Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du hitta svar på frågor som besvarats av Doktor Anders Dahlqvist från hjärtspecialist-avdelningen Kvinnohjärtprogrammet, Saltsjöbadens sjukhus.

Tyvärr kan du inte längre ställa frågor till Anders Dahlqvist, men sök gärna i vårt omfattande arkiv bland redan publicerade frågor och svar inom hjärta-kärl.

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-08-13

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26060

Jag är en tjej på 40 år och har precis köpt en pulskloc .... / blomman

Jag är en tjej på 40 år och har precis köpt en pulsklocka för att få lite nytt i min träning. Springer 13-15 km 2-4 gånger i veckan. Har nu märkt att min puls rusar iväg emellanåt upp till runt 225 ligger i normal fall på ca 155-160 så jag har hög puls. När jag känner på pulsen själv känns de som de slår dubbel slag ibland. Är de något jag behöver oroa mej för och kolla upp. Jag känner ingenting av de själv utan märker bara av de på klockan.

blomman

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
225 i ansträngningspuls är mycket högt och du bör inte utsätta dig för så hård ansträngning att du kommer över 160-170. I avsaknad av andra symtom så är det här bara en benägenhet till hög hjärtfrekvens. Om du märker att det är relativt låg ansträngningsgrad som utlöser de här höga pulsperioderna, så tycker jag nog det finna anledning att gå till en läkarbedömning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-08-13

Extraslag

ID: 26053

Hej! Har nyligen haft ett 24-tim EKG inkopplat och det .... / 67-årig man

Hej! Har nyligen haft ett 24-tim EKG inkopplat och det visade rikliga extraslag från hjärtats förmak. Har använt Sotalol 2x80mg i många år, nu verkar de inte ge samma effekt som tidigare. Besvären är värst efter måltider och kvällstid. Om jag ligger på vänster sida upphör ofta arytmin. Jag tar i övrigt Diovan,Salures,kalium och Nexium. Har även sömnproblem och sover inte utan Imovane. Arb.EKG och ultraljud ua. Vad kan tänkas utlösa den ständigt pågående arytmin?

67-årig man

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har tydligen i många år haft benägenhet för snabb och oregelbunden hjärtrytm. Det kan förstärkas när man blir äldre. Ditt arbetsprov och ultraljud var ju normalt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-08-13

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26049

Jag är 54 år man, och känner att det liksom bubblar til .... / PB

Jag är 54 år man, och känner att det liksom bubblar till i mellangärdet då och då. Upplever att det är gaser som spökar.
Är väl allmänt lite stressad och käkar sött kaffe och en del vin.

Det känns som det är orytmiska hjärtslag och eller bubblande genom mage tarmar osv.

Har kännt detta fenomen förr om åren också som nu har kommit tillbaka.

PB

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
I första hand bör du se över din livsstil. Jag rekommenderar att du tar ett par veckors paus från vin och sötsaker och ser om det kan påverka dina besvär.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-08-13

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26040

Hej, Jag är en kvinna på 47 år, med övervikt. Promenera .... / Rosa

Hej, Jag är en kvinna på 47 år, med övervikt. Promenerar och spelar lite golf. Jag har en sinusarytmi med ca fyra långsammare slag och ca fyra snabbare slag. Jag är förmodligen född med det. Läkaren som upptäckte det sa att det brukar "växa" bort. Är det ofarligt med detta i vuxen ålder? Jag har en ganska hög puls vid vila, ca 85-90, är det skadligt för hjärtat med ständigt hög puls? Ibland kan jag, om jag inte värmt upp ordentligt, få kramp i bröstmuskeln och ibland strålar det ut i armarna (höger eller vänster) då jag tar i ordentligt med armarna. Det kan t ex hända när slår med en golfklubba eller kastar en boll. Det känns väldigt obehagligt men brukar släppa inom några minuter. Vad kan det bero på?

Rosa

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Dina besvär bör föranleda utredning med arbetsprov då det kan bero på nedsatt cirkulation i hjärtats kranskärl. Du har ju också relativt hög vilopuls som naturligtvis kan bero på din övervikt och kanske något dåliga kondition.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-08-13

Extraslag

ID: 26037

Hej, jag är 36 årig kvinna, som har under flera års tid .... / ping-pong

Hej, jag är 36 årig kvinna, som har under flera års tid haft "hjärtklappningar". Hjärtat hoppar över ett slag och rusar sedan på... sökte för detta för ca 10 år sedan och det är ofarligt sa läkaren. Mina klappningar är ibland lugnare och ibland kan jag få väldigt många under flera dygn, riktigt obehagligt.
I samband med detta började jag även få sömnproblem, kan ibland inte somna före 4 på morgonen, har fått Stilnoct utskrivet för detta och de fungerar bra. Nu hör till saken att jag helt plötsligt börjat få migrän, hade detta även som tonåring men inget under flera år, allt börjar med att det känns som att titta ut genom en blöt vattenruta och sedan sätter en huvudvärk in som jag inte kan beskriva, när det sedan efter några timmars sömn och tabletter lagt sig känns hela huvudet som ett öppet sår och jag kan inte böja mig framåt på flera dagar för då sprängs huvudet.
Jag undrar om alla dessa symtom jag har kan ha något samband, kanske skulle jag söka för dem gemensamt,
kanske beror de på något? Vad tror du? Jag har även sökt för ledvärk och fått veta att jag efter barna-födande fått en förkalkning i sakrorialeden (tror jag det heter) men i övrigt skulle det inte vara fel på mina leder och min värk skulle försvinna, dock har jag värk fortfarande 5 år sedan nu, kan det vara så att förkalkningen fortsätter? Vad kan jag göra åt detta? Långt brev blev det, hoppas du orkar svara!
Tack.

ping-pong

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Definitivt bör du söka läkare för en bedömning. Du kanske snarkar med andningsuppehåll? Det kan vara en orsak till den ökade benägenheten till hög puls och också att du har fått tillbaka migränhuvudvärk. Det finns ju också bra läkemedel som kan lindra dina besvär.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-08-13

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26033

Hej! Min sambo har opererats för hjärtfladder och äter .... / undrande

Hej! Min sambo har opererats för hjärtfladder och äter medicin. På EKG såg dom att han hade hjärtflimmer också men att medicinen han äter troligen skulle ta bort det. Nu 6 mån efter operation får han domningar i armar och händer, hjärtat slår oregelbundet, han får akuta smärtor i bröstet, han har också tryck över bröstet nästa jämnt. Har detta med hjärtat att göra eller är det bara oro? Han rör sig inte speciellt mkt och äter ganska mkt snabbmat.

undrande

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det finns många anledningar till tryck över bröstet. Besvären kan ju komma från magen. Dock bör han samråda med sin ordinarie läkare om sina besvär. Har han opererats enl s k MAZE-metod? Då har man ju öppnat bröstkorgen och då kan smärtorna komma från bröstkorgen. Domningarna i armarna kan mycket väl komma från ryggen. Rekommenderar kontakt med ordinarie läkare.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-08-13

Extraslag

ID: 26020

Hejsan. Har en lite ovanligare fråga, nämligen om långt .... / 37-årig kvinna

Hejsan. Har en lite ovanligare fråga, nämligen om långt QT-syndrom och liknande elektriska fel i hjärtat. Syns detta på EKG eller hur kan man märka om man är drabbad? Har ganska långsam puls och har svimmat några gånger, men ej under ansträngning. Aldrig känt av några hjärtrusningar, men ibland lite extraslag. Kan detta vara symptom på långt QT? Inga tidiga dödsfall i släkten finns. Bör man oroa sig för detta? Hur vanligt är det?

37-årig kvinna

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Lång QT-tid avgörs på ett vanligt viloekg. Du har ju ingen i din släkt som dött plötsligt och det talar för att du inte har lång QT-tid. Om man har lång QT-tid så är det oftast snabba hjärtrytmer som är vanliga och inte långsamma som du har.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-08-13

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26015

Hej! Jag är en tjej på 25 år som har rätt hög puls, och .... / M82

Hej! Jag är en tjej på 25 år som har rätt hög puls, och ibland känner jag obehag under vänstra bröstet. Jag är 167cm och väger 64kg jag är inte supertränad men heller inte allt för otränad. Vad beror min höga puls på? Den kan ligga på över 100 i vilopuls.

M82

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är en alldeles för hög vilopuls som bör föranleda att du går till en läkarbedömning. Om man har för lågt blodvärde kan det vara en orsak. Därtill kan orsaken vara för hög ämnesomsättning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-08-13

Extraslag

ID: 26010

Hej! Jag är en kille på 21 år, som det senaste året fåt .... / Anders

Hej! Jag är en kille på 21 år, som det senaste året fått problem med extraslag, både i vila och då jag anstränger mig. Har aldrig tänkt på att jag skulle ha dessa problem tidigare, utan jag uppmärksammade dem först i början av förra sommaren.

Har gjort arbetsprov, bandspelar-ekg och ultraljud, och läkarna säger att det bara är att leva som vanligt. Tror jag hade runt 20 SVES (varav några i rad) och 20 VES (bara enstaka) på ett dygn. Har funderat varför jag helt plötsligt har fått dessa besvär, och funderar på om jag kan ha haft en liten hjärtmuskelinflammation som jag inte känt? Eller vad finns det för orsaker till att det bara dyker upp så här hos en annars frisk person? Vad tycker du jag ska göra?

Anders

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Se över din livsstil. Kan det vara så att du sover sämre? dricker något mer alkohol/öl? något orosmoment inför framtiden? Det brukar vara vanliga orsaker till att man kan få extraslag. Försök börja motionera regelbundet, sova regelbundet, dra ev för mycket alkohol och definitiv sluta snusa eller röka om du nu gör det.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

2007-08-13

Allmänt om hjärta/kärl

ID: 26002

Hejsan! Undrar hur man kollar om man har för många stre .... / stress/ kram

Hejsan! Undrar hur man kollar om man har för många stresshormoner?

stress/ kram

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det kan man dels göra genom ett salivprov och genom ett vanligt blodprov men också genom att samla en dygnsmängd urin. Det enklaste är att ta ett salivprov.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

Visa

Jag har svarat på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.