Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2017-06-17

Förmaksflimmer

ID: 73928

Hej, Jag undrar vad det kan vara som ger min vibrerand ... / Anna

Hej, Jag undrar vad det kan vara som ger min vibrerande känsla i bröstet? Känns ungefär som att jag skulle ha sockerdricka i hjärtat och det är inte extraslag utan håller i sig längre. I början hade jag bara kortare attacker men numera kommer det mer frekvent med några sekunders mellanrum, och så kan det hålla på några dagar för att sedan lugna ner sig igen. Det känns som jag är ständigt uppe i varv under dessa dagar. Ibland kan det kännas ungefär som att hjärtat slår väldigt konstigt, men inget som märks när min sambo tar pulsen. Jag blir under dessa "attacker" matt och svagare en vanligt, lätt illamående samt att jag svimmat vid ett tillfälle men för det mesta kan jag fortsätta med det jag gjorde bara att det kräver mer kraftansträngning. Jag tycker det förvärras av att jag tar i, så försöker hålla mig rätt lugn i min vardag för att minska risken för fler attacker. Detta gör såklart att jag inte kan leva fullt ut som jag önskar. Jag är 29 år, normal vikt, har alltid hög puls(>100,något läkarna brukar kommentera) gjort ul på hjärtat utan anm. Även EKG,men då utan dessa vibrationer. Frisk i övrigt. Jag tycker det hela förvärrades väldigt sen jag fick barn för 4 månader sen.

Anna

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Anna"!   

Det är svårt att säga vad som orsakar vibrationer/sockerdrickskänsla i din bröstkorg. Eftersom du har så pass mycket besvär tycker jag att du ska be om en ordentlig undersökning. Ultraljud på hjärtat har du redan gjort men det verkar inte som om man har lyckat fånga dina besvär på EKG. Man kan beställa långtids-EKG för att försöka fånga en eventuell rytmrubbning. 

Jag undrar också om man kontrollerat sköldkörtelprover på dig? En överfunktion på sköldkörteln kan ge hjärtklappningsbesvär så det måste man utesluta.   Möjligen kan hormonella förändringar i kroppen (tex graviditet och amning) förvärra rytmbesvären (om du nu har någon sådan-det vet vi ju inte). 

Du skriver att din puls är normal men i vissa fall kan man faktiskt ha en rytmrubbning trots att pulsen känns regelbunden.   Så mitt råd till dig är att be om en utvidgad undersökning för att försöka komma till botten med dina problem.   

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-17

Höga blodfetter

ID: 73926

Hej igen Annica. Jag hoppar på i tråden eftersom jag fö ... / Kalle77

Hej igen Annica. Jag hoppar på i tråden eftersom jag förmodligen har intressanta saker för dom som råkat ut för samma sak som jag. Efter hjärtklaffsbytet 2012 då man satte mig på Trombyl och Atorvastatin begrep jag inte varför jag hade elektriska strömningar i fingrar och i tårna, så pass så det störd sömnen. Trots klagomål reagerade ingen av systrarna. Någon månad senare när ny läkare dyker upp berättar jag om dessa elektriska strömningar. Jo, det är tydliga biverkningar från Atorvastatin du går på, därför byter jag till Simvastatin som inte gjorde saken bättre. Efter att husläkaren testat även Crestor tog han kontakt med en statinexpert som tipsade om Ezetrol med helt andra substanser. Tyvärr hjälpte den inte heller. Så husläkaren sa helt sonika. Du tål inte statiner, så jag slutade med dem. Det är nu 4 år sedan och jag mår prima. Mina kolesterolvärden har aldrig varit onormala. De gånger jag hamnat på strokeavdelningen efter misstänkta TIA-Attacker har överläkaren propsat på att jag måste återinsätta statiner. Det är väldigt mycket dubbla budskap som förvillar en i onödan måste jag säga. Vad är din erfarenhet. Tack.

Kalle77

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Kalle77"! 

 Eftersom det är åderförfettning som ofta ligger bakom förträngningarna på klaffar, kranskärlssjukdom och stroke så vill man bromsa framtida åderförfettning. Läkemedelsgruppen statiner (Atrovastatin, Simvastastin, Crestor/Rosuvastatin samt Pravastatin) har haft en revolutionerande effekt när det gäller att få ner kolesterolvärdena och bromsa åderförfettningsprocessen. 

Statiner har dessutom en förmåga att stabilisera de fettplack som finns i kranskärlen så att inte placken brister och orsakar hjärtinfarkt. Statiner kan ibland ge muskelbiverkningar. Om man drabbas av detta kan man prova att sänka dosen alternativt byta statin. Hjälper inte heller detta kan man vara tvungen att plocka bort statinen. Ezetrol eller annan blodfettssänkare kan då provas. Ezetrol kan också användas när man inte når målvärdena på enbart statinbehandling. 

När det gäller kranskärlssjuka patienter strävar vi efter ett målvärde på det onda kolesterolet (LDL) på 1.8. I ditt fall verkar det problematiskt att tolerera både statiner och Ezetrol. Din läkare har därför gjort en bedömning i just ditt fall att avstå blodfettssänkande behandling då du inte tål denna trots att du egentligen skulle ha nytta av behandling. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73921

Hej, Jag är en 39-årig 3-barnsmamma som är orolig över ... / Erika

Hej, Jag är en 39-årig 3-barnsmamma som är orolig över sitt hjärta. Jag har som många andra extraslag av och till. År 2012 utreddes jag med 24h-ekg, arbets-EKG och ultraljud av hjärtat. Allt utföll normalt. LångtidsEKGt visade på 49 SVES och 3 VES, vilopuls 42-48, ner till 39 under sömn. I augusti 2016 gjordes ett nytt 24h-EKG som visade på enstaka extraslag och samma pulsvariation, detta gjordes då jag var orolig och hade ökade besvär, var då även gravid. I övrigt är jag normalviktig med ett BMI på ca 21, BT 120-130/70, tränar 3-4 ggr/vecka, slutade feströka för 2 år sedan. Min pappa dog av en hjärtinfarkt vid 53 års ålder, han var överviktig och hade förmaksflimmer. Jag har nu pga ärftligheten från min pappa tagit kolesterolprover med följande resultat Kolesterol 6,3 HDL 2,1 LDL 3,8 Non HDL 4,2 Triglycerider 0,86 Läkaren på vårdcentralen ringde idag och ordinerade konservativ behandling med ändrad kost och motion och nya prover om 3-4 månader och därefter ev läkemedelsbehandling om värdena ej gått ner. Detta gör mig enormt stressad, hur pass hög risk lider jag av? Min mamma fick höga kolesterolvärden i 70-års åldern, ingen hereditet för hjärta-kärlsjukdomar från hennes sida. Farmor dog 79 år gammal av hjärtsvikt troligtvis pga mångårigt högt blodtryck, mormor 86 år gammal med svår typ 1-diabetes och farfar 95 år gammal av ålder. Jag är nu jätterädd för att drabbas av hjärtinfarkt. Tacksam för svar. Orolig

Erika

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej Erika! 

Först och främst så vill jag betona att dina kolesterolvärden faller inom ramen för det normala. Din enda riskfaktor för att få hjärtkärlsjukdom är en möjlig ärftlighet (du kan ju likväl ärvt din mors anlag och då inte löpa någon över-risk för hjärtkärlsjukdom). 

Exakt hur stor risk du har att insjukna i hjärtkärlsjukdom är omöjligt att svara på men sannolikt låg. Du är ung, kvinna, ickerökare, icke-diabetiker, normalviktig, flitig motionär, har normalt blodtryck. Du verkar dessutom extensivt utredd med långtids-EKG x 2, arbetsprov och ultraljud. Samtliga undersökningar förefaller ha utfallit normalt. Tycker därför att du inte ska oroa dig. Du verkar dessutom ha en vårdcentralsläkare som är noggrann och ambitiös. 

 Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Tack för ett väldigt informativt och lugnande svar. Tror du att ett nytt arbets-EKG kan tillföra något? Ibland har jag enstaka extraslag när jag springer och upplever ibland lite ont/obehag på vänster sida av bröstet under träning. Jag har panikångest och hälsoångest och vet ibland inte vilket som är vad, jag känner efter mycket och tänker ofta på hjärtat när jag tränar. Efter långa löppass, 1 mil, blir jag ofta väldigt yr och måste ligga ner med benen högt. Jag har tolkat det som att lågt BT pga mycket blod i vader och ben men är orolig att det är en form av kärlkramp. Mvh Erika

Erika

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Erika"! 

 Din yrsel efter träningspass är inte ovanlig. Vid träning så samlas mycket blod i muskulaturen. När man slutar träna så upphör muskelpumpen och blodet ligger tillfälligt kvar i muskulaturen vilket kan göra att blodtrycket sjunker och man blir yr. Ett tips kan vara att avsluta löpningen med att promenera långsamt så att systemet får "ställa om sig" i lugn och ro. Om du upplever att antalet extraslag ökar markant under arbete så kan det finnas anledning att göra om arbetsprovet, annars inte. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73903

Hej! Jag har problem med återkommande diffusa bröstsmä ... / Limpan

Hej! Jag har problem med återkommande diffusa bröstsmärtor som stör min sömn oerhört mycket, Ibland känner jag av det under dagtid men det är oftast när jag vilar, Speciellt när jag ligger i sängen och ska sova. Jag får en svag molande värk på vänster sida av bröstet som kramar till i 2 sekunder för att sedan försvinna helt och återkomma efter 30 sekunder igen, ibland även ut i ryggen och ibland har ryggvärken på hjärtats sida stannat kvar även fast bröstsmärtan bara kommer och går,ibland hugg, Någon enstaka gång har det strålat ut i armen, Sen ibland så känner jag att det blir ungefär som att komma åt en nerv i bröstkorgen , Går som en stöt så jag rycker till och hostar, Liknande stöt har jag kännt gå upp mot halsen ibland och det upplever jag som det mest obehagligaste. Sen brukar jag även känna att det ibland känns som att bröstmuskulaturen stramar åt lite snabbt och sedan släpper, För att beskriva så är det ungefär som höger och vänster bröst vill åka ihop i en sammandragning inåt fast det känns inuti bröstkorgen och dunkar till. Utöver det så får jag även vanliga dubbelslag som gör att man hostar till (tror att det är dubbelslag). Andningen känns ibland tung och att jag blir andfådd , Men det kan ju vara för att man blir rädd. Allt det här gör mig rädd för jag tror att hjärtat håller på och stannar eller att det går ur rytm, När detta har hänt så har jag tagit pulsen på mig själv varje gång och varje gång så har pulsen varit jämn men lite förhöjd, nån enstaka gång så har det slagit ojämt i några sekunder för att sedan gå tillbaka till normalt , eller så är det jag som kännt pulsen fel. Sen efter ett tag när pulsen går ner i normal vilopuls så blir den långsam, har mätt upp det till 45 slag som minst, Oftast ligger den runt 50-60 i vila men jag känner den tydligt. Jag tränar rätt så mycket, Kör både styrka och kondition, Jag har "stresstestat" hjärtat själv genom att springa fortare än vad jag brukar 3km och det klarar jag av , Joggar jag normal takt så brukar jag köra 6km, Har inte provat att jogga längre men jag skulle förmodligen klara det. Stresstestet på hjärtat gjorde jag för att försäkra mig om att om det vore nå fel på hjärtat så skulle jag inte orka/svimma eller dö, Men jag kan ju träna,Men jag blir osäker om det är nå hjärtfel som kommer och går.. Nån enstaka gång har jag kännt av svag molande värk på vänster sida av bröstet när jag har tränat, Men det har inte påverkat träningen märkbart mer än att jag får lite tyngre andning och blir yrare när jag slutar springa (oftast blir jag inte yr när jag slutar springa) , Kanske för att ja blir rädd just då? Har vanligtvis stora blodådror som syns bra på händer och upp mot armarna, Men ibland så blir dom små som synålar, Konstigt nog så är dom bara små på kvällarna och aldrig under dagarna, Då när det blir så så blir jag iskall i händer och fötter. Sen brukar dom återgå till normal storlek och händerna blir knallröda. Jag har medicin för min adhd, Elvanse heter den som är lisdexamfetamin, äter 70mg som blir 22mg när det har metaboliserats till dexamfetamin i kroppen, Har även lamotrigin mot depressioner. Under dagarna när min medicin är aktiv så brukar pulsen ligga runt 70-80. Har svårt att äta mat under dagarna för jag har ingen matlust pga min medicin, Blir mest att jag äter upp halva lådan på jobbet , Sedan går jag och tränar och efter träningen äter jag normalt, Frukost äter jag inte heller, Har tappat mycket vikt pga detta. medicinen har jag ätit i snart 1 år. Jag har tagit upp detta problem med min sköterska som tar blodtryck 1 gång per vecka och med min läkare som har hant om min medicinering , Dom är inte speciellt oroliga säger dom och dom har nog stor erfarenhet av centralstimulerande mediciner och vilka hjärtproblem dom kan orsaka, Men trots det så blir jag rädd endå. Jag följer ordination på mina mediciner och jag dricker nästan aldrig alkohol, Men snusar gör jag och dricker kaffe..ibland för mycket på jobbet, Detta för att jag är så trött om dagarna. Jag gjorde ett EKG för ca ett halvår sen för liknande besvär som var UA, Men jag vet inte om det känns lika nu som det gjorde då med mina krämpor så därför börjar jag fundera på om jag ska ta ett nytt ekg och ev blodprover. Jag brukar för det mesta ha perfekt blodtryck, runt 120/80,Ibland har jag legat på gränsen till för högt, men även legat på lägre som runt 105/60 när jag vilar. Sen utöver problemen så lider jag av en ganska så jobbig trötthet på dagarna och yrsel när jag reser mig så jag ser stjärnor, Men allt detta kan ju vara på grund av störd sömn? Har fått rejäla mörka ringar under ögonen, ser nästan ut som blåmärken. Ibland tjuter det i öronen när jag sitter och jag tappar hörseln en kort stund, Blir även så ibland när jag reser mig. Det finns ingen i min släkt som har dött av hjärtsjukdom, Varken på mammas eller pappas sida, Däremot så dog min mammas kusins vuxna barn i sömnen men det är fortfarande under utredning och obduktionen är inte klar än. Tror att hans dödsfall har gjort mig ännu mera rädd att dö själv i sömnen. Jag är 181cm lång och smal men med muskler som syns bra, 31 årig kille. Min läkare vill ge mig lergigan för oron men jag vågar inte ta dom för att det står i fass att det kan påverka hjärtrytmen och ge stillestånd, jag är ju redan rädd för hjärtat ju.. Tror ni jag behöver vara orolig för detta eller bör jag försöka släppa det? Tacksam för snabbt svar..

Limpan

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Limpan"! 

 Det var ett långt mail med många frågor. Ska försöka besvara dessa så gott det går. 

Centralstimulantia som du äter för din ADHD  ger ofta ett lätt ökat blodtryck och en ökad hjärtfrekvens (genomsnittligt ca 3-6 fler slag/min enligt FASS men i enstaka fall mer). I enstaka fall kan centralstimulantia ge rytmrubbningar, kranskärlssjukdom, hjärtförstoring och hjärtsvikt. Det är därför viktigt att de som förskriver din medicin är medvetna om riskerna och undersöker dig väl. Man ska sträva efter lägsta möjliga dos för att undvika hjärtbiverkningar så mycket man kan. Centralstimulantia stimulerar vakenhet och det är kanske inte så konstigt att du har svårt att sova. Du kanske kan minska dosen för att minska påverkan på din sömn? Hör med din läkare. 

Dina bröstsmärtor är svåra att bedöma utan tillgång till alla uppgifter. Rent allmänt kan man säga att huggande, skärande och stickande kortvariga smärtor brukar komma från muskulatur i bröstkorgen eller från nerver i området. Dessa smärtor kan vara besvärliga men är i allmänhet inte farliga. Bröstsmärtor av mer tryckande och kramande karaktär leder misstankar till kärlkramp och bör utredas. 

När det gäller dubbelslag och extraslag så är detta vanligt förekommande i befolkningen. För att kunna säga vad det är du känner behöver man fånga rytmbesvären på ett EKG. Om man har glesa besvär kan man göra ett 24-timmars EKG för att öka möjligheterna att fånga en rytmrubbning. 

När det gäller ytliga blodkärl i huden så har dessa en tendens att vidga sig när det är varmt och dra ihop sig när det är kallt eller vi fryser. Det är inget konstigt. Det är heller oftast inget konstigt att bli yr i samband med uppresande. Blodtrycket hinner helt enkelt inte med när man reser sig snabbt. Ett råd kan vara att först sätta sig upp och sedan långsamt resa sig. 

Hoppas att detta var svar på dina frågor. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-14

Hjärtinfarkt

ID: 73885

Hej. Är relativt ung. Har haft en liten hjärtinfarkt på ... / oturskillen

Hej. Är relativt ung. Har haft en liten hjärtinfarkt på ett kärl i år och i samband med denna gjordes en kärlröntgen samt ballongsprängning med stent. Vid kärlröntgen visade det sig att samtliga av mina resterande kärl var i perfekt skick. Efter fick jag göra ett ultraljud som visade sig vara u.a förutom en extremt liten skada pga syrebristen. Denna skulle till och med kunna återhämta sig enl. läkarna. Har efter infarkten besvärats av smärta från bröstet mer eller mindre konstant. Oro säger hjärtläkarna, som gjort utredningarna. Jag undrar hur lång tid det tar för min fina kärl att förkalkas. Behöver man göra en ny röntgen efter endast några månader? Hjärtläkarna säger nej. Vad säger du?

oturskillen

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "oturskillen"! 

Åderförfettning är en process som börjar i tonåren och som fortsätter livet ut. Hur fort åderförfettningsprocessen går beror på våra gener samt hur vi lever (rökning, högt kolesterol, högt blodtryck, diabetes, övervikt och stress är exempel på faktorer som ökar åderförfettningen). Hos unga individer är det inte ovanligt att kranskärlsröntgen visar 1-kärls sjuka (dvs endast ett kranskärl är förträngt/stopp i och övriga ser fina ut). Hos äldre brukar åderförfettningen vara mer utbredd. 

Du förefaller haft en hjärtinfarkt där man på hjärtultraljud kunde se att ett litet område av hjärtmuskeln var påverkat. Så ser det ofta ut och om skadan är liten så finns gott hopp om att den ultraljudsmässigt läker ut helt. Om inte hjärtfunktionen är påverkad så brukar vi inte göra om ultraljudet. När man genomgått ballongvidgning och fått ett stent (nät) inlagt i kranskärlen kan man drabbas av något som heter "stent-skav". 

Innan stentet läkt in i kärlväggen kan det reta hjärtsäcken och ge upphov till smärta. Denna smärta är helt ofarlig och brukar ge med sig inom ett par veckor. Om du inte har symtom på syrebrist i hjärtmuskeln (kärlkramp) finns ingen anledning att göra om kranskärlsröntgen. Hoppas att detta var svar på dina frågor. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Ett jättetack för ditt svar. Hur vet jag att det inte är kärlkrampssmärta? Den är som ett tryck, ungefär som det jag upplevde under infarkten. Läkarna säger att det inte är kärlkramp baserat på min kranskärlsröntgen. Kan mina kärl ha fettat igen på bara några månader? Jag har inga riskfaktorer.

Oturskillen

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "oturskillen"! 

Jag tror absolut inte att dina kärl har fettat igen på så kort tid. Åderförfettning är en långsam process. Några månader är dock lite långt för att din smärta ska kunna förklaras av "stent-skav". I enstaka tillfällen händer det att stent är underdimensionerade i förhållande till kärlet de ligger i (ovanligt men kan förekomma). 

Jag säger inte att det är så i ditt fall men det händer vid enstaka tillfällen. Det man gör då är att blåsa upp stentet med ballong och öka diametern. Tycker att du ska diskutera med dina läkare kring vad dina besvär kan bero på. Kanske behövs någon kompletterande utredning? Bara att få en förklaring till ens besvär kan kännas skönt och lugnande. Lycka till! 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-12

Förmaksflimmer

ID: 73866

Mitt hjärta slår ganska jämt, men så kommer perioder me ... / BEVH39

Mitt hjärta slår ganska jämt, men så kommer perioder med flera "extraslag" inom en minut. Jag upplever det mest som korta uppehåll. Ej trött eller andfådd vid vanlig fysisk aktivitet. Det är mest en obehagskänsla. Men det kan ju vara farligt ändå? Varför är det alltid uppkördhet samtidigt?

BEVH39

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "BEVH39"!   

Extraslag är mycket vanligt och förekommer av och till hos de flesta människor. Extraslag som kommer uteslutande i vila är i allmänhet godartade medan extraslag som kommer vid arbete eller blir fler vid arbete alltid ska utredas.   

Tycker att du ska söka din vårdcentral och be om en noggrann undersökning som inkluderar ett vilo-EKG. Om man inte lyckas fånga det du beskriver så kan man beställa ett 24 timmars-EKG. Det är viktigt att få en diagnos på dina besvär.   

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Extraslagen kommer av och till både i vila och vid fysisk ansträngning. Jag märker ingen skillnad alls. Blir då inte direkt onormalt andfådd heller. Det verkar ha med magen att göra också på något vis? Den blir stilla och tyst.

BEVH39

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "BEVH39"! 

Om du får extraslag även under fysiskt arbete tycker jag absolut att du ska utredas vidare. Kontakta din läkare och be om en utredning. 

 Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Jag har sedan en vecka tillbaka uteslutit mineralrik föda, som jag brukade äta ganska ofta. Dessutom intog jag fiskoljekapslar dagligen, som jag också upphörde att äta samtidigt som födan ovan. Nu slår hjärtat helt lugnt och jämt. Jag märker inte av ett enda "extraslag" trots att jag kollar ofta i olika situationer. Däremot om jag blir "upphetsad" av någon anledning kan det bli en kortare stunds hjärtarytmi. Sedan fungerar det normalt igen. I dessa fall är det ej frågan om "extraslag" utan om oregelbundna hjärtslag någon minut. Jag vet således inte nu vad exempelvis "fiskoljan" betyder i detta sammanhang? Intressant att veta? I mineralrik föda ovan ingå alger.

BEVH39

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "BEVH39"!   

Vi kardiologer är generellt dåliga på alternativ-medicin.  Jag måste erkänna att jag inte är någon expert på vare sig fiskolja eller alger. 

Fetter från fisk innehåller omega 3-fettsyror som ska vara nyttiga och är något vi ofta förespråkar för patienter med tidigare hjärtinfarkt och kranskärlsjukdom. Däremot finns det mig veterligen inga starka vetenskapliga bevis för att omega 3 skulle påverka benägenheten för rytmrubbningar.   

Huruvida mineralrik föda eller alger skulle påverka rytmbenägenheten låter jag vara osagt. Generellt kan dock rytmrubbningar uppstå vid olika rubbningar i saltbalansen. Mineraler ingår i vissa salter så det skulle kunna hänga ihop men som sagt, jag kan för lite om detta för att uttala mig,   

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-11

Hjärtsvikt

ID: 73859

Hej! Jag har upptäckt att när jag går upp i puls så låt ... / Klockan

Hej! Jag har upptäckt att när jag går upp i puls så låter det som att jag har en väggklocka i bröstet. Ljudet går i takt med pulsen så länge den är hög men när pulsen börjar gå ner så låter det bara ibland innan det försvinner helt. Jag upptäckte det i februari och det händer varje gång jag tränar eller gör något annat som får pulsen att gå upp. Jag mår inte dåligt så jag har väntat med att kolla upp det men är ändå lite nyfiken på vad det kan bero på. Andra har också hört det och jag har spelat in ljudet på min telefon så det låter högt nog att det hörs utanför kroppen. Jag har SLE och har haft lite problem med mina lungor och har då samtidigt utrett hjärtat. Jag har gjort ultraljud på hjärtat två gånger där senaste var för två år sedan och då var allt normalt. Jag undrar nu om du vet vad det kan vara för ljud? Kommer det från hjärtat eller kan det komma någon annanstans ifrån trots att det går i takt med pulsen?

Klockan

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Klockan"!   

Det är svårt att svara på vad det är du hör när din puls ökar. Kan vara ett strömningsljud eller klaffbiljud? Har ljudet tillkommit senaste tiden så kan det vara idé att göra om ultraljudet. Tycker åtminstone att du ska be din läkare lyssna på hjärtat med stetoskop.   

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-11

Hjärtsvikt

ID: 73856

Hej Jag har just motionerat (cykel 35 km), eftersom ... / td

Hej Jag har just motionerat (cykel 35 km), eftersom jag kände mig lite yr, så tog jag pulsen när jag kom hem (via blodtrycksmåter) och den visade 41-45. Efter cirla 15 minuter var pulsen 78, Jag upplever att min vilopuls normalt är 60-70. jag är 70 år och betraktar mig som relativt vältränad. Vad kan den låga pulsen bero på?

td

Dr Annica Ravn-Fischer

 Hej "td"!   

Härligt att höra att du varit ute på långtur med cykeln!   Blodtrycksmätarna har ibland svårt att känna pulsen och kan mäta fel. Rekommenderar därför att du dubbelkollar pulsen manuellt om du upplever att den är låg. En normal vilopuls ligger mellan 50-100/min. Hos vältränade individer (ofta lite yngre än du) kan pulsen vara lägre.   

Med tanke på att du upplevde yrsel i samband med din låga puls så tycker jag att du ska kolla upp dig på din vårdcentral. Där får man ta ett vilo-EKG och ta ställning till om ett arbets-prov eller långtids-EKG måste göras. Den låga pulsen kan vara något helt normalt men det kan också vara någon typ av rytmrubbning eller extraslag. Därför är det bra att kolla upp detta.    

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-10

Angina pectoris (kärlkramp)

ID: 73845

Min mor dog av sprucken kroppspulsåder nära hjärtat. De ... / adetthow

Min mor dog av sprucken kroppspulsåder nära hjärtat. De sa att aortan var förkalkad och skör och därför sprack.Det tog dem 8 timmar att hitta felet. Min mamma var 83. Om man hade hittat det här problemet tidigare vad hade man medicinskt gjort? Opererat eller inte opererat med tanke på hennes ålder.

adetthow

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "adetthow"!   

Med stigande ålder ökar åderförfettning/förkalkning i kärlen i kroppen. Förekomst av förhöjt blodtryck ökar trycket på kärlväggen som kan reagera med att vidga sig. När kroppspulsådern är gammal, förkalkad och vidgad löper man en ökad risk att den spricker.   

En sprucken kroppspulsåder kan ses på en datortomatografi (CT) och ibland även med ultraljud. Tidig diagnostik är viktigt eftersom en snabb operation ökar möjligheterna att överleva.   

När uppåtstigande delen av kroppspulsådern spricker så försöker man således operera detta akut. Det görs på kliniker som har hjärtkirurgisk kompetens (de stora universitetssjukhusen samt enstaka mindre sjukhus). Min erfarenhet är att hjärtkirurgerna försöker operera utan någon övre åldersgräns. (I enstaka fall har man avböjt kirurgi då patienten inte har bedömts i skick att överleva en operation).   I din mammas fall hade man sannolikt opererat om man kunnat.   

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

I Norge röntgas kroppspulsådrorna på alla äldre i förebyggande syfe har jag hört. Min granne 78 år gammal som har bråck på kroppspulsådern sedan flera år, får ingen operation fast den kan brista när som helst som gör att han säkert dör av kvävning från sitt eget blod. Han lär inte hinna ta sig till akuten om den brister. Låter den svenska vården patienter dö.

Kallle77

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Kalle77"!   

Nej - den svenska sjukvården låter inte patienter dö som du beskriver.   Sjukvården erbjuder screening för bukaortaaneurysm till 65-åriga män genom en engångsundersökning med ultraljud. En uppföljning av screeningundersökningen bör erbjudas i de fall då bukaortadiametern är 30 mm eller mer.   

När det gäller om aneurysmen ska opereras eller inte vägs alltid risken med ett operativt ingrepp mot risken att låta bli att operera. Hur man resonerat kring din granne vet jag förstås inte.   

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-09

Hjärtsvikt

ID: 73837

Hej Efter ~200 m promenad får jag lite ont i bröstet, ... / ÖB

Hej Efter ~200 m promenad får jag lite ont i bröstet, om jag då minskar takten går det över inom ~5 min. sen kan jag öka takten och t.o.m jogga nån minut (vågar inte längre tif) utan att känna något. Spelar golf och går ca7-8 km utan problem. Är 67 år och äter Enalapril 5mg, Atenolol 20mg och Somvastatin 20mg. Min fråga: Kan det vara så att mina kranskärl börjar bli "stela" och behöver tid på att vidga sig vid högre belastning? Bör jag äta trombyl? Eller finns det betablockerare med bättre vidgande verkan på kranskärlen? Kan även nämna att jag har AVNRT (eller liknande) med ca 1/månad allt i från ~10 sek till 1tim. En gång gick det inte över av sig själv utan jag fick adenosin tror jag det heter (7 år sen) äter dock ingen medicin mot det. Kanske det finns något kombinationspreparat som är verksamt både mot kärlkramp och arytmi?

ÖB

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "ÖB"! 

Det du beskriver med bröstsmärta initialt som sedan går över kan vara en kärlkramp och bör utredas vidare. Mekanismen bakom detta brukar vi på fackspråk kalla "preconditionering" dvs att hjärtmuskeln vänjer sig vid syrebristen. Kärlkramp beror vanligtvis på att kärlen är förträngda pga åderfettning. När hjärtat ställer krav på ökat blodflöde (tex vid ansträngning) så räcker flödet inte till och en relativ syrebrist uppstår. 

Rekommenderar dig att kontakta sjukvården. En ordentlig utredning inklusive arbets-EKG bör göras. Om utredningen visar att det är kärlkramp du lider av ska du absolut ha någon medicin som hämmar blodplättarnas förmåga att klumpa ihop sig (tex Trombyl). Om du lider av kärlkramp ska blodfetterna tryckas ner så långt det går. Man strävar efter att det onda kolesterolet (LDL) ska <1.8. Ofta räcker inte 20 mg Simvastatin till för detta utan man behöver ofta öka dosen eller byta till en mer potent statin (tex Atorvastatin). 

Du står redan på betablockad i form av Atenolol. Dock har Atenolol bäst effekt på blodtrycket men bevisen på effekt på hjärtat är mindre än för betablockerarna Metoprolol och Bisoprolol. Om det visar sig att du har kärlkramp skulle jag byta till något av dessa. Betablockare minskar syrekonsumtionen i hjärtmuskel och minskar därmed en eventuell kärlkramp. Betablockare stabiliserar även hjärtrytmen. Förhoppningsvis kan dina besvär med AVNRT förbättras. Om inte rytmläkemedel hjälper kan AVNRT ofta framgångsrikt behandlas med ablation. 

 Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Hej och tack för ditt svar. Är det nån större skillnad på Atenolol, Metoprolol och Bisoprolol? Vilken skulle ha bäst verkan vid Avnrt/kärlkramp? Hur mycket besvär måste man ha innan man blir aktuell för ablation? 2016 hade jag 16 episoder, från två samma dag till två månader emellan 10 sek - en timme. Börjar dock få ont i bröstet när jag försöker hålla andan och krysta. Obehagligt när man är utomlands. Har läst att man kan träna bort kärlkramp, är det då vettigt att få någon tablett som vidgar kranskärlen innan träningen. Förutsätter att om man inte får ont så mår inte hjärtat dåligt?

ÖB

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "ÖB"! 

När det gäller träning och kärlkramp så finns det viss evidens för att träning under kontrollerade former kan hjälpa något. Det är dock viktigt att man är ordentligt utredd i kranskärlen innan och att ens kärlkramp är välmedicinerad annars kan det vara farligt! Samma sak gäller kärlvidgande behandling - man ska vara välutredd och ha en stabil kärlkramp innan man kan rekommendera att ta kärlvidgande behandling innan träning. 

När det gäller betablockerare så skiljer sig dessa åt. Atenolol är en ok blodtryckssänkande behandling men har sämre vetenskapligt stöd när det gäller kärlkramp, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Även vid rytmrubbningar brukar vi välja antingen Metoprolol eller Bisoprolol framför Atenolol. I ditt fall skulle jag välja antingen Metoprolol eller Bisoprolol. 

AVNRT (Atrioventrikulär nodal reentry-takykardi) är en rytmrubbning där vagala manövrar (tex krystning, hålla andan, massage på halsen etc som du beskriver att du använder dig av), elkonvertering eller läkemedelsbehandling med Adenosin eller Verapamil kan hjälpa i akutskedet. Kronisk behandling med Verapamil eller betablockerare kan användas men ablation är ett bra alternativ. Ablation är en effektiv behandling som nästan alltid botar sjukdomen. Komplikationsrisken är låg. Enstaka patienter behöver pacemaker efteråt (dock ovanligt). 

Kontakta din läkare för att diskutera olika behandlings-alternativ för din AVNRT samt för att diskutera/utreda om det är kärlkramp du har. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.