Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Reumatologi

2017-09-15

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74840

Hej jag har feber o har jätte ont imagen åt a fil o var ... / vl

Hej jag har feber o har jätte ont imagen åt a fil o var lite klumpigt av det i botten av muggen blir man mat för giftad av det har ännu ont i magen fick ta en tablett för illamående o har jätte lågt blod tryck o har blivit smalare tunnare vad ska man göra åt detta nu har även ätit lite choklad

vl

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Det är sällan man blir förgiftad av fil ( endast om utgångsdatum är mycket långt passerad ). Kan vara andra saker som ställde till det för dig. Drick ordentligt med vätska och flytande föda så kommer magen att bli bättre . 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-09-14

Behandling av reumatism

ID: 74825

Hej! Har fåt ett svar från MRT halsrygg som låter så h ... / Mvh Noggisen 15

Hej! Har fåt ett svar från MRT halsrygg som låter så här. C5 - C6 Generell buktande disk som i samband med bilateral unkovertebralledsartros ger påtaglig foraminal trängsel för rötterna C6 bilateralt. Viss progress jämfört med 2010. Ingen spinal stenos. Övriga diskhöjder är bibehållna. Min fråga är nu kan man träna så att det blir bra?

Mvh Noggisen 15

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

MRT visar om det är trångt kring nervrötterna vid 6:e kotan. Självklart är att sjukgymnastik kommer förbättra dina besvär. Ta svaret till din fysioterapeut/ sjukgymnast. 

mvh Jonel

PermalänkVisa

2017-09-11

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74791

Hej! Tjej 38 år. Med mkt problem sedan många år med s ... / Louise

Hej! Tjej 38 år. Med mkt problem sedan många år med spända käkar, nacke och rygg med värk o inflammationer. Funderar på en sak (tillägger att jag är hypokondriker) jag har i säkert ett år när jag tex tar en medicinkopp och ska dricka ur, när jag tar med vänster hand då så darrar jag på handen. IBLAND får jag för mig att vänster arm känns "svagare" i ngn timme. Men det kan va ren inbillning. Nu är jag rädd att darrning när jag gör vissa saker m vänster hand är PARKINSON/MS/ALS???? Den darrar INTE annars. Kan det vara någon nerv då det bara är när jag tex håller i glaset i vä hand? Har problem med vä nacke/axel och vid skulderbladet/in i skulderbladet.

Louise

Dr Jonel Pasula

Hej ! Jag skulle inte uppfatta dina besvär som allvarliga. De flesta av oss kan känna dessa symtom när man är stressad , överbelastad och ibland även när man är hungrig. Eftersom dessa besvär endast kommer ibland bör de ej vara kopplade med något från hjärnan. Däremot kan de ibland vara kopplade med muskulära besvär från nacke och skuldra. Du bör ta en kontakt med en fysioterapeut . 

 mvh Jonel

Ok, Tack! Min pappa har varit mkt sjuk under vår och sommar och dog för 3 veckor sedan, det har även under vår/sommar och ff mkt på jobb. Så inre stress är jag full av vilket även gör nack/rygg/käkbesvären ännu värre, biter nästan sönder tänderna. Jag ska fixa bettskena och kontakta sjukgymn

: )

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Beklagar din pappas bortgång ! Ibland måste vi luta oss tillbaka och se efter allt som hänt. Ta tid och hitta din ro i vardagen. Tack för att du lyssnade. 

mvh Jonel

PermalänkVisa

2017-09-10

Ärftlighet

ID: 74783

Hej! Jag har ovetandes haft diagnosen ospecifierad spo ... / Dubbellutz

Hej! Jag har ovetandes haft diagnosen ospecifierad spondartrit i 17 år. Diagnosen som ställts av reumatolog uppdagades när ett försäkringsbolag ville se mina journaler bakåt i tiden. Jag har varit väsentligen frisk hela mitt liv, men haft en del s k ryggskott där morgonstelhet och värk för 17 år sedan var besvärlig i ca tre-fyra månader. Diagnosen som aldrig meddelades mig har visat sig i en frusen skuldra, en impingement och nu en besvärlig trochanterit. Eftersom jag inte känt till diagnosen har dessa inflammationer behandlats som isolerade dito av både primärvård och privat ortoped. Primärvården hade ej journalen med diagnos från år 2000 inscannad. Nu har jag utretts igen och vården vidhåller att jag har en "spondartrit". Tyvärr kan jag inte annat än förstå att det är så. Min Trochanterit är väldigt besvärlig och jag dyster över att plötsligt vara reumatiker - även om jag ej lidit av detta nämnvärt förrän nu. Min prover är utmärkta och MR visar på Trochanterit, men inga genomgångna inflammationer kring SI-lederna vilket torde utesluta Bechterew. Dock är jag inflammtionsbenägen och har nu besvär som kräver Ipren varje dag. Jag har nu intagit Ipren (i mindre dos ca 800 mg totalt/dygn) i åtta månader. Min läkare vill nu att jag går över till Panodil p g a biverkningsrisken(äter Losec - förebyggande). Nu till min fråga: Panodil hjälper sämre tycker jag och jag märker att jag kan klara mig på 600 mg/dag Ipren också. Är det så farligt att fortsätta med Ipren? (HLA B 27 finns samt två iriter i unga år samt viss hereditet - stödjer säkert diagnosen)

Dubbellutz

Dr Jonel Pasula

 Hej ! 

Jag kan förstå vilken chock det måste ha varit för dig att alla visste om din sjukdom men ingen berättade den för dig. Spondylartriten kan vara en besvärlig sjukdom som kan ge dig mycket värk , stelhet och rörelseinskränkningar men det är inte en dödlig sjukdom . 

Om du tar god hand om kroppen med träning kan du över tid få det bättre. Att du inte har något engagemang i SI lederna är ett positivt besked då prognosen är mkt bättre . Du kan använda Ipren tillsammans med magskydd i många år utan att det är farligt . Således finns det inte någon relevans i din läkares påstående om att du kommer att lida av värk och stelhet på bekostnad av medicinbiverkan. Tala för honom att reumatologen anser att du måste fortsätta med Ipren i den lilla dosen som du brukar använda ( observera att maxdosen är 2400mg per dag ) 

mvh jonel 

PermalänkVisa

2017-09-08

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74774

hej jag ringde till vårdcentralen idag för prata med do ... / vl

hej jag ringde till vårdcentralen idag för prata med doktorn när man har ont i magen ryggen o dem på vårdcentralen vill bara att man ska ringa till sin doktor när urinet o det andra blir värre hela tiden som nu ikväll mår inte bra av de får kramp o håll i magen vid sidorna med trettio åtta graders feber från hela dagen o har svårt med tömma blåsan o att det går ut i kroppen från blåsan detta känns inte bra o inte ens okej med detta vad ska man göra har du bra tips till mig ikväll eller imorgon

vl

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Det du kan göra är att fortsätta dricka vätska så att kroppen ej hamnar i obalans . Varje vårdcentral har så kallade akuta tider under dagen . Sök på de tiderna om du inte får en tid hos din ordinarie läkare . 

mvh jonel

PermalänkVisa

2017-09-07

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74759

Skickade precis in en fråga om stelhet och smärta på mo ... / Niklas

Skickade precis in en fråga om stelhet och smärta på morgonen... vill tillägga att jag är kille på 39 år.

Niklas

Dr Jonel Pasula

Hej Niklas! 

Jag kan säga direkt att i din ålder är det väldigt ovanligt med artros dvs större förslitning i lederna. Om besvären ej försvinner inom 3 v sök på Vårdcentralen. 

mvh Jonel

PermalänkVisa

2017-09-07

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74758

För drygt två veckor sedan har jag på morgonen fått smä ... / Niklas

För drygt två veckor sedan har jag på morgonen fått smärta i båda långfingrarna, svårt att böja och smärta i det inre benet, svårt att böja till att börja med men sedan är det inga problem över dagen då jag "kommit igång". Smärtan kom plötsligt. Även höger "pektå" har jag haft problem med med smärta. Har dock börjat styrketräna ett par gånger i veckan och använder händerna på ett nytt sätt, men vilat nu en vecka och fortsatta problem med morgonsmärta och stelhet. Dock senaste dagarna även smärta i vänster ringfinger. Inga andra besvär i kroppen och frisk för övrigt. 1) Är det typiskt för reumatisk debut? 2) Hur brukar reumatiska besvär börja?

Niklas

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Det är lite tidigt i förloppet att kunna säga att du har insjuknat i reumatism. Man kan misstänka överbelastning som orsak då senorna i fingrar /tå blir hårdbelastade. 

Om dina besvär sitter i knogarna  i fingrar och början av tåleden så kan detta vara första symtomen på en inflammation. Det är först när leden börjar svullna som inflammationen är synlig. Vid behov kan du tala med en arbetsterapeut för instruktion avseende handträning. 

mvh jonel

PermalänkVisa

2017-09-04

Behandling av reumatism

ID: 74718

Kan man använda Voltaren tabletter samtidigt som man an ... / Hytt

Kan man använda Voltaren tabletter samtidigt som man använder Voltaren salva Hytt

Hytt

Dr Jonel Pasula

Hejsan! 

Ja det kan man. Tar du Voltaren i tablettform ska du inte använda mer än tre tabletter om dagen. 

Med vänlig hälsning, Jonel Pasula.

PermalänkVisa

2017-08-30

Behandling av reumatism

ID: 74696

Jag har psoriasisartrit sedan ca 8 år, haft biologisk m ... / Snart 33 år

Jag har psoriasisartrit sedan ca 8 år, haft biologisk medicin nästan hela tiden som har gjort mig bättre men det har alltid funnits en del värk kvar i varierande grad. Tränar efter program från sjukgymnast och går mycket. Haft ont i många delar av kroppen men nacken gjorde på riktigt ont första gången en period förra sommaren. Men den har nog varit stel och lite öm i flera år. Nu har det börjat göra mer ont igen och det gör även ont i öronen om jag vrider på huvudet på vissa sätt (framförallt om jag tittar upp men delvis åt sidan eller ner). Jag har inte varit förkyld eller skadat mig och det började nån timme efter ett vanligt gympass så min gissning är att det beror på nacken, kan det stämma? Har även haft lite mer huvudvärk och yrsel senaste veckan och har under säkert 4-5 år haft halvsidig huvudvärk relativt ofta, nästan alltid vänster. Hade aldrig haft det tidigare, kopplade det först till en medicin som jag slutade med för mer än 1 år sen. Yrsel ibland. Har tänkt senaste året att det kanske har med nacken att göra men ingen läkare har undersökt nacken vad jag kan komma ihåg. Borde jag invänta nästa reumatologbesök och fråga eller boka tid på vårdcentralen eller är det ingen idé utan bara fortsätta försöka träna bra, inte spänna mig för mycket mm. Tänker om jag kan behöva någon röntgen för att se att det inte är något annat?

Snart 33 år

Dr Jonel Pasula

Hej! Dina besvär kan vara kopplade till din psoriasissjukdomen. Sök gärna upp en vårdcentral och beskriv dina besvär samt dina funderingar kring orsaken till besvären. 

Orsaken kan nämligen finnas i nacken och därför behöver du röntgas. Vid psoriasisartrit kan besvären vara kopplade till just nacken. 

Med vänlig hälsning, Jonel.

PermalänkVisa

2017-08-29

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74687

mår dåligt illa fick inte på dagen på eftermiddagen gå ... / vl

mår dåligt illa fick inte på dagen på eftermiddagen gå in i ett badrum o bara hålla mig hela tiden mår inte bra efter det sen inann tills nu har feber med sveda o riktigt ont i halsen nu med illamåendet ont i kroppen med detta nu ikväll ska kanske till doktorn imorgon på dagen eller morgonen

vl

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Tråkigt att höra att du fortfarande mår dåligt. Jag hoppas att du har sökt läkare och fått hjälp. 

Med vänlig hälsning, Jonel Pasula

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken