Fråga doktorn och få personligt svar inom en vecka

Här kan du skicka in din egen fråga till experterna inom hjärta/kärl, hepatit C , reumatism, hiv och cancer. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte ersätter professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. 

I arkivet finns över 50 000 frågor - sök och läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga. Välkommen att ställa din fråga!

Hjärta/kärl

2017-06-17

Förmaksflimmer

ID: 73928

Hej, Jag undrar vad det kan vara som ger min vibrerand ... / Anna

Hej, Jag undrar vad det kan vara som ger min vibrerande känsla i bröstet? Känns ungefär som att jag skulle ha sockerdricka i hjärtat och det är inte extraslag utan håller i sig längre. I början hade jag bara kortare attacker men numera kommer det mer frekvent med några sekunders mellanrum, och så kan det hålla på några dagar för att sedan lugna ner sig igen. Det känns som jag är ständigt uppe i varv under dessa dagar. Ibland kan det kännas ungefär som att hjärtat slår väldigt konstigt, men inget som märks när min sambo tar pulsen. Jag blir under dessa "attacker" matt och svagare en vanligt, lätt illamående samt att jag svimmat vid ett tillfälle men för det mesta kan jag fortsätta med det jag gjorde bara att det kräver mer kraftansträngning. Jag tycker det förvärras av att jag tar i, så försöker hålla mig rätt lugn i min vardag för att minska risken för fler attacker. Detta gör såklart att jag inte kan leva fullt ut som jag önskar. Jag är 29 år, normal vikt, har alltid hög puls(>100,något läkarna brukar kommentera) gjort ul på hjärtat utan anm. Även EKG,men då utan dessa vibrationer. Frisk i övrigt. Jag tycker det hela förvärrades väldigt sen jag fick barn för 4 månader sen.

Anna

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Anna"!   

Det är svårt att säga vad som orsakar vibrationer/sockerdrickskänsla i din bröstkorg. Eftersom du har så pass mycket besvär tycker jag att du ska be om en ordentlig undersökning. Ultraljud på hjärtat har du redan gjort men det verkar inte som om man har lyckat fånga dina besvär på EKG. Man kan beställa långtids-EKG för att försöka fånga en eventuell rytmrubbning. 

Jag undrar också om man kontrollerat sköldkörtelprover på dig? En överfunktion på sköldkörteln kan ge hjärtklappningsbesvär så det måste man utesluta.   Möjligen kan hormonella förändringar i kroppen (tex graviditet och amning) förvärra rytmbesvären (om du nu har någon sådan-det vet vi ju inte). 

Du skriver att din puls är normal men i vissa fall kan man faktiskt ha en rytmrubbning trots att pulsen känns regelbunden.   Så mitt råd till dig är att be om en utvidgad undersökning för att försöka komma till botten med dina problem.   

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-17

Höga blodfetter

ID: 73926

Hej igen Annica. Jag hoppar på i tråden eftersom jag fö ... / Kalle77

Hej igen Annica. Jag hoppar på i tråden eftersom jag förmodligen har intressanta saker för dom som råkat ut för samma sak som jag. Efter hjärtklaffsbytet 2012 då man satte mig på Trombyl och Atorvastatin begrep jag inte varför jag hade elektriska strömningar i fingrar och i tårna, så pass så det störd sömnen. Trots klagomål reagerade ingen av systrarna. Någon månad senare när ny läkare dyker upp berättar jag om dessa elektriska strömningar. Jo, det är tydliga biverkningar från Atorvastatin du går på, därför byter jag till Simvastatin som inte gjorde saken bättre. Efter att husläkaren testat även Crestor tog han kontakt med en statinexpert som tipsade om Ezetrol med helt andra substanser. Tyvärr hjälpte den inte heller. Så husläkaren sa helt sonika. Du tål inte statiner, så jag slutade med dem. Det är nu 4 år sedan och jag mår prima. Mina kolesterolvärden har aldrig varit onormala. De gånger jag hamnat på strokeavdelningen efter misstänkta TIA-Attacker har överläkaren propsat på att jag måste återinsätta statiner. Det är väldigt mycket dubbla budskap som förvillar en i onödan måste jag säga. Vad är din erfarenhet. Tack.

Kalle77

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Kalle77"! 

 Eftersom det är åderförfettning som ofta ligger bakom förträngningarna på klaffar, kranskärlssjukdom och stroke så vill man bromsa framtida åderförfettning. Läkemedelsgruppen statiner (Atrovastatin, Simvastastin, Crestor/Rosuvastatin samt Pravastatin) har haft en revolutionerande effekt när det gäller att få ner kolesterolvärdena och bromsa åderförfettningsprocessen. 

Statiner har dessutom en förmåga att stabilisera de fettplack som finns i kranskärlen så att inte placken brister och orsakar hjärtinfarkt. Statiner kan ibland ge muskelbiverkningar. Om man drabbas av detta kan man prova att sänka dosen alternativt byta statin. Hjälper inte heller detta kan man vara tvungen att plocka bort statinen. Ezetrol eller annan blodfettssänkare kan då provas. Ezetrol kan också användas när man inte når målvärdena på enbart statinbehandling. 

När det gäller kranskärlssjuka patienter strävar vi efter ett målvärde på det onda kolesterolet (LDL) på 1.8. I ditt fall verkar det problematiskt att tolerera både statiner och Ezetrol. Din läkare har därför gjort en bedömning i just ditt fall att avstå blodfettssänkande behandling då du inte tål denna trots att du egentligen skulle ha nytta av behandling. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-06-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73921

Hej, Jag är en 39-årig 3-barnsmamma som är orolig över ... / Erika

Hej, Jag är en 39-årig 3-barnsmamma som är orolig över sitt hjärta. Jag har som många andra extraslag av och till. År 2012 utreddes jag med 24h-ekg, arbets-EKG och ultraljud av hjärtat. Allt utföll normalt. LångtidsEKGt visade på 49 SVES och 3 VES, vilopuls 42-48, ner till 39 under sömn. I augusti 2016 gjordes ett nytt 24h-EKG som visade på enstaka extraslag och samma pulsvariation, detta gjordes då jag var orolig och hade ökade besvär, var då även gravid. I övrigt är jag normalviktig med ett BMI på ca 21, BT 120-130/70, tränar 3-4 ggr/vecka, slutade feströka för 2 år sedan. Min pappa dog av en hjärtinfarkt vid 53 års ålder, han var överviktig och hade förmaksflimmer. Jag har nu pga ärftligheten från min pappa tagit kolesterolprover med följande resultat Kolesterol 6,3 HDL 2,1 LDL 3,8 Non HDL 4,2 Triglycerider 0,86 Läkaren på vårdcentralen ringde idag och ordinerade konservativ behandling med ändrad kost och motion och nya prover om 3-4 månader och därefter ev läkemedelsbehandling om värdena ej gått ner. Detta gör mig enormt stressad, hur pass hög risk lider jag av? Min mamma fick höga kolesterolvärden i 70-års åldern, ingen hereditet för hjärta-kärlsjukdomar från hennes sida. Farmor dog 79 år gammal av hjärtsvikt troligtvis pga mångårigt högt blodtryck, mormor 86 år gammal med svår typ 1-diabetes och farfar 95 år gammal av ålder. Jag är nu jätterädd för att drabbas av hjärtinfarkt. Tacksam för svar. Orolig

Erika

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej Erika! 

Först och främst så vill jag betona att dina kolesterolvärden faller inom ramen för det normala. Din enda riskfaktor för att få hjärtkärlsjukdom är en möjlig ärftlighet (du kan ju likväl ärvt din mors anlag och då inte löpa någon över-risk för hjärtkärlsjukdom). 

Exakt hur stor risk du har att insjukna i hjärtkärlsjukdom är omöjligt att svara på men sannolikt låg. Du är ung, kvinna, ickerökare, icke-diabetiker, normalviktig, flitig motionär, har normalt blodtryck. Du verkar dessutom extensivt utredd med långtids-EKG x 2, arbetsprov och ultraljud. Samtliga undersökningar förefaller ha utfallit normalt. Tycker därför att du inte ska oroa dig. Du verkar dessutom ha en vårdcentralsläkare som är noggrann och ambitiös. 

 Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Tack för ett väldigt informativt och lugnande svar. Tror du att ett nytt arbets-EKG kan tillföra något? Ibland har jag enstaka extraslag när jag springer och upplever ibland lite ont/obehag på vänster sida av bröstet under träning. Jag har panikångest och hälsoångest och vet ibland inte vilket som är vad, jag känner efter mycket och tänker ofta på hjärtat när jag tränar. Efter långa löppass, 1 mil, blir jag ofta väldigt yr och måste ligga ner med benen högt. Jag har tolkat det som att lågt BT pga mycket blod i vader och ben men är orolig att det är en form av kärlkramp. Mvh Erika

Erika

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Erika"! 

 Din yrsel efter träningspass är inte ovanlig. Vid träning så samlas mycket blod i muskulaturen. När man slutar träna så upphör muskelpumpen och blodet ligger tillfälligt kvar i muskulaturen vilket kan göra att blodtrycket sjunker och man blir yr. Ett tips kan vara att avsluta löpningen med att promenera långsamt så att systemet får "ställa om sig" i lugn och ro. Om du upplever att antalet extraslag ökar markant under arbete så kan det finnas anledning att göra om arbetsprovet, annars inte. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

HIV/AIDS

2017-06-21

Icke-sexuell smitta

ID: 73977

Hej, När jag kissar i en toalett eller en urinoar så h ... / Toalett

Hej, När jag kissar i en toalett eller en urinoar så händer det ibland att det skvätter upp vätska från toaletten eller urinoaren på min penis. Kan jag bli smittad med hiv på det sättet?

Toalett

Dr Leo Flamholc

Hej Toalett. 

Nej!       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-21

Hiv-testning

ID: 73974

Hejsan, Jag tog ett blodprov 3-4 veckor efter smittori ... / Anonym

Hejsan, Jag tog ett blodprov 3-4 veckor efter smittorisktillfälle. Det visade negativt. Jag vet inte vilket typ av hiv prov jag tog, blev bara hänvisad till sjukhuset att ta blodprov efter besök hos vårdcentralen. Behöver jag ta ett nytt prov om några veckor för att vara säker eller är provresultat i sverige hyfsat tillförlitliga efter 3-4 veckor? Mvh

Anonym

Dr Leo Flamholc

Hej Anonym. 

Den rekommenderade uppföljningstiden är 6 veckor efter ett misstänkt smittotillfälle. Sex veckor är tilltaget med god säkerhetsmarginal och ett test taget efter 4 veckor har också en god tillförlitlighet. Tillförlitligheten är givetvis bättre efter 4 veckor än 3 veckor.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-21

Hiv-testning

ID: 73966

Ska man var orolig för HIV-smitta om smittotillfället v ... / Fru och Mamma

Ska man var orolig för HIV-smitta om smittotillfället var för 21-22 år sedan, alltså 1995? Jag vet inte om personen i fråga var smittad som jag hade samlag med. Vi var då runt 20 år och hade samlag vid ett tillfälle. Jag har en man sedan 20 år tillbaka och någon utav oss borde väl uppvisa symptom. Vi har ju även 2 barn som är 12 respektive 15 år och någon utav dem borde kanske också visa symptom om jag skulle blivit smittad? Hoppas du vill svara på min frågor. Ska jag var orolig för att ha smittats? Tanken slog mig!

Fru och Mamma

Dr Leo Flamholc

Hej Fru och mamma. 

Du blev rimligtvis testad i samband med Dina graviditeter. Testning av gravida kvinnor i Sverige och i många andra länder startade någon gång på 80-talet så Du har med all sannolikhet blivit testad. Jag kan inte se något rimligt skäl att tro att Du skulle vara smittad.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Hepatit C

2017-06-21

Hepatit C-testning

ID: 73976

Hej Leo tog test hepatit c och b efter 8 veckor och 5 d ... / Sonny

Hej Leo tog test hepatit c och b efter 8 veckor och 5 dagar (efter risk) det var negativt, behöver jag testa mig igen eller kan jag lita på det negativa resultatet ? Mvh

Sonny

Dr Leo Flamholc

Hej Sonny. 

Du behöver inte testa Dig på nytt.     

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-19

Hepatit C smittorisk

ID: 73938

Hej Leo har läst att risk för smitta för nålstick vid h ... / Jonte

Hej Leo har läst att risk för smitta för nålstick vid hepatit c är tre procent hur är det för hepatit b ? Tacksam för svar Jonte

Jonte

Dr Leo Flamholc

Hej Jonte. 

 Vet inte var du har fått siffran 3 % ifrån. Det går inte att uttrycka det hela med ett enkelt procenttal. Det beror helt och hållet på vilken nål man avser och hur den har använts. Är det en suturnål, en nål som använts för injektion i ett kärl, i underhuden eller i muskulaturen, en provtagningsnål etc. 

Risken för smitta är betydligt större om nålen har varit inne i ett blodkärl och den innehåller blod. Det går alltså inte att uttrycka sig med en enkel procentsiffra. När det gäller hepatit B blir det ytterligare lite svårare genom att mängden virus som en hepatit B infekterad person bär på varierar mycket stort beroende på i vilken fas av infektionen som personen befinner sig i. Således går det inte att enkelt besvara Din fråga.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-18

Hepatit C smittorisk

ID: 73934

Hej Leo jag råkade ut för en olycka i Thailand jag stac ... / Peter

Hej Leo jag råkade ut för en olycka i Thailand jag stack mig på en säketsnål på bröstet i Thailand när jag provade en skjorta på en marknad stämmer det att torkat blod smittat med hepatit b inte kan smitta via en säkerhets nål man sticker sig på tacksam för svar / Peter

Peter

Dr Leo Flamholc

Hej Peter. 

Det är inte en realistisk smittväg. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Cancer

2017-06-19

Cancerbehandling

ID: 73941

Fick mina sista cellgifter i slutet av februari, har bö ... / Mocki64

Fick mina sista cellgifter i slutet av februari, har börjat jobba på mina 75% för en vecka sedan. Nu har jag fått en väldig hosta, värst på natten. Hur lång tid tar det för kroppen att bygga upp immunförsvaret? Har jag börjat jobba för tidigt? Eller behöver jag inte vara orolig?

Mocki64

Dr Ulrik Narbe

Hej Mocki64. 

Ditt immunförsvar skall det inte vara något fel på så här långt efter avslutad kemo. Det troliga är väl att detta är en helt godartad luftvägsinfektion. Blir du inte bättre igen på ett par veckor ska du boka en tid till husläkare på din vårdcentral alternativt till den onkologmottagning där du fått cancerbehandlingen, tycker jag. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-19

Allmänt om cancer

ID: 73939

Hej ! har sedan några månader ont i buken vass smärta s ... / Blomman

Hej ! har sedan några månader ont i buken vass smärta som flyttar på sig ,kan komma om tex böjer sig ner eller står stilla sitter i några min. Har också sedan två månader ont i nyckelbenet, nacken , ländryggen axel till och från men varje dag. bakhuvudet knakar när man vrider huvudet åt sedan. Även huggsmärta mitten av ryggen förekommer kommer utan förvarning benen viker sig brukar ramla baklänges kan sedan inte komma upp ca 30 min så fort jag försöker röra mig det minsta lilla hugger det i ben och rygg. Hjälp vad ska jag göra?

Blomman

Dr Ulrik Narbe

Hej Blomman. 

Svårt att säga vad dina besvär beror på och om det finns en gemensam nämnare till det hela eller om du lider av flera olika tillstånd samtidigt. Koppling till cancer är kanske inte det mest troliga men bör uteslutas. Boka tid hos din husläkare på vårdcentralen så får han/hon börja "nysta" i detta. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-06-18

Cancerbehandling

ID: 73935

Är opererad för livmodercancer för tre år sedan. Figo 1 ... / Varberg

Är opererad för livmodercancer för tre år sedan. Figo 1. Alla kontroller av onkolog/gynekolog har varit bra. Nu får jag urinvägsinfektion på urinvägsinfektion, förra året 5. Sedan började jag med Oversterin 2ggr/veckan o varit bra ett halvår. Nu börjar det igen, har varit fri en vecka o nu igen trängningar. Har haft colibakterier. Varför får jag återkommande urinvägsinfektioner, slemhinnan skulle ju stärkas av Oversterinet både i slidan o urinröret. Jag var på kontroll o min gynekolog sa att min slemhinna såg fin ut av Ovesterinet inte så atrofisk. Jag har tagit lite mer sällan än 2ggr/veckan ibland, för jag är ju rädd att min cancer kommer tillbaka. Varför har jag så lätt att få urinvägsinfektion? Skall jag äta tre månaders kur med Furudantin för att bli av med det. Finns det risk att bli resistent mot antibiotika? Jag växlar mellan Selexid o Furudantin. Tack doktorn för hjälp o råd!

Varberg

Dr Ulrik Narbe

Hej Varberg. 

Ditt problem är återkommande infektioner och det är inte riktigt mitt område. Helt klart har du en ökad benägenhet för infektioner i urinvägarna trots Ovesterin. Anledningen är säkert att slemhinnan trots denna behandling är mer känslig än normal efter din cancerbehandling. Huruvida långtidsantibiotika skall sättas in eller inte är en fråga för din gynekolog i samråd med en infektionsläkare. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Reumatologi

2017-06-20

Behandling av reumatism

ID: 73957

Jag har sedan 199 haft svår värk i mina leder , händer, ... / Pia Lidman

Jag har sedan 199 haft svår värk i mina leder , händer, fötter, ryggslut , bröstleder, käkleder( har fått en ny käkled pga av reumatism) Gjorde fyra stora operationer innan med försök att ta bort ben pålagringar som bara kom tillbaka. Dom sista två åren innan käkledsbytet , kunde jag jag bara öppna munnen 8 mm och levde på flytande kost. Börjar få väldigt ont i andra käken nu med. Ett stort problem är att jag inte har för höga inflammations värden , men dock väldigt ont i mina leder. Ligger äve. På gränsen till fybromrlagi. Är aldrig smärtfri . Vissa dagar kommer jag inte upp ur sängen och är i stort sett alltid hemma. Har kotförskutning , kortutbuktning och spinalstenos. Höger benet tappar jag känseln i , först surrar det och sen kan känseln försvinna helt, svår trötthet. Hade en axel som jag hade så ont i och läkaren på vårdcentralen sa att det är bara att träna, vilket jag gjorde, men kunde inte lyfta armen utan hjälp av den andra. Jag sökte tre år senare till en axel specialist och sa att operation behövdes och att troligtvis är en sena av. När han gick in i axeln visade det sig att alla tre senor som var dom som bl.a. måste vara hela för att kunna lyfta armen. Ortopeden sa att han sydde fast dom så gott det gick, men du har gått alldeles för länge för att det skulle bli riktigt bra. Har inte ramlat , varför går tre senor av? Det sundes inte på röntgen heller att de var av ...Har kryckor, gåbord och rullstol. Jag får ingen hjälp och vårdcentralen tycker att jag är en jobbig pasient , när det ända jag vill är att få hjälp.. Har fått byta vårdcentral några gånger och läkare har då även sagt till mig att ingen blir gladare en jag om du byter läkare . Det här tar så styggt på mig att inte bli trodd och att jag anses som en besvärlig pasient! Orkar inte leva på det här viset längre och att alltid ha ont. Har även varit hos många sjukgymnaster men blir bara sämre av det. Min fråga är ! Var tar jag vägen för att få hjälp? Snälla hjälp mig!! Tack!

Pia Lidman

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Det gör ont i mitt hjärta varje gång jag läser era frågor och ni berättar hur svårt kan det bli i kontakt med vården. Jag ska först göra en kort sammanfattning av din berättelse. Du har bytt en käkled pga . artrit dvs. inflammationer som orsakade skador i leden. Du skriver inte om artrit eller svullnader finns i andra leder. Om de finns även i andra leder då ska du söka dig till en reumatolog. Om det inte är några andra svullna leder utan endast värk bör du söka till en smärtläkare. Man kan göra det på en egen remiss (brev). Varför smärtläkare? Du skriver att du har grava förändringar i ryggen och nervinklämning . Den typ av smärta är ofta svårbehandlad för en läkare på vårdcentralen och behöver en uppsyn  av en specialist (smärtläkare). 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2017-06-17

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73927

min fot sväller och smärtar mig / dickson

min fot sväller och smärtar mig

dickson

Dr Jonel Pasula

Hej ! Om din fot svullnar och ger dig ont sök till vårdcentralen . Du kan få hjälp där med omläggning eller injektion . 

Om du ej vill söka vård sök i stället en sjukgymnast som kan linda benen och ge dig viss smärtfrihet. 

Med vänlig hälsning Jonel 

PermalänkVisa

2017-06-15

Värk i leder

ID: 73915

Hej igen Skrev innan men känner att jag har fler fråg ... / AFW

Hej igen Skrev innan men känner att jag har fler frågor. Jag är kvinna och 59.år. Jag har blivit utredd hos en Reumatolog. Jag har stela händer fötter och axlar framförallt på morgonen. Asymetriskt. Tennisarmbåge vä och skräddarknuta vä. Inga reumatiska förändringar alls enligt röntgen. Jag har ett tungt jobb och har haft alltid. Alla mina prover är bra utom anti-ccp som är 19. Hb crp Ana och Rf är negativt. Har fått diagnos seronegativ reumatoid artrit. Har även torra slemhinnor i mun och underliv. Undrar nu utifrån att anti-ccp är lågt och alla andra prover är bra om detta verkligen är RA? Har börjat medicinera med Prednisolon 7,5mg/dag och Metojectinjektion 10mg/V sedan 3 veckor. Oerhört tacksam för svar

AFW

Dr Jonel Pasula

Hej ! CCP är bara en markör som kan tyda på en mer allvarlig prognos om man har en reumatisk sjukdom. En reumatisk sjukdom definieras med förekomst av stela , ömma och svullna leder. Du skriver ed del om stela leder men inget om svullna leder. 

Om du inte har svullna leder är det av intresse att veta om man på ultraljud kan se inflammation i lederna.  Om inflammation ej finns på ultraljud så är det tveksamt med din diagnos . Diskutera gärna dina funderingar med din reumatolog. 

Med vänlig hälsning Jonel 

Hej. Tack så jättemycket för ditt svar. Mina leder är inte svullna endast stela och öma på morgonen och även efter ansträngning. Ska be om ett ultraljud nästa gång jag ska till reumatologen. Om ingen inflammation visar sig vid ultraljud, vad kan det då vara? Kan anti-ccp vara positivt vid andra Sjukdomar?

AFW

Dr Jonel Pasula

Hej igen! 

Om ingen inflammation visas med ultraljud då kan man räkna med att din sjukdom är lågaktiv och prognosen är bra ! ACPA eller anti CCP är ganska specifik för RA men kan ibland förekomma som normalvariant och man kan se att den finns ibland vid andra sjukdomar . 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin


Psykologens svar om cancer

Här kan du läsa tidigare frågor om cancer som besvarats av psykolog Maria Hellbom.

Cancer

2016-01-06

Anhörig

ID: 69678

Hej, jag undrar om det finns tillgång till psykologisk ... / Elin.j

Hej,
jag undrar om det finns tillgång till psykologisk hjälp av en terapeut/psykolog som har fördjupat sig inom just cancer?
Såsom bearbetning, accepterande, trauma, sorgeprocess etc. Jag tänker att i tiden från ett cancerbesked fram till döden går en igenom så många olika stadier.
Min erfarenhet av de terapeuter/psykologer jag mött är att de vill att en skall finnas kvar i en känsla en längre tid för att bearbeta den ordentligt innan nästa fas kan bearbetas. Jag hade en kort kontakt med terapeut via ASIH, men då min närstående som drabbats av cancern hade samma terapeut, avstod jag från fortsatta samtal i förmån för att närstående skulle ha någon att tala med.
Har du tips på var jag kan vända mig?

Elin.j

Maria Hellbom

Hej Elin!
Tillgången till samtalsstöd med någon som har vana och kunskap att samtala om cancer varierar mycket beroende på var man bor i landet.
Kanske du kan be att man på ASIH hjälper dig att hitta en annan samtalskontakt än den som inte fungerade för dig?
Vad gäller vad man behöver i form av bearbetning, eller vad som fungerar för var och en, så är det väldigt individuellt.
Min erfarenhet är att det kan se väldigt olika ut. Egentligen, menar jag, finns heller inga "regler" för hur bearbetning "ska" gå till. Det man behöver är oftast en samtalspartner som kan lyssna och lotsa i funderingar och reflexioner kring det man går igenom.
Det hoppas jag att du kan få hjälp att hitta!

Hälsningar Maria  

PermalänkVisa

2015-12-11

Allmänna frågor till psykologen om cancer

ID: 69390

Jag har haft ett födelsemärke på utsidan av mitt vänstr ... / Amanda S

Jag har haft ett födelsemärke på utsidan av mitt vänstra lår, som funnits där så länge jag kan minnas. Det har inte ändrat färg eller form, men det är ifrån början "utåtstående" (alltså ej platt, vilket alla mina andra leverfläckar är) samt mörkbrunt... Kan det vara någon fara?

Amanda S

Maria Hellbom

Hej Amanda!
Den frågan ska du nog egentligen ställa till en läkare. Om man har födelsemärken som man funderar på är det bästa att låta till exempel läkare på vårdcentral titta på dem. Oftast är det inget att oroa sig för men för att vara på den säkra sidan.

Lycka till!
Maria  

PermalänkVisa

2015-10-24

Allmänna frågor till psykologen om cancer

ID: 68864

Hej, Jag har haft svår fatique och utmattning i fl ... / sökare

Hej, 
Jag har haft svår fatique och utmattning i flera år, med värk och stelhet. Jag orkar ingenting och blir utmattad av mina jobbuppdrag såpass att jag måste vila, meditera mig genom den depression utmattningen leder till i minst två dagar efteråt. 
Ingen läkare jag har mött gör någon utredning, de skickar mig bara hit och dit. De tror mig, men verkar handlingsförlamade som om de har samma symptom som jag själv. 
Skulle du råka veta om någon läkare/lista med läkare som är engagerad med att lösa patientens problem och göra en utredning? 
För orkar inte leva mer, så utmattad är jag. Denna fråga kan jag väl inte förvänta mig få besvarat, men jag skulle snälla bli så tacksam ifall den blir det. 
Hälsningar från Nora

sökare

Maria Hellbom

Hej! 
Jag förstår att du har svåra problem som påverkar din vardag väldigt mycket. Det framgår inte av din fråga om problemen har kommit efter cancerbehandling eller inte men jag utgår från att du har fått någon form av behandling för cancer när jag nu svarar.
Det är väldigt mycket som vi inte vet om fatigue men mycket händer just nu inom forskning så ny kunskap är att vänta under åren som kommer. Jag har inget tips om någon särskild läkare som arbetar med just fatigue efter cancerbehandling men skulle råda dig att ta kontakt med den klinik där du fått din behandling och fråga där.
Om det finns någon rehabiliteringsenhet kopplad till dem så kan där finnas läkare med kunskap om just cancerrelaterad fatigue.
Ett annat tips är att höra med ditt hemmalandsting om det finns möjlighet till rehabiliteringsvistelse, eller titta på de möjligheter som Cancerrehabfonden erbjuder till sådan. Hör efter om man har läkare kopplad till det ställe där man erbjuder vistelse - om det finns kan det vara någon som kan hjälpa dig vidare.
Det vi vet idag är att fysisk träning, både styrketräning och konditionsträning, kan vara ett sätt att underlätta, så ett konkret tips till dig är att be att få prata med en fysioterapeut/sjukgymnast som kan ge dig råd och stöd för fysisk träning utifrån din bakgrund och situation.
Nu har jag svarat ganska sakligt här, jag uppfattar att du inte behöver stöd i första hand - du behöver hjälp.
Jag vill tillägga att jag verkligen förstår att det här är betungande för dig. Jag har träffat många som har problem med fatigue och förstår att det påverkar hela livet, hela tiden - det är verkligen inte enkelt att leva med.
Sköt om dig och lycka till, hoppas att detta var till någon hjälp. 

Maria 

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Vi som svarar på dina frågor

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektionskliniken, Universitetssjukhuset MAS i Malmö

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken