Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2017-05-15

Förmaksflimmer

ID: 73592

Hej! Historia, idrottat mycket som ung. Fick probl ... / Magnus68

Hej! 

Historia, idrottat mycket som ung. Fick problem i 35-års åldern med förmaksfladder och gjorde för ca 10 år sedan en ablation som lyckades. Får idag ibland dubbelslag som gjort att jag fortfarande äter 50 mg betablockerare typ metroprolol sanoz depot per dag (intages morgon). Har sista 5 åren börjat springa ganska långa pass och regelbundet. Är nu 49 år. Försökt springa morgnar men får problem med blodtrycksfall. Obehagligt när man vid mycket låg belastning får svimningskänsla. Dricker 1 glas juice innan så blodsocker borde vara okay. Får aldrig problem när jag springer på kvällen. Konsumerar ganska mycket koffein och nikotin (spray) dagtid. Kan det vara dessa substanser som kroppen saknar på morgonpass? Kan man inta betablockerare annorlunda över dygnet för att undvika problem? Eller är det bara att jag har blivit gammal?

Magnus68

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Magnus 68"!

Du skriver i ditt mail att du sedan tidigare är förmaksfladder-abladerad och nu besväras av dubbelslag. För dina rytmbesvär medicinerar du med betablockaren Metoprolol i låg dos (50 mg). Du tar dosen på morgonen men upplever att du får blodtrycksfall när du försöker löpträna på morgonen. Mitt råd till dig är att prova att ta 25 mg morgon och kväll alternativt 50 mg på kvällen. Förhoppningsvis kan uppdelning av dosen alternativt kvällsdos göra att du slipper blodtrycksfall på morgonen.Intag av koffein och nikotin är inget vi rekommenderar personer som har rytmproblematik. Både koffein och nikotin kan förvärra arytmiproblemen. Däremot är det bra att du löptränar och detta hoppas jag du kan fortsätta att göra.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Jag hoppar på i tråden för att jag också har funderingar om Metoprolol. Magnus nämner ingenting om kraftiga svettningar på nätterna som jag får av både Metoprolol och Bisoprolol. Är vi människor så olika så en kan svettas kopiöst och den andra inte svettas alls. Att jag böt aortaklaffen som inte Magnus gjort har väl ingenting med svettninarna att göra.

Kalle77

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Kalle 77"!

Alla mediciner som har verkningar har tyvärr också biverkningar. Många biverkningar är dessbättre sällsynta. Vissa biverkningar går över efter en viss tid när man använt preparatet medan andra biverkningar blir bestående så länge man äter läkemedlet. Hur man påverkas av ett läkemedel är individuellt och som svar på din fråga så kan en person drabbas av svettningar av ett preparat medan en annan person inte känner något alls trots att hon/han äter samma medicin.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-05-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73571

Hej! 47 år gammal elitidrotsman med några kilo för ... / JS

Hej! 

47 år gammal elitidrotsman med några kilo för mkt. Har sedan 5-6 år tillbaka haft värk och det har känts jättekonstigt i mitt vänstra bröst,ovanför bröstvårtan och som en sträng mot armhålan. Ibland har jag fått som en kramp (känns som i Hjärtat) och jag kan inte röra mig. Sista året har det varit en kamp med ständig grym värk,ilningar,stick och ett ordentligt tryck och konstighetskänsla i bröstet och ibland är det som jag får kämpa för att få luft. Har varit sjukskriven över 1 år och läkarna kan inte hitta något fel, även om jag känner att det är nåt som är fel. Gjort arbets ekg,har varit privat på en kärlkransröntgen,såg inte bäst ut i värden men doktorn sade att det var inget han skulle behandla som hjärtdoktor,även ätit olika nervskadstabletter fått palexia och nån annan morfin medicin mot värken men inget hjälper. Det blir bara värre och värre för varje dag,jag och min familj håller på att gå under och jag orkar inte ha det så här. Läkarna har gett upp "vi hittar inget". Mina frågor: Kan nåt vara fel på hjärtat som gör dessa symtomer ?(har ju kollat mig men jag känner ju att nåt ä fel). Vad ser man på Ultraljud? vad letar man efter? Vart ska jag vända mig för att få hjälp? Om detta vore du som hade det som jag,sprungit på vårdcentralen 30 ggr säkert och provat allt från akupunktur,alternativa läkarvård,naprapater,smärtläkare, senast Thomas Ekström osv osv, vad skulle du gjort? Självklart är jag Mentalt kass och orkar inte prata med mina barn eller kompisar utan att gråta, (gråter nu när jag skriver) Snälla vad ska jag göra???? Läkarna har totalt gett upp

JS

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "JS"!

Det låter verkligen som om du har haft det jobbigt med dina smärtor. Ska försöka bena ut dina problem. Bröstsmärta kan ha många olika orsaker tex:

Ischemisk hjärtsjukdom (syrebrist i hjärtat som vid kärlkramp)
Andra hjärtrelaterade besvär (tex inflammation i hjärtsäcken)
Kärlrelaterad smärta
Sjukdom i lungor eller lungsäck
Nervrelaterad smärta
Sjukdom i mag-tarmkanalen
Smärta i skelett och muskulatur
Psykiska orsaker

Du verkar ordentligt utredd vad det gäller hjärtat och jag har svårt att tro att dina besvär skulle komma härifrån. Du har gjort arbets- EKG och kranskärlsröntgen (och möjligen även ultraljud?) utan att man hittat några täta förträngningar i dina kranskärl. Av ditt mail framgår inte om du har riskfaktorer för att utveckla kranskärlssjukdom (tex om du är rökare, har ärftlighet, sockersjuka, högt blodtryck eller högt kolesterol) men sannolikheten att detta skulle vara kärlkramps-relaterat är ändå liten med en kranskärlsröntgen där man inte såg några förträngningar. (I ovanliga fall som framför allt drabbar kvinnor kan man få en tillfällig syrebrist i hjärtat som orsakas av spasm i ett kranskärl. Detta tillstånd syns oftast inte på röntgen men är som sagt ytterst ovanligt hos män). 

På hjärt-ultraljud bedömer man hjärtats storlek, rörlighet och pumpförmåga, man bedömer klaffunktion mm. Med vanligt hjärtultraljud kan man dock inte se in i kranskärlen utan för att göra detta krävs en kranskärlsröntgen (som du redan gjort).

Vad kan då dina besvär bero på? Av ditt mail så verkar smärtorna vara lokaliserade ovanför bröstvårtan och mest  ha karaktären av ilningar och stick. Detta för tankarna till det vi inom medicinen kallar rizopati eller nervsmärta. Rizopatier ger skärande eller brännande smärta, ofta relaterad till rörelse. Rizopatier beror ofta på en nerv i hals/bröstrygg som ligger i kläm. Har du någonsin röntgat ryggen för att utesluta kotkompressioner, diskbråck etc? Har du röntgat lungor/thorax? Detta kunde vara av värde om det inte redan är gjort. 

Har du kontrollerat din sänka? Det finns diagnoser som tex polymyalgia reumatika (PMR) som ger ofta generell muskelvärk men som i vissa fall kan vara av mer lokal natur. Andra diagnoser som kan vara tänkbara är tex costo-condralt syndrom eller morbus Tietze. Detta är ett inflammatoriskt tillstånd i övergången mellan brosk och revben på framsidan av bröstkorgen. Smärtan kan vara brännande/huggande och kan ibland stråla ut mot vänster arm/axel. Smärtan kan ibland provoceras av rörelser. Tietze går vanligtvis över på några månader men kan ibland anta en mer kronisk karaktär.

I ditt fall får man tänka brett och tillsammans med dig fundera kring om det är någon diagnos man missat att utreda. Det är viktigt för dig att få en diagnos. I bästa fall är orsaken behandlingsbar så du blir av med din smärta. I sämsta fall så vet du i alla fall vad det är som gör ont och kan känna dig trygg med diagnosen och lära dig förhålla dig till smärtan.

Tycker att du ska ta ny kontakt med din behandlande doktor. Du verkar må väldigt dåligt och det är viktigt att komma till rätta med dina besvär.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-05-10

Hjärtinfarkt

ID: 73547

Hej och tack för en bra sida. Jag har två frågor som ja ... / Kalle

Hej och tack för en bra sida. Jag har två frågor som jag gärna skulle vilja ha svar på. 

1. Är 40 år och hade för ett tag sedan en infarkt på ett av de mindre kärlen på höger sida av hjärtat. Har inga riskfaktorer alls. Vid ballongsprängningen sa hjärtkirurgen att man förutom förträngningen även gjorde ett ytterligare "fynd", vilket jag eventuellt skulle kunna åtgärda i efterhand. Detta skulle först diskuteras vid en läkarkonferens. Jag fick senare höra att detta "fynd" var "osignifikant" och inte skulle behöva åtgärdas. Jag undrar vad osignifikant innebär? Ska jag behöva gå omkring och vara orolig för detta resten av mitt liv? 

2. Vid kranskärlsröntgen visade det sig att samtliga av mina resterande kärl var fina. Jag undrar hur länge en kranskärlsröngen är aktuell? Kan jag vara lugn med detta besked flera år framöver, eller kan nya förträngningar komma snabbt? 

Tack på förhand

Kalle

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Kalle"!

Det verkar som om du fått lite motstridiga budskap och jag förstår din undran. Ska försöka reda ut detta.När man får en hjärtinfarkt i relativt ung ålder så ökar möjligheten att det "bara" finns en förträngning i ett kärl. Med stigande ålder och annan sjuklighet fortskrider åderförfattningen och det är vanligare att man har förträngningar i flera kärl.I ditt fall verkar det som om du haft (förutom den förträngning som du åtgärdade med ballongvidgning) en lindrig förtätning i samma eller ett annat kärl (framgår inte riktigt av ditt mail). Ibland tryckmäter man förtätningarna i samband med kranskärlsröntgen och kan på så sätt avgöra om de är signifikanta och ska åtgärdas eller ej. Ibland nöjer man sig med att bedöma röntgenbilden och kan via den konstatera om förtätningen är signifikant eller inte. Med signifikant förträngning menar man att kärlet är förträngt till minst 50%.Jag tycker att du ska ställa frågan till din hjärtmottagning och be dem om en förklaring. Jag kan tyvärr inte komma närmre sanningen då jag inte har tillgång till journalhandlingar och röntgenbilder i enskilda fall.Hoppas ändå att du fått ett någorlunda svar på dina frågor.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Ett stort tack för ditt svar. Jag har dock två följdfrågor. Det var drygt två månader sedan jag hade infarkten, men min troponinsänkning tycks nu ha stannat vid mellan 15-18. Varför går det inte ner till noll? Kan min lätta träning påverka nivåerna? Vill också gärna ha svar på min fråga om hur länge en kärlröntgen är "up to date". Om kärlen är fina, hur länge kan man luta sig tillbaka på detta resultat innan man behöver göra en ny om det skulle behövas?

Kalle

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Kalle"!

Du behöver inte göra om en kranskärlsröntgen så vida du inte får nya symtom. Om du börjar få kärlkramps-misstänkta besvär kan man antingen göra en ny kranskärlsröntgen direkt eller göra arbets-EKG alternativt scintigrafi-undersökning först för att påvisa syrebrist i hjärtmuskeln. Vilken väg man väljer beror bland annat på hur stark misstanken om syrebrist är.

Hjärtskademarkörer finns av flera typer tex CKMb och troponiner. När det gäller troponiner finns det både I och T varianter. Troponin T värden kan variera med njurfunktionen och ett diskret förhöjt värde behöver inte nödvändigtvis bero på hjärtmuskelskada. Övre normalgräns för Troponin T varierar men är på vårt sjukhus (Sahlgrenska) 14. Om detsamma gäller för ditt sjukhus är ditt värde väldigt diskret förhöjt. Dock bör man titta vidare vad detta beror på.

Det finns många olika orsaker till förhöjt Troponinvärde. Fysisk ansträngning kan ge förhöjda Troponinnivåer. Detta finns beskrivet i litteraturen. Ett forskarteam undersökte löpare efter Lidingöloppet (3 mil löpning i kuperad terräng) och fann många löpare med förhöjda Troponiner. 

Här är en lista över orsaker till förhöjt Troponin. Tillstånden nedan brukar vanligtvis gå med betydligt högre Troponin-nivåer än du uppvisade så att du inte blir orolig.

-Akut kranskärlssjukdom (hjärtinfarkt),
-Snabba rytmrubbningar 
-Hjärtmuskelinflammation
-Trauma mot hjärtat
-Hjärtsvikt/kardiomyopati-Inlagrings-sjukdomar i hjärtat
-Kraftigt förhöjt blodtryck-Aortadissektion-Stroke
-Chock
-Sepsis (blodförgiftning)
-Propp i lungorna
-Njursvikt
-Högt blodtryck
-Blodbrist
-Läkemedel som är toxiska (giftiga) för hjärtat
-Missbruk med centralstimulantia
-Fysisk ansträngning

Vi har en Troponin-mottagning för oklara fall där vi noggrant undersöker patienter med förhöjda troponinvärden av oklar anledning. Kanske finns det motsvarande på ditt sjukhus?

Men som sagt ditt Troponin-värde är mycket diskret förhöjt och bör förvisso utredas men inte vålla dig någon större oro.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-05-09

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73534

Hej! Här kommer lite földfrågor från id 73419. Jag ... / Lovisa

Hej! 

Här kommer lite földfrågor från id 73419. Jag tycker faktiskt att det är en tröst när du säger att det inte är lätt att veta vad bröstsmärta beror på. För när man ringer till vårdcentralen kan de låta som de är tvärsäkra på att det är "bara" ångest. Sedan är du inte alltid det är lugnande att höra att smärtan beror på ångest, för ångest måste ju också hanteras. Vad betyder t-vågsnegativisering inferiort? Jag förstår att det inte är något sjukligt eftersom doktorn inte sa något, men det vore intressant att veta vad det betyder. För några år sedan när jag badade i badkar så fick jag jättehögpuls som höll i sig en stund efter jag klivit upp. Jag blev rätt yr också. Detta hände ett par gånger, sedan dess har jag inte vågat bada i badkar eftersom det var rätt obehagligt, förutom en gång med rätt låg temperatur. Vad beror hjärtklappningen på? Jag är tacksam för dina svar som du gett tidigare. Det är väldigt skönt att bli tagen på allvar med sina funderingar.

Lovisa

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Lovisa"!

En T-vågs negativisering inferiort kan vara alltifrån normalfynd eller ofarlig ledningsvariant i hjärtat till aktuell syrebrist i hjärtat. För att kunna säga med större precision behöver man ha EKG´t framför sig. Du verkar ha fått lugnande besked så i ditt fall är det säkerligen ett normalfynd eller ledningsvariant.Den hjärtklappning du drabbades av i badkaret har jag också svårt att bedöma eftersom det krävs att man fångar en pågående rytmrubbning på EKG för att kunna säga vad det är för något. Det skulle kunna vara orsakat av att man vidgar sina blodkärl när man kliver ner i varmt bad. När man sedan reser sig upp ligger blodet kvar nere i venerna och blodtrycket hänger inte riktigt med. Följden blir att hjärtat arbetar snabbare men innan systemet är i balans kan man känna yrsel eller t.o.m svimma. Samma sak kan hända en varm sommardag om man står upp en längre tid utan att röra sig. Blodet åker då ner i de vidgade venerna i benen och blodtrycket faller.Kanske kan detta vara förklaring i ditt fall men återigen så är det mina spekulationer.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Hej 

Det låter rimligt att det skulle vara en ledningsvariant. 2012 var jag på vårdcentralen för bröstsmärtor, jag fick då göra ett EKG som läkaren tyckte såg bra ut, men apparaten hade reagerat på något. jag fick då går till akuten, några hundra meter bort och göra ett nytt EKG och lämna prover. Där sa de sedan att allt var ok och jag fick går hem. jag kan ju inte se journalen så långt tillbaka, men de EKGn jag gjort efter det står det en kommentar, oförändrat med tidigare. Skulle det kunna vara denna T-vågs negativisering som det handlade om då 2012? (Jag förstår att du egentligen inte kan veta, men jag frågar ändå.) För övrigt låter det rimligt att kärlen kan vidga sig vid ett varmt bad. Betyder det att den hjärtklappningen är ofarlig också?

Lovisa

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Lovisa"!

Ett EKG fynd tex ledningshinder är oftast bestående och ses även på upprepade EKG´n över tid. Den hjärtklappning du drabbades av i badkaret kan ha varit en rent fysiologisk snabb puls och orsakad av kärl-vidgning och blodtrycksfall men det är omöjligt för mig att säga utan att ha fångat den på EKG. 

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-05-08

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73524

Hej, Kan elektrofysiologisk undersökning, hjärtbio ... / Mia 55 år

Hej, 

Kan elektrofysiologisk undersökning, hjärtbiopsi, hjärtkaterisering el inoperation av ICD ge skador på hjärtat som gör att man får mer arytmier än före dessa åtgärder?

Mia 55 år

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Mia"!

Elektrofysiologisk undersökning enbart ger inte några arytmier. Om man däremot genomgår en elektrofysiologisk behandling (tex ablation av extraslag, förmaksflimmer, förmaksfladder etc) där man bränner eller fryser i hjärtvävnaden så kan små bindvävs-ärr bildas och, även om det är sällsynt, nya arytmier induceras. Hjärtkateterisering kan ge arytmier när själva undersökningen pågår men ingen bestående arytmiproblematik. Hjärtbiopsier leder vanligtvis inte heller till bestående arytmiproblematik men däremot kan klaffapparat skadas i samband med ingreppet (vilket också är ovanligt).ICD-dosor (pacemakrar som kan defibrillera) läggs in för att avhjälpa potentiellt dödliga arytmier. Ingreppet går till så att man lägger en elektrod (sladd) i höger kammare och en dosa under nyckelbenet på framsidan av bröstkorgen. Om man drabbas av tex ventrikelflimmer/hjärtstopp kan dosan reagera och skicka en elektrisk impuls som defibrillerar hjärtat, som förhoppningsvis startar om i normal rytm. Elektroden kan reta hjärtvävnaden vid implantationen men när väl elektroden läkt in är det ovanligt att den vållar några arytmibekymmer (om själva ICD-dosan är rätt inställd och elektroden inte är känslig för störningar)Undersökningarna/behandlingarna du nämner är ju alla till för att ställa rätt diagnos för att sedan hitta rätt behandling och göra det bättre för patienten. Komplikationsfrekvensen vid ovan nämnda undersökningar/behandlingar är generellt låg men inte noll vilket man ska vara medveten om.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-05-08

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73523

Hej, jag har haft elequis i minst ett år och det har fu ... / STROKERÄDD

Hej, jag har haft elequis i minst ett år och det har fungerat bra. Nu har mitt undertryck stigit till 97 i några dagar och det känns inte bra. Jag har tappat min bricka som man har om halsen och endast fått 1 nr av bladet "vitalitet" kan ni skicka ny bricka och blad. Ska jag söka för detta? 

Mvh kh

STROKERÄDD

Dr Annica Ravn-Fischer

För att öka kunskapen och säkerheten kring våra produkter vill vi på Biverkningsavdelningen på Bristol-Myers Squibb gärna komma i kontakt med dig eftersom vi följer upp samtliga misstänkta biverkningar som vi får kännedom om. Vi skulle därför vara tacksamma om du vill kontakta oss på e-mail adress safety_sweden@bms.com, hänvisa till Fråga Doktorn ID 73523.

Tack!

----

Hej "Strokerädd"!

Det verkar som du behöver hjälp att kontrollera och behandla ditt blodtryck. Råder dig därför att kontakta din vårdcentral. Målblodtrycket är vanligtvis <140/90 mmHg. Sannolikt har vårdcentralen extra "blodförtunnings-halsband" att ge dig annars kan du vända dig till din hjärtmottagning.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-05-07

Stroke

ID: 73519

Min man är igår fick en stroke en propp i lilla hjärnan ... / Kalle

Min man är igår fick en stroke en propp i lilla hjärnan för ca 6 mån sedan Inga fysiska men ock ha fått medecin för detta kan känna sej lite yr någon gång är ute o promenera upp till en timme då vi bokat en flygresa till Asien sen tidigare behandlande läkare säger de är Inga problEm va tycker ni

Kalle

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Kalle"!

En stroke för 6 månader sedan utan bestående symtom förutom enstaka yrsel borde inte utgöra något problem när det gäller flygning. Har han dessutom fått höra detta tidigare av sin behandlande läkare bör det inte vara något hinder att resa.Tänk på att packa mediciner i handbagaget så att dessa inte kommer bort.Önskar er en trevlig resa till Asien!

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-05-06

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73511

Hej. Vid besök hos reumatolog fick jag remiss till ... / gb53

Hej. 

Vid besök hos reumatolog fick jag remiss till kardiolog då hon hörde ett blåsljud. Kardiologen gjorde ultraljudsundersökning och konstaterade blåsljud. Han frågade mig inte om några besvär/symptom. Har sökt under de senaste åren för ont i bröstet. Känns som kramp som håller i ett par minuter.Brukar ta en Ibumetin och det släpper. Jag har ofta flämtningar som kommer helt plötsligt. I perioder har det varit väldigt ofta förekommande. F n lite mer sällan. Har besvär att somna då hjärtat bankar på och jag hör ljud inne i huvudet. på vänster sida kan jag inte ligga då hjärtat slår mer och det känns obehagligt helt enkelt. Jag har haft perioder av enorm trötthet tidigt på kvällen. Detta då jag gått till jobbet och hem, sammantaget 1 tim. har också haft/har besvär med muskelsmärtor. Fick diagnos PMR men den ändrades då av annan läkare. Reumatolog tror det är entesopati. För några år sedan var jag väldigt förvirrad, glömsk e t c och u-sökningar gjordes. Bl a visade det sig att jag har lågt blodflöde i hjärnan. Ingen svarat på varför. Bl tryck 140/85 och kolesteroler omkr. 6 -8, varierat däremellan. Inga mediciner f n. Jag kan variera i vikt fr en dag till annan. mel 56 och 58 kilo.Känns som benen är väldigt trötta. Svullna blodkärl efter promenader. Åderbråck på vä ben. På fråga till doktorn svarar han ang mina nattliga härtklappningar "jag vet inte vad det är" och på fråga om vikten svarar han "kvinnor gör så". Ja, det var läkarbesöket. Själv hade jag velat göra en 24tim. mätning m t p hjärtklappningarna. det känns som man inte blir trodd på. Har Ni möjligen något att säga om detta? 

Jag tackar på förhand!! 
/Gun-B

gb53

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "gb53"!

Det var många frågor gällande många olika symtom. Jag ska göra mitt bästa för att bena ut dessa;Blåsljud på hjärtat kan vara helt godartade och kallas då "fysiologiska blåsljud" (finns företrädesvis hos barn och unga vuxna). Blåsljud kan också bero på förträngda eller läckande klaffar vilket vanligtvis drabbar individer från medelåldern och uppåt. I ovanliga fall kan blåsljud bero på en förtjockad kammarmuskel. När man hör ett blåsljud beställer man oftast ett ultraljud på hjärtat för att ta reda på orsak till blåsljudet. Du verkar inte fått något tydligt besked vad orsaken var i just ditt fall. Råder dig att vända dig till den som skrev remissen och fråga vad ultraljudsundersökningen visade. En del blåsljud ska dessutom följas.Dina besvär med krampaktiv bröstsmärta är svåra att bedöma via mail. Bröstsmärta kan man få av många olika orsaker. Att bröstsmärtan släpper på Ibumetin talar snarast för att smärtan har sitt ursprung i bröstkorgsmuskulaturen (vilket skulle kunna stämma med tex PMR). Det är dock viktigt att bröstsmärtan utreds ordentligt. Man bör ta en noggrann sjukhistoria och göra en klinisk bedömning som inkluderar att lyssna på hjärta och lungor, kolla blodtryck och ta ett vilo-EKG. Om man misstänker kärlkramp så brukar man gå vidare med tex arbetsprov (cykeltest med EKG uppkoppling).När det gäller dina hjärtklappningsbesvär så måste man fånga dessa på EKG för att kunna säga om/vad det är för rytmrubbning. Ditt egna förslag att göra ett 24-timmars-EKG låter utmärkt. Då ökar möjligheterna till att man fångar dina besvär. Lägesberoende oregelbunden puls som kommer i vila är ofta så kallade ventrikulära extraslag. Dessa extraslag är oerhört vanliga och förekommer hos ca 80% av alla människor om man EKG-övervakar dem något dygn. Om extraslagen är många kan dessa upplevas som mycket obehagliga och man kan bli trött. Extraslag som blir fler i vila och som försvinner då man anstränger sig är vanligtvis godartade. Men som sagt - jag vet inte om det är extraslag du har.Dina besvär med förvirring och glömska förefaller dessbättre ha gått över. Om flödet är nedsatt till huvudet (som du skriver) så bör du sannolikt äta någon form av medicin som hindrar blodet att klumpa ihop sig. Nedsatt blodflöde till hjärta och hjärna kan bero på åderförfettning. I ditt mail skriver du att du har kolesterolvärde som är ganska högt (6-8). I ditt mail skriver du också att du inte äter några mediciner. Tycker att man ska överväga kolesterolsänkande behandling för att bromsa ytterligare åderförfettning. Via nyttig kost kommer man ner lite grann i kolesterolnivåer men oftast inte tillräckligt långt ner. Du förefaller normalviktig och ditt blodtryck ligger på övre normalgräns. Viktigt att blodtrycket följs och att det hålls under 140/90 mmHg.Din bensvullnad skulle kunna förklaras av något som kallas venös insufficiens. Detta innebär att de små klaffarna som finns i venerna till benet fungerar mindre bra med åderbråck som följd. Åderbråck må vara besvärligt men är ingen farlig åkomma. Besvärande åderbråck kan ibland opereras. Om bensvullnaden är symmetrisk på båda benen och du inte känner igen besvären som dina tidigare åderbråck så ska den bakomliggande orsaken utredas vidare. Symmetrisk bensvullnad på båda benen kan man få av läkemedelsbiverkningar (men du äter ju inga läkemedel), hjärtsvikt med flera diagnoser.Hoppas att detta var svar på dina frågor.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-05-05

Stroke

ID: 73506

Jag har fått en stroke o läkaren har skrivit i 63,3 men ... / Eva

Jag har fått en stroke o läkaren har skrivit i 63,3 men vad betyder det? 

Mvh Eva

Eva

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Eva"!

Vad som avses med siffran 63.3 vet jag faktiskt inte. Har du någon mer information så att jag kan luska ut vad som menas?

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-05-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73504

Hej! Jag äter Losartan och Logimax mot högt blodtr ... / Sofia

Hej! 

Jag äter Losartan och Logimax mot högt blodtryck. På nätterna somnar ofta en hand och om jag står eller sitter för länge i en särskild ställning kan det domna någonstans i kroppen. Jag kan alltid skaka igång kroppsdelen. Det pirrar även i benen emellanåt. Kan detta bero på min medicinering? Eller är det ngt neurologiskt fel, tror du? Mvh Sofia

Sofia

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Sofia"!

Logimax är ett kombinationspreparat som innehåller 5 mg Felodipin och 50 mg Metoprolol. Både Felodipin och Metoprolol har, var för sig, domningar som biverkan. 1 på 100-1000 av de som äter Logimax drabbas av domningar (mindre vanlig biverkan enligt FASS). Losartan brukar däremot inte ge denna typ av biverkan.Jag tycker att du ska diskutera dina domnings-besvär med din läkare på vårdcentralen. Man behöver göra en ordentlig bedömning för att utesluta annan sjukdom. Kanske kan man byta Logimax mot annan blodtrycksmedicinering?

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.