Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2005-04-06

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 16044

Hej är 23 år och tjej. I går så kände jag en plötsl ... / Mona

Hej är 23 år och tjej. I går så kände jag en plötslig smärta i bröstetsmitt som gick över på några minuter. Gjorde ont när jag rapade. Har haft lite känningar även idag men inga så onda. Sitter mitt på bröstet. Är det farligt ?

Mona

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Troligtvis inte. Dina besvär kommer sannolikt från matstrupens nedre del
alternativt magsäcken. Jag rekommenderar att du går till apoteket och köper ut något receptfritt läkemedel som lindrar dina magsmärtor. Du kan få vägledning av apotekspersonalen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-04-06

Förmaksflimmer

ID: 16043

När bör man söka läkare för extraslag ? / Tobias

När bör man söka läkare för extraslag ?

Tobias

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Som du ser på denna hemsidas olika svar så är extraslag mycket vanligt. Om du känner samtidig yrsel eller andnöd tycker jag att du bör gå på ett läkarbesök.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-04-06

Förmaksflimmer

ID: 16031

Hej! Ja är kvinna,50,har sista ca två månad haft me ... / finski

Hej! Ja är kvinna,50,har sista ca två månad haft mer besvär med extra slag.Har Verapamil 40mg,som jag tar vid behov.Men nu har jag kännt lätt tryck i bröstet,sticningar.Kan inte sova på vänster sida,det trycker och känns obehagligt,mem gör inte ont.Jag är vissa dagar jätte trött,orkelös.Känner mig inte alls frisk.Jag  är lite andfådd,vill gå ut för att andas frisk luft.Jag  har gått upp i vikt ca.8 kg på 4 mån.Jag vaknar två ggr på natten och kissar mycket.Vänster vrist är lite svullen.Jag har magproblem med lätt diarre,reflux-besvär(kronisk)Jag känner mig mätt hela tiden. Jag har ätit D iklofenak  (3 mån)för mina ryggsmärtor,men slutade me dom i december,fick ont i magen.Har haft tidigare magsår.

finski

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du rekommenderas söka läkare så snart som möjligt då din viktuppgång på så kort tid är onormal. I första hand kan misstänkas att din ämnesomsättning ärför låg alternativt att du utvecklat hjärtsvikt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-04-06

Högt blodtryck

ID: 16028

Jag känner viss oro för att jag lider av högt blodt ... / 1973:a

Jag känner viss oro för att jag lider av högt blodtryck. I perioder har jag känt mig trött, blir lätt lite yr när jag vrider huvudet snabbt eller står länge. Jag har motionerat från och till men har nu kommit ifrån det av olika anledningar. Jag har ca 5kg övervikt och inga andra hälsoproblem. Förutom lite allmän sjukdomskänsla, lätt yrsel och trötthet från och till så har jag inga symtom men det har inte upphört trots att det gått 2-3 månader. Kan jag fått ett förhöjt blodtryck trots att allt såg bra ut för ett halvår sedan, eller kan det vara något annat? Tacksam för råd! Bör jag kolla blodtrycket igen? Jag är 31 år och man.

1973:a

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Trötthet kan ha många orsaker och du upplever uppenbarligen din trötthet som påtaglig. Du bör därför gå för en allmän läkarundersökning som inkluderar blodtrycksmätning. Dina symtom förefaller i första hand orsakade av hög anspänning, vilket i dessa tider är mycket vanligt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 16009

Hur känns ett extra slag ? Får man ont ? Slutar man ... / Åsa

Hur känns ett extra slag ? Får man ont ? Slutar man andas? Blir man
andfådd? Är det farligt ? Skadar det hjärtat ? När bör man söka läkare ? Är det farligt att ha flera efter varandra ?

Åsa

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Jag tycker du kan läsa de tidigare svaren kring extraslag. Det kan volta
till i bröstet och det kan upplevas som obehagligt och att man sätter något halsen. Man kan också känna en viss övergående andnöd. Oftast är detta ofarligt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 16008

Jag har vid ett flertal tillfällen fått en brännand ... / Är det ytlig propp

Jag har vid ett flertal tillfällen fått en brännande smärta på ovansidan av min högerhand. De synliga blodkärlen sväller och efter en stund försvinner smärten, men då kommer i stället ett stort blåmärke. Vad kan det bero på? Jag är kvinna, 56 år. Har haft typ1-diabetes i 37 år. Jag har också Addisons sjukdom, opererat bort tjocktarmen p g a ulcerös colit, opererats mot struma. Min mediciner förutom insulin är: Levaxin, Cortison, Florinef, Lasix Retard, Simvastesin. Aprovel och Fosamax

Är det ytlig propp

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Cortisonbehandling leder ju ofta till tunn hud och att det lätt uppkommer
blåmärken om man stöter till. Jag tycker att du ska diskutera med dina
läkare och visa upp din hand.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15989

Hallå hallå... Vart har du tagit vägen var ett tag ... / Sanna Karlsson

Hallå hallå... Vart har du tagit vägen var ett tag sedan ni svarade på frågor. Jag har en fråga.  Tjej 26 år. Har extra slag till och från. Känns som ett bubbel i bröstet. Kan komma och gå. Ibland har jag det i en vecka i sträck sedan kan det vara lungt i flera veckor. Ja under den tiden jag har det så kan det komma 15 ggr per dag.  Jag känner i bröstet innan att det är på g. Gör ej ont mer obehagligt. FInns det något man kan göra hemma för att förhindra detta? Eller några receptfria tabletter som man kan ta ? Dricker ej kaffe. När bör man söka läkare för extra slag? Tacksam för svar

Sanna Karlsson

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Ibland kan låg dos av s k betablockadmedicin minska extraslagen, ex vis
Propranolol 10-20 mg. Dessa är dock receptbelagda.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15982

För 9 månader sen så har jag vart inlagd på hjärta- ... / Orolig kille 24 år?

För 9 månader sen så har jag vart inlagd på hjärta-kärl
i sunderbyn, anledningen till det var att jag för ett år sedan sökte läkare för att "hjärtat rusade" vid träning. Gjorde då ekg, arbets-ekg(dessa var felfria) och 24h-ekg, men på detta ekg hittade man dock nån form av AV-block(tror det var när jag sov) och jag remmiterades till sunderbyn. Var där i fyra dagar och fick göra ultraljud(bra), arbets-ekg(bra) och var uppkopplad på telemetri under dessa dagar. Nån enstaka gång(2-3ggr) hoppade hjärtat över nåt slag, plus att min puls 1-2 ggr dök ner mot 35 slag/min. De bad att få se på mitt tidigare 24-ekg och sa sen åt mig att de inte var helt säkra på att det var av-block utan att det var nån "störning" på bandspelarn. Så jag fick åka hem, friskförklarad.

Till min fråga, ibland när pulsen ökar vid ansträngning och sen när jag
stanar upp så känns det som att hjärtat slår sakta(frivolter) en 3-4 slag för att sen återgå till den pulsen jag hade innan, jag blir då alldeles skakis å matt i kroppen. Är väldigt ängslig sedan alla dessa dödsfall inträffat den senaste tiden. Kan dom ha missat något vid undersökningarna jag har gjort? el. sitter det psykiskt? Jag är 24 år och har alltid tränat mellan 3-6 ggr iveckan beroende på säsong, förutom senaste tiden då jag har besvärats yrsel, orkesöshet lös-mage, var in på akuten när jag fick yrsel och fick ligga över ett dygn för övervakning för att jag har varit hjärtutredd tidigare, men inget hittades på ekg. Tacksam för svar//

Orolig kille 24 år?

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du är välutredd med största sannolikhet så har du inte någon bakomliggande sjukdom till dina besvär. Givetvis ska du låta bli att träna om du mår dåligt eller har feber.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15980

Jag har under 4 veckor varit sjuk i olika infektion ... / Väduren

Jag har under 4 veckor varit sjuk i olika infektioner. Jag har astma och tar Seretide morgon och kväll. Allt startade med influensa, sedan lunginflammation, vatten i höger lunga, virus på stämbanden, öroninflammation. Jag har ätit 2 olika sorters penicillin, dem sista som jag nu äter heter Ery- Max. För 2 dgr sedan fick kom en enorm trötthet över mig, samtidigt som jag fick tryck över bröstet och en känsla av att få svårt med luft. Inne på akuten kopplades jag upp till all möjlig utrusting med sladdar över bröstkorgen hela natten, och röntgen där jag åkte genom en smal tunnel. Alla värden var bra och röntgen visade inget. Min puls  ligger på 100-130 slag/minut. Nu är jag hemma och vilar, men har fortfarande hög puls. Har endast haft detta en gång tidigare för 1 ½ år sedan. Gjorde då arbetsEKG+ ultraljud. Allt var okej. Varför får jag detta?

Väduren

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Din influensa och efterföljande infektioner har nedsatt ditt immunförsvar
och kondition som lett till hög puls. Har man kontrollerat
ämnesomsättningen? Det räcker med enkla blodprover. Det är inte så sällan att infektioner utlöser s k inflammationer i sköldkörteln som först kan leda till att man har hög ämnesomsättning och därefter låg ämnesomsättning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15951

Jag är en kvinna på 38 år. Efter en nära anhörigs b ... / Orolig

Jag är en kvinna på 38 år. Efter en nära anhörigs bortgång har jag mått jätte dåligt. Jag fick dödångest och blev nervös. Jag fick spänningar i kroppen och ett hårt tryck på bröstet. Nu händer det dagligen nästan att mitt hjärta plötsligt slår riktikt hårt, nästan som om den vill ut ur bröstkorgen.Det känns ända upp i halsen.  Den känslan är hemsk och jag känner hur ångesten kommer på en bråk del av en sekund. Nu har det blivit så jobbigt att jag går och spänner mej för när det ska hända igen och på så sätt är jag spänd hela tiden, och som på beställning slår hjärtat konstigt igen. Det känns ibland som om nånting kittlar i bröstet och jag måste hosta eller harkla mej lite lätt. Är det ett nervöst beteende? Ibland känns det som om det sitter fast nåt i bröstet och det känns som en rap som inte kommer ut. Jag har varit hos läkaren och man har kollat mitt hjärta med vilo och arbets ekg och man har även tagit blodprover. Allt har visat helt normalt men jag rädd ändå. Jag fick rådet att ha samtalskontakt och försöka bearbeta min rädsla för att hjärtproblem och att inte bli hysterisk för varje hårt slag från hjärtat utan försöka slappna av och att med tiden så kommer det att bli lugnare. Är det bara "nerverna" som spökar, för det är riktigt jobbigt att hela tiden vara på sin vakt för att hjärtat ska volta extra hårt.

Orolig

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du beskriver dina symtom väldigt bra och din nära anhörigs bortgång utlöste ångestsymtom som i sin tur lett till dina hjärtsymtom. Det är viktigt att du träffar en duktig läkare som kan bedöma om det föreligger en depression eller ej. Har du en depression kan du har stor nytt av en kortare tids medicinering med antidepressivt läkemedel.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.