Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26100

Hej! Har i hela mitt vuxna liv haft en del x-slag och r ... / Carola

Hej! Har i hela mitt vuxna liv haft en del x-slag och rusningar. Op för WPW för några år sedan, har sedan dess inte några rusningar. Men många x-slag. Tycker att det bara blir värre och värre. Varje gång jag lägger mig på rygg och ska sova el vila så börjar hjärtat bråka. Tycker att det känns som nåt trycker på hjärtat.
vad kan detta vara? Hur mkt x-slag tycker du man sak acceptera innan man åker in akut?
Är mkt orolig och rädd.
Mvh

Carola

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har väl en läkarkontakt sedan din tid för ditt WPW-syndrom och jag tycker att du ska ta kontakt med den doktorn för att få göra ett bandspelarekg för att därmed kartlägga omfattningen av dina extraslag och vilken typ av extraslag som du har.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26099

Hej! Jag undrar över min puls som blir väldigt hög ibla ... / 50 årig kvinna

Hej! Jag undrar över min puls som blir väldigt hög ibland. Min vilopuls är ca 56-58 . motionerar flera gånger i veckan men ändå är arbetspulsen hög . Går jag upp för en trapp får jag 120 i puls och springer jag sakta upp för en backe kommer jag upp i 200. Är det något att oroa sig för? Ändå tar jag pulssänkande medicin - cardizem för mina kärlspasmer som för tillfället är ganska lindriga känns mest vid stress och hög belastning.

50 årig kvinna

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det låter som en väldigt hög ansträngningspuls eftersom du medicinerar med Cardizem. Jag tycker det finns anledning att du tar en diskussion med din läkare. Det är att rekommendera att göra ett arbetsprov och ett ultraljud.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26098

Hej! Jag är en 42-årig man som i 3-4 dygn har upplevt e ... / Peter

Hej! Jag är en 42-årig man som i 3-4 dygn har upplevt en oregelbunden hjärtrytm i form av ett eller två extraslag. Varje "attack" (hittar inget bättre ord) är mycket kortvarig och är över på bara 1-2 sekunder.

Jag har nu konstaterat att extraslagen uppstår när jag sitter i normal sittställning och samtidigt gör en djup inandning men uteblir vid normala andetag. Om jag sittandes i stället lyfter armarna över huvudet och liksom sträcker ut kroppen samtidigt som jag gör en djup inandning så uteblir extraslagen. De uppstår även om jag från stående böjer mig framåt för att t.ex. plocka upp något från golvet, speciellt om jag drar in luft samtidigt. Andas jag ut innan jag böjer mig framåt så uteblir de oftast men inte alltid. Slutligen så uppstår de ofta om jag vid liggande byter ställning från rygg till sidoläge eller tvärtom. Det verkar alltså mer bero på det tryck som uppstår vid en djup inandning eller förändrat kroppsläge än på hjärtat självt. Att rapa kraftigt verkar också ha en lindrande effekt och det är svårare att framkalla extraslag minuterna efter.

Jag upplever inga smärtor, inget tryck eller andra obehag i samband med detta. Fysisk aktivitet som cykling, promenader och annat framkallar varken ökad andfåddhet eller extraslag.

När det gäller min livssituation så tillbringar jag 12-14 timmar om dagen, oftast 6-7 dagar i veckan, sittandes eller ståendes framför bildskärmen. Under dessa pass så tar jag sällan någon paus förutom för att käka lunch och middag. Jag sover väldigt bra och djupt och känner mig utsövd efter 4-6 timmar vilket är den tid jag normalt alltid sover per natt/dag beroende på när jag lägger mig. Så har jag jobbat de senaste 4-5 åren.

Jag är sällan sjuk (kanske 3-4 dagars förkylning per år) och trivs väldigt bra med livet. Jag rör mig inte speciellt mycket men då jag inte har någon bil så är det cykel eller promenader som gäller för att uträtta ärenden eller transportera mig samt lek och spring med 2-årig dotter :) Det är dock klart att jag inte rör mig tillräckligt vilket det måste bli ändring på.

Trots att jag är 186 cm lång och inte väger mer än 80 kg så har jag noterat att jag definitivt har lite väl mycket samlat kring buken med ett midjemått på 94 cm. Jag rapar en hel del och snarkar enligt uppgift mycket när jag sover på rygg men inte på sidan. Mitt kostintag tycker jag är ganska bra, mycket kyckling, fisk och lite kött med ris eller fullkornspasta och mycket grönsaker. Äter även 5-10 frukter om dagen och kanske 4-6 skivor bröd (fullkorn) med smör och magra ostar. Varken röker eller snusar och har aldrig gjort men gillar att ta ett glas vin på kvällen (5-6 glas i veckan). Även storkonsument av kaffe vilket blir 5-10 koppar om dagen och även en del choklad och annat sött slinker ner.

Jag känner att jag har en lätt förkylning i kroppen som möjligen började ungefär samtidigt som extraslagen samt att veckan innan upplevdes väldigt stressig med lite ryckningar i ögonlocken, vilka nu avtagit, som följd. Om det har någon betydelse så har jag (och har alltid haft) låg kroppstemperatur (strax under 36'C) och vilopuls (50-55 bpm) och har alltid haft.

Det jag nu har gjort är att direkt dra ned på kaffe till endast två koppar, ökat sömnen till 8 timmar samt dragit ned bildskärmsarbetet till 8-10 timmar med många fler rörelsefyllda pauser. Tänker även börja med dagliga promenader på en timme eller så. Jag noterar att extraslagen är mer sällsynta nu men det beror nog delvis på att jag inte sitter och testar vad som framkallar dem längre.

Så, bör jag vara orolig över dessa extraslag och vad kan de bero på? Vad ser du som det absolut viktigaste jag bör förändra för att minska risken för detta problem och hjärtproblem överhuvudtaget?

Tusen tack för en trevlig och informativ webbplats!

Peter

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har redan ställt rätt diagnos. Ditt kaffedrickande och ditt arbetssätt är säkert utlösande faktorer. Din livsstilsförändring är bara att gratulera och fortsätta med så kommer dina besvär att försvinna helt. Dessutom kommer du att må mycket bättre.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26097

Jag har haft extraslag med paus en längre tid. Läkarna ... / orolig

Jag har haft extraslag med paus en längre tid. Läkarna säger att det inte är något farligt ,att det ska gå över om jag bara börjar sova ordentligt. Men nu så känns det som det har börjat gå ovanigt sakta ibland och vid ansträngning blir jag svettig om händerna, det räcker med lite ansträngning.

orolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Om pulsen går ner under 40 då kan det tala för hjärtsjukdom men om du menar att den bara går långsamt i 50-60 så är det inget onormalt. Om du känner yrsel, svimningstendens i samband med de här perioderna av långsam puls bör du utredas på nytt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26095

Hej ! vår 5 åriga dotter lider av hjärtrusningar sedan ... / BIAL9702PUSS

Hej ! vår 5 åriga dotter lider av hjärtrusningar sedan ca.1 år tillbaka. Vi har gått på utredning och dom hittar inget fel på EKG.
Hon har varit påkopplad på en EKG i 24 timmar. Men inget hände. Men samma dag som vi hade haft EKG:t så fick hon flera stora hjärtrusningar. sen har det kommit ganska tätt de sista 3v. nu.
Jag upplever de senaste dagarna att när hon säger att hon har ont i hjärtat (hon brukar säga så )så är det knappt inga rusningar en del av gångerna. Men hon blir ändå blek och tagen som hon brukar bli.
vad kan det bero på ? jag är så orolig att det kan tyda på något annat. Läkaren ville inte göra ett ultaljud på hjärtat. Han sa att det inte kommer att ge oss något men det skulle ha kännts tryggare. Jag lider av att hon lider av detta då hon blir märkbart tagen varje gång. Vad jag förstår så finns ingen hjälp eller botmedel att få i detta läge. vi har inte ens någon återbesökstid. Så då ska man bara acceptera detta? Eller ska man ligga på mera? Vad tycker du? Är det vanligt att ha detta vid så låg ålder? mvh. Anneli

BIAL9702PUSS

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Jag är tyvärr inte någon barnhjärtspecialist men det kan inte vara rätt att din 5-åring har de här besvären. Det kan ju finnas något retledningsfel och jag tycker att om inte ni träffat någon barnhjärtspecialist, så bör du kräva att få träffa en sådan.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26093

Hej Anders den jätteoroliga killen här igen på 21 år.Ja ... / Jätteorolig

Hej Anders den jätteoroliga killen här igen på 21 år.

Jag undrar, är det normalt att man kan känna blodet "strömma" liksom i halsvenenerna när man sätter fingret och känner på dem?

Alltså att man kan känna strömningen av blodet i ådrorna?

Jätteorolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Svar ja.


Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26092

Hej, jag är en 56årig kvinna som i hela mitt liv haft p ... / toblerona

Hej, jag är en 56årig kvinna som i hela mitt liv haft perioder av xtra-slag, vilket faktiskt har påverkat min livskvalite mycket.

Jag vet inte vad som utlöser dem, men när jag var yngre kunde jag få det t.ex när jag bockade mig framåt för att knyta mitt barns skor.

Jag har provat betalblockare,men tycker att dom sänker mitt blodtryck (80/140) på ett obehagligt sätt, samt gör att jag får en allt för långsam puls.

Det gjordes utredningar när jag var yngre och jag hade banspelar EKG på mig för ca 10år sen, sen dess har ingeting gjort, man har helt enkelt inte hittat något konstigt förrutom x-traslagen.

Nu har jag en period igen när det är väldigt jobbigt och hjärtat slår mycket xtra slag. Jag är inte överviktig och håller mig i form genom simmning och långa promenader.

Vad kan man egentligen göra,det är ju så obehagligt och man vänjer sig aldrig!!!!

toblerona

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du förefaller ju leva ett sunt liv med motion som du tycks trivas med. Möjligen kan du se över din livssituation om den har för få stunder av vila, sömnsituation. Det är inte så ovanligt att kvinnor i din ålder får en del övergångsbevär och det kan vara lite bakomliggande att du åter får mera extraslag.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26091

Hej jag är en tjej på 15,5 år jag var hos läkaren idag ... / orolig 15 åring!!

Hej jag är en tjej på 15,5 år jag var hos läkaren idag efter att ha kännt mig helt slutkörd i 3 månader. Hon tog min vilopuls och den låg på ca 105!
Är det farligt ?? Vad skall jag göra åt det??
Är väldigt orolig.
Tacksam för svar.

orolig 15 åring!!

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
En puls hos läkare på 105 är sannolikt orsakad av oro. Jag antar att läkaren gjorde en bedömning och tog lite blodprover. I din ålder kan man ha lite blodbrist om man ex vis har rikliga menstruationer. Trötthet kan ju ha många orsaker och tonåringar har en benägenhet att sova lite för lite och inte se till att man bara är, d v s vilar sig ibland. Stäng av datorn och TV:n lite oftare och ta en promenad eller joggingtur eller vad du trivs med.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26090

Hej Anders! Jag har skrivit till dig förut också ang. m ... / Olivia

Hej Anders! Jag har skrivit till dig förut också ang. min far som har svår hjärtsvikt. Det som oroar mig nu är att han periodvis under denna månad har haft lite feber. Febern ligger runt 38 grader när han tar Panodil så försvinner den och kan vara borta till dagen efter.Sen stiger den på nytt. Han har kallsvettig hud.Känns alldeles klibbig.
Han känner sig inte förkyld.
Han har inte ont i bröstet men han har hjärtrusningar ofta nu den senaste tiden.Hjärtat börjar slå fort, närmare 150-200slag i minuten.
Kan febern bero på hjärtsvikt? Vad kan det bero på att hans hjärta helt plötsligt börjar slå så fort? Med dagens mediciner hur ser prognosen ut när man har svår hjärtsvikt?
Han har en biventrikulär pacemaker och hans doktor såg att ofta på nätterna när han sover så rusar hjärtat.

Olivia

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
I första hand måste man ta reda på varför din far har feber. Han måste ha någon infektionskälla. Antingen i lungorna eller urinvägarna och hur är hans tandstatus? Det är inte ovanligt att man kan ha infektioner i tänder som ger feber och naturligtvis ökar det belastningen på hjärtat och som leder till hög hjärthastighet. Din far bör kontakta sin ordinarie läkare för en bedömning och det är även hans ordinarie läkare som måste hjälpa dig med riskbedömning för din far.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26089

Hej! Har tidigare fått bra svar angående s.k. "dubbelsl ... / Nyfiken

Hej! Har tidigare fått bra svar angående s.k. "dubbelslag", tack! Nu vill jag fråga vad det är som gör att jag då och då riktigt känner i hela kroppen hur pulsen slår (normaltakt). Speciellt när jag lägger mig, så dunkar det ända uppe i huvudet. Det är väldigt irriterande och det är svårt att koppla av. Är detta normalt?

Nyfiken

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Jag antar att det är när du ligger på vänster sida du känner av de här dunkningarna. Försök hitta ett sovläge som är bra. Mycket oro kan ju öka att du känner de hårda slagen. Om din kondition är oförändrat bra, så tycker jag du ska sluta oroa dig. Motionera regelbundet men inte för sent på kvällen, se till att få goda sömnvanor.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.