Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2017-02-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72820

I samband med att jag fick förmaksfladder 21/12-2016 (s ... / asw

I samband med att jag fick förmaksfladder 21/12-2016 (stadig jämn puls 133/slag/minut) och behandlades med elkonvertering fick jag svaret att detta kan uppkomma igen (attack), men att jag kan fortsätta leva och motionera i stort sett som tidigare (motionscykling och promenader). Läkaren förskrev då Eliquis, som jag tar två ggr/dag (5 mg tablett) enligt ordinationen. Fråga: 1) Hur hög puls kan jag tillåta mig vid motionscyklingen? 2) Är en ny attack detsamma som puls 133 slag/minut? 3) Kan den här attacken avklinga efter en viss tid och pulsen bli normal igen? 4) Kan en ny attack vara flimmer istället för fladder? Dessa frågor har jag inte kunnat få svar på hos vårdcentralen. De har förresten inte någon hjärtspecialist. Där säger man att motionen bör vara ”måttlig”. Min normala vilopuls är sextio slag/minut.

asw

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "asw"! 

Rytmrubbningar i hjärtats förmak (tex förmaksflimmer och förmaksfladder) är vanligt förekommande. När det gäller förmaksflimmer så ökar förekomsten med åldern och hos 80-åringar har ca 10-15 % förmaksflimmer. Förmaksfladder är inte lika vanligt. Ibland förekommer både flimmer och fladder hos en och samma patient. Upprepade episoder med flimmer/fladder är ganska vanligt. Ibland kan rytmrubbningen brytas av sig själv och ibland krävs elkonvertering eller medicinering. Det är viktigt att ha en bra blodförtunnade behandling (som du har) för att undvika risk för att proppar ska bildas i hjärtats förmak. Allmänna råd brukar vara att försöka hålla nere konsumtion av alkohol och kaffe då detta är kända "triggers" av förmaksflimmer/fladder. När det gäller träning så anser man att fördelarna överväger. Jag brukar rekommendera patienterna att undvika att ta ut sig maximalt för att försöka förhindra att flimmer/fladder triggas igång. Vilken maxpuls detta innebär för dig är svårt att säga. Har du pulsklocka när du tränar? I så fall bör du reagera om pulsen plötsligt skenar iväg (kan vara både flimmer och fladder) eller om den parkerar sig på exakt samma puls (fladder). 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Jo :-) jag har en pulsmätare, som jag observerar hela tiden, när jag cyklar (110-115 slag/minut). Jag kontrollerar också att pulsen går tillbaka relativt snabbt efter att jag slutat cykla. Min följdfråga blir: Kan fladder attacken komma och ge fast pulsnivå på lägre än 133 slag/minut? Vad jag läst på internet brukar fladder bli 300 slag/minut i hjärtat, d.v.s hälften ser jag på pulsen då, eller?

asw

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "asw"! 

Förmaksfladder har en stor spännvidd i hastighet där förmaksaktiviteten kan vara så hög som 200-350/min. Som tur är blockeras impulserna oftast så att varannan, var tredje eller var fjärde impuls leds vidare ner i hjärtats kammare. Man brukar prata om att förmaksfladdret är 1:1 blockerat (alla slag fortleds vilket är ovanligt), 2:1 blockerat (varannat slag fortleds), 3:1 blockerat (var tredje slag fortleds) osv.... I ditt fall skulle jag gissa att ditt förmaksfladder var 2:1 blockerat och då hamnade på en kammarfrekvens (som du känner som puls) på 133/min. Om ditt fladder kommer tillbaka någon gång kan det vara i samma frekvens som tidigare men också i en annan frekvens. Blir det problem med återkommande förmaksfladder så kan man påbörja medicinering. Om inte detta hjälper kan förmaksfladdret ofta opereras (ablation). 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-02-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72819

Kan man som användare av Eliquis på något sätt påverka ... / asw

Kan man som användare av Eliquis på något sätt påverka njurarnas funktion positivt, t.ex. genom lämplig kost eller på annat sätt?

asw

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "asw"! 

Njurfunktionen går inte att påverka själv förutom att man ska undvika uttorkning. Att dricka lagom mycket är således viktigt. En tumregel är: En frisk vuxen person har ett dagsbehov av vätska på ca 1500-2500 ml (Basalt vätskebehov är 30 ml/kg/dygn. ) Om man har feber eller anstränger sig fysiskt (tränar) så ökar förstås vätskebehovet. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Jag har också läst på internet, detta. Stämmer det? Om jag dels dricker, enligt vad du framhåller och dessutom tänker på detta i kosten, då borde jag väl hjälpa njurarna "ganska mycket", eller??? Njurarna påverkas av vad du äter. Om din kost är hög i salt, fett eller socker, njurarna måste arbeta hårdare för att ta bort den extra avfall som skapas från dessa ingredienser från ditt blod. Ju hårdare njurarna måste arbeta, desto mer påfrestning på dem. För optimal njurfunktion, äter mat som är låg fetthalt och hög på näringsämnen. Packa din kost med magert kött, färska grönsaker och fullkornsprodukter.

asw

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "asw"! 

Extrem kost ska man förstås undvika. När det gäller salt så ska man undvika alltför mycket salt med tanke på att kroppen då sparar på vätska som gör att blodtrycket kan gå upp. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-02-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72812

Hej! Jag undrar vad det finns för blodkärl i tandk ... / J.K

Hej! 

Jag undrar vad det finns för blodkärl i tandköttet och hur små/tunna är dem? Jag har nämligen problem med blödande tandkött som jag tar itu med nu och jag undrar också om man kan få in främmande föremål som kan sätta sig fast i de här blodkärlen?

J.K

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "J.K"! 

I tandköttet finns både nerver och små blodkärl. Tandköttet kan bli inflammerat (orsakas ofta av att bakterier) och lättblödande. Tobak, mat och dryck kan påverka bakterietillväxten. Genom bra munhygien (borsta tänderna morgon och kväll samt göra rent i tandfickorna med tandtråd/tandstickor) kan bakterieinfektion förebyggas. Främmande föremål kan inte komma in i blodkärlen (vad jag känner till). Däremot kan bakterier från munhålan leta sig in i blodkärlen. Har du problem med blödande tandkött ska du ta kontakt med en tandläkare. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-02-10

Högt blodtryck

ID: 72806

Höjer smärta blodtrycket? / lb

Höjer smärta blodtrycket?

lb

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "lb"! 

Det är känt att akut smärta leder till både högre puls och högre blodtryck. Vid akut smärta drabbas kroppen av en stressreaktion med påverkan på sympatiska nervsystemet och binjurarna. Man får en frisättning av binjurehormon (adrenalin) som driver upp blodtrycket. Sambandet mellan kronisk smärta och blodtryck är mer omdiskuterat. Det förefaller ske en anpassning till smärtsituationen efter hand och påverkan på blodtrycket blir mindre när smärtan är långvarig. Hoppas att detta var svar på din fråga! 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-02-09

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72800

Hej Jag ska göra ett vilo ekg och jag undrar om ma ... / Sara

Hej 

Jag ska göra ett vilo ekg och jag undrar om man kan äta något på morgonen eller om man ska vara fastande.

Sara

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Sara"! 

När man ska ta ett vilo-EKG spelar det ingen roll om man ätit eller inte. Du behöver således INTE vara fastande. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-02-08

Stroke

ID: 72792

Hej! Kan man ha en liten stroke? En misstänkt str ... / Maria A.

Hej! 

Kan man ha en liten stroke? En misstänkt stroke måste väl ändå utredas? Man kan väl inte uteslutas pga man är under 40 år. Och vad händer om man inte söker vård igen. Pga att man ändå inte utreds . 

Mvh Maria A.

Maria A.

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Maria A." 

Stroke är ett samlingsnamn som innefattar både hjärninfarkt (ca 85%) och hjärnblödning (ca 15%) och som drabbar strax under 30 000 personer varje år i Sverige. Oavsett om det är infarkt eller blödning så utsätts hjärnvävnaden för syrebrist och nervvävnad skadas. Symtomen på en stroke kan vara svårt att prata, minnesproblem och förlamningar mfl. Utöver stroke så finns det något som heter TIA (Transitorisk Ischemisk Attack). En TIA innebär övergående symtom från hjärnan med en varaktighet som < 24 timmar. Efter en TIA blir man alltså helt återställd.. Ateroskleros (åderförfettning) är en vanlig orsak till stroke och risken ökar med stigande ålder. Ateroskleros som orsak till stroke är således förhållandevis ovanligt i 40-års åldern. Utöver ateroskleros så kan proppar från hjärtat orsaka stroke. Ofta är det en oregelbunden hjärtrytm som ligger bakom (förmaksflimmer). Förmaksflimmer är ovanligt hos yngre men ökar med stigande ålder. I 80 års åldern har 10-15% förmaksflimmer och riskerar att drabbas av stroke om inte blodförtunnande behandling sätts in. Har man symtom på stroke el TIA ska man akut utredas. En sådan utredning omfattar: Sjukhistoria och kliniskt status, EKG, laboratorieprover och datortomografi. Risken för stroke hos yngre <45 år är liten men man har sett en tendens till ökning i denna grupp. Det är oklart vad ökningen beror på men man tror att riskfaktorer som rökning, stillasittande, fetma, diabetes och högt blodtryck kan spela roll. Hoppas du fick svar på dina frågor.  

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-02-06

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72778

Är en man strax över 30 år och vältränad fick hemska sy ... / Redbull

Är en man strax över 30 år och vältränad fick hemska symptom av den kombinationen, jag har druckit det där förut utan några som helst problem men denna gång hade det kunna sluta illa. Iallafall så kom jag hem sent från krogen och la mig i sängen , började känna en obehaglig känsla sprida sig i kroppen så jag reste mig upp för att gå och hämta vatten. Efter andra steget så pulsen gick upp i en sån hög hastighet och slog så hårt som jag aldrig upplevt förut. För varje steg jag tog så snurra det till i skallen och jag såg stjärnor, blev helt svag i kroppen och kände att jag inte orkade stå på benen. Jag låg kvar i sängen och försökte vänta ut det, sen öka pulsen ännu mer så jag började skaka och svettas , och nu började kroppen domna och det kändes som om jag skulle försvinna, det stramade åt i bröstet och när jag försökte ta mobilen för att ringa så var det som ett motstånd att använda armen, speciellt fingrarna nästan låste sig ungefär som det saknades smörjmedel och det gjorde ont när jag försökte. Under tiden jag väntade på ambulans så försökte jag att känna min puls , den var jättesnabb och helt plötsligt kände jag den inte i 2 sekunder och sen kände jag att den var lika snabb igen , den kändes även väldigt oregelbunden, sen helt plötsligt så gick den från hårt bultande puls till svag men snabbare upplevde jag det som. I ambulansen så förklarade dom att hjärtat inte fylldes med blod på rätt sätt för att pulsen var extremt förhöjd, därav kroppsliga symptom. Väl inne så låg jag med hjärtövervakare som larmade lite då och då, sen blev det ett nytt larm och en sköterska kom fört och blev förvånad över att inte en kabel hade lossnat som hon trodde , antar att hjärtat tog uppehåll i ett par sekunder igen, både läkare och sköterskor såg lite bekymrade ut. Sen fick jag läkemedel insprutat direkt i blodet , jag var redan yr och frånvarande från början och när jag fick läkemedel så kändes det som om jag kunde somna vilken sekund som helst, mitt tryck gick till 90/60 om jag minns rätt efter läkemedlet. Det jag skriver är hur jag upplevde det och inte samma sak som att det skedde, tex om hur min puls kändes. När allt var över så var jag så dränerad på energi att jag knappt orkade gå. Jag kommer inte riktigt ihåg allt vad läkaren sa så därför funderar jag om det finns en vänlig samt kunnig själ här som kanske har ett hum om vad som skedde i min kropp, och vad är det i redbullen som man får så här av? Kunde jag ha dött? Sen vill jag tacka både läkare och sjuksköterskor för deras bra jobb, att dom kan prestera så bra som dom gör och vara så alerta och professionella och samtidigt pedagogiska i det där jobbet är för mig ofattbart, tycker synd om dom att så många klagar på akutvården.

Redbull

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Redbull"! 

Om jag tolkade dig rätt så hade du den aktuella kvällen konsumerat Redbull. Oklart om du även druckit alkohol under kvällen. Redbull är namnet på en energidryck som innehåller  koffein, kolhydrater, taurin, och vitaminer. Kolhydrater (socker) ger kroppen energi. Koffeinet är uppiggande men har även biverkningar så som : sömnbesvär, huvudvärk, yrsel, ångest, oro, blodtrycksstegring och pulsökning. Det finns ett antal rapporter där energidrycks-konsumenter drabbats av hjärtklappning av olika typ. Hjärtklappningen kan sedan utlösa yrsel och bröstsmärta.  Koffeininnehållet i Redbull motsvarar ca en kopp bryggkaffe. Andra energidrycker kan innehålla ännu mer koffein och konsumerar man ett flertal sådana är det möjligt att drabbas av koffeinförgiftning. Alkohol och energidryck är inte att rekommendera i kombination. Energidrycken ger energi och koffeinet piggar upp vilket gör att det är lätt att konsumera större mängder alkohol. Man blir inte trött av alkoholen på samma sätt och risken finns att man helt enkelt dricker för mycket. I ditt mail låter det som om du drabbats av hjärtklappning av någon typ. Vilken kan jag inte säga, då måste man har tillgång till EKG under pågående hjärtklappning. Eftersom du låg inlagd med hjärtövervakning får man utgå från att man utrett dig korrekt. Mitt råd till dig att du tar kontakt med din läkare under vårdtiden och får en förklaring till vad du drabbats av. Tycker även att du ska undvika energidrycker (och framför allt inte kombinera dessa med alkohol) framöver. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer 

PermalänkVisa

2017-02-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72770

Hej min svärmor har precis haft en hjärtinfarkt och nu ... / popo

Hej min svärmor har precis haft en hjärtinfarkt och nu går hon runt och tycker att hon är "rapig" kan detta ha något samanband.

popo

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Popo"! 

När man har haft en hjärtinfarkt blir man insatt på ett antal mediciner tex för blodet som kan ge magproblem i form av sura uppstötningar och säkerligen även rapningar. Eftersom medicinering för blodet behövs är min rekommendation att man testar behandling mot sura uppstötningar (så kallade protonpumpshämmare). Ex på protonpumpshämmare är: Omeprazol (Losec), Lansoprazol (Lanzo), Esomeprazol (Nexium) och Pantoprazol (Pantoloc). Vårdcentralen eller hjärtmottagningen hon tillhör kan säkert hjälpa till med detta. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-02-02

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72742

Hej! Jag är en kvinna som i många år "pressar" iho ... / Många frågor

Hej! 

Jag är en kvinna som i många år "pressar" ihop käkarna dygnet runt. Har även problem med rygg,nacke och axlar ( spänt/ömt), jag undrar om detta rejäla pressande med käkarna kan ge lite "gungningskänsla" att det gungar till? Undrar också om detta med axlar/nacke/rygg/käkarna och dålig hållning kan göra att det kan spänna på halsmuskeln? Om du tänker dig mitten på halsen där halskotorna sitter och så på vardera sida sitter det jag tror är halsmuskel eller vad det nu är, den ena sida kan spänna, kännas som det trycker , och om man för handen längs med och ner mot framsidan av axeln/ovanför nyckelbenet kan det kännas lätt svullet och den ena senan där känns spänd. Eller är detta någon form av cancer i halsen, lymfarna, sköldkörteln eller i huvudet/ögonen eller är det något kärl/hjärta som håller påatt brista? Mår bra för övrigt. I början av november var jag hos doktorn pga en helt annan sak men lämnade blodprover då och allt var bra. ( vita blodkroppar och de "vanliga" sköldkörtelproverna de tar och annat var normalt) Blodtrycket var normalt också. 115/70. Njurprov, leverprov var bra, lungor lät bra etc. Är smal och jag har aldrig rökat. Jag har i flera år periodvis haft det där man kallar extraslag, varit hos doktorn vid flera tillfälle för det. KAn vara borta i flera månader och så kommer det igen. Mina systrar har samma sak ( de är äldre än mig ). Enligt läkarna är det inget fel, normalt säger dem. Det kan tex slå ett hårt slag sedan känns det som det tar lång tid innan två snabba slag kommer ( som det slår volter ). Är en mycket orolig person och har hälsoångest och medicineras sedan några år, jag känner nog av/efter mer än andra och blir då rädd och analyserar. Något jag också undrar över som jag haft sedan tonåren som jag hör att alla i min omgivning verkar få då och då precis som mig, är "knip" i hjärttrakten, eller jag vet inte om knip är rätt ord, tror du förstår vad jag menar.

Många frågor

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Många frågor"! 

Det var ett långt mail men jag börjar med att besvara dina hjärtrelaterade frågor: Extraslag på hjärtat är mycket vanligt och förekommer varje dygn hos ca 75-80% av alla människor. I perioder kan extraslag komma oftare och ibland kan stress, hormoner (tex menstruationscykel) samt intag av koffein mm göra att extraslagen blir fler. Så långe extraslagen kommer framför allt i vila brukar man anse att dessa är godartade (merparten av alla extraslag). Skulle man få rytmrubbningar under ansträngning eller om rytmrubbningarna ändrar karaktär rekommenderar jag att man söker vård för att få en utredning. Dina besvär med "knip" i hjärttrakten är sannolikt inte hjärtrelaterade. Besvär i bröstkorgen i form av knip, skärande smärta, hugg etc brukar vara relaterade till muskulatur eller nerver. Det låter även som om du har besvär med muskulatur i käkar, axlar och nacke. Besvär i nacken kan ibland vara relaterade till yrsel och din "gungningskänsla" kan hänga ihop med dessa besvär. Då detta inte är mitt expertområde och eftersom du förefaller ha mycket besvär föreslår jag att du tar kontakt med din vårdcentral för att påbörja en utredning. Kanske är du i behov av sjukgymnastik, bettskena etc? 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-01-30

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72716

Hej! Var rastvakt på jobb (skola) där jag helt ofö ... / 38 årig kvinna

Hej! 

Var rastvakt på jobb (skola) där jag helt oförberett fick en stenhård boll i väldigt snabb fart rakt i magen. Tappade andan ngn sekund och det gjorde ont. Är nu öm o lite lite ont och det har gått 7 timmar. Blev plötsligt rädd att jag fått/får inre blödningar eller att någon tarm/magsäck/mjälte/lever etc ska brista. Eller hade jag märkt det vid detta laget? Är inte sämre än för 7 tim sen. Är väldigt smal så ingen stötdämpning förutom min jacka.

38 årig kvinna

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "38 årig kvinna"! 

Tolkade det som om bollen träffat dig mellangärdet i närheten av solarplexus eftersom du tappade andan. Det är ovanligt att några vitala organ skadas i samband med denna typ av trauma. Huden, muskulaturen och revbensbågen brukar skydda. Sannolikt kommer du inte få några besvär av detta men i händelse av att du skulle försämras på något sätt får du ta kontakt med sjukvården. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.