Fråga doktorn om hepatit C

Här kan du skicka in din egen fråga om hepatit C till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hepatit C

2017-05-26

Hepatit C-testning

ID: 73704

Hej doktor! Har en fråga angående testning för Hep ... / Ch12

Hej doktor! 

Har en fråga angående testning för Hepatit C. Såg i flera svar där du hade svarat att man ska vänta 8 veckor efter misstänkt smitta. Jag hade tid hos läkaren i dag och testat mig det har gått 8 veckor och 5 dagar sen jag tror att jag utsatte mig för risk dock sa läkaren att för Hepatit B och C bör man vänta i 2,5 månad dvs 10 veckor. Räcker det verkligen med 8 veckor och 5 dagar för rätt reslutat eller ska jag göra ett till test efter det har gått 2,5 månad dvs 10 veckor. 

Tack på förhand.

Ch12

Dr Leo Flamholc

Hej Ch12.

Det finns inte någon exakt rekommendation för hepatit C. Efter 8 veckor har man ett svar med hög tillförlitlighet men någon exakt gräns är inte fastlagd. För att ge Dig ett bättre besked om vad jag tycker så behöver jag veta på vilket sätt Du har utsatt Dig för risk. För hepatit B brukar man rekommendera omedelbar vaccination om man exponerats för någon risk men även här behöver jag bättre information om den risk som Du utsatt Dig för.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-05-24

Hepatit C smittorisk

ID: 73686

Hej! Jag jobbar på ett laboratorium som hanterar d ... / Labråtta

Hej! 

Jag jobbar på ett laboratorium som hanterar dagligen mängder av blodprover. Dagligen kastar vi blodprover som blivit ett par dagar gamla. Vid ett tillfälle ramlade min brytbladskniv ner i boxen vi kastar proverna i. Bland plasma, blod och serum. Detta hände för 3 dagar sedan. Jag råkade skära mig på samma kniv ett par dagar efter händelsen, så pass så de blödde lite. Hur stor risk är de att man har blivit smittad av någon blodsmitta? Jag tänkte inte på att låta de blöda ordentligt eller sprita efteråt..

Labråtta

Dr Leo Flamholc

Hej Labråtta.

Risken för att smittas under sådana eller liknande omständigheter är oerhört liten. Vi har under många års tid följt upp personer i sjukvården som råkat ut för "stickskador" av olika slag, och inte i ett enda fall har vi kunnat hitta någon smitta. Om jag förstår Dig korrekt så har Du inte alls utsatt dig för någon risk. Du har enligt min uppfattning inte någon anledning att oroa Dig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-05-24

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73658

Hej Doktorn, Är du möjligt för torkat Hepatit blod ... / Orolig

Hej Doktorn, 

Är du möjligt för torkat Hepatit blod att smitta i kontakt med ett blodprov stick som togs vid 8:00, men som jag senare (20:30) tryckte på. Det kom lite blod. Efter detta råkade min tröja (vid handleden) komma åt sticksåret. Min ångest är outhärdlig. Är den irrationell?

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig.

Din oro är irrationell. Det finns ingen risk för smitta.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-05-18

Hepatit C smittorisk

ID: 73611

Hej. Igår var jag hos tandläkaren. Hon jobbade i ... / Lina

Hej. 

Igår var jag hos tandläkaren. Hon jobbade i min mun och då ringde telefonen. Hon gick och svarade utan att ta av sig handskarna! Sedan kom hon tillbaka till mig och fortsatte med mina tänder utan att byta handskar! Jag ska få en krona gjord så det var sår i min mun. Tänk om hon brukar göra så och kanske har haft en patient som är smittad med hepatit c innan mig, tänk om det var blod på telefonens knappar som hon sedan fick på sina händer som sedan kom på kronan hon tryckte ner runt min tand där jag hade sår kan jag ha blivit smittad med hepatit c?

Lina

Dr Leo Flamholc

Hej Lina.

Det finns ingen som helst risk för att Du skulle ha smittats på så vis. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-05-17

Hepatit C smittvägar

ID: 73609

Hej! Har tittat igenom dina svar och uppfattar att ... / Vetgirig

Hej! 

Har tittat igenom dina svar och uppfattar att det är en försumbar risk att smittas av hepatit genom att man får smittat blod i sår. Har också uppfattat det som att vid intravenöst narkotikabruk är det en hög risk att bli smittad, men vid samtliga frågor om stickskador i vården så svarar du att det är det mycket osannolikt eller en försumbar risk. Varför är risken vid missbruk hög och risken vid stickskador inom vården låg?

Vetgirig

Dr Leo Flamholc

Hej Vetgirig.

När man delar sprutor så injicerar man aktivt narkotikalösning som kan vara förorenad med virusinnehållande blod direkt i blodbanan. I samband med "stickskador" sker ingen motsvarande aktiv injektion. Statistiken talar sitt tydliga språk. Ingen i Sverige har blivit smittad med hiv i samband med stickskador och i vår lokala verksamhet har vi inte heller hittat något fall av hepatit C smitta i samband med stickskador.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-05-04

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73503

Hej Mitt barn går på en skola där en mat tant (koc ... / Fundersam

Hej 

Mitt barn går på en skola där en mat tant (kockerska) har hepatit c ,eller hon säger att hon haft efter en blodtransfusion för länge sedan. Men hon säger att hon är frisk. Kan man bli frisk? Eller syns det alltid i blodet att man har det? Kan mitt barn bli smittad genom mat,bestick eller köksredskap. Om hon nu har det fortfarande. Och det skulle vara blod på dessa grejer. Får hon jobba i kök?

Fundersam

Dr Leo Flamholc

Hej Fundersam.

Det finns inga som helst hinder för att en person med hepatit c ska arbeta i ett kök. Det går inte att smitta någon via mat, bestick eller liknande. Hepatit C är en botbar infektion som numera läker ut hos långt över 90 % av de som får behandling. 

Med vänliga hälsningar Leo

Även fast hon lagar mat och gör sallader och skulle skära sig . Eller om hon diskar och det skulle finnas blod på porslin som barnen skall äta på . Kan man verkligen vara säker ? Så det inte blir en epidemi att barnen smittas

Fundersam

Dr Leo Flamholc

Hej Fundersam.

Det är helt säkert. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-05-04

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73502

Hej Tandpetaren här igen! Jag har skrivit ett otal ... / Tandpetaren

Hej Tandpetaren här igen! 

Jag har skrivit ett otal frågor till Dig angående min oro att ha smittat min dotter vid en operation av hennes tand! Sista frågan som jag skrivit var 13 juni 2016 med nummer 71005 där skriver Du att det inte finns någon risk för smitta och ingen anledning att vidta några som helst åtgärder. Nu har jag klarat mig nästan ett år utan att fråga Dig – det är ju en förbättring. Jag har nu börjat få lite ångest igen. Mitt sätt att försöka minska ångesten är då att läsa frågor och svar i Din frågespalt. Läste två frågor av signaturen Ava 70056 och 70054 Jag försöker förstå men vill gärna ställa en följdfråga angående dessa hoppas att det är ok. Borde inte blodet på lansetten som ju inte är ett ihåligt instrument ha torkat på 12 timmar och i och med det inte kunna smitta? Är det skillnad på att få en torr blodflaga med smittat blod i ett sår (som du sagt inte smittar) jämfört med att sticka sig på en lansett med blod som torkat (där säger du att det kan finnas en viss risk) Behöver jag oroa mig igen för att ha smittat min dotter? Tacksam för svar fastän jag är nojig och dum. 

Med vänlig hälsning Tandpetaren

Tandpetaren

Dr Leo Flamholc

Hej Tandpetaren.

Jag tänker inte besvara samma fråga fler gånger. Du har fått svar på samma fråga/frågor ett otal gånger. Det finns ingen risk för smitta och det är hög tid för Dig att lägga denna meningslösa oro bakom Dig. Om du inte klarar av detta på egen hand så tycker jag att Du ska söka professionell hjälp. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-29

Hepatit C smittorisk

ID: 73467

Jobbar inom vården och fick blod på mina fingrar av en ... / Jemk

Jobbar inom vården och fick blod på mina fingrar av en patient som inkom som missbrukare. Kag har självsprickor på tummen som svider och blöder. Jag fick ju såklart bod på just denna tumme. Tvättade händerna och spritade strax därefter. Ska jag testa mig för hepatit tycker du?

Jemk

Dr Leo Flamholc

Hej Jemk.

Det tycker jag inte är nödvändigt. 

Med vänliga hälsningar Leo

Tack för ditt svar Leo. 

Jag undrar vad du anser om informationen som når ut till samhället gällande smittor och smittvägar? Jag upplever att många är oroliga, liksom jag själv pga okunskap. Jag tycker att informationen som man får av vården och internet skrämmer allmänheten. Det skrivs om smittor via tandborstar mm vilket jag ser att du även fått frågor om och som du besvarat med "nej". Senast idag fick vi in en medvetslös patient på jobbet och alla var som livrädda eftersom denne hade hepatit c. Viruset kommer ju inte direkt att hoppa upp och bita mig. Överallt läser man om diverse smittvägar och jag måste erkänna att jag blir väldigt osäker. Jag vill kunna ge mina patienter rätt information i framtiden! 

Trevlig kväll!

Jemk

Dr Leo Flamholc

Hej Jemk.

Jag håller med om att det fortfarande finns en mycket stor okunskap och onödig rädsla beträffande blodsmittor och smittvägar. Inte minst kan man dra den slutsatsen av många av de frågor som jag besvarar. På nätet finns såväl bra och korrekt information som mycket felaktig information. Det är inte alltid så lätt för den enskilde att skilja seriös information från oseriös. Det finns säkert stor förbättringspotential när det gäller information till sjukvårdsanställda och allmänheten. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-28

Hepatit C smittorisk

ID: 73461

Hej min son har varit drogmissbrukare men är fri nu. Ha ... / Livrädd

Hej min son har varit drogmissbrukare men är fri nu. Han säger att han aldrig tagit sprutor men jag vet ej .Idag pussade han sin lilla syster vet ej om det var på munnen eller någon annan stans .Jag såg att han hade blod på läppen .Kan hon bli smittad av hiv eller hepatit om han skulle ha det? Tänkte om hon hade sår som det kom blod i . Hon är vaccinerad mot hepatit b. Men är rädd för hepatit c o hiv

Livrädd

Dr Leo Flamholc

Hej Livrädd.

Ingen som helst risk för att han skulle ha smittat sin syster med någon blodsmitta. 

Med vänliga hälsningar Leo

Såg sedan att hon hade en spricka i läppen och blåsor som blivit munnsår på läppen. Och han hade en spricka med färskt blod när han pussade henne. Blir rädd för hiv o hepatit

Livrädd

Dr Leo Flamholc

Hej Livrädd.

Se mitt föregående svar.

Med vänliga hälsningar Leo

Jag vill veta både om hepatit o HIV om det smitar på detta vis

Livräädd

Dr Leo Flamholc

Hej igen.

Svaret är oförändrat d.v.s. ingen risk.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-27

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73444

Min tjej har ont i sin mage utan att hon är hungrig hur ... / Rasmus

Min tjej har ont i sin mage utan att hon är hungrig hur kan de gå över ?

Rasmus

Dr Leo Flamholc

Hej Rasmus.

Den här frågespalten handlar om hiv och hepatit och det går i vilket fall som helst inte att besvara en sådan fråga med så lite information. Jag föreslår att hon vänder sig till sin vårdcentral.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hepatit C

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö