Fråga doktorn om hepatit C

Här kan du skicka in din egen fråga om hepatit C till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hepatit C

2017-02-22

Hepatit C smittvägar

ID: 72888

Kan man bli smittad av hepatit C om blodet har torkat? ... / Lena

Kan man bli smittad av hepatit C om blodet har torkat? Kan hepatit C överleva utanför kroppen?

Lena

Dr Leo Flamholc

Hej Lena. 

Jag vet inte vilka situationer Du avser. Om Du menar blodfläckar och liknande så kan man inte bli smittad. Menar Du något annat så återkom med en förklaring om hur Du menar. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-02-21

Hepatit C & graviditet

ID: 72882

Hej Leo! Om ett barn skulle ha oturen att smittas ... / kazooie

Hej Leo! 

Om ett barn skulle ha oturen att smittas av hepatit b vid födseln, hur ser deras framtidsutsikter ut, finns det dem som dör av sjukdomen i sverige trots att man har den under övervakning från start? Hur ser deras livsprognos ut? 

Tacksam för svar.

kazooie

Dr Leo Flamholc

Hej Kazooie. 

Miljoner barn i världen har fötts med hepatit B och de allra flesta blir aldrig sjuka eller får några besvär av sin hepatit. Det finns också läkemedel som mycket effektivt kan hålla viruset i schack om så skulle behövas. Det blir allt fler länder som vaccinerar alla barn som föds och på så vis minskar antalet nysmittade kraftigt i många länder. I Sverige testas blivande mammor för hepatit B. Om en blivande mamma är smittad så sätter man i vissa lägen in behandling under graviditeten vilket kombineras med att barnet vaccineras vid födelsen. Om behandling ska ges eller inte beror framför allt på virusnivån. Med hjälp av dessa åtgärder föds i stort sett inga barn i Sverige med hepatit B. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-02-21

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72879

Hej Leo! Har en fråga om hepatit b, vet att den hä ... / kazooie

Hej Leo! 

Har en fråga om hepatit b, vet att den här spalten är om c men tänkte att du kanske vet svaret ändå. Har försökt hitta svar på olika sidor jag hittat på nätet men det är lite svårt. Jag är så orolig för att ha smittats av hepatit b men tiden har inte gått tillräckligt för ett test. Om jag skulle visas vara smittad vilka är framtidsutsikterna? Är gravid i vecka sju och det eventuella smittotillfället var för 5 veckor sedan. Innan jag får något definitivt svar kommer graviditeten gått ganska långt.Hur stor är risken att barnet smittas om jag visar mig vara positiv? Om barnet skulle smittas hur ser utsikterna ut, kommer det att drabbas av sjukdom och tidig död eller kan det leva ett normalt liv?

kazooie

Dr Leo Flamholc

Hej Kazooie. 

Cirka 95 % av vuxna som smittas av hepatit B läker ut infektionen spontant. Smitta från mamma till barn sker i samband med födelsen. Om du mot all rimlig förmodan skulle ha smittats av hepatit B så kan man med mediciner minska risken mycket kraftigt för att det skulle ske en smittöverföring. Jag tror som sagt inte alls att Du är smittad av hepatit B och jag tycker inte att Du har någon anledning att oroa Dig för att Ditt barn skulle ha smittats. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-02-18

Hepatit C smittorisk

ID: 72853

Hejsan! Har haft oskyddat vaginalt sex med en syri ... / kazooie

Hejsan! 

Har haft oskyddat vaginalt sex med en syrisk man i 30-årsåldern. Inget blod förekom. Det skedde vid upprepade tillfällen. Är det stor risk för hepatit b smitta och hur lång tid bör jag vänta för ett säkert svar? 

Mvh D.

kazooie

Dr Leo Flamholc

Hej Kazooie. 

Risken för att Du skulle ha smittats av hepatit B är liten men det finns trots allt en liten risk. Hepatit B är vanligare i Syrien jämfört med Sverige. Det ska ha gått 3 månader innan Du testar Dig. I övrigt så är det mycket lämpligt att vara vaccinerad mot hepatit B för att förebygga smitta. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-02-06

Hepatit C smittorisk

ID: 72787

Hej, är nu 55 men minns att jag hade gravklåda i fotsul ... / Gkl1992

Hej, är nu 55 men minns att jag hade gravklåda i fotsulor/handflator m första barnet, tror inte andra. Min man hade ngra år innan dått blodtranfusioner på 80-talet dvs före screening. Är nu orolig för att vara smittad med hepatit c. Borde jag kolla detta? Var dock aldrig gul i ögonen/huden.

Gkl1992

Dr Leo Flamholc

Hej GK11992. 

Det är Din man som bör testa sig. Man har rekommenderat alla som fick blodtransfusion före 1990 att testa sig för hepatit C. Om det visar sig att han är smittad så kan Du också testa Dig även om smittrisken via sex är liten. Att Du har haft klåda i samband med graviditet har ingen betydelse i sammanhanget och är inte ett tecken på att Du skulle ha smittats av hepatit C. 

Med vänliga hälsningar Leo

Tack för svar! Var orolig då studier nyligen visat ökad risk för utveclande av levercancer senare i livet vid gravklåda. Och att man nu rekommenderar att gravida med klåda ska testas för just hepatit c. Men kanske har missuppfattat!

Gkl1992

Dr Leo Flamholc

Hej Gkl1992. 

Det finns ingen anledning att bli hivtestad för att man haft klåda under graviditet. Det är mycket vanligt med klåda under graviditet. Det är inte ett tecken på hepatit. Som jag skrev i mitt förra svar så tycker jag däremot att Din man som har fått blodtransfusion före 1990 ska testa sig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-27

Hepatit C smittorisk

ID: 72695

Hej! Jag jobbar på ett behandlingshem för kvinnor ... / JJ

Hej! 

Jag jobbar på ett behandlingshem för kvinnor i missbruk vilket då innebär att många av dem har hepatit C. Vi i personalen äter bla mat som klienterna med hepatit C lagar. Finns det en risk för smitta från smittad klient till annan person som äter maten denna har lagat om den smittades blod tex skulle hamna i en sallad som sen äts. Kan det smitta på den vägen? Vi har en kvinna som har aktiv hepatit C. Kan det smitta om tex hennes blod kommer i kontakt med något som man äter? Sen undrar jag också hur mycket smittat blod som behövs för att man ska smittas (kan det vara så lite att det inte ens synd) och hur färskt behöver blodet vara för att smitta? Och då tänker jag om man får ett sticksår eller får i sig via mat. 

Tack för svar! 
Med vänliga hälsningar.

JJ

Dr Leo Flamholc

Hej JJ. 

Det är helt omöjligt att smittas med hepatit C via mat. Om man sticker sig på en blodig spruta som använts till en person som har hepatit C så föreligger givetvis en viss risk för smitta. I övrigt finns det inga smittrisker i vardagslivet. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-25

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72681

Hej på tv har dom nu reklam för att man ska vaccinera s ... / Lena

Hej på tv har dom nu reklam för att man ska vaccinera sig mot hepatit B innan man åker på semester. I inslaget visas hur någon får låna en pincett för att ta bort en glasbit ur ett sår. Underförstått så är pincetten smutsig och risk finns för smitta. Om man tänker sig detta senario i verkligheten skulle en pincett som har lite smittat torkat blod på sig innebär en smittrisk för mig om jag tar bort en glasbit ur ett sår med den? Vad jag förstått så smittar inte hepatit c med torkat blod gör hepatit B det? Är detta en verklig risk eller en överdriven reklam?

Lena

Dr Leo Flamholc

Hej Lena. 

Jag har inte sett reklamen men det låter klart överdrivet. Risken att smittas finns framför allt i samband med sexuella kontakter eller delade sprutor. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-21

Hepatit C smittorisk

ID: 72647

Hej! Jag har vid några tillfällen sedan november h ... / Orolig

Hej! 

Jag har vid några tillfällen sedan november haft oskyddat sex med en man som jag för några dagar sedan fick veta hade hepatit C. Vi har alltid haft oskyddat, men ingen av oss har vad vi vet haft sår på/i/runt könet och vi har inte haft sex under mens. Hur stor är chansen att jag blivit smittad? Jag är en kvinna. Behöver jag oroa mig? Hur vet jag om jag blivit smittad?

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Risken för sexuell smitta vid hepatit C är liten men inte 0.  Risken för smittöverföring vid vaginalt samlag rör sig om några enstaka procent. Enda sättet att få ett säkert svar på om man är smittad är att testa sig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-16

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72600

Har en utläkt Hepatit C genotyp3 men är orolig att smit ... / Will57

Har en utläkt Hepatit C genotyp3 men är orolig att smittas av min frus som har hepatit C samma genotyp men låg virusmängd i blodet och varje gång hon besöker läkaren så är svaret ofta du har det i blodet men har alla värden normala! Nu till frågan: När jag gick behandlingen som blev lyckad(nya medicinerna) så frågade jag flertal gånger! är det någon risk att jag smittas av min fru! svaret var då att eftersom vi har samma genotyp och jag är behandlad så är det ingen risk för mig att smittas tex genom sex! Sista gången jag pratade med min läkare inför friskbedömning /utläkt så säger han att jag kan smittas via sex med min fru? Vad är det som gäller ?

Will57

Dr Leo Flamholc

Hej Will57. 

Att Du har fått behandling och läkt Din hepatit betyder inte att Du har utvecklat någon immunitet. Således är Du inte skyddad mot smitta. Att ni har haft samma genotyp spelar ingen roll i detta sammanhang. Däremot är risken för att Din fru skulle smitta Dig sexuellt låg. Den sexuella smittsamheten för hepatit C är generellt låg och ännu mer så om Din hustru har låg virusnivå. Sammanfattningsvis kan Du smittas men sannolikheten för att det skulle hända är mycket begränsad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-09

Hepatit C smittorisk

ID: 72528

Smittar hepatit c genom mens? / M

Smittar hepatit c genom mens?

M

Dr Leo Flamholc

Hej M. 

Jag antar att Du undrar om hepatit C kan smitta vid samlag under pågående menstruation. Svaret är att hepatit C har en mycket låg smittsamhet vid vaginalt samlag och det förefaller inte osannolikt att smittsamheten är något större under pågående menstruation. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hepatit C

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö