Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2008-11-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32748

Hej doktorn! Jag är en vätränad kvinna i 40-årsåldern, ... / Löptränare

Hej doktorn! Jag är en vätränad kvinna i 40-årsåldern, som gillar att löpträna. Jag har hållit på med detta i ca 20 år. Ibland kör jag intervallträning, då springer jag fort i 10 min, vilar 3 min. Detta gör jag fem gånger ungefär. Pulsen brukar ligga som mest på 168 och efter tre minuters vila på cirka 96. I slutet på träningspasset, efter sista vilan, när jag ska springa de tio sista minuterna blir jag ibland yr. Detta håller i sig cirka 15-20 sekunder, sedan kan jag springa på som vanligt. Tror du att dessa besvär kommer från hjärtat? Jag kan inte själv känna något konstigt på pulsen när detta händer.

Löptränare

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Om du har lågt blodtryck i vanliga fall så kan man tänka sig att när du har riktigt hög ansträngningspuls, att blodtrycket faller. Alternativt att du andas så häftigt att du får yrsel av detta. Andas man mycket så minskar koldioxidhalten och då kan man känna yrsel.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-06

Höga blodfetter

ID: 32730

Hej! Min sambo, 45 år, medicinerar mot för höga blodfet ... / Höga blodfetter

Hej! Min sambo, 45 år, medicinerar mot för höga blodfetter. Hans far är opererad med ny klaff och stora kroppspulsådern är förstärkt. Är orsaken till hans höga blodfetter ärftlig eller är det felaktig kost? Han har fått kalla händer av medicinen Simvastatin, kan man göra något åt det? Mvh Maria

Höga blodfetter

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Ofta är det en kombination av felaktig kost och ärftlighet som är orsak till blodfettsrubbning.  Troligtvis är det betablockerare, Selokén eller Bisoprolol som ger kalla händer och inte alls blodfettssänkande medicinen Simvastatin.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32716

Hej! Min mor har drabbats av hjärtflimmer efter att hon ... / MSE

Hej! Min mor har drabbats av hjärtflimmer efter att hon gjort en bypass operation för ca 10 år sedan. Minst en gång i månaden, ibland var 14:e dag drabbas hon av flimret. Tillståndet bidrar till att hon efter varje flimmerperiod om ca 24 timmar känner sig orkeslös och svag. På sjukhuset har hon fått svaret att det är ofarligt, det här får hon leva med Kan det verkligen vara rimligt? Har hört att en pacemaker skulle kunna hjälpa, eller ser Du/Ni andra möjligheter? Min mor är i övrigt mycket vital, har ett rikt socialt liv, en hjärna lika klar som en tonåring, trots sina 80 år. Vill naturligtvis att min mor skall få de bästa förutsättningarna för att bli hjälpt med detta problem. Intressant att få svar på mina funderingar. Orolig dotter

MSE

Dr Anders Dahlqvist
Hej! I första hand bör man utföra ett bandspelarekg för att se om din mor har långsam hjärtrytm. Då kan det vara aktuellt att överväga pacemaker. Dessutom kan bandspelarekg ge vägledning till vilken medicinering som är lämplig. I den här åldern är det inte aktuellt att göra en annan typ av behandling än läkemedel och eventuellt pacemaker.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-05

Högt blodtryck

ID: 32711

Hej! Jag har sedan ett år behandling för högt blodtryck ... / fia

Hej! Jag har sedan ett år behandling för högt blodtryck. Var hos en kardiolog hade då blodtryck 180/110. Han gjorde ett ultraljud av hjärtat och tog ekg, allt utan anmärkning. Fick Norvasc och fick komma tillbaka efter 3 mån för ett 24-timmars blodtryck. FIck veta att jag skulle fortsätta med läkemede, som byttes till Ramipril 5mg p.g.a. biverkningar. Har mått som en prinsessa sedan jag började med behandlingen, ända till för ett par veckor sedan. Börjar känna av symtom som jag hade tidigare, tryck över bröstet och lätt krampsmärta i vänster axel/arm när jag blir mycket stressad. Min husläkare tycker att jag inte ska ha behandling av blodtryck och verkar tycka att jag inte ska oroa mig. Är kvinna 45 år. Normalviktig på den övre halvan, äter inga andra mediciner, har ett tufft och stressigt arbete samt tar hand om sjuk förälder. Vad göra? Det känns som att jag överreagerar, men har under sista året mått bättre än under de senaste 2-3 åren.

fia

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Dina symtom i form av bröstsmärta och kramp i armen kan tala för kärlkramp och därför bör ett arbetsekg utföras. Jag delar inte din husläkares uppfattning att ditt blodtryck inte bör behandlas utan det är bra att du har medicinering för detta. Har du höga blodfetter så bör du detta behandlas, men i första hand ett arbetsprov för att se om du har kärlkramp eller ej.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32709

Hejsan Anders! I början av året genomgick jag en operat ... / Oxen 58

Hejsan Anders! I början av året genomgick jag en operation. De märkte då att mina blodkärl började "krampa" och brista när de försökte sätta nålen. Har inte tänkt så mycket på det men hamnade på sjukhuset nu igen. Trodde jag hade en propp i benet, skulle göra en röntgen, men det gick inte för kärlen brast hela tiden. Får lätt små oförklarliga blåmärken. Har smärta i tinningen och ögat. Känner mig vissa dager febrig och trött, har ont i armar och axlar. Har reumatism i släkten. Kan jag ha drabbats av vaskulit? Jag är nyss fyllda 50 och kvinna.

Oxen 58

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Vaskulit sitter på artärsidan. Dina kärl som brast sitter på vensidan. Därför har det inget att göra med vaskulit. Kvinnor i din ålder får lätt blåmärken och har många gånger väldigt smala sköra kärl.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-04

Förmaksflimmer

ID: 32704

Hej doktor Anders! Som så många andra som skriver till ... / Ulla-B

Hej doktor Anders! Som så många andra som skriver till dig, så lider jag av mina dubbelslag. Det började i samband med en influensa 1978, då jag tog stora doser av hostmedicin som innehöll efedrin. Jag har gjort många ekg-undersökningar och blodtester av alla slag. Det har konstaterats att det rör sig om extraslag. Jag fick för några år sedan Sotacor 0,80, som jag skulle ta vid behov. Jag blev hjälpt av en fjärdedel del av tabletten. Fick för 2 år sedan det riktigt besvärligt med hjärtrytmen, Sotacor hjälpte inte, jag fick ångest och det blev värre. Åkte då in akut till sjukhus, undersökningen visade inte på något annat än extraslag. Fick då Emconcor 1,25. Ska ta dessa vid behov. Ok, de hjälper när det blir extra jobbigt.

 

Min fråga är om jag ska fortsätta att själv avgöra min medicinering utan läkares inrådan och koll? Jag är väldigt nervöst lagd, ältar och oroar mig för minsta sak. Har ätit medicin mot depression, Anafranil, sedan 8 år tillbaka. Jag pendlar mellan 10 och 20 ml per dygn. Just nu tar jag 20 ml. Mitt liv är upphängt till stor del just på mitt hjärta. Det har påverkat min livssituation på ett mycket negativt sätt. Jag är fixerad vid att hela tiden hålla koll på hjärtslagen. Jag var skräckslagen för att min mamma skulle dö när jag växte upp, hon hade kärlkramp. Hon blev 93 och dog inte av hjärtsjukdom. Min pappa fick besvär med kärlkramp i 60-årsåldern.

 

Hjärtat har alltid satt skräck i mig. Jag har alltså haft dessa besvär mer eller mindre sedan 1978. Fått så många bevis för att det inte är något farligt utan normalt, men, ändå ka jag inte sluta stressa upp mig och bli orolig. Jag har alltid haft en besvärlig mage. Magkatarrer i ungdomen, och colon irritable sedan 15 år tillbaka. Opererad för gallsten 1966. Jag är 65 år, inte överviktig, bra fysik. Fött 3 barn. Jag skulle bli väldigt glad om du, doktor Anders, kunde ge mig ett råd för hur jag ska gå vidare i mitt liv efter att ha läst detta brev.

 

Tilläggas bör att jag alltid har haft sömnproblem, svårt att somna in. T.ex. somnade jag inte förrän kl. 07.00 i morse, gick och lade mig kl. 00.30. Klockan fyra fick jag ta en Emcncor, då var jag superstressad. Skulle jobbat i dag, vilket inte gick. Ja, det var en parentes. Tacksam för svar. Vänligen

Ulla-B

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du är ju i gott sällskap av många personer som har liknande besvär som dig, speciellt med den läggning som du har. Givetvis kan du avgöra själv när du behöver ta Emconcor. Den dos du har är mycket liten.
Det är mycket viktigt att lära sig leva med sina besvär och din långa period av besvär i form av extraslag utan andra hjärt-kärlsymtom är ju goda tecken. Hoppas detta lugnar dig.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-04

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 32699

Hej! I våras drabbades jag efter en period av stress av ... / anneli

Hej! I våras drabbades jag efter en period av stress av hjärtklappning nattetid, vilket sedan utvecklades till panikångest. Den diagnosen har jag ställt själv efter att ha läst om tillståndet. Jag har skaffat en bok om självhjälp, och har genom andningsövningar nästan helt kunnat bota mig själv. Går regelbundet på yoga, vilket jag verkligen uppskattar. Men idag, när vi gjorde den statiska övningen ligga på mage och lyfta huvud och bröstkorg upp från golvet tog jag i rejält och upplevde snabb puls. Denna höll i sig ett tag, även när vi låg och vilade, och jag fick svettiga händer, som vid en panikångestattack. Jag vet ju att en panikattack kan utlösas av att man får samma symptom som hjärtklappning i en helt annan situation. Jag tror min höga puls var normal, i förhållande till ansträngningsgraden i denna statiska övning. Håller du med? I våras gjorde jag ett vanligt EKG på vårdcentralen, det visade inget fel. Men jag blev så besviken idag av att uppleva dessa symptom under yoga, som jag oftast mår så bra av.

anneli

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du har säkert alldeles rätt i att statisk ansträngning ledde till hjärtklappning. Inget att oroa sig över.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-03

Hjärtinfarkt

ID: 32697

Hej! Jag miste min sambo på 44 år i september, obd ... / Malin

Hej! Jag miste min sambo på 44 år i september, obduktionen säger omfattande hjärtinfarkt. Han fick ont i bröstet som kom och gick under en halvtimma, sen fick han ett hjärtstopp. Detta skedde efter 10 minuter på akutmottagningen. Ekg:t som togs visar på väldigt små förändringar och blodproverna ingenting. Läkaren som var där har sagt att denna infarkt satt "centralt" i hjärtat och hade tagit både fram- och bakvägg, de försökte i en halvtimme med allt innan de fick ge upp. Det jag undrar är hur vanligt det är att en helt frisk människa råkar ut för detta? Ickerökare och vältränad. Bör jag kolla upp våra barn när de blir äldre, om det är ärftligt? Kan du förklara detta med hur det kan ta både fram- och bakvägg? Har försökt leta själv, men hittar inget. Förlåt om frågan blev lång.

Malin

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Eftersom jag inte tagit del av obduktionsresultatet i sin helhet så kan man anta att din make hade förträngningar i flera kärl, kanske rent av i ett av hjärtats huvudkärl, s k huvudstammen. Om detta kärl blir förträngt av en propp, så uppkommer omfattande hjärtmuskelskada, d.v.s. hjärtinfarkt både i hjärtats bak- och framvägg. Du bör definitivt följa upp dina barn när de når 25-års ålder för att se om det finns riskfaktorer som blodfetter eller högt blodtryck.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-02

Förmaksflimmer

ID: 32679

Hejsan! Är en tjej på 21 år som den sista tiden bö ... / ttalum

Hejsan! Är en tjej på 21 år som den sista tiden börjat få problem med att hjärtat slår extraslag. Det är inte bara ibland utan har blivit väldigt ofta. Många gånger så kan det även göra lite mindre ont och det känns vid ögonblicket svårare att andas. Är det något som jag bör oroa mig för? Är det farligt? Vad kan det bero på? Är verkligen tacksam för alla svar.

ttalum

Dr Anders Dahlqvist
Hej! När det uppkommer ett extraslag i hjärtat så blir det gärna en paus och det upplever man som att det känns tungt att andas eller ger en hostretning.
 
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2008-11-02

Förmaksflimmer

ID: 32674

Hej Doktorn! Jag har tidigare gjort ett bandspelar ... / Lilla jag

Hej Doktorn! Jag har tidigare gjort ett bandspelar-ekg som visade extraslag, men doktorn skickade bara ett brev till mig där det står att det är jättevanligt och ingen behandling behövs. Det jag undrar är om man verkligen kan lita på att det inte är någon fara. Processen med mina extraslag har tagit hårt på mig, jag känner mig orolig över mitt hjärta, vilket säkert bidrar till många fler extraslag. Jag är även snusare och antar att det ger fler extraslag? Ägnar mig mycket åt ridning och brukar kunna få extraslag även då. Det liksom hoppar till i mage och hals. När är extraslag farliga och bör man utreda mer? Jag vågar knappt rida längre för hela mitt liv kretsar kring hur min puls är och jag är jätterädd att det ska leda till något allvarligt. Extraslagen uppkommer oftast i vila, men som sagt även något eller ett par extraslag vid träning. För övrigt är puslen jämn och fin vid träning. Kan stress eller rädslan för att få extralsag ge mer extraslag? Är 24-årig småbarnsmamma dessutom. Dottern är fyra år. Inte överviktig. Mvh

Lilla jag

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det är mycket troligt att din livssituation ligger bakom dina extraslag. Försök att hitta moment av avslappning. Fortsätt gärna att rida och träna dig så ska du se att besvären minskar. Snusningen borde du också sluta med.
 
Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.