Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2017-06-19

Cancerbehandling

ID: 73941

Fick mina sista cellgifter i slutet av februari, har bö ... / Mocki64

Fick mina sista cellgifter i slutet av februari, har börjat jobba på mina 75% för en vecka sedan. Nu har jag fått en väldig hosta, värst på natten. Hur lång tid tar det för kroppen att bygga upp immunförsvaret? Har jag börjat jobba för tidigt? Eller behöver jag inte vara orolig?

Mocki64

Dr Ulrik Narbe

Hej Mocki64. 

Ditt immunförsvar skall det inte vara något fel på så här långt efter avslutad kemo. Det troliga är väl att detta är en helt godartad luftvägsinfektion. Blir du inte bättre igen på ett par veckor ska du boka en tid till husläkare på din vårdcentral alternativt till den onkologmottagning där du fått cancerbehandlingen, tycker jag. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-19

Allmänt om cancer

ID: 73939

Hej ! har sedan några månader ont i buken vass smärta s ... / Blomman

Hej ! har sedan några månader ont i buken vass smärta som flyttar på sig ,kan komma om tex böjer sig ner eller står stilla sitter i några min. Har också sedan två månader ont i nyckelbenet, nacken , ländryggen axel till och från men varje dag. bakhuvudet knakar när man vrider huvudet åt sedan. Även huggsmärta mitten av ryggen förekommer kommer utan förvarning benen viker sig brukar ramla baklänges kan sedan inte komma upp ca 30 min så fort jag försöker röra mig det minsta lilla hugger det i ben och rygg. Hjälp vad ska jag göra?

Blomman

Dr Ulrik Narbe

Hej Blomman. 

Svårt att säga vad dina besvär beror på och om det finns en gemensam nämnare till det hela eller om du lider av flera olika tillstånd samtidigt. Koppling till cancer är kanske inte det mest troliga men bör uteslutas. Boka tid hos din husläkare på vårdcentralen så får han/hon börja "nysta" i detta. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-18

Cancerbehandling

ID: 73935

Är opererad för livmodercancer för tre år sedan. Figo 1 ... / Varberg

Är opererad för livmodercancer för tre år sedan. Figo 1. Alla kontroller av onkolog/gynekolog har varit bra. Nu får jag urinvägsinfektion på urinvägsinfektion, förra året 5. Sedan började jag med Oversterin 2ggr/veckan o varit bra ett halvår. Nu börjar det igen, har varit fri en vecka o nu igen trängningar. Har haft colibakterier. Varför får jag återkommande urinvägsinfektioner, slemhinnan skulle ju stärkas av Oversterinet både i slidan o urinröret. Jag var på kontroll o min gynekolog sa att min slemhinna såg fin ut av Ovesterinet inte så atrofisk. Jag har tagit lite mer sällan än 2ggr/veckan ibland, för jag är ju rädd att min cancer kommer tillbaka. Varför har jag så lätt att få urinvägsinfektion? Skall jag äta tre månaders kur med Furudantin för att bli av med det. Finns det risk att bli resistent mot antibiotika? Jag växlar mellan Selexid o Furudantin. Tack doktorn för hjälp o råd!

Varberg

Dr Ulrik Narbe

Hej Varberg. 

Ditt problem är återkommande infektioner och det är inte riktigt mitt område. Helt klart har du en ökad benägenhet för infektioner i urinvägarna trots Ovesterin. Anledningen är säkert att slemhinnan trots denna behandling är mer känslig än normal efter din cancerbehandling. Huruvida långtidsantibiotika skall sättas in eller inte är en fråga för din gynekolog i samråd med en infektionsläkare. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-18

Allmänt om cancer

ID: 73933

Hej jag är en 19 årig tjej som är väldigt orolig för ca ... / Orolig tonåring

Hej jag är en 19 årig tjej som är väldigt orolig för cancer. Jag har haft knölar stora som tärningar bakom öronen! Första stack läkarna hål på, andra kom utan effekt av förkyldning och nu har jag en tredje bakom andra örat där jag aldrig haft någon. Den senaste har länge känts som en ärta men har växt enormt senaste dagarna. Gjorde ont i bärjan men inte längre! Har hosta och heshet som inte går över! Hesheten har funnits ett tag, samt fått väldigt dålig aptit och gått ner i vikt. Har tappat all koncentration när det har kommit till skola och tappar fokus när någon pratar med mig. Jag är ofta trött oavsett hur mycket jag sover och orkar inte göra något som krävs minsta ansträngning! Är detta något att vara orolig för? Tacksam för snabbt svar!

Orolig tonåring

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig tonåring. 

Att detta skulle vara cancer är mycket osannolikt men eftersom du har så pass mycket besvär så tycker jag att du ska boka tid hos läkare för en allmänkontroll. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-17

Allmänt om cancer

ID: 73929

Hej! En fråga när jag ligger ner på rygg och trycke ... / ?

Hej! En fråga när jag ligger ner på rygg och trycker på magen under navlen och upp på sidan gör det ont på ett strålande sätt och är ömt känns bara när jag ligger ner och trycker inte Annrs? Kan detta vara cancer?

?

Dr Ulrik Narbe

Hej ?. 

Om man ligger och trycker så som du beskriver så gör det nog lite ont och känns obehagligt hos de flesta. Sluta upp med detta. Jag tror inte att du har cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-16

Tjocktarmscancer

ID: 73922

Var på akuten för jag hade fått magkatarr visade det si ... / Åsa

Var på akuten för jag hade fått magkatarr visade det sig. När läkaren kände på min mage så kände han på magen och så att min puls kändes väldigt starkt i magen. Han frågade om jag hade nån i släkten som haft pulsåderbråck. Nej så jag. Nu oroar jag mig över det. Jag hade inte ätit speciellt mycket dessa dagar. Dom tog blodstatus och allt såg bra ut. Kan man ha ett bråck utan att det syns på prover? Utan att läkaren kände det? Magen har blivit bättre men ibland bubblar det och lever om i magen. Normalt?

Åsa

Dr Ulrik Narbe

Hej Åsa. 

Tycker inte att du behöver oroa dig. Låter som magkatarr. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-16

Gynekologisk Cancer

ID: 73920

Haft livmoderhalscancer för ca 1,5 år sedan. Operation, ... / Anna

Haft livmoderhalscancer för ca 1,5 år sedan. Operation, strålning, cellgift. Under vinter/vår har jag haft en del infektioner (även övriga familjen). Influensa, förkylning och lunginflammation dom jag precis avslutat med pencillin. 2 svullna lymfkörtlar hsls/nyckelben. Till en början mkt ömma men det har avtagit men smärtar ibland. Efter några veckor, innan antibiotika, ökade de kraftigt i storlek och är väl synliga. Sedan dess ej ökat mer. Av finnplspunktion kan de varken säga det ena eller andra och väntar på röntgen. Själv tycker jag det låter mest troligt att det beror på infektion men oroar mig mkt.

Anna

Dr Ulrik Narbe

Hej Anna. 

Jag håller med dig. Jag tror också att detta hänger ihop med dina infektioner och inte cancern. Bra dock att man utreder dig noggrant. Jag tror att din röntgen kommer se bra ut. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-14

Allmänt om cancer

ID: 73899

Hej? Jag lider av en släng av hälsoångest och oroar mi ... / Maria

Hej? Jag lider av en släng av hälsoångest och oroar mig över sjukdomar. Nu googlade jag och fick upp ögonmelanom. Min fråga är vilka symtom man har om man drabbas av ögonmelanom. Jag är 45 år och mår bra och har egentligen inga problem ned mina ögon. Jag kan någon gång ibland se en ljusblixt (kanske någon gång i månaden)men eftersom jag är så nojjig så vet jag inte säkert om det egentligen är någon reflektion som jag får för mig är en ljusblixt eller om det blir när jag blinkar till och egentligen inte är en ljusblixt. Min fråga är om det vore ögonmelanom eller näthinneavlossning ser man då kontinuerligt (varje dag) ljusblixtar? Jag vore tacksam för råd i den här frågan så behöver jag inte oroa mig så för detta. Mvh Maria

Maria

Dr Ulrik Narbe

Hej Maria. 

Om man lider av hälsoångest så är mitt råd att undvika att sitta och googla cancersjukdomar och även att undvika frågespalter om cancer. Fokusera på något annat. Ögonmelanom är en extremt ovanlig sjukdom. Några exakta symptom som tydligt skiljer ögonmelanom mot andra ögonbesvär kan jag inte ge dig. 

Med vänlig hälsning. Ulrik ____

PermalänkVisa

2017-06-14

Allmänt om cancer

ID: 73898

Under snorkling på en semesterresa fick jag panik i oce ... / TayraW

Under snorkling på en semesterresa fick jag panik i oceanen och fick hjälp av dykinstruktören att komma i land. Han nöp hårt i min arm och ett märke uppstod. jag har kvar märket som en mörkbrun fläck stor som ett tum-avtryck. detta hände i januari innevarande år. Jag har kvar märket vilket inte ömmar vid tryck. min fråga är då om detta kan vara så länge lr är det något helt annat som jag bör kolla upp?

TayraW

Dr Ulrik Narbe

Hej TayraW. 

När det gäller cancer så tycker jag inte att det finns någon anledning att kolla upp detta. Om märket säkert uppkom så som du beskriver så är det inte någon cancer. Om du trots detta vill få det kontrollerat skulle jag i första hand rekommendera ett besök hos husläkare på vårdcentral. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-14

Bröstcancer

ID: 73886

Hej doktorn jag är en 26 årig tjej som gjorde mammograf ... / Rädd

Hej doktorn jag är en 26 årig tjej som gjorde mammografi och ultraljud aug 2016 men nu känner jag hårda knölar i min bröst det känns som dom sitter fast och jag är så orolig för det. Kan man få bröstcancer på så kort tid ? Jag har ingen i släkten som har haft BC .

Rädd

Dr Ulrik Narbe

Hej Rädd. 

Bröstcancer vid din ålder är mycket ovanligt, särskilt om det inte finns någon ärftligt förhöjd risk att drabbas. Det mest troliga är att dina knölar är helt godartade. Vad exakt visade utredningen aug 2016? Fanns det knölar som utreddes och befanns vara godartade redan då? 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.