Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2017-01-19

Gynekologisk Cancer

ID: 72631

Hej. Gjorde en konisering igår (grad 3) och det gj ... / Emma

Hej. 

Gjorde en konisering igår (grad 3) och det gjorde fruktansvärt ont trots dubbel dos med lokalbedövning, är det normalt? Nu funderar jag över hos stor risk det är att få nya cellförändringar då jag har förstått det som att man smittas av ett virus? Har även hört att nikotin kan försvåra för kroppen att läka ut cellförändringar på egen hand, stämmer det? Mvh Emma

Emma

Dr Ulrik Narbe

Hej Emma. 

Hur ont det gör kan säkert variera en del. Risken för dig att  få nya cellförändringar är inte jättestor men du ska fortsätta gå på cellprovskontroller när du blir kallad. Nikotin ska du helst undvika av många anledningar. Hur stor påverkan det har på cellförändringar vet jag inte. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-01-19

Allmänt om cancer

ID: 72630

Hej jag läste på Cancerfonden.se olika symptom av cance ... / Jonathan S

Hej jag läste på Cancerfonden.se olika symptom av cancer. Ena symptomen var sår och blåmärken dyker upp av okänd anledning, jag har haft ett mörktblått/ svart blåmärke på min stortå, jag har inte slagit i det och det gör inte ont, kan det vara något tror du? Är såå himla orolig för att ha cancer någonstans i kroppen / Jonathan 13 år

Jonathan S

Dr Ulrik Narbe

Hej Jonathan S. 

Ditt blåmärke låter för mig inte alls som någon som har med cancer att göra. Helt vanliga blåmärken kan uppstå spontant och utan att man slår i något. Om du avvaktar någon vecka så tror jag att blåmärket försvinner av sig själv. Cancer är dessutom oerhört sällsynt vid 13 års ålder. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-01-19

Allmänt om cancer

ID: 72628

Jag undrar, om man lämnat allmäna blodprover som tex hb ... / Orolig

Jag undrar, om man lämnat allmäna blodprover som tex hb, leverprov, njurprov, vita blodkroppar och sköldkörtelprov, crp. När de säger att de är normala, menar dom då att det inte indikerar på att något är fel? Sköldkörtelprovet tex var normalt i oktober och året innan igen och tidigare. Bad dom ta det när de ändå skulle ta de andra proverna för jag fryser alltid och gjort senaste 2 åren (iof gått ner i vikt på eget bevåg -14 kg på 2 år) väger 56 kg nu och är 164 cm lång. Det här sköldkörtelprovet hade det visat något avvikande om jag hade haft en sköldkörtelcancer? Hade något av proven visat något avvikande vid en lymfkörtelcancer? Eller kan alla dessa prover vara helt normala trots en cancer i sköldkörtel/lymfarna? Jag är 38 år kvinna. Aptit, förvisso lite trött men inget som är avvikande jämfört med andra vid denna årstid.

Orolig

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig. 

Om alla dessa prover är normala så är risken för att du skulle ha en sköldkörtelcancer mycket mycket liten. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-01-18

Gynekologisk Cancer

ID: 72619

Hej, Haft små knutor i omgångar på insida av yttre ... / Orolig

Hej, 

Haft små knutor i omgångar på insida av yttre blygdläpparna, en i taget och i omgångar. Nu har jag en pytteliten, hård som går att flytta runt. Haft den i alla fall ett halvår. Tog en spegel och tittade idag och ser den samt 2-3 leverfläckar på insidan. Kan man ha ofarliga leverfläckar där? Tog cellprov för ett halvår sen och det var bra. Hon som utförde cellprovet sa inget om något ovanligt. Om detta är farligt, vad ska jag vara uppmärksam på?

Orolig

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig. 

Man kan ha helt ofarliga leverfläckar där. Du ska vara uppmärksam på om de skulle tillväxa, ändra färg/form, klia/blöda. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-01-18

Allmänt om cancer

ID: 72618

Hej jag är en tjej på 50 år som har en fråga...jag har ... / Orolig

Hej jag är en tjej på 50 år som har en fråga...jag har haft mycket problem med min tunga s0 jag har varit hos läkare som säger att det är geografisk tunga.. jag har haft stora problem i snart en månad...nu är den bättre men då började jag känna en konstig lukt i min näsa...stark röklukt fast ingen röker och jag har aldrig rökt...den har suttit i 4 dagar nu riktigt obehagligt. Läste att det kan vara symtom på hjärntumör och blir jätteorolig...bör jag söka hjälp?

Orolig

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig. 

Jag tycker att du ska avvakta några veckor och se om den konstiga luktupplevelsen försvinner. Med tanke på att du inte har några andra avvikande neurologiska symptom så är risken för att du skulle ha en hjärntumör mycket liten. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-01-17

Bröstcancer

ID: 72616

Hej, hösten 2015 drabbades jag av bröstcancer, höger br ... / gripto

Hej, hösten 2015 drabbades jag av bröstcancer, höger bröst opererades bort och jag fick tamoxifen pga att tumören var hormonkänslig. Jag har inte ätit några tamoxifen alls. I december fick jag en hjärntumör - glioblastom, en primärtumör och ingen metastas. Spelar det någon roll för hjärntumören om jag äter tamoxifen eller inte?

gripto

Dr Ulrik Narbe

Hej gripto. 

Nej, hjärntumören är helt frikopplad från bröstcancern och kan så vitt jag vet inte påverkas varken positivt eller negativt av Tamoxifen. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-01-17

Bröstcancer

ID: 72609

Hur vanligt är en snabbväxande bröstcancer i min ålder ... / 1979

Hur vanligt är en snabbväxande bröstcancer i min ålder 38 år? På unilabs frågade jag en gång då jag hade godartade vävnadsknölar. De sa att det är mycket sällan de ser snabbväxande/aggressiv. Hur vanligt är en inflammatorisk bröstcancer? Varför får man det? Jag tror jag fått det om bakfoten, att det är bakterier som blir till cancer? Är nog inte helt rätt jag hört? Stämmer det att det är ca 600 st under 40 år om året i Sverige som får bröstcancer? Mindre än 5% Jag tänker att jag blir 38 år och att snart får jag bröstcancer om jag inte redan har det för jag närmar mig 40. Vart jag än läser/tittar/hör (facebook, tidningar,tv och i samhället) så är det ofta om kvinnor under 40 som fått bröstcancer och då blir jag jätterädd och tänker att det verkar vara många. Eller beror det på att det "uppmärksammas" mer och på annat sätt än de äldre? Jag äter inga preventivmedel och jag har en cykel på 23 dagar. Fick mens vid 12 årsåldern. Har små bröst och mycket knölar. Nya knölar jämt som aldrig försvinner och förvisso inte ökar heller. Tänker att dessa faktorer innebär större risk att jag får bröstcancer? Ingen ärftlighet vad vi vet. Normalviktig och icke rökande Fick barn när kag var 25 1/2 år, 28 år och 32 år MEN tyvärr kunde jag INTE amma någon av dem. läste att 80% av alla bröstknölar är godartade, stämmer det?

1979

Dr Ulrik Narbe

Hej 1979. 

Du har rätt, bröstcancer före 40 års ålder är ovanligt. Jag tycker inte att du ska behöva går runt och oroa dig för cancer. Däremot skall du naturligtvis gå på hälsokontroll med mammografi när du blir kallad för detta vid 40 års ålder. Du verkar inte heller ha några särskilda riskfaktorer för bröstcancer. Inflammatorisk cancer är en ovanlig typ av bröstcancer. Du har rätt i att de allra flesta tumörer i brösten som utreds visar sig vara godartade och inte cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-01-17

Allmänt om cancer

ID: 72607

Har senaste tiden känt mig svullen, haft en brännande k ... / Therése

Har senaste tiden känt mig svullen, haft en brännande känsla i magen och bröstet och hittade en öm punkt snett ovanför naveln lite till vänster när jag klämde på magen. Känner denna endast när jag står eller sitter. Vad kan detta vara? Är 28 år och orolig för cancer. Har googlat väldigt mycket och symtomen stämmer in på många olika sjukdomar. Försöker bli gravida med andra barnet men misstänker att jag inte har någon ägglossning... Tänkte först om det kunde vara någon cysta. Har bokat gyn och vårdcentral. Tacksam för svar. 

MVH, Therése

Therése

Dr Ulrik Narbe

Hej Therése. 

Det är väldigt svårt att säga vad det är som orsakar ömheten, särskilt utan att undersöka dig. Att det skulle vara något cancerassocierat är osannolikt vid din ålder. Mest troligt är detta ett övergående helt ofarligt tillstånd. Bra att du bokat tid till läkare för kontroll för säkerhets skull. Jag tror att du kommer att få ett lugnande besked. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-01-17

Allmänt om cancer

ID: 72606

Fått som små nervryckningar/vibrationer i min ena kind ... / Maggan

Fått som små nervryckningar/vibrationer i min ena kind vid 2 tillfällen. Det liksom bubblar under huden. Har båda gångerna kommit efter att jag torkat mig rätt hårt i ansiktet med handduk. Sitter i ca 15 min. Är alltid orolig för allt som avviker med kroppen....är detta något att oroa sig för? Frisk för övrigt. Tränar 2-3 ggr i veckan. Hoppas på lugnande svar!

Maggan

Dr Ulrik Narbe

Hej Maggan. 

Det låter som en nervretning. Om det kommer och sedan försvinner igen så skulle jag säga att detta inte är något att oroa sig för. Risken för att symptomen skulle vara sammankopplade med en oupptäckt cancer är mycket mycket liten. 

Med vänlig hälsning. Ulrik 

PermalänkVisa

2017-01-16

Allmänt om cancer

ID: 72599

Hej! Ville bara ställa ytterligare en följdfråga t ... / ledsen ångefylld tjej

Hej! 

Ville bara ställa ytterligare en följdfråga till id nr 72490 som var min senaste. Det är så att nu har det gått 15 dagar sedan nyårsdan och jag har fortfarande ont som kommer och går dagligen vid högra skulderblandspartiet. smärtan sitter mest där vid ryggraden precis där skuldran ska börja. Känner smärtan mest när jag andas in och gör vissa rörelser. Lite bättre när jag sitter still. Läste att 50 procent av alla sorters rygg, axel, skuldra ont härstammar från magen så är det mest troligt att smärtan kommer från nåt sjukt organ i magen? Kan det vara cancer ändå eftersom det inte gått över på två veckor? Har inte druckit mer sen nyår. Kan värk på det stället komma från levern? om levern är sjuk eller ha bildat tumörer borde jag inte ha andra symptom än bara ont just där? eller kan det ibland vara enda symptomet? För två år sedan när jag var 33 år så opererade jag bort gallblåsan pgr av gallsten. efter operationen med samtalet med kirurgen så frågade jag hur min lever såg ut och han sa att den såg fin ut. Skulle han ha sett om jag hade haft början till skrumplever eller så? eller kan jag ha hunnit utveckla det på bara två år? jag försöker leva hälsosammare nu men har ångest efter att jag har druckit mig berusad på vin så många gånger sedan omkring tidiga 20 årsåldern. EJ alkoholist, brukade inte dricka i veckorna osv, alltid skött mitt jobb inom vården osv. Men har kunnat festa till med flera glas både fre, lör vissa veckor och vet att det är skadligt. Har som sagt börjat ett nytt sundare liv men signalerar smärtan att det är för sent? att levern har gett upp och jag är döende??

ledsen ångefylld tjej

Dr Ulrik Narbe

Hej ledsen ångefylld tjej. 

Jag tror att din smärta kommer sig av något helt ofarligt tillstånd. Jag tror inte att du har någon cancer eller skrumplever. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.