Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-11-17

Förmaksflimmer

ID: 32882

Hejsan! Jag äter sedan knappt ett år tillbaka Seloken z ... / norrländska

Hejsan! Jag äter sedan knappt ett år tillbaka Seloken zoc, 25 mg, dagligen mot extraslag. Jag upplever att extraslagen blivit betydligt färre. Jag blir lite orolig då jag läser att du säger att man inte bör anstränga sig med en puls över 140 då man äter Seloken. Jag motionerar ganska regelbundet, allt ifrån promenader till lätt löpning, inlines och spinning. Det händer ofta att min puls är över 140. Är det farligt? Bör jag sluta med medicinen? Jag är lite överviktig, 31 år och kvinna.

norrländska

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Mitt förslag att man inte ska anstränga sig när man står på betablockerare, exempelvis Selokén, är om man har bakomliggande hjärtsjukdom. I ditt fall så har du enbart extraslag och inte bakomliggande sjukdom och då kan du sannolikt acceptera att pulsen går upp kortvarigt till 150-160, men under begränsad tid. Om du har nytta av Selokén för dina extraslag så bör du inte sluta.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-17

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32880

Hej! Är en man på 41 år som tränar styrketräning s ... / RT

Hej! Är en man på 41 år som tränar styrketräning sedan fem år tillbaka. I somras föll jag av träningscykeln med kraftiga rubbningar i hjärtrytmen. Åkte ambulans till sjukhus och EKG visade inget. Har sedan dess haft problem med rytmrubbningar vilket i stort kan delas in i tre varianter: 1) extraslag. 2) Kraftiga pulsökningar, det är som att slå på och av en strömbrytare, d.v.s. pulsen dubblas eller mer under 4-6 sekunder, för att sedan återgå till normal puls. 3) Kraftiga hjärtslag med rejält ont i bröstet, tryck upp mot hals, och det pågår som värst 10-30 sekunder. Men jag har ont en stund efteråt. Jag kan trigga extraslag, ibland altternativen 2 och 3, genom att lägga tryck över mage till exempel, böja mig framåt, luta mig på vänster armbåge mot bord, äta mycket mat eller sitta med armarna i kors över mage/bröst. Detta har blivit värre de senare veckorna och jag vet inte riktigt vad jag skall göra. Äter inga tillskott, bara normal varierad kost, vare sig sprit eller kaffe. Rådvill.

RT

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Dina besvär måste utredas med ultraljud av hjärtat och med ett arbetsprov. Ansträngningsutlösta hjärtarytmier bör alltid utredas. Det kan vara bakomliggande hjärtsjukdom som ger dina arytmier och det kommer säkert fram om du gör ett arbetsprov, kanske bör du också göra ett bandspelarekg.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-16

Förmaksflimmer

ID: 32863

Hej! Tack för en lugnande sida! Jag har som så många an ... / lillan

Hej! Tack för en lugnande sida! Jag har som så många andra problem med extraslag. De kommer i perioder och det är alltid på morgonen. Det sitter i cirka en och en  halv timma, för att sedan avta till nästa dag. Hur kan det komma sig att de nästan bara dyker upp på morgonen? Har även problem med magen, bland annat med mycket gaser. Känner mig även väldigt stressad på morgonen, men det försvinner också efter ett tag. Är utredd men utan anmärkningar vad gäller hjärtat. Har gjort ultraljud, 24-timmars ekg och arbetsprov. Jag cyklade som killarna sa hon, och vad hon menade med det vet jag inte riktigt. Vet du?

lillan

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Kroppen är under hög stress särskilt på morgonen, eftersom kortisol och stresshormoner har sina högsta nivåer då, vilket förklarar dina besvär just på morgonen. Ditt arbetsprov visar att du har en bra arbetsförmåga, d.v.s. lika bra som för en man. Gratulerar!
 
Vänliga hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-15

Förmaksflimmer

ID: 32856

Hej! När jag känner på min puls i halsen uppstår det fö ... / Student

Hej! När jag känner på min puls i halsen uppstår det för varje hjärtslag två stycken pulsationer, ganska nära varandra, och sedan ett kort mellanrum till nästa hjärtslag. Jag är 22 år gammal och man undrar om detta är normalt. När jag känner på underarmen känner jag inte detta alls, utan då blir det en pulsation per hjärtslag. Vad beror detta på?

Student

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Extraslag leder precis till dina beskrivna iakttagelser och är helt ofarliga.
 
Hälsar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-14

Förmaksflimmer

ID: 32850

Hej Doktorn! Jag är 19 år och har under en längre perio ... / Lite orolig

Hej Doktorn! Jag är 19 år och har under en längre period varit väldigt förtegen om hur mitt hjärta slår. Reagerar starkt på minsta lilla kurr i magen och blir livrädd att det är hjärtat. Scannar ofta av hjärtats rytm och det antar jag i sig kan medföra att det slår lite ojämnt. Det kan hoppa till och göra extraslag ibland p.g.a. att jag ofta har ångest i dessa situationer. Har tränat mycket regelbundet och aldrig haft problem fram till att jag fick hypokondriska tankar kring hjärtat. Har tillsammans med min terapeut, som jag samtalar med kring oro, kommit fram till att jag ska äta Zoloft igen. Min egna erfarenhet av den här medicinen är att den lindrade min ångest och oro, men jag vill också minnas att extraslagen uppkom i och med att jag åt medicinen senast. Är dock inte säker och ska inte skylla något på denna, då jag efter medicinkuren haft återkommande extraslag då med. I övrigt inga sjukdomar i släkten. Så mitt problem ligger i väldigt stark oro och jag undrar därför om du tror att ssri-medicinen påverkar/påverkade mitt hjärta så den gjorde extraslag? Känner ibland starka pulsslag främst i magen mot madrassen när jag ska sova. Vad är det ett tecken på? Jag har tagit ekg och ultraljud. Kan extraslag försvinna? Sedan har jag oftast cirka 48 i puls när jag vaknar efter 8 timmars sömn och har inte tränat regelbundet på nästan två år. Är det normalpuls för mig, med tanke på att jag har tränat extremt mycket mellan 12 och 17 års ålder utan symtom på extraslag med mera?

Lite orolig

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Dina extraslag är bara ett symtom på din ångest. Det är viktigt att du får bra samtalsbehandling men också SSRI-preparat, då det sannolikt minskar dina extraslag. Ibland kan preparat av den här typen öka extraslagen, men det enda möjliga är att göra ett nytt behandlingsförsök och se hur du reagerar.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-14

Förmaksflimmer

ID: 32845

Hej! Jag är en trebarnsmamma som "alltid" haft extrasla ... / mororo

Hej! Jag är en trebarnsmamma som "alltid" haft extraslag. Under graviditeten blev det värre. Nu ammar jag och har mycket omkring mig. Vissa dagar känner jag så mycket extraslag att jag inte vill gå ut. Tidigare var jag mycket vältränad, men extraslagen gör att jag undviker träning. Tycker också att det blir mer när jag tränar med armarna. Ibland kommer det "attacker" med oregelbunden rytm, men inte längre än 10-15 sekunder. Som sagt var har jag det stressigt med mina tre barn, men detta är väldigt jobbigt, innan har jag ju motionerat mycket. Kan tillägga att jag även varit hindrad i mitt arbete p.g.a. av detta. Jag tror själv inte att det är något farligt, men vad kan jag göra? Blir extraslag värre av hormonell omställning?

mororo

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du sover säkert mindre och graviditeten belastar din kropp och även hjärtat och det leder till både högre puls och ökad tendens till extraslag.
Om det blir alltför besvärligt bör du diskutera med din kontakt med mödravårdscentralen.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-14

Förmaksflimmer

ID: 32838

Hej! Har sedan ett par veckor fått attacker av dubbelsl ... / Orolig motionär

Hej! Har sedan ett par veckor fått attacker av dubbelslag, cirka varannan dag. Åkte till akuten efter de första två attackarna, som kom på kväll och nästa morgon, då jag blev livrädd av att hjärtats skuttande i bröstet. Dom körde EKG och tog massa blodprover och sa att det var ofarligt. Fick Seloken att ta vid behov. Senaste attacken kom efter en kortare ansträngning och nu vet jag inte om jag vågar träna. Springer normalt ett par gånger i veckan. Ska man sluta om extraslagen kommer? Är det dumt att träna med Seloken i kroppen?

Orolig motionär

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du bör se till att värma upp ordentligt vid träning och i och med att du har fått Selokén så bör du inte pressa hjärtfrekvensen till mer än 140. Om dina besvär ökar vid ansträngning så rekommenderas arbetsekg för att se hur extraslagsfrekvensen ser ut.
 
Vänliga hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-13

Förmaksflimmer

ID: 32831

Hej! Jag har haft extraslag nu ett par år och har ... / lotta

Hej! Jag har haft extraslag nu ett par år och har gjort ekg. Det visade extraslagen och dom var ofarliga, men nu undrar jag varför jag får extraslag när jag bär något eller håller händerna ovanför huvudet. När jag går ute kan jag nog spänna mig lite när dom kommer, men när jag sätter mig ner så lungnar det liksom ner sig. Kan även få det när jag sitter och tittar på tv. Och så undrar jag vad det är för skillnad på hjärtflimmer och extraslag, det är ju nästan samma symptom. Tack på förhand

lotta

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Om dina extraslag ökar vid ansträngning rekommenderas läkarkontakt. Förmaksflimmer är oftast en mycket oregelbunden hjärtverksamhet, medan extraslag kommer i kortare eller längre serier. Förmaksflimmer kräver mera omsorgsfullt behandling.
 
Hälsar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-13

Förmaksflimmer

ID: 32829

Hej! Jag har sedan igår haft konstiga hjärtslag. Först ... / Byråkratblondie

Hej! Jag har sedan igår haft konstiga hjärtslag. Först är det som att hjärtat stannar upp, det knyter sig i bröstet och jag vill dra efter andan. Precis efter det slår hjärtat ett extra hårt slag. Detta återkommer var 5:e till var 15:e minut. Jag har tidigare haft samma känsla, men då bara en enstaka gång. Jag vet inte om det kan ha att göra med mina magproblem, jag är för tillfället väldigt svullen och det känns lite som att luft åker upp och ner.

Byråkratblondie

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Dina besvär kommer med största sannolikhet från magen. Se till att få regelbunden motion, äta rätt kost med mycket fibrer, äta långsamt och undvik förstoppning.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32825

Hej dokton! Jag undrar om jag kan smörja in min pappa m ... / marre

Hej dokton! Jag undrar om jag kan smörja in min pappa med Arnica gel mot hans reumatism, trots att han tar Varan och ofta har stora båmärken och även sår ibland.

marre

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Jag har ingen erfarenhet av detta, men rådgör med din fars reumatikerläkare. Troligtvis är arnicabehandling möjlig, men du bör i så fall pröva på ett mycket litet område och se hur han reagerar.
 
Hälsar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.