Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2005-05-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 16377

Hej, jag undrar om man kan utveckla Hjärt & kär ... /

Hej, jag undrar om man kan utveckla Hjärt & kärlsjukdomar om man jämt nästan bara får 4 timmars sömn? Är bara 17 år och tänkte om det är farligare för mig då. Hoppas att du kan svara för jag har ingen som helst anknytning till att kunna få fråga nån läkare eftersom att man måste vara döende eller riktigt allvarligt skadad i dagens läge för att få hjälp på nåt sjukhus.

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
I så unga år klarar man sig utan sömn utan att det leder till någon organisk skada, i synnerhet om det sker enstaka gånger.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-05-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 16362

Hej Är 39 år. Min arm och benet på höger sida domna ... / myla

Hej Är 39 år. Min arm och benet på höger sida domnar ,somnar ,mest känner jag av det på morgonen  efter nattsömn,och det händer när jag kanske håler i en grej längre dit eller gör samma sak ett tag.Undrar om det har någon samband med höga blodfetter? MVH

myla

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Dina domningar beror sannolikt på att du legat och tryckt mot arm resp ben. Något samband med höga blodfetter är inte troligt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-05-14

Förmaksflimmer

ID: 16359

Bör man oroa sig för oregelbunden hjärtrytm (pauser ... / 73

Bör man oroa sig för oregelbunden hjärtrytm (pauser/extra hårda slag) om man i övrigt är frisk och mår bra?

73

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du anger signatur 73, innebär det att du är 73 år så tycker jag att du bör gå på ett läkarbesök för bedömning om du fått tillkomst av oregelbunden hjärtrytm den senaste tiden. Jag antar att det här är nya symtom. Har du haft besvär sedan ungdomen så behöver du inte söka läkare.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-05-14

Förmaksflimmer

ID: 16356

Hej! 19-årig kille här. Jag tränar mycket styrketrä ... / Zedar

Hej! 19-årig kille här. Jag tränar mycket styrketräning (4 dagar per vecka), konditionstränar även spontant. Har senaste månaderna upplevt extraslag i stort sett dagligen. Till en början märkte jag mest av dem vid vila, men de senaste veckorna har jag även märkt att de kommer väldigt frekvent vid ansträngning. Framförallt märker jag dem mellan arbetsseten när jag styrketränar, och när jag varvar ner precis efter löpträningen. Har varit i kontakt med läkare och gjort ett vilo-EKG som inte visade några extraslag. Läkaren sa även att just ansträngning var ett av de vanligaste sätten att utlösa extraslag och avfärdade det hela som ofarligt. Jag känner mig dock inte helt lugn, och efter vad jag läst här är det inte så bra att få extraslagen i samband med ansträngning? Bör jag söka kontakt med läkare igen för att få det grundligare utrett?

Zedar

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du verkar träna mycket och hårt och eftersom dina besvär ökar vid ansträngning tycker jag att man bör göra ett 24 timmars bandspelarekg för att därigenom se vilken typ av extraslag som du har. Jag avråder dig från att träna med maximal ansträngning i väntan på denna utredning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-05-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 16355

Hej. Min man har för hög puls och i bland ngt som k ... / juggi

Hej. Min man har för hög puls och i bland ngt som känns som en hand som kramar hjärtat. Detta har pågott ngn vecka. Alla andra prover ok, men ultraljud o arbets ekg har han ännu ej gjort. Äter just nu betablockerare men pulsen är ändå ngt hög. Han stressar mkt. När detta bröt ut hade han druckit 8 red bull och kaffe för att orka köra långt. Har detta ngt samband? Borde i så fall inte symptomen försvunnit nu?

juggi

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Red bull innehåller koffein och det i sin tur ökar hjärtfrekvensen. Det är bra att han ska utföra arbetsekg och ultraljud för att avgöra om det finns annan orsak än vätskeintaget. Givetvis borde hans puls ha gått ner något dygn efter vätskeintaget. Detta kan tala för kärlkramp eller hjärtsvikt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-05-14

Förmaksflimmer

ID: 16331

Jag är en kvinna på snart 40 år. Mitt problem är at ... / MA

Jag är en kvinna på snart 40 år. Mitt problem är att mitt hjärta har börjat uppföra sej underligt. Jag har börjat känna av att hjärtat rusar iväg plötsligt. Jag känner hur hjärtat slår snabbt och oregelbundet en kort stund och pulsen ökar. Jag bli jätte rädd och känner mej svimfärdig. Jag har ångest ett bra tag efter det och mår dåligt. Jag har dagligen några extra slag och det är obehagligt. Jag har pratat med en läkare om det här och jag har blivit undersökt med ekg och blodprover. Det har inte visat något konstigt. Nu är det så att jag har börjat bli rädd för dom här "attackerna" av hjärtrusning till den grad att jag oroar mej hela tiden för dom. Jag går ångestfylld och spänd och kan inte riktigt slappna av. Jag har levt under psykiskt stress sen månader tillbaka. Då miste jag en nära anhörig i hjärtinfarkt. Jag har slutat dricka kaffe, dricker alkohol måttligt och röker ej. Jag är smal och går långpromenader flera gånger i veckan. Hur ska jag handskas med mina problem för det är väldigt jobbigt att jämt vara rädd för obehag i bröstet?

MA

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Om du inte utfört 24 timmars bandspelarekg så tycker jag att man bör göra det. Med största sannolikhet beror dina hjärtsymtom på oro men det kan också finnas en organisk orsak till att du har snabb och oregelbunden puls, som bör utredas.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-05-14

Förmaksflimmer

ID: 16328

Med stor respekt. 32år gammal med extaslag efter en ... / Iren

Med stor respekt. 32år gammal med extaslag efter en vis tid panikångest, sedan 2år tillbaka, ett halvt år var jag helt ok, nu för en månad sedan kom den igen. Under tidigare panikångest läkare tog ekg och allt annat och allt var bra.Jag får de extraslag när jag går och lägger mig, när jag vaknar och när jag kopplar av på kvällar och så fort jag få det fylls jag med panik i hela kroppen och tror att jag dör av det. Jag motionerar inte, bara gå ut med mina hundar ta pramenader, broderar, just nu är jag halvsjukpensionerad pga.min rygg, den andra halvan är jag arbetslös.Jag har skillsmässa bakom och fotfarande min förredetta man under samma tak,vi har lite konflikter men ingen våld eller liknade.Själv känner jag att jag är nervös och någon aning aggresiv.Kan det var orsaken till det? Varför få jag de extraslag,vad kan jag göra för att slippa det, så att jag kan bli av med min panikångest,pga. just de extraslag som framkallar mina panikatacker. Tackar med hela mitt hjärta för svar. 

Iren

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Dina problem orsakas av din panikångest som du bör söka behandling för med psykologkontakt och ev läkemedelsbehandling.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-05-14

Förmaksflimmer

ID: 16324

Hejsan! Jag är en tjej på 25år som har några frågor ... / Princessa

Hejsan! Jag är en tjej på 25år som har några frågor till dig. Jag har en tid haft mycket oregelbundna slag på hjärtat, ibland flera ggr per dag, andra känner jag inget alls. Jag känner som oftast av det när jag varvar ner på kvällen men även ibland när jag tar ett djupt andetag  eller te x lutar mig framåt. Vad kan det bero på? Har aldrig kännt av det vid ansträngning, snarare tvärtom, när jag gör lättare saker. Jag har varit och gjort ett EKG och även legat inne på hjärtövervakning i ett dygn, och dom kunde inte se något konstigt. Vad är det man kan se på en sådan övervakning och EKG? Jag är jätte rädd att det ska vara något farligt och blir fruktansvärt rädd när det händer. Kan jag ha någon hjärtsjukdom ändå fast det inte visat sig på ekg? eller tycker du att jag ska ta det lugnt och lita på att det inte är något farligt?!  Mycket tacksam för svar..

Princessa

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Som du ser på denna hemsidas svar så är dina symtom synnerligen vanliga och beror sannolikt på att vi lever under hög stress och oro. När man övervakar med ekg så kan man se hjärtats hastighet och ev extraslag och det fann man inte att du hade. Kan du känna oro över andra saker och rent av panik inför olika situationer, så tycker jag du ska tala med din familjeläkare. Ångest kan nämligen utlösa oregelbunden hjärtrytm och ibland kan läkemedelsbehandling mot oro leda till att symtomen helt försvinner.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-05-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 16318

Hej, hade kraftig hosta under nästan 2 månader och ... / 25åringen

Hej, hade kraftig hosta under nästan 2 månader och gjorde tester men de hittade inget virus, var hos flera olika läkare, fick hostmedicin men hjälpte inte det heller...åkte sen in akut, trodde jag mådde hyffsat men visade sig att jag hade 38,5 i feber och när de gjorde ett ekg på mig så hade jag "oregelbunden hjärtrytm" var tydligen den där lilla bullen på den uppritade grafen innan själva slaget som gick neråt men bör gå uppåt eller tvärtom, kommer inte riktigt ihåg... I alla fall, fick ligga kvar under natten med mätare och ultraljud dagen efter, då hade det tydligen återhämtat sig, min fråga är vad detta kan bero på? kan det vara ett hjärtfel eller kan jag vara lugn efter att ha gått igenom den här undersökningen, har idag inga problem förutom dubbelslag nån gång ibland och efter kraftig ansträngning kan jag få som ett tryck över bröstkorgen  

25åringen

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Vid infektioner med feber ökar hjärtats retbarhet och det kan yttra sig i hög hjärtfrekvens eller extraslag. Det som låter lite alarmerande är att du efter kraftig ansträngning kan få ett tryck över bröstet eller är det enbart att du tycker att det är svårt att få luft. Det kan vara en form av ansträngningsutlöst astma. Jag tycker att du ska tala med din familjeläkare och be att få göra ett arbetsekg.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-05-14

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 16317

Jag är en kvinna på 57år, 163/62 och icke rökare. H ... / Vädur 57

Jag är en kvinna på 57år, 163/62 och icke rökare. Har på senare tid fått så varma händer. Det är så obehagligt. Det är om jag har varit igång en stund som det kommer. Blir också fort avkyld när det är kallt. Har atroser i fingrarna, blodtrycket har varit högt(ca 7 år sen) men kollar ibland...sitter vid datorn hemma nån timme per dag, blir då lite varm. Vad ska jag göra?

Vädur 57

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Detta är inte helt lätt att svara på. Är det enbart dina händer som blir varma? Du förefaller ha en störd reglering av kärlens vidgning och sammandragning. Detta har inte något att göra med åderförkalkning utan är en störd nervreglering av kärlens vidd.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.