Fråga doktorn och få personligt svar inom en vecka

Här kan du skicka in din egen fråga till experterna inom hjärta/kärl, hepatit C , reumatism, hiv och cancer. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte ersätter professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. 

I arkivet finns över 50 000 frågor - sök och läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga. Välkommen att ställa din fråga!

Hjärta/kärl

2017-02-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72820

I samband med att jag fick förmaksfladder 21/12-2016 (s ... / asw

I samband med att jag fick förmaksfladder 21/12-2016 (stadig jämn puls 133/slag/minut) och behandlades med elkonvertering fick jag svaret att detta kan uppkomma igen (attack), men att jag kan fortsätta leva och motionera i stort sett som tidigare (motionscykling och promenader). Läkaren förskrev då Eliquis, som jag tar två ggr/dag (5 mg tablett) enligt ordinationen. Fråga: 1) Hur hög puls kan jag tillåta mig vid motionscyklingen? 2) Är en ny attack detsamma som puls 133 slag/minut? 3) Kan den här attacken avklinga efter en viss tid och pulsen bli normal igen? 4) Kan en ny attack vara flimmer istället för fladder? Dessa frågor har jag inte kunnat få svar på hos vårdcentralen. De har förresten inte någon hjärtspecialist. Där säger man att motionen bör vara ”måttlig”. Min normala vilopuls är sextio slag/minut.

asw

Hej "asw"! 

Rytmrubbningar i hjärtats förmak (tex förmaksflimmer och förmaksfladder) är vanligt förekommande. När det gäller förmaksflimmer så ökar förekomsten med åldern och hos 80-åringar har ca 10-15 % förmaksflimmer. Förmaksfladder är inte lika vanligt. Ibland förekommer både flimmer och fladder hos en och samma patient. Upprepade episoder med flimmer/fladder är ganska vanligt. Ibland kan rytmrubbningen brytas av sig själv och ibland krävs elkonvertering eller medicinering. Det är viktigt att ha en bra blodförtunnade behandling (som du har) för att undvika risk för att proppar ska bildas i hjärtats förmak. Allmänna råd brukar vara att försöka hålla nere konsumtion av alkohol och kaffe då detta är kända "triggers" av förmaksflimmer/fladder. När det gäller träning så anser man att fördelarna överväger. Jag brukar rekommendera patienterna att undvika att ta ut sig maximalt för att försöka förhindra att flimmer/fladder triggas igång. Vilken maxpuls detta innebär för dig är svårt att säga. Har du pulsklocka när du tränar? I så fall bör du reagera om pulsen plötsligt skenar iväg (kan vara både flimmer och fladder) eller om den parkerar sig på exakt samma puls (fladder). 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Jo :-) jag har en pulsmätare, som jag observerar hela tiden, när jag cyklar (110-115 slag/minut). Jag kontrollerar också att pulsen går tillbaka relativt snabbt efter att jag slutat cykla. Min följdfråga blir: Kan fladder attacken komma och ge fast pulsnivå på lägre än 133 slag/minut? Vad jag läst på internet brukar fladder bli 300 slag/minut i hjärtat, d.v.s hälften ser jag på pulsen då, eller?

asw

Hej "asw"! 

Förmaksfladder har en stor spännvidd i hastighet där förmaksaktiviteten kan vara så hög som 200-350/min. Som tur är blockeras impulserna oftast så att varannan, var tredje eller var fjärde impuls leds vidare ner i hjärtats kammare. Man brukar prata om att förmaksfladdret är 1:1 blockerat (alla slag fortleds vilket är ovanligt), 2:1 blockerat (varannat slag fortleds), 3:1 blockerat (var tredje slag fortleds) osv.... I ditt fall skulle jag gissa att ditt förmaksfladder var 2:1 blockerat och då hamnade på en kammarfrekvens (som du känner som puls) på 133/min. Om ditt fladder kommer tillbaka någon gång kan det vara i samma frekvens som tidigare men också i en annan frekvens. Blir det problem med återkommande förmaksfladder så kan man påbörja medicinering. Om inte detta hjälper kan förmaksfladdret ofta opereras (ablation). 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-02-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72819

Kan man som användare av Eliquis på något sätt påverka ... / asw

Kan man som användare av Eliquis på något sätt påverka njurarnas funktion positivt, t.ex. genom lämplig kost eller på annat sätt?

asw

Hej "asw"! 

Njurfunktionen går inte att påverka själv förutom att man ska undvika uttorkning. Att dricka lagom mycket är således viktigt. En tumregel är: En frisk vuxen person har ett dagsbehov av vätska på ca 1500-2500 ml (Basalt vätskebehov är 30 ml/kg/dygn. ) Om man har feber eller anstränger sig fysiskt (tränar) så ökar förstås vätskebehovet. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Jag har också läst på internet, detta. Stämmer det? Om jag dels dricker, enligt vad du framhåller och dessutom tänker på detta i kosten, då borde jag väl hjälpa njurarna "ganska mycket", eller??? Njurarna påverkas av vad du äter. Om din kost är hög i salt, fett eller socker, njurarna måste arbeta hårdare för att ta bort den extra avfall som skapas från dessa ingredienser från ditt blod. Ju hårdare njurarna måste arbeta, desto mer påfrestning på dem. För optimal njurfunktion, äter mat som är låg fetthalt och hög på näringsämnen. Packa din kost med magert kött, färska grönsaker och fullkornsprodukter.

asw

Hej "asw"! 

Extrem kost ska man förstås undvika. När det gäller salt så ska man undvika alltför mycket salt med tanke på att kroppen då sparar på vätska som gör att blodtrycket kan gå upp. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-02-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 72812

Hej! Jag undrar vad det finns för blodkärl i tandk ... / J.K

Hej! 

Jag undrar vad det finns för blodkärl i tandköttet och hur små/tunna är dem? Jag har nämligen problem med blödande tandkött som jag tar itu med nu och jag undrar också om man kan få in främmande föremål som kan sätta sig fast i de här blodkärlen?

J.K

Hej "J.K"! 

I tandköttet finns både nerver och små blodkärl. Tandköttet kan bli inflammerat (orsakas ofta av att bakterier) och lättblödande. Tobak, mat och dryck kan påverka bakterietillväxten. Genom bra munhygien (borsta tänderna morgon och kväll samt göra rent i tandfickorna med tandtråd/tandstickor) kan bakterieinfektion förebyggas. Främmande föremål kan inte komma in i blodkärlen (vad jag känner till). Däremot kan bakterier från munhålan leta sig in i blodkärlen. Har du problem med blödande tandkött ska du ta kontakt med en tandläkare. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

HIV

2017-02-20

Oskyddat sex

ID: 72872

Hej! Jag har en fråga angående HIV. Om man har haf ... / Aaanonym

Hej! 

Jag har en fråga angående HIV. Om man har haft oskyddat sex med en kille, och det var första gången för båda personerna, för ca 8 år sedan. Finns det en risk för att man kan ha fått HIV då? Jag har inga symtom eller liknande idag och ingen av oss hade viruset vid det tillfället. Är väldigt orolig över detta då man blivit allt mer medveten om allvarliga sjukdomar på senare år. 

Tack på förhand!

Aaanonym

Hej Aaanonym. 

Ingen risk för att någon hivsmitta. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-02-20

Övrigt

ID: 72869

Hej! Jag tog blodprov på leukocyter för ett år sen ... / Beata

Hej! 

Jag tog blodprov på leukocyter för ett år sen. Då visade testet på 8,7 x 10*9/L. Är detta normalt? Visar alltid ett sådant test högt resultat ifall man är hiv-smittad, eller kan det visa lågt ändå?

Beata

Hej Beata. 

Det är helt normalt. Värdet har inte med hiv att göra. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-02-20

Primärinfektion

ID: 72868

Hej Leo! Har läst flera av de tidigare frågor och ... / Orolig

Hej Leo! 

Har läst flera av de tidigare frågor och ju mer jag läser desto mer orolig jag blir. Det där med symtom på primärinfektion...du säger att det uppträder efter 10-14 dagar men när jag läser på andra sidor står det att upp till 4 veckor! Jag hade ont i halsen och var trött i höstas i ca 2 dagar, efter exakt 26-27 dagar från dagen för smittorisken. Är du helt säker på att det är 10-14 dagar?

Orolig

Hej Orolig. 

Ja det är jag. Att ha ont i halsen i 2 dagar och samtidigt vara trött är mycket ospecifika symptom och ingenting som man kan dra några som helst slutsatser av. Tycker Du att Du har utsatt Dig för smittrisk så ska Du testa Dig oberoende av vilka symptom Du har eller inte har. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Hepatit C

2017-02-21

Övriga frågor om hepatit C

ID: 72879

Hej Leo! Har en fråga om hepatit b, vet att den hä ... / kazooie

Hej Leo! 

Har en fråga om hepatit b, vet att den här spalten är om c men tänkte att du kanske vet svaret ändå. Har försökt hitta svar på olika sidor jag hittat på nätet men det är lite svårt. Jag är så orolig för att ha smittats av hepatit b men tiden har inte gått tillräckligt för ett test. Om jag skulle visas vara smittad vilka är framtidsutsikterna? Är gravid i vecka sju och det eventuella smittotillfället var för 5 veckor sedan. Innan jag får något definitivt svar kommer graviditeten gått ganska långt.Hur stor är risken att barnet smittas om jag visar mig vara positiv? Om barnet skulle smittas hur ser utsikterna ut, kommer det att drabbas av sjukdom och tidig död eller kan det leva ett normalt liv?

kazooie

Hej Kazooie. 

Cirka 95 % av vuxna som smittas av hepatit B läker ut infektionen spontant. Smitta från mamma till barn sker i samband med födelsen. Om du mot all rimlig förmodan skulle ha smittats av hepatit B så kan man med mediciner minska risken mycket kraftigt för att det skulle ske en smittöverföring. Jag tror som sagt inte alls att Du är smittad av hepatit B och jag tycker inte att Du har någon anledning att oroa Dig för att Ditt barn skulle ha smittats. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-02-18

Hepatit C smittorisk

ID: 72853

Hejsan! Har haft oskyddat vaginalt sex med en syri ... / kazooie

Hejsan! 

Har haft oskyddat vaginalt sex med en syrisk man i 30-årsåldern. Inget blod förekom. Det skedde vid upprepade tillfällen. Är det stor risk för hepatit b smitta och hur lång tid bör jag vänta för ett säkert svar? 

Mvh D.

kazooie

Hej Kazooie. 

Risken för att Du skulle ha smittats av hepatit B är liten men det finns trots allt en liten risk. Hepatit B är vanligare i Syrien jämfört med Sverige. Det ska ha gått 3 månader innan Du testar Dig. I övrigt så är det mycket lämpligt att vara vaccinerad mot hepatit B för att förebygga smitta. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-02-06

Hepatit C smittorisk

ID: 72787

Hej, är nu 55 men minns att jag hade gravklåda i fotsul ... / Gkl1992

Hej, är nu 55 men minns att jag hade gravklåda i fotsulor/handflator m första barnet, tror inte andra. Min man hade ngra år innan dått blodtranfusioner på 80-talet dvs före screening. Är nu orolig för att vara smittad med hepatit c. Borde jag kolla detta? Var dock aldrig gul i ögonen/huden.

Gkl1992

Hej GK11992. 

Det är Din man som bör testa sig. Man har rekommenderat alla som fick blodtransfusion före 1990 att testa sig för hepatit C. Om det visar sig att han är smittad så kan Du också testa Dig även om smittrisken via sex är liten. Att Du har haft klåda i samband med graviditet har ingen betydelse i sammanhanget och är inte ett tecken på att Du skulle ha smittats av hepatit C. 

Med vänliga hälsningar Leo

Tack för svar! Var orolig då studier nyligen visat ökad risk för utveclande av levercancer senare i livet vid gravklåda. Och att man nu rekommenderar att gravida med klåda ska testas för just hepatit c. Men kanske har missuppfattat!

Gkl1992

Hej Gkl1992. 

Det finns ingen anledning att bli hivtestad för att man haft klåda under graviditet. Det är mycket vanligt med klåda under graviditet. Det är inte ett tecken på hepatit. Som jag skrev i mitt förra svar så tycker jag däremot att Din man som har fått blodtransfusion före 1990 ska testa sig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Cancer

2017-02-19

Bröstcancer

ID: 72861

Hej! Avslutad behandling för bröstcancer för snart ... / Stressad 66

Hej! 

Avslutad behandling för bröstcancer för snart 4 år sedan. Endokrin behandling med zoladex och anastrozol har fått benskörhet så äter alendronat 1 tablett/vecka. Har haft ont i en axel sedan i oktober och sökte hjälp för lite drygt en månad sedan. Sjukgymnast har böjt, vändit och vridit och säger inflammation i ett muskelfäste, har gjort sjukgymnastik i tre veckors tid men har inte blivit bättre. Han ville ge en kortisonspruta i axeln men då sa läkaren stopp. Det måste uteslutas metastaser i axeln. Jisses, kan väl säga att stressnivån blev hög. Jag har tid hos läkaren på torsdag och han sa att en MR troligtvis blir aktuell.....Är det vanligt att en spridning sätter sig i en axel och/eller en muskel? Det känns ingen knuta eller något annat ovanligt, endast mycket öm på vissa ställen i axeln men nu mycket orolig :(

Stressad 66

Hej Stressad 66. 

Det förekommer att bröstcancer kan sprida sig till skelett tex i axeln men det är ganska ovanligt. I ditt fall låter detta som något helt ofarligt med inflammation precis som sjukgymnasten är inne på. Din läkare vill dock utesluta cancer för säkerhets skull, inte för att han/hon har någon stark misstanke. Man vill ju absolut inte missa något. Tycker det låter bra att man gör en MR som både kan utesluta cancer och även diagnosticera inflammation i muskelsenor mm. För mig vakar det som om du är i goda händer hos en bra och noggrann läkare.oroa dig inte för mycket för MR, jag tror du kommer att få ett lugnande besked gällande cancer när den är gjord. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-19

Gynekologisk Cancer

ID: 72855

Hej! Jag har skrivit till dig tidigare. Jag är k ... / Rädd

Hej! 

Jag har skrivit till dig tidigare. Jag är kvinna som blir 38 år i år. Bokat tid till gynekolog på torsdag 23/2. Upprepar att jag och min man bara varit med varandra och ingen innan vi träffades. Ingen otrohet. Jag har INGA preventivmedel. Min man är stereliserad. Mina 5 cellpover har varit normala det senaste år 2014. Så det är dax till hösten igen med nytt cellprov. Jag var hos gynekolog i november och för 5 veckor sedan. Där på vaginalt ultraljud såg livmoder/äggstockar bra ut. Jag var där av anledning att jag hade ont i vänster sida. Jag är rädd att jag har slidcancer/livmodershalscancer etc Förra mensen såg ut så här: Dag 1-5 mens (tonar ut på dag 5) Dag 6 inget Dag 7 sent på kvällen liten brungul flytning Dag 8 samma sak men med en liten blodstrimma Denna mensen: Dag 1-4 mens (mensvärk) Dag 5 lite smått på pappert när jag kissat klockan 15.00 en flytning brungul med lång röd blodtråd (mensvärk) Dag 6 klockan 22.00 en gul ljusbrun flytning (mensvärk) Dag 7 (idag) flera små små gula flytningar med små små röda blodstrimmor (mensvärk) Även lite magont (kan bero på min oro) Är detta mensen som kommer än som rester? Alltså att det tar lite tid för det sista att komma ut (har ju en del vecka). Det är ju liksom tidigare i anslutning till mensens slut. Eller är det cancer?

Rädd

Hej Rädd. 

Mitt svar är detsamma även denna gång (jag tror att du nu skrivit in och frågat samma sak vid närmare 10 tillfällen). Var god se svaren på dina tidigare frågor. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

2017-02-18

Allmänt om cancer

ID: 72852

Hej. Mitt namn är Emma J. och har precis fyllt 14 ... / Magsäckscancer, mormor

Hej. 

Mitt namn är Emma J. och har precis fyllt 14 år. För en vecka sedan fick jag reda på att min mormor har magsäckscancer och att det inte finns något att göra för att bota henne. Läkarna berättade att hon fick sin cancer för ca. 2 år sedan men att de inte har kunnat hitta den då. Men nu säger de att de kunde hitta tumören då den var väldigt stor. Nu mår hon bara sämre och sämre och orkar knappt att gå upp från sängen. Men finns det verkligen ingenting att göra för att förlänga hennes liv. Har läst att man kan göra strålbehandling och cellgift. Men hennes läkare säger att hon inte kan gå igenom en strålbehandling, stämmer verkligen detta? Mvh Emma Jonasson

Magsäckscancer, mormor

Hej Magsäckscancer, mormor. 

Jag tror att det stämmer som läkarna säger att behandling med cytostatika och/eller strålbehandling inte kommer att förlänga livet utan troligtvis bara försämra din mormor pga biverkningar och i värsta fall tom förkorta livet.. Mitt råd är att ni omgående begär en remiss till ett palliativa team sk ASiH (avancerad sjukvård i hemmet) så att din mormor blir ansluten dit. Då kan deras läkare och sjuksköterskor hjälpa din mormor i hemmet med symptomlindring och olika stärkande mediciner för att få henne att må bättre trots cancern. Möjligen kan detta också förlänga hennes liv också och ffa förbättra hennes livskvalitet den tid hon har kvar. 

Med vänlig hälsning. Ulrik

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Reumatologi

2017-02-21

Ledgångsreumatism (barn/ungdomar)

ID: 72883

Fick diagnosen ledgångsreumatism som tonåring (barnreum ... / Camilla

Fick diagnosen ledgångsreumatism som tonåring (barnreumatism blir det väl då), åt medicin. Slutade med medicin och har inte haft kontakt med läkare på mer än 15 år nu. Nu har jag fött två barn och har ledverk. Tar kontakt med vårdcentralen och dom tar 4 blodprover som kollar efter reumatisk aktivitet. Alla visar negativt. Hur kan det vara så?

Camilla

Hej! 

Du har sannolikt haft negativa prover även vid insjuknande. Vissa sort av reumatism bl.annat barnreumatismen kan ha negativa prov. Det viktiga som vuxen är om du har svullna leder . Om du inte har de då kan prognosen bli mer behagligt. mvh Jonel 

Ps. be din doktor skicka dig på en ultraljud undersökning av leder.

PermalänkVisa

2017-02-21

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 72878

Hur länge är det rimligt att behöva vänta på remiss til ... / sannawc

Hur länge är det rimligt att behöva vänta på remiss till reumatologen? Läkaren på vårdcentralen har remitterat, men fick inte tid på reumatologen förrän om fem veckor. Fem veckor till av svår smärta (trots smärtlindring med paracetamol och diklofenak) och nästan ingen sömn. Ska man behöva vänta så länge på en eventuell diagnos och rätt medicinering?

sannawc

Hej! 

Tyvärr är reumatolog specialister en bristvara nästan i hela landet och därför tar det tid att komma till de. Du bör ta kontakt med en fysioterapeut under tiden du väntar på reumatolog. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

2017-02-21

Värk i leder

ID: 72873

Hej! Redan i höstas kände jag ömhet i leden där tu ... / Chris B

Hej! 

Redan i höstas kände jag ömhet i leden där tummen övergår i handen (på bägge händerna samtidigt) Under en längre utlandsresa har detta förvärrats från att vara öm till att det värker, sticker och är både svullet och varmt i leden. jag är rädd för att det är Rematoid artrit som finns i släkten. Jag läser att det är viktigt att få snabb behandling (antiinflammatoriskt eller?) Eftersom det tar 6 veckor att få tid hos husläkare för att få den nödvändiga remissen till en specialist som säkert också är svårt att få tid hos är jag mycket orolig. Jag vet att det är viktigt att komma igång med behandling och undrar vad jag ska göra för att få hjälp snabbt. Vem kan diagnostisera och eller skriva ut recept så att detta inte förvärras. Det är helt otänkbart för mig att sitta och vänta!!! på att det blir ännu värre. Jag vill ha hjälp nu! Har du något förslag på medicin som jag kan meddela allmänläkare jag lyckas få tag på? Kan jag få tid hos dig? Jag är tom beredd att söka hjälp utomlands...

Chris B

Hej Chris! 

Vad inte oroligt ! Du har börjat utveckla bröskskador så kallad artros. Du kan få snabb hjälp av en arbetsterapeut i din  stan för detta. 

Mvh Jonel

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Vi som svarar på dina frågor

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektionskliniken, Universitetssjukhuset MAS i Malmö

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken