Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-08-23

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26108

Hej Anders! Skall snart göra ett arbetsprov då jag har ... / Matte

Hej Anders! Skall snart göra ett arbetsprov då jag har upplevt en del problem, såsom snabb andfåddhet och obehagskänsla i bröstet vid lätt ansträngning. Min fråga till dig är: Är det verkligen bra att anstränga sig till maxpuls genom ett arbetsprov om det skulle vara så att man har kärlkramp eller någon annan form av hjärtsjukdom. Skulle inte ett sådant prov kunna riskera att utlösa exempelvis en hjärtinfarkt utav den orsaken. Oron för detta beror på att en kollega till mig (han var dock äldre ca 60 år, jag är snart 40) utförde ett arbetsprov för ngt år sedan, vilket slutade med att han direkt efter avslutat arbetsprov fick ett hjärtstopp. De lyckades dock att återuppliva honom efter några minuter. Han beskrev det som att hjärtat började att "Gallopera" dirkekt efter provet, när han hade ansträngt sig. Sedan föll han ihop. En fråga till: Fick efter lite tjat även ett kolestorol prov taget, då jag inte kunnat motionera på grund av mina besvär. Ett skriftligt svar erhölls, där det stod att kvoten mellan "vad det nu var" var förhöjd med 1,0 och att jag i och med det måste tänka på kosten och motion. Vill inget hellre än att kunna springa igen, men besvären gör ju att detta inte går. Vad innebär provsvaret. Är det mycket över det man bör ligga inom?

Matte

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det är mycket ovanligt med komplikationer i samband med arbetsprov. Man driver inte arbetsprovet till max puls om du blir begränsad av andfåddhet eller bröstsmärtor.

Betr dina blodfetter så kan det säkert avvaktas till dess man konstaterat att du har hjärt-kärlsjukdom. Det är också angeläget att veta exakt vilka kolesterolvärden som du hade.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-23

Hjärtinfarkt

ID: 26107

Hej, Min mormor är 75 år och behandlas med seloken, tro ... / "barnbarnet"

Hej, Min mormor är 75 år och behandlas med seloken, trombyl, lasix 60mg samt nitromex vb. Hon har även artrostabl samt alvedon vb. Hon har haft två "tysta" hjärtinfarkter för sju år sedan men inget mer en kärlkramp ibland nu. När hon senast var på Ekg så visade det att visade det att hon hade vatten i hjärtat och sattes in på mer lasix. Är det något annat hon bör göra med sin hjärtsvikt mer än att äta mer lasix. Hon blir väldigt behindrad av dessa vattendrivande tabletter och mår inte så bra av att äta 90mg om dagen. Hur allvarligt är hennes hjärtsjukdom. Det känns om om läkarna där hon bor inte är så engagerade det var bla. jag som sa till dem att sätta in seloken då hon innan hade obehandlat högt blodtryck Jätte tacksam för råd. Är ganska orolig för henne.

"barnbarnet"

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Hjärtsviktspatienter behandlas med urindrivande för att få bort den ökade mängd vätska som finns i kroppen. Denna behandling bör kompletteras med s k ACE-hämmarbehandling som ex vis Enalapril eller Ramipril. Eftersom din mormor också haft tysta hjärtinfarkter har du alldeles rätt i att Selokén också bör sättas in om hon inte har några hinder för detta som ex vis för lågt blodtryck eller för låg puls eller möjligen astma. Bra att du engagerar dig i din mormor. Din mormor bör ställa frågor varför hon inte har fått ovannämnda mediciner.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26106

Hej Anders, Min vilopuls kan ibland ligga påca 95 slag/ ... / Gävlebo

Hej Anders, Min vilopuls kan ibland ligga påca 95 slag/min. Och hjärtat rusar. Det är väldigt obehagligt, det blir svårt att somna. För ca 3 månader sedan satt jag vid datorn, fick ett starkt tryck , smärta över bröstet som gick upp till käkarna. Detta pågick ca 10 min. och var väldigt obehagligt. Efter några dagar åkte jag till akuten ( efter att ha pratat med HC) Röntgen togs för det misstänktes lungemboli. Men allt såg bra ut. Sist jag tog blodtrycket Ca 3mån, låg det på 140/90. Jag har ofta tryck i bröstet men inte alls som när jag fick besöka akuten. Och det är inte vid ansträgning det kommer utan i vila. Har också problem med magen eftersom jag äter Dolcontin 80mg/dag+1800mg Neurontin efter op.av en knäprotes har jag daglig smärta. Kan mitt problem bara komma från magen,eller ?

Gävlebo

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Ja, det kan det, men man bör nog göra ett arbetsprov ändå. Har du besvär med sura uppstötningar kan man ju också pröva ge dig något Losecliknande preparat som ex vis Omeprazol. Försvinner besvären då så är diagnosen klar.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26105

Hej! Alla oroliga själar. Ville bara skriva att jag för ... / Aslan

Hej! Alla oroliga själar. Ville bara skriva att jag förut lidit av extraslag och efter att läst en del svar på den här sidan så bestämde jag mig för att sluta oroa mig, sova och äta regelbundet och att "snöra" på mig löpardojorna och ge mig ut i löparspåret. Så efter den förändringen så har mina extraslag i stort sett försvunnit. Så dra på er löpardojorna/promenadskorna och ge er ut i friska luften!

Aslan

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Utmärkta råd som räcker till för många. Tack för rådet.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26104

Hej! Jag är en 25-årig kille som nyligen gjorde ett arb ... / Jacob

Hej! Jag är en 25-årig kille som nyligen gjorde ett arbetsprov. Enligt läkaren som fick svaret var det normalt, och jag hade mycket god kondition. Jag noterade dock att jag hade ett maximalt övre blodtrycktryck på 220. Är inte det lite väl högt? Borde inte läkaren ha anmärkt på detta? Vad tycker du?

Jacob

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Ett arbetsblodtryck i den omfattningen är inget anmärkningsvärt om man kommer upp på en hög belastning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26103

Hej! Fick plötsligt hugg i vänster sida av bröstet ej a ... / A.K.

Hej! Fick plötsligt hugg i vänster sida av bröstet ej ansträngningsutlöst. Kunde ej dra djupa andetag under ett dygns tid. Kunde ej heller ligga på höger sida p.g.a. smärta i bröstet. Vad kan detta ha varit? Perikardit?

A.K.

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det kan finnas väldigt många orsaker till hugg i bröstet men det mest troliga är att det kom från bröstkorgsväggen, särskilt om du är yngre. Har besvären försvunnit helt och hållet? Då kan du känna dig lugn. Men kvar står de rekommenderar jag att du söker vårdcentralen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26102

Hej, Här får du ännu en extraslagfråga, är imponerad av ... / mittilivet

Hej, Här får du ännu en extraslagfråga, är imponerad av att du så troget sitter och svarar på alla frågor från oss nojjiga människor här ute i landet.

Är kvinna 27år som har problem med extraslag av och till. Gjorde ett bandspelar-ekg för ca 6-7 år sen som fångade upp extraslag, dessa var ofarliga enligt läkarna. Fick seloken utskrivet som funkade ganska tillfredställande. Sedan slutade jag med dessa och mina besvär återkom inte i någon större utsträckning - förrän nu!

Denna helg har mitt hjärta varit helt vansinnigt, det har slagit extraslag mellan vart tredje/vart fjärde slag tom vart tionde, det är jobbigast när jag sitter ner, är jag "i farten" känns det mycket bättre, då försvinner de i stort sätt.
Detta är jättejobbigt, känner mig stressad så fort jag ska sätta mig o vila lite.
Var inne på akuten i lördags o kollade upp det hela för jag kände samtidigt en brännande smärta i bröstet, men det var ingen fara (hade troligen halsbränna).
Vad ska jag ta mig till, detta är väldigt jobbigt! O jag vet at det inte blir bättre av att man går o oroar sig.
Ska jag ta upp seloken igen? Det var ju bra, men jag blev så fruktansvärt trött av den. Kan man ta den till natten o "sova bort" tröttheten?
Ska ta upp att jag ammar, min son är fyra månader. Kan man ta seloken då eller finns det nåt annat preparat?

Slutligen, ska ta b-vitaminprover på torsdag för att jag har olika symptom som sveda på tungan o mingipor, stickningar, konstiga domningar o magproblem, kan denna stegring av problemet med extraslag höra ihop med detta?

mittilivet

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Om du har en blodbrist skulle de kunna ha ett samband. Jag hoppas också att de tar ämnesomsättningsprov för att se att du inte har för hög eller för låg ämnesomsättning. Det är väl inte så lämpligt att du ammar och samtidigt intar Selokén. Det troliga är att du fått ökade besvär beror väl på att du har sovit mindre den senaste tiden med anledning av ditt barn. Försök få till lite avlastning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26100

Hej! Har i hela mitt vuxna liv haft en del x-slag och r ... / Carola

Hej! Har i hela mitt vuxna liv haft en del x-slag och rusningar. Op för WPW för några år sedan, har sedan dess inte några rusningar. Men många x-slag. Tycker att det bara blir värre och värre. Varje gång jag lägger mig på rygg och ska sova el vila så börjar hjärtat bråka. Tycker att det känns som nåt trycker på hjärtat.
vad kan detta vara? Hur mkt x-slag tycker du man sak acceptera innan man åker in akut?
Är mkt orolig och rädd.
Mvh

Carola

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har väl en läkarkontakt sedan din tid för ditt WPW-syndrom och jag tycker att du ska ta kontakt med den doktorn för att få göra ett bandspelarekg för att därmed kartlägga omfattningen av dina extraslag och vilken typ av extraslag som du har.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26099

Hej! Jag undrar över min puls som blir väldigt hög ibla ... / 50 årig kvinna

Hej! Jag undrar över min puls som blir väldigt hög ibland. Min vilopuls är ca 56-58 . motionerar flera gånger i veckan men ändå är arbetspulsen hög . Går jag upp för en trapp får jag 120 i puls och springer jag sakta upp för en backe kommer jag upp i 200. Är det något att oroa sig för? Ändå tar jag pulssänkande medicin - cardizem för mina kärlspasmer som för tillfället är ganska lindriga känns mest vid stress och hög belastning.

50 årig kvinna

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det låter som en väldigt hög ansträngningspuls eftersom du medicinerar med Cardizem. Jag tycker det finns anledning att du tar en diskussion med din läkare. Det är att rekommendera att göra ett arbetsprov och ett ultraljud.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26098

Hej! Jag är en 42-årig man som i 3-4 dygn har upplevt e ... / Peter

Hej! Jag är en 42-årig man som i 3-4 dygn har upplevt en oregelbunden hjärtrytm i form av ett eller två extraslag. Varje "attack" (hittar inget bättre ord) är mycket kortvarig och är över på bara 1-2 sekunder.

Jag har nu konstaterat att extraslagen uppstår när jag sitter i normal sittställning och samtidigt gör en djup inandning men uteblir vid normala andetag. Om jag sittandes i stället lyfter armarna över huvudet och liksom sträcker ut kroppen samtidigt som jag gör en djup inandning så uteblir extraslagen. De uppstår även om jag från stående böjer mig framåt för att t.ex. plocka upp något från golvet, speciellt om jag drar in luft samtidigt. Andas jag ut innan jag böjer mig framåt så uteblir de oftast men inte alltid. Slutligen så uppstår de ofta om jag vid liggande byter ställning från rygg till sidoläge eller tvärtom. Det verkar alltså mer bero på det tryck som uppstår vid en djup inandning eller förändrat kroppsläge än på hjärtat självt. Att rapa kraftigt verkar också ha en lindrande effekt och det är svårare att framkalla extraslag minuterna efter.

Jag upplever inga smärtor, inget tryck eller andra obehag i samband med detta. Fysisk aktivitet som cykling, promenader och annat framkallar varken ökad andfåddhet eller extraslag.

När det gäller min livssituation så tillbringar jag 12-14 timmar om dagen, oftast 6-7 dagar i veckan, sittandes eller ståendes framför bildskärmen. Under dessa pass så tar jag sällan någon paus förutom för att käka lunch och middag. Jag sover väldigt bra och djupt och känner mig utsövd efter 4-6 timmar vilket är den tid jag normalt alltid sover per natt/dag beroende på när jag lägger mig. Så har jag jobbat de senaste 4-5 åren.

Jag är sällan sjuk (kanske 3-4 dagars förkylning per år) och trivs väldigt bra med livet. Jag rör mig inte speciellt mycket men då jag inte har någon bil så är det cykel eller promenader som gäller för att uträtta ärenden eller transportera mig samt lek och spring med 2-årig dotter :) Det är dock klart att jag inte rör mig tillräckligt vilket det måste bli ändring på.

Trots att jag är 186 cm lång och inte väger mer än 80 kg så har jag noterat att jag definitivt har lite väl mycket samlat kring buken med ett midjemått på 94 cm. Jag rapar en hel del och snarkar enligt uppgift mycket när jag sover på rygg men inte på sidan. Mitt kostintag tycker jag är ganska bra, mycket kyckling, fisk och lite kött med ris eller fullkornspasta och mycket grönsaker. Äter även 5-10 frukter om dagen och kanske 4-6 skivor bröd (fullkorn) med smör och magra ostar. Varken röker eller snusar och har aldrig gjort men gillar att ta ett glas vin på kvällen (5-6 glas i veckan). Även storkonsument av kaffe vilket blir 5-10 koppar om dagen och även en del choklad och annat sött slinker ner.

Jag känner att jag har en lätt förkylning i kroppen som möjligen började ungefär samtidigt som extraslagen samt att veckan innan upplevdes väldigt stressig med lite ryckningar i ögonlocken, vilka nu avtagit, som följd. Om det har någon betydelse så har jag (och har alltid haft) låg kroppstemperatur (strax under 36'C) och vilopuls (50-55 bpm) och har alltid haft.

Det jag nu har gjort är att direkt dra ned på kaffe till endast två koppar, ökat sömnen till 8 timmar samt dragit ned bildskärmsarbetet till 8-10 timmar med många fler rörelsefyllda pauser. Tänker även börja med dagliga promenader på en timme eller så. Jag noterar att extraslagen är mer sällsynta nu men det beror nog delvis på att jag inte sitter och testar vad som framkallar dem längre.

Så, bör jag vara orolig över dessa extraslag och vad kan de bero på? Vad ser du som det absolut viktigaste jag bör förändra för att minska risken för detta problem och hjärtproblem överhuvudtaget?

Tusen tack för en trevlig och informativ webbplats!

Peter

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har redan ställt rätt diagnos. Ditt kaffedrickande och ditt arbetssätt är säkert utlösande faktorer. Din livsstilsförändring är bara att gratulera och fortsätta med så kommer dina besvär att försvinna helt. Dessutom kommer du att må mycket bättre.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.