Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2017-07-21

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74261

Hej! Det svider i framför allt händerna. Jag är öm ... / kattMaya

Hej! 

Det svider i framför allt händerna. Jag är öm när jag trycker på vissa ställen såsom armbågar och mjukdelarna i händerna och underarmarna om jag vilar dem på ex. bordet. Jag blir varm ibland, såsom övergångsbesvär. Jag är nu 67 år och det borde ju gått över för länge sedan. Jag vill ju veta vad det beror på och vad jag kan göra för att jag ska bli bra.

kattMaya

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Dina övergångsbesvär bör ej vara kvar i din ålder utan kan vara tecken på feberkänsla som kan ge svullnad och sveda. Du bör kontrollera din ämnesomsättning och lämna prover för reumatism. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2017-07-14

Behandling av reumatism

ID: 74198

Hej, jag har en fråga angående synovit. Det är så att j ... / Karl55

Hej, jag har en fråga angående synovit. Det är så att jag under en kortare period i 20-årsåldern hade en aggressiv reumatisk inflammation som involverade hela kroppen, men som lyckligtvis försvann efter korttidsbehandling med TNF-alfablock och inte har besvärat mig sedan dess (jag är nu 41). Den hann dock förstöra händerna och höger hand skall ev. opereras under detta år. Jag har alltså inte haft några reumatiska besvär, eller behövt medicin, under de senaste dryga 15 åren. Jag hade nyligen svullna ögonlock och blev remitterad till en reumatolog som var måttligt intresserad av detta men genast ville sätta in Enbrel mot RA i lederna, oavsett blodprover (som var normala) eller övriga sjukdomstecken (som inte fanns). Det gick jag såklart inte med på, men nu har hon fått svar på en magnetröntgen av händerna där det står att de uppvisar tecken på "genomgången och pågående synovit". Genomgången synovit köper jag, det är ett faktum att händerna skadades svårt av inflammationen för drygt 15 år sedan. Tillägget "och pågående" tror jag däremot är en felbedömning då sänka och inflammationsvärden som vanligt är normala och jag inte har ont eller är svullen i händerna. Skulle jag mot förmodan ha en pågående synovit (som enligt läkaren själv knappt syns på bilderna) misstänker jag alltså att den är icke-reumatisk. Läkaren vill nu, sin vana trogen, genast behandla, denna gång med sulfasalazin vilket ju innebär större risk än nytta om jag har rätt. Problemet är väl att misstänkt begränsad synovit inte är allvarligt nog för att jag skall ha rätt till en andra bedömning?

Karl55

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Jag förstår att informationen du fick kan vara frustrerande ! Magnetkamera är en bra instrument att fånga tidiga och gamla synoviter eller inflammation i händerna . Om däremot inga andra tecken på inflammation finns då är allvaret i förekomsten av synovit på magnetkamera mindre viktig. Din reumatolog har däremot rätt att konstatera möjligheten till så kallad tyst synovit som kan ibland lämna stora skador på leder. Vid sådant misstanke måste vi agera som läkare och ordinera medicin som vi hoppas kan hjälpa. Jag kan varmt rekommendera att du talar med din läkare om en omkontroll av dina leder dock denna gång med ultraljud. Denna apparat kan vissa om dina synovit är aktiva (så kallad vaskularisering ) . Om ingen vaskularisering  finns då är dina synovit ej aktiva . 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2017-07-10

Muskelvärk

ID: 74152

Hej! Jag har under 3-4 års tid haft ont i båda föt ... / S.L

Hej! 

Jag har under 3-4 års tid haft ont i båda fötterna och vänstra knäet. Smärtan har kommit och gått, har upplevt att det har varit värre vid kyla. Men har jag varit igång hela dagen eller arbetat och jag sätter mig ner, har jag svårt att komma igång igen när jag reser mig. Är mycket stel i fötterna och vinglar till oftast när jag reser mig. Jag misstänker själv att jag har psoriasis på mina armbågar, fotknölarna och tår. Smörjer och smörjer, enda som hjälper är en kortisonsalva på utslagen. Därför börjar jag undra om det har något med min värk i fötterna?

S.L

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Om du har psoriasis i huden då kan dina besvär komma från psoriasis sjukdom. Denna typer av värk kan behandlas om man samtidigt behandlar din hud. Se att få en diagnos på din psoriasis sjukdom och därefter kommer du kunna få hjälp för dina smärtor i fötterna. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2017-07-10

Värk i leder

ID: 74150

Hejsan! Måste få fråga,har sökt vård men fick inge ... / Pia

Hejsan! 

Måste få fråga,har sökt vård men fick ingen hjälp då B-SR bara var 17.Är så stel i fingrar ,fotleder och rygg.Har konstant ont vid rörelser.På morgonen är det precis så att jag tar mig ur sängen,gör fruktansvärt ont i kroppen.Har jag suttit stilla länge är jag så stel och har ont.Haft så här i många månader.Fingrarna känns svullna men är inte varma.Har ont i mina knän och handleder också.Gör ont när jag sträcker ut mina leder.Kan det vara något reumatiskt ? Jag är 63år.

Tacksam för en åsikt.

Pia

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Sr i blodet visar inte alltid förklaring till det onda du beskriver. Artros i din ålder kan vara svaret på varför dina leder gör ont. Om dina leder fortsätter svullna ska du söka läkare på nytt! 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2017-07-02

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74097

hur har det gått med min fråga om det onda o har ännu o ... / vl

hur har det gått med min fråga om det onda o har ännu ont med illamåendet

vl

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Den onda som du beskriver tidigare kan komma från andra sjukdomar och obalans i kroppen. Illamående kan vara en del i sjukdomen eller en del av mag och tarmproblem. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2017-06-29

Behandling av reumatism

ID: 74064

Hej. Jag fick för ett antal år sedan diagnosen bec ... / BA

Hej. 

Jag fick för ett antal år sedan diagnosen bechterew som behandlades med Simponi under en kort period, några år senare fick jag diagnosen psoriasisartrit som behandlades med tabletter och sedan återremitterades jag till vc som ställde diagnosen fibromyalgi och en ögonläkare misstänkte Sjögrens. Ultraljud visar artrosförändringar. Nu är jag efter en period med Humira utskriven från reumatologen och har tilltagande ledvärk, torra ögon, ont i bihålorna, torr i halsen, ryggvärk, ont i nacken etc etc. Vad gör jag nu ?

BA

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Oj många läkare som är inblandade. Eftersom du har behandlas med mkt potenta och dyra medicin måste jag tro att du har haft något av dessa sjukdomar antagligen Bechterew eller psoriasisartrit. Du kan ha fått sekundärt till de både torra ögon ( för Sjögren måsta man ha både torra ögon oh mun samt antikropp i blodet)och utvecklat fibromyalgi vs. muskelsmärtor. Du bör diskutera med din vårdcentral om att skriva en ny remiss till reumatologen. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-06-28

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74048

På mitt vänstra pekfinger har uppstått en ömsom svidand ... / Asta 79 år

På mitt vänstra pekfinger har uppstått en ömsom svidande och värkande liten kula vid leden närmast nageln. Hela fingret är stelt och låser sig ofta. Hur kan jag "mota Olle i grind" ?

Asta 79 år

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Om detta är inte en vanlig vårta då kan detta vara en pålagring kring nagel. Inget farligt men dessvärre öm. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-06-28

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74047

Hej! Undrar om jag skulle kunna få hjälp med ett r ... / Mariette

Hej! 

Undrar om jag skulle kunna få hjälp med ett röntgensvar? Vad betyder degenerativa signalförändringar i intevertebral diskarna? Det står ju i röntgensvaret att diskhöjderna är generellt väl bevarade? Kan dessa degenerativa förändringar ha uppkommit vid ett enda tillfälle? Har haft besvär med ryggen efter ett träningspass där jag upplevde det som att muskeln längst ner i bröstryggen orsakade att vävnad trycktes ut under kotorna i ländryggen genom ett tryck av en foam roller, som användes för att sträcka ut musklerna och kotorna. Mycket tacksam för svar. MR ländrygg. Conusspetsen i höjd med kraniella omfånget av L1. Generellt relativt väl bevarade kotor och diskhöjder. Ingen spondylolys eller spondylolisthes. Degenerativa signalförändringar i intervertebral diskarna. Det finns en rift i anulus med liten fokal vänstersidig paramedian buktning av diskinnehållet L4-L5, en diskret diffus bredbasig buktning av disken och rift som tangerar S1 roten, höger. Bägge kan vara bifynd i sammanhanget. Liknande fynd relativt vanligt förekommande för åldern. Ingen spinal stenos, ingen nervrotspåverkan. 

Med vänlig hälsning Mariette

Mariette

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du har ju rätt ! Det står att du har bevarade disk. DU har däremot en del förändringar som är åldersrelaterade med buktningar som kan ibland pressa på nerverna som kommer genom dessa området. De förändringar kan ej ha orsakas av den historia du berättar. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-06-28

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74045

Hej Jag har ont i ryggen och får ont i magen av k ... / vickan

Hej 

Jag har ont i ryggen och får ont i magen av kryddor och mår inte bra av det med feber även med mag smärta ibland får jag ont i benen eller domnad i benet eller foten.

vickan

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Tyvärr är din information otillräckligt för mig att kunna ge dig något råd. Var god komplettera med mer information. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-06-24

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73994

Om min man missbrukar sin sömnmedicin som heter stilnoc ... / V.a.r

Om min man missbrukar sin sömnmedicin som heter stilnoct 10mg och han tar ca 5-7 tabletter ibland kanske mer om dagn. Vi vill ha barn och tänker börja jobba snart på det kan detta missbrukning av hans medicinering skada fostret på nåt sätt?

V.a.r

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Stilnoct rekommenderas ej till gravida! Däremot är informationen om påverkan på spermatozoider på män ej närmare undersökt. Jag tror inte att din makens missbruk kan påverka er framtida barn men den kommer ej vara hälsosam för honom och därför kommer hans problem drabba hela familjen på sikt. Han bör ta kontakt med föreskirvane läkare för diskussion att lösa den problem med sömnen som han har. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken