Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2017-04-12

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73314

Hej! Ammar min son på 6 månader sen efter förlossn ... / I

Hej! 

Ammar min son på 6 månader sen efter förlossningen har jag vid 5 tillfälle fått som influensavärk i hela kroppen och förhöjd Temp runt 37,8! Som varat i 1 dygn varje gång sedan försvunnit! Kan detta var reumatism elller något man borde kolla upp?

I

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Det är sannolikt dina hormoner som inte är hjälpsamma just nu. Om feber tilltar eller om du får svullna leder då ska du söka på din vårdcentral. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-04-11

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73308

Hej Jag har tagit metotrexat i nästan ett år och h ... / Benne

Hej 

Jag har tagit metotrexat i nästan ett år och har inte känt av ngr större biverkningar har förstått att man bl a kan känna sig väldigt trött. Har under två månaders tid varit så trött kommer knappt ur sängen på mornarna. Sover bra. Får enorma trötthets stunder får ibland sätta mig när jag tex borstar tänderna mm min fråga är om det är vanligt att bli så här trött som en biverkning av medicinen när jag ändå har hållt på i nästan ett år utan problem?

Benne

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Nej , trötthet av den slag du beskriver är inte en biverkan på methotrexat utan en tecken på ökad aktivitet i sjukdomen eller på en nytt sjukdom som ger trötthet ( sjögren t.ex.) Det kan dessutom vara kopplad till vitaminbrist , dåligt blodvärde eller i slutända dåligt kondition. tala med din reumatolog. 

Med vänlig hälsning jonel

PermalänkVisa

2017-04-07

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73269

Hej! Jag har en fråga men vet inte om frågan passa ... / Vera

Hej! 

Jag har en fråga men vet inte om frågan passar in här! Det gäller min dotter som snart är 13 år... Senaste veckan har hon fått någon slags kramp en gång om dagen, (hon har sagt att det smärtar som om någon vrider av henne fötterna, så gissar på kramp) i båda fötterna samtidigt. Det är mest tårna och hon har förklarat att det slutar precis över! Om man googlar hittar man inget riktigt svar. Men blir orolig då det kommer i båda fötterna samtidigt! Hon är fullt frisk annars förutom att hon äter allergitabletter hela våren och sommaren mot timotej, hund och katt! (Började äta tabletterna för några veckor sedan) Hon har gått i ett par gympaskor senaste 1.5 månaderna som inte är riktigt bra för fötterna, väldigt platta. Om det kan påverka? Hon är ingen liten tjej...170 lång och inte jättesmal! Behöver jag vara orolig...är rädd att det är något neurologiskt?? 

Mvh Veronica

Vera

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Allergi tabletter kan vara krampframkallande. Samtidigt skriver du om nya skor som ter sig lite mer som orsak. Magnesium brist kan också vara orsaken. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-04-05

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73257

Tjena doktorn!  För ett par veckor sedan skad ... / Handledsbrott

Tjena doktorn!  

För ett par veckor sedan skadade jag handleden och fick en spricka på ovansidan, armen fick gipsas och ska ha det så i en vecka till. Men så här ligger det till, jag får en oerhörd smärta vid utsidan av handleden (typ vid insidan/utsidan, om du förstår vart jag menar). Ibland känns det som att något låser sig och jag måste röra armen i sidled för att det ska "lägga sig på plats", gör det inte det så känner jag hur det smäller till där och då gör det förbannat ont. Jag försöker känna och se om jag får ont av att känna på området (är inte gipsad på undersidan av armen) men kommer inte riktigt åt hela området men kan känna att det hugger till lite när jag känner där. Vad kan detta bero på? Är det leder som har rört sig eller kan det vara en nerv som har kommit i kläm? Jag länkar en en bild så du kan förstå vart exakt jag menar att det gör ont. http://pakvissg.appspot.com/App_Images/SymptomGuiden/145x179/pain_in_wrist_from_Flexor_carpi_ulnaris.jpg

Handledsbrott

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Det är två saker som kan ge dig ont . Oftast rör sig om en inflammation kring senorna som passerar vid den området och går mot fingrar . i andra hand är det nerven som är pressad av svullnaden som orsakades av skada när du ramlade. Du ska påbörja träningen omedelbart så fort gipsen är av och se att träffa en sjukgymnast. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-04-04

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73242

Hej! Jag utreddes för misstänkt Bechterew år 2000. ... / Trippelögel

Hej! 

Jag utreddes för misstänkt Bechterew år 2000. Hade tydliga symptom som indikerade misstanke om reumatisk ryggsjukdom. Haft irit två ggr i unga år sent 1970-tal - därefter ej besvär. Positiv HLA B27 - morfar reumatiker. 2001 bättre från ryggbesvär - dock ställdes diagnos HLA B27 spondartrit utan min vetskap. Därefter inte haft besvär med ryggen, men haft Frozen schoulder samt impingement i axlar och nu trochanterit. Har skrivit egenremiss till reumatologen, då jag vill ha diagnosen antingen avskriven eller bekräftad. orolig för mina inflammationer, som visserligen, anses isolerade av ortoped. Trochanteriten är besvärlig. Dock faller jag inom den, för denna åkomma, väl representerad grupp - som kvinna i övre medelåldern. Den, för mig och min nuvarande vårdcentral icke-kända diagnosen har orsakat förlust av vårdförsäkring och det känns inte alls bra. Kan en diagnos avskrivas? Hur ska jag behandlas om det visar sig att jag har en reumatisk sjukdom innehållande isolerade inflammationer?

Trippelögel

Dr Jonel Pasula

Hej 

Sannolikt har man ej hittat röntgen skador som ofta finns hos Bechterew patienter (män dock ej hos kvinnor i lika stor utsträckning) och därför ändrat din diagnos till HLAB-27 associerat spondylartrit . Besvären med axlarna som du beskriver och även trokanter (höft) är ofta förekommande som du säger i din ålder och behöver ej vara kopplade med din ursprungliga sjukdom. Det är svårt ibland även för en reumatolog att säga om alla inflammationer kommer från reumatiska besvär eller av annat orsak ( isolerade). För att få en bekräftelse om din diagnos och behandling bör du söka hos en reumatolog för en så kallad " sekond opinion " -en nytt bedömning av dina besvär. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-04-04

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73241

Hej! Har spondyl artrit med god prognos sedan någr ... / Linda

Hej! 

Har spondyl artrit med god prognos sedan några år. Har nu utvecklat Tietzes syndrom också. Har väldigt ont, svårt att andas, svårt att sova , ingen energi över. Ligger mest i sängen. Äter pronaxen, ingen större verkan. Kan detta vara spondartriten som förvärras? Kan man inte få någon kortisonkur för att dämpa inflammationerna?

Linda

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Spondylartriten  kan drabba även bröstkorg dvs ge symtom som liknar Tietzes syndrom . <om du redan har en pågående sjukgymnastik och äter pronaxen men ej mår bättre då kan kortisonen vara en alternativ till behandling och snabbare förbättring. 

Med vänlig hälsning Jonel

Är utremitterad från reumatologen, får endast kortisoninjektioner vid behov. Anser du att det vore bra med ny remiss till reumatologen för att utröna om det är spondartriten som förvärras eller Tietzes?

Linda

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Jag tycker att du ska få en korrekt bedömning  av dina besvär och diskutera möjligheter till behandling. Kanske ett brev till reumatologen kan lösa en besök till de snabbare. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-04-04

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73236

Hudrodnad på tinningen / Boogie

Hudrodnad på tinningen

Boogie

Dr Jonel Pasula

Hej! 

I de flesta fall är rodnad på tiningen inget som är farligt utan tecken på torrhet i huden eller något mindre reaktion på något ämne du kommit i kontakt med . Om besvären ej går bort på en månad måste du vissa den på VC. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-03-31

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73215

Hej! Har varit på vc och blivit röntgad då jag har ... / Sabina

Hej! 

Har varit på vc och blivit röntgad då jag har stora problem med smärta i rygg, nacke och höfter. Röntgen visade begynnande CAM-pålagringar på laterala lårbenshalsen bilateralt. Måttlig sakroilit bilateralt. För höften och för ländryggen, måttlig sänkt diskhöjd mellan L4 och L5 och mindre kotkroppskantpålagringar ses på samtliga lumbala kotor. Detta var det besked jag fick. Alla prover som tagits, SR, crp, RA och HLA-B27 har varit bra. Jag har psoriasis i huvudet och är extremt morgonstel, är även stel med värk hela dagen men morgonen är absolut värst men även stora problem på natten då jag vaknar flera gånger på grund av värk och vaknar alltid när jag ska vända mig. Det enda jag är rekommenderad är sjukgymnastik. Ingen vidare utredning eller remiss till reumatologen. Vad rekommenderar du. Är det bara sjukgymnastik som gäller. Är endast 42 år och kroppen ska klara av många fler år med arbete och annat. 

Tack på förhand!

Sabina

Dr Jonel Pasula

Hej Sabina! 

Du har en psoriasisartrit sjukdom med axial engagemang. I klartext betyder det att din hudpsoriasis har angripit ditt rygg och bäckenet och orsakat skador där ( sacroillit). Du har fortsatta besvär och sjukgymnastik kommer ej hjälpa tillräckligt utan du ska söka dig till reumatologen . om din VC ej vill skriva remiss skriv en så kallad eget remiss ( personligt brev med beskrivning av dina problem och utrednings fynd) så kommer reumatologen kalla dig för bedömning och behandling. 

Med vänlig hälsning Jonel

Tack så jätte mycket för ditt svar 

Hälsningar Sabina

Sabina

Dr Jonel Pasula

Hej Sabina! 

Tack för din feedback! skriv gärna till oss efter att träffat reumatologen. 

Med vänlig hälsning jonel

PermalänkVisa

2017-03-30

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73205

Det har ryckt i mitt ögonlock i en vecka flera ggr om d ... / Louise

Det har ryckt i mitt ögonlock i en vecka flera ggr om dagen. Blir 38 år. Inget annat problem m ögonen. Däremot stressad/orolig och problem m rygg/nacke etc

Louise

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Stress och oro kan orsaka den typen av problem som du beskriver. Kolla gärna din blodtryck ! 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-03-30

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73202

Hej! Jag ska röntgas för misstänkt bechterew och n ... / Miamariannmia

Hej! 

Jag ska röntgas för misstänkt bechterew och nyligen fått naproxen mot smärtan som funkar bra. Kan det påverka röntgenresultatet så det inte syns? Jag får ofta låsningar och går ofta till kiropraktor, han justerar men det går tillbaka nästan direkt. Kan det bero på bechterew?

Miamariannmia

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Nej , naproxen kommer ej påverka röntgen resultatet. Låsningar i ryggen behöver ej vara kopplat med Bechterew. Vänta på svaret från röntgen! 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken