Fråga doktorn om hepatit C

Här kan du skicka in din egen fråga om hepatit C till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hepatit C

2017-01-21

Hepatit C smittorisk

ID: 72647

Hej! Jag har vid några tillfällen sedan november h ... / Orolig

Hej! 

Jag har vid några tillfällen sedan november haft oskyddat sex med en man som jag för några dagar sedan fick veta hade hepatit C. Vi har alltid haft oskyddat, men ingen av oss har vad vi vet haft sår på/i/runt könet och vi har inte haft sex under mens. Hur stor är chansen att jag blivit smittad? Jag är en kvinna. Behöver jag oroa mig? Hur vet jag om jag blivit smittad?

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Risken för sexuell smitta vid hepatit C är liten men inte 0.  Risken för smittöverföring vid vaginalt samlag rör sig om några enstaka procent. Enda sättet att få ett säkert svar på om man är smittad är att testa sig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-16

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72600

Har en utläkt Hepatit C genotyp3 men är orolig att smit ... / Will57

Har en utläkt Hepatit C genotyp3 men är orolig att smittas av min frus som har hepatit C samma genotyp men låg virusmängd i blodet och varje gång hon besöker läkaren så är svaret ofta du har det i blodet men har alla värden normala! Nu till frågan: När jag gick behandlingen som blev lyckad(nya medicinerna) så frågade jag flertal gånger! är det någon risk att jag smittas av min fru! svaret var då att eftersom vi har samma genotyp och jag är behandlad så är det ingen risk för mig att smittas tex genom sex! Sista gången jag pratade med min läkare inför friskbedömning /utläkt så säger han att jag kan smittas via sex med min fru? Vad är det som gäller ?

Will57

Dr Leo Flamholc

Hej Will57. 

Att Du har fått behandling och läkt Din hepatit betyder inte att Du har utvecklat någon immunitet. Således är Du inte skyddad mot smitta. Att ni har haft samma genotyp spelar ingen roll i detta sammanhang. Däremot är risken för att Din fru skulle smitta Dig sexuellt låg. Den sexuella smittsamheten för hepatit C är generellt låg och ännu mer så om Din hustru har låg virusnivå. Sammanfattningsvis kan Du smittas men sannolikheten för att det skulle hända är mycket begränsad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-09

Hepatit C smittorisk

ID: 72528

Smittar hepatit c genom mens? / M

Smittar hepatit c genom mens?

M

Dr Leo Flamholc

Hej M. 

Jag antar att Du undrar om hepatit C kan smitta vid samlag under pågående menstruation. Svaret är att hepatit C har en mycket låg smittsamhet vid vaginalt samlag och det förefaller inte osannolikt att smittsamheten är något större under pågående menstruation. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-06

Hepatit C smittorisk

ID: 72509

Hej Leo. Jag undrar om det finns ett risk för hepa ... / Psi.

Hej Leo. 

Jag undrar om det finns ett risk för hepatit b eller c. Jag blev skuren av en rakmaskin och blod. Den hade skurit mig flera gånger och nu oroar jag att jag får hiv eller hepatit om någon med sjukdomen blev skren före mig. Jag vet att maskinen används av många personer och var inte striliserat eller torkad. 

Mvh

Psi.

Dr Leo Flamholc

Hej Psi. 

I teorin kan man bli smittad om man blir skuren med en blodig apparat eller rakkniv. I verkligheten ser vi aldrig någon som smittats på detta sätt. Risken för att Du skulle ha smittats är mycket liten. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-12-30

Hepatit C behandling & biverkningar

ID: 72455

Hej! Min fru som kommer från annat land fick beske ... / pernel

Hej! 

Min fru som kommer från annat land fick besked om hcv-smitta i Sverige. Åkte till hemlandet för vidare utredning. Man fann genotyp 3A, fibrosgrad f0-f1. 74 milj viruspartiklar/ml resp 19 milj IE/ml. Behandling inleddes med generiskt kombinationspreparat där eftersom hon knappas kan få behandling i Sverige p.g.a. lindrig leverskada. Efter 4 veckor fortfarande detekterbart virus men mindre än 150 IE/ml eller mindre än 600 kopior/ml. Efter 8 veckor nytt pcr-prov med känsligare metod: Ej detekterbart. Gräns för detektion anges till 10 IE/ml för 3A med denna metod. Normaliserade leverprover. Behandlingen är planerad fortgå 12 veckor. Nu till frågorna: En virolog där (i hennes hemland) säger att valet av DAA var felaktigt och att behandlingen måste förlängas till 24 veckor i kombination med ribavirin. Min frus kombinationspreparat stämmer helt med senaste riktlinjer från december 2016 i Sverige. Hur bedömer du virologens påstående? Skall hon avsluta efter 12 veckor, göra nytt pcr-test och avvakta utvecklingen med god prognos eller måste behandlingen omprövas och förlängas?

pernel

Dr Leo Flamholc

Hej Pernel. 

Det vore mycket lättare för mig att ge Dig ett riktigt svar om Du skriver ut vilka läkemedel som användes. Om det är kombinationen Sovaldi (sofosbuvir) som gavs i kombination med ribavirin så är den rekommenderade behandlingstiden 24 veckor även om detta inte längre är en rekommenderad behandling. Annars borde det vara 12 veckor som gäller men om Du skriver namnen på de läkemedel som använts så blir det som sagt lättare att ge Dig ett komplett svar. 

Med vänliga hälsningar Leo

Hej igen! 

Generisk variant av Epclusa (Sofosvel). Alltså sofosbuvir/velpatasvir som ju är senaste rekommendation. http://www.sls.se/Global/RAV/Dokument/RAV_HCV_Behandlingsrekommendation_2016_v161219.pdf Virologen i hennes land tyckte svaret var dåligt efter 4 veckor eftersom det detekterades (även om det inte gick att kvantifiera) men inte gick att detektera efter 8 veckor med en känsligare metod. Till saken hör att i hennes hemland har man begränsad erfarenhet av behandling med enbart direktverkande eftersom endast sofosbuvir är "godkänt" där av de direktverkande och oftast kombineras med ribavirin och ev interferon. Frågan kvarstår alltså: Är svaret illavarslande långsamt eller finns det gott hopp om varaktigt resultat?

pernel

Dr Leo Flamholc

Hej Pernel. 

Sannolikheten för utläkning är mycket god. Enligt våra rekommendationer så är 12 veckors behandling alldeles tillräckligt. Det går självklart inte att garantera lyckat behandlingsresultat men sannolikheten för utläkning är mycket hög och i studier har över 95 % haft ett lyckat behandlingsresultat. Att virus kunde påvisas efter 4 veckor är inte något illavarslande tecken. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-12-20

Hepatit C symptom

ID: 72387

Hej Leo! Undrar lite om symtomen på hepatit b/c. H ... / Bill

Hej Leo! 

Undrar lite om symtomen på hepatit b/c. Hade vaginalt samlag för 14 veckor sedan och har de senaste 10 veckorna haft väldigt ont i nacken och muskel spasmer i kroppen framförallt då i benen. Är det tydliga symtom tycker du? Eller hur brukar man märka om man är smittad? Har varit väldigt stressad över detta, är det vanligt att stress och ångest kan frambringa dessa symtom? Är det vårdcentral jag ska vända mig till med mina bekymmer tycker du? 

Många frågor tacksam för svar!

Bill

Dr Leo Flamholc

Hej Bill. 

Det tycker jag absolut inte. Dina symptom har ingenting med hepatit att göra. Om Du behöver hjälp så är det i första hand vårdcentralen som Du ska vända Dig till. 

Med vänliga hälsningar Leo

Hej igen! Okej tack för svar. Ringde till std och dem hade sparat mitt blod från hiv/syfilis test taget 12 veckor minus några dagar efter risk. De testade det med några olika test för hepatit b, negativt. Stämmer det att man sparar blodprov? Analyseras hepatit b prov olika? Räcker mitt tidsspann? De tyckte inte jag behövde testas för hepatit c och dem skulle släppa mig nu efter nämnda negativa svar efter nämnda tid. Vad tycker du ska jag komplettera med något eller släppa detta? Symtomen är fortfarande kvar. Tack

Bill

Dr Leo Flamholc

Hej Bill. 

Det stämmer att man på många laboratorier sparar vissa typer av blodprover. Det test som används för att se om en person har hepatit B kallas för HBsAg. Det finns andra tester som används t.ex. för att se om en person har blivit vaccinerad eller varit smittad och sedan läkt ut sin infektion. Du behöver inte ta några ytterligare prov. 

Med vänliga hälsningar Leo

Hej 

Varför sparar dem prover? Är det för man misstänker något fel?

Bill

Dr Leo Flamholc

Hej Bill. 

Blodprover sparas inte för att man misstänker något fel. De sparas därför att man i framtiden kan ha nytta av provet på många olika sätt både för den enskilde individens skull och för framtida forskning. Det finns etiska regler för användningen av sparade prover. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-12-13

Hepatit C smittorisk

ID: 72335

Hej Jag var ute och åt med jobbet .Jag satt och pr ... / Frida

Hej 

Jag var ute och åt med jobbet .Jag satt och pratade med en kvinna och det kom saliv ut från hennes mun när hon pratade , och lite saliv hamnade på min hand. Jag tänkte inte mycket på det först hon berättade att hennes syster har en leversjukdom och att den kunde vara ärftlig så hon skulle kolla om hon hade det. Hon är över 65 år. Från Irland.Men bott länge i Sverige. Nu är jag jätte rädd att jag fått hepatit B el C eller någon annan hepatit. Tänk om jag har något litet sår som jag inte märkt. Jag är överviktig kan jag vaccinera mig. Kan saliv smitta på hud. 

Mvh

Frida

Dr Leo Flamholc

Hej Frida. 

Omöjligt att bli smittad på detta sätt. Att du är överviktig är inte något hinder för vaccination. (Det finns vaccin mot hepatit B men inte mot hepatit C) 

Med vänliga hälsningar Leo

Men jag har ett brännsår och tänker att det kommit saliv i där. Jag vaccinerade mig i går mot twinerix

Frida

Dr Leo Flamholc

Hej Frida. 

Saliv smittar inte och mitt svar är detsamma d.v.s. att det är omöjligt att bli smittad på detta sätt. 

Med vänliga hälsningar Leo

Och en till fråga jag äter mitt val kvinna (vitaminer) kan man äta det utan att det påverkar twinerix

Frida

Dr Leo Flamholc

Hej Frida. 

Det har ingen som helst påverkan vaccinationen. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-12-10

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72308

Lånade en tandborste och fick sedan reda på att den jag ... / Rädd

Lånade en tandborste och fick sedan reda på att den jag lånat den av blödde i tandköttet så det har ju varit blod på tandborsten som jag borstade med såg även sedan att jag själv blödde från mitt tandkött och nu är jag rädd för att ha blivit smittad med hepatit B eller hepatit C utgå från att den jag lånade tandborsten av är smittad hur stor är risken att jag också blivit smittad och behöver jag gå och testa mig

Rädd

Dr Leo Flamholc

Hej Rädd. 

Du behöver inte testa Dig. Ingen risk för att Du skulle ha smittats. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-12-08

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72299

Jobbar på vården och har hepatit. Kan jag jobba kvar? / tyko

Jobbar på vården och har hepatit. Kan jag jobba kvar?

tyko

Dr Leo Flamholc

Hej Tyko. 

Du skriver inte särskilt utförligt men om jag förstår Dig rätt så arbetar Du i vården och bär på hepatit. Det är inte något hinder för arbete i vården. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-12-05

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72276

Hej Leo! Tack för att du svarar till oss som har h ... / fibrosgrad

Hej Leo! 

Tack för att du svarar till oss som har hälsoproblem. I februari i år har jag gjort behandling med HARVONI i 3 månader mot hepatit C (1B typ). 3 månader har gått efter avslutad behandling och sen togs blodprover och då blev jag friskförklarad från hepatit C. Då hade jag fibrosgrad 1 (7 Kpa). Nu i höst, oktober månad upprepades fibroskanundersökningen på mig som visar 14 Kpa. Sjävla läkaren som gjorde remissen blev lite "paff". Frågan som jag vill ställa till dig är: Vilken fibrosstadium ska detta värde motsvara? Är det fibrosgrad 3? Nästa år i slutet av Januari måste jag göra om fibroskanundersökning. Men om det visar sig samma ökade värde - Vad kan orsaken till detta vara? 

Hjärtligt tack på förhand

fibrosgrad

Dr Leo Flamholc

Hej Fibrosgrad. 

Resultatet av en fibroscan-undersökning kan variera men jag håller med om att det är oväntat att se ett värde som går från 7 till 14.  Det finns olika faktorer som kan påverka mätresultatet. Den vanligaste orsaken till ett avvikande värde är att man har ätit innan undersökningen vilket kan ge falskt höga värden. Om man har druckit alkohol dagarna innan undersökningen kan man också få en påverkan på resultatet. Det finns självklart också rent tekniska aspekter som gör att man ibland kan få avvikande värden. Min gissning är att nästa undersökning kommer att visa ett värde som stämmer bättre med den första undersökningen. Det finn ingen logik i att det skulle ha inträffat en sådan förändring på så kort tid och framför allt så medför en lyckad behandling en förbättring och inte en försämring. I de flesta skalor som tillämpas så motsvarar 14 kPa fibrosgrad 4. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hepatit C

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö