Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2017-05-20

Allmänt om cancer

ID: 73625

Hej! Min mamma (66 år nästa månad) har gjort en DT ... / Lovisa

Hej! 

Min mamma (66 år nästa månad) har gjort en DT röntgen med kontrast pga magsmärtor. Hon har haft norspanplåster än längre tid samt alvedon varje dag på grund av sina ledsmärtor (artros). Trots det har hon haft mycket ont i magen. Innan röntgen hade hon lämnat avföringsprover som visade på magsårsbakterien, hon fick pancillin för det men blev inte nämnvärt bättre. Röntgen visade att hon hade tarmfickor (30-40 st), litet bråck i magmunnen, samt en cysta på njuren. Jag fick ingen riktig klarhet i om tarmfickorna var inflammerade eller ej. Cystan på njuren bedömdes ofarlig och att den inte gav några besvär. Doktorn sa att man såg att det var vätska i den. Det jag undrar är hur man vet att den är ofarlig med bara en röntgen. Är det för att det är vätska i den och inte något mer substantiellt? Sedan undrar jag också hur man kan veta att den inte ger besvär, skulle inte cystan kunna trycka på omgivande vävnad? När man har smärta av cancer, kan själva tumörer själv göra ont då eller är det för att den trycker på omgivande vävnad och nerver som det gör ont? Eller en kombination av båda? Både mamma och jag känner oss lättade att det inte var några tumörer i tjocktarmen, det var det jag var mest rädd för innan röntgen, men då är tarmfickor bättre. 

Med vänlig hälsning

Lovisa

Dr Ulrik Narbe

Hej Lovisa.

En erfaren röntgenläkare kan skilja på en godartad cysta och en cancer i njuren när han/hon granskar bilderna. Om det funnits misstanke om cancer hade man gått vidare med tex en biopsi. Du bör kunna känna dig helt lugn. Smärta i samband med cancer kan bero på många olika faktorer, tex de du nämner. Vad skönt att man inte hittat något cancermisstänkt hos din mamma.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-05-19

Allmänt om cancer

ID: 73624

Hej, efter en lång rad av undersökningar (som började m ... / väntar på svar

Hej, efter en lång rad av undersökningar (som började med en förstorad lymfkörtel vid nyckelbenet (( bc-op 8 år sedan))) Så har jag nu fått veta att några borderlineceller hittats vid ena äggstocken efter bortoperation av densamma. Dessa ska alltså tas bort och även kanske livmodern som upplevdes som lite "skrovlig". Efter den första operationen (äggstockarna) skickades jag till skiktröntgen för thorax och buk och fick nu svar att röntgen inte visade några tecken på spridd sjukdom. Min fråga är: om man inte ser något på skiktröntgen - kan det ändå gömma sig elaka saker i min livmoder? För varför ska den annars tas bort...

väntar på svar

Dr Ulrik Narbe

Hej väntar på svar.

Om skiktröntgen var normal så innebär det att man inte hittat några tecken på spridd cancersjukdom ute i kroppen. Exakt hur det ser ut i livmodern på cellnivå kan inte röntgenundersökningen ge svar på men om det funnits en stor cancer i livmodern så skulle röntgenundersökningen troligen påvisat detta. Jag vet ju inte din läkares exakta motiveringen varför en op skall göras men jag gissar att man misstänker någon form av antingen förstadium till cancer eller en tidig liten cancer i organet och då vill man för säkerhets skull operera bort livmodern. Prata med din läkare och be honom/henne förklara hur han/hon motiverar en op.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-05-19

Bröstcancer

ID: 73622

För ett år sedan sökte jag till kirurgmottagningen på v ... / Vanja

För ett år sedan sökte jag till kirurgmottagningen på vårt sjukhus. Jag hade noterat en knöl som visserligen var liten men kändes tydligt. Jag märkte ut stället med ett kryss och mammografisköterskan gjorde detsamma. Trots detta såg dom inte att det var en tumör där. Läkaren klämde lite lätt och konstaterade att det inte fanns någon knöl där. Knölen växte och jag kände den tydligt. Efter ett år tyckte jag att den här måste ju även läkaren känna. Jag tog åter kontakt och fick då bekräftat att på samma ställe fanns en tumör. Tumören var nu 20x13 mm, ingen sjuk lymfkörtel, tumörgrad 3, växtsätt medel, hormonkänslig ja, HER-2-positiv ja. Sedan följde operation, strålning och nu cytostatika. Behandlingen är jobbig. Min fråga är: är tumören HER-2-positiv från början eller blir den det med tiden, har fördröjningen av ett års behandling påverkat min cancer negativt? 

Tacksam för svar.

Vanja

Dr Ulrik Narbe

Hej Vanja.

Jag tror att din tumör har varit HER2-positiv hela tiden. Även om din diagnos fördröjts, och det är ju beklagligt, så bedömer jag som tur är inte att din prognos skulle ha försämrats, utan att den fortfarande är god.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-05-18

Gynekologisk Cancer

ID: 73620

Jag har fått flytningar, först var det blod sen blev de ... / Anna

Jag har fått flytningar, först var det blod sen blev de brunt och nu är det svart, vad kan de bero på?

Anna

Dr Ulrik Narbe

Hej Anna.

Svårt för mig att säga. Orsakerna kan vara flera. Jag tycker du ska ta kontakt med en gynekolog som efter att ha undersökt dig troligen kommer kunna ge klara besked.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-05-18

Bröstcancer

ID: 73617

Har fått diagnosen bröstcancer HER-2-pos. Växtsätt mede ... / Inkerii

Har fått diagnosen bröstcancer HER-2-pos. Växtsätt medel, tumörgrad 2, hormonkänslig ja. Ingen sjuk lymfkörtel påvisades. Min behandling består av 3 kurer var tredje vecka Docetaxel 80 och samtidigt herceptin. Därefter följer 3 kurer var tredje vecka med EC90 men då utan herceptin. Sedan blir det 14 kurer herceptin och därefter 5 år med Letrozol. Det känns lite fel att göra uppehåll med herceptin de tre sista cytostatikaperioderna. Finns det någon förklaring varför man gör så.

Inkerii

Dr Ulrik Narbe

Hej Inkerii.

Anledningen till att man gör uppehåll med Herceptin när man ger EC90 är att E (=Epirubicin) är en behandling som om man har otur kan påverka hjärtfunktionen. Det kan även Herceptin och därför ger man som en ren säkerhetsåtgärd inte dessa preparat samtidigt. Man vill inte riskera att skada ditt hjärta. Den totala effekten av behandlingen blir inte heller sämre av att man gör så här det vet man genom resulaten från tidigare forskningsstudier.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-05-18

Cancerbehandling

ID: 73613

Hej! Jag ska alldeles snart påbörja min cellgiftsb ... / Christel

Hej! 

Jag ska alldeles snart påbörja min cellgiftsbehandling för bröstcancer. Undrar vad EC100x3 + Dx3 + op + ET (5+5) betyder och om de 3 sista behandlingarna har svårare biverkningar generellt? 

Tacksam för svar

Christel

Dr Ulrik Narbe

Hej Christel.

EC100 är en förkortning av de cytostatikapreparat du ska få (Epirubicin och Cyklofosfamid) och 100 betyder att dosen av Epirubicin är 100 mg per kvadratmeter kroppsyta. Op är en förkortning av operation (vilket du nog listat ut) och det verkar som om du först skall erhålla cytostatika och sedan opereras. Detta är ett allt vanligare upplägg vid behandling av tex lite större bröstcancrar och om cancern spridit sig till någon eller några lymfkörtlar i armhålan. ET betyder endokrin terapi och 5+5 innebär att du skall ha en tabletti först 5 år och sedan skall du och din läkare diskutera en eventuell förlängning av behandlingen ytterligare 5 år. När det gäller de sista 3 cytostatikabehandlingarna med Docetaxel (D) så är det ofta så att dessa upplevs som något  jobbigare jmf med de 3 första med EC. Anledningen är inte sällan att man får en kraftigare trötthet och inte sällan kraftig värk i kroppen av Docetaxel. 

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-05-18

Gynekologisk Cancer

ID: 73612

Hej, Den hör frågan gäller inte cancer utan om pat ... / Cecilia

Hej, 

Den hör frågan gäller inte cancer utan om patientsäkerhet så jag vet inte om du har möjlighet att svara men jag provar att skicka. Jag fundera på om man går till en privat gynekolog kan de då gå in och läsa journalanteckningar från besök man har gjort hos Landstingets sjukvård om man inte har godkänt det? T.ex. från ett gynekologiska besök hos Landstinget, information av isättning av spiral m.m. eller kan inte de få fram den informationen utan min tillåtelse?

Cecilia

Dr Ulrik Narbe

Hej Cecilia.

Det kan nog skilja från fall till fall men oftast har nog inte privatläkaren direkt tillgång till sjukhusjournaler.Vill du veta säkert måste du kontakta sjukhuset.

Med vänlig hälsning.Ulrik

Ja det kan man om man tillhör samma journalsystem tex takecare, Men man har inte behörighet att läsa utan pat tillstånd

Besservisser

Dr Ulrik Narbe

Hej Besservisser.

Ok, om man har samma journalsystem och om detta inte är spärrat in mot sjukhusets server så kan man teoretisk läsa journalerna. Men man får inte utan patientens tillstånd gå in och läsa vad som helst. 

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-05-17

Tjocktarmscancer

ID: 73604

Hej! Jag har haft ont och tryck i ändtarmen för ca ... / Nervös

Hej! 

Jag har haft ont och tryck i ändtarmen för ca 8 månader sedan och det höll i sig i ca tre månader. Försvann sedan men nu har jag fått likadant igen. Var inne i oktober och de kollade och kände. De såg en inre hemorrojd. Jag har inte sett något blod i avföringen. Men är mer förstoppad - är oftast det. Jag kan se och känna som hudflikar vid öppningen, när jag tagit i så blir de fler och större. Avföringen är mer tillplattad-trekantig inte smak som en penna. Är kvinna och 40 år. Kan det vara symtom på ändtarmscancer? Läkaren såg inget alarmerande då. Nervös

Nervös

Dr Ulrik Narbe

Hej Nervös.

Att det skulle vara en missad cancer är mycket osannolikt tycker jag. Kontakta läkaren som tidigare undersökt och behandlat dig och hör vad han/hon anser.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-05-16

Bröstcancer

ID: 73602

Jag äter tamoxifen och får zoladex-sprutor. Har haft Bc ... / Lj

Jag äter tamoxifen och får zoladex-sprutor. Har haft Bc med spridning till 3 lymfkörtlar och opererade bort hela bröstet (samt fått cyto och strålning ). Jag har en del muskelvärk i övre del av ryggen, mellan skulderbladen. Liknar svag träningsvärk. Blir bättre om jag rör mig och om jag har värme, typ vetekudde, på. Jag vet att tamoxifen kan ge muskelvärk som biverkan och också att avsaknaden av ett bröst kan spela in. Jag undrar dock hur man skiljer dessa symptom mot symptom av skelett/ryggmärgsmetastaser? Är de liknade? Vad är varningsklockorna? Tack

Lj

Dr Ulrik Narbe

Hej Lj.

Det är svårt att skilja symptomorsaken åt utan att undersöka dig men det mest troliga är att din muskelvärk är helt ofarlig och hänger ihop med din Tamxifen och till viss del operation, cyt och strål. Jag tycker dock att du ska ringa till din ontologiska mottagning och höra vad SSK/läkare som känner dig anser.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-05-16

Allmänt om cancer

ID: 73600

Hej, Har upptäckt att jag har"flärp" som hänger fr ... / Orolig J

Hej, 

Har upptäckt att jag har"flärp" som hänger från gomspenan. Det är samma färg som övriga gomspenan och är ca 3-4 mm lång. Nu när jag sväljer så känner jag obehag av den, den nuddar tungan och känns obehagligt. Det är inte hela gomspenan som är längre eller svullen, utan man ser tydligt att det är nåt som vuxit dvs en extra del. Eller kanske nåt som funnits länge utan att jag märkt det. Hur som helst, att nåt skulle ha vuxit där gör mig nervös... Så då undrar jag, vad skulle det kunna vara? Cancer? Kan man ha cancer i gomspenan? (Hittar ingen info om det). Polyp? Eller är det helt normalt, kan gomspenan se ut så? Nåt man bör uppsöka läkare för? 

Tack för er svar

Orolig J

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig J.

Detta är mest troligt helt normalt och inget att oroa sig för eller något som behöver åtgärdas. Cancer tror jag inte alls att det är. Om en läkare skall bedöma det hela är det vårdcentralen du ska vända dig till men jag anser egentligen inte att det är nödvändigt.

Med vänlig hälsning.Ulrik

Hej, 

Fick en läkartid via min privata försäkring till en öron näsa hals mottagning. Då sa de att det ser ut som jag har pappilom hpv vårta i gomspenen. De sa att ytan på den var skrovlig. Försökte ställa frågor om den men fick inga svar. Remiss skickades så att de kan ta bort den samt skicka på analys. Vilket är toppen. Men det är tiden för borttagning samt väntande på analys som är psykiskt jobbigt. Så därför vänder jag mig till dig igen. Nu när de eventuellt vet vad det är, vad är riskerna med det? Kan det ha utvecklats till cancer? 

Tack för din hjälp

Orolig J

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig.

Det kan finnas en viss risk för cancer på lång sikt så det är bra att man tar bort  området med vårtan. 

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.