Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Tillbaka till Fråga doktorn om cancer

2009-07-02

Bröstcancer

ID: 35626

Hej Martin! Min mamma är 56 år och fått diagnos bröstcancer typ 2. Hon har opererat bort en tårtbit i ena bröstet. Inget hittades i portvaktskörteln, som tur var. Men nu ska hon få cellgiftsbehandling, sedan strålning och efter det antikroppar i ett år. Då har jag dragit slutsatsen, efter att ha läst mig till det, att hon troligen har en her2-positiv bröstcancer. Läkaren sa också att det var en aggressiv tumör.

 

Jag har två frågor apropå detta. Vad beror återfallsrisken på vid en tumör? Om den är bortopererad och inte finns mer så finns den ju inte? Ligger risken kvar i generna eller beror återfallen på att de finns kvar cancerceller som inte "dött" av behandlingen? Sedan undrar jag hur hög dödliheten är i her2-positiv bröstcancer? Kan man bli helt friskförklarad? Tack på förhand!

 

Mvh

Smulans mamma

Dr Martin Söderberg
Hej! Bröstcancer beskrivs ibland som en "early sytemic disease". Detta innebär att det kan på ett tidigt stadium föreligga en mikroskopisk spridning till kroppen i övrigt. Detta är dessa ev. celler som sedan ger ett återfall, om de inte slagits ut av den förebyggande behandlingen. Fortfarande är den allra viktigaste prognosfaktorn förekomst och antal eng. körtlar i armhålan. Detta hade ju inte Din mamma, vilket således är bra. I och med att Herceptin nu finns, har prognosen för Her2-positiv bröstcancer remarkabelt förbättrats, och skiljer sig nu egentligen inte från Her2-negativ sjukdom. Tyvärr är det så att man egentligen aldrig blir friskförklarad. Sena återfall förekommer, ibland upp till 25-30 år efter bröstoperation, även om det är ovanligt.
 
Hälsningar Martin

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.