Fråga doktorn om hepatit C

Här kan du skicka in din egen fråga om hepatit C till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hepatit C

2017-09-13

Hepatit C smittorisk

ID: 74814

Hej ! Dr flamholc häromdagen tvättade kg min sons blodi ... / Mamma

Hej ! Dr flamholc häromdagen tvättade kg min sons blodiga t shirt han bär på hepatit c . Sedan gjorde jag en omelett o råkade sticka mig på ett egg skal när jag kläckte äggen i pannan är nu orolig för att jag haft blodrester på handen där jag stack mig . Kan jag blivit smittad på det här sättet ? Behöver jag testa mig ?mamma

Mamma

Dr Leo Flamholc

Hej Mamma. 

Ingen risk. Du behöver inte testa Dig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-12

Hepatit C smittvägar

ID: 74812

Hej Leo kan man bli smittad med hepatit c om man sticke ... / Orolig

Hej Leo kan man bli smittad med hepatit c om man sticker sig på en kanyl som använts sex månader innan man stack sig / orolig

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Det kan man inte. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-06

Hepatit C smittorisk

ID: 74744

Hej! Om man har ett öppet sår på handen och en annan me ... / Fundersam

Hej! Om man har ett öppet sår på handen och en annan med hepatit c hostar i denna personens sår, finns det någon smittorisk? Hur länge kan hepatit c smittan överleva utanför kroppen? Mvh

Fundersam

Dr Leo Flamholc

Hej Fundersam. 

Ingen risk. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-05

Hepatit C smittorisk

ID: 74735

Hej Leo åt paranötter i skål me två andra missbrukare j ... / Jonte

Hej Leo åt paranötter i skål me två andra missbrukare jag misstänker att dom har hepatit kanske tom hiv saken är att jag saknar tand i höger käke o bet fel så att nöten gjorde hål i käken o det började blöda jag undrar om jag kan fått nån smitta de båda injicerade på min toalett o borde fått blod på fingrar när dom gjorde det undrar om jag kan ha blivit smittad med hiv eller hepatit om blod hamnat på nötn jag bet fel från deras fingrar bör jag testa mig för hiv o hepatit ? Tacksam för svar

Jonte

Dr Leo Flamholc

Hej Jonte. 

Ingenrisk för att bli smittad på detta vis. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-08-29

Hepatit C symptom

ID: 74678

Hej, jag undrar varför jag varje gång jag börjar ban ... / C

Hej, jag undrar varför jag varje gång jag börjar banta/fasta får en mörkbrun/mörkröd hudfärg i ansiktet? Jag är vit i huden vanligtvis men när jag fastar så ser jag ut som typ en Italienare/Latino i ansiktet. Jag undrar om det har något med fastan att göra eller om jag utvecklar någon typ av leverpåverkan vid varje fasta? Dagligt kaloriintag under fastan ligger mellan 400-800 kcal. Hudfärgsförändringen brukar uppkomma efter 3-5 dagar och bestå tills jag börjar äta normalt igen. Är det någon form av Hepatit jag utvecklar? Kan det vara något annat fel? Jag har ett medfött levertillstånd som heter Gilberts syndrom. Kan det ha något med problemet att göra? Mvh, C. Man. 45 år.

C

Dr Leo Flamholc

Hej C. 

Dina symptom har ingenting med hepatit att göra. Gilberts syndrom är ett tillstånd där man har förhöjd halt av bilirubin d.v.s. det pigment som gör att man blir gul i huden och ögonvitorna. Det är inte på något sätt en sjukdom och har ingenting med leverskada att göra. Bilirubin är en nerbrytningsprodukt från blod och personer med Gilberts syndrom har ett "långsamt" enzym som gör att halterna av bilirubin blir högre än hos andra. Det är möjligt att det är variationer i Din bilirubinhalt som gör att Du upplever att färgen i ansiktet varierar. Det har inte någonting med någon sjukdom att göra och leder inte till någon leverskada. 

 Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-08-21

Hepatit C smittorisk

ID: 74599

Min tjej har haft sex med en kille som har hepatit c, h ... / Roppe

Min tjej har haft sex med en kille som har hepatit c, hon har mens hela tiden hur stor är chansen att hon blivit smittad?

Roppe

Dr Leo Flamholc

Hej Roppe.

Risken att smittas sexuellt av hepatit C är liten men inte 0. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-08-14

Övriga frågor om hepatit C

ID: 74532

Denna fråga publiceras ej på förfrågan av signaturen "O ... / Orolig mamma

Denna fråga publiceras ej på förfrågan av signaturen "Orolig mamma". 

Orolig mamma

Dr Leo Flamholc

Till "Orolig mamma":

I denna tjänst finns inte möjlighet att skicka svar enbart till frågeställare. Men jag kan svara dig här: Ingen som helst risk.

Med vänliga hälsningar
Leo

PermalänkVisa

2017-08-08

Hepatit C smittvägar

ID: 74449

Hej Leo, vad bedömer du risken är att smittas med hepat ... / Anonym

Hej Leo, vad bedömer du risken är att smittas med hepatit b är om man är vaccinerad mot hepatit b och har sex med en smittad kvinna som menstruerar oskyddat? 

Anonym

Anonym

Dr Leo Flamholc

Hej Anonym.

Om man är vaccinerad och svarat på vaccinet så kan man inte bli smittad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-08-07

Övriga frågor om hepatit C

ID: 74419

Hej Leo ställde förut frågan om man kunde smittas med h ... / Danne

Hej Leo ställde förut frågan om man kunde smittas med hepatit b av att få blod på knivarna på rakapparaten via fingrarna när man plocka bort hår från den dvs att man fått blod på fingrarna från toalett kranen exempelvis att någon annan lämnat sitt blod där eller från handfatet för att sedan få ett jack typ på hakan sen så det börja blöda du svarade att det inte va nån risk för smitta på så sätt borde de inte va samma sak som att sticka sig på en använd kanyl snälla Leo förlåt om jag är tjatig men kan förklara skillnaden.

Danne

Dr Leo Flamholc

Hej Danne.

Svaret förklaras av att ingen i verkligheten blir smittad på så vis.  Det är självklart inte samma sak att dela en infekterad spruta som att tro att man fått infekterat blod på sina fingrar. Det finns ingen som helst likhet. Se för övrigt föregående fråga. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-08-06

Hepatit C smittorisk

ID: 74409

Hej Leo kan hepatit b smitta när blodet har torkat tex ... / Jalle

Hej Leo kan hepatit b smitta när blodet har torkat tex en blodig synål som har torkat som man sticker sig om blodat är helt torrt?  

Tacksam för svar 
Jalle

Jalle

Dr Leo Flamholc

Hej Jalle.

Jag ser att Du har ställt ett antal frågor om hur hepatit B smittar under olika helt osannolika omständigheter (med olika signaturer). Svaret på alla Dina frågor är nej. Hepatit B kan smitta om man delar spruta/injektionsnål med en person som har hepatit B, blodtransfusion med smittat blod,vid sexuell kontakt och mamma till barnsmitta. Några andra smittvägar är inte aktuella. Det är således inte meningsfullt att ställa fler frågor av samma karaktär.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hepatit C

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö