Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25368

Hej Anders, 21 årig kille här som skrivit till dig mång ... / Jätteorolig

Hej Anders, 21 årig kille här som skrivit till dig många gånger tidigare. Du har tidigare skrivit till mig att ektopisk förmaksrytm är extraslag som är helt ofarliga.
Nu har jag sett 2 frågor av två personer på denna sida som skrivit till dig och frågat ang detta och då skriver du att de kan ha fötts med det "felet" osv och att de inte borde träna utan utredning med mera. Men till mig har du skrivit att det är helt ofarligt och att jag inte ska oroa mig med mera? Trodde det bara var extraslag och inget farligt "fel" ? Detta gör mig mycket orolig nu... Mvh Jätteorolig

Jätteorolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det beror alldels på omfattningen av extraslagen men om jag minns rätt så är du utredd med ett bandspelarekg och man har inte funnit några anmärkningsvärda fynd. Din låga ålder talar för att det här är stressbetingat.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25367

Hej Anders!  Jag har korta hjärtklappnings-attacke ... / Rädd-hare

Hej Anders!  Jag har korta hjärtklappnings-attacker, ungefär 6-7 slag med en pulsfrekvens på ca 170/Min. Det brukar börja med att jag känner en volt i bröstet, sedan de här snabba slagen och så slutar det lika plötsligt som det började. Hela "anfallet " varar ca 5-6 sekunder. Nu till frågorna: jag har läst att du rekommenderar adalption (avbränning) om man har mycket besvär, om det håller på länge och om det kommer ofta. Men vad ränkas som länge och ofta i detta sammanhanget? Mina besvär kommer ca en gång varannan månad och varar som sagt 5-6 sekunder. Jag har gjort vilo-ekg, vecko-ekg och ultraljud utan anmärknig. Jag är 45 år.

Rädd-hare

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Dina besvär har ju en låg frekvens och varar kort, så det motiverar inte något ingrepp.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25361

Hej Anders har skrivit till dig tidgare, jag är en nu 2 ... / Jätteorolig

Hej Anders har skrivit till dig tidgare, jag är en nu 21 årig kille som har extraslag i form av ektopisk förmaksrytm som du påstod det hette. Har fortfarande problem av detta och nu sedan igår kväll så har jag fått den där kliande varma kittlande känslan i kroppen flera gånger under dagen, när jag för en stund sen satt böjd på golvet och blåste bort massa damm från ett ställe och reste mig upp därefter fick jag också den där kittlande varma kliande känslan känslan i kroppen som blev mycket intensiv och hjärtat började dunka mycket hårt, kände hjärtslagens ljud i kroppen. Känslan är som jag beskrivit tidigare som en varm kittlande och kliande känsla i kroppen, väldigt intensiv och i samband med det så brukar hjärtat så extraslag tror jag. Men nu har jag ju fått det flera gånger idag, förut brukade jag bara få det nån enstaka dag i veckan. Tycker mig hela tiden känna av den där känslan lixom att den ligger o gnager, vad är det för fel egentligen? Jag orkar inte med o oroa mig över detta längre. En annan sak som jag undrar över, detta märker jag av mycket ofta, Känner på pulsen ofta under dagen och tycker mig hela tiden att mitt hjärta slår ganska hårt, att pulsen är hård så att säga, Jag är så orolig över allt detta skulle mest av allt vilja åka till Akuten nu på direkten och ta Ultraljud och allting för jag oroar mig för att jag har hjärtsvikt eller nåt annat problem . Detta tar över mitt liv, jag känner mig så ledsen o orolig varje dag och man ska behöva stå ut med det här förbannade orosmomenten som e lika oroande varje gång, nu när jag haft det flera gånger idag så känner jag mig väldigt sorgsen inombords för jag oroar mig över det...

Jätteorolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Som du ser av frågorna och svaren på denna hemsida så delar du dina besvär med många människor och orsaken till att så många har extraslag med efterföljande pauser som leder till att det slaget som då uppkommer är starkare än ett normalt slag. Det kan också kännas som att man blir varm i och med att slagvolymen ökar. Hoppas du är lugnad med detta svar.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25357

Hej!  Har du någon idé om vad ett förmaksfladder h ... / Lars

Hej!  Har du någon idé om vad ett förmaksfladder hos en ung person (27 år) kan bero på? Normalt ultraljud, normala ämnesomsättningsprover. Som jag har förstått det så har man inte bara förmaksfladder utan anledning när man är så ung, utan det beror så gott som alltid på hjärtsjukdom? Vad säger du om det? Några ytterligare tester man bör göra?

Lars

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Förmaksfladder är ett elektriskt fel som gör att förmaksaktiviteten startar med s k fladdervågor. En del av dessa vågor passerar ner till kammaren och ger normala kammarslag. Oftast har dessa fladdervågor en hög frekvens över 200, men det brukar normalt sett bara vara hälften eller färre som överleds till kammaren. Det behöver alltså inte vara något annat organiskt fel än ett elektriskt fel.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25348

Hej, är 39 år och skall springa sthlm maraton 9/6 har t ... / pb

Hej, är 39 år och skall springa sthlm maraton 9/6 har tränat hårt i fler år men har ibland problem med att hjärtat verkar hoppa över ett slag för att starta igen med ett lite kraftigare slag. har varit och tagit ekg och fick till svar att  detta inte är farligt utan ganska normalt. Sedan går det perioder av flera månader utan att jag känner något besvär alls. Nu känner jag naturligvis av detta lite gran och undrar om jag behöver vara orolig eller kan springa maran. Jag är ingen tidsfixerad person utan skall bara försöka genomföra maran i lungnt tempo. Jag tror det hela även har att göra med min livssituation att göra med tre barn och egen företagare. Stressig tillvaro /peter

pb

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är med all sannolikhet din stressiga situation som ligger bakom dina besvär. Om du inte känner någon konditionsförsämring tycker jag att du kan genomföra din mara, men om du märkt konditionsförsämring tycker jag du bör gå till läkare för en bedömning.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25346

Hej. Min 75-åriga pappa har fått diagnosen förmaksflimm ... / Far med förmaksflimmer

Hej. Min 75-åriga pappa har fått diagnosen förmaksflimmer. Man säger att han haft det under lång tid eftersom förmaket blivit förstorat och man försökte med el-konvertering rätta till problemet, men lyckades inte. Han äter Waran, men har i övrigt inte fått någon behandling. Jag undrar nu om det finns något annat man kan göra för att korrigera problemet? Han har under alla år (fram till för något år sedan när han inte längre orkade, trodde då att det var astma eller liknande) idrottat flitigt med bl.a. orientering och skidåkning. Vad vågar han göra av den typen av aktiviteter och är det något annat han bör undvika? Han har inte någon förhöjd puls utan den ligger snarast lågt och han äter inga mediciner i övrigt.

Far med förmaksflimmer

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Han kan utföra fysisk ansträngning som han mår bra av. Om han blir andfådd så bör han göra en paus. Han har ju en hjärtfrekvens som är låg. Om den är under 50 i vila så kan det vara idé att göra ett bandspelarekg för att se hur hans hjärthastighet är över ett dygn.
Någon ytterligare åtgärd behövs inte i nuläget.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25345

Jag är 41 år och har smärtor över bröstet till och från ... / mga

Jag är 41 år och har smärtor över bröstet till och från, känns mer när jag rör överkroppen. Har inte tränat så jag tycker inte det kan vara träningsvärk. Smärtorna har jag haft i fyra veckors tid. Pga att mitt hjärta ibland "skenar" har jag fått sandos, en morgon vaknade jag vid 5 på morgonen och hade rejält ont provade att ta en sandos och tyckte att fram på dagen det blev lite bättre. Smärtan känns som "stum" och jag upplever obehag.  Kan jag ha kärlkramp, har aldrig rökt sportat hela mitt liv går tre promenader varje dag, inte överviktig,är en lågtryckare. Det blir värre vid stress och oro, vad kan det vara? Har även gjort EKG som ser bra ut. mvh hjärtsmärta

mga

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det finns många orsaker till att man får bröstsmärtor. Besvären kan komma från magen, s k reflux, d v s magsaft som kommer upp i matstrupen. Det är inte ovanligt att man i den ålder som du befinner dig i får en svullnad av brosken som förbinder revbenen med bröstbenet och det kan du själv känna efter om du är särskilt öm över bröstbenet till vänster och höger om bröstbenet. Om det är fallet är det troligtvis detta som ligger bakom dina besvär.

Ett vanligt viloekg säger inte så väldigt mycket utan man bör då göra ett arbetsprov om du har besvär som kommer vid fysisk och psykisk stress.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25338

Jag är kvinna 42 år. Motionerar inte speciellt mycket, ... / alltid orolig

Jag är kvinna 42 år. Motionerar inte speciellt mycket, men sitter heller nästan aldrig stilla, Röker inte, dricker nästan ingen alkohol. Är normalviktig. Har fått ont i käkarna och tänderna. mest nertill mitt fram vid hakan där tänderna sitter fast . Inte hela tiden utan det går i intervaller. Har varit hos tandläkare som röntgat tänder och käke utan att hitta något. Man har ju läst att det kan vara symptom på hjärtinfarkt. Jag har haft en ganska jobbig och stressig familjesituation ett bra tag. Kan tillägga att jag pressar tungan mot tänderna, inte lätt att sluta när det sker omedvetet.

alltid orolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Som du riktigt påtalar så kan symtom i käkar och haka komma från hjärtat. Uppkommer dina besvär i samband med fysisk eller psykisk stress så är misstanken rätt så stor, särskilt om besvären inte sitter i så länge. Jag tycker under alla omständigheter du bör söka en läkare för en bedömning.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25330

Hej. Jag skulle vilja fråga dig om du möjlightvis vet n ... / flusch

Hej. Jag skulle vilja fråga dig om du möjlightvis vet något om det som kallas för "fluschattacker". Vad innebär det. Har letat på nätet efter fakta men hittar ingenting. Jag har även nyligen varit hos en läkare för provtagning för "fluschattacker" men har ännu inte talat med läkaren om vad detta innebär. Jag känner ofta av att det hetta i både ansikte, hals, bröst och överarmar samt att jag blir flammigt röd på området. (Även någon enstaka gång även flammig på magen) Detta sker både i situationer när jag är nervös, stressad, trött eller när jag sitter i solen (även vid kortare stunder ). Kanske du vet något om detta? Mvh

flusch

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Flush-attacker kan ju bero på stress och vad man äter, men kan också vara orsakade av för mycket stresshormoner och det finns också andra hormonella orsaker. Man kan fastställa det med att göra en urinsamling under 24 timmar, då kan man se om du har förhöjda hormoner som kan ge dig flushattacker.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25328

Hej,  Jag är en kvinna på 44 år som tränar regelbu ... / phheni

Hej,  Jag är en kvinna på 44 år som tränar regelbundet och inte har någon övervikt. Jag har sedan någon månad fått domningar i högra benet och armen (ibland). Jag sväller även när jag sitter mycket i benen, detta kan sitta i i flera dagar. Jag var och kontrollerade lite värden och upptäckte att jag hade ett blodvärdet på 157. Det är ju rätt högt, kan detta påverka och vad innebär det egentligen? Jag har inte haft menstruation på ca 7 år eftersom jag har hormonspiral. Tacksam för svar!

phheni

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Svullnad generellt i kroppen bör föranleda kontroll av ämnesomsättningsvärden i form av ett blodprov. Om du tycker att konditionen försämrats får man ju också bedöma hjärtats funktion. Om dina domningar i höger arm och ben kommer i perioder så tycker jag du bör söka för en bedömning. Har du haft migrän i ungdomsåren?

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.