Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2016-10-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 71778

Jag har diagnosen utmattning och lider av bl a yrsel, k ... / LG

Jag har diagnosen utmattning och lider av bl a yrsel, kalla händer och fötter och ångest. Jag har nyligen gjort ett Arbets-EKG och samtliga blodprover visar mycket bra värden. Ändå oroar jag mig för mitt hjärta, eftersom det känns som om att det slår ojämnt. Jag har ganska låg vilopuls (50), men ofta är pulsen uppe i 70 fast jag ligger och vilar. Bör jag oroa mig och/eller göra nya provar hos en Hjärtspecialist?

LG

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "LG"! 

Av ditt brev framgår inte varför du utreddes med Arbets-EKG men om jag förstod dig rätt så var både arbetsprovet och de blodprover du tog bra. Om jag tolkar dig rätt så är du nu orolig eftersom hjärtat ibland slår ojämnt. Jag ska försöka ge lite information kring hjärtfrekvens i största allmänhet eftersom jag inte känner till några detaljer i ditt fall. En normal hjärtfrekvens ligger mellan 50-100 slag/minut. Det är alltså ett stort spann. Hos unga och hos vältränade personer så är det inte ovanligt att pulsen är <50 och detta kan vara helt normalt. Det finns alltså en stor normal variation. Att hjärtat slår ojämnt är också vanligt. Hjärtslagen varierar normal med andningen. Extraslag förekommer hos de allra flesta och man upptäcker dessa om man långtidsövervakar med EKG. Extraslag är oftast helt godartade. Utöver detta så finns det ett antal hjärtrytmrubbningar som avviker från det normala. En av de vanligaste är så kallat förmaksflimmer. Förmaksflimmer drabbar >3 procent av den vuxna befolkningen i Sverige och risken att få förmaksflimmer ökar med åldern. Vid 60 års åldern har ca 6 % förmaksflimmer och i 75-80 års åldern är siffran 10-15%. Förmaksflimmer kan finnas hela tiden (kroniskt) eller bara uppstå ibland (intermittent). För att kunna ställa diagnos på just dina besvär kräver det att man fångar din ojämna puls på EKG. Om besvären inte finns hela tiden kan lång-tids EKG göras för att öka chansen att man fångar rytmrubbningen. Beroende på vad det är för rytmrubbning kan man sedan sätta in lämplig behandling om detta behövs. Enklast är att du söker din vårdcentral och låter dem göra en första bedömning. Vid behov kan de sedan remittera dig vidare (om det behövs). Hoppas du blev något klokare. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-10-11

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 71759

Hej! Vår flicka (35 år) fick efter en vecka med ho ... / hery

Hej! 

Vår flicka (35 år) fick efter en vecka med hosta lite feber och förkylning en s.k. färsk hjärtinfarkt enligt obduktionsprotokollet + att hon hade ett förstorat hjärta med kraftigt förtjockad hjärtmuskel. Kan säga att hon föddes med lite förstorat hjärta enl EKG utvecklingsstörning och senare i livet också rullstolburen. Inga mediciner men längre förkylningar och hosta de sista åren, fick penicillin ett par gånger. Det vi undrar över är om du tror att vår flicka har levt med detta tillstånd en längre tid eller kan det uppstå bara på en vecka. Sov mycket den sista veckan men så var det förra året också.Detta hände tidigt på morgonen och gick väldigt fort Det sorgliga är att vi inte har märkt några tecken innan. 

Tack!

hery

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej Hery! 

Tråkigt det som hänt med er dotter! Jag ska försöka hjälpa er att reda ut obduktionsutlåtandet. Ett förtjockat hjärta är inget som kommer akut. Antingen finns förtjockningen redan vid födseln alternativt byggs upp långsamt under många år (till exempel av högt blodtryck). I er dotters fall fanns tecken på hjärtförstoring på EKG redan som spädbarn så det är sannolikt något som följt med henne genom livet. Ibland kan medfödda hjärtfel hänga ihop i ett syndrom tillsammans med en utvecklingsnedsättning (som ni beskriver att er dotter också hade). Åderförfettning (atheroskleros) är något som ibland startar redan i tonåren och som fortsätter att byggas på livet ut. Vid vissa tillstånd sker denna utvecklingen betydligt snabbare än annars. Åderförfettningen kan leda till förträngningar i hjärtats kranskärl och leda till kärlkramp. Åderförfettningen ansamlas i så kallade plack som kan brista och leda till proppbildning med akut hjärtinfarkt som följd. Själva hjärtinfarkten är något som kommer akut. Det framgår inte av er text om hon känt något obehag i bröstet. Däremot beskriver ni en trötthet som skulle kunna vara ett delsymtom i ett hjärtinfarkts-scenario. Samtidigt föreföll hon ha en förkylning med feber och hosta. En rejäl infektion kan ibland trigga en plackruptur med hjärtinfarkt som följd. Sammanfattningsvis så tror jag att er dotter har haft en underliggande hjärtsjukdom men att hon drabbades av en akut hjärtinfarkt som orsakade hennes död. Hoppas att ni blev något klokare.  

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Tack för ditt svar. Vi kunde inte märka någon smärta eller något annat konstigt, när man inte har något tal eller kan visa om man har ont är det ju svårt. Ambulanspersonalen gjorde så gott de kunde men fick ingen kontakt. Det fanns inga proppar i hjärtöron eller kroppspulsådern. Det finns ju något som heter tyst hjärtinfarkt eller kanske det var ett plötsligt hjärtstopp. Vi hoppas att hon inte hade ont. Det kom bara en sista suck. Tack igen!

hery

Dr Annica Ravn-Fischer

Till Hery! 

Tack för återkoppling! Hoppas att ni kan ta hand om varandra och kan ta er igenom detta svåra.  

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-10-06

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 71733

Jag får ganska ont ofta i bröstkorgen runt området för ... / Tacksam

Jag får ganska ont ofta i bröstkorgen runt området för hjärtat. Det är som att hjärtat "kniper" och det smärtar. Jag brukar inte oroa mig i onödan om saker och innan jag går och kollar så vill jag veta om det är vanligt att det känns så.

Tacksam

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Tacksam" 

Obehag i hjärttrakten kan bero på många olika saker alltifrån helt harmlösa besvär till besvär som definitivt ska utredas vidare. Av ditt mail framgår inte din ålder och riskprofil eller i vilka sammanhang (vila eller ansträngning) som besvären framkommer. Detta gör det svårt för mig att ge dig ett konkret råd hur du ska göra. I texten nedan uttrycker jag mig generellt kring bröstsmärta. Bröstsmärta kan bero på en rad faktorer tex: 1) Åderförfettning i hjärtats kranskärl (kärlkramp/hjärtinfarkt) 2) Rytmrubbningar 3) Hjärtsäcksinflammationer 4) Smärta från kroppspulsåder 5) Sjukdom i lungor eller lungsäck 6) Proppsjukdom i lungcirkulationen 7) Nervsmärta 8) Sjukdom i mag-tarmkanalen (magkatarr, magsår, sura uppstötningar, gallbesvär) 9) Smärta från bröstkorgsmuskulatur 10) Psykiska orsaker med flera... Med stigande ålder ökar risken för åderförfettning och kranskärlssjukdom. Utöver ålder finns ett flertal riskfaktorer tex genetisk belastning, rökning, diabetes, höga blodfetter, högt blodtryck, stress och inaktiv livsstil. Hur din riskprofil ser ut har jag svårt att veta men eftersom symtomen du har förefaller komma ofta och utgör ett besvär för dig rekommenderar jag att du söker din vårdcentral för vidare utredning. En allmänmedicinare kan ringa in ditt problem och vid behov remittera dig vidare till en hjärtspecialist (om detta behövs).  Om du skulle få ihållande bröstsmärtor som varar länge än 10-15 minuter blir mitt råd att uppsöka närmsta akutmottagning utan fördröjning. Hoppas att du blev något klokare. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-10-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 71718

Hej, Jag har 3 frågor om hjärtat 1. Vet man o ... / T,

Hej, 

Jag har 3 frågor om hjärtat 

1. Vet man om tex Red bull och liknade drycker är farliga? 

2. Stämmer det att varje individs hjärta är genetiskt programerat olika till att slå ett visst antal hjärtslag eller är det en skröna? 

3. Jag var väldigt vältränad tills för 5 år sedan då jag fick en feldiagnos på Ks som jag skrivit om i en tidigare fråga. Och jag simmade 3/ 4 ggr veckan-lyfte skrot varanandag,plus kampsport 2 dagar i v, Jag vill komma i form igen efter långvarig stress och reaktiv depretion,,Är 61 år..Törs jag återuppta den här träningen ? Eller börjar jag bli för gammal? Tacksam för råd--Känner mig inte sjuk men nedbruten och vill komma tbx,,

Tacksam för svar..Mvh T

T,

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "T"! 

Jag ska försöka svara så gott jag kan på dina 3 frågor: 

1. Redbull är en energidryck som innehåller kolhydrater, vitaminer, koffein och taurin. Innehållet i Redbull är till för att motverka trötthet i samband psykisk eller fysisk ansträngning. Koffeinet kan i större mängder ge hjärtklappning, illamående, oro och sömnproblem. En burk Redbull innehåller ca 80 mg koffein vilket motsvarar ungefär en kopp kaffe. Taurin, som är en aminosyra, har i vissa studier kunnat påverka hjärtat hos både djur och människa och då främst ge rytmrubbninngar. Taurin kan dessutom vara skadligt för människor med njursvikt. Utöver detta ger litteraturen inga övertygande bevis för att energidrycken är farligt men inte heller tillräckligt underlag för att kunna säga att intag av energidryck generellt är säkert. Mitt råd till dig blir att undvika energidrycker i större mängd och att aldrig inta energidrycker ihop med alkohol. 

2. Detta är med all sannolikhet en skröna. Inga handfasta bevis finns för detta. 

3. Klart att du kan fortsätta träna under förutsättning att du mår bra. Motion är något som är bra för kroppen! 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-09-27

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 71672

Hej doktorn! Har en fundering gällande pirrningar/ sock ... / Johanna 42 år

Hej doktorn! Har en fundering gällande pirrningar/ sockerdrickskänsla i fötterna. Har i ca en vecka besvärats av detta. Försvinner när jag sover, men kommer tillbaka på morgonen då jag börjar röra på mig. Tränar mycket löpning samt styrketräning. Upplever även att fötterns känns kallare än vanligt. Inga domningar, än iallafall. Kan detta bero på något fel med hjärtverksamheten? Eller vad skulle du kunna tänkas vara? Är frisk, har inga sjukdomar. 

Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Johanna

Johanna 42 år

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej Johanna! 

Symtomen du beskriver är med största sannolikhet inte relaterade till hjärtat. Du förefaller ung och frisk för övrigt. Vad dina besvär beror på är svårt att säga. Polyneuropati är en slags nervpåverkan som kan ge pirrningar, domningar och känselbortfall i benen och något man bör utesluta i ditt fall om besvären inte försvinner. I så fall skulle jag råda dig att kontakta din vårdcentral för en ordentlig klinisk undersökning och kontroll av blodprover. De prover man brukar ta är: blodstatus, blodsocker, sänka, snabbsänka, vitamin B12, folsyra, njurfunktionsprover, blodsalter, ämnesomsättningsprov, leverfunktionsprover, blodets proteiner. Beroende på om man hittar något på dessa prover kan man sedan utreda vidare (om det behövs) Hoppas att du blev något klokare. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-09-26

Förmaksflimmer

ID: 71668

Hej! Jag är en kvinna på 50 år som lider av extras ... / Gunilla

Hej! 

Jag är en kvinna på 50 år som lider av extraslag på hjärtat i perioder. Jag har gjort flera långtidsregistreringar med EKG vid flera tillfällen under åren. Jag har haft besvär i säkert 20 år. Jag har dessutom sökt med jämna mellanrum för detta hos läkare på min vårdcentral då man alltid tagit EKG. Det har inte visat några konstigheter utan bara ofarliga extraslag. Jag medicinerar med inderal 1/dag sedan 4 år och det fungerar bra. Nu har jag sedan 6 v tillbaka börjat träna styrketräning / cirkelgym 3ggr/ v och när jag kommit halvvägs och pulsen gått upp till ca 130/minut så börjar extraslagen, det känns som hjärtat slår kullerbyttor därinne..... Jag mår inte dåligt i övrigt men det känns obehagligt och jag får svårt att fortsätta köra på hårt utan tar det då lugnare och då lugnar hjärtat ner sig. Nu undrar jag om ni tycker jag ska söka för detta igen eller bara fortsätta träna på???

Gunilla

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej Gunilla! 

Extraslag är ett mycket vanligt fenomen som drabbar många människor. Extraslagen kan vara utlösta av förmaken (supraventrikulära extraslag, SVES) eller initieras av kamrarna (ventrikulära extraslag, VES). Extraslag    drabbar både män och kvinnor. Antalet extraslag kan variera över tid och är ibland relaterade till hormonella faktorer till exempel stress, menstruationscykel, klimakterie etc. Vi brukar säga att om extraslagen blir fler eller debuterar i samband med ansträngning så bör de utredas vidare med exv arbetsprov, hjärtultraljud och långtids-EKG. Man kan ibland också behöva ta lite blodprover. I ditt fall har du haft dessa extraslag länge men nu förefaller de ha ändrat mönster och kommer i samband med ansträngning. Tycker därför att du ska be om en remiss till en hjärtmottagning där en hjärtspecialist får göra en bedömning. Kanske är du i behov av annan medicinering? Det finns andra betablockerare än Inderal som är tänkbara för att minska antalet extraslag. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-09-25

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 71663

Hej! Jag behandlas idag för fönstertittarsjuka. Ta ... / Svevjo

Hej! 

Jag behandlas idag för fönstertittarsjuka. Tar medicin för blodtryck och blodförtunnande. Nu har jag äntligen slutat att röka. Jag har varit rökfri nu i 10 dagar och det går faktiskt jättebra. Nu undrar jag hur lång tid det tar innan jag får mindre smärta i benet? Är ute och går så gott som dagligen, har inte märkt mindre smärta i benet sen jag slutade röka.

Svevjo

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej Svevjo! 

Grattis till rökstoppet! Verkligen jättebra gjort! Att sluta röka är den enskilt viktigaste förändringen för människor som är hjärt-kärlsjuka! Fönstertittarsjuka, eller claudicatio intermittens, som det också kallas är åderförfettning i kärlen som försörjer benen. Det kallas fönstertittarsjuka eftersom en person som lider av detta ofta får stanna när han/hon är ute och promenerar. Man passar då på att titta i skyltfönster och därav namnet. De vanligaste riskfaktorerna för att få fönstertittarsjuka är: Rökning, höga blodfetter, högt blodtryck och diabetes Det är vanligast att man har symtom när man anstränger sig (går, springer) eftersom vävnader och muskler i benen då ställer större krav på blodflöde. Är det trångt i kärlen av åderförfettning så räcker inte blodflödet till utan det blir en tillfällig syrebrist som du känner som smärta. När du stannar så sjunker vävnadens krav på blod och smärtan försvinner. Om åderförfettningen fortsätter så kan man även få besvär i vila och sår kan utvecklas. Har sjukdomen gått så långt kan ibland kirurgisk intervention bli aktuell. Behandlingen är alltså att behandla underliggande orsaker samt att ta bort riskfaktorer (tex rökstopp), förändring av livsstilsfaktorer (tex ökad motion) samt medicinsk behandling (tex mediciner som förhindrar blodpropp samt sänker kolesterolet). Så du är på god väg med rökstoppet. Lägg till lite mer motion, tex promenader så kan din funktionsnivå förhoppningsvis förbättras! 

Lycka till! 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-09-22

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 71648

Hej, Min pappa har tidigare fått Waran men behandl ... / Dotter

Hej, 

Min pappa har tidigare fått Waran men behandlas nu med Pradaxa. Vad händer om han ramlar (vilket han gjort vid flera tillfällen tidigare) och får en blödning? Kan man stoppa effekten av läkemedlet då eller hur fungerar det?

Dotter

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Dotter"

Pradaxa (eller Dabigatran som den verksamma substansen heter) har nyligen fått en antidot (motmedel) som reverserar (tar bort) effekten av läkemedlet snabbt. Motmedlet heter "Praxbind"och tar bort Pradaxas blodförtunnande effekt. Praxbind kan ges vid behov av akut kirurgi eller vid livshotande eller okontrollerad blödning. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-09-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 71641

Hej Jag har gått under mycket påfrestande stress u ... / T

Hej 

Jag har gått under mycket påfrestande stress under ca 4 år med viktuppgång ca 40 kg med mera och krachat företag ..Pga att jag fick ett Cancerbesked på Karolinska sjukhuset..Som visade sig vara fel! ( Jag hade inte Cancer ) men tiden var och är fortfarande oerhört påfrestande,Min fråga är det någon risk att jag ådragit mig hjärtskador pga denna situation, Med dålig sömn ,Oro och allt vad det har inneburit? Med vänlig hälsning T

T

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "T"! 

Det låter som om du har haft det besvärligt. Skönt att du verkar må bättre! Långvarig stress är inte nyttigt för vare sig kropp eller själ. Olika stressrelaterade hormon (tex kortisol, adrenalin mm) driver upp blodtrycket, frigör socker och fetter som har en potentiell risk att lagras in i kärlen, försämrar blodsocker och kolesterolnivåer, medför bukfetma, försämrar sömnen mm. Om man ändrar sina levnadsvanor och motionerar, äter nyttigt, inte röker, håller nere alkoholkonsumtionen så förbättras riskprofilen snabbt. Om du inte har några besvär från hjärttrakten så finns det nu ingen anledning till att söka sjukvård. Om du däremot skulle få problem med tex bröstsmärta bör du uppsöka sjukvård för vidare utredning. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

2016-09-20

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 71640

Hej, Vad innebär egenteligen Vänster shenkelblock? ... / Mona

Hej, 

Vad innebär egenteligen Vänster shenkelblock? Och är det farligt? Och hur ger det symtom ( om något skulle hända)? Och bör jag tänka på något skärsillt? Jag har haft det troligen som medfött och upptäcktes vid undersökning av hjärtat, med EKG arbetsprov etc. 

Tack på förhand

Mona

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej Mona! 

Vänster skänkelblock kallas på engelska Left Bundle Branch Block (LBBB) och är ett fel på det elektriska sladdsystemet i hjärtat. Hjärtat har 3 st sladdar, 2 st till vänster hjärthalva och 1 st till höger hjärthalva. Vid ett vänstersidigt skänkelblock  är de två sladdarna till vänster hjärthalva påverkade. De elektriska impulserna letar sig fram via den fungerande högersladden. Sladdfelet diagnostiseras lätt med EKG. Det är vanligare att högersida sladdproblem är medfödda och vi brukar rekommendera att de vänstersidiga skänkelblocket ska utredas av hjärtspecialist med tex EKG, Arbetsprov, hjärtultraljud och provtagning av tex Borrelia mfl prover. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Hej,

Tack för ditt svar! Men jag fick inte svar på om det kan eller är farligt? 

Mvh

M

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "M" 

Ett totalt vänstersidigt skänkelblock ska utredas vidare av en kardiolog då det ibland kan dölja sig hjärtsjukdomar som ska behandlas. Vänstersidiga skänkelblock kan uppstå vid en rad olika tillstånd tex: - Hjärtats elektriska system åldras (man hittar ingen annan orsak) - Kranskärlssjukdom (kärlkramp, hjärtinfarkt) - Kardiomyopatier (hjärtmuskel är förtjockad, förstorad, stel, försvagad) - Myocarditer (virus/bakterie-infektioner) - Borreliainfektion - Klaffsjukdom (tex förträngd aortaklaff) - Högt blodtryck Vänstergrenblock är alltså inte en sjukdom i sig utan tecken på underliggande tillstånd som kan vara mer eller mindre farliga. Hoppas att du fick svar på din fråga. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.