Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-12-22

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33439

Hej! Jag undrar varför en överdosering av kalium ger hj ... / gg

Hej! Jag undrar varför en överdosering av kalium ger hjärtstillestånd?

gg

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det kan leda till hjärtarytmier genom för höga halter av kalium i blodet, som övergår till för höga nivåer i hjärtats celler och som kan leda till blockering av hjärtimpulsen, men också starta snabba oregelbundna hjärtrytmer, men då krävs mycket höga nivåer.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-22

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33438

Hej! Jag är en kvinna på 39 år som går hos en gymekolog ... / L´`oreal

Hej! Jag är en kvinna på 39 år som går hos en gymekolog i Halmstad, p.g.a. min hårväxt, hirsutism. Han har ordinerat mig medicin mot detta som heter Androcur. Är den farlig och finns det stor risk för blodproppar? Jag undrar om det är stor risk för mig att få blodpropp i och med att min pappa har haft hjärtinfarkt och min farmor hade 2 stycken hjärnblödningar? Lider så av min hårväxt. Jag är 170 cm lång och väger 70-72 kg. Jag har gått upp 7 kg i vikt. Jag tror det beror på mina antideppresiva mediciner som heter Seroxat (20 mg). Jag undrar om man kan kombinera Androcur och Seroxat. Jag väntar på svar, känner mig orolig. Mvh

L´`oreal

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det läkemedel som du tar är ju ett antimanligt hormon för att minska din hårväxt och har ingen ökad samband till hjärt-kärlsjukdom vad jag känner till. Din viktökning beror sannolikt både på Seroxat och Androcur då båda ger viktökning. Det finns mig veterligt ingen ökad risk för blodpropp, förutsatt att du inte kombinerar det med östrogenpreparat.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33421

Hej! Jag är en 37-årig kvinna som har lite frågor. ... / Helena

Hej! Jag är en 37-årig kvinna som har lite frågor. Periodvis de senaste åren kan jag vakna väldigt hastigt, och hjärtat slår så snabbt och hårt och jag har en uppjagad känsla, som om jag blivit skrämd, och jag har vaknat med ett "ryck". Tillsammans med detta känner jag mig otroligt matt och yr och det känns som hjärtat är i "otakt" och liksom fladdrar. Jag kan inte förklara det bättre än så. Jag har haft några panikångestattacker under livet, men jag tycker inte detta känns likadant. Själva härtklappningen brukar lugna sig på några minuter, men mattheten och att hjärtat känns fladdrigt kan sitta i lite längre. Vad kan detta bero på?

Helena

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det mest troliga är att du har en snabb hjärtrytm och om det kommer ofta så bör du gå till utredning i form av viloekg, 24 timmars bandspelarekg för att därigenom fastställa vad det är för typ av oregelbunden hjärtverksamhet som du har.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-19

Förmaksflimmer

ID: 33405

Hej igen! Ställde tidigare fråga 33263. Förlå ... / Tussen

Hej igen! Ställde tidigare fråga 33263. Förlåt att jag skriver igen, men har varit in på jouren som skickade mig till hjärtmottagning. Jag fick göra en 24-timmars ekg, som visade att jag hade 1200 extraslag under 23 timmar. Jag fick Seloken som jag kunde ta, men bara om jag ville. Jag har provat, men mådde inte bra, så det bara skapar ännu mer ångest om jag tar dom. Tycker du också att jag kan strunta i att ta dom om jag inte vill? UL var bra. Hur kan det vara möjligt att jag har så många, eftersom jag bara kände 4-5 st? Är det farligt att ha så många? Kan det utvecklas till ngn. annan åkomma eller skada på hjärtat om man går med så här många? Tusen, tusen tack än en gång och Gott Nytt År! Fantastiskt av dig att hjälpa människor på detta sätt. Vänligen

Tussen

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Om du inte har några större symtom av dina extraslag så behöver du inte ta Selokén. Extraslagen i sig ger ingen skada på hjärtat.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-19

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33404

Hej Anders! Jag har ingen fråga om mig själv, men ... / Yvonne Eriksson

Hej Anders! Jag har ingen fråga om mig själv, men jobbar bland annat i Satljöbaden med kvinnohjärtat. Detta är ju kusligare än någonsin när jag tänker efter, ja inget farlig, utan bara positivt! Det kvinnliga hjärtat torde vara av intresse lika mycket av intresse som det manliga. Det är fin sida som Du har med Dina övriga patienter. Det är ett kanonprojekt, The Womens Diastolic Heartfailure. Jag kom på i all hast att fixa med det, finns även mycket annat kring detta, som varför just kvinnor får ett stressat hjärta egentligen. Om man bortser från alla de mekanismer som finns, och tänker till ang. detta, tror jag det har att göra med ett påslag av adrenalin, som alla andra under påslag. Men varför får kvinnor detta så lätt? Det måste ha med en ytterligare mekanism att göra, förutom cigaretter, alkohol med mera, som sitter i hjärnan. Eller vad tor Du? Och är alltid medicinering bra, som elkonvertering med mera. Det blir ju aldirg bra och de får ju såväl flimmer som stroke ändå.

Yvonne Eriksson

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Givetvis påverkar stress, i synnerhet hos kvinnor, benägenheten att få hjärt-kärlsjukdom. Stressen är kanske mer mångfacetterad hos kvinnor, eftersom man både har en hög ambition i sitt yrkesarbete och tar stort ansvar i hemmet och dessutom har ett stort socialt kontaktnät att underhålla. Beträffande elkonvertering så är det en framgångsrik metod att reglera s.k. förmaksflimmer, men tyvärr så finns en stor benägenhet till återfall, som kräver både läkemedel och annan behandling.
 
Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-18

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33399

Hej! Jag är en 38-årig man och undrar om jag bör oroa m ... / Erik

Hej! Jag är en 38-årig man och undrar om jag bör oroa mig för följande: Mina halsvener syns väldigt tydligt, åtminstone om man jämför med andra i min omgivning. Dels längs med, ovanför nyckelbenen, dels på vänster sida upp på halsen där venen svänger av längs käken 2-3 cm. På höger sida ovanför nyckelbenet syns dessutom pulsslagen tydligt. Har kollat blodtrycket vid ett par tillfällen och det har legat lite högt, men inte jättehögt, 145/85 ungefär. Är det individuellt hur väl venerna framträder eller är det något som bör "kollas upp"? Jag la märke till det för första gången för något halvår sedan, men det är möjligt att det varit på samma sätt längre än så. Vänligen

Erik

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Troligtvis är det ett normalfenomen om du har oförändrat god kondition. Du kanske är ganska magerlagd, då brukar kärlen framträda tydligt. Om du har konditionsförsämring så tycker jag du bör gå till en läkarbedömning.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-18

Förmaksflimmer

ID: 33397

Hejsan! Jag undrar om det är farligt om man får extrasl ... / Jenka

Hejsan! Jag undrar om det är farligt om man får extraslag vid ansträngning? Jag får även extraslag under vila. När jag får det under ansträngning kan det komma vid nåt tillfälle. Känner mig normal annars, men känner hur det hoppar till lite i bröstet. Blir inte yr eller andfådd. Har ringt till läkare för att få mitt hjärta kollat, men nu undrar jag om jag vågar fortsätta träna? Är en orolig typ av mig i vanliga fall och lider av en del ångest. Känner att extrasalgen inte kommer för att jag har ångest, men däremot får jag lite ångest för att jag känner dem. Jag är kvinna och 27 år gammal. Är vältränad och har en vilopuls på 49-50. I bland när jag kollar pulsen på handleden kan jag känna hur det blir ett extraslag, men jag känner inget i brötstet. Hur kan det vara så och är det ett extraslag då?

Jenka

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Med största sannolikhet beror dina extraslag på din inre oro och sannolikt så känner du dina extraslag vid ansträngning i början av en ansträngning och då är de inte farliga, men det är bra att du går till en läkarbedömning. Fortsätt träna med promenader, undvik styrketräning innan du varit till läkarbedömning.
 
Med vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-15

Förmaksflimmer

ID: 33348

Hej Jag har skrivit till dig tidigare. Jag har nu ... / Klas

Hej Jag har skrivit till dig tidigare. Jag har nu läst igenom nästan alla svar om extra slag. För mig som har dessa, med en ganska hög frekvens till och från per minut, så har svaren gett mig ett oerhört lugn. Jag försöker leva ett bra liv utan att oroa mig - visst kan det komma stunder då det är jobbigt, men då får jag ta från kunskapen jag läst. Bland annat kommer jag nu våga åka utomland i ett par veckor. Jag lovar, du/ni på företaget har sparat många, många tusen kronor åt svensksjukvård. Jag tror att många bara behöver få ett råd, ett tips, för att förstå att man inte är ensam med sina problem. Jag känner också att du och ditt gäng tar frågorna på allvar, trots att det är många upprepningar Jag hoppas ni orkar jobba vidare med sidorna och ge oss oroliga själar den ro vi behöver. Gott nytt år på er alla!

Klas

Dr Anders Dahlqvist
Tack så mycket för dina kloka ord och vi önskar dig ett Gott Nytt År med få extraslag.
 
Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-15

Förmaksflimmer

ID: 33339

Hej! Först, tack för en bra sida. Kan extraslag sl ... / Eva

Hej! Först, tack för en bra sida. Kan extraslag slag bli flera, eller kännas så, om magen är i olag och knorrar, bullrar och känns spänd. När jag kollade i går, tog pulsen på halsen, så hade jag många extraslag, 3-4 i minuten. Jag har kolla ekg m.m. tidigare - så i grunden är jag inte rädd. Men undrar om magens betydelse för extraslagen.

Eva

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det är inte ovanligt att gaser i magen sätter igång extraslag och är inget att oroa sig över.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33334

Hej! 1994 låg jag inne för hjärtmuskelinflammation. Nu ... / Gösta

Hej! 1994 låg jag inne för hjärtmuskelinflammation. Nu har det visat sig att jag har förhöjda värden av CK och LD. Något muskelarbete har jag inte utfört, som skulle kunna påverka dessa prov. Jag har under flera år haft ont i vänster bröst med domningar i vänster arm. Gjort arbetsekg, det visade inget då. Jag har fått den uppfattningen att det kan vara en hjärtmuskelskada eller reumatiskt. Hur skall jag agera? Vad tror du att det troligaste felet kan vara? Jag har ingen ordinarie kontakt på vårdecentralen längre. Eftersom min doktor sedan ett och ett halvt år inte fick vara kvar. Tacksam för synpunkt.

Gösta

Dr Anders Dahlqvist
Hej! CK- och LD-stegring kan ju tala för påverkan på skelettmuskel och behöver inte nödvändigtvis komma från hjärtmuskeln. Använder du något läkemedel? Det är inte ovanligt att s.k. blodfettssänkande mediciner kan ge muskelpåverkan på skelettmuskler. I ovanliga fall så kan man även ha lätt förhöjda CK- och LD-värden utan bakomliggande sjukdom. Du bör skaffa en ordinarie läkare så att du får en rejäl bedömning om vad det kan finnas för orsak till dina laboratorieprover.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.