Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2016-11-24

Allmänt om cancer

ID: 72204

Visst har man rätt att få kopia på röntgensvar? Väntan ... / vill veta

Visst har man rätt att få kopia på röntgensvar? Väntan att läkare ska ge besked kan vara mer än 14 dagar. Via vårdguiden har vi ju rätt att begära journaler..... eller hur? Det är en plåga att inte få veta!!! Vad har du för såsikt? Vet att många tycker att läkaren ska ge besked men har vi patienter inte rätt att själva läsa svaret???

vill veta

Dr Ulrik Narbe

Hej vill veta. 

Rent konkret tror jag nog att du skulle kunna få ut ditt svar tidigare om det finns tillgängligt. Nuförtiden finns det tex möjlighet att läsa sin egen journal på nätet. Jag tycker också att det är en för lång tid att vänta 14 dagar på ett röntgensvar. Det blir en onödig oro och ett psykiskt lidande för dig som skulle kunnat undvikas genom en snabbare tid till läkare. Förmodligen beror den långa väntetiden på att det är läkarbrist och det är synd men kanske svårt att göra så mycket åt på kort sikt. Samtidigt skulle jag bestämt avråda dig från att själv försöka jaga tag i ett svar för att sedan själv läsa detta utan tillgång till en läkares möjlighet att förklara vad svaret exakt betyder. Detta kan skapa ännu mer oro och lidande än att vänta på svaret. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-11-24

Bröstcancer

ID: 72201

Hej! När man trycker lite hårdare mot mitt ena brö ... / Madde

Hej! 

När man trycker lite hårdare mot mitt ena bröst gör det lite ont på ett område mot 'botten' av bröstet. Känns lite som ett blåmärke och är på undre halvan av bröstet. Upptäcktes först av en läkare när jag sökte för en annan sak. Då läkaren tryckte rätt hårt på båda samtidigt trodde jag då det gjorde ont på båda men så är det inte utan det är bara det ena. Blir lite fundersam eftersom han frågade så noga om det kändes på båda. Skulle det kunna vara symptom på bröstcancer? I övrigt hittade läkaren inget avvikande. Är 34 år.

Madde

Dr Ulrik Narbe

Hej Madde. 

Låter inte som cancer. Om symptomen skulle förvärras trycker jag dock att du ska kontakta läkaren igen och be att få en remiss för mammografi/ultraljud. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-11-24

Bröstcancer

ID: 72200

Hej! När man har fått diagnosen bröstcancer vilka ... / Nyfiken

Hej! 

När man har fått diagnosen bröstcancer vilka symptom kan man få? Jag vet att alla har olika symptom beroende på cancerns storlek, spridning till lymfkörtlar, hormonkänslighet, tillväxthastighet, HER2-status, men skulle vilja veta allmänt!

Nyfiken

Dr Ulrik Narbe

Hej Nyfken. 

Oftast har man inte så mycket symptom, ibland inga alls. Endel känner tumören i bröstet som en förhårdnad. Ibland kan man bli svullen och öm i bröstet men långt ifrån alltid. Man kan också få indragen bröstvårta pga tumören. OM det finns spridning till lymfkörtel/lymfkörtlar i armhålan kan detta vara helt symptomlöst men ibland kan man känna en förhårdnad förstorad körtel och ibland även en svullnad och ömhet. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-11-24

Allmänt om cancer

ID: 72197

Hej! Jag tog lite prover på min vårdcentral då bl. ... / Eva

Hej! 

Jag tog lite prover på min vårdcentral då bl.a. ALP , det visade sig att den var lätt förhöjd med ett värde på 2.02, jag tog om provet efter en månad och då var det 2.04 dom övriga leverprovera var bra. Nu har jag blivit kallad till ultraljud lever och min fråga är är detta prov kan ge misstanke om cancer ? Jag har inte ont någonstans men är lite överviktig . Känner mig orolig över detta. 

Mvh Eva

Eva

Dr Ulrik Narbe

Hej Eva. 

Det är tämligen osannolikt att ditt lätt förhöjda ALP-värde skulle bero på en bakomliggande odiagnosticerad cancer. Betydligt mer troligt är att du normalt ligger lite högre än genomsnittet i ditt ALP utan att du för den sakens skull är sjuk. Jag tycker ändå att det är bra och klokt att man gör ett ultraljud för då kan man utesluta att det finns någon sjukdom i lever/galla/bukspottskörtel. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-11-23

Allmänt om cancer

ID: 72192

Jag har krampliknade smärta typ mensvärk som kommer o g ... / Linköpingsbo

Jag har krampliknade smärta typ mensvärk som kommer o går. Vissa dagar känner jag det inte alls, vissa dagar värker det i ca 2 timmar o sen släpper det. Känns som mensvärk i dedre delen av mageni ibland tycker jag det värker ner i bäckenet. När gaser i magen går o vid toalettbesök lättar det ibland. Känns som nu kommer mensen o nu blir jag bra. Jag är opererad för livmodercancer 2014 Figo1 ingen efterbehandling. 2 år innan min cancer upptäcktes hade jag mensvärk vid 62 års ålder. Trodde den skulle gå bort vid operationen. Läkarna säger att min mensvärk hade inget med min tidiga cancer att göra. Jag har gjort MR-röntgen med kontrat nedre buk, cystoskopi, CT-skiktröntgen. Läkarna kan inte se något på dessa undersökningarna. Min mage ser sne ut tarmarna ligger mera till höger, men det är inget att göra åt. Nu till min fråga vad är det som värker kan det vara bäckenet. Läkarna kan inte hjälpa mig, jag tror bara att jag har cancer. Om man skulle ha cancer skulle läkarna ha upptäckt det med så många undersökningar som jag gjort. Vad tror doktorn?

Linköpingsbo

Dr Ulrik Narbe

Hej Linköpingsbo. 

Jag är övertygad om att man skulle ha upptäckt en cancer hos dig om en sådan funnits så på den punkten bör du kunna känna dig lugn. Tråkigt bara med dina smärtor som verkar svårbehandlade och svåra att hitta någon tydlig förklaring till. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-11-23

Bröstcancer

ID: 72190

Hej Mitt namn är Cecilia och jag har opererats för ... / Cecilia

Hej 

Mitt namn är Cecilia och jag har opererats för bröstcancer och genomgått cytostatikabehandling. Nu kommer jag att strålas i 5 veckor. Jag har fått veta att mm efter något år kan rekonstruera bröstet. Kan alla få ett nytt bröst? Jag har även hört att strålningen kan påverka detta. Jag är bara 35 år och det känns jobbigt att se ett liv framför mig där jag aldrig kan ha två bröst igen. Vore bra att veta lite om förutsättningarna. 

Tack! Med vänlig hälsning, Cecilia

Cecilia

Dr Ulrik Narbe

Hej Cecilia. 

Om man gjort en mastektomi där hela bröstet tagits bort och sedan genomgår strålbehandling brukar man behöva vänta upp till 2 år innan man kan opereras. Detta för att vävnaden skall "mogna" och komma i balans igen efter behandlingarna för resultatet av operationen blir då optimalt och risken för kompilationer minimeras. Operationen görs på plastikkirurgisk klinik och dit kan din bröstkirurg eller onkolog remittera dig när tiden är inne. Slutresultaten av denna typ av operationer brukar bli mycket bra. Man bygger upp ett "nytt bröst" med kroppsegen vävnad. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-11-22

Allmänt om cancer

ID: 72186

Hej! Jag undrar vad tumörfeber är och när den uppk ... / 1971

Hej! 

Jag undrar vad tumörfeber är och när den uppkommer? Kan feber vara ett tecken på tumör?

1971

Dr Ulrik Narbe

Hej 1971. 

Tumörfeber är ett ganska ospecifikt symptom och brukar ofta finnas om man har en cancer som är ganska utredd i kroppen. Tumören påverkar kroppen på ett komplicerat och delvis okänt sätt vilket gör att den reagerar med feber. Vid vissa tumörer beror febern troligen på inflammation och vid andra på att cancern producerar något ämne som kan trigga igång feber, men det finns säkert ytterligare fler orsaker. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-11-22

Allmänt om cancer

ID: 72182

Jag har panik nu! För några dagar sedan vad ekar värk i ... / Alexandra

Jag har panik nu! För några dagar sedan vad ekar värk i min ena axel, och kände på ovansidan på den och där kände jag som en liten mjuk vätdkefylld kudde typ 0,2-0,3 mm alltså pyttelitet. Men det fanns där. Kändes inte som en lymfkörtel dom är ju mer elastiska. Tyckte jag kunde känna samma sak på andra sidan. Googlade detta och det står lymfom ? Man blir sjukt orolig. Vad kan det vara ? Om man känner igenom kroppen tycker jag man bitter små körtlar precis överallt. Mår bra annars, förkyld för 3 veclor sedan.

Alexandra

Dr Ulrik Narbe

Hej Alexandra. 

Detta låter inte som lymföm för mig. Du bör kunna vara lugn. Axelbesvären är troligtvis helt godartade och kommer förmodligen att bli bättre av sig själv. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-11-22

Tjocktarmscancer

ID: 72180

Hej! Jag har i över två månader haft obehag en bit ... / Orolig

Hej! 

Jag har i över två månader haft obehag en bit upp i ändtarmen. Det trycker, svider och killar. Trycker på konstigt när jag böjer mig ner. Fått plattare avföring och har hemorrojder , yttre och precis innanför. Får som krampliknande ibland. Är detta symtom på ändtarmscancer. Är så orolig. Väntar på tid till endoskopi men lång väntetid. Läkaren säger att man brukar få nattliga svettningar vid cancer. Stämmer det vid tarmcancer? 

Tacksam för svar

Orolig

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig. 

Det mest troliga är att dina tarmbesvär beror på hemmorroiderna och kanske en allmän irritation i slemhinnan men cancer måste uteslutas och det är bra att en endoskopi är beställd och på gång. OM dina besvär kraftigt förvärras måste du meddela din läkare det så att man i så fall ser till att undersökningen prioriteras upp och görs snabbare. Svettningar kan förekomma vid olika typer av cancer ffa vid lymfom. Man kan dock svettas mycket även utan cancer så symptomet är att betrakta som ganska specifikt. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-11-22

Allmänt om cancer

ID: 72179

Hej jag undrar om kosttillskott Silicea Hud/Hår/Naglar ... / Karin

Hej jag undrar om kosttillskott Silicea Hud/Hår/Naglar som innehåller bl.a kisel,mangan,selen etc om man tar 1 om dagen enligt rek. i ca 6 mån på något sätt kan orsaka cancer? Hur är det med tillskott av magnesium? Ibland läser man att vissa saker är farligt o kan orsaka cancer.

Karin

Dr Ulrik Narbe

Hej Karin. 

Vad jag känner till så finns det inget som talar för att dessa tillskott skulle öka risken för cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.