Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Cancer

2017-02-19

Allmänt om cancer

ID: 72863

Hej de är så att jag är en tjej på 21 år som oroar mig ... / Orolig tjej!!!

Hej de är så att jag är en tjej på 21 år som oroar mig för cancer. Mina symptom är får knölar ibland nedanför rumpan som kommer och går, de sitter alltid i huden och är ca 1- 1/2 cm. Enorm trötthet, äter dock lexaxin så vet inte om de kan bero på det, och har två "knölar" som sitter i huden som är som "ärr" visade upp dessa för en läkare och läkaren sa att de va ett fibrom. Men har inte berättat om alla min symptom så tänkte attt jag skriver här. Sen har jag huvudvärk till och från, bara från ett ställa i huvudet, vänster sida precis där huvudet möter nacken och det är som ilningar som kommer ibland. Jag röker men försöker verkligen sluta röka. Och jag ska lyckas! Men borde jag vara orolig??

Orolig tjej!!!

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig tjej!!!. 

Det är mycket ospecifika symptom du har. Knölar som kommer och går är inte cancer. Du är ett "fall" för en husläkare på vårdcentralen som får göra en allmän undersökning och värdera alla dina symptom. Jag tror inte att de beror på cancer. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-19

Allmänt om cancer

ID: 72862

Hej Jag har skrivit förut där jag frågade om de ku ... / Fia81

Hej 

Jag har skrivit förut där jag frågade om de kunde vara matstrupscancer eller någon annan cancer jag har eftersom de känns konstigt på höger sida av ryggen strax under skulderbladet när jag sväljer. De känns nästan uteslutande då när jag sväljer kallt. Och ibland när jag sväljer saliv. Det försvann sedan och vart helt borta i 1 vecka.Sen kom de tillbaka. Men inte lika kraftigt. Det kommer och går lite. Jag har även på senare tid upplevt att de känns som jag har en luftbubbla i strupen.Som varken kommer upp eller ner.Det kommer ingen rap fastän det känns som de skulle behöva.Detta kommer och går de med.Det känns inte hela tiden. Jag har inga problem att svälja. Har provat omeprazol...de funckade inte.Provade sen ett annat märke och då blev de ev bättre. Kan de vara cancer?Eller är de nån form av reflux? Jag har ingen halsbränna eller ont. Jag funderar också på om t.ex omeprazol skulle hjälpa mot symptomen av matstrupscancer, sådär i början? Jag är 35 år gammal och tjej.

Fia81

Dr Ulrik Narbe

Hej Fia81. 

Det låter inte som om detta är cancerassocierade besvär. De cancertyper du är orolig för är dessutom extremt sällsynta i din ålder. Jag tror dina besvär beror på något helt ofarligt tillstånd. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-19

Bröstcancer

ID: 72861

Hej! Avslutad behandling för bröstcancer för snart ... / Stressad 66

Hej! 

Avslutad behandling för bröstcancer för snart 4 år sedan. Endokrin behandling med zoladex och anastrozol har fått benskörhet så äter alendronat 1 tablett/vecka. Har haft ont i en axel sedan i oktober och sökte hjälp för lite drygt en månad sedan. Sjukgymnast har böjt, vändit och vridit och säger inflammation i ett muskelfäste, har gjort sjukgymnastik i tre veckors tid men har inte blivit bättre. Han ville ge en kortisonspruta i axeln men då sa läkaren stopp. Det måste uteslutas metastaser i axeln. Jisses, kan väl säga att stressnivån blev hög. Jag har tid hos läkaren på torsdag och han sa att en MR troligtvis blir aktuell.....Är det vanligt att en spridning sätter sig i en axel och/eller en muskel? Det känns ingen knuta eller något annat ovanligt, endast mycket öm på vissa ställen i axeln men nu mycket orolig :(

Stressad 66

Dr Ulrik Narbe

Hej Stressad 66. 

Det förekommer att bröstcancer kan sprida sig till skelett tex i axeln men det är ganska ovanligt. I ditt fall låter detta som något helt ofarligt med inflammation precis som sjukgymnasten är inne på. Din läkare vill dock utesluta cancer för säkerhets skull, inte för att han/hon har någon stark misstanke. Man vill ju absolut inte missa något. Tycker det låter bra att man gör en MR som både kan utesluta cancer och även diagnosticera inflammation i muskelsenor mm. För mig vakar det som om du är i goda händer hos en bra och noggrann läkare.oroa dig inte för mycket för MR, jag tror du kommer att få ett lugnande besked gällande cancer när den är gjord. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-19

Gynekologisk Cancer

ID: 72855

Hej! Jag har skrivit till dig tidigare. Jag är k ... / Rädd

Hej! 

Jag har skrivit till dig tidigare. Jag är kvinna som blir 38 år i år. Bokat tid till gynekolog på torsdag 23/2. Upprepar att jag och min man bara varit med varandra och ingen innan vi träffades. Ingen otrohet. Jag har INGA preventivmedel. Min man är stereliserad. Mina 5 cellpover har varit normala det senaste år 2014. Så det är dax till hösten igen med nytt cellprov. Jag var hos gynekolog i november och för 5 veckor sedan. Där på vaginalt ultraljud såg livmoder/äggstockar bra ut. Jag var där av anledning att jag hade ont i vänster sida. Jag är rädd att jag har slidcancer/livmodershalscancer etc Förra mensen såg ut så här: Dag 1-5 mens (tonar ut på dag 5) Dag 6 inget Dag 7 sent på kvällen liten brungul flytning Dag 8 samma sak men med en liten blodstrimma Denna mensen: Dag 1-4 mens (mensvärk) Dag 5 lite smått på pappert när jag kissat klockan 15.00 en flytning brungul med lång röd blodtråd (mensvärk) Dag 6 klockan 22.00 en gul ljusbrun flytning (mensvärk) Dag 7 (idag) flera små små gula flytningar med små små röda blodstrimmor (mensvärk) Även lite magont (kan bero på min oro) Är detta mensen som kommer än som rester? Alltså att det tar lite tid för det sista att komma ut (har ju en del vecka). Det är ju liksom tidigare i anslutning till mensens slut. Eller är det cancer?

Rädd

Dr Ulrik Narbe

Hej Rädd. 

Mitt svar är detsamma även denna gång (jag tror att du nu skrivit in och frågat samma sak vid närmare 10 tillfällen). Var god se svaren på dina tidigare frågor. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-18

Allmänt om cancer

ID: 72852

Hej. Mitt namn är Emma J. och har precis fyllt 14 ... / Magsäckscancer, mormor

Hej. 

Mitt namn är Emma J. och har precis fyllt 14 år. För en vecka sedan fick jag reda på att min mormor har magsäckscancer och att det inte finns något att göra för att bota henne. Läkarna berättade att hon fick sin cancer för ca. 2 år sedan men att de inte har kunnat hitta den då. Men nu säger de att de kunde hitta tumören då den var väldigt stor. Nu mår hon bara sämre och sämre och orkar knappt att gå upp från sängen. Men finns det verkligen ingenting att göra för att förlänga hennes liv. Har läst att man kan göra strålbehandling och cellgift. Men hennes läkare säger att hon inte kan gå igenom en strålbehandling, stämmer verkligen detta? Mvh Emma Jonasson

Magsäckscancer, mormor

Dr Ulrik Narbe

Hej Magsäckscancer, mormor. 

Jag tror att det stämmer som läkarna säger att behandling med cytostatika och/eller strålbehandling inte kommer att förlänga livet utan troligtvis bara försämra din mormor pga biverkningar och i värsta fall tom förkorta livet.. Mitt råd är att ni omgående begär en remiss till ett palliativa team sk ASiH (avancerad sjukvård i hemmet) så att din mormor blir ansluten dit. Då kan deras läkare och sjuksköterskor hjälpa din mormor i hemmet med symptomlindring och olika stärkande mediciner för att få henne att må bättre trots cancern. Möjligen kan detta också förlänga hennes liv också och ffa förbättra hennes livskvalitet den tid hon har kvar. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-17

Allmänt om cancer

ID: 72846

Hej! För 1 månad sedan så fick jag väldigt ont bak ... / Orolig själ

Hej! 

För 1 månad sedan så fick jag väldigt ont bak vid min ena njure; tog blodprov och urinprov UA. 2 veckor efter började jag få huvudvärk som inte ger med sig, den kommer och går men är alltid ensidig vid tinningen. Har även fått skelettsmärta som först började i ena låret och spridit sig fort.... nyckelbenet, under fötterna, händerna m.m... Även svagare i vänster ben. Dom har även gjort röntgen på njuren som också var UA. Vad bör jag göra? Är fortfarande livrädd då jag bara blir sämre....

Orolig själ

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig själ. 

Svårt att säga vad detta kan vara och hur de olika symptomen eventuellt hänger ihop. I detta läget är det viktigt att du har återkommande kontakt med läkare på vårdcentral som får värdera dina symptom och ta ställning till vilken ytterligare utredning (tex en röntgen med datortomografi) kan vara motiverad och om en remiss in till sjukhus möjligen börjar bli aktuell om du inte mår bra, försämras och man inte kan säga vad det är. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-17

Gynekologisk Cancer

ID: 72845

Jag fick i torsdags eftermiddags precis som en finne i ... / Jätterädd

Jag fick i torsdags eftermiddags precis som en finne i underlivet. Den sitter nära mellangården mer åt min vänstra sida i slutet. INTE i slidöppningen där barthokörtlarna sitter utan längre ner mot mellangården. Jag skulle smörja mig med olja och kände då en öm knuta, det var rött. Idag är det fredagkväll och det har inte blivit värre, inte lika rodnad o mindre svullet. Ringde en barnmorska som sa att det låter antingen som en talgkörtel som inflammerat eller så är det en innebrännare/finne. Var på mensdag 4 när den kom och bindan gör det instängt och trycker/skaver mot underlivet då jag har kontorsjobb. Har sköra slemhinnor pga eksem. Jag blev rädd att det är en tumör? Vad säger du? Om det är en talgkörtel/finne går den bort själv då?

Jätterädd

Dr Ulrik Narbe

Hej Jätterädd. 

Låter för mig också som en inflammerad körtel. Avvakta någon vecka och se om det spontant blir bättre. Om det akut skulle bli värre kan det tyda på en infektion/böld och då kan det vara på sin plats att boka tid till läkare. Cancer tror jag inte att det är. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-17

Hudcancer

ID: 72844

Hej, jag har en "fläck" som är pigmenterad i min nacke ... / hejhej

Hej, jag har en "fläck" som är pigmenterad i min nacke och den är ganska stor, alltså inte ett liten prick utan mer några cm långt område, färgen är ljusbrun på denna fläck och ibland kan den va mörkare, och jag minns när jag upptäckte den och då var den inte så jättestor för kanske 4år sen , detta område växer alltså och känns lite hårt/strävt under huden på fläcken, känns som att den blir mycket mörkare om den får sol på sig, har även hänt att den bleknat nästan helt. Jag har visat upp det här för en sjuksköterska som då sade att det inte var något farligt möjligtvis svamp eller något?min oro sitter i att den växer,ändrar form, ändrar färg från ljus till mörk och tvärtom, kan svida, klia ibland osv, och som sagt inte ett litet märke utan en stor fläck. Tacksam för svar

hejhej

Dr Ulrik Narbe

Hej hejhej. 

Man måste titta på hudförändringen för att kunna säga vad det är och om den skall tas bort. Boka en tid till en läkare på din vårdcentral för en bedömning. Det mest troliga är att det är precis som sjuksköterskan sade att det rör sig om något ofarligt. En kontroll tycker jag dock ändå är på sin plats. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-17

Allmänt om cancer

ID: 72843

Hej! Jag hade ont i magen före jul, mellan naveln ... / Orolig

Hej! 

Jag hade ont i magen före jul, mellan naveln och uppåt och illamående. I somras gick jag ner sex kilo i vikt, men hade en liten depression, så jag åt inte så mycket på några veckor. Vikten har stått still i ett halvår. Läkaren trodde på magkatarr så jag har gått på 40 MG omeprazol. Magen blev bättre, men nu har jag ont på samma sätt igen mitt i magen, svider och bränner och illamående fast jag går på omeprazol. Har varit mycket stress och oro, kan det vara stressmage så att omeprazol inte hjälper. Om det vore något allvarligt skulle då det magonda försvunnit? Min farmor gick bort i magsäckscancer, hon var 85 år. Jag gjorde gastroskopi för fem år sedan, litet bråck på övre magmunnen. Är nu orolig över cancer i magen. Är det samma symtom på magkatarr, stressmage, magsår och cancer? Har ingen blod i avföringen. 

Orolig

Orolig

Dr Ulrik Narbe

Hej Orolig. 

Det mest sannolika är att detta är magbesvär av helt ofarlig art. Risken för cancer är liten. Eftersom du inte blivit bättre trots behandling med Omeprazol tycker jag att du ska boka en återbesökets till din läkare på vårdcentralen för en ny bedömning. Kanske måste man göra en ny gastroskopi. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-16

Bröstcancer

ID: 72836

Hej, Jag har haft hormonell bröstcancer, 38 år, sm ... / Lois

Hej, 

Jag har haft hormonell bröstcancer, 38 år, smittade lymfkörtlar, ki67 26, 4 cm stor tumör,95% östrogenpositiv, her2 neg. Progesteron-negativ. Har jag förstått rätt om detta är luminal b ? Stämmer det att det finns risk att tamoxifen inte hjälper lika bra vid luminal b bröstcancer? Är det en negativ prognosfaktor att den inte var känslig för progesteron? 

Tack!

Lois

Dr Ulrik Narbe

Hej Lois. 

Helt rätt, din cancer var en luminal-B lik bröstcancer. Progesteron negativitet är en svag riskfaktor, inget du behöver bekymra dig för tycker jag. Att din sorts bröstcancer inte skulle vara känslig för Tamoxifen är inte korrekt. Tamoxifen är en utmärkt behandling när det gäller att förebygga återfall. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.