Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26092

Hej, jag är en 56årig kvinna som i hela mitt liv haft p ... / toblerona

Hej, jag är en 56årig kvinna som i hela mitt liv haft perioder av xtra-slag, vilket faktiskt har påverkat min livskvalite mycket.

Jag vet inte vad som utlöser dem, men när jag var yngre kunde jag få det t.ex när jag bockade mig framåt för att knyta mitt barns skor.

Jag har provat betalblockare,men tycker att dom sänker mitt blodtryck (80/140) på ett obehagligt sätt, samt gör att jag får en allt för långsam puls.

Det gjordes utredningar när jag var yngre och jag hade banspelar EKG på mig för ca 10år sen, sen dess har ingeting gjort, man har helt enkelt inte hittat något konstigt förrutom x-traslagen.

Nu har jag en period igen när det är väldigt jobbigt och hjärtat slår mycket xtra slag. Jag är inte överviktig och håller mig i form genom simmning och långa promenader.

Vad kan man egentligen göra,det är ju så obehagligt och man vänjer sig aldrig!!!!

toblerona

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du förefaller ju leva ett sunt liv med motion som du tycks trivas med. Möjligen kan du se över din livssituation om den har för få stunder av vila, sömnsituation. Det är inte så ovanligt att kvinnor i din ålder får en del övergångsbevär och det kan vara lite bakomliggande att du åter får mera extraslag.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26091

Hej jag är en tjej på 15,5 år jag var hos läkaren idag ... / orolig 15 åring!!

Hej jag är en tjej på 15,5 år jag var hos läkaren idag efter att ha kännt mig helt slutkörd i 3 månader. Hon tog min vilopuls och den låg på ca 105!
Är det farligt ?? Vad skall jag göra åt det??
Är väldigt orolig.
Tacksam för svar.

orolig 15 åring!!

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
En puls hos läkare på 105 är sannolikt orsakad av oro. Jag antar att läkaren gjorde en bedömning och tog lite blodprover. I din ålder kan man ha lite blodbrist om man ex vis har rikliga menstruationer. Trötthet kan ju ha många orsaker och tonåringar har en benägenhet att sova lite för lite och inte se till att man bara är, d v s vilar sig ibland. Stäng av datorn och TV:n lite oftare och ta en promenad eller joggingtur eller vad du trivs med.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26090

Hej Anders! Jag har skrivit till dig förut också ang. m ... / Olivia

Hej Anders! Jag har skrivit till dig förut också ang. min far som har svår hjärtsvikt. Det som oroar mig nu är att han periodvis under denna månad har haft lite feber. Febern ligger runt 38 grader när han tar Panodil så försvinner den och kan vara borta till dagen efter.Sen stiger den på nytt. Han har kallsvettig hud.Känns alldeles klibbig.
Han känner sig inte förkyld.
Han har inte ont i bröstet men han har hjärtrusningar ofta nu den senaste tiden.Hjärtat börjar slå fort, närmare 150-200slag i minuten.
Kan febern bero på hjärtsvikt? Vad kan det bero på att hans hjärta helt plötsligt börjar slå så fort? Med dagens mediciner hur ser prognosen ut när man har svår hjärtsvikt?
Han har en biventrikulär pacemaker och hans doktor såg att ofta på nätterna när han sover så rusar hjärtat.

Olivia

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
I första hand måste man ta reda på varför din far har feber. Han måste ha någon infektionskälla. Antingen i lungorna eller urinvägarna och hur är hans tandstatus? Det är inte ovanligt att man kan ha infektioner i tänder som ger feber och naturligtvis ökar det belastningen på hjärtat och som leder till hög hjärthastighet. Din far bör kontakta sin ordinarie läkare för en bedömning och det är även hans ordinarie läkare som måste hjälpa dig med riskbedömning för din far.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26089

Hej! Har tidigare fått bra svar angående s.k. "dubbelsl ... / Nyfiken

Hej! Har tidigare fått bra svar angående s.k. "dubbelslag", tack! Nu vill jag fråga vad det är som gör att jag då och då riktigt känner i hela kroppen hur pulsen slår (normaltakt). Speciellt när jag lägger mig, så dunkar det ända uppe i huvudet. Det är väldigt irriterande och det är svårt att koppla av. Är detta normalt?

Nyfiken

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Jag antar att det är när du ligger på vänster sida du känner av de här dunkningarna. Försök hitta ett sovläge som är bra. Mycket oro kan ju öka att du känner de hårda slagen. Om din kondition är oförändrat bra, så tycker jag du ska sluta oroa dig. Motionera regelbundet men inte för sent på kvällen, se till att få goda sömnvanor.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Blodproppar

ID: 26088

Hej Anders!Jag är en kvinna på 31 år! Vid ett tillfälle ... / Karin

Hej Anders!
Jag är en kvinna på 31 år! Vid ett tillfälle för någon dag sedan, fick jag ganska kraftig yrsel och väldigt ont i höger arm, jag ringde sjukvårdsupplysningen - de trodde att det var att jag hade fått propp vid det tillfället. Jag var på akuten fast där kunde man inte se något för jag kom troligen in något för sent för att det kunde konstateras att det var en propp!
Efter denna händelse så sker ungefär följande saker med mig intervallvis (inte med jämna mellanrum - dock då och då), jag har värk i höger arm, ibland mindre i vänster arm - jag kan få yrselkänningar, stickningar i brösttrakten - mest höger sida, magont - må delvis illa, kan svettas vid vissa tillfällen( gör det ej under normala omständigheter), har ont i höger bröst och höger armhåla, jag känner mig matt och måste vila oftare än vanligt
Jag dricker vin måttligt, röker dock närmare 1-1½ paket cigaretter/dag.
Kan doktorn säga vad det kan vara som sker med mig sedan den eventuella proppen - hur länge jag har eller kommer att ha de symptomen jag berättar om

mvh

Karin

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Dina symtom bör leda till att du på nytt söker läkare och får en bedömning men redan nu vill jag å det bestämdaste rekommendera att du slutar röka, då mycket av dina symtom kan hänga samman med din rökning. Redan i så pass låg ålder som du har så kan man ha hjärt-kärlsjukdom särskilt om man har ärftlighet och har rökt i många år.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26087

Hej anders jag är jätteorolig. Det är den oroliga ... / Jätteorolig

Hej anders jag är jätteorolig. Det är den oroliga 21 åriga killen här,

När jag var till Hjärtspecialist för ca. 4-5 månader sen så lyssnade han på hjärtat och sa att mina toner var mycket fina och att det inte kunde låta bättre, och att det inte hördes några blåsljud eller tecken på klaffel.

Jag undrar nu kan det var så att hjärtat inte gjorde blåsljud då han lyssnade så att han inte uppfattade dom? Eller är det så att om man har klaffel så hörs Blåsljuden hela tiden? Oroar mig över detta om det kanske vara så att jag har blåsljud fast han inte hörde dom just då?

Jätteorolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Jag tycker du ska sluta oroa dig. Du går säkert hos en duktig hjärtspecialist som med stor sannolikhet skulle höra blåsljud som tecken på en sjukdom. Jag rekommenderar dig igen att sluta oroa dig.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26086

Hej. Undrar bara hur länge en "By pass operation" hålle ... / lsjoberg.telia.com

Hej. Undrar bara hur länge en "By pass operation" håller i genomsnitt?

Mvh//Lennart

lsjoberg.telia.com

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är mycket individuellt och beror på vilka bakomliggande orsaker som man har och hur dina kranskärl såg ut före operationen. Har man enstaka förändringar utan påverkan av många kärl så är det naturligtvis gynnsamt.
Därtill kommer att om man minskar riskfaktorer som blodfetter, högt blodtryck och säkerställer bra sockerläge hos en diabetiker som uppnår ett normalt blodtryck under 140 resp 90 hos en icke-diabetiker medan 130/80 hos en diabetiker. Uppnår man målvärden för blodfetter, blodtryck och blodsocker så minska risken avsevärt. Om man dessutom promenerar 3-5 gånger i veckan 30-45 min så minskar man också risken.
Lyckas man i detta avseende så kan kärlen klara sig utan kärlförändringar som ger symtom i ca 10 år medan däremot om man fortsätter röka och har dåliga målvärden för blodfetter osv, kan kärlförändringarna komma tillbaka väldigt snabbt, redan efter några år.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26085

Är en tjej på 32 år, 160 cm lång och 48kg.Min vilopuls ... / Monica

Är en tjej på 32 år, 160 cm lång och 48kg.
Min vilopuls ligger hela tiden mellan 100-105, är det normalt?
Får ofta stickningar i ben och händer.

Monica

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Din något höga vilopuls kanske beror på att du är orolig och att du samtidigt andas lite häftigare och då kan det i sin tur leda till att du får stickningar i olika delar av kroppen.
Fortsätter hjärtklappning så tycker jag att du ska gå på en allmän hälsokontroll för att se att det inte finns någon bakomliggande orsak som ex vis blodbrist eller för hög ämnesomsättning som båda kan ge för hög vilopuls.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26084

Min man har just gått igenom en bypass på två kärl samt ... / orolig fru

Min man har just gått igenom en bypass på två kärl samt byte av aortaklaffen, han är 58 år. Han har flimmer nästan hela tiden, men det har knappt gått två v. efter op. Elkonvertering har inte hjälpt. Är det farligt med flimret? Han var först på Karolinska IVA och förflyttades till Visby lasarett, för en vecka sen. Han har ont i benet där två ådror togs till bypass, och har börjat med Waran. När får han komma hem? Måste han på rehabklinik först? Han verkar väldigt trött. Kan han bli helt återställd?Han har kontorsarbete. Han hade fått en skada på hjärtat efter malingt lymfon för sju år sedan, kan hjärtat bli helt friskt tror du? Hade ej hjärtproblem före lymfomet.

orolig fru

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är vanligt att man får förmaksflimmer i anslutning till kranskärlsoperation. Det är bra att han har fått Waran och man kommer säkert att göra ett nytt elkonverteringsförsök när det gått några veckor ytterligare.
Trötthet efter en så stor operation är vanligt, han kanske redan är hemma nu. Man brukar sällan stanna mer än 7-10 dagar efter operationen. Det är svårt att svara på din fråga om han blir helt återställd eftersom jag inte vet vilken grad av funktionsnedsättning hans tidigare lymfom har givit. Däremot borde ju kranskärlsoperationen och att han fått en ny klaff på sikt ge en betydligt bättre kondition och ork.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-16

Förmaksflimmer

ID: 26083

Hej! Jag undrar vad skillnaden mellan SVES och VES är.Ä ... / MB

Hej! Jag undrar vad skillnaden mellan SVES och VES är.
Är den ena typen farligare än den andra?
Varför får man dom? Hur många per dygn är normalt?
Nyfiken och tacksam för svar!
 

MB

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
SVES är ett extraslag som uppkommer i förmaken.
VES kommer från kammaren. Vanligen är SVES ett godartat fenomen medan VES kan tala för att det finns en bakomliggande sjukdom. Stress, för mycket alkohol eller kaffe eller rökning, dålig kondition är vanliga orsaker till SVES men också VES. Att ange antal per dygn som normalt är svårt att svara på. Om man har avsaknad av andra symtom så är åtminstone SVES godartat. Om man har många VES då bör detta utredas med arbetsprov och ultaljud.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.