dem känns varm där och är ömd och gör lite ont kan det vara i någon samband med hiv när jag har testat mig efter 14 veckor från den samlag dagen som jag hade som då har visat negativ ? Och jag glömde nämna att det var mellan kille till kille oral samlag som jag hade är väldigt tacksam för svar DR. För är väldig orolig av mig just nu och tänker ganska ofta på det :(! Tacksam för svar!

Orolig och nervös person !

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig och nervös person. 

Du kan lita helt på testresultatet efter 14 veckor. Att Du har några prickar på bröstet som ser ut som finnar har ingenting med hiv att göra.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-06-23

Oskyddat sex

ID: 71086

Hej. Jag hade skyddat samlag men oskyddat oralsex .... / Pat

Hej. 

Jag hade skyddat samlag men oskyddat oralsex med en norsk tjej. Jag testade mig för klamydia/gonorre/mycoplasma 6 dagar senare. Alla visade negativt. Är det stor risk att det visade fel? Läkaren sa att 6 dagar räcker och att det hade visats då, stämmer det? Jag har läst att man borde vänta minst 1 vecka. Efter att ha läst lite om hiv så blir jag lite nojig, då jag efter ca 3v fick väldigt ont i halsen och förkyld. Dock hade jag bara ont i halsen i ca 3 dagar och förkyld lika länge, kan det vara ett tecken på primärinfektion? Borde man testa sig för hiv eller överdriver jag?

Pat

Dr Leo Flamholc

Hej Pat. 

Jag håller med om att det räcker. En enkel förkylning är inte ett tecken på primärinfektion med hiv. Tycker inte att det är absolut nödvändigt med testning.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-06-23

Övrigt

ID: 71085

Hej doktorn, "procent" här igen, har en följdfråga på m .... / Procent

Hej doktorn, "procent" här igen, har en följdfråga på min fråga om procentsatsen vid analsex. Hur kommer det säg du säger kondom ger 90% skydd? Om en kondom använda under hela samlaget och är intakt, borde den inte nästintill ge ett 100% skydd?

Procent

Dr Leo Flamholc

Hej procent. 

Kondom ger ett bra men inte ett absolut skydd.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-06-23

Kyssar/oralsex

ID: 71084

Är det någon risk att man blir smittad om man får lite .... / Orolig

Är det någon risk att man blir smittad om man får lite blod i munnen medan man hånglar? Om man har munsår i munnen? Hur mycket blod behövs det? Jag är så orolig!

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Det är ingen risk att smittas när man "hånglar".       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.