Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2017-09-14

Allmänt om cancer

ID: 74829

Jag har gjort fem CT med kontrast på tre år o måste nu ... / Gabriel

Jag har gjort fem CT med kontrast på tre år o måste nu göra en ny. Kan mina njurar ta skada av det, har haft bra njurprover. Kontroller efter en canceroperation. Känner mig frisk!

Gabriel

Dr Ulrik Narbe

Hej Gabriel. 

Risken för att dina njurar skulle ta skada är liten om du inte redan har någon känd njursjukdom som ger nedsatt njurfunktion.

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-09-14

Allmänt om cancer

ID: 74827

Hej Dr Kan man smita blodcancer genom blod kontakt. ... / Hakan

Hej Dr Kan man smita blodcancer genom blod kontakt. Min kusin hade blodcancer och hans blod kom på min blodande sår. Undrar om jag behöver söka vårdcentral ?

Hakan

Dr Ulrik Narbe

Hej Hakan. 

Cancer smittar inte. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-09-14

Allmänt om cancer

ID: 74826

Vad menas med kalkon nacke. / Lillis14

Vad menas med kalkon nacke.

Lillis14

Dr Ulrik Narbe

Hej Lillis14. 

Jag vet inte riktigt. Kan du återkomma med mer info om i vilket sammanhang uttrycket använts. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-09-14

Gynekologisk Cancer

ID: 74823

Hej! Har en dotter på 26 år som lever i ett stadigt för ... / Nilla

Hej! Har en dotter på 26 år som lever i ett stadigt förhållande. Hon har ätit p-piller men inte nu på över ett år. Har sedan i maj haft besvär med lite mellanblödningar då o då. Sedan ett par veckor även lite smärtor. Fick igår en väldig smärta i underlivet o lite i ryggen nästan svårt att sitta.fick en tid på Kvinnohälsan. De gjorde ultraljud men kunde inte hitta nån orsak till hennes besvär. Läkaren sa att hennes livmoder såg lite konstig ut hade 2 håligheter istället för än. De hittade heller inte vänster äggstock. Tog även ett cellprov då det var 2 år sen det togs. Har nu fått en tid för magnetröntgen. Är så rädd att hon fått nån cancer. Vad tror du?

Nilla

Dr Ulrik Narbe

Hej Nilla. 

Jag tror inte att hon fått cancer. Vad det egentligen är man hittat vid utredningen är lite oklart för mig. Man verkar dock ta detta på stort allvar och genomför nu en mycket noggrann utredning och det är bra. Jag tror att detta kommer att mynna ut i lugnande besked och att detta inte är något allvarligt. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-09-13

Gynekologisk Cancer

ID: 74817

Hej! Jag är en tjej på 18år som har sedan 1 år tillb ... / orolig

Hej! Jag är en tjej på 18år som har sedan 1 år tillbaka haft en finne/böld precis ovanför blygdläpparna, jag är orolig att det ska vara cancer då den inte läkt? Jag gjorde hål på den för en vecka sen och ut kom det var och blod, och trodde då att det skulle läka, men bara en vecka senare så var det som en finne igen, och bredvid finnen/bölden så är det som en knöl fast den är ganska mjuk och jag tror den hör ihop med finnen/bölden. Vet inte varför jag inte sökt för detta men har tyckt det varit skämmigt.

orolig

Dr Ulrik Narbe

Hej orolig. 

Du behöver inte vara orolig för att detta skulle vara cancer. Det låter som en tilltäppt inflammerad körtel som inte vill läka ut. Om det blir ytterligare värre tycker jag du ska försöka boka en tid till en gynekolog för en kontroll. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-09-12

Bröstcancer

ID: 74811

Hej jag är 38 1/2 år. Jag frågade min vårdcentralsläkar ... / Hjääälp

Hej jag är 38 1/2 år. Jag frågade min vårdcentralsläkare i förbifarten vad det är för små röda mini prickar med en gul prick i mitten som jag får imellanåt på mina vårtgårdar, hon sa att det är talgkörtlar. Hon sa att vårtgården är det ställe på kroppen som har flest talgkörtlar, de är till för att smörja huden, att ibland kan detta fett göra att det blir så som jag beskriver eller bilda finnar. Dessa kag får försvinner efter några dagar och sedan kan det komma nya på ett eller båda vårtgårdarna vid annat tillfälle. De har hittills aldrig gjort ont och de är väldigt små. Jag har smort med fet mjukgörande kräm på kroppen, inkl på brösten o vårtgårdarna, kan detta orsakat för mkt fett o sedan orsakat dessa små "talgkörtlar"? Har i förra veckan visat min VC läkare huden men just då hade jag inga o huden såg normal ut för övrigt. Jag är en person som lätt blir rädd o undrar nu om detta är någon form av cancer på/i bröstet/brösten? Eller är det helt Ofarligt? Jag klämmer INTE på dom. Låter dom vara. Gjorde mammografi och ultraljud för 10 månader sedan u.a Kollade lite här och googlade lite TYVÄRR, läste lite om Morb Paget och Inflammatorisk bröstcancer. Vill du berätta för mig vad symtomen är på respektive? Så fort jag blir lite öm i mitt bröst så går jag med en enorm panik och rädsla att det ska komma fler o mer symtom. Kan knappt slappna av. För jag är rent ut sagt LIVRÄDD för att det är/ska bli inflammatorisk bröstcancer. Har alltid haft ömma bröst så länge jag kan minnas, som kommer o går men på Unilabs när jag sagt det har de bara sagt att det är så fö vissa kvinnor. Likadant om det kliar till på bröstet att det då är M B paget.

Hjääälp

Dr Ulrik Narbe

Hej Hjääälp. 

Detta du beskriver är helt ofarligt och absolut ingen inflammatorisk bröstcancer eller Mb Paget. Sluta läsa och googla om sådant tycker jag. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-09-12

Lungcancer

ID: 74809

Hej, Jag undrar om det här med rökning och förhöjd can ... / Maria

Hej, Jag undrar om det här med rökning och förhöjd cancerrisk. Jag feströkte och även någon gång ibland när det inte var fest när jag var yngre under en period. Det är cirka 19 år sedan jag slutade med det. Har under de senaste 19 åren max rökt 10 cigaretter. Hur mycket förhöjd cancerrisk har jag p.g.a. detta? Oroar mig mycket för det här med cancer och undrar hur mycket förhöjd risk jag har eller kan kroppen återhämta sig eftersom det är så länge sedan? Tacksam för råd.

Maria

Dr Ulrik Narbe

Hej Maria. 

Jag tycker inte att du behöver oroa dig. Din cancerrisk har inte nämnvärt påverkats av den mycket begränsade rökning du utsatt dig för. Det viktigaste är att du även framöver är rökfri. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-09-12

Allmänt om cancer

ID: 74802

Jag är en kvinna på 39 år. Jag har om du tänker dig ova ... / Emma

Jag är en kvinna på 39 år. Jag har om du tänker dig ovanför örat i den höjde, fast i skallen/bakhuvudet fast mer åt sidan, en ömhet som när man trycker på ett rejält blåmärke. Känns på 1,5-2 cm när man trycker med fingern där eller när jag lägger huvudet på kudden. Känns inget on jag inte rör vid/lägger huvudet mot något. Jag trodde kanske det var en finne/innebrännare eller något men jag kan inte känna något och min man kan inte se något i huden. Jag hade något liknande på annat ställe i huvudet innan men det försvann på några dagar och där kände jag en liten "bula". Men detta nu har jag haft i snart en vecka. Jag är livrädd att det är cancer/tumör där i huden eller inunder, eller i skallbenet eller i lymfsystemet. Jag har inte slagit mig vad jag vet, brukar ha stenkoll på när jag slagit mig. Strukturen på skallen där är ju inte helt slätt men jag känner liksom inget särskilt. Tyckte det kändes lite bättre en dag o glömde bort det men sedan kände jag där o kände det igen på kvällen när jag la huvudet på kudden på den sidan. Kan jag ta det lugnt? Kan jag avvakta ett tag? Använt olika shampo o jag vet att jag satt o kliade och rev mig i hårbotten innan detta kom, kan det vara en irritation/inflammation i huden av mitt riv/kli som inte går över för att jag trycker o har mig?

Emma

Dr Ulrik Narbe

Hej Emma. 

Detta låter helt ofarligt. Det är nog en broskknuta eller fettknuta som blivit lite inflammerad. Något som har med cancer att göra tror jag inte att det är. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-09-11

Allmänt om cancer

ID: 74794

Hej! Tjej 38 år. 164 cm och 59 kg Undrar vad det är ... / Louise

Hej! Tjej 38 år. 164 cm och 59 kg Undrar vad det är för småknutor man känner under huden över hela magen? Är det fettknutor/vävnad? Min syster sa att hon med har det. Jag har lite här och där, någon enstaka är lite "större" och "tydligare" än övriga. En som är liten aning större än övriga sitter åt vänster om naveln o lite uppför. Den är INTE stenhård o man får leta efter den. Jag är hypokondriker och tänker att det är en tumör. Mår bra för övrigt.

Louise

Dr Ulrik Narbe

Hej Louise. 

Det låter som helt ofarliga godartade knutor. Troligtvis fett knutor. Jag tror inte att det är cancer. 

Ulrik

PermalänkVisa

2017-09-10

Allmänt om cancer

ID: 74788

Hej igen! Jag glömde tillägga att jag har blödigt lite ... / Lina,25år

Hej igen! Jag glömde tillägga att jag har blödigt lite vid toalettbesök dom senaste 3 veckorna, kanske 3 gånger. Rött blod på pappret.

Lina,25år

Dr Ulrik Narbe

Hej Lina, 25 år. 

Ok, troligtvis ett litet blodkärl i slemhinnan som spruckit eller en liten hemorroid som blöder. Om det inte förvärras kan du ta det lugnt men om det skulle fortsätta blöda så ska du kontakta läkare för att få gjort en kontroll. Jag tror dock fortfarande inte att du behöver vara orolig för cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.