Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2017-08-15

Förmaksflimmer

ID: 74545

Hej. Lite frågor om pulsen. Ibland sticker min ... / Mariaa

Hej. 

Lite frågor om pulsen. Ibland sticker min puls i väg från ingenstans till 110. Den ligger oftast mellan 75-85. Sen kan den vara där i allt från en kvart till 4 timmar så jag inte kan sova. Jag själv började se ett samband med att dricka vin. Om så bara ETT glas så kan pulsen sticka i väg efter några timmar ( oftast vid läggtid) . Dricker jag tre glas är det kört och jag får vara vaken i timmar. Kan det finnas ett samband? Nu har jag också reflekterat över art pulsen även sticker i väg i bland ( inte varje gång) när jag ätit. Innan jag såg detta samband så var jag till läkare som inte var särkilt orolig . Alls. Men fått betablockerare ta vid behov om der blir eländigt så där länge. Min fråga är. Kan pulsen bete sig så här efter mat eller vin. Otroligt läskigt.!!! Jag är 45 år och i övrigt frisk. Några tankar ? 
 
Vänligen Maria

Mariaa

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Mariaa"!

En normal puls är regelbunden och ligger mellan 50-100/min. Hos vältränade är det inte ovanligt med en vilopuls lägre än 50/min. Alkohol och koffein är kända för att kunna snabba på den normala regelbundna pulsen (sinusrytmen) men kan också utlösa rytmrubbningar av olika slag tex förmaksflimmer.Jag tycker att du ska försöka fånga din snabba puls på ett EKG för att kunna säga säkert om det är din vanliga puls som ökar efter vin/mat eller om du drabbas av någon rytmrubbning. Tycker även att du ska kolla dina sköldkörtel så att denna inte överproducerar hormon som leder till snabb puls. Både sköldkörtelprover och EKG kan tas på din vårdcentral.Är det svårt att fånga din snabba hjärtrytm för att den går över innan du hinner till vårdcentralen så kan man remittera dig till ett långtids-EKG under 24-48 timmar (en liten dosa som du bär i ett bälte).

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Hej! 

Ja, EKG är fint men läkaren sa att jag inte skulle få långtids EKG då pulsen i bland höll sig lung längre perioder. (Vilken den gör när jag inte dricker vin..) Så han tyckte det inte var ngn idé... att den höjs efter mat är ngt nytt men inte varje måltid. Sköldkörtel kollade han i feb. Allt ok. förmaksflimmer låter allvarligt?

Mariaa

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Mariaa"!

Bra att sköldkörteln är kollad och fungerar och att vilo-EKG´t såg bra ut.Om man har glesa besvär med hjärtklappning kan man få hem en apparat som kallas tum-EKG. När man känner att hjärtat rusar så sätter man tummarna på en liten platta som registrerar hjärtrytmen just då. Detta tum-EKG kan man låna hem i längre perioder.  Annars är det vanliga att man börjar med 24-timmars/48-timmars EKG registrering via elektroder som fästs på bröstkorgen och liten dosa som man har på sig. Det vanligaste är att din vanliga puls (sinusrytm) ökar i frekvens och att du upplever detta som att hjärtat slår fort i samband med att du äter eller dricker alkohol. Man vill dock utesluta andra rytmrubbningar så som tex förmaksflimmer. Förmaksflimmer är inte så vanligt i din ålder men hos 75-åringar är det 10-15% som har förmaksflimmer. Om man diagnosticeras med förmaksflimmer eller annan rytmrubbning ska denna utredas och eventuellt behandlas.Tycker alltså att du ska försöka få reda på vad som orsakar dina besvär. Du kommer säkerligen att känna dig lugnare när du vet var det är som du känner.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-08-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74521

Hej och tack för en bra sida. Efter att ha läst många a ... / olle

Hej och tack för en bra sida. Efter att ha läst många av dina svar blir jag förvånad över hur mycket undersökningar ni verkar erbjuda i nästan samtliga fall. Verkligheten har jag upplevt annorlunda, dock i ett annat landsting. Vad kan man göra om man vill göra en omfattande undersökning som tex arbets ekg, men blir nekad?

olle

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "olle"!

Du har en viktig synpunkt. Tyvärr är verkligheten sådan att det finns en diskrepans mellan vilka utredningar som borde utföras och vad som verkligen blir gjort. Givetvis ska vi inte överutreda våra patienter utan rätt undersökningar ska göras på rätt indikationer.Ett arbets-EKG är en basal utredning om man misstänker till exempel kärlkramp eller ansträngningsutlösta rytmrubbningar och alla som uppvisar misstanke om sådan sjuklighet borde utredas. Eftersom jag arbetar som hjärtläkare på ett stort universitetssjukhus har vi möjligheten att utreda våra patienter som sig bör enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag kan bara beklaga att alla inte har samma möjligheter som oss.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Tack för ditt svar. 

Min följdfråga är då, finns det en möjlighet att komma till er om man bor i annat landsting?

Olle

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Olle"!

Som patient har man rätt till en "second opinion". Enklast är om du skriver en egenremiss och skickar till det ställe du har förtroende för. Egenremisser betraktas med lika hög prio som de som kommer från våra läkarkollegor.

Många hälsningar/Annica Ravn.Fischer

PermalänkVisa

2017-08-11

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74501

Hej! Var idag hos läkaren pga smärta på en specifi ... / Oroligman

Hej! 

Var idag hos läkaren pga smärta på en specifik punkt på vänster bröst samt yrsel , revben och däremellan smärtar utan anledning som att trycka på en knapp när jag vaknade. EKG togs och även blodtryck. EKG såg helt normalt ut men trycket var en aningen förhöjt ( har högt sen innan och medicineras). Medicineras mef 75mg Metoprolol , 10 mg Amlodipin och ny tablett nyligen insatt (4 dagar sen) 8 mg Candersastad. Min fråga är , kan man lita på ekg som visar normalt ? Så det trots allt inte är hjärtat som spökar ? Eller hjärt sjukdomar kanske inte alls yttrar sig som smärta på en specifik punkt ? Nått med medicineringen som kan påverka ? 

Tacksam för svar. 
Mvh oroligman på 47 år.

Oroligman

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Oroligman"!

Smärta som härrör från kärlkramp eller hjärtinfarkt brukar inte yttra sig som punktformig smärta i bröstkorgsväggen och man brukar inte vara öm mellan revbenen. Vid kärlkramp/hjärtinfarkt så är smärtan ofta dov, tryckande, molande och obehaglig. Smärtutstrålning till armar, axlar, hals eller käkar är vanligt (men inte obligat). Kärkramp / hjärtinfarktsmärta är ofta ångestfamkallande och kan ge kallsvettighet med flera symtom. Ett normalt vilo-EKG talar emot akut hjärtinfarkt (även om man inte kan utesluta detta helt och hållet).Dina besvär tyder snarare på någon form av muskelsmärta. Muskelsmärta är ofta kortvarig och punktformig, skärande, huggande eller brännande och kan vara relaterad till rörelse i bröstkorgsväggen samt djupandning.  Av muskelbesvär kan man bli öm mellan revben. Exempel på ett sådant tillstånd är costocondralt syndrom (även kallat morbus Tietze). Detta är en inflammation i muskulatur och brosk. Man vet inte riktigt vad detta beror på och smärtorna avtar vanligtvis inom några månader till något halvår. I vissa fall kan inflammationshämmande medicin hjälpa (om man tål detta).I samband med infektioner och förkylningar (ofta virusorsakade) kan man få en retning av hjärtsäcken (pericardit) och denna smärta är ofta relaterade till djupandning och rörelser. Även denna typ av smärta behandlas med inflammationshämmande smärtläkemedel (NSAID). På EKG kan man ibland se pericardit-förändringar.Högt blodtryck kan ge yrselbesvär. Bra att din läkare agerade och satte in ytterligare blodtryckssänkande behandling. Målet är att få ner blodtrycket under 140/90.Hoppas att du blev något klokare.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-08-08

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74441

Hej fick helt plötsligt förra året mycket extraslag på ... / Lena

Hej fick helt plötsligt förra året mycket extraslag på hjärtat undersöktes med långtids-EKG och de visade sig vara ofarliga extraslag från hjärtats kammare , nu efter en lång stressig vår /sommar så har jag fått mer extraslag pulsen är oregelbunden och hjärtat gör extraslag vartannat slag kan hålla på flera timmar jag får då ångest och får panik, kan extraslagen ha blivit farliga på 1 år efter som de är fler och känns annorlunda? 

Mvh Lena

Lena

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Lena"!

Extraslag utlösta av hjärtats kammare (ventrikulära) är något som är mycket vanligt förekommande i befolkningen.  Ventrikulära extraslag kommer ofta i vila och kan uppträda episodvis under livet. Hos kvinnor kan extraslag vara relaterade till hormonella faktorer tex menstruationscykler, graviditeter och klimakterium. Hos båda könen kan tex stress och sömnbrist vara utlösande faktorer. Om extraslagen blir fler under ansträngning bör de utredas vidare för att utesluta till exempel kranskärlssjukdom. Vi brukar utreda patienter som besväras av ventrikulära extraslag med arbetsprov, hjärtultraljud och långtids-EKG. Vid symtomgivande extraslag kan man försöka behandla med en betablockerare (Metoprolol eller Bisoprolol). Ofta hjälper detta (men inte i alla fall).I ditt fall tror jag inte att extraslagen har blivit farligare under det gångna året utan att din stressfulla situation gjort att extraslagen blivit fler och att du känner av dem mer. Tycker att du ska uppsöka din läkare och resonera kring ev behandling eller vidare utredning (om detta behövs).Lycka till!

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Hej Tack för svar, jag cyklade häromdagen å då gick det bra utan extraslag de kom efter i vila Dick , men ibland när jag går uppför trappen och pulsen höjs kan det ibland ge lite extraslag samma när jag går runt och städar men de värsta har kommit när jag suttit ned men du tror ångest å stress kan påverka rejält?

74441 Lena

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "74441 Lena"!

Jag tror att stress kan förvärra dina exxtraslag så att dessa blir fler under stressiga perioder. Är du orolig över din hjärtrytm och tycker att det känns obehagligt så uppsök din läkare och diskutera ev utredning/behandling.Hoppas att det går bra!

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-08-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74396

Har fått susningar på vänster sida i Huvudet / Rita

Har fått susningar på vänster sida i Huvudet

Rita

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Rita"!

I avsaknad av fler upplysningar är det svårt för mig att svara på vad det är du drabbats av. Om du fortfarande har besvär tycker jag att du ska boka in en tid på din vårdcentral för undersökning.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-07-31

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74339

Min 9-åriga son har ibland en svidande känsla i bröstet ... / Skytten

Min 9-åriga son har ibland en svidande känsla i bröstet och känner även ibland värk i någon sekund i bröstkorgen som sedan går över lika fort. Han har inte ont. Han brukar då lägga fingret och trycka till och sen är det som vanligt. Ibland känner han det på vänster sida och ibland på höger sida av bröstkorgen. Vad kan det bero på? Han är pigg för övrigt.

Skytten

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Skytten"!

Det är svårt att säga vad dessa lite ospecifika besvär beror på. Mest sannolikt härrör brännande, skärande, svidande kortvariga besvär från muskulatur/nerver i bröstkorgsväggen.Om besvären inte går över kanske distriksläkaren/barnläkaren kan göra en undersökning för att bättre tala om för er vad detta kan vara?

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-07-30

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74325

Hej Vi var inne på akuten med våran son efter dom ... / patrick k

Hej 

Vi var inne på akuten med våran son efter dom spelade fotboll så kom en blixt och slog ner så att alla spelarna föll till marken , och dom säger att dom har sett ett förhöjt värde på hjärtat men sa inget direkt om det till oss vad menas med detta? 

Mvh patrick

patrick k

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Patrik K"!

Ett blixtnedslag kan träffa en människa direkt och då medföra död eller allvarlig sjukdom. Blixten kan också påverka människor indirekt via sidourladdningar eller stegspänningseffekt.  I ert fall förefaller det vara något av de senare alternativen som inträffat. I alla tre fallen kan man få muskelpåverkan. Eftersom även hjärtat är en muskel kan denna påverkas. Via känsliga blodprov kan då muskelpåverkan detekteras. Om det är en kraftig påverkan brukar man lägga in patienten för observation. Den muskelpåverkan man får via en strömstöt brukar sällan leda till framtida men. Hoppas att det var svar på er fråga.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-07-27

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74304

Hej. Har känt lite symtom från hjärtat efter genom ... / strandkillen

Hej. 

Har känt lite symtom från hjärtat efter genomgången mindre infarkt och har gjort en rad undersökningar både med EKG, blodprover och stetoskop..Min fråga lyder. Om hjärtläkare säger att det handlar om hjärtneuros, och att mina symtom handlar om oro.. kan man då vara säker på att man blivit ordentligt utredd? En kardiolog borde väl veta vad de pratar om eller?

strandkillen

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Strandkillen"!

Av ditt mail framgår inte när du hade din hjärtinfarkt eller vilken behandling som gavs och därför är det lite svårt att svara på din fråga. Rent generellt så brukar vi ta symtom från hjärtat på allvar och utreda noggrant (i synnerhet om man haft en infarkt tidigare).EKG tillsammans med blodprov på hjärtskademarkörer utesluter nästan alltid en akut hjärtinfarkt. Däremot kan man ha kärlkramp utan att detta syns på vilo-EKG eller i blodprover. Vi brukar rekommendera vidare utredning med tex arbetsprov, myocardscintigrafi eller kranskärlsröntgen OM man har misstanke att det kan röra sig om syrebrist i hjärtmuskeln.Tag kontakt med din kardiolog och diskutera om det finns anledning att gå vidare.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-07-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74288

Hej jag fick en djup ventrombos i vänstra underben i sa ... / Orolig

Hej jag fick en djup ventrombos i vänstra underben i samband med en operation. Jag blev knivskuren så poplitea artären vart avskuren, då gjorde man en by-pass i benet och en fasciotomi på båda sidor av vaden. Detta hände 2017-04-29 och jag har fortfarande värk i knät och benet är rodnat och svullet. Hur länge till ska jag ha dessa besvär är det normalt efter så lång tid? Jag har gått på Xarelto sen nästan 3 månader tillbaka.

Orolig

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Orolig"!

Va otäckt att ha blivit knivskuren och dessutom otur att få en djup ventrombos (DVT) efter din operation.Det är lite svårt att avgöra om din kvarstående svullnad beror på din DVT eller om den beror på den svullnad i vävnaden som skadan/kirurgin orsakade. En DVT kan ge en bestående svullnad då det venösa avflödet från benet kan försämras. Skadan/kirurgin som gjorde att en fasciotomi behövdes pga den akuta svullnaden kan förstås också ligga bakom. 3 månader är inte så lång tid utan det finns fortfarande hopp om att svullnaden ska gå ner.Tycker att du ska låta undersöka ditt ben för att utröna var i svullnaden består och för att se om det går att göra någonting åt den.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-07-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74287

Hej råkade ta dubbla dos Xarelto bör jag vara orolig? / Orolig

Hej råkade ta dubbla dos Xarelto bör jag vara orolig?

Orolig

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Orolig"!

Nej du behöver inte vara orolig över att ha tagit en extra dos av misstag.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.