Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2017-06-20

Behandling av reumatism

ID: 73957

Jag har sedan 199 haft svår värk i mina leder , händer, ... / Pia Lidman

Jag har sedan 199 haft svår värk i mina leder , händer, fötter, ryggslut , bröstleder, käkleder( har fått en ny käkled pga av reumatism) Gjorde fyra stora operationer innan med försök att ta bort ben pålagringar som bara kom tillbaka. Dom sista två åren innan käkledsbytet , kunde jag jag bara öppna munnen 8 mm och levde på flytande kost. Börjar få väldigt ont i andra käken nu med. Ett stort problem är att jag inte har för höga inflammations värden , men dock väldigt ont i mina leder. Ligger äve. På gränsen till fybromrlagi. Är aldrig smärtfri . Vissa dagar kommer jag inte upp ur sängen och är i stort sett alltid hemma. Har kotförskutning , kortutbuktning och spinalstenos. Höger benet tappar jag känseln i , först surrar det och sen kan känseln försvinna helt, svår trötthet. Hade en axel som jag hade så ont i och läkaren på vårdcentralen sa att det är bara att träna, vilket jag gjorde, men kunde inte lyfta armen utan hjälp av den andra. Jag sökte tre år senare till en axel specialist och sa att operation behövdes och att troligtvis är en sena av. När han gick in i axeln visade det sig att alla tre senor som var dom som bl.a. måste vara hela för att kunna lyfta armen. Ortopeden sa att han sydde fast dom så gott det gick, men du har gått alldeles för länge för att det skulle bli riktigt bra. Har inte ramlat , varför går tre senor av? Det sundes inte på röntgen heller att de var av ...Har kryckor, gåbord och rullstol. Jag får ingen hjälp och vårdcentralen tycker att jag är en jobbig pasient , när det ända jag vill är att få hjälp.. Har fått byta vårdcentral några gånger och läkare har då även sagt till mig att ingen blir gladare en jag om du byter läkare . Det här tar så styggt på mig att inte bli trodd och att jag anses som en besvärlig pasient! Orkar inte leva på det här viset längre och att alltid ha ont. Har även varit hos många sjukgymnaster men blir bara sämre av det. Min fråga är ! Var tar jag vägen för att få hjälp? Snälla hjälp mig!! Tack!

Pia Lidman

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Det gör ont i mitt hjärta varje gång jag läser era frågor och ni berättar hur svårt kan det bli i kontakt med vården. Jag ska först göra en kort sammanfattning av din berättelse. Du har bytt en käkled pga . artrit dvs. inflammationer som orsakade skador i leden. Du skriver inte om artrit eller svullnader finns i andra leder. Om de finns även i andra leder då ska du söka dig till en reumatolog. Om det inte är några andra svullna leder utan endast värk bör du söka till en smärtläkare. Man kan göra det på en egen remiss (brev). Varför smärtläkare? Du skriver att du har grava förändringar i ryggen och nervinklämning . Den typ av smärta är ofta svårbehandlad för en läkare på vårdcentralen och behöver en uppsyn  av en specialist (smärtläkare). 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2017-06-17

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73927

min fot sväller och smärtar mig / dickson

min fot sväller och smärtar mig

dickson

Dr Jonel Pasula

Hej ! Om din fot svullnar och ger dig ont sök till vårdcentralen . Du kan få hjälp där med omläggning eller injektion . 

Om du ej vill söka vård sök i stället en sjukgymnast som kan linda benen och ge dig viss smärtfrihet. 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2017-06-15

Värk i leder

ID: 73915

Hej igen Skrev innan men känner att jag har fler fråg ... / AFW

Hej igen Skrev innan men känner att jag har fler frågor. Jag är kvinna och 59.år. Jag har blivit utredd hos en Reumatolog. Jag har stela händer fötter och axlar framförallt på morgonen. Asymetriskt. Tennisarmbåge vä och skräddarknuta vä. Inga reumatiska förändringar alls enligt röntgen. Jag har ett tungt jobb och har haft alltid. Alla mina prover är bra utom anti-ccp som är 19. Hb crp Ana och Rf är negativt. Har fått diagnos seronegativ reumatoid artrit. Har även torra slemhinnor i mun och underliv. Undrar nu utifrån att anti-ccp är lågt och alla andra prover är bra om detta verkligen är RA? Har börjat medicinera med Prednisolon 7,5mg/dag och Metojectinjektion 10mg/V sedan 3 veckor. Oerhört tacksam för svar

AFW

Dr Jonel Pasula

Hej ! CCP är bara en markör som kan tyda på en mer allvarlig prognos om man har en reumatisk sjukdom. En reumatisk sjukdom definieras med förekomst av stela , ömma och svullna leder. Du skriver ed del om stela leder men inget om svullna leder. 

Om du inte har svullna leder är det av intresse att veta om man på ultraljud kan se inflammation i lederna.  Om inflammation ej finns på ultraljud så är det tveksamt med din diagnos . Diskutera gärna dina funderingar med din reumatolog. 

Med vänlig hälsning Jonel 

Hej. Tack så jättemycket för ditt svar. Mina leder är inte svullna endast stela och öma på morgonen och även efter ansträngning. Ska be om ett ultraljud nästa gång jag ska till reumatologen. Om ingen inflammation visar sig vid ultraljud, vad kan det då vara? Kan anti-ccp vara positivt vid andra Sjukdomar?

AFW

Dr Jonel Pasula

Hej igen! 

Om ingen inflammation visas med ultraljud då kan man räkna med att din sjukdom är lågaktiv och prognosen är bra ! ACPA eller anti CCP är ganska specifik för RA men kan ibland förekomma som normalvariant och man kan se att den finns ibland vid andra sjukdomar . 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-06-15

Behandling av reumatism

ID: 73906

Jag har för 1 månad sen fått diagnos RA med Sjögrens se ... / AFW

Jag har för 1 månad sen fått diagnos RA med Sjögrens sekundärt. Jag har ont i lederna men framförallt är jag frunktansvärt trött matt och lite yr. Jag medicinerar mef Prednisolon och Metojectpen. Jag har ett tungt arbete med rullstolsburna/funktionshindrade barn och ungdomar. Jobbar varannan helg med 10-timmars arbetspass och många tunga lyft under passen. Hur lång sjukskrivning initialt är vanligt vid tungt arbete?

AFW

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Vid fysiskt tung arbete kopplat med hög inflammatorisk aktivitet i RA rekommenderar socialstyrelsen en sjukskrivning på upp till 3 månader. Den perioden kan förlängas med 3 månader till om behovet finns. Sjukskrivning är kombinerat med inledning av behandling,  sjukgymnastik och arbetsterapi samt förändringar på arbetsplatsen (om dessa är genomförbara) . 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2017-06-15

Behandling av reumatism

ID: 73902

Hej, Jag har diagnosen PMR och medicinerar med Predniso ... / JBA

Hej, Jag har diagnosen PMR och medicinerar med Prednisolon. I dagsläget 7,5 mg. Har under hela tiden haft stora problem med ögonen som är mycket irriterade och skavande. Ljuskänsliga, slemmiga och suddig syn. Har därför av ögonläkare rekommenderats ögondroppar Thealoz Duo, men dessa hjälper inte. Nu undrar jag om PMR eller Prednisolon möjligen kan ge dessa biverkningar?

JBA

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Långdraget bruk av kortison kan ge en del ögonbiverkningar. Om din behandling med Thealoz ej fungerar tillräckligt rekommenderar jag dig att ta en ny kontakt med din ögonläkare . 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2017-06-14

Behandling av reumatism

ID: 73895

Tillägg till fråga 73870 Minns inte riktigt hur jag ... / HsEgen

Tillägg till fråga 73870 Minns inte riktigt hur jag skrev i frågan men men.. Vill också tillägga att min sänka, crp och alla övriga värden var helt ok. Har blivit ordineras 3xdiklofenak 50mg som hjälper mig, kan ha lite känning nångång. Tror du jag klarar väntetiden på tre månader? Känns detta som en aggressiv RA? Är också mycket nyfiken på vad du tror om framtiden gällande behandling? Tror du det kommer bot inom närmsta tioårsperioden?

HsEgen

Dr Jonel Pasula

Hej igen ! Så länge du inte svullnar i dina leder på grund av Diklofenak är risken för allvarliga skador minimala. Således kommer väntan på reumatologen ej medföra något farligt om du inte är svullen i leden.  

Dessutom är din sänka och CRP normal och det minskar risken att inflammationen är på väg upp i lederna. Jag hoppas på att vi en dag kan bota reumatism . Just nu är en hel del nya substanser på gång. Vi kommer att ha en hel del nya mediciner men tyvärr ingen bot än. 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2017-06-13

Behandling av reumatism

ID: 73882

har ett sår på tungans ena sida och vit beläggning .Kom ... / Svalan

har ett sår på tungans ena sida och vit beläggning .Kommer det av min RA?

Svalan

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

JA ditt sår kan komma sig av din RA . Om den ej läker på 2 v sök gärna vårdcentral. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-06-13

Åldersreumatism

ID: 73870

Hej Jag skrev till dig för någon vecka sen om min oro ... / HsEgen

Hej Jag skrev till dig för någon vecka sen om min oro över RA och nu har jag fått det bekräftat. Jag har nu ömhet i fingerleder, handleder och nacke. Viss ömhet även i ena armbågen. Mitt anti ccp låg på 77. Väntetiden på reumatologen här är tre månader! Innan dess får man vända sig till vårdcentralen, bedrövligt... Kan man göra någon bedömning utifrån anti ccp värdet? 77 verkar ju inte vara så högt om man jämför med vissa andra man läser om.., Väldigt intresserad av att få ett svar gällande det.

HsEgen

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Man får en diagnos baserat främst på sin berättelse , status vid undersökning dvs förekomst av stelhet , svullna och ömma leder. Ani CCp och Reuma faktor är två äggviteämne som förstärker diagnosen. Observera att ett positivt prov, utan symtom eller tecken på sjukdom ger inte en diagnos. 

Med vänlig hälsning Jonel

Ok så värdet 77 säger inget om aggressiviteten i diagnosen?

HsEgen

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

CCP värdet säger en del om prognosen. dvs ju högre värde på CCP vid en etablerad reumatisk sjukdom desto större risk för ledskador. 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2017-06-09

Åldersreumatism

ID: 73844

Hej! Jag skulle behöva hjälp med att tolka min diagnos. ... / Bibbi

Hej! Jag skulle behöva hjälp med att tolka min diagnos. I nivå L3-L4 diskdegeneration, mediant buktande disk och intervertebralledsartros, för övrigt normalfynd I nivå L4-L5 stort mediant diskbråck, diskdegeneration, nervrotspåverkan i laterala recesserna. Durasäckens tvärsnittsarea har uppmätts till 41 kvadrat mm talande för spinal stenos. Det låter inget vidare men hur illa är det? Måste jag operera mig? Jag är 60 år. Tacksam för svar!

Bibbi

Dr Jonel Pasula

Hej Bibbi! 

Det ser inte bra ut i din rygg. Du har en rejält förträngning av rotkanalen som bör opereras om du har symtom ( känselbortfall i område , underben , svaghet , värk) . Ta kontakt med din vårdcentral för att remitera dig vidare till ortopeden. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-06-08

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73832

hej jag har fruktansvärt så riktigt rejält ont i magen ... / viktoria lindskog

hej jag har fruktansvärt så riktigt rejält ont i magen i femte dagen idag behöver hjälp omedelbart nu

viktoria lindskog

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Se svar 73829! 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken