Fråga doktorn om hepatit C

Här kan du skicka in din egen fråga om hepatit C till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hepatit C

2016-11-30

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72246

Hej för ett halvår sedan fick jag besked efter provtagn ... / jocke

Hej för ett halvår sedan fick jag besked efter provtagning att min hepatit c läkt ut av sig själv. Jag hade inget spårbart virus kvar i blodet iallafall. Nu har jag varit och lämnat prover igen och väntar ivrigt på att få besked om att bli friskförklarad. Jag har varit totalt nykter sedan elva månader tillbaka. Min fråga är KAN hepatit C blossa upp igen även om jag inte utsatt mig för ny smitta när jag tycks läka ut de på egen hand?. Och hur vanligt är det att de blossar upp igen om man dkött sig? 

/Jocke

jocke

Dr Leo Flamholc

Hej Jocke. 

Hepatit C kan inte blossa upp av sig själv. Anledningen till att man tar ytterligare ett prov är att man vill vara helt säker på att det första provet var korrekt. När man är helt nysmittad så händer det också att virusnivån tillfälligt kan vara så låg att man kan komma nära eller i enstaka fall under mätbarhetsgränsen och därför vill man ha ytterligare ett prov. Det är ytterligt osannolikt att Ditt nya prov skulle visa något annat resultat än det första provet.  20-30 % av de som smittas med hepatit C läker ut infektionen spontant och Du tycks vara en av dessa. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-29

Hepatit C-testning

ID: 72243

Jag har nydligen fått reda på att jag har hepatit c. Oc ... / Orolig.

Jag har nydligen fått reda på att jag har hepatit c. Och har fått ta en mängd olika prover inför läkarbesöket som är om några dagar. Därav bland annat hiv test. Och min rädla är enorm för att de ska vara positivt. Har fått höra att det är vanligt att bli smittad av hiv om man har hepatit c. Vad skulle hända om det visar positivt på båda? Har sån dödsångest.

Orolig.

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Hepatit C är mycket vanligare än hiv. Av de som är hepatit C smittade i Sverige är det en mycket liten andel som också har hiv. Att kontrollera övriga blodsmittor när man har en av dem är rutin. Personer som har både hiv och hepatit C klarar sig i dag alldeles utmärkt. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-27

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72226

Hej Jag fick behandling för hepatit C för ca 18 år ... / Eva

Hej 

Jag fick behandling för hepatit C för ca 18 år sedan och blev friskförklarad. Hur stor är risken att hepatiten har gömt sig och kommer tillbaka. Jag får ofta ont i levern ibland och har haft förhöjda levervärde, blev då skickad på ultraljud där de hittade en cysta som de sa va ofarlig. Fast jag sagt att jag haft hepatit c har inget nytt prov tagits. Kan man begära det?

Eva

Dr Leo Flamholc

Hej Eva. 

Hepatit C är inte ett virus som har förmågan att "gömma sig" och återkomma. Däremot är man inte immun efter behandling för hepatit C vilket innebär att man kan smittas på nytt om man utsätter sig för smittrisk. Hepatit gör inte ont så att Du har ont i levertrakten är inte ett symptom på att Du är hepatitsmittad. Om Du lämnar prov så är det viktigt att förstå att Du fortfarande kan ha antikroppar mot hepatit C. Antikroppar är ett tecken på att man har eller har haft infektion. För att veta om man har en pågående infektion så måste man titta på någonting som heter HCV-RNA som är virusets arvsmassa. Hepatit C kan som sagt inte gömma sig i kroppen för att plötsligt blossa upp efter många år. Man har inte rätt att bestämma vilka prov som ska tas men det brukar man kunna komma överens med sin läkare om. Vill Du att jag ska ha synpunkter på Dina förhöjda levervärden så får Du gärna återkomma med värdena. Om inte så tycker jag att Du kan be Din egen läkare förklara lite bättre om Dina levervärden. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-20

Hepatit C-testning

ID: 72166

Hej Leo! Jag testade mig för hepatit b och c hiv o ... / Undrar

Hej Leo! 

Jag testade mig för hepatit b och c hiv och syfilis 12 veckor efter samlag. Har sett i tidigare kommentarer att du anser det vara tillräckligt. Undrar bara ifall jag skulle råkat ta fel och testade mig kanske 2 eller 3 dagar tidigare än 12 veckor. Skulle det då spela någon roll? Mvh undrar.

Undrar

Dr Leo Flamholc

Hej Undrar. 

Så exakta gränser finns inte. Du kan lita på testresultaten. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-15

Hepatit C-testning

ID: 72119

Hej Leo! Jag har skrivit till dig tidigare med id: ... / Orolig30

Hej Leo! 

Jag har skrivit till dig tidigare med id: 71548 Tack för svar! Det visade sig att provet taget 12 veckor efter misstänkt risk (oskyddat vaginalt samlag) för Hepatit B var negativt och 14 veckor efter misstänkt risk för Hepatit C, även det negativt! Känns otroligt skönt då jag som många andra var helt säker på att det skulle vara något. Kände att jag nu kunde släppa det helt! Men eftersom jag fortfarande har ont i magen under högra revbenet gick jag till läkaren och tog blodprover för att kolla levervärderna bla. Det visade sig att Asat-värdet var något förhöjt. Annars såg proverna bra ut.Detta ca 16 veckor efter misstänkt risk. tog första twinrixsprutan 2 veckor innan om det nu skulle påverka asat-värdet. Min fråga till dig är om jag verkligen kan lita på hepatitproverna jag tog??? Tycker att många sidor säger 6 månader för att vara absolut säker. Känner verkligen inte att jag vill testa mig igen utan gå vidare med mitt liv! 

Stort tack för ditt engagemang!

Orolig30

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig30. 

Du behöver inte ta fler prover. ett något förhöjt ASAT-värde kan man ha av olika skäl. T.ex. kan värdet stiga efter alkoholförbrukning. Vid virusorsakad hepatit är det så gott som alltid i första hand ALAT-värdet som är förhöjt medan ASAT-värdet brukar vara lägre än ALAT-värdet. Du behöver enligt min uppfattning inte testa Dig fler gånger. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-15

Hepatit C smittorisk

ID: 72115

Hej, Jag har i över 20 år haft tvångssyndrom (Obse ... / Orolig varje dag

Hej, 

Jag har i över 20 år haft tvångssyndrom (Obsessive Compulsive Disorder = OCD som har tagit väldigt mycket energi av mig. Jag har aldrig sökt hjälp men klarar av vardagen till och från. Mina tvångstankar angående Hiv och hepatit c är väldigt starka, jag är rädd för att hälsa på folk ta på dörrar och göra normala saker då jag är rädd för bli smittad av dessa sjukdomar, Jag undrar bara om smittat blod av Antingen Hiv eller hepatit c kan smittat om man själv har färska sår på händer och vidrör det blodet? Jag tvättar mina händer väldigt ofta och är försiktig. Det andra är att jag är rädd att dricka vad det än nu kan vara från butik i rädsla om det kan finnas smittat blod på burk osv. Stämmer det att hepatit c blod överlever i 16 timmar utanför kroppen? Spelar det roll om det är utomhus eller inomhus blodet är? och i så fall kan man smittas om man vidrör det på ex en dörr och själv har sår. Kan man få nåt av sjukdomarna om man äter en frukt med blod på. När man säger att blodet ska komma i blodomloppet ,då man blöder utåt om man kan säga så är är risken mindre? Min sista fråga är att en person jobbar på en restaurang och har hiv/hepatit c ,jag har ätit där och undrar om nu blod har hamnat i maten, hur stor risk är det att man blir smittad om man har sår i munnen.

Orolig varje dag

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig varje dag. 

Av det Du skriver så förefaller det ganska uppenbart att Du själv redan vet att ingenting av det Du nämner kan innebära någon smittrisk. Den oro som Du känner vilar inte på någon rationell grund utan är precis som Du själv skriver tvångstankar utan verklighetsförankring. Du skriver att Du inte har sökt hjälp för att komma tillrätta med Dina tvångstankar. Man kan bli hjälpt av t.ex. KBT (kognitiv beteendeterapi) så vill Du ha hjälp så tycker jag att Du ska försöka. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-12

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72094

Hej! Jag undrar lite om hur hepatit C och HIV smit ... / Rädd för blodsmitta-Maria

Hej! 

Jag undrar lite om hur hepatit C och HIV smittar? Har en känsla av att jag går runt och är lite onödigt rädd på grund av okunskap. Krävs det direktkontakt sår emellan, alltså att smittat blod kommer direkt i någon annans sår eller räcker det att få blod på handen och sedan att man exempelvis äter något och man blir smittad på det sättet? Förklara gärna lite så att jag får en större kunskap och slipper vara rädd.

Rädd för blodsmitta-Maria

Dr Leo Flamholc

Hej Rädd för blodsmitta Maria.

Det finns ingenting i vardagslivet som utgör någon smittrisk. Om man inte ha sex med en hivsmittad person som inte har någon behandling eller delar spruta med en smittad person så finns det inte något sätt att bli smittad.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-09

Hepatit C symptom

ID: 72076

Hej! Det verkar ju finnas hel uppsjö av symtom för ... / Pelle

Hej! 

Det verkar ju finnas hel uppsjö av symtom för hepatit C. (Många som påminner om hiv symtom). Är det några symtom som är betydligt vanligare för hep C? Är det troligt att en aktiv kronisk infektion av hep C ger flera symtom ett år efter smittotillfället? 

Tacksam för svar!

Pelle

Dr Leo Flamholc

Hej Pelle.

Den stora majoriteten med hepatit C har inga symptom alls. Det diskuteras dock om hepatit C kan vara förenat med en diffus allmän trötthet. Det är svårt att utvärdera om detta är sant eller inte. Hos enstaka individer kan symptom som ledinflammation, njurpåverkan etc. uppträda. Det är dock inte vanligt. De allra flesta har som sagt inga symptom alls. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-02

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72036

Jag var missbrukare för 15 år sedan och har efter det t ... / antikroppar

Jag var missbrukare för 15 år sedan och har efter det testat mig för hepatit c 4 gånger senast 3 år sedan alla gånger negativt nu testade jag mig igen för sexuella smitto risker hiv syfylis och hepatit och fick då svar att det ver ett inclusive svar antikroppar av viruset för hepatit c kan jag ha gått med det i 15 år utan att få possetivt svar förut? är jag då smittobärare och kan ge någon annan smittan i sexuell realation? kan det om jag har antikroppar av viruset i blodet ha gett mig leverskador? bör jag testa levern? om det visar sig efter virus testet att det är negativt för smitta i blodet men att jag har antikroppar av smittan kvar är jag då smittobärare av hepatitc det vill säga kan jag ha möjlighet att ge smittan i en sexuell realation? om jag har hepatit och behandlar mig och blir botat har jag då antikroppar kvar och vad innebär det? jag förstår att det nu går att bota är jag efter behandling och har ett negativt svar kvar antikroppar av viruset? Och vad innebär det?

antikroppar

Dr Leo Flamholc

Hej Antikroppar.

Jag förstår tyvärr inte riktigt vad Du skriver. Förklara lite bättre vad Du menar med "det ver ett inclusive svar antikroppar for hepatit C". Om Du har tillgång till provsvaret så skriv av svaret ordagrant så lovar jag att förklara vad svaret innebär. Det Du har skrivit går tyvärr inte att förstå. 

Med vänliga hälsningar Leo

ja lite oklart var det jag gör testen i frankrike mitt förra test var i sverige ca 4 år sedan som var negativt nu är hcv på 1,0 dom gjorde då en gen test som var negativt dom förklarade att provet få tas om om ca 6månader men just nu är det varken negativt eller posetivt då gränsen går just på 1.0 och i gen testet så finns inga spår dom förklarade att det var säkert att ha oskyddad sex och kunde inte riktigt förklara varför förra prov svar var negativt utan trodde att jag en gång kommit i kontakt med viruset och det har nu läkt ut utav sig själv fråga med hcv på 1,0 och negativt på gen test är det då säkert att ha oskyddad sex? och bör jag göra någon åt ett sådant svar och historik?

antikroppar2

Dr Leo Flamholc

Hej Antikroppar.  

Det är fortfarande inte möjligt för mig att förstå va Du menar. Ett positivt antikroppstest betyder att man har eller har haft hepatit C. Ett positivt HCV-RNA betyder att man har en pågående smitta och ett negativt HCV-RNA att man inte har någon smitta. Som jag skrev i mitt förra mail så föreslår jag att Du ordagrant skriver av svaret som Du fått så ska jag tolka det till Dig. Om man har ett negativt HCV-RNA så brukar man upprepa testet efter 6 månader för att vara säker. Utan att vara helt säker på hur Du menar så tror jag att Du menar att HCV-RNA är negativt och att Du inte är smittad av hepatit C.  

Med vänliga hälsningar Leo

ja för att tydlig göra vad jag kallar gen är på franska ARN du VHC som är negativ tror på svenska kallas LERN test? index HCV 1.0 POSSETIV intex HCV 1,0 NEGATIV

antikroppar2

Dr Leo Flamholc

Hej igen.

Min franska är tyvärr inte mycket att skryta med men "ARN du VHC"  motsvarar HCV-RNA. Negativt HCV-RNA visar att man inte är smittad. Man kan ändå ha positiva antikroppar mot hepatit C som ett tecken på att man har varit smittad men läkt ut infektionen antingen spontant eller efter behandling. Ditt prov visar således att Du inte är smittad. 

Med vänliga hälsningar Leo

och om man har possetiva antikroppar mot smittan kan man då föra smittan vidare i sexsuella realationer

antikroppar2

Dr Leo Flamholc

Hej Antikroppar 2.

Eftersom Du har läkt ut infektionen så är Du inte smittsam. Antikroppar är kroppens reaktion på en infektion och ett tecken på att man har eller har haft en infektion. I Ditt fall har Du haft men har inte hepatit C och Du kan därmed inte smitta.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-10-26

Övriga frågor om hepatit C

ID: 71977

Hej. För sjutton dagar sedan hade jag oskyddat sex ... / Ellen

Hej. 

För sjutton dagar sedan hade jag oskyddat sex vid tre tillfälleb med en kille som jag dejtar. Efteråt berättade han att han under två månaders tid injecerade anabola. Det här var för 8-9 år sedan. Han säger att han inte delat nål, men jag vet inte vad jag ska tro. Har dom senaste dagarna haft kraftig muskelvärk i över - och underarmarna. Mitt liv känns över. Hur stor är risken (faktamässigt sett) att bli smittad vid sex?

Ellen

Dr Leo Flamholc

Hej Ellen. 

Den statistiska sannolikheten för att Du skulle ha fått någon blodsmitta är mycket liten. Muskelvärk är inte ett tecken på att Du fått någon blodsmitta. För det första så är sannolikheten för att killen som Du var tillsammans med skulle bära på någon smitta trots allt mycket liten och sannolikheten för att han skulle ha överfört någon smitta till Dig ännu mycket mindre. Den smitta som skulle vara mest sannolik för hans del är hepatit C även omsannolikheten inte är stor. Smittsamheten för hepatit C är stor med sprutor men mycket liten när det gäller sex. Jag tycker inte alls att Du har någon anledning att känna att livet är över. Om Du är fortsatt orolig och Du har fortstatt god kontakt med killen så kan Du fråga honom om ni kan testa er båda två. Om inte så kan Du själv testa Dig när det gått lite längre tid. Jag tycker som sagt inte att Du har någon anledning att vara orolig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hepatit C

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö