Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-07-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25734

Hur kan det komma sig att när jag skall sova och ligger ... / Dan

Hur kan det komma sig att när jag skall sova och ligger på vänster sida startar "hjärtklappning". Hjärtklappningen slutar när jag ligger på andra sidan?

Jag har tidigare alltid somnat på höger sida men nu verkar det helt omöjligt. Skall tilläggas att jag under detta år varit mycket stressad (pga arbetssituationen) och kännt hjärtklappning flera gånger.

/Dan

Dan

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är många personer som inte kan ligga på vänster sida därför att hjärtat ändrar läge och därmed utlöser extraslag eller hjärtklappning. Vid ökad stress kan naturligtvis dessa besvär accentueras ytterligare.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25509

Hej, Vad är normal tjocklek på vänsterkammarens muskelv ... / KLG

Hej, Vad är normal tjocklek på vänsterkammarens muskelvägg och finns det något normalvärde på på väggens tjocklek mellan vänster och höger kammare?

KLG

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Medelvärdet är 0,9 cm, men kan variera mellan 0,6 upp till 1,1 beroende på kroppsstorlek och vilken belastning man utsatt hjärtat för.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25733

Hej, Vilken tabl/medicin sätter Ni som läkare in till E ... / Anna

Hej, Vilken tabl/medicin sätter Ni som läkare in till Era patienter mot extraslag? Jag har Seloken 25 mg men finns det verkligen ngn medicin som fungerar? Konstigt egentligen när allt går framåt att det inte finns ngn tabl som tar bort dessa slag helt!!! Kan man inte sätta in en pacemaker, eller det är för drastiskt?! Vill bara säga till de som lider av sina extraslag att ta kontakt m en KBT-terpeut som lär er hantera extraslagen, känns hemskt att läsa att ngt som inte är farligt påverkar så mkt. Jag brukar tänka att så mkt annat hemskt man kunde vara drabbad av - då är detta väldigt lindrigt! Eller?! Tack för din tid! Med vänliga hälsningar

Anna

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det är en riktig bedömning från din sida att psykisk stress och bekymmer ökar extraslagen. Genom KBT 0 kognitiv beteendebehandling så kan många komma tillrätta med sina problem. Det finns för få personer med den kunskapen att behandla med den inriktningen.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-29

Förmaksflimmer

ID: 25731

Jag har en fråga till dig om mina extraslag. Jag är 46 ... / noka

Jag har en fråga till dig om mina extraslag. Jag är 46 år och har haft extraslag i många år. Nu har jag gått upp mycket i vikt och väger 115 kilo och märker att mina extraslag har blivit mycket fler och oftast när jag går fort eller är stressad. Har jag fått några "farliga extraslag"  tror du? Är det samma fast dom har blivit mycket värre?

noka

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det är troligt att du ställt rätt diagnos i din sista fråga. Försök att motionera lite med promenader och ät mindre måltider.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-29

Förmaksflimmer

ID: 25729

Är ett "litet intraventrikulärt ledningshinder" på ett ... / Carl

Är ett "litet intraventrikulärt ledningshinder" på ett f.ö normalt EKG något att bry sig om hos en man på 25 år med extraslag? Är det vanligt? Vad kan det bero på?

Carl

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det är ett helt ofarligt skönhetsfel på ekg.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-29

Förmaksflimmer

ID: 25714

Hej jag är en kille i mina bästa år! Jag har vissa ... / Emil i lönneberga

Hej jag är en kille i mina bästa år! Jag har vissa perioder, nu på senare tid lite oftare extraslag på hjärtat. Det håller i sej 1-2 v i stöten och sen är det lite uppehåll och så kommer det igen. Jag har inga rusningar. Men ibland kan jag känna att jag har lite ont fast det är under revbenen någonstans. Givetvis blir man jätteorolig när man har problem med hjärtat. Min mamma och mormor har samma problem. Känns inte mer om jag anstränger mej! Är det farligt? Något som går att göra åt det?

Emil i lönneberga

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Med största sannolikhet är dina besvär ofarliga.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25713

Tack för en bra sida. Jag har en fråga ang min far. Han ... / Olivia

Tack för en bra sida. Jag har en fråga ang min far. Han har i flera års tid lidit av svår hjärtsvikt och nu har han sen 2,5 år tillbaka en biventrikulär pacemaker. Innan pacemakern fick han läggas in en gång i månaden för att få simdax behandling vilket han har sluppit sen han fick pacemakern. Han var nyligen till hjärtkliniken på kontroll och läkaren sa väl inget speciellt men jag har en fundering för han är så väldigt trött hela dagarna.Han kan somna upp till sex gånger på dagarna. Han sover väldigt illa på nätterna. (Det har han alltid gjort) Han sover kanske i snitt 4 timmar på en natt.Han har aldrig varit så trött som han är nu. Kan tröttheten komma från hjärtsvikten? Den senaste veckan har han fått ta Nitro vilket han inte behövt ta något sedan dom satte in pacemaker.

Olivia

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Trötthet är ett vanligt symtom vid hjärtsvikt och att din far behövt ta Nitro talar för att han bör kontakta sin doktor. När det gäller hans sömn, menar du att han vaknar flera gånger på natten. Snarkar han? Om han inte gjort en s k snarkutredning eller s k sömnapnéutredning så bör han definitivt göra det. Snarkar man med andningsuppehåll så är det definitivt ogynnsamt för en person med hjärtsvikt. Se till i väntan på utredning att han inte sover på rygg. Gärna i sittande ställning.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25710

Hej Anders den oroliga 21 åriga killen här. Jag undrar ... / Jätteorolig

Hej Anders den oroliga 21 åriga killen här. Jag undrar en sak Jag får som hjärtklappning varje dag, brukar vara kanske 1 till 2 timmar efter jag ätit och då hör jag även mina hjärtslag ganska bra i kroppen, kan även vara så när jag går och lägger mig att jag hör mina hjärtslag i kroppen innan jag blivit riktigt trött och pulsen gått ner lågt innan man ska sova typ? Oroar mig rätt mycket över det. Men ibland när jag tagit pulsen samtidigt som jag hör mina hjärtslag i kroppen har den varit som vanligt.

Sen har jag nu senaste veckan haft väldig huvudvärk som främst suttit i bakhuvudet på morgonen ibland och kännt mig ovanligt varm i pannan och i kroppen, fast jag har ingen feber, har tagit den flertal gånger och den är normal, 37 grader. Idag hade jag inte huvudvärk när jag vaknade dock.   Detta gör mig väldigt orolig...... Mvh

Jätteorolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Du måste se över din livssituation. Sover du tillräckligt? Ta gärna promenader regelbundet, helst varje dag. Se till att slappna av, stäng av mobiltelefoner och musik. Läs en bra bok eller bara sitt ner och ta det lugnt.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-29

Förmaksflimmer

ID: 25708

Hej har emellanåt mycket xtraslag men det kan gå veckor ... / lotta

Hej har emellanåt mycket xtraslag men det kan gå veckor emellan varje period då har jag mycket x slag i några veckor och under den lugna perioden kan jag känna något slag per dag. Vad kan detta bero på känner mig väldigt spänd i käkmusklerna. Tycker att jag får lite mer x tra slag efter jag har tränat eller så känner jag efter väldigt mycket. Har haft x traslag sedan år 2000 har gjort dygns ekg och det visade x slag i båda kamrarna men de sa att det var ofarliga. Vad kan jag göra för att det skall bli bättre?

lotta

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Se över din hela livssituation, sover du tillräckligt mycket och har du tillräckligt med perioder med avslappning? Det är bra med träning men inte för ofta och för mycket. Undvik för mycket kaffe och alkohol och rökare är du väl inte? Är man snusare kan också extraslagen öka.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-06-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 25699

Hej Anders. Jag har en fråga om arytmi och förhöjd puls ... / Kvinna 44 år

Hej Anders. Jag har en fråga om arytmi och förhöjd puls. Jag har vid ca 6 tillfällen de senaste veckorna känt av arytmi någon sekund följt av förhöjd puls i 10 minuter upp till tre timmar efteråt. Det har alltid hänt i vila så pulsen har gått upp från ca 60 slag i minuten till mellan 90 och 120. Det är mycket obehagligt att ha så hög puls utan att vara ansträngd. Jag har varit och gjort EKG som har varit felfritt och jag har även haft 24 timmars EKG, men då inträffade inte detta. Jag är uppmanad av läkaren där jag tog EKG att åka in till sjukvården och försöka fånga dessa händelser på EKG men jag har inte hunnit, bor inte nästgårds med något sjukhus eller vårdcentral. Självklart oroar dessa arytmier med efterföljande pulshöjningar mig. Vad tror du att de beror på? Det bästa vore om man kunde ha någon övervakning hemma som man själv kopplar in när det händer, finns det? Jag tränar regebundet, sover bra, äter bra röker ej och dricker måttligt.

Kvinna 44 år

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Din pulsstegring är hög, men inte särskilt anmärkningsvärt, men givetvis ska man inte få det utan fysisk eller psykisk ansträngning.

Det finns apparater som man kan ha och slå på när man känner sina symtom. Du har ju rätt så frekventa besvär och därför borde man ganska snart kunna hitta vilken typ av arytmi som du har. Det finns också möjlighet att man skickar dig till en specialklinik som kan provocera fram med läkemedel eller elektrofysiologisk stimulering dina snabba hjärtrytmer.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.