Fråga doktorn om hepatit C

Här kan du skicka in din egen fråga om hepatit C till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hepatit C

2017-04-17

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73353

Hur kan man bryta smittvägarna mot hepatit? / zargon

Hur kan man bryta smittvägarna mot hepatit?

zargon

Dr Leo Flamholc

Hej Zargon.

Du får precisera Din fråga lite mer för att jag ska kunna svara Dig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-16

Hepatit C smittvägar

ID: 73348

Kan man få hepatit C eller hiv om man masserar någon om ... / Jag är här

Kan man få hepatit C eller hiv om man masserar någon om man eventuellt kanske har någon självspricka på fingrarna.

Jag är här

Dr Leo Flamholc

Hej Jag är här.

Nej.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-11

Hepatit C smittorisk

ID: 73304

Hej när min dotter föddes -11 så när man är på förlossn ... / Orolig

Hej när min dotter föddes -11 så när man är på förlossningen så tar man temp i ändan.dom använde inte plastskydd utan bara tempen i ändan .jag frågade och dom sa att dom inte gör det bara på BB. Men jag hoppas den var ren o spritad.om inte kan man bli smittad av hiv eller hepatit på dett sättet?

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig.

Ingen risk för smitta.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-09

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73286

För några år sedan var min dotter på akuten. Vi kom in ... / Rädd

För några år sedan var min dotter på akuten. Vi kom in på ett rum och det var blod lite här och där jag bad dom städa. Hon fick dropp och när dom skulle ta bort droppet och sätta på korken på fjärilen eller vad det heter som man sätter i armen .I alla fall tappar hon korken på golvet och tar upp den och sätter tillbaka på min dotters arm på fjärilen.Jag sa till henne vad gör du och frågar om det var verkligen min dotters eftersom jag sett en annan på golvet innan . Ja det är hennes sa hon. Min fråga är kan hon få hepatit eller hiv om det skulle vara blod på golvet .eller om hon råkade ta en annan som hamnade på golvet.hon är vaccinerad mot hepatit b.Tänk om det var blod på korken och det inte var hennes. Vet ej om dom städade bort den andra korken och allt blod.

Rädd

Dr Leo Flamholc

Hej Rädd.

Ingen risk för att hon skulle ha smittats.

Med vänliga hälsningar Leo

Tror det heter infart

Rädd

Dr Leo Flamholc

Hej Rädd.

Din oro och Din rädsla är helt grundlös. Det finns ingen som helst risk att smittas på så vis.

Med vänliga hälsningar Leo

Men tänk om det smittade blodet skulle åka in i henne genom korken på infarten.det krävs väll lite blod på hepatit

Rädd

Dr Leo Flamholc

Hej igen.

Se tidigare svar.

Med vänliga hälsningar Leo

En till fråga man läser om att man kan bli smittad genom sår och om man skär sig på blodiga föremål. Måste det vara öppna sår mot sår så att det rinner blod? Blir så nojig om dom råkade ta någon annars kork till infarten som låg på golvet.

Rädd

Dr Leo Flamholc

Hej Rädd.

Din oro och Din rädsla är helt grundlös. Det finns ingen som helst risk att smittas på så vis.

Med vänliga hälsningar Leo

Tänkte också på en sak att man har ju infarten på för att föra in olika läkemedel. Tänk då om korkens blod skulle spolas in i armen

Rädd

Dr Leo Flamholc

Hej Rädd.

Hur många gånger Du än frågar så blir svaret detsamma d.v.s. att det inte finns någon som helst risk för smitta. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-07

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73275

Skulle en person som är vaccinerad mot hepatit b kunna ... / Fundering

Skulle en person som är vaccinerad mot hepatit b kunna sprida smittan vidare? Alltså bära på smittan men inte känna av den själv.

Fundering

Dr Leo Flamholc

Hej Fundering.

En person som har vaccinerats mot hepatit B och utvecklat immunitet kan inte smitta någon med hepatit B.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-07

Hepatit C smittorisk

ID: 73273

Hej jag har använt min kompis vaselin på läpparna, och ... / Mina

Hej jag har använt min kompis vaselin på läpparna, och hon bär på hepatit c , jag hade munnsår på läpparna då jag biter mycket på mina läppar, så jag tänkte fråga om det finns risk att jag blir smittad av det ?

Mina

Dr Leo Flamholc

Hej Mina.

Ingen risk.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-05

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73253

Hej! Fick för en vecka sedan ngt blodstänk i mitt ... / TH

Hej! 

Fick för en vecka sedan ngt blodstänk i mitt öga efter att jag skulle ta ut en infart på en hepatit C smittad patient. Hade linser i mina ögon och sköljde ut med vatten direkt. Har tagit nollprov men har en sådan ångest över detta. Kan jag ha blivit smittad på detta sätt?

TH

Dr Leo Flamholc

Hej TH.

Jag känner inte till något enda fall där hepatit C överförts på detta sätt. Sannolikheten för att Du skulle ha blivit smittad uppfattar jag som oerhört liten. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-03

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73233

Hej! Tänkte fråga angående Hepatit C test, hur län ... / mem

Hej! 

Tänkte fråga angående Hepatit C test, hur länge bör man vänta tills man kan testa sig för att få korrekt svar dvs om man tror att man har blivit smittad och vill testa sig är 25 dagar rimlig tid det är nästan en månad eller bör man vänta en månad till eller än längre tid. 

Tacksam för svar.

mem

Dr Leo Flamholc

Hej Mem.

Hepatit C är i huvudsak en smitta som överförs parenteralt d.v.s. i första hand via förorenade sprutor. Sexuellt överförd smitta tillhör undantagen men kan förekomma. Om man har utsatt sig för smittrisk så tycker jag att man bör vänta i alla fall 8 veckor innan man tar prover. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-03

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73230

Hej min man är från Chile och har bott i Sverige sedan ... / Orolig

Hej min man är från Chile och har bott i Sverige sedan - 84 .Vi har varit tillsammans sedan - 92 och har fyra barn.Han har opererats mycket i halsen i chile och även blindtarmen.Han har även opererats i Sverige .Han säger att han aldrig fått blod . Min fråga är kan man få hepatit C om nu redskap ,knivar och sånt varit smutsigt eller inte riktigt rent.Han har testat sig för hiv och hepatit b men det är negativt.Kan man ha hepatit c i över 30 år utan att veta.Han har aldrig haft symtom.Jag har ju gjort alla tester när man är gravid vet ej om hepatit c ingår.mvh

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig.

Man kan ha hepatit C i 30 år utan att utveckla några symptom eller bli sjuk. Det finns inget direkt skäl att tro att Din man skulle vara smittad med hepatit C men om frågan har väckts och det är någonting som ni oroar er för så finns det inget annat sätt att få svar på frågan än att Din man testar sig. Att Du inte har blivit smittad är inte ett bevis på att Din man inte är smittad. Hepatit C test är inte något som analyseras systematiskt hos gravida. 

Med vänliga hälsningar Leo

Om han skulle ha det blir han sjuk märks det? och kan man bli frisk? Och kan sjukdomen vara dåld och man kan leva hela livet som frisk

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej orolig.

Man kan inte transplantera grishud. Grishud stöts bort men kan innan den stöts bort fungera som en typ av förband i väntan på riktig transplantation. Detta är fr.a. aktuellt i samband med brännskadevård. Detta har ingenting med hepatit C eller någon annan blodsmitta att göra. 

Med vänliga hälsningar Leo

Hej han pratade om att han fått hud transpanation fast han tror det är från gris .när han var 14 år.Han känner sig lugn själv det är nog mer jag som är väldigt rädd för hepatit c

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej igen.

Som jag skrev i mitt förra svar så är det fullt möjligt att ha hepatit C i 30 år utan att märka det. Det finns effektiv botande behandling för hepatit C. Om Du är orolig för att Din man skulle vara smittad för hepatit C så får han testa sig så att Du kan släppa Din oro. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-03-29

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73199

Hallå, Går det idag att spåra hur en person kan ha ... / Tack

Hallå, 

Går det idag att spåra hur en person kan ha möjligen fått hepatit? Eller hur länge en person har varit smittad?

Tack

Dr Leo Flamholc

Hej Tack.

Det kan man inte.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hepatit C

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö