Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Tillbaka till Fråga doktorn om ledgångsreumatism

2010-03-05

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 38441

Hej! Jag har haft dålig rygg och glutenmage sedan tidiga tonår. Läkarna har varit inne på skolios, Bechterews med mera. Magnetröntgen visar böjd ryggrad, puckelrygg. Jag är opererad för fistlar två gånger och får lätt lunginflamation och infektioner. Jag är nu 37 år och har kommit till en reumatolog som har sagt eventuell seronegativ spondylopati. Mina blodprover är ofta bra. Har tagit HLA-B27 positiv och ANA-negativ och har nu blivit sämre. Har ont i flera leder och muskelfästen, axlar, armbågar, knän, nacke. Jag har haft svampinfektioner och det knakar och knäpper överallt. Jag har väldigt krokiga lillfingrar och det blir värre. Jag är inte speciellt svullen, men är jämt trött. Äter nu Celebra, Tramadol, Tiparol, Losec med mera. Jag har provat Salazopyrin, som jag ej tålde, samt injektioner med kortison. Min läkare har nu begärt en röntgen av sacralledarna i höfterna. Vad tror du är min diagnos är? Min mor har Sjögrens och psoriasisartrit. Systrar har dercum och positiva HLA-B27. Min farmor var extremt puckelryggig. Far svag rygg, men ej utredd vidare. Gick med korsett. Moster och kusin med SLE.

Atlas

Dr Jonel Pasula

Hej! När man läser om hur många i din familj som har en sorts inflammatorisk sjukdom är det självklart att jag kan misstänka att du själv har något inflammatoriskt. Jag hoppas att din läkare beställt en magnetröntgen av din rygg, då den även kan visa tidiga skador på ryggen, som ej kan ses med den konventionella röntgen. Jag har inte förstått om du är HLA-B27 positiv eller negativ. Tråkigt att det inte funkade med medicinerna som du testade, men då är det ännu viktigare att man hittar vilken sjukdom du har för att kunna tänka över hur man ska gå vidare med behandling. Just nu tror jag att din reumatolog har rätt i att det mest lutar åt en spondartrit, en seronegativ inflammatorisk ryggsjukdom.

 

Mvh Jonel

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken