Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2017-04-10

Allmänt om cancer

ID: 73297

Hej doktorn! Jag är en tjej på 36 vintrar och som ... / orolig och tacksam för svar

Hej doktorn! 

Jag är en tjej på 36 vintrar och som har två frågor som inte direkt hör ihop med varandra: i Vintras så hade jag lite problem med molvärk som kom och gick lite kring högra skulderbladet. Jag skrev till dig ett par gånger angående det ärendet och du trodde inte att det var fråga om nån cancer. Jag var mycket orolig för levercancer pgr av att jag som jag tidigare uppgav har festat en del i mitt liv. Men molvärken försvann och jag har inte haft den på ett tag. Men i början av mars hade jag nån slags magvirus i en vecka ungefär med diarre och illamående. var på vårdcentralen och passade på att be läkaren ta olika leverprover och andra prover. Fick svar att proverna ser bra ut men det var ett lever värde Alat som var lätt förhöjt. Läkaren sa att det troligtvis kunde vara relaterat till att jag haft nåt slags magvirus. Men att det ska tas om i maj för säkerhets skull. Kan det vara nåt leverknas som cancer trots att övriga leverprover var bra? Det trodde inte läkaren men man vet ju aldrig. Har inga problem med magen längre eller så. Sedan några veckor tillbaka så kan jag känna till och från att halsen känns lite spänd och med lite klumpkänsla ibland, samt att jag tycker ibland att maten känns som att den passerar lite trögare ner. Har inte hosta eller satt i halsen vid födointag, men känns ibland som att det är en liten matrest kvar i halspartiet efter måltiden som åker vidare först när jag dricker vatten. Och ibland när jag rapar efter måltid så kan det tex åka upp en liten osmält bit tex en liten gurkbit som stör en stund. Lite svårt att förklara och jag mår bra för övrigt, bara rätt så stressad, kan det ha ett samband eller tror du att detta kan vara cancer i matstrupen eller hals eller luftstrupe?

orolig och tacksam för svar

Dr Ulrik Narbe

Hej orolig och tacksam för svar.

Jag tror precis som din läkare att detta inte är något farligt, dvs ffa inte någon cancer varken i levern eller i hals/matsrupe/luftstrupe.Avvakta även de nya symptomen i halsen och se om de spontant blir bättre på några veckor. Cancer i dessa områden i din ålder är mycket ovanligt.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-10

Bröstcancer

ID: 73292

Om man känner ofta, dvs flera ggr om dagen i flera veck ... / Undrande

Om man känner ofta, dvs flera ggr om dagen i flera veckor på ett område på/i bröstet, kan man få lite "ONT" där då, och ev bli lite "SVULLEN"?

Undrande

Dr Ulrik Narbe

Hej Undrande.

Svar: Ja.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-10

Lungcancer

ID: 73290

Hej! Jag är mycket orolig för min mamma. Hon är 63 ... / Maria

Hej! 

Jag är mycket orolig för min mamma. Hon är 63 år och har rökt i 45. Hon har i flera år haft en besynnerlig torrhosta och har nu gjort en CT-röntgen över thorax. CT-röntgen visar att "hon har en förändring, en 5 mm stor knuta i lungan." Hon har blivit remitterad till cancercentrum. Läkaren lugnade dock ner henne och sa att hennes snabbsänka vore jättehög ifall det vore cancer och det är den inte, den låg på 20 om jag minns rätt. Men jag är fortfarande orolig, jag hittar inget på internet som säger att snabbsänka har med cancer att göra?

Maria

Dr Ulrik Narbe

Hej Maria.

Det går inte att dra några säkra slutsatser av en snabbsänka i detta fall. Man har hittat en förändring i lungan hos din mamma som är rökare och man måste självfallet utreda denna och ta reda på om den är godartad eller om det är en liten cancer. Det behöver inte alls vara en cancer utan kan mycket väl vara en helt godartad förändring. Förändringen är väldigt liten och om det skulle visa sig vara en cancer så är den troligen mycket tidigt upptäckt och då finns det chanser att ge en botande behandling. 

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-08

Allmänt om cancer

ID: 73279

Vad menas med endocervikala köttla / Jane larsson

Vad menas med endocervikala köttla

Jane larsson

Dr Ulrik Narbe

Hej Jane Larsson.

Endocervikala området är en specifik del i underlivet där det bland annat finns körtlar.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-07

Allmänt om cancer

ID: 73276

Hej! Jag är 15 år och har en knuta som går från un ... / Felicia 15 år

Hej! 

Jag är 15 år och har en knuta som går från under min knäskål till knävecket ( åt höger , innåt ) ungefär och gör ont när man trycker på det. Jag är jätte rädd för om det är cancer men mamma säger att det bara är en muskel knuta. Vad tror du kan det, vara cancer eller är det bara en muskel knuta? Vad ska jag göra?

Felicia 15 år

Dr Ulrik Narbe

Hej Felicia 15 år.

För att säga mer säkert vad detta kan vara måste man undersöka dig. Att det skulle vara cancer tror jag inte alls. Om du inte blir spontant bättre inom några veckor så tycker jag att du ska boka tid hos läkare på din vårdcentral för en kontroll.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-07

Allmänt om cancer

ID: 73274

Hej Har gått med besvär i tre år som förvärrats o ... / Ängel

Hej 

Har gått med besvär i tre år som förvärrats o blivit flera järn och blodvärde som sjunker svullen mage utan anledning kan komma när som helst dygnet runt har gått på fodmap fått antibiotika som hjälpt två veckor men sedan kommit tillbaka bajstransplantation två ggr men kommit tillbaka efter användning av antibiotika behandling. listan är lång svullen i nacke och värk i bakhuvud höger sida, svullen mage med illamående o trötthet svullen under trampdyna då o då, svullen i tumme pekfinger långfinger ringfinger då o då. Får monofer ca varannan till var tredje månad tar aranesp sprutor när hb sjunker till 130 80 mg Läkarna tagit många prover men är rädd att de missat något går o tänker på cancer hela tiden men det känns som att de inte bryr sig vill ha tips om vad man mer kan göra eller om det är prover de missat har en kronisk sjukdom i grunden kallad morbus osler men alla dessa symtom jag bär på kan inte vara denna sjukdom jag är påläst om den o jag blöder inte mycket. har gått till sjukgymnast för min navke men hon vill inte göra något förrän jag blivit röntgad ska bli det om ca en månad hon tror att det har med mitt immunförsvar att göra jag vet varkens ut eller in hjälp mig att komma vidare bor i malmö där sjukvården är enormt ansträngd orkar inte mer

Ängel

Dr Ulrik Narbe

Hej Ängel.

Man bör göra en fullständig tarmundersökning (gastroskopi, rekto+coloskopi samt tunntarmsundersökning med kapselendoskopi) och en skiktröntgen. Man bör också utesluta fördoämnesöverkänslighet och glutenintolerans. 

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-07

Bröstcancer

ID: 73271

Hejsan! Jag behandlas med cellgift mot spridd brös ... / Majas mormor

Hejsan! 

Jag behandlas med cellgift mot spridd bröstcancer. Jag undrar om konsumtion av gurkmeja kan interferera negativt eller positivt när det gäller att döda cancercellerna?

Majas mormor

Dr Ulrik Narbe

Hej Majas mormor.

Att det skulle finnas någon positiv effekt tror jag inte. Däremot skulle gurkmeja kanske kunna interagera med cytostatikan och göra effekten osäker. Mitt råd till dig är att inte använda gurkmeja under behandlingen.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-06

Allmänt om cancer

ID: 73268

Kan en genomgången cmv-virusinfektion ge cancer senare ... / Cmv78

Kan en genomgången cmv-virusinfektion ge cancer senare i livet? Hade en ganska svår infektion för 13 år sedan med diarreer och trötthet i en vecka. Prover togs och det var cmv. Kan det ge mig xancer senare i livet? :(

Cmv78

Dr Ulrik Narbe

Hej Cmv78.

Vg se svaret på fråga ID=73267.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-06

Allmänt om cancer

ID: 73267

Hej! Jag undrar om man har mer risk för cancer om ... / Cmv78

Hej! 

Jag undrar om man har mer risk för cancer om man haft en CMV-virusinfektion? Jag hade det för 13 år sedan när jag var sjuk i lvrigt och reagerade starkt med diareer och flrstorad mjältöte/lever. Läste nu om cmv-virus i tumörer och är lite rädd att jag kan utveckla nån cancer av detta? 

Mvh H

Cmv78

Dr Ulrik Narbe

Hej Cmv78.

Du behöver inte vara orolig för att ökad cancerrisk.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-06

Allmänt om cancer

ID: 73262

Hej doktorn. Opererad för bc våren 2014. Strålades ... / Matte

Hej doktorn. 

Opererad för bc våren 2014. Strålades därefter. Äter tamoxifen, har passerat klimakteriet och gör gynkontroll varje år. Nu senast sa doktorn att livmoderslemhinnan är förtjockad men att det inte är någon risk såvida jag inte får en blödning. Det togs inget prov. Är detta ok? Blev lite fundersam när jag läste fråga 73128.

Matte

Dr Ulrik Narbe

Hej Matte.

Om du undersökts av en gynekolog så tycker jag inte att du behöver vara orolig. Rådet att vara uppmärksam och söka åter vid en blödning håller jag helt med om.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.