Fråga doktorn och få personligt svar inom en vecka

Här kan du skicka in din egen fråga till experterna inom hjärta/kärl, hepatit C , reumatism, hiv och cancer. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte ersätter professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. 

I arkivet finns över 50 000 frågor - sök och läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga. Välkommen att ställa din fråga!

Hjärta/kärl

2016-12-04

Blodproppar

ID: 72269

Jag är ordinerad Eliquis och äter en tablett morgon och ... / Hans Sandå

Jag är ordinerad Eliquis och äter en tablett morgon och kväll. I samband med ordinationen så fick jag en halskedja, som säger att jag äter blodförtunnande medicin. Problemet är att kedjan är försvunnen och nu skall jag åka utomlands på tisdag den 6 dec. Hur och var kan jag få en ny halskedja?

Hans Sandå

Hej "Hans" ! 

Enklaste sättet är nog att gå förbi den mottagning som förskrev din medicin. Där har de säkert ett extra "startkit" inklusive halsband att dela ut. Det går nog fortast om du ska resa iväg redan på tisdag. Sådana startkit finns på de flesta ställen som initierar behandling med blodförtunning. Hoppas att du får en trevlig resa! 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-12-02

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72262

Då och då "bubblar" det till i hjärttrakten. Bör jag va ... / Va

Då och då "bubblar" det till i hjärttrakten. Bör jag vara orolig? Kontaktat läkare angående det tidigare och de säger att det kan vara luft vid tarmen som känna så där?

Va

Hej "Va"! 

Det är lite svårt att på rak arm säga vad "bubblandet" runt hjärttrakten kan vara för något. Kanske kan det vara luft i matstrupe, magsäck eller tarm. I avsaknad av andra symtom så förefaller det inte vara något illavarslande. Skulle besvären tillta så kan du söka din vårdcentral för vidare utredning. Något mer råd har jag svårt att ge. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-11-28

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72238

Jag har kraftig huvudvärk, smärta i bröstet,högt bltr ä ... / Lisa

Jag har kraftig huvudvärk, smärta i bröstet,högt bltr även under sömn, låg vilopuls. Trots bltr .med. Har jag i vila157/97. Är 58 år vältränad, varför får jag inte ner trycket?

Lisa

Hej Lisa! 

Ska försöka svara så gott jag kan med de upplysningar du lämnat. Högt blodtryck kallas även "hypertoni" och definieras som ett tryck över 140/90 mmHg (130/80 mmHg för diabetiker). När man behandlar blodtrycket så strävar man alltså att nå under dessa värden. Ett högt blodtryck kan i längden slita på organ som hjärta, hjärna och njurar och det är därför angeläget att behandla blodtrycket. Ett förhöjt blodtryck kan gå utan symtom men kan även ge huvudvärk, lindrig yrsel, trötthet och obehag i bröstet. Förhöjt blodtryck delas ofta in i - Primär hypertoni eller så kallad essentiell hypertoni (ca 85% av all hypertoni).   Orsakerna är ofta multifaktoriella dvs det höga blodtrycket beror på flera saker tex: Ärftliga faktorer, hög ålder, stress, rökning, övervikt, sömnapné (snarkning), diabetes, för lite fysisk aktivitet, hög alkoholkonsumtion och högt saltintag. - Sekundär hypertoni (10-15% av all hypertoni). Orsakas av sjukdomar i njurar, hormonproducerande organ, av läkemedel ect. För att veta mer vilken typ av högt blodtryck som du lider av behöver man göra utredningar. En basal hypertoni-utredning görs i primärvården och omfattar: Genomgång av sjukhistoria, ärftlighet, klinisk undersökning, kontroll av blodtryck, EKG, kontroll av blodprover (blodvärde, saltbalans, njurfunktion, blodsocker, blodfetter, provtagning på urin (äggvita, socker mm). Vissa vårdcentraler har även möjlighet att göra 24 timmars blodtrycksmätning. Den primära hypertonin sköts oftast i primärvården. Ibland räcker det inte med en blodtryckssänkande medicin utan man kan behöva kombinera flera preparat för att nå önskvärd effekt. Genom att ha sunda levnadsvanor, inte röka, undvika alkohol, äta nyttig mat och  motionera kan du själv hjälpa till och sänka ditt blodtryck. Om man misstänker så kallad sekundär hypertoni (som är ovanligt) bör man remitteras till specialist inom tex invärtesmedicin för vidare utredning. Då görs ultraljud njurar/njurartärdoppler, dygnssamling av urin samt ytterligare blodprovstagning. Du verkar redan ha genomgått 24 timmars blodtrycksmätning som indikerar att trycket är högt även nattetid. Tycker att du ska gå tillbaka till din läkare och rådgöra med denna/denne vad nästa steg är och även be din läkare värdera det obehag du upplevt i bröstet. Om man kör fast i primärvården bör du be om en remiss till läkare som är specialister inom fältet. Det är viktigt att få ner trycket till målnivåer dvs under 140/90 mmHg och nu för tiden finns många bra blodtrycksmediciner så ge inte upp! 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

HIV

2016-12-04

Övrigt

ID: 72272

Hej! Tack för en bra sida. 1) Vilken risk löp ... / Per

Hej! 

Tack för en bra sida. 

1) Vilken risk löper man vid oralsex, att bli avsugen? 

2) Vilken risk finns det vid anala samlag om kondom används under hela samlag, både givande och mottagande? 

3) Snabbtest efter 3 veckor, hur pålitligt är det? Nu vet jag inte om partnern har HIV men är i riskgruppen.

Per

Hej Per. 

1. Risken att smittas med hiv vid passiv oralsex är mycket liten. 

2. Kondom ger ett bra skydd som dock inte är absolut. 

3. Inte pålitligt. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-12-04

Övrigt

ID: 72271

Hej. Har gjort en hemsk sak och mår jättedåligt. E ... / Orolig norrlänning

Hej. 

Har gjort en hemsk sak och mår jättedåligt. Efter ett krogbesök i stockholm följde jag en kvinna som stod på gatan utanför hem. Vi hade vaginalt och oralsex. Hon tog på mig kondom, jag var onykter men är nästan säker att den va på hela tiden. Löper jag någon risk för hiv? Har du varit med om att någon blivit smittad på det sättet jag beskriver.?

Orolig norrlänning

Hej Orolig norrlänning. 

Det är mycket osannolikt att Du skulle ha smittats av hiv. Den statistiska sannolikheten för att Du skulle ha smittats av hiv är försvinnande liten. Det låter som om kondom användes och då är risken för smitta än mindre. Du kan givetvis testa Dig om Du ändå är orolig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-12-03

Kyssar/oralsex

ID: 72266

Hej, har en undran om risken när man slickar vagina. Ha ... / ...

Hej, har en undran om risken när man slickar vagina. Har läst på RFSLs hemsida där de bland annat svarar såhär gällande slicka vagina: "Att slicka fitta är en form av sex som är väldigt säkert, mycket säkrare än till exempel vaginalsamlag utan kondom. En del rekommenderar slicklapp, men det brukar inte vi göra. Anledningen till det är att det är liten risk att överföra könssjukdomar om man slickar fitta." Är det inte konstigt att de går ut med sådan information? Vet du om det finns några dokumenterade fall i världen där man blivit smittad av att slicka vagina?

...

Hej ... 

Det är svårt att dokumentera och jag har inte sett någon direkt dokumentation men det hindrar inte att det kan finnas. I princip finns det könssjukdomar som kan överföras på så vis men det är korrekt att risken är inte är stor. Det är förmodligen korrekt att påstå att risken för hivsmitta är mindre än vid oskyddat vaginalt samlag men det statiska underlaget är begränsat. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Hepatit C

2016-12-04

Hepatit C-testning

ID: 72268

Hej! Jag har skrivit till dig förut och jag tycker ... / Oscar

Hej! 

Jag har skrivit till dig förut och jag tycker du är grym som svarar på alla dessa frågor. Jag testade mig för hepatit ca 1,5 år efter smittotillfället och jag var mest orolig för hepatit B. Men det var negativt. Jag hade då haft ledvärk, tryckande känsla till höger under revbenen ett tag. Och nu har det gått ytterliga 1 år till, och jag har samma problem med värk i knäna och den hära känslan vid lever området till och ifrån varje dag. Jag var för ett tag sedan till doktorn och prata om mina problem och dom tyckte att jag skulle försöka komma i form och börja träna så att mina problem försvinner på det viset, och jag fick gå till en sjukgymnast. Jag började träna lite men jag blir inte av med mina smärtor och den känsla jag har vid levern varje dag. Jag tänker på hepatit hela tiden även fast jag har testat mig för det och fick ett lugnande svar. Du har skrivit att man inte känner av nå smärtor eller liknande känslor vid levern om man har kronisk hepatit B, men om man läser på sidor på internet så står det att man kan ha ledvärk och periodvis tryck under höger revbensbåge vid kronisk hepatit, stämmer det? det är så det är för mig varje dag, jag har även lite diffus värk i ryggen på samma sida. ska jag testa mig igen? Kan det vara hepatit B ändå? Eller ska jag fokusera på annat, något fel är det, jag har sån ångest och är nog rädd att få reda på sanningen

Oscar

Hej Oscar. 

Det finns ingenting i det Du skriver som på något sätt tyder på att Du skulle ha hepatit. Om Du är så orolig för just hepatit B så tycker jag att Du ska se till att vaccinera Dig så kan Du sedan lägga ner alla funderingar på hepatit B. Det är korrekt att man inte har ont i levern när man har hepatit. Det vore självklart mycket bra för Dig om Du fokusera Dina tankar på något mer produktivt än en obefogad oro för hepatit. Du har ingen anledning att ta fler tester. Du kan lita helt på de provsvar som Du fått. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-30

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72246

Hej för ett halvår sedan fick jag besked efter provtagn ... / jocke

Hej för ett halvår sedan fick jag besked efter provtagning att min hepatit c läkt ut av sig själv. Jag hade inget spårbart virus kvar i blodet iallafall. Nu har jag varit och lämnat prover igen och väntar ivrigt på att få besked om att bli friskförklarad. Jag har varit totalt nykter sedan elva månader tillbaka. Min fråga är KAN hepatit C blossa upp igen även om jag inte utsatt mig för ny smitta när jag tycks läka ut de på egen hand?. Och hur vanligt är det att de blossar upp igen om man dkött sig? 

/Jocke

jocke

Hej Jocke. 

Hepatit C kan inte blossa upp av sig själv. Anledningen till att man tar ytterligare ett prov är att man vill vara helt säker på att det första provet var korrekt. När man är helt nysmittad så händer det också att virusnivån tillfälligt kan vara så låg att man kan komma nära eller i enstaka fall under mätbarhetsgränsen och därför vill man ha ytterligare ett prov. Det är ytterligt osannolikt att Ditt nya prov skulle visa något annat resultat än det första provet.  20-30 % av de som smittas med hepatit C läker ut infektionen spontant och Du tycks vara en av dessa. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-29

Hepatit C-testning

ID: 72243

Jag har nydligen fått reda på att jag har hepatit c. Oc ... / Orolig.

Jag har nydligen fått reda på att jag har hepatit c. Och har fått ta en mängd olika prover inför läkarbesöket som är om några dagar. Därav bland annat hiv test. Och min rädla är enorm för att de ska vara positivt. Har fått höra att det är vanligt att bli smittad av hiv om man har hepatit c. Vad skulle hända om det visar positivt på båda? Har sån dödsångest.

Orolig.

Hej Orolig. 

Hepatit C är mycket vanligare än hiv. Av de som är hepatit C smittade i Sverige är det en mycket liten andel som också har hiv. Att kontrollera övriga blodsmittor när man har en av dem är rutin. Personer som har både hiv och hepatit C klarar sig i dag alldeles utmärkt. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Cancer

2016-12-03

Bröstcancer

ID: 72267

Hej jag är 38 år. Undrar om man kan känna sig lugn och ... / En som alltid analyserar

Hej jag är 38 år. Undrar om man kan känna sig lugn och trygg efter att ha gjort mammografi ultraljud där msn kännt knöl? Läkarna ser inget på varken mammografi eller ultraljud. När läkare kände innan ul med fingrarna så sa hon ("äldre" erfaren) att det kändes som vävnad/vävnadsknölighet, sedan gjorde hon. De jämförde även med mammografin jag gjorde för ett år sedan, ingen förändring. Borde de gjort mer eller kan jag känna mig lugn och släppa detta nu?

En som alltid analyserar

Hej En som alltid analyserar. 

Du kan känna dig lugn nu. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-12-02

Bröstcancer

ID: 72260

Hej För 2 år har jag opererat bröstcancer hormonkä ... / Alma

Hej 

För 2 år har jag opererat bröstcancer hormonkänslig, sen dess alla kontroler va ok. I april detta året opererade jag livmoder på grund av risken att för cancer.där. Sista CT läkare sa allt var ok inga metastazer men en förädring i höger njure förtrångning.i urinleder. Blöd proverna är ok. De tror på grund av livmoderoperation. Vad tror du?

Alma

Hej Alma. 

Jag tror inte att detta är något återfall av cancern utan att det är något annat ofarligt. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2016-12-01

Prostatacancer

ID: 72259

Jag heter Anna och har 3 söner. Både min pappa och farf ... / Anna

Jag heter Anna och har 3 söner. Både min pappa och farfar har haft prostatacancer. Hur ser riskbilden ut för mina söner? Eller är det endast om jag varit pappa till barnen som risken är högre? Läste precis idag om att risken är förhöjd om fler i släkten haft prostatacancer.

Anna

Hej Anna. 

Det kan finnas en viss förhöjd risk inom familjen om man har flera nära släktingar som haft prostatacancer men samtidigt så är det en vanlig sjukdom. Det är svårt att utifrån denna begränsade info ge något konkret svar om risk men jag skulle inte tro att dina söner behöver vara speciellt oroliga. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Reumatologi

2016-11-28

Värk i leder

ID: 72239

Har jag reumatism har ont i leder värk ibland kan jag i ... / Laila ojanlatva fors

Har jag reumatism har ont i leder värk ibland kan jag inte sova är vaken har pirrig i bena ont, sen har jag så dåliga naglar

Laila ojanlatva fors

Hej! 

Om naglarna är förändrade då kan du ha psoriasis som även kan ge ledbesvär . Jag rekommenderar en besök på din vårdcentral. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2016-11-28

Muskelvärk

ID: 72233

Hej! Skulle behöva lite rådgivning. Ska försöka gö ... / Johanna 74

Hej! 

Skulle behöva lite rådgivning. Ska försöka göra en lång historia kort. Har sedan jag var tonåring haft besvär från min rygg. Det är ischias liknande smärtor, med strålning mot foten. Vid dom läkarbesöken jag gjort under åren har man dock kunnat konstatera att det inte är ischias jag har, utan läkarna har sagt att jag har överrörliga kotor i ryggraden. Ryggbesvären kommer i skov. Senaste 10 åren har jag även besvär från nacke, skuldror, ont i framfötterna, ont i höft, dessa besvär går också i skov. Har sökt läkare några gånger under alla dessa år. Prover för reumatism är tagna men ingenting är avvikande på proverna. Har även haft besvär med domningar i tår, samt att fingrar och tår domnar och blir blå, vita då dom blir kalla. Ny tillkomna symptom är pirrningar i båda hälarna. Detta nya symptom har funnit i ca tre månader. Men har upplevet detta vid några enstaka tillfällen tidigare också, om jag kommer ihåg rätt. Pirrningar i kroppen har jag haft till och från så länge jag kommer ihåg, dock inte så konstant som det nu är i hälarna. Kan tillägga att smärtan som jag beskriver att jag har i skov, ibland har varit så svår att jag varit bort från jobbet, men större delen av tiden har det gått att jobba som vanligt. Är fysiskt aktiv, tränar flera ggr i veckan och frisk förövrigt, 42 år. Hoppas du kan ge mig lite vägledning i detta. 

Tacksam för svar!

Johanna 74

Hej! 

Eftersom dina besvär började så tidigt är det första jag tänker en spodartrit ( inflammatorisk ryggsjukdom). Du skriver att man tagit prover men inte vilka och i de flesta fal tar man via vårdcentralen en CRP och i bästa även aCCP . Dessa prover räcker inte långt . om man misstänker en spondartrit ska man ta en genetisk prov med namn HLAB27. om den är positiv hos dig då talar detta starkare mot den sjukdom jag skrev till dig. Du har ej heller gjort något mer undersökning av rygg med magnetkamera. Jag hoppas att du träffat åtminstone en fysioterapeut som instruerade hur du tränar. om du har överrörlighets syndrom ( många överrörliga leder) då ska du träna på en viss anpassad sätt med ledning av en fysioterapeut. 

Med vänlig hälsning jonel

PermalänkVisa

2016-11-26

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 72215

Hej reumatologen! Jag är en (för övrigt) frisk och ... / Milla

Hej reumatologen! 

Jag är en (för övrigt) frisk och aktiv kvinna, 48 år. Värk och smärtor i höger axel, armbåge sedan ca 8 månader samt på morgonen i fingerleder och fötter (gör ont att gå de första stegen). Lite stel också på morgonen i händer o fingrar. Sedan en månad ont även i båda höfter, båda tumleder och stortår. Min läkare har konstaterat flera  tenidniter (bla. tennisarmbåge) samt senskidesinflammationer. Ingen svullnad eller rodnad. Ingen feber. Jag tar nu diklofenak ca 50-100 mg/dag. Märker själv att jag hela tiden blir lite sämre. Många i släkten har RA. Prover: ANA: neg CRP/ Sänka: neg Anti CCP: positiv (25) där negativt är <7 HLA-b27: positiv Övriga blodprover normala utom trombocyter (120) - jag har alltid legat lågt, vet inte varför Mina frågor: (1) Om jag förstår min läkare rätt har jag inte RA nu. Vad är sannolikheten att jag är på väg att utveckla RA mot bakgrund av mina symtom och mitt positiva anti-ccp? Kan det vara något annat? (2) Finns det något jag kan göra själv för att förbättra min prognos? Kost - hjälper vegetarisk kost eller glutenfri kost? Hur är det med träning? Kan man träna fast det gör ont? 

Hälar Milla

Milla

Hej Milla! 

Tack för din frågan och alla uppgifter som du lämnat. De kan du njuta av om du blir sämre för att skriva ett eget remiss till reumatologen. Din beskrivning av besvär kan ha med tendiniter ( senfästeinflammation och artralgier ( lednära värk). Dessa symtom förekommer oftare hos personer som har den typ av gen som du har som kallas HLAB27. Om symtom fortsätter och du får er ont i ryggen eller svullnad i leder då lutar detta mot en så kallad spondylartrit (inflammatorisk led och ryggsjukdom kopplat till genen HLAB27. För att hindra vidare utveckling av besvär är medel mot inflammation ( diklofenak , naproxen eller ibumetin) bra att använda. Sjukgymnastik är ett måste och det måste vara en del av din planerade vardag. Vissa personer mår bättre i lederna när de slutar äta kött och tar till vegetarisk men detta kommer fungera bara om du samtidigt tränar! 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Vi som svarar på dina frågor

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektionskliniken, Universitetssjukhuset MAS i Malmö

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken