Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15819

Hur förebygger man kramp bäst hos idrottare? Kan åt ... / Sussi

Hur förebygger man kramp bäst hos idrottare? Kan återkommande muskelkramp i vaderna eventuellt bero på lite magnesiumbrist?

Sussi

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Jag är hjärtspecialist och är ingen idrottsfysiolog men rent allmänt tror
jag det är bra att man har ordentligt vätske- och näringsintag.
Magnesiumbrist är ovanligt hos unga personer, som jag tror att du är.
Det är viktigt att man värmer upp musklerna ordentligt före ett idrottsmoment, då kan man säkert begränsa muskelkrampen.
Likaså se till att få vilopauser.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Stroke

ID: 15817

Min syster, 40 år har en vilopuls på 160 ibland, ne ... / orolig syster

Min syster, 40 år har en vilopuls på 160 ibland, nere i 90 som lägst. Hon har haft en lindrig stroke.  Är nu undersökt med datortomografi av hjärnan där man hittat vissa fynd samt en undersökning där de gått in via jumsken och tittat på hjärtat men inte hittat något. Hon är så trött och vi alla är oroliga.

orolig syster

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Mitt förslag är att man åtminstone gör bandspelarekg om det inte är gjort för att se om det är en regelbunden snabb hjärtfrekvens eller ej. Dessutom bör man sannolikt göra en elektrofysiologisk utredning för att se om din syster har någon extra ledningsbana i hjärtat som är orsaken till hennes snabba rytm. Givetvis måste man ha uteslutit att hon inte har för hög ämnedsomsättning och likaså bör man också ha uteslutit att hennes pumpförmåga i hjärtat är normal. Detta kräver ultraljudsundersökning av hjärtat. 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15814

Hej! Min mor är 57 år och lider av hjärtsvikt (mild ... / yvonne

Hej! Min mor är 57 år och lider av hjärtsvikt (mild). Jag undrar vad bör hon få ta för mediciner för att inte förvärra den? ACE-hämmare, är de viktiga? Vad skall de kombineras med? Tack

yvonne

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
ACE-hämmare kan klart förbättra både symtom, även om jag antar att din mor inte har särskilt tydliga hjärtsviktssymtom som trötthet eller andfåddhet. Dessutom så förbättrar ACE-hämmare prognosen. Om din mor har lite bensvullnad kan det vara motiverat med en låg dos av urindrivande. Likaså betablockad är att rekommendera åtminstone om din mor har något förhöjd vilopuls.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15813

Hej! Vad är arytmisymtom ? Är det extra slag ? Elle ... / Anders

Hej! Vad är arytmisymtom ? Är det extra slag ? Eller är det en annan sjukdom ? Såg ett svar som du gett til en annan ! Vad betyder ordet arytmi ?

Anders

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Arytmi är ett samlingsnamn för bl a extraslag men kan också vara snabb eller långsam hjärtrytm. Arytmi betyder oregelbunden, icke-rytmisk hjärtrytm.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15810

Tack för ditt snabba svar på fråga 15724  Har en fö ... / KlaraP

Tack för ditt snabba svar på fråga 15724  Har en följd fråga du skriver att det ej är farligt i unga år är det farligt när man blir äldre. Vad kan hända om jag tränar när jag är förkyld då ? Jag skall även säga att jag mest känner av dessa extraslag i maggroppen. Tycker inte att det känns som om hjärtat stannar snarare som en plopp eller hicka på hjärtat. Hoppas att du orkar svara på min fråga.

KlaraP

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
När man blir äldre så ökar ju sannolikheten för att man kan ha en
bakomliggande sjukdom som ex vis förträngning av hjärtats kranskärl eller att hjärtats pumpförmåga är nedsatt p g a ex vis för dåligt behandlat högt blodtryck. Dina symtom är relativt typiska för extraslag.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15799

Lider av extraslag oftas i vila. Känner i bröstet o ... / Anna

Lider av extraslag oftas i vila. Känner i bröstet oftas innan det kommer det liksom pirrar till i mitten. Har även uppkommit en gång när jag tränade. Är det farligt ?
Är 23 årig kvinna. Lite verviktig. Med ett normalt blodtryck.
Bör jag oroa mig ?
När skall man söka läkare ?

Anna

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Som du ser på denna hemsida så är det ofta förekommande frågeställning med extraslag och sannolikt är det ett tecken på ett mycket stressigt samhälle med stora krav både under arbete och på fritiden.
Om dina extraslag ökar vid ansträngning så tycker jag att du ska gå på en läkarbedömning. Därvid kan man se om du har någon bakomliggande orsak till dina extraslag.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15793

Jag är tjej 25 år som har en fråga vid en undersökn ... / cs

Jag är tjej 25 år som har en fråga vid en undersökning för 2 år sen så tog jag ekg  i samband med en undersökning eftersom jag har lite förhöjd temp, och då sa läkaren att mitt hjärta ibland slog dubbelslag och jag kan ibland känna att det "rusar "(vet inte om det är inbillning). Hon tog om testen en vecka senare och såg samma sak med dubbelslagen men sa att det nog inte var ngt att bekymra sig för. Nu har jag börjat fundera på det där eftersom det känns som om hjärtat ibland slår ojämnt och jag har också ibland känt mig lite yr o svimmat en gång de senaste 5 åren(men det beror tror jag på att jag har lågt blodtryck för det kommer ej isamband med träning) Jag har inga sjukdomar i släkten och har idrottat normalt i hela mitt liv utan problem. Är detta ngt jag bör kolla upp vidare eller är det ofarligt att hjärtat slår dubbelslag och att man har hjärtklapning "rusning" ibland? kan yrsel vara ett tecken på hjärtsjukdom fastän det inte kommer i samband med hård träning? hälsn cs

cs

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Om du har hjärtrusningar så tycker jag att du ska begära att få göra ett
bandspelarekg för då kan man också se vad det är för typ av extraslag som du har och i vilken omfattning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15792

Jag är en tjej på 29 år som precis varit hos läkare ... / Jessica

Jag är en tjej på 29 år som precis varit hos läkaren för att jag ibland om kvällarna upplever obehag av dubbelslag på hjärtat. Jag gjorde ekg och det visade sig att jag hade vad läkaren kallade för extra slag.  Jag hostar ofta i samband med att jag får de dubbelslagen jag känner, idag hos läkaren kändes dock allt normalt men jag hade ändå extra slag. Läkaren sa att det inte var något att oroa sig för. Men jag oroade mig innan och det lär juh inte bli bättre nu. Jag snusar, slutade röka för ett halvår sedan, bör jag sluta snusa med? Kan jag fortsätta träna? Kan jag fortsätta med min p-piller. Bör jag kräva att dom gör en vidare utredning?

Jessica

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Rekommenderar att du slutar snusa eftersom snus innehåller nikotin och
därmed retar hjärtats retbarhet. Om ditt viloekg var normalt utom vad gäller extraslag, så kan du säkert träna lågintensivt och se hur du mår under träning. Ökar extraslagen vid träning så bör du inte fortsätta träna.
Givetvis ska du inte träna om du har feber. P-piller har ingen påverkan på extraslagen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15790

Dessa Extraslag! Hej jag skrev till dig för några v ... / Ik

Dessa Extraslag! Hej jag skrev till dig för några veckor sedan, jag hade extraslag väldigt intensivt runt Jul i cirka 1 veckas tid. Sedan försvann de för att sedan komma tillbaks igen igår! Har varit på EKG och extraslagen syndes där, men inget går att göra och alla andra prover är bra. Extraslagen kommer varje minut och slår ibland 4-5 ggr efter varann och håller på hela dagen tills jag går och lägger mig, kan jag göra något för att få ordning på detta? Tack på förhand...

Ik

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Försök att leva ett så avstressande liv som möjligt. Se till att få
tillräckligt sömn och begränsa ev alkoholintag.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15785

Hej Doc! Jag är en kille på 34år,187cm lång o väger ... / 71

Hej Doc! Jag är en kille på 34år,187cm lång o väger 85kg. Rätt så vältränad o med hyfsat god kondition o är frisk i övrigt. Röker inte,snusar inte,drycker inte ens kaffe o tar bara några öl ett par gånger om året.I samband med min skilsmässa(tog rätt så hårt på mig med tanke på att man inte fick träffa sina barn varje dag :-( ) som jag gick igenom för drygt 3år sen började mina hjärtbesvär(extraslag) i början var det så att jag hade extraslag i ett par veckor o sen dem försvan ju i några månader,sen hade dem ju igen o sen besvärfri,så pågick det  i drygt två år. Men nu senaste 9 månader jag har haft rätt så jobbigt, tar jag ju tenormin men den hjälper ju icke.Vissa dagar är det hyfsat bra, men vissa dagar är ju rätt så jobbigt,känner att hjärtat slå över ibland var tredje slag o samtidigt får man ont i skulderbladen på vänster sida.Var hos min läkare tog alla möjliga prover o allt var ju ok.Gick igenom 24 timmars Ekg o där det vissades att jag hade godartad hjärtarytmi som kommer från förmakaren(vet ej om man skriver så?).Undrar ska man begära några andra tester som tex arbets Ekg o ultraljud?Men för 8 år sen hade jag ju ont i bröstet o skuderbladen på vänster sida o läkarna misstänkte hjärtmuskelinflamation. Dem kollade upp hjärtat via ultrljud o då var det inget som var fel,dem trodde att det var ju stress som utlöste såna besvär.Är det nånting man ska oroa sig över den typ av hjärtarytmin? MVH

71

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du har med största sannolikhet en godartad hjärtrytm men nog så besvärande. Försök leva ett avstressande liv med tillräcklig sömn, litet alkoholintag. Se till att du lägger in vilopauser även under arbete och att din fritid innehåller tillräckliga vilomoment.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.