Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2017-07-25

Prostatacancer

ID: 74293

Vad betyder en fläck på skelettet vid röntgen av skelet ... / Mycket orolig sambo

Vad betyder en fläck på skelettet vid röntgen av skelettet efter prostatacanser som det verkar är på väg tillbaka efter att ha behandlats med strålning och hormoner för cirka sex år sedan.Är det ett tecken på att cansern har spritt sig dit?Psavärdet har ökat hela tiden från drygt 1,5 för ungefär ett halvår sedan till drygt 4 som det är i dag.

Tacksam för svar snarast.

Mycket orolig sambo

Dr Ulrik Narbe

Hej Mycket orolig sambo.

En "fläck" på skelettet kan betyda många olika saker. I bästa fall rör det sig om något helt ofarligt men risken finns, med tanke på din sambos tidigare prostatacancer, att det kan röra sig om återfall med spridning av cancern till skelettet. "Fläcken" måste utredas vidare så att man säkert kan säga vad detta är. Om det skulle vara prostatcancern som spridit sig så måste din sambo påbörja ny behandling mot cancern. Tur i oturen är i så fall att det idag finns mycket bra behandlingsalternativ mot sjukdomen som gör att man vanligen kan leva länge och må förhållandevis bra trots cancern.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-07-23

Tjocktarmscancer

ID: 74279

Hej! Har haft diffus magvärk i snart 6 månader näs ... / Fråga

Hej! 

Har haft diffus magvärk i snart 6 månader nästan alltid efter jag äter sen efter 2-3 släpper det och kommer oftast igen efter jag ätit! Mår annars bra pigg och god aptit men har lagt märke att jag har lite slem i/ runt avföringen! Något jag behöver söka för? Är 25 år.

Fråga

Dr Ulrik Narbe

Hej Fråga.

Det låter inte som cancersymptom. Skulle kunna vara magkatarr. Boka en tid till husläkare på din vårdcentral för en kontroll.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-07-23

Allmänt om cancer

ID: 74277

Hej! Jag undrar över en knöl jag har i nacken , på ... / Orolig

Hej! 

Jag undrar över en knöl jag har i nacken , på min högra sida precis vid hårfästet. Jag har länge haft sår där som jag brukar pilla bort. Men nu sen några veckor tillbaka vill den inte försvinna alls. Är som en ärta, men när jag pillat på den är den/klämt blir som en böna. Minskar efter ett tag i storlek om jag inte pillar på den. Min sambo kolla på den och sa att det ser ut som det finns något man kan klämma ur, men han fick inte ut något. Var lila i toppen. Den går utåt och inte rörlig, känns som den sitter i skinnet och inte innanför. Känns som en finne, men försvinner inte. Låter det som någon slags cancer eller kan jag avvakta? 

Tacksam för svar

Orolig

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig.

Knölen låter inte som en cancer men det är svårt att exakt säga vad det är utan att undersöka dig. Mest troligt är det en inflammerad hårsäck, talgkörtel eller någon annan helt godartad hudförändring. Om den skulle tillväxa eller ställa till mer besvär så kan du boka en läkartid för en kontrol för att få en diagnos. 

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-07-22

Gynekologisk Cancer

ID: 74274

Hejsan! Jag är en 21 årig tjej som sedan januari h ... / E.

Hejsan! 

Jag är en 21 årig tjej som sedan januari haft smärta i nederdelen av magen i perioder. Det har känts som mensvärk men inte kommit mens och magen har då svullnat upp som att jag var gravid. Hwr testat mig för könsjukdomar och tagit gravtest men allt negativt. För några månader sedan började jag även få konstiga flytningar, bruna och ibland nästan svarta.. är livrädd för att det är cancer.. var hos ungdomsmottagningen och hade bokat tid för gynundersökning men då kändes det bättre den dagen och då sa läkaren att det inte var någon idé att göra en gynundersöknig då för att man inte kan se något om det kändes bra. Ville ju inte direkt tvinga henne att kolla mellan benen på mig.. vad tror du det kan varà för fel?

E.

Dr Ulrik Narbe

Hej E..

Risken för att du skulle ha en cancer är mycket liten, Däremot kan det vara något annat som är fel och som behöver kontrolleras. Dina symptom skulle tex kunna stämma in på endometrios. Jag tycker att du skall träffa en gynekolog igen och att han/hon då också undersöker dig noggrant.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-07-21

Tjocktarmscancer

ID: 74267

En fråga om tjocktarmcancer kan molande magvärk vara de ... / Fundersam

En fråga om tjocktarmcancer kan molande magvärk vara det enda symtomet? Eller har man mer symtom vid tarmcancer?

Fundersam

Dr Ulrik Narbe

Hej Fundersam.

Teoretiskt kan detta vara enda symptomet men oftas finns även andra symptom såsom förändrade avföringsvanor, blod och slem i avföring, viktnedgång mm. I tidiga studium av coloncancer finns ofta inga symptom alls.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-07-21

Bröstcancer

ID: 74266

Kan en hårsäcksinflammation på kvinnobröster bli en inf ... / Undrar

Kan en hårsäcksinflammation på kvinnobröster bli en inflammatorisk bröstcancer? Kan en böld bli inflm brlstcancer? Eller det har inget som helst med varandra att göra?

Undrar

Dr Ulrik Narbe

Hej Undrar.

Svaret är nej på båda dina frågor.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-07-21

Allmänt om cancer

ID: 74265

Hej, jag har precis varit på min första kontroll efter ... / Jane

Hej, jag har precis varit på min första kontroll efter mikroinvasiv cervix cancer. Under kolposkopi hittade läk några förändringar som hon beskriver såhär: "Visar lite vulstigt körtelepitel vid yttre modermunnen. Mycket lätt slöjigt acetoupptag klockan 6 med diffusta kanter och antydd mosaik. Ingen jodnegativitet. Swedescore 3. Tar ett px klockan 6" Svar efter analys: Slutdiagnos: Px portio med reaktiva förändringar. Nu är min fråga vad är/kan detta va för förändringar?

Jane

Dr Ulrik Narbe

Hej Jane.

Ospecifika förändringar. Mer går inte att säga. Någon cancer är det inte.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-07-21

Bröstcancer

ID: 74263

Skrev precis om ömma nedaför vårtgården, är typ 1 cm ne ... / Jag igen

Skrev precis om ömma nedaför vårtgården, är typ 1 cm nedanför, skrev nog inte det. Består HELA bröstet av körtlar? Eller bara delar av bröstet? Kan man bli öm i tex 1 eller 2 körtlar i menscykeln eller ska det alltid vara i alla körtlar och i båda brösten? Jag har oftast bara i ett bröst o i ngn körtel/parti

Jag igen

Dr Ulrik Narbe

Hej Jag igen.

Hela bröstet är uppbyggt av körtlelstruktur och man kan mycket vår bli öm i enstaka delar av bröstet.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-07-21

Bröstcancer

ID: 74262

Hej! Jag är 38 år. Gjorde mammografi och ultralj ... / Tack för att du svarar

Hej! 

Jag är 38 år. Gjorde mammografi och ultraljud i Malmö slutet av november (alltså 8 månader sedan) på båda brösten. Samt punktionsprov på två ställen. Allt bra. Vävnad och körtlar. Skrivit till dig förr. I februar så fick jag ömhet på vårtgården i ena brösten ca 1 vecka före mens, när jag strök med fingern eller tryckte lätt på vårtgården så ömmade det. Pratade med bröstmott.sjuksköterska som sa att det var helt ofarligt och hon var säker på att det var hormonellt. Det satt i 2 dygn in i mensen och försvann sedan, upprepades inför mensen därpå. Sedan har det inte kommit igen. Frågade dig också och du höll med. Nu igår och idag (ca 1 vecka eller mindre till mens) har jag samma känsla fast denna gång precis NEDANFÖR vårtgården. När jag trycker lätt/stryker med fingern så ömmar det. Kände försr igårmorse, vet ej om det varit så innan, inget jag mätkt i så fall. Ser ingen finne, inget sår, syns ingenting. Känner lite här o där "mjuka" delar, om det är vävnad/körtlar kanske. För 1 månad sedan var jag hos en bröstkirurg i Malmö på bröstmott DrcJonas Manjer. Jag hade sökt dit själv pga av min enorma rädsla för cancer. Vi pratade mkt om min rädsla och han berättade om bröstet etc. Han gick igenom mina risker, utifrån min hälsa och ultraljud/mammografi för 8 månader sedan. Risken är mkt liten sa han, mammografin/ul hade av de två läkare på Unilabs klassars som en 1:a vilket är en mkt låg siffra, den lägsta på skalan sa han. Han kände igenom mina lymfar från nacken och ner o i brösten. Inget konstigt sa han. Små bröst och lätt att känna sa han. Gav mig och min man lite kloka råd/tankar. Kändes bra att ha varit där. Där jag nu är öm, i det området gjordes extra länge ultraljud då det var där jag kännt 2 knutor, detta var dock vävnad/körtlar. De är ff kvar och känns som ff likadant och samma storlek. Så min fråga till dig är: detta ömma är det något liknande det jag hade i februari, alltså hormonrelaterat i cykeln? Alternativt kanske ngn sträckning för det känns lite på revbenet som ligger där med (är smal så man känner även revben/bröstkorg)???? Tror du det är någon form av cancer, tex inflammatorisk cancer som är på gång? Alltså att dessa två dagar bara är före det kommer en inflm bröstcancer? Eller kan jag sluta oroa mig för cancer? Tänka att detta är ngt hormonellt eller ngt Ofarligt?

Tack för att du svarar

Dr Ulrik Narbe

Hej Tack för att du svarar.

Jag kan inte säga exakt vad dina besvär beror på men de är mest troligt helt ofarliga jag tycker inte att du behöver oroa dig för cancer. Din oro för cancer verkar dock vara ett stort problem. Mitt råd till dig är att söka psykologhjälp och att undvika frågespalter om cancer som denna då jag tror att det endast ökar din ångestnivå.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-07-21

Hudcancer

ID: 74260

Hej! Jag är en 32-årig man som är blond, ljus och ... / Anders

Hej! 

Jag är en 32-årig man som är blond, ljus och fräknig. Jag har inga stora mängder leverfläckar, men jag har en del som är ljust röda eller rödrosa. Jag har upptäckt en liten rodnad i hårbotten och det känns som en liten, liten bula under. Jag har i vanliga fall problem med hårsäcksinflammationer i hårbotten. Men den här rodnaden liknar mer ett ljusrött födelsemärke. Bör jag kolls upp hos läkare?

Anders

Dr Ulrik Narbe

Hej Anders.

Det låter inte särskilt alarmerande men för att säga säkert vad detta är behöver man undersöka dig. Du är själv orolig så jag tycker inte att det är fel att boka tid till läkare på din vårdcentral för en kontroll. Besöket behöver dock inte ske akut. Inom någon månad räcker gott.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.