Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-06-18

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25466

Hej Anders i ett svar till mig tidigare med nummer 2536 ... / Jätteorolig

Hej Anders i ett svar till mig tidigare med nummer 25368 skriver du att jag inte behöver oroa mig pga att om du minns rätt så var jag utredd med bandspelar ekg, men det är jag inte, bara normalt EKG, som en hjärtspecialist har tittat på.

Jätteorolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Då måste jag rekommendera dig att göra ett bandspelarekg för att se hur ofta du har dina extraslag.

 

Vänlig hälsning

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-18

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25463

Min man är 58 år, och har haft högmalingt lymfom 99 men ... / OROLIG FRU

Min man är 58 år, och har haft högmalingt lymfom 99 men är botad, dock hade han tydligen fått nån skada vid aortaklaffen, ev ärrbildning, läkaren höre blåsljud och det har konstaterats att aortaklaffen ska bytas ut på Karolinska. I släkten finns ingen med hjärtsjukdom. Maken känner att han har dålig kondis men orkar iaf jobba. Men jag är otroligt rädd för denna op han ska genomgå, hur går den till och hur länge måste han vara borta länge? Han har kontorsarbete. Vi bor i Visby och jag kan inte komma och hälsa på på grund av avståndet osv. Är inte van att vara ensam. Finns rehab på gotland eller bara i sthlm, alltså tiden efter operation?

OROLIG FRU

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Oftast ligger man inne 7 dagar på Karolinska sjukhuset. Sedan kommer han med största sannolikhet att återremitteras till Visby lasarett för ytterligare några, kanske 4-5 dagar på Visby lasarett. Hans arbetsfrånvaro kan nog bedömas bli 8 veckor efter operationen om allt går väl och det brukar det göra. Jag samarbetar ofta med thoraxkirurgerna på Karolinska sjukhuset och om man är i god kondition före operationen så brukar det ha det här förloppet. Frånvaro från hemmet kan väl sammanlagt bli ca en vecka.

 

Vänliga hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-18

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25459

Hej, jag är en kvinna på 48år. För några dagar sedan bö ... / Katja/Zabine

Hej, jag är en kvinna på 48år. För några dagar sedan började jag känna av hjärtklappning som inte har gått över. Besökte akutmottagningen där ekg och blodprover togs. Ekg visade att hjärtat slår extra slag, blodtrycket var högt, vet inte hur högt, för jag har alltid tidigare haft lågt. Fick medicin som jag skall ta varje morgon, Bisoprolol ratiopharm. Tog medicinen följande morgon, på natten vaknade jag att hela vänstra sidan kändes bortdomnad. Symtomen fortsatte följande dag + både ansiktet och halsen kändes bedövade som efter tandläkarbesök. Besökte akuten igen. Fortvarande extraslag på hjärtat men väldigt låg puls. Läkaren ville att jag skulle sluta med medicinen pga. att (troligen var domningar biverkningar av medicinen.)  sköldkörtel prov + andra blodprov togs, proven visade sig normala värden. Nu är remiss till arbetsekg skickat. Andra natten efter jag slutade med medicinen slutade känslan an bedövning i ansiktet och halsen. Jag känner mig ändå orolig, jag har aldrig varit så här. Jag känner hela tiden hur hjärtat jobbar, blir andfådd och trött om jag anstränger mig eller blir upprörd. Jag kan bli andfådd genom att bara prata. Jag vet inte om jag skall jobba eller vila. Ingen av läkarna på akuten sa någonting till mig om vad jag skall göra när jag kommer hem. Idag har jag haft näsblod helt utan orsak, jag brukar aldrig ha näsblod. Vi har många i släkten som äter medicin mot kärlkramp och flera från mammas sida har dött pga det, jag oroar mig och det gör inte saken bättre. Mvh, Katja/Zabine Vi har mycket hjärtsjukdom i släkten.

Katja/Zabine

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Med tanke på din ärftlighet så borde du kanske sjukskrivas innan du har gjort ditt arbetsprov. Din näsblödning kan vara tecken på att blodtrycket ändå ligger högt även om din puls var låg i samband med andra akutbesöket. Rekommenderar att du går till din familjeläkare och tar blodtryck och ber om sjukskrivning innan du har gjort ditt arbetsprov.

 

Vänlig hälsning

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25456

Hej, jag har en liten blödning under huden på mitt ena ... / Loppan

Hej, jag har en liten blödning under huden på mitt ena finger/knoge.
Först var det blått men nu är det klarrött.. Jag har även ett blåmärke mitt
i handflatan. Bör jag visa detta för ngn läkare? Jag är 39 år och äter inga
mediciner.

Loppan

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Ja, om du får flera blödningar i huden alternativt småproppar så bör du söka läkare för blodprovstagning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25453

Hej jag är tjugosju år med tre småbarn och har haft en ... / orolig

Hej jag är tjugosju år med tre småbarn och har haft en hjärtklappning som jag vet att jag stressade till mig. Jag har gjort två ekg tester samt blodprover. Är helt frisk med bra värden äter bra samt Omegatre och mycket frukt, grönt samt motion ,men jag har hört om plötslig hjärtdöd. Doktorn sa att jag absolut inte skulle oroa mig men gör det ändå. Vi har inga sjukdommar i släkten. Ska jag vara orolig, jag har jättesvårt att vara själv med barnen om nåt skulle hända. Tacksam för ditt svar. Hälsningar Caroline

orolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Utan ärftlighet för hjärtkärlsjukdom så är du att gratulera och
sannolikheten för att du har någon allvarlig hjärtsjukdom är mycket liten.
Försökt leva ett så normalt liv som möjligt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-15

Förmaksflimmer

ID: 25446

Jag bar för ett tag sedan ett Holter-EKG. Fick resultat ... / Jonna

Jag bar för ett tag sedan ett Holter-EKG. Fick resultatet nyligen, och enligt kardiologen var jag hjärtfrisk. I alla fall så tittade jag på datorskärmen där de hade mitt dygns-EKG upplagt, och där stod det att jag hade över 200 ventrikulära extraslag. ("VBPs 241"  stod det) Supraventrikulära extraslag stod det ingenting om. Jag har förstått det som att en ung, frisk människa inte ska ha speciellt många ventrikura extraslag. Jag frågade om det hela, men kardiologen sa då bara att jag oroar mig och är hjärtfrisk, fick överhuvudtaget ingen bra förklaring om de var artefakter från datorns tolkning eller om det verkligen var ventrikulära extraslag. Kände mig överhuvudtaget inte seriöst emottagen, och det verkar som om man inte tog någon notis om extraslagen överhuvudtaget.  Nu undrar jag över vad det kan bero på om jag verkligen har mer än 200 ventrikulära extraslag per dygn? Det kan väl knappast vara normalt för en kvinna på 27 år? Visst känner jag att hjärtat hoppar till några gånger per dag, men knappast 200 gånger.Vore väldigt tacksam för dina synpunkter på det hela.

Jonna

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Ventrikulära extraslag brukar man normalt sett inte ha i din ålder, men 200 st på ett helt dygn är inte särskilt många. Har du god kondition i övrigt så tycker jag inte du ska oroa dig över de här extraslagen. Du kan någon gång ha haft en inflammation i hjärtat som oftast är orsakad av virus som kan vara orsaken till att någon del av ditt hjärta utlöser ventrikulära extraslag.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25441

Jag har en fråga om dilaterad kardiomyopati. Börjar det ... / Max 29 år

Jag har en fråga om dilaterad kardiomyopati. Börjar det med att hjärtat pumpar sämre, och att det därefter blir dilaterat, eller börjar det med att bli dilaterat, och sedan pumpa sämre? Jag gjorde ett ultraljud, som visade att storleken på min vänsta kammare är är nära (men inom) övre normalgränsen. Dock god systolisk funktion. Kan det vara början på dilaterad kardiomyopati så att det bör följas upp framöver? Läkaren på vårdcentralen som fick svaret tyckte att eftersom jag är lång och tränar en del så var det normalt. Men som jag har förstått det krävs det mer eller mindre elitträning för att hjärtat skall växa? Och det är jag långt ifrån. Kan resultatet av undersökningen påverkas av att man är nervös och därför har en större slagvolym? Anledningen till ultraljudet är att jag under c:a 1 års tid besvärats av frekventa extraslag. Har en vän som drabbades av dilaterad kardiomyopati efter en hjärtmuskelinflammation, och det har gjort mig orolig. Vad tror du?

Max 29 år

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
I likhet med din husläkare så är det här med största sannolikhet ett
normalfenomen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25435

Hejsan... jag är 16 årig tjej och ganska vältränad. Jag ... / Hilda

Hejsan... jag är 16 årig tjej och ganska vältränad. Jag tränar ca 4
gånger i veckan, 2 h varje gång och har gjort det ett bra tag men min puls ligger på 86-90 i viloäge. Borde min puls inte vara lägre? Är det verkligen nyttigt för min kropp? Det kan väl inte vara farligt?
Väldigt tacksam för
svar :)

Hilda

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har något förhöjd vilopuls. Har du kontrollerat ditt blodvärde på sista tiden? Du kan gå till skolsköterskan och kanske också ta ämnesomsättningsprov. Någon stor fara att ditt hjärta skadas av den här relativt låga pulsstegringen behöver du inte oroa dig för.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-15

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25434

Hej jag är en man på 28 år har en fråga gällande Högt e ... / Johan

Hej jag är en man på 28 år har en fråga gällande Högt eller förhöjt HB-värde. Jag har ett HB-värde på 182, vilket är förhöjt. Har dock fått en förklaring via stress och rökning, även snabb viktnedgång(via frivillig bantning). Har nu inte rökt på två veckor och har för avsikt att inte börja ingen. Hur länge kan det dröja innan jag kan få kvittens på rökningen genom en sänkning av HB-värdet. Samt är det farligt att träna "fysiskt" när man har ett förhöjt Hb-Värde. För övrigt så är S-EPO, LPK, EVF, TPK helt normala. Så någon yttligare utereding ang mitt HB finns  inte. Tacksam För svar

Johan

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Efter en eller två månader så bör ditt Hb-värde gå ner. Om du tidigare rökte 15-20 cig per dag så får man en omedelbar sänkning av kolmonoxidhalten, vilket leder till bättre syresättningsmöjligheter och därmed minskar benmärgen sin produktion av röda blodkroppar som i sin tur minskar Hb-värdet. Du bör se till under sommaren att dricka ordentligt med vätska som också kan vara en orsak till höga Hb-värden.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-15

Förmaksflimmer

ID: 25433

Jag är 25 år gammal och började känna av för 3 veckor s ... / Rädd

Jag är 25 år gammal och började känna av för 3 veckor sedan att hjärtat slog dubbelslag/hjärtklappning... det kom då och då inte hela tiden... jag åkte upp till akuten här i Göteborg, det visade sig vara dubbelslag med paus... de ville lägga in mig men just då så hoppades och trodde jag det skulle gå över... Det höll i i 5 dgr. Sedan uppehåll på 7 dagar. Satte igång igen nu i måndags, jag åkte upp med förhoppning att få läggas in och mäta dessa sk pauser (som läkaren ville göra sist) Denna gången en annan läkare, som inte ens tittat på mina papper (de mätte hjärtrytmen) ej pauserna så fick inte ens komma upp på avd. utan fick åka hem... Så min fråga är vad ska jag göra för idag är det värre än någonsin... de kommer var 3 minut ungefär och dubbelslag, paus och dubbelslag. detta är väldigt obehagligt och ja kan inte jobba som normalt... vad ska jag göra?

Rädd

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Som du ser på den här hemsidan så är det mycket vanligt att personer i din ålder har extraslag. Se över din livsstil, minska kaffedrickandet och ev för mycket alkohol. Om du är rökare -sluta. Om du är snusare, sluta snusa. Se till att få tillräcklig sömn. Om det inte hjälper med det bör du söka på nytt. Motionera är också ett bra sätt att förbättra sin kondition och därmed extraslags tendensen.

 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.