Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-10-23

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32528

Hej! Jag är en kvinna som snart fyller 30 år. Har haft ... / finlandssvensk 2-barnsmor

Hej! Jag är en kvinna som snart fyller 30 år. Har haft en depression med ångest. Har behandlats med Cipralex och mår nu relativt bra. Antagligen reagerar min kropp på stress, men att ha fysiskt ont är ändå jobbigt. Har kraftig puls i magen, ont i både vänster och höger sida under bröstet. Stickningar i vänster kroppshalva. En läkare har undersökt min mage, med tryck utifrån, eftersom den krånglade under min svåraste tid med depressionen. Är orolig för pulsåderbråck, min farfar hade det. Röker tyvärr och har 10 kg övervikt. Vet att dessa symtom säkert kan vara en reaktion på för mycket stress. Med vänliga hälsningar

finlandssvensk 2-barnsmor

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Definitivt borde du sluta röka eftersom du har ärftlighet för pulsåderbråck. Det är viktigt att du har ett normalt blodtryck, helst 120/70 för att minska risken för pulsåderbråck. Det räcker ju inte med att känna på magen för att utesluta pulsåderbråck, men din låga ålder talar inte för att du ska ha detta.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-22

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32498

Hej! Kan jag ha haft blodtrycksfall? Jag hade en morgon ... / freber

Hej! Kan jag ha haft blodtrycksfall? Jag hade en morgon som började så bra men slutade sämre. Morgonen började med ett bad tillsammans med min fru. Efter badet så tog vi en dusch och det ena ledde till det andra. Vilket slutade med sexuellt umgänge. När det gick för mig så kände jag först yrsel som ekalerade till illamående och svimmningstendenser. Jag föll mer eller mindre ihop i duschen och minns därefter inget förrän jag låg ner på golvet utanför duschen. Min fru hade då hjälpt mig ut ur duschen och jag hade varit okontaktbar och bara yrat om att jag behövde vatten. Utanför duschen hade jag ånyo fallit ihop. Skall jag ta det hela allvarigt eller kan det vara fråga om ett blodtrycksfall. Jag är ganska lång och relativt smal. Jag drabbas från tid till annan av yrsel när jag reser mig snabbt från liggande stälning. Tacksam för kommentar.

freber

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det mest troliga är att det var ett blodtrycksfall eftersom du hade badat och duschat och därmed vidgat kärlen påtagligt och det i sin tur kan leda till blodtrycksfall. Du anger ingen ålder men det är inte fel att gå och kontrollera dina värden för att se hur blodtryck och blodprover ser ut.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-21

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32481

Hej! Jag vaknade en natt av att jag hade intensiva stic ... / una

Hej! Jag vaknade en natt av att jag hade intensiva stickningar på ovansidan av handen och ovansidan av armen nedan för armbågen. Jag kunde röra fingrarna och hade inga stickningar i lillfingret och på utsidan av handen. Det höll i sig i cirka 15 minuter och efter cirka fyra dagar fick jag som kramp i handen. Det kändes inte som när man har legat på armen så att den somnat, utan det här kom så plötsligt att jag vaknade av det. Jag undrar om jag kan ha haft en tia? Jag är lite seg i armen och handens rörelser efter detta. Är det en nerv i kläm? Jag känner dock att jag har full armstyrka och styrka i att krama med handen kvar. Jag är 34 år och är frisk för övrigt. Tacksam för svar!

una

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Troligtvis har du legat på armen eller så har du ett s.k. karpaltunnelsyndrom, d.v.s. ett tryck mot en nerv. Din låga ålder talar inte för TIA-attack om du inte har höggradig hjärt-kärlsjukdom i släkten. Rekommenderar att du går till en utredning.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-20

Förmaksflimmer

ID: 32462

Hej! Jag har problem med extraslag och jag snusar  ... / Putte

Hej! Jag har problem med extraslag och jag snusar ca 1 dosa portionssnus om dagen, ibland mindre och jag vet att det är för mycket. Mitt dilemma är att extraslagen minskar när jag drar ner på snuset till en viss gräns. Har försökt minska för att lägga av, men om jag plågar mig och klipper snuset helt så ökar extraslagen igen. Varför blir det så? Abstinensen? Jag är en kille på 28 år, har paniksyndrom och tränar styrketräning regelbundet.

Putte

Dr Anders Dahlqvist
Hej! I ditt fall är det säkert så att snusets nikotin lugnar dig. När du gör uppehåll så blir du orolig och då kommer dina extraslag. Försök komma tillrätta med din oro på annat sätt än att snusa.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-20

Högt blodtryck

ID: 32456

Hej Anders! Varför är blodtrycket som högst mellan kloc ... / ina

Hej Anders! Varför är blodtrycket som högst mellan klockan fyra på morgonen och tio på förmiddagen, som du skrev i ett svar. Jag önskar veta orsaken? Det framgick inte. Vad är det som händer i kroppen vid denna tiden? Dessutom undrar jag hur man mäter stresshormoner? Om man skulle ha högt blodtryck på grund av just stress är det inte stressnivån som man ska sänka? Min sambo har högt blodtryck trots ett mycket sunt leverne, men är stressad och sover väldigt dåligt. Han får öka sin medicinering hela tiden, vilket i sin tur ger än mer oro och givetvis ännu högre blodtryck. Jag tycker hans situation är en enda ond cirkel. Hans läkare skriver bara ut högre dos för var gång och detta tycker jag är ohållbart. Det måste väl finnas ett annat sätt att komma åt det höga blodtrycket som just beror på stress? Tacksam för Ditt svar!

ina

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Både kortisol och stresshormonerna adrenalin och nor-adrenalin stegras vid den här tidpunkten eftersom vi i urminnes tider skulle ut och jaga då. Detta förklarar blodtrycksmönstret. Blodtrycksbehandling ska naturligtvis förhindra att blodtrycket ligger högt vid den här tidpunkten på dygnet. Din makes dåliga sömn kan ju bero på att han snarkar med andningsuppehåll. Har detta utretts? Om inte, så bör det göras snarast.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-19

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32451

Hej Anders! Jag behöver lite hjälp med hur jag ska ... / Trött 36-åring med besvär

Hej Anders! Jag behöver lite hjälp med hur jag skall komma vidare. Jag har tidigare sökt sjukvård för hjärtklappning, bröstsmärtor och lite yrsel/trötthet i samband med detta. Gjort EKG, långtidsregistrerings-EKG, arbetsprov samt ultraljud. Allt detta i våras/försommar. Resultaten visade inga som helst problem utan allt såg bra ut. Har inte kunna träna sedan i våras p.g.a. dessa problem, dock har jag även problem med magen. Väntar på att få genomgå en gastroskopiundersökning för att se om det eventuellt är reflux (GERD) eller magkatarr som orsakar mina problem och obehag. Precis som en tidigare insändare så får jag dessa krampkänsloroch tryck i bröst- och mageregionen efter träning! Exempelvis efter promenader efter lunchen eller på morgonen. Jag har läst på en del och tycker symptomen stämmer överens med kärlkramp, men det borde ju ha visat sig på arbetsprovet tycker jag? Fick cykla tills benen gav vika efter 10 min och uppnådde en maxpuls på 202 slag per mlinut. Är 36 år och vid god form. Alltid motionerat i hela mitt liv tills nu.

 

Kan reflux eller magkatarr kännas som kärlkramp och i så fall visa sig vid en eventuell gastroskopi? Vid min problem känns det mer som just kramp i mellangärdet/bröstet samt smärta som avtar långsamt efter 20 - 30 min. Inga smärtor i armar eller upp mot haka/hals. Tror pulsstegringen mer beror på oro samt obehag vid just dessa krampkänslor. Har även bubblig mage samt vissa problem med svullen mage etc. Känner att jag hamnat i en "ond cirkel" och vet inte riktigt hur jag skall ta mig vidare då jag ju fortfarande har stora problem med detta. Tack för en otroligt bra sida med mkt. upplysningar att förkovra sig i!

Trött 36-åring med besvär

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Reflux och magkatarr kan ge precis liknande symtom som kärlkramp, så det är inte fel att antingen pröva Omeprazol och om detta inte hjälper göra en gastroskopi. Omeprazol kan du köpa receptfritt och pröva.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-19

Höga blodfetter

ID: 32438

Hej Anders! Jag har har diabetes sedan 30 år tillbaka. ... / jeppe

Hej Anders! Jag har har diabetes sedan 30 år tillbaka. Har högt blodtryck och äggvita i urin under kontroll. Har även fått medicin för kolestrol. Har du någon bra medicin att rekommendera utan en massa obehagliga biverkningar. Sitter nu på ett internetcafé och har glömt vad min medicin heter. Mvh

jeppe

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det finns en mängd olika mediciner för blodfetter. Den vanligaste är Simvastatin. Om du har bieffekter av den rekommenderar jag att du prövar Lipitor eller Crestor.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-18

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32431

Hej doktorn! Jag gjorde ultraljud, arbets-ekg och ... / Ängslig tjej

Hej doktorn! Jag gjorde ultraljud, arbets-ekg och holter-ekg 2005 p.g.a. hjärthopp och då såg de endast en tillstymmelse till sinusarytmi. Jag är 28 år nu men har sedan dess haft periodvis mycket extraslag och dylikt. Så jag kollade upp detta igen nyligen, men då bara med arbets-ekg och ultraljud. Allt såg bra ut, under arbets-ekg var jag 115% av min kapacitet. Betyder det att jag kan träna nu, fastän jag tycer att det blir värre ibland efteråt? Vill köra body pump och undrar om det är en bra träning ifall man har ett hoppigt hjärta! Allmänt lider jag av GAD och äter 100 mg Sertralin. Tack på förhand!

Ängslig tjej

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Lagom träning som känns skönt under ansträngning och efteråt är att eftersträva. Om dina besvär ökar av intensiv träning, så bör du dra ner på intensiteten. Då ska du se att besvären minskar.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-18

Förmaksflimmer

ID: 32426

Hejsan! Jag är en tjej på 31 år. Jag har sen ca 3-4 mån ... / Sarah

Hejsan! Jag är en tjej på 31 år. Jag har sen ca 3-4 månader tillbaka fått diagnos extraslag på hjärtat. Det känns som att det hugger till i bröstet i bland, bara jag vet att det sker utan att det gör ont, men för det mesta gör det riktigt ont. Ibland så att jag måste stanna upp med det jag håller på med. Vissa dagar så händer det hela tiden med nån eller några minuter emellan och vissa dagar kanske bara 10-20 ggr på en dag och vissa dagar inget alls. Jag har gjort ett ekg som var normalt och han sa att jag fick leva med detta ungefär, att man inget gör åt det och att det var ett positivt fynd! Det höll även upp ca en månad men kom tillbaka. Är det verkligen så att jag ska få ha detta resten av livet? Det gör ju riktigt ont i bland och man blir ju orolig, att nu måste det vara något annat fel. Men det känns löjligt att gå till läkaren när han har sakt att det är lugnt.

Sarah

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Försök börja motionera regelbundet och gärna gå på någon typ av avslappning, så ska du se att dina besvär minskar och kanske rentav försvinner. De flesta extraslag betingas av vår stressade livsstil.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-10-17

Förmaksflimmer

ID: 32419

Hej Doktor Anders! Jag har nu haft dubbelslag/extraslag ... / Skrållan

Hej Doktor Anders! Jag har nu haft dubbelslag/extraslag dagligen i en vecka. Är det normalt? Jag är inte stressad, röker inte, motionerar minst 3 dagar i veckan. Är 52 år. Går på Simvastin som håller nere mitt kolestrolvärde, totalt 3,1. Är det kanske medecinen som påverkar? Har också Seloken för högt blodtryck, fast det ligger väl idag på 140/90. Vad tror Doktorn? Har jag fått hjärtfel?

Skrållan

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Om dina extraslag fortsätter så tycker jag att du bör gå till din läkare och få ett arbetsprov och ett ultraljud av hjärtat utfört. Extraslag kan man ju ha tillfälligtvis i samband med en infektion eller om man sovit dåligt. Är detta inte fallet och dina besvär består, rekommenderas utredning.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.