Fråga doktorn och få personligt svar inom en vecka

Här kan du skicka in din egen fråga till experterna inom hjärta/kärl, hepatit C , reumatism, hiv och cancer. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte ersätter professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. 

I arkivet finns över 50 000 frågor - sök och läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga. Välkommen att ställa din fråga!

Hjärta/kärl

2017-08-15

Förmaksflimmer

ID: 74545

Hej. Lite frågor om pulsen. Ibland sticker min ... / Mariaa

Hej. 

Lite frågor om pulsen. Ibland sticker min puls i väg från ingenstans till 110. Den ligger oftast mellan 75-85. Sen kan den vara där i allt från en kvart till 4 timmar så jag inte kan sova. Jag själv började se ett samband med att dricka vin. Om så bara ETT glas så kan pulsen sticka i väg efter några timmar ( oftast vid läggtid) . Dricker jag tre glas är det kört och jag får vara vaken i timmar. Kan det finnas ett samband? Nu har jag också reflekterat över art pulsen även sticker i väg i bland ( inte varje gång) när jag ätit. Innan jag såg detta samband så var jag till läkare som inte var särkilt orolig . Alls. Men fått betablockerare ta vid behov om der blir eländigt så där länge. Min fråga är. Kan pulsen bete sig så här efter mat eller vin. Otroligt läskigt.!!! Jag är 45 år och i övrigt frisk. Några tankar ? 
 
Vänligen Maria

Mariaa

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Mariaa"!

En normal puls är regelbunden och ligger mellan 50-100/min. Hos vältränade är det inte ovanligt med en vilopuls lägre än 50/min. Alkohol och koffein är kända för att kunna snabba på den normala regelbundna pulsen (sinusrytmen) men kan också utlösa rytmrubbningar av olika slag tex förmaksflimmer.Jag tycker att du ska försöka fånga din snabba puls på ett EKG för att kunna säga säkert om det är din vanliga puls som ökar efter vin/mat eller om du drabbas av någon rytmrubbning. Tycker även att du ska kolla dina sköldkörtel så att denna inte överproducerar hormon som leder till snabb puls. Både sköldkörtelprover och EKG kan tas på din vårdcentral.Är det svårt att fånga din snabba hjärtrytm för att den går över innan du hinner till vårdcentralen så kan man remittera dig till ett långtids-EKG under 24-48 timmar (en liten dosa som du bär i ett bälte).

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Hej! 

Ja, EKG är fint men läkaren sa att jag inte skulle få långtids EKG då pulsen i bland höll sig lung längre perioder. (Vilken den gör när jag inte dricker vin..) Så han tyckte det inte var ngn idé... att den höjs efter mat är ngt nytt men inte varje måltid. Sköldkörtel kollade han i feb. Allt ok. förmaksflimmer låter allvarligt?

Mariaa

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Mariaa"!

Bra att sköldkörteln är kollad och fungerar och att vilo-EKG´t såg bra ut.Om man har glesa besvär med hjärtklappning kan man få hem en apparat som kallas tum-EKG. När man känner att hjärtat rusar så sätter man tummarna på en liten platta som registrerar hjärtrytmen just då. Detta tum-EKG kan man låna hem i längre perioder.  Annars är det vanliga att man börjar med 24-timmars/48-timmars EKG registrering via elektroder som fästs på bröstkorgen och liten dosa som man har på sig. Det vanligaste är att din vanliga puls (sinusrytm) ökar i frekvens och att du upplever detta som att hjärtat slår fort i samband med att du äter eller dricker alkohol. Man vill dock utesluta andra rytmrubbningar så som tex förmaksflimmer. Förmaksflimmer är inte så vanligt i din ålder men hos 75-åringar är det 10-15% som har förmaksflimmer. Om man diagnosticeras med förmaksflimmer eller annan rytmrubbning ska denna utredas och eventuellt behandlas.Tycker alltså att du ska försöka få reda på vad som orsakar dina besvär. Du kommer säkerligen att känna dig lugnare när du vet var det är som du känner.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-08-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74521

Hej och tack för en bra sida. Efter att ha läst många a ... / olle

Hej och tack för en bra sida. Efter att ha läst många av dina svar blir jag förvånad över hur mycket undersökningar ni verkar erbjuda i nästan samtliga fall. Verkligheten har jag upplevt annorlunda, dock i ett annat landsting. Vad kan man göra om man vill göra en omfattande undersökning som tex arbets ekg, men blir nekad?

olle

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "olle"!

Du har en viktig synpunkt. Tyvärr är verkligheten sådan att det finns en diskrepans mellan vilka utredningar som borde utföras och vad som verkligen blir gjort. Givetvis ska vi inte överutreda våra patienter utan rätt undersökningar ska göras på rätt indikationer.Ett arbets-EKG är en basal utredning om man misstänker till exempel kärlkramp eller ansträngningsutlösta rytmrubbningar och alla som uppvisar misstanke om sådan sjuklighet borde utredas. Eftersom jag arbetar som hjärtläkare på ett stort universitetssjukhus har vi möjligheten att utreda våra patienter som sig bör enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag kan bara beklaga att alla inte har samma möjligheter som oss.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Tack för ditt svar. 

Min följdfråga är då, finns det en möjlighet att komma till er om man bor i annat landsting?

Olle

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Olle"!

Som patient har man rätt till en "second opinion". Enklast är om du skriver en egenremiss och skickar till det ställe du har förtroende för. Egenremisser betraktas med lika hög prio som de som kommer från våra läkarkollegor.

Många hälsningar/Annica Ravn.Fischer

PermalänkVisa

2017-08-11

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74501

Hej! Var idag hos läkaren pga smärta på en specifi ... / Oroligman

Hej! 

Var idag hos läkaren pga smärta på en specifik punkt på vänster bröst samt yrsel , revben och däremellan smärtar utan anledning som att trycka på en knapp när jag vaknade. EKG togs och även blodtryck. EKG såg helt normalt ut men trycket var en aningen förhöjt ( har högt sen innan och medicineras). Medicineras mef 75mg Metoprolol , 10 mg Amlodipin och ny tablett nyligen insatt (4 dagar sen) 8 mg Candersastad. Min fråga är , kan man lita på ekg som visar normalt ? Så det trots allt inte är hjärtat som spökar ? Eller hjärt sjukdomar kanske inte alls yttrar sig som smärta på en specifik punkt ? Nått med medicineringen som kan påverka ? 

Tacksam för svar. 
Mvh oroligman på 47 år.

Oroligman

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Oroligman"!

Smärta som härrör från kärlkramp eller hjärtinfarkt brukar inte yttra sig som punktformig smärta i bröstkorgsväggen och man brukar inte vara öm mellan revbenen. Vid kärlkramp/hjärtinfarkt så är smärtan ofta dov, tryckande, molande och obehaglig. Smärtutstrålning till armar, axlar, hals eller käkar är vanligt (men inte obligat). Kärkramp / hjärtinfarktsmärta är ofta ångestfamkallande och kan ge kallsvettighet med flera symtom. Ett normalt vilo-EKG talar emot akut hjärtinfarkt (även om man inte kan utesluta detta helt och hållet).Dina besvär tyder snarare på någon form av muskelsmärta. Muskelsmärta är ofta kortvarig och punktformig, skärande, huggande eller brännande och kan vara relaterad till rörelse i bröstkorgsväggen samt djupandning.  Av muskelbesvär kan man bli öm mellan revben. Exempel på ett sådant tillstånd är costocondralt syndrom (även kallat morbus Tietze). Detta är en inflammation i muskulatur och brosk. Man vet inte riktigt vad detta beror på och smärtorna avtar vanligtvis inom några månader till något halvår. I vissa fall kan inflammationshämmande medicin hjälpa (om man tål detta).I samband med infektioner och förkylningar (ofta virusorsakade) kan man få en retning av hjärtsäcken (pericardit) och denna smärta är ofta relaterade till djupandning och rörelser. Även denna typ av smärta behandlas med inflammationshämmande smärtläkemedel (NSAID). På EKG kan man ibland se pericardit-förändringar.Högt blodtryck kan ge yrselbesvär. Bra att din läkare agerade och satte in ytterligare blodtryckssänkande behandling. Målet är att få ner blodtrycket under 140/90.Hoppas att du blev något klokare.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

HIV/AIDS

2017-08-17

Primärinfektion

ID: 74565

Hej, Om man misstänker att man genomgår en primäri ... / Gurra

Hej, 

Om man misstänker att man genomgår en primärinfektion efter 10 dagar (som varar 20-30d) efter smitta. Är ett negativt snabbtest efter 6v ifrån smitta en indikation på att det inte var en primärinfektion? Har varit fruktansvärt orolig/ångestfylld och stressad, kan detta försämrat mitt immunförsvar så antikroppar inte har hunnit skapats på 6v?

Gurra

Dr Leo Flamholc

Hej Gurra.

Ja. Det talar starkt emot att man haft en primärinfektion. Jag rekommenderar dock inte snabbtest i första hand vid misstanke om primärinfektion. Din oro, stress och ångest har ingen påverkan på Din förmåga att bilda antikroppar.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-08-17

Övrigt

ID: 74563

Finns hivviruset i analöppningen? Alltså om en frisk pe ... / Te

Finns hivviruset i analöppningen? Alltså om en frisk person stoppar in den o man stoppar bara in den analt?

Te

Dr Leo Flamholc

Hej Te.

Om jag förstår Dig rätt så undrar Du om man kan bli smittad av hiv vid ett analt samlag där man är den aktiva parten. Svaret är att man kan bli smittad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-08-17

Övrigt

ID: 74560

Hej Är så sjukt orolig vet inte vad jag ska göra, ... / Bad mamma

Hej 

Är så sjukt orolig vet inte vad jag ska göra, är så ledsen, vi var i en simhall så sätter sig min dotter med baddräkt i en blodfläck vi ser de först efter för de är blod på baddräkten, så hon har även fått de mellan benen, om detta var blod från en smittad person av hiv eller hepatit. Blodet såg färskt ut Va ska vi göra?

Bad mamma

Dr Leo Flamholc

Hej Bad mamma.

Ingenting. Det finns ingen risk för smitta.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Hepatit C

2017-08-14

Övriga frågor om hepatit C

ID: 74532

Denna fråga publiceras ej på förfrågan av signaturen "O ... / Orolig mamma

Denna fråga publiceras ej på förfrågan av signaturen "Orolig mamma". 

Orolig mamma

Dr Leo Flamholc

Till "Orolig mamma":

I denna tjänst finns inte möjlighet att skicka svar enbart till frågeställare. Men jag kan svara dig här: Ingen som helst risk.

Med vänliga hälsningar
Leo

PermalänkVisa

2017-08-08

Hepatit C smittvägar

ID: 74449

Hej Leo, vad bedömer du risken är att smittas med hepat ... / Anonym

Hej Leo, vad bedömer du risken är att smittas med hepatit b är om man är vaccinerad mot hepatit b och har sex med en smittad kvinna som menstruerar oskyddat? 

Anonym

Anonym

Dr Leo Flamholc

Hej Anonym.

Om man är vaccinerad och svarat på vaccinet så kan man inte bli smittad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-08-07

Övriga frågor om hepatit C

ID: 74419

Hej Leo ställde förut frågan om man kunde smittas med h ... / Danne

Hej Leo ställde förut frågan om man kunde smittas med hepatit b av att få blod på knivarna på rakapparaten via fingrarna när man plocka bort hår från den dvs att man fått blod på fingrarna från toalett kranen exempelvis att någon annan lämnat sitt blod där eller från handfatet för att sedan få ett jack typ på hakan sen så det börja blöda du svarade att det inte va nån risk för smitta på så sätt borde de inte va samma sak som att sticka sig på en använd kanyl snälla Leo förlåt om jag är tjatig men kan förklara skillnaden.

Danne

Dr Leo Flamholc

Hej Danne.

Svaret förklaras av att ingen i verkligheten blir smittad på så vis.  Det är självklart inte samma sak att dela en infekterad spruta som att tro att man fått infekterat blod på sina fingrar. Det finns ingen som helst likhet. Se för övrigt föregående fråga. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Cancer

2017-08-14

Njurcancer

ID: 74537

Hej! Har läst om en kur med enbär! Man ska äta e ... / DS

Hej! 

Har läst om en kur med enbär! Man ska äta enbär under en två veckorsperisod för att rena njurarna. Man ska börja med 4 enbär dag ett för att sedan öka med ett bär per dag tills man är uppe i 14 sen ska man göra omvänt alltså trappa ner. Efter det ska man ta en paus på minst en vecka (eller mer) Kan detta skada njurarna istället för att göra nått positivt?

DS

Dr Ulrik Narbe

Hej DS.

Jag kan ingenting om enbärskurer. Det du berättar låter dock inte särskilt hälsosamt. Jag skulle undvika en sådan kur.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-08-14

Tjocktarmscancer

ID: 74528

Jag är orolig för min 10 åriga son som nu 3 gånger unde ... / Fia81

Jag är orolig för min 10 åriga son som nu 3 gånger under våren/sommaren har fått något jag trott varit magsjuka. Han har mått illa och kräkts under 1 dag/kväll men har sedan nästa dag varit pigg och till synes frisk. Men inte en ända gång har någon annan blivit smittad.Och jag brukar alltid bli smittad. De 2 senaste gångerna han kräkts var de bara 2 veckor emellan. Tiden mellan dessa "magsjukor" har han mått bra.Inget speciellt. Ätit normalt. Nu är jag rädd att de är nåt annat fel.Kan de vara cancer som orsakar detta? Jag tycker de är konstigt och påminner inte riktigt om vanliga magsjukor. Behöver jag vara orolig?

Fia81

Dr Ulrik Narbe

Hej Fia81.

Svårt att säga vad exakt detta kan bero på. Mest troligt återkommande infektioner eller att han ätit något kroppen inte tål. Cancer tror jag inte alls att ni behöver oroa er för. Om episoder med magproblem återkommer tycker jag att ni skall söka på er vårdcentral för en kontroll.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-08-13

Cancerbehandling

ID: 74523

Hej Under kemo min Alat är 1.30 Och LD-S 3.4 Vad ... / Sana

Hej 

Under kemo min Alat är 1.30 Och LD-S 3.4 Vad kan det betyda?

Sana

Dr Ulrik Narbe

Hej Sana.

Din lever är troligen lite påfrestas av den pågående cytostatikabehandlingen som ofta bryts ned via levern. Jag tror att levervärdena kommer att normaliseras efter att din behandling avslutats (förutsatt att den ges underben begränsad tid). Det kan vara bra att fortsätta kontrollera leverprover tex var 3:e vecka under behandlingen för att se så att värdena inte försämras väldigt mycket (vilket jag inte tror kommer att ske).

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Reumatologi

2017-08-17

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74566

Har ra sedan flera år tillbaka, är tjej 45 år. Mina han ... / Desperat tjej

Har ra sedan flera år tillbaka, är tjej 45 år. Mina handleder går ej böja helt uppåt och neråt, stelt och gör ont om jag tvingas böja mer. Artros kanske? Kommer det alltid vara så? Varit några år nu. Kan medicin byte hjälpa mot det? Har mtx kortison enbrel nu.

Desperat tjej

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Lite tidigt för artros i händerna ! Det måste vara din reumatism som spökar ! Ta direkt kontakt med en arbetsterapeut så du får behandlingar och träningsprogram för händer. om du börjar svullna kontakta di reumatolog för diskussion om medicin byte . 

Med vänlig hälsning jonel

PermalänkVisa

2017-08-15

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 74539

Hej mår dåligt i natt på grund av behovet mår inte gott ... / vl

Hej mår dåligt i natt på grund av behovet mår inte gott bra av det o natten har mobbat sårat nig o systern i helgen o var otrevlig mot mig ikväll när man fick lov att bli hemma i veckan ta det lugnt även träna på att inte vara för länge inne i badrumsbesöken när man har feber o natten visade sig sur med en grimas med stora ögon mot mig blev mobbad på grund av detta med hörseln ikväll inann man gick in till sig får natt personal beete sig så mot mig som är en inneboende på boende stöd.

vl

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Nej , inget personal ska mobba sina patienter. Du måste tala med ansvarige på den ställe du bör. Berätta också att din hörsel är dåligt så den ansvarige sprider den information till sin personal och då kommer bli mindre missförstånd. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-08-14

Muskelvärk

ID: 74536

Hej igen dr Jonel! Måste bara tala om för dig hur vär ... / Vava

Hej igen dr Jonel! Måste bara tala om för dig hur värdefullt det du gör är för oss som är sjuka.Bara det att du alltid svarar är guld värt. Det känns tryggt! Jag kommer nog skriva till dig igen när jag fått resten av mina provsvar. Som det ser ut nu verkar jag ha artros lite överallt i kroppen med svår värk. Snart dags att komma hem till Sverige i alla fall. 

Mvh Vava

Vava

Dr Jonel Pasula

Hej! 

Tack för dina fina ord. Välkommen hem och fortsatt att utreda dina besvär till du vet att du har en diagnos och behandling . 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin


Psykologens svar om cancer

Här kan du läsa tidigare frågor om cancer som besvarats av psykolog Maria Hellbom.

Cancer

2016-01-06

Anhörig

ID: 69678

Hej, jag undrar om det finns tillgång till psykologisk ... / Elin.j

Hej,
jag undrar om det finns tillgång till psykologisk hjälp av en terapeut/psykolog som har fördjupat sig inom just cancer?
Såsom bearbetning, accepterande, trauma, sorgeprocess etc. Jag tänker att i tiden från ett cancerbesked fram till döden går en igenom så många olika stadier.
Min erfarenhet av de terapeuter/psykologer jag mött är att de vill att en skall finnas kvar i en känsla en längre tid för att bearbeta den ordentligt innan nästa fas kan bearbetas. Jag hade en kort kontakt med terapeut via ASIH, men då min närstående som drabbats av cancern hade samma terapeut, avstod jag från fortsatta samtal i förmån för att närstående skulle ha någon att tala med.
Har du tips på var jag kan vända mig?

Elin.j

Maria Hellbom

Hej Elin!
Tillgången till samtalsstöd med någon som har vana och kunskap att samtala om cancer varierar mycket beroende på var man bor i landet.
Kanske du kan be att man på ASIH hjälper dig att hitta en annan samtalskontakt än den som inte fungerade för dig?
Vad gäller vad man behöver i form av bearbetning, eller vad som fungerar för var och en, så är det väldigt individuellt.
Min erfarenhet är att det kan se väldigt olika ut. Egentligen, menar jag, finns heller inga "regler" för hur bearbetning "ska" gå till. Det man behöver är oftast en samtalspartner som kan lyssna och lotsa i funderingar och reflexioner kring det man går igenom.
Det hoppas jag att du kan få hjälp att hitta!

Hälsningar Maria  

PermalänkVisa

2015-12-11

Allmänna frågor till psykologen om cancer

ID: 69390

Jag har haft ett födelsemärke på utsidan av mitt vänstr ... / Amanda S

Jag har haft ett födelsemärke på utsidan av mitt vänstra lår, som funnits där så länge jag kan minnas. Det har inte ändrat färg eller form, men det är ifrån början "utåtstående" (alltså ej platt, vilket alla mina andra leverfläckar är) samt mörkbrunt... Kan det vara någon fara?

Amanda S

Maria Hellbom

Hej Amanda!
Den frågan ska du nog egentligen ställa till en läkare. Om man har födelsemärken som man funderar på är det bästa att låta till exempel läkare på vårdcentral titta på dem. Oftast är det inget att oroa sig för men för att vara på den säkra sidan.

Lycka till!
Maria  

PermalänkVisa

2015-10-24

Allmänna frågor till psykologen om cancer

ID: 68864

Hej, Jag har haft svår fatique och utmattning i fl ... / sökare

Hej, 
Jag har haft svår fatique och utmattning i flera år, med värk och stelhet. Jag orkar ingenting och blir utmattad av mina jobbuppdrag såpass att jag måste vila, meditera mig genom den depression utmattningen leder till i minst två dagar efteråt. 
Ingen läkare jag har mött gör någon utredning, de skickar mig bara hit och dit. De tror mig, men verkar handlingsförlamade som om de har samma symptom som jag själv. 
Skulle du råka veta om någon läkare/lista med läkare som är engagerad med att lösa patientens problem och göra en utredning? 
För orkar inte leva mer, så utmattad är jag. Denna fråga kan jag väl inte förvänta mig få besvarat, men jag skulle snälla bli så tacksam ifall den blir det. 
Hälsningar från Nora

sökare

Maria Hellbom

Hej! 
Jag förstår att du har svåra problem som påverkar din vardag väldigt mycket. Det framgår inte av din fråga om problemen har kommit efter cancerbehandling eller inte men jag utgår från att du har fått någon form av behandling för cancer när jag nu svarar.
Det är väldigt mycket som vi inte vet om fatigue men mycket händer just nu inom forskning så ny kunskap är att vänta under åren som kommer. Jag har inget tips om någon särskild läkare som arbetar med just fatigue efter cancerbehandling men skulle råda dig att ta kontakt med den klinik där du fått din behandling och fråga där.
Om det finns någon rehabiliteringsenhet kopplad till dem så kan där finnas läkare med kunskap om just cancerrelaterad fatigue.
Ett annat tips är att höra med ditt hemmalandsting om det finns möjlighet till rehabiliteringsvistelse, eller titta på de möjligheter som Cancerrehabfonden erbjuder till sådan. Hör efter om man har läkare kopplad till det ställe där man erbjuder vistelse - om det finns kan det vara någon som kan hjälpa dig vidare.
Det vi vet idag är att fysisk träning, både styrketräning och konditionsträning, kan vara ett sätt att underlätta, så ett konkret tips till dig är att be att få prata med en fysioterapeut/sjukgymnast som kan ge dig råd och stöd för fysisk träning utifrån din bakgrund och situation.
Nu har jag svarat ganska sakligt här, jag uppfattar att du inte behöver stöd i första hand - du behöver hjälp.
Jag vill tillägga att jag verkligen förstår att det här är betungande för dig. Jag har träffat många som har problem med fatigue och förstår att det påverkar hela livet, hela tiden - det är verkligen inte enkelt att leva med.
Sköt om dig och lycka till, hoppas att detta var till någon hjälp. 

Maria 

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Vi som svarar på dina frågor

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektionskliniken, Universitetssjukhuset MAS i Malmö

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken