Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2016-11-28

Värk i leder

ID: 72239

Har jag reumatism har ont i leder värk ibland kan jag i ... / Laila ojanlatva fors

Har jag reumatism har ont i leder värk ibland kan jag inte sova är vaken har pirrig i bena ont, sen har jag så dåliga naglar

Laila ojanlatva fors

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Om naglarna är förändrade då kan du ha psoriasis som även kan ge ledbesvär . Jag rekommenderar en besök på din vårdcentral. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-11-28

Muskelvärk

ID: 72233

Hej! Skulle behöva lite rådgivning. Ska försöka gö ... / Johanna 74

Hej! 

Skulle behöva lite rådgivning. Ska försöka göra en lång historia kort. Har sedan jag var tonåring haft besvär från min rygg. Det är ischias liknande smärtor, med strålning mot foten. Vid dom läkarbesöken jag gjort under åren har man dock kunnat konstatera att det inte är ischias jag har, utan läkarna har sagt att jag har överrörliga kotor i ryggraden. Ryggbesvären kommer i skov. Senaste 10 åren har jag även besvär från nacke, skuldror, ont i framfötterna, ont i höft, dessa besvär går också i skov. Har sökt läkare några gånger under alla dessa år. Prover för reumatism är tagna men ingenting är avvikande på proverna. Har även haft besvär med domningar i tår, samt att fingrar och tår domnar och blir blå, vita då dom blir kalla. Ny tillkomna symptom är pirrningar i båda hälarna. Detta nya symptom har funnit i ca tre månader. Men har upplevet detta vid några enstaka tillfällen tidigare också, om jag kommer ihåg rätt. Pirrningar i kroppen har jag haft till och från så länge jag kommer ihåg, dock inte så konstant som det nu är i hälarna. Kan tillägga att smärtan som jag beskriver att jag har i skov, ibland har varit så svår att jag varit bort från jobbet, men större delen av tiden har det gått att jobba som vanligt. Är fysiskt aktiv, tränar flera ggr i veckan och frisk förövrigt, 42 år. Hoppas du kan ge mig lite vägledning i detta. 

Tacksam för svar!

Johanna 74

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Eftersom dina besvär började så tidigt är det första jag tänker en spodartrit ( inflammatorisk ryggsjukdom). Du skriver att man tagit prover men inte vilka och i de flesta fal tar man via vårdcentralen en CRP och i bästa även aCCP . Dessa prover räcker inte långt . om man misstänker en spondartrit ska man ta en genetisk prov med namn HLAB27. om den är positiv hos dig då talar detta starkare mot den sjukdom jag skrev till dig. Du har ej heller gjort något mer undersökning av rygg med magnetkamera. Jag hoppas att du träffat åtminstone en fysioterapeut som instruerade hur du tränar. om du har överrörlighets syndrom ( många överrörliga leder) då ska du träna på en viss anpassad sätt med ledning av en fysioterapeut. 

Med vänlig hälsning jonel

PermalänkVisa

2016-11-26

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 72215

Hej reumatologen! Jag är en (för övrigt) frisk och ... / Milla

Hej reumatologen! 

Jag är en (för övrigt) frisk och aktiv kvinna, 48 år. Värk och smärtor i höger axel, armbåge sedan ca 8 månader samt på morgonen i fingerleder och fötter (gör ont att gå de första stegen). Lite stel också på morgonen i händer o fingrar. Sedan en månad ont även i båda höfter, båda tumleder och stortår. Min läkare har konstaterat flera  tenidniter (bla. tennisarmbåge) samt senskidesinflammationer. Ingen svullnad eller rodnad. Ingen feber. Jag tar nu diklofenak ca 50-100 mg/dag. Märker själv att jag hela tiden blir lite sämre. Många i släkten har RA. Prover: ANA: neg CRP/ Sänka: neg Anti CCP: positiv (25) där negativt är <7 HLA-b27: positiv Övriga blodprover normala utom trombocyter (120) - jag har alltid legat lågt, vet inte varför Mina frågor: (1) Om jag förstår min läkare rätt har jag inte RA nu. Vad är sannolikheten att jag är på väg att utveckla RA mot bakgrund av mina symtom och mitt positiva anti-ccp? Kan det vara något annat? (2) Finns det något jag kan göra själv för att förbättra min prognos? Kost - hjälper vegetarisk kost eller glutenfri kost? Hur är det med träning? Kan man träna fast det gör ont? 

Hälar Milla

Milla

Dr Jonel Pasula

Hej Milla! 

Tack för din frågan och alla uppgifter som du lämnat. De kan du njuta av om du blir sämre för att skriva ett eget remiss till reumatologen. Din beskrivning av besvär kan ha med tendiniter ( senfästeinflammation och artralgier ( lednära värk). Dessa symtom förekommer oftare hos personer som har den typ av gen som du har som kallas HLAB27. Om symtom fortsätter och du får er ont i ryggen eller svullnad i leder då lutar detta mot en så kallad spondylartrit (inflammatorisk led och ryggsjukdom kopplat till genen HLAB27. För att hindra vidare utveckling av besvär är medel mot inflammation ( diklofenak , naproxen eller ibumetin) bra att använda. Sjukgymnastik är ett måste och det måste vara en del av din planerade vardag. Vissa personer mår bättre i lederna när de slutar äta kött och tar till vegetarisk men detta kommer fungera bara om du samtidigt tränar! 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-11-24

Behandling av reumatism

ID: 72205

Hej! Jag har diagnosticerad RA. Står på Humira var ... / Mamman

Hej! 

Jag har diagnosticerad RA. Står på Humira var 14de dag, äter också Ipren el likn varje dag. Dagen innan jag skall ta min Humiraspruta blir jag mycket sämre. Kan tex, ej resa mig från toastol eller skön fåtölj.. Ibland kan jag ej resa mig ur sängen och hinner inte på toa i tid. Bör jag be min läkare att jag får ta den oftare, sprutan?

Mamman

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du ska absolut tala med din läkare ! Du har för mycket besvär för att man ska tolerera detta. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-11-23

Behandling av reumatism

ID: 72191

Hej! Varför blir man tjock (bukfetma) av kortison? ... / Milior

Hej! 

Varför blir man tjock (bukfetma) av kortison? Äter Prednisolon för min PMR sedan snart tre år tillbaka, för närvarande 7,5 mg/dag, 20 mg/dag i början. Ska trappa ner dosen men när jag äter mindre än 5 mg/dag kommer värk och stelhet tillbaka. Jag motionerar regelbundet med promenader, simning och ridning. Äter "bra" mat och inget som är fettbildande. Sparsam med socker och salt, kaffebröd, godis mm. Har gått upp en storlek sedan jag började medicinera! Var ska detta sluta?

Milior

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Tyvärr omvandlas en del av energi från maten till fett av kortison. Dessutom ger den ökat aptit och samlande av vätska. Just nu är det viktigaste att du mår bra med din sjukdom och att du har lärt dig att motionera. Det kommer hålla vikten i balans. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-11-18

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 72163

Hej! Jag har skrivit här innan, om rädsla för ALS, ... / 38år

Hej! 

Jag har skrivit här innan, om rädsla för ALS, ms, cancer.. du har inte trott att jag har det, men nu har det dykt upp något annat konstigt.. Jag har ilningar i benen från och till, mest vid pms, och riktigt ont i benen vid mens. Men kan det vara något allvarligt?

38år

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Jag kan bara basera mina svar på de information som du och andra åhörare skriver till mig. Från de information som du skrev till mig kan jag ej dra slutsatsen att du är allvarligt sjuk men självklart har du  både val och skyldighet att söka läkare om du känner att dina symtom tyder på en sjukdom. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-11-18

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 72162

Jag testades positiv för ANA, jag har redan RA. Men vet ... / Juni

Jag testades positiv för ANA, jag har redan RA. Men vet att positiv ANA finns hos de flesta med SLE. Betyder detta att jag har större risk att utveckla SLE också? Hur vanligt är det att RA patienter drar på sig fler diagnoser och vilka diagnoser är de vanligaste och i så fall och varför?? Finns det läkemedel som kan utlösa SLE nu när jag vet att jag är ANA positiv? Som jag ska undvika?

Juni

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du är inte ensam med att testa positiv i ANA prov och ha en RA sjukdom. Vi ser att det finns personer som utvecklar ANA under sin sjukdom. För det mesta har det inte stor betydelse för sjukdomsutveckling men ger lite begränsningar i behandling ( undvika medicin med sulfa) . Ibland är positiv prov associerat med förekomst av andra antikropp som anti SSA/ssB som kan associera förekomst av en annan sjukdom som kallas Sjögrens syndrom och ger torra ögon och slemhinnor. En positiv ANA hos en perosn som har RA ger mycket sällan en SLE. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-11-18

Värk i leder

ID: 72159

Hej igen! Glömde en fråga. Ökar risken för artros ... / Marica

Hej igen! 

Glömde en fråga. Ökar risken för artros i lederna i jämförelse med normalbefolkningen när man har RA, även om man har ett effektivt läkemedel som Enbrel? Vänliga hälsningar Marica

Marica

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Nej , du har inte en ökad risk för artros i jämförelse med befolknings studier. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-11-18

Behandling av reumatism

ID: 72157

Hej! Jag har RA sedan år 2012, behandlas med Enbre ... / Marica

Hej! 

Jag har RA sedan år 2012, behandlas med Enbrel. Har positiv RF, positiv ANA, samt förekomst av citrullinantikroppar. Värdet på citrullinantikropparna är 32. Träffade någon annan som hade ett värde på 400. Jag undrar om ett högt respektive lågt värde säger något om hur allvarlig RA man har? Dessutom undrar jag om värdet på citrullinantikropparna ändras över tid eller om det är samma värde som skulle visas om man tog ett nytt blodprov. Alltså, kan de öka eller minska i värde? Vänliga hälsningar Marica

Marica

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du ställer en mycket intressant fråga! Ja , värden på citrulinantikropp (anti CCP eller ACPA) kan variera. Den varierar också i olika laboratorie metod som används. I de senaste forskning visas att en högt värde kan vara kopplat med en mer aggressiv sjukdom. Eftersom du är behandlat under många år med en mycket bra medicin förväntar jag mig att dina antikroppar har en mycket låg nivå . Det räcker med en enda prov att påvisa dessa antikropp och dess betydelse vid en positiv prov är avgjorde för diagnos och behandling. Efter inlett behandling är värdet ej av stor betydelse. Jag vill påpeka att vi tar upprepade prover på personer som är negativa i ACPA eftersom i våra tvillings studier kan man se att en del personer utvecklar en positiv svar med tiden. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2016-11-17

Behandling av reumatism

ID: 72137

Jag hade snabbsänka på 128 för 3 veckor sedan. Har ätit ... / Homo sapiens

Jag hade snabbsänka på 128 för 3 veckor sedan. Har ätit kortison i 3veckor nu, ingen annan medicin. Sänkan gick ner första veckan till 48 och svullnaden i lederna har gått bort nästan helt på 3 veckor.8 veckor kvar av kortison kuren. Men så började jag med Metojectpen 20mg i går, och för min stora förvåning vaknar jag i mosse med skit ont i lederna med kraftig svullnad och bränns varm. Hade ORENCIA innan. Det var likadant med ORENCIA att efter varje spruta svullna lederna upp och hade mera ont men var mycket bättre dagen innan jag skulle ta sprutan. Ska det vara så ? Hur fungerar dom här medicinerna mot ra? Är detta som det ska?

Homo sapiens

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Dessa reaktioner som du beskriver är mkt. ovanliga. ta omedelbart kontakt med din reumatolog. 

Med vänlig hälsning Jonel

Jag gjorde som du sa. Fick svar att ska fortsätta ta sprutorna. Det va inget konstigt sånt händer i bland. Alla ha mer ont så här års. Vad gör jag.

homo sapiens

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Eftersom sänka är fortfarande högt och du måste ha kortison kvar vill man ej äventyra med att få bort methotrexatet. Skriv en dagbok på hur du mår. se om det finns annat förklaring till din intensiva värk förutom medicinen. Ha kontakt med en fysioterapeut. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken