Fråga doktorn och få personligt svar inom en vecka

Här kan du skicka in din egen fråga till experterna inom hjärta/kärl, hepatit C , reumatism, hiv och cancer. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte ersätter professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. 

I arkivet finns över 50 000 frågor - sök och läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga. Välkommen att ställa din fråga!

Hjärta/kärl

2017-04-17

Förmaksflimmer

ID: 73357

Kvinna 65 år, 173 cl, 78 kg. Läckage vänster kammare sa ... / Rita

Kvinna 65 år, 173 cl, 78 kg. Läckage vänster kammare samt oregelbunden hjärtrytm. Hjärtat slår 3-6 slag, hoppar över 2 och så fortsätter det ibland flera timmar, alla dagar och ibland kan det vara uppehåll en dag eller två. För att få hjärtat att slå mer regelbundet tar jag Betoprolol. Mitt blodtryck är ganska lågt 107/70 så jag blir yr när jag tar för mycket av Betoprolol. Jag får välja på yrsel eller extraslag. Har tuppat av en gång innan jag fick min diagnos och slog då huvudet med en rejäl smäll i berget. Läkarna trodde det berodde på blodtrycksfall och upptäckte sedan hjärtproblemen. Känner mig trött och håglös vissa dagar. Orkar för det mesta inte ta itu med något tyngre arbete. Blir mycket trött i backar vid promenader och det känns då som stopp i bröstet med mycket andfåddhet. Ska gå på ultraljud med 1½-års mellanrum. Finns det mediciner för detta som inte sänker blodtrycket?

Rita

Hej "Rita"!

Det låter som om du har det besvärligt framför allt med hjärtrytmen. Av ditt mail framgår inte vad det är för typ av läckage du har men får jag gissa så är det någon av klaffarna (aorta eller mitralis) på vänster sida som läcker. Klaffläckaget kan bidra både till det låga blodtrycket och till rytmbesvären.Du nämner inte vad det är för rytmbesvär utan skriver att det känns som att hjärtat "hoppar över" slag. Är det extraslag från vänster kammare du lider av? Ibland hjälper betablockad tex Bisoprolol mot dessa. Jag tycker det vore bra om du kunde bli bedömd av en hjärtläkare eftersom du har så uttalade besvär som man inte kommit till rätta med. Gillar inte att du känner dig svimfärdig och till och med svimmat av vid något tillfälle. Detta är något man får gå till botten med. Eventuellt behövs ett nytt hjärt-ultraljud och kanske medicinjustering? Om pulsen är för långsam eller uppehållen för långa kan eventuellt en pacemaker vara aktuell. Detta är dock något som är svårt för mig att avgöra eftersom jag saknar ordentlig insikt i ditt sjukdomsfall.Så sök upp en hjärtläkare på din närmsta hjärtmottagning. Lämpligast görs detta via egen-remiss alternativt remiss från vårdcentralen.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-04-13

Förmaksflimmer

ID: 73327

Jag har hyfsad kondition och blir inte särskilt andfådd ... / BeHiz

Jag har hyfsad kondition och blir inte särskilt andfådd vid aktiva fysiska ansträngningar. Hjärtfrekvens cirka 60/minut i vila. Min fråga är: Hjärtat slår jämt och bra, men så helt plötsligt stannar det en kort stund liksom för att invänta rätt takt igen och sedan fortsätta i samma lugna tempo. Det försöker inte ta igen dessa uppehåll heller. - Oftast märker jag detta bara om jag kollar pulsen. Ibland kan det kännas som obehagliga "volter" i bröstet. Vissa maträtter kan göra ovanstående vanligare. Mineralrik mat exempelvis.

BeHiz

Hej "Behiz"!

För att exakt säga vad som händer med din hjärtrytm skulle man behöva fånga rytmen på ett EKG. Men om jag får gissa så tror jag att det är extraslag du drabbats av. Extraslag kan komma både från hjärtats förmak och kammare och känns som om hjärtat gör uppehåll. Extraslag förekommer då och då hos merparten av alla människor och är i allmänhet inte farliga. Extraslagen uppkommer ofta i vila. Skulle extraslagen bli fler då man anstränger sig så brukar man rekommendera en utredning som omfattar bland annat ett arbetsprov (cykelprov med EKG-uppkoppling).För att få en diagnos behöver man som sagt fånga rytmen på EKG. Ett vilo-EKG tas under några sekunder och det finns risk att man just då inte har några extraslag/rytmrubbningar. För att undvika att missa rytmrubbningar kan man beställa ett långtids-EKG. Då får man med sig en liten dosa hem som registrerar EKG´t under 24-48 timmar. Denna typ av undersökning kan din vårdcentral remittera dig till. Beroende på vad man hittar vid en sådan undersökning kan man sedan gå vidare om det behövs.

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2017-04-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73325

Hej! Jag är en ung kille på 25 år som aktivt träna ... / Simon

Hej! 

Jag är en ung kille på 25 år som aktivt tränar styrketräning 4 dagar i veckan 1.80 lång 76kg. Nyligen skaffat en Pt sedan ett par månader sen. Senaste gånger har vi kör extremt mycket ben övningar såsom benpress bl.a. Och ganska tungt och intensivt så mina ben börjar darra/skaka efter alla 4 set. Det är då jag börjar känna muntorrhet , dricker jättemycket vatten fortfarande torr i munnen. Några minuter senare blir jag yr, extremt illamående dvs spykänsla, det hände tom en gång att jag fick stickningar i fingrarna, snabbt som ögat tvingar jag på mig nån proteinbar, nån sockerdryck. Ligger ner på rygg och lyfter benen för att blodet skall rinna ner. Cirka 15-20 minuter senare börjar jag återhämta mig och blir starkare, men jag har varit helt borta under 15-20 min. Normalt när jag tränar själv med PT, så har det aldrig hänt. Jag lyfter tungt i många andra kroppsdelar. Men när det gäller ben övningar så mår jag illa och får detta som kanske är blodtrycksfall eller blodsockerfall. Ska jag vända mig till vårdcentralen för att kolla olika värden? Jag har för övrigt inga sjukdomar.

Simon

Hej "Simon"!

Det är svårt att säga exakt vad som händer i din kropp men får jag gissa så tror jag att dina kraftiga benövningar gör att blodflödet till benen ökar för att försörja muskulaturen med näring och syre. När du slutar träna så stängs muskelpumpen av. Blodet har då en tendens att bli kvar nere i benen och blodtrycket sjunker vilket gör dig yr och illamående. Du kan försöka ta det lite lugnare med just benövningarna eftersom det är just dessa du verkar må dåligt av. Ett annat tips kan vara att efter benövningarna försöka promenera lite lätt för att hålla igång muskelpumpen så att blodtrycket inte faller så abrupt. Om inte detta hjälper kanske någon läkare ska titta på dig, kontrollera blodtryck, EKG och rutinprover mm. 

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

HIV

2017-04-18

Förkylningssymtom

ID: 73365

Hej, har varit förkyld till och från i några veckor är ... / Tttt

Hej, har varit förkyld till och från i några veckor är detta ett tecken på hiv? Är orolig

Tttt

Hej Tttt.

Det är inte ett tecken på hiv, 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-18

Hiv-testning

ID: 73363

Hej Leo! Har utsatt mig för smittorisk, dvs risk f ... / Svarsökaren

Hej Leo! 

Har utsatt mig för smittorisk, dvs risk för hivsmitta. Har nu tagit ett hivtest som man säger ger 100 % tillförlitiligt svar 6 veckor efter det eventuella smittotillfället. När jag tog testet hade det gått endast 4 veckor sedan det eventuella smittotillfället. Jag ska därför komplettera med ytterligare ett test när det gått 6 veckor. Nu till min fråga: Kan jag andas ut lite efter det negativa provsvaret efter 4 veckor? Dvs, är det vanligt att det, om man är smittad, redan syns på testet efter 4 veckor? Jag vet att det måste gå 6 veckor sedan smittotillfälle för ett helt säkert svar, men hur hög % visar det sig på redan efter 4 veckor? Jag hoppas såklart på att detta negativa provsvar efter 4 veckor ändå är positivt på så sätt att många visar redan då. Tänker jag rätt?! Kan jag "andas ut" lite, med reservation från att provsvaret såklart inte är 100 % säkert. Men, kanske 80% säkert, eller vad?! 

Tacksam för snabbt svar!

Svarsökaren

Hej Svarsökaren.

Så gott som alla som smittats har ett positivt test efter 4 veckor. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-18

Oskyddat sex

ID: 73362

Hej Dr Leo. Jag har några frågor till gällande min ... / Kräftan 40

Hej Dr Leo. 

Jag har några frågor till gällande min situation. Fick ju besvär från underlivet tre dagar ca efter min kontakt. Det är sveda och en brännande känsla. Inga illaluktande, rikliga flytningar iaf. Samtidigt sveda och lätt smärta i halsen, märklig huvudvärk och extrem trötthet i hela kroppen. Detta har pågått nu i ca 8 dagar. Jag har ingen diarré, men känner mig lätt illamående. Jag har lämnat klamydia och gonorre prov på vårdcentralen. Inget svar än. Fast på STD sidan står att man ska vänta två veckor efter smittitillfälle med att lämna prov. Men mina besvär kom ju efter ca tre dagar. Jag fryser och är varm också om vartannat. Kan ångest och oro göra så här med en också? Jag har fått för mig att mina symptom är en primärinfektion. Känner mig nästan helt säker. Låter mina symptom som en primärinfektion tycker du? Jag är så orolig att mitt liv är satt på paus. Känns som om jag har förstört allt och nu kommer straffet. Har läst att om någon är nysmittad med hiv så är risken upp emot 50 % att bli smittad. Vad säger du om de siffrorna? Hur mkt större är risken för en kvinna kontra en man vid vaginala oskyddade samlag? Hoppas du kan svara igen? 

Tack snälla!

Kräftan 40

Hej Kräftan 40.

Dina symptom låter inte alls som en primärinfektion och det finns ingenting i det Du skriver som ger den minsta anledning att misstänka hiv.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Hepatit C

2017-04-17

Övriga frågor om hepatit C

ID: 73353

Hur kan man bryta smittvägarna mot hepatit? / zargon

Hur kan man bryta smittvägarna mot hepatit?

zargon

Hej Zargon.

Du får precisera Din fråga lite mer för att jag ska kunna svara Dig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-16

Hepatit C smittvägar

ID: 73348

Kan man få hepatit C eller hiv om man masserar någon om ... / Jag är här

Kan man få hepatit C eller hiv om man masserar någon om man eventuellt kanske har någon självspricka på fingrarna.

Jag är här

Hej Jag är här.

Nej.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-04-11

Hepatit C smittorisk

ID: 73304

Hej när min dotter föddes -11 så när man är på förlossn ... / Orolig

Hej när min dotter föddes -11 så när man är på förlossningen så tar man temp i ändan.dom använde inte plastskydd utan bara tempen i ändan .jag frågade och dom sa att dom inte gör det bara på BB. Men jag hoppas den var ren o spritad.om inte kan man bli smittad av hiv eller hepatit på dett sättet?

Orolig

Hej Orolig.

Ingen risk för smitta.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Cancer

2017-04-13

Allmänt om cancer

ID: 73329

Har gallsten 15 mm i gallblåsan men perfekta värden (fö ... / 1456

Har gallsten 15 mm i gallblåsan men perfekta värden (förutom lite lågt d-vitamin) och ul utan anmärkningar förutom stenen. Min läkare tycker vi låter stenen vara men jag har ofta ont upp i hö axel o hals o ut mot ryggen. Även ut i hö arm. Tycker det känns som ngt gnids mot ngt under hö revben, värk. Mår ibland dåligt men oftast när jag sovit dåligt, vet inte vad som beror på vad. Läkaren tror det är stress men jag tycker inte det förklarar de fysiska symptomen...Till frågan: kan stenen ligga o irritera när blåsan drar ihop sig? Är det det jag känner? Kan det då bli cancer? Bör jag opa f säkerhets skull? Kan man se cancer på ul? Om inte stenen irriterar vad är det då? Och om den växer? Vet att man inte opar i profylaktiskt syfte men tänker att prevalensen av gallblåsecancer är liten då så många opar sin blåsa...kanske siffran eg skulle vara hög annars. Har också sedan två mån tillbaka torrhosta o irriterade slemhinnor i näsan. Kan det ha med gallan att göra? Hjälp, jag vet varken ut eller in och vill inte få cancer om det går att förhindra.

1456

Hej 1456.

Risken för cancer är minimal men om du upplever att symptomen du har skulle kunna komma ifrån gallstenen så kanske du ska låta operera bort gallblåsan (och stenen). Med lite tur blir du bättre fler en operation. Hostan och de irriterade slemhinnorna har inget med gallstenen att göra. Man brukar kunna se direkta eller indirekta avvikande fynd på ett ultraljud av gallblåsan vid cancer.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-13

Tjocktarmscancer

ID: 73326

Hej! Jag är en kvinna på 33 år. Har sedan någon v ... / Stina

Hej! 

Jag är en kvinna på 33 år. Har sedan någon vecka fått förändrad avföring med mer diarrér och avföringen är små tunna ljusbruna. Sedan några dagar tillbaka har jag fått ont i nedre delen av magen men det gör mer ont på höger sida. Kan detta vara cancer ? 

MVh / stina

Stina

Hej Stina.

Detta låter i första hand som något tillfälligt tarmbekymmer av ofarlig karaktär, inte som cancersymptom. Avvakta några veckor och se om det spontant blir bättre igen. Om inte boka tid till läkare på din vårdcentral för en kontroll.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

2017-04-12

Allmänt om cancer

ID: 73324

Hej Jag har ett par runda röda fläckar ca 2 kr i s ... / Oroad

Hej 

Jag har ett par runda röda fläckar ca 2 kr i storlek , de är röda och ser ut som lindrigt eller början på eksem. Sitter ca 1 mc utanför vårtfården, eftersom jag har ganska stor vårtfård är det ca 2 mc från bröstvårtan . Är öm i båda brösten men det kan också bero på att sett är tiden för ägglossning , därför har jag svårt att säga om de knölar jag känner i mina bröst är normala eller inte ( brukar få knöliga bröst kring ägglossning) känner ingen spänning eller smärta annat än de ömmande knölarna. Brösten är olika stora efter amning av tre barn (för 15 år sedan) det är det mindre bröstet som har röda fläckar. Vet inte om det är svullet utan att jag märker det då det är lite mjukt och inte så välfyllt som innan barnen . Finns det orsak att undersöka bröstet eller kan jag avvakta och se om det är någon hudirritation som g går över ? Har hört att inflammatoriska bröstcancer kan förvärras inom loppet av en dag.

Oroad

Hej Oroad.

Detta låter i första hand som någon form av eksem. Troligen behöver du en kräm/slav att smörja med. Boka en tid till läkare på vårdcentral för en kontroll.

Med vänlig hälsning.Ulrik

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Reumatologi

2017-04-12

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73314

Hej! Ammar min son på 6 månader sen efter förlossn ... / I

Hej! 

Ammar min son på 6 månader sen efter förlossningen har jag vid 5 tillfälle fått som influensavärk i hela kroppen och förhöjd Temp runt 37,8! Som varat i 1 dygn varje gång sedan försvunnit! Kan detta var reumatism elller något man borde kolla upp?

I

Hej! 

Det är sannolikt dina hormoner som inte är hjälpsamma just nu. Om feber tilltar eller om du får svullna leder då ska du söka på din vårdcentral. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

2017-04-11

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73308

Hej Jag har tagit metotrexat i nästan ett år och h ... / Benne

Hej 

Jag har tagit metotrexat i nästan ett år och har inte känt av ngr större biverkningar har förstått att man bl a kan känna sig väldigt trött. Har under två månaders tid varit så trött kommer knappt ur sängen på mornarna. Sover bra. Får enorma trötthets stunder får ibland sätta mig när jag tex borstar tänderna mm min fråga är om det är vanligt att bli så här trött som en biverkning av medicinen när jag ändå har hållt på i nästan ett år utan problem?

Benne

Hej ! 

Nej , trötthet av den slag du beskriver är inte en biverkan på methotrexat utan en tecken på ökad aktivitet i sjukdomen eller på en nytt sjukdom som ger trötthet ( sjögren t.ex.) Det kan dessutom vara kopplad till vitaminbrist , dåligt blodvärde eller i slutända dåligt kondition. tala med din reumatolog. 

Med vänlig hälsning jonel

PermalänkVisa

2017-04-07

Allmänt om ledgångsreumatism

ID: 73269

Hej! Jag har en fråga men vet inte om frågan passa ... / Vera

Hej! 

Jag har en fråga men vet inte om frågan passar in här! Det gäller min dotter som snart är 13 år... Senaste veckan har hon fått någon slags kramp en gång om dagen, (hon har sagt att det smärtar som om någon vrider av henne fötterna, så gissar på kramp) i båda fötterna samtidigt. Det är mest tårna och hon har förklarat att det slutar precis över! Om man googlar hittar man inget riktigt svar. Men blir orolig då det kommer i båda fötterna samtidigt! Hon är fullt frisk annars förutom att hon äter allergitabletter hela våren och sommaren mot timotej, hund och katt! (Började äta tabletterna för några veckor sedan) Hon har gått i ett par gympaskor senaste 1.5 månaderna som inte är riktigt bra för fötterna, väldigt platta. Om det kan påverka? Hon är ingen liten tjej...170 lång och inte jättesmal! Behöver jag vara orolig...är rädd att det är något neurologiskt?? 

Mvh Veronica

Vera

Hej! 

Allergi tabletter kan vara krampframkallande. Samtidigt skriver du om nya skor som ter sig lite mer som orsak. Magnesium brist kan också vara orsaken. 

Med vänlig hälsning Jonel

PermalänkVisa

Visa alla resultat i kategorin

Vi som svarar på dina frågor

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektionskliniken, Universitetssjukhuset MAS i Malmö

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken