Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2017-01-19

Behandling av reumatism

ID: 72625

Hej! Fick diagnosen RA 2005. Behandlades med guld ... / Leer49

Hej! 

Fick diagnosen RA 2005. Behandlades med guld (myocrisin) och ca 90 % av besvären försvann. Men, under de tre senaste åren får jag ca två ggr/år stora besvär i 3x3 leder och muskler. Den sista gången var det först en handled i tre dagar, direkt därefter höger lårmuskel i tre dagar och sist vänster överarmsmuskel i tre dagar. Inga känningar efteråt. Smärtan är enorm och jag kan inte gå utan får dra fram benet med halsduk då detta drabbas. Har aldrig hört talas om detta i något annat fall. 

//Hälsningar Lena E.

Leer49

Dr Jonel Pasula

Hej Lena! 

Din sjukdom har idag en mer palindrom bettende ! Palindrom betyder att den kommer i korta smärtsamma skov med smärta och svullnad i några timmar till några dagar och sen försvinner symtomen. Vi rekommenderar antiinflammatoriska medel av typ Naproxen , ibumetin eller andra liknande de dagar du har den smärta och en årligt kontroll av leder med röntgen. Om besvären tilltar då måste du åter äta medicin mot din reumatism. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-01-18

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 72621

Stickningar i ena foten, / Stig

Stickningar i ena foten,

Stig

Dr Jonel Pasula

Hej Stig! 

Var god komplettera din fråga. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-01-14

Värk i leder

ID: 72585

Hej! Jag har en dotter på 3 månader som jag helamm ... / Josephine

Hej! 

Jag har en dotter på 3 månader som jag helammar. Hon är väldigt tuttig och jag ammar varannan timma dag som natt. Jag har i hela mitt liv varit aktiv, frisk och stark. I graviditeten hade jag foglossning och ischias vilket gjorde att jag hade svårt att gå långt sista tiden. Nu till min fråga; För två veckor sedan fick jag ledvärk som en blixt från klar himmel. Det började i handleden och tummen på vänster hand. Jag trodde till en början att det var belastningsskada för att jag burit min dotter för mycket men samma kväll kom värken även i höger handled och tumme. Inom ett par dagar fick jag värk i höger och vänster fotrygg och fotled och viss svullnad i båda fotleder (öm och rodnad). Nu har värken även satt sig i mina armbågar och jag gråter vissa kvällar av smärta då lederna främst i armar och fötter totalt låser sig och värker. På morgonen vågar jag inte längre lyfta min dotter till skötbordet för jag är så stel så min sambo får assistera tills den värsta stelheten släpper (oftast efter 1,5 timme) Jag har varit på vårdcentralen och hon har klämt och känt men kan inte hitta något avvikande. Mina prover såg bra ut (Sköldkörtel och Ledgångsreumatism) men hon trodde att jag hade en infektion i kroppen då jag var röd i halsen?! Inte känt av det alls. Jag har även tappat mycket i vikt (väger 53 kg 57 när jag blev gravid) Jag har försökt läsa på och har hittat fler kvinnor som värkar ha drabbats av liknande besvär så kallad amningsreumatism. Finns det något som kallas det eller kan det vara "riktig" reumatism som debuterat trots bra prover? Det kan tilläggs att min mormor fick reumatism när hon var 12 år. Hoppas på att få vägledning!

Josephine

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du bör ses av en reumatolog ! Om din läkare ej vill skicka remiss då ska du själv skriva ett brev till närmaste reumatolog mottagning . En reumatism kan debutera i samband med amning eller direkt efter förlösning. Den syns ej alltid i prover utan det är undersökning av leder som ofta ger diagnosen. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-01-14

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 72581

Hej! Jag har kristallartrit inte bara attacker län ... / Petson

Hej! 

Jag har kristallartrit inte bara attacker längre utan daglig smärta i axlar knän, handleder mm. Har fått stora svullnader som ödem på skuldor av frossa eller köld drag, även svullna röde handflator och fotsulor. Vartit och visat dem för dr. Men de vet inte vad det kan vara.

Petson

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Smärtorna i dina leder kommer inte längre av gikt utan av annat orsak. Det kan vara broskskador - artros men även smärtor nära leder så kallade artralgier. Du kanske har utvecklat en annat reumatisk sjukdom av frossa (köld allergi , raynaud mm.) Om din läkare je kan besvara frågan om vad detta kan vara finns det anledning att skicka dig till en reumatolog eller hudläkare. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-01-12

Ledgångsreumatism (barn/ungdomar)

ID: 72575

Jag har haft barnreumatism sen jag var 1,5 år. Jag hade ... / Jh

Jag har haft barnreumatism sen jag var 1,5 år. Jag hade väldigt ont tills jag blev 10 och fick en ny medicin då kallad enbrel. Jag blev så bra att vid 18 års ålder hade jag inga besvär och blev utskriven från reumatologen. I somras fick jag besvär igen med mina knän och kunde knappt gå. Jag fick tid hos en läkare som skrev ut methotrexat till mig. När jag frågade honom varför jag inte kunde få enbrel så tyckte han att man provar alltid med methotrexat innan. Hade han läst min journal hade han sett att jag har fått det innan men fick förhöjda levervärden (jag var för ung för att minnas det). Nu är knäna helt okej men inte perfekta. Jag har fortfarande ont ibland och känner att dom är svullna när jag har stått upp 8 h på jobbet. Har bokat en ny tid hos honom nu. Kan jag kräva att få byta medicin eller har jag inget att säga till om? Varför var han så motvillig att skriva ut en medicin till mig som har gjort mig i princip friskförklarad förut?

Jh

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Hos vuxna patienter med reumatism ( även de som haft barnreuamtism) börjar vi alltid med methotrexat av den skäll att den är mest studerat och dessutom rekommenderat av socialstyrelsen och svensk reumatolog förening. Om den ej hjälper eller om man för bieffekter ( förhöjda leverenzimer , illamående mm.) då byter man till annat preparat. Således förväntar jag mig att din läkare kommer byta till enbrel. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-01-12

Muskelvärk

ID: 72572

Hej! Jag har ont i båda mina vader, på sidan och n ... / Ont i vaderna

Hej! 

Jag har ont i båda mina vader, på sidan och ner lite på ovansidan foten. Det liksom ilar. Googlar jag blir jag bara rädd, så jag frågar här istället.. Vad kan det vara? Liten anamnes: Fibromyalgi, stressad livssituation, hälsoångest och svår pmds, ibs, och rider rätt hårda pass (lite för hårda för mina ömma nack och ryggmuskler), ca i gång/vecka. Red 3 längre dressyrpass efter jul och blev lite medtagen. Red för 2 dagar sen och har nu ont. Sover dåligt och är trött av väderomslagen. Känner mig orkeslös och är livrädd för cancer. Tog fullt blodstatus i maj som var u.a. Är rädd att jag fått skelettcancer :(

Ont i vaderna

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Din onda i vader är sannolikt en kombination av väder och belastning . Minska lite intensiteten och ta kortare dressyrpass under några veckor. Se om det finns någon massör i din omgivning och be om en djup massage kring dina vader. Det kommer göra lite ont i början men det kommer bli bättre efter massage. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-01-11

Behandling av reumatism

ID: 72559

Hej! Hur vanligt är det att drabbas av lungfibros ... / Marianne

Hej! 

Hur vanligt är det att drabbas av lungfibros när man har RA och blir behandlad med Enbrel? Kan både sjukdomen och läkemedlet orsaka detta? 

Vänliga hälsningar

Marianne

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Din medicin har ej gett dig fibros. Tyvärr har en del patienter med reumatism utvecklat med ålder fibros . Således det är RA och inte medicinen som orsakar fibros. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-01-10

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 72547

Jag har bränt mig på underarmen. Kokhett vatten. Finns ... / Britt-Marie

Jag har bränt mig på underarmen. Kokhett vatten. Finns något annat än vatten som lindrar?

Britt-Marie

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Ta dig till närmaste apotek så kommer de hjälpa med rätt salva! 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-01-06

Behandling av reumatism

ID: 72512

Hej. Jag blev sjuk reumatism sedan barndomen och n ... / Hej

Hej. 

Jag blev sjuk reumatism sedan barndomen och nu är jag 35 år gammal. Jag känner svår smärta i höftbenet och övre delen av ryggen. Jag känner mig trött och svår trötthet. Snälla hjälp. Jag vill nämna ett botemedel för Rmatesm .. Tack så mycket

Hej

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Du ska behandlas av en reumatolog. Vid behandling av reumatism har vi ofta methotrexat som en grund medicin och den kan komineras med andra medicin som salazopyrin , plaquenil och biologiska. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-01-06

Värk i leder

ID: 72511

Jag har RA och behandlas med Humira sedan 8-9 månader. ... / Orolig kvinna 56 år

Jag har RA och behandlas med Humira sedan 8-9 månader. Har senaste tiden haft "ont i alla leder" plötsligt svårt att gå, att röra mig i sängen, att ta mig upp från fåtölj/badkar/toastol. Dessa symptom har kommit plötsligt och mildrats efter ca 1 dygn... Vid återbesök nyligen tyckte reumatologen att jag var mycket inflamerad och underbehandlad så skall nu börja med methorexate också. Fick en kortisonspruta i knäet och måste kanske äta kortison också framöver. Känner mig orolig för MTX, och även kortison i tablettform.. Finns det några alternativ? Hur länge måste men äta cellgifter? Hur är det med alkohol och MTX? Doktorn sa att i så låg dos 6 tabl/vecka,fick jag äta och dricka vad jag vill men när man läser står det att alkohol skall undvikas helt vid MTXbehandling? Gäller det generellt eller bara den dag man tar MTX?

Orolig kvinna 56 år

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Ibland måste vi komplettera en behandling ( även om den kan vara biologisk och dyrt ) med äldre medicin som i ditt fal methotrexat och kortison. Du har fått en litet dos och den behöver ej ge något bieffekt. Jag rekommenderar till mina patienter att ej ta stora mängder alkohol i samband med methotrexat dagen när de tar medicin och minst dagen efter. Både methotrexat och alkohol bryts ner i lever och man kan överbelasta den. Just nu har du inte mycket väl när du är så inflammerat än att följa rådet från din reumatolog. om du svarar bra på behandlingen kommer han ta bort kortiosnett . 

Med vänlig hälsning Jonel

Jag känner mig helt bra nu, en vecka efter kortisonsprutan i knäet. Inga återfall i fråga om värk överallt. Har inte börjat med methotrexat ännu då jag känner mig mycket tveksam till det. Är det dumt av mig att vänta tills nästa skov kommer innan jag börjar? Skall ha telefonkontakt med min läkare om 2 veckor ang om jag behöver äta kortisontabletter också eller om sprutan har hjälpt tillräckligt. Hur länge måste man äta mtx?

Orolig kvinna 56 år

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Jag respekterar din rädsla ! Skov i reumatism kommer drabba dig även om du har methotrexat . Om du inleder behandlingen vid en nytt skov då kommer effekten dröja upp till 3 månader när du börjar med methotrexat. En injektion hjälper snabbare men är ofta kortvarigt ( några veckor till några månader före att besvären kommer tillbacka. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken