Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-12-06

Förmaksflimmer

ID: 33220

Hej Anders! Har ett par frågor rörande träning och extr ... / Välutredd 35-åring.

Hej Anders! Har ett par frågor rörande träning och extraslag. Jag har tidigare sökt för hjärtproblem, såsom hjärtrusningar. Ha gjort EKG, långtids-EKG, ultjaljud samt arbetsprov. Alla undersökningar med gott resultat, alltså inget avikande. Tror själv att dessa problem uppstod p.g.a. stressiga förhållanden, vilket jag nu i efterhand förstått. För en tid sedan gjorde jag ett gastroskopi, där man konstaterade att jag hade en svag magmun som orsakar reflux, samt ett litet hiatusbråck. Således trodde man detta kunde vara en del av förklaringen till mina bekymmer. Nu efter snart 8 månader, har jag så smått börja komma tillbaka till ett mer normalt liv med stor hjälp av min medicinering med Nexium. Men när jag tränat -raska promenader eller styrketräning - har jag en benägenhet att få extraslag efter träningen. Kan det vara så att min dåliga kondition orsakar extraslag? Jag har inte haft besvär av extraslag någonsin tidigare, skall tilläggas, utan det har tillkommit nu i efterhand. Måste även medge att dom inte är jättemånga eller inträffat speciellt ofta, men har haft n.g.n. kväll med extraslag var 15:e minut hela tiden, för att vara borta nästa dag. Antar att det inte beror på medicinen? Skall jag köra på trots besvären och se om det går över med tiden eller förvärras de ännu mer? Antar att det även kan vara lite magbesvär som är orsaken också. Tacksam för svar! Mvh

Välutredd 35-åring.

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du är så välutredd så att det är utmärkt om du förbättrar din kondition. Du kan väl undvika långvarig statisk träning, tunga lyft eller bänkpress och liknande.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33194

Hej doktorn! Jag har diabetes sen 30 å tillbaka och&nbs ... / jeppe

Hej doktorn! Jag har diabetes sen 30 å tillbaka och problem med blodtryck. Jag bor halvårsvis i Thailand. När jag sist var hemma på unersökning höjde dom min Renitec från 5 till 20 mg. Gjorde ett antal prover efter detta och låg mycket bättre - 110-70 120-125 80. Sen när jag kom ner till Thailand igen så hade jag 110-70. Jag var dum nog och tog en halv tablett för att jag trodde att det var för lågt. Tog ett test och hade 150-70. Jag tänkte att nu är det problem igen. Man vill ju inte vara sjuk här nere. Dagen efter tog jag 20 mg igen. Åkte efter 4 timmar och testade igen. Väntade på min tur och blev riktigt nervös att det skulle vara högt igen. Jag hade 150-90 och jag kände att jag blev riktigt nervös igen medan jag väntade på min tur. När jag är hemma och inte tänker på detta mår jag bara bra. Känner inget. Har även struma. Tar 100-125 microgram Levaxin varje dag. Jag har lite psykiska problem med oro sedan tidigare. Om jag låg bra när jag var hemma, varför blir det värre nu. När man sitter ner och reser sej snabbt kan jag bli lite yr. Det går över fort. Ligger det högt eller lågt då?

jeppe

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Stress ökar förstås blodtrycket. 110/70 var ett bra blodtryck, man skulle önska att fler än du nådde detta målblodtryck, men givetvis ska man må bra och inte känna av yrsel när man reser sig upp. Ett eftersträvansvärt blodtryck är 130/80. Du gick från en väldigt låg dos på 5 mg upp till 20 mg. Det var lite för högt? Kanske 10-15 mg skulle vara rätt dos för dig. Har man ett mycket svängande blodtryck så rekommenderar jag att man gör en s.k. blodtrycksmätning, där man får betydligt flera mätningar under ett helt dygn, som då ger svar på hur ditt blodtryck svänger och värden under dag och natt.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-02

Höga blodfetter

ID: 33174

Hej doktor Anders! Tack för en bra frågespalt. Har ... / Dionysos.

Hej doktor Anders! Tack för en bra frågespalt. Har nyligen tagit mitt kolesterol vilket gav värderna: totalkolesterol 5,7, det onda kolesterolet 3,52, det goda 1,8 och triglycerider 1,0. Är till naturen orolig och detta har ökat då båda mina föräldrar nyligen avlidit i hjärtrelaterade problem. Har därför några frågor som jag funderar över och jag skulle vara tacksam att få svar på. Vad anser du om mina värden? Till saken hör att jag anser mig vältränad och normalviktig - 184 cm lång, 76 kg och midjemått cirka 87 centimeter. Med  med tanke på det borde ju värderna vara lägre tycker jag. Vidare undrar jag hur mycket stress påverkar blodfetterna, är stressad av naturen och extra nu på sista tiden. Sen undrar jag hur farligt det är att ha höga blodfetter i sig själv, alltså kortsiktigt, och hur långt tid tar det innan mer tydliga tecken på kroppen märks i skador. Har vid vissa mätningar även haft högt bodtryck vid stress, 156 genom 105 men senare dock 140/82. Vad anser du om det? Och hur mycket kan man själv påverka sina blodfetter? Och hur snabbt kan de ändra sig? Kan en stressad morgon höja dessa värden eller behövs stress under längre tid? Var väldigt stressad samma dag jag tog dessa värden. Hoppas på svar. Vänligen

Dionysos.

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du har ett mycket högt HDL-kolesterol, d.v.s. det goda, som är bra skydd för att inte utveckla hjärt-kärlsjukdom. Däremot har du förhöjt totalkolesterol och det onda kolesterolet har du lätt förhöjt. Triglyciderna är låga. Blodtrycket påverkas på kort och lång sikt av stress.
Blodfetterna kan påverkas av långvarig stress, inte av kortvarig.
I ditt fall är ärftligheten riskfaktorn och det är därför angeläget att äta lågkolhydrat- och lågfetthaltig kost. Dessutom motionera rätt. Nyligen har man i en studie, Jupiter, funnit att om man har lätt grad av inflammation i kroppen och samtidigt lätt förhöjda blodfetter, så lönar det sig att behandla med läkemedel. Jag skulle därför rekommendera att du ber att få kolla ett blodprov som kan ge svar på detta. Det kallas sensitive CRP. Det läkemedel som användes i Jupiter-studien heter Crestor och om man behandlade 25 personer så slapp en person insjukna i hjärt-kärlsjukdom.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-02

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33164

Hej doktorn! För inte så länge sedan hade vi fest ... / Hjärt racer

Hej doktorn! För inte så länge sedan hade vi fest och självklart drack jag. Efter en del drinkar gick jag ut för en cigarett och plötsligt hoppade hjärtat till och skenade iväg. Tror att pulsen låg på ca 180-200 per minut. Fick ej ont eller yrsel, men ambulans tillkallades. Sjukvårdaren bad mig att ta ett djupt andetag och försöka blåsa igenom en "golfboll". Vips åkte pulsen ner. Så hjärtat skenade i ca 10 min. På sjukhuset togs blodprover samt EKG, men allt såg bra ut. Jag är 31 år gammal. Behöver jag oroa mig? Jag har för ca. 1 år sedan gjort bandspelar-EKG på 24 timmar och inget upptäktes. Tackar för svar

Hjärt racer

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det sannolika är att ditt alkoholintag utlöste din snabba hjärtrytm och att du själv kan avstyra det. Om du inte har hjärtrusningar särskilt ofta så behövs ingen ytterligare utredning.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-12-01

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33160

Hej! Jag har precis kommit hem från sjukhuset och är le ... / hjärtrusning

Hej! Jag har precis kommit hem från sjukhuset och är ledsen och jätterädd. Jag hoppas att du kan hjälpa mig och förklara. Så här låter min historia. Jag har haft ett vecko-ekg på mig den senaste veckan. Där fångades upp en kort hjärtrusning, en repa på 21 slag med en hastighet som varierade. Ett slag på 192, två slag på 180, några slag på 174 , sedan tre på 180 igen o.s.v. Läkaren sa att jag förmodligen hade flera fokus i hjärtat, som "bråkade om" att bestämma takten. Vad menade han med detta? Är det farligt? Är jag allvarligt sjuk? Själv var jag så chockad av beskedet att jag inte fick ur mig en enda fråga. Sådana här rusningar brukar jag ungefär ha en 3-4 gånger i månaden. Jag behöver inte göra några mer undersökningar säger mín doktor, ska jag nöja mig med det? Eva-Marie, 39 år.

hjärtrusning

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du beskriver hjärtrusning som kommer flera gånger i månaden och då kan det finnas anledning att utröna extra retledningsbana i hjärtat. Det kan man göra ganska lätt genom att remitteras till en specialenhet där man kan undersöka om du har detta. Din beskrivning över höga hastigheter på vissa slag är lite svårvärderad. Menar du att det kommer två eller flera slag med denna höga hastighet? Eller var det extraslag? Om det var det senare är det betydligt ofarligare.
 
Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-30

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33138

Hej! Är en tjej på 31 år som skriver till dig p.g.a. or ... / Orolig själ

Hej! Är en tjej på 31 år som skriver till dig p.g.a. oro. Min Farfar dog 70 år gammal av ett pulsåderbråck som brast i magen. Har förstått i efterhand att detta kan vara ärftligt. Jag har bantat den sista tiden och efter något mindre ett år har jag gått ner 40 kg, tappat 30 cm runt magen och 25 cm runt höfterna. Detta gör att jag inte känner igen min kropp. Väger nu 74 kg och är 174 cm lång. När jag ligger på rygg har jag märkt att jag ser pulsen slå på ytan av magen, trycker jag ner fingrarna i magen känner jag även pulsen slå. Har nu börjat oroa mig för pulsåderbråck i magen som min farfar hade. Lider också av ångest vilket resulterar i hjärtklappning och hård puls. Om detta nu kan ha nåt samband! Behöver jag oroa mig för detta! Kan man se och känna den friska pulsådern på detta sätt jag beskriver? Förstår att du inte kan säga nåt säkert utan undersökning, men jag skulle vilja höra vad du tror.

Orolig själ

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Din relativt låga ålder talar för att du inte har något pulsåderbråck. När du nu gått ner så mycket i vikt så är det säkert det som gör att du känner puls i magen. Det viktiga är att du vid en hälsoundersökning kollar blodtryck, blodsocker och blodfetter. Detta bör behandlas om onormala värden, d.v.s. blodtryck över 130/80 och kolesterol över 4,5. Är du rökare eller snusar så bör du sluta med det.
 
Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33132

Hej! Jag är en kvinna på 28 år. Jag har senaste året be ... / lika

Hej! Jag är en kvinna på 28 år. Jag har senaste året besvärats av väldigt hög puls. En kort promenad på ca 300m kan ge mig en puls på 140. Senaste 2 veckorna har jag haft en konstig smärta i ryggen och fram i bröstkorgen. Det känns ungefär som magknip fast i det område jag beskrev. Två gånger den här veckan har jag fått jätteläskiga extraslag som om hjärtat får frispel. Det känns som om hjärtat bubblar, slår kullebyttor och håller upp. Det käns jätteobehagligt i bröstkorgen. Det håller på så där i ca. 20 sekunder, sen slår det normalt igen. Jag la märke till att detta skedde efter mindre ansträgning, då jag fick välldigt hög puls och sedan när pulsen är på väg ner sker detta. Jag är inte överviktig. Är 173 cm lång och väger 65 kg.

lika

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Jag tycker att du ska söka läkare. Det är viktigt att göra ett bandspelarekg för att se vilken typ av oregelbunden hjärtverksamhets du har. Det är också viktigt att ta lite blodprover och se att du inte har blodbrist eller för hög eller låg ämnesomsättning.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-28

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33125

Hej! Har under minst 10 års tid haft ett hjärta som enl ... / Hamid

Hej! Har under minst 10 års tid haft ett hjärta som enligt min uppfattning slagit lite som det själv har velat. Jag är 63 år gammal. I april kom jag in till sjukhus för flimmer. Jag blev ordinerad Metoprolol 50mg och Trombyl 75 mg. Har efter det gjort ett arbetsprov som visade en del extraslag, som i sin tur gjorde att jag blev remitterad till kärlröntgen. Nu har jag gjort en kranskärlsröntgen och det visade inget som behövde åtgärdas. Har även fått komplettera ovanstående medicin med Enalapril 20 mg mot blotrycket. Är det lämpligt med hänvisning till ovanstående att använda Viagra?

Hamid

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Viagra bör inte användas om man har kärlkramp och särskilt kan man inte ta Nitroglycerin i samband med Viagra-intag, då blodtrycket kan falla dramatiskt. Har dina läkare sagt att du har kärlkramp? Eller att du använder Nitroglycerin, så ska du inte använda Viagra. Jag tycker du ska rådgöra med din ordinarie läkare avseende ev Viagra-behandling.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-28

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33118

Hej doktorn! Jag är 31 år och har en fråga angående en ... / johanna77

Hej doktorn! Jag är 31 år och har en fråga angående en sak som hände mig nyligen. Jag skulle ut och ploga snö, hade just ätit lunch och var väldigt mätt. Jag brukar aldrig ploga snö annars, så det var tungt för armarna. Efter ett tag så kände jag mig svimfärdig. Det började svartna för ögonen och jag fick hjärtklappning. Det kände som att jag hade överansträngt mina armar. Gick då in och la benen högre är huvudet och efter ett tag kändes det bättre. Vad tror du de hela berodde på? Jag är inte otränad fysiskt, har bra kondiition, träna spinning och så. Tränar dock inte styrketräning så jag är inte "stark". Var det som hände mig en överansträngning vilket medförde syrebrist till hjärnan, eftersom jag ansträngde armarna mycket? Blodtrycksfall? Jag har alltid haft lågt blodtryck. Är rädd för att jag ska ha något fel i hjärtat.Tacksam för svar.

johanna77

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det mest troliga är att det var ett blodtrycksfall. Du har i vanliga fall ett lågt blodtryck. Just efter matintag så samlas blodet i magen för att tillgodogöra sig maten och det medverkade till att du sannolikt fick ett blodtrycksfall.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-26

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 33094

Hej! Idag var jag med om ett blodtrycksfall då jag stod ... / 22 år och student

Hej! Idag var jag med om ett blodtrycksfall då jag stod upp länge. Efter ett tag blev det jobbigt att stå och jag blev lätt illamående. Det brusade i huvudet och både syn och hörsel försvann långsamt. I flera minuter såg jag bara svart. Jag tänkte att det bara var lite yrsel, och fortsatte stå upp, fick stödja mig mot ett bord. Mådde bättre efter ett tag, men så kom ett anfall till, lite värre än det förra, och jag kunde inte se nåt alls på 5-10 minuter. Svettades väldigt mycket. Jag fick plötslig andnöd och väldigt ont i magen, och fick sitta och vila i en stol tills det hela gick över. Fick även lätt ont i huvudet, men inte farligt. Var detta bara ett vanligt blodtrycksfall eller kan det ha berott på något annat? Jag har normalt mot det högre blodtryck i normala fall, och äter och dricker som jag ska.

22 år och student

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Din beskrivning låter som en klar svimning. Du kanske hade ätit och druckit lite sämre än vanligt.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.