Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2005-10-07

Förmaksflimmer

ID: 17629

Jag är en 37 årig kvinna som haft problem med mitt ... / Tacksam för svar

Jag är en 37 årig kvinna som haft problem med mitt hjärta en tid. Har samtidigt mycket spända ryggmuskler, särslikt på vänstra sidan. Min fråga är nu om spända ryggmuskler kan utlösa hjärtklappning och extra slag?

Tacksam för svar

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Om de spända hjärtmusklerna ger smärta så kan de sannolikt utlösa extraslag, dels av smärtan och dels att du blir ängslig över dina ryggsmärtor.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-10-07

Förmaksflimmer

ID: 17613

Hej, Jag har sedan i våras haft problem med många e ... / Skidåkaren

Hej, Jag har sedan i våras haft problem med många extraslag. Efter 24-timmars EKG konstaterades att jag hade både VES och SVES (tror jag åtminstone att det hette det) i ganska rik omfattning. Med anledning av detta gjordes arbets-EKG och ultraljud av hjärtat. Svaret jag fick efter detta var att det inte fanns något strukturellt fel på hjärtat och att jag vid arbete endast hade SVES och då i mindre omfattning än vid vila. En teori var att extraslagen beror på en kraftig infektion jag hade i våras. Läkaren sa också att han bedömde att jag kan träna som vanligt och att jag kan få leva med extraslagen. Nu undrar jag om extraslag är något som sliter på hjärtat? Är det något man bör följa upp t.ex. med återbesök om ett eller två år om inte extraslagen försvunnit? Jag planerar att åka ett 7 mil långt skidlopp i januari. Är det något som är OK även när man har problem av min typ?

Skidåkaren

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Eftersom dina hjärtundersökningar visade normala resultat så kan du åka ditt lopp. Det är dock viktigt att man är ordentligt uppvärmd och att man inte extremanstränger sig, d v s ger allt. Är du elitidrottare bör du kanske göra om ytterligare ett arbetsprov innan du utsätter dig för extrem ansträngning. Om du är motionsidrottare bör du kunna lägga in lite pauser under ett så långt lopp för att få en viss återhämtning under denna ansträngning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 17577

Hej min mamma dricker för mycket alkohol. hur kan d ... / orolig kräfta

Hej min mamma dricker för mycket alkohol. hur kan det påverka hennes hjärta. hon dricker kanske en flaska vin om dagen och hon är 42 år. detta har pågått i ca två år då min mormor gick bort i cancer.

orolig kräfta

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Den största risken är nog att din mor på sikt kan få leverskador. Betr hjärtat så är det inte ovanligt att man kan få extraslag eller att hjärtat rusar. På mer lång sikt kan man få hjärtmuskelpåverkan som kan leda till att hjärtats pumpförmåga nedsättes. Din mor behöver söka en husläkare för att diskutera sitt drickande.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 17557

Hej Anders, Jag är 41 år, man och har under ca 3 år ... / Rytmonorm

Hej Anders, Jag är 41 år, man och har under ca 3 år behandlats med olika läkemedel för min oregelbundan hjärtrytm. Har medicinerats med Sotalol, Tenormin, Tambocor och sedan ½ år Rytmonorm. De 2 senare läkemedeln har jag behandlats med maxdosen. Symtomen har jag haft så länge som jag kan minnas (ända sedan barndomen). Efter en hjärtsäcksinflamation fångade man av en slump den onormala hjärtrytmen vid ett sjukhusbesök. Effekten av läkemedel avtar med tiden och nu påverkar hjärtrytmen min vardag på ett besvärande sätt. Så gott som varje dag har jag anfall som varar från 1 timma upp till 5-6 timmar. Fysisk ansträngning i samband med dessa anfall ger mig yrsel och svimningskänslor. En allmän orkeslöshet utmärker de dagar när besvären är påtagliga. Får jag anfallen på natten verkar det som det stimulerar njurfunktionen och jag måste gå upp och kissa 4-5 gånger per natt vilket gör att nattron är mycket begränsad. Det verkar inte finnas något mönster som jag kan se som "triggar" hjärtat till att skapa dubbelslagen, rusa eller slå långsamt. Jag har ändrat kosten, äter mer sunt än när jag började behandlas för problemen. Normalvikt, rök och snusfri. Har vid 4 tillfällen haft 48 timmars holter registrering där man har konstaterat en onormalt hög frekvens av rytmstörningar. Läkarenhar nämnt att det kan vara svårt att medicinera detta längre utan att vi på sikt kan överväga ett ingrepp. Vilka former av ingrepp kan komma på tal och vilka olika risker är de förknippade med? Vilka begränsingar finns det för framtida behandlingsformer? Hur lång rehabiliteringstid är det? Tacksam för svar

Rytmonorm

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det är något svårt att svara exakt på din fråga eftersom jag inte vet vilken typ av hjärtrytm som du har. Det låter dock som du har perioder av förmaksflimmer eller annan snabb regelbunden rytm. För detta kan man gå in och värma bort det ställe i hjärtat som utlöser dessa attacker. Det är inte särskilt lång eftervård efter ett sådant ingrepp. Det rör sig om någon vecka.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-10-07

Högt blodtryck

ID: 17554

Hej, med anledning av de nya riktvärdena för sys re ... / vetgirig

Hej, med anledning av de nya riktvärdena för sys resp dias tryck som antagits i USA, som normalt blodtryck anges numera 75/115, ställer jag mig mycket frågande, det skulle ju i praktiken innebära att samtliga äldre person över 40 år skulle lida av förhöjt blodtryck, jag har själv ett värde som ligger kring 143/84 som sjunker mot kvällen, vilket min läkare bedömde som normalt för min ålder, 54 år. Är detta ett uttryck för läkemedelsindustrin behov eller är det kliniskt vetenskapligt grundade studier. Vi har ju motsvarande förlopp vad gäller förändring av gränsvärden för kolesterol som medfört att en mycket stor andel befolkningen 50+ intager kolestrerolsänkande substanser såsom Lipitor, Crestor m.fl För det fall man inom läkarkåren i Sverige kommer att antaga de nya i USA etablerade riktvärdena för blodtryck kommer det att medföra väsentligt höjda kostnader för svensk sjukvård, skulle mycket uppskatta din och dina kollegors syn på min fråga. Med vänlig hälsning Bo Johnson

vetgirig

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Generellt sett kan man svara på att ju lägre blodtryck desto mindre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Naturligtvis måste hela riskprofilen bedömas. En person som är i övrigt frisk och utan riskfaktorer är det aldrig aktuellt att starta läkemedelsbehandling för att uppnå de amerikanska blodtrycksnivåerna. Man måste skilja på blodtryck tagna på en läkarmottagning och om man har andra hjärt-kärlsjukdomar eller diabetes. Om man inte har några andra sjukdomar så är målsättningen att uppnå ett blodtryck som är 140 eller lägre och 90 eller lägre. Om man däremot har nyssnämnda sjukdomar bör man eftersträva ett blodtryck på 130/80. Vid njursjukdom och stroke finns det belägg för att det lönar sig att sänka blodtrycket så lågt som personen tolererar. En stor del av de 1,8 miljoner människor som i Sverige har högt blodtryck ska i första hand göra livsstilsförändringar som att promenera, gå ner i vikt. Redan idag är det mycket svårt att uppnå de uppsatta blodtrycksmålen 140/90 resp 130/80 för nyssnämnda grupper och det är tillräcklig utmaning för att nå målblodtryck.

Vänliga hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 17550

Efter åtgärd för extrem låg puls  (ca 33-40) i vilo ... / Alligen

Efter åtgärd för extrem låg puls  (ca 33-40) i vilopuls fick jag en pacemaker. Så långt allt väl! Men jag funderar på varför hjärtrytmen sänkts... Håller hjärtat på att lägga av alldeles? Vilka sjukdomar kan leda fram till sänkt hjärtrytm

Alligen

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Det mest vanliga är att det blir en bindvävsomvandling i hjärtat som påverkar hjärtats egen automaticitet. Om du är hjärtfrisk så är det den troliga mekanismen. Jag antar att de har gjort utredningar med ultraljud och kanske också ett arbetsprov. En annan orsak kan vara låg eller hög ämnesomsättning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-10-07

Förmaksflimmer

ID: 17548

Hej! Jag heter Anne-Lie är 40 år och känner mig fri ... / Skrållan

Hej! Jag heter Anne-Lie är 40 år och känner mig frisk och kry förutom att mitt hjärta hoppar och skuttar. Jag har gjort ett bandspelar-ekg ganska nyligen och fick ett skriftligt svar från min vårdcentral att det var normalt.  Men om jag var oroad och besvären fortsatte så skulle jag höra av mig för att få en tid hos en hjärtspecialist. De här extraslagen började för ungefär ett år sedan och kom bara lite då och då och eskalerade i våras. Det är alltid värst när jag vilar, sitter ned eller precis när jag vaknar. Jag tränar och har slutat dricka kaffe. Min bror som är 10 år äldre än jag säger att han haft likadant i 10 år, men inte gjort någon koll. Det hände någonting intressant idag. Jag har nämligen sedan förra sommaren efter semester på Sicilien en ganska orolig mage, svidig, emellanåt mycket bubblor och ibland kolikkänsla.  Alla mina nerver har alltid suttit i magen, jag blir lätt illamående när jag blir nervös och har jättesvårt att äta. Speciellt när jag reser. Gillar egentligen inte att resa.  Vill ibland inte ha mat på en hel dag när jag är ute och reser. På Sicilen vaknade jag mitt i natten av värk i magen och då fixade vi logdoslosec som finns receptfritt i italien. När jag tog dem kändes det jättebra i magen och jag fick tillbaka aptiten. Tog en om dagen och jag kände verkligen skillnad när losecen slutade verka. Sedan hade jag en bra period hemma enda fram till semestern på Kreta i år. Blev magsjuk samma dag som vi åkte dit och blev liksom aldrig riktigt 100% efter detta.  Men åter till idag, jag kände mig så där ond och lite krampig,  i magen i morse så jag tog en losec som jag hade kvar  och då blev det så där skönt imagen och faktiskt så höll sig hjärtat lungt hela dagen fram tills losecen slutade funka. Mina frågor är nu: Kan det vara magen/magmunnen? som skakar om mitt hjärta? Om losec hjälper ska jag försöka komma iväg till en annan läkare då än en hjärtläkare? Vilken typ av läkare är bra på sådana besvär som jag har? Hoppas på svar. mvh Anne-Lie

Skrållan

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du har sannolikt ställt rätt diagnos att när magsaft kommer upp i matstrupen så leder till en irritation, kanske rentav smärta och det startar upp dina extraslag. Det är mycket vanligt med den typen av de symtom som du har och det är därför Losec och den typen av medicin fått så stor åtgång. Det är därför rekommendabelt att du första tiden tar Losec eller dess generiska motsvarighet som heter omeprazol 40 mg dagligen under 14 dagar och därefter 20 mg. Efter en månad kan du göra ett försök att sluta men om du får symtom efter bara några dagar så bör du nog regelbundet inta denna medicin. Du kan söka din husläkare och få denna medicin förskriven.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-10-07

Förmaksflimmer

ID: 17535

Hej! Jag är en 3-barnsmamma på 41 år. Har så länge ... / Ck1

Hej! Jag är en 3-barnsmamma på 41 år. Har så länge jag kan minnas haft extraslag utan några större obehag. Men några månader efter min tredje sons födelse (år 2000) så började mitt hjärta (eller jag?) att bete sig annorlunda. Det är att jag ibland en stund efter insomning på kvällen vaknar med ett ryck och känner mig orolig inombords. Efter ett tag så börjar hjärtat att slå fruktansvärt fort och armarna domnar. Under attacken sätter jag mig "på huk" och försöker att andas lugnt vilket är svårt eftersom man blir så skärrad. Oftast klingar det av efter 2-3 minuter. Kan ibland hålla i sig lite längre. Får ingen svimningskänsla. Det här sker enbart på nattetid. Blivit undersökt av både fam.läkare och av hjärtspec. Vanligt ekg har tagits ett antal ggr, lungor har röntgats, blodprover (bl a ämnesomsättn, trombocyter,progesteron m m) Allt är bra förutom att P-Järn och P-Ferritin ligger mkt. lågt. Tar därför Dureferon med jämna mellanrum för att hålla järnet på rätt nivå. För övrigt är jag en rätt så aktiv person och håller mig i form med raska långpromenader några ggr i veckan. Motionerar utan att känna av mitt hjärta. Jag är icke rökare. Kan känna av små extraslag (ett par sekunder) ibland på dagtid. Hjärtsken får jag som sagt enbart på natten. Hur ofta jag får det är nog lite beroende på hur mycket jag har "omkring mig". Brukar känna av hjärtskenet ca 1 ggr/månad. Har inte fått någon bra förklaring av min läkare vad hjärtskenet kan bero på. Ångest eller är det någon bakomliggande sjukdom? Proverna som tagits har varit ua. Tycker ni att jag ska göra några vidare undersökningar eller ska jag försöka "koppla bort det"?

Ck1

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Jag rekommenderar att du ber att få genomföra 24-timmars bandspelarekg för att därigenom möjligen fånga vilken typ av oregelbunden hjärtrytm du har.
Troligtvis är det inte något allvarligt men det är inte så ovanligt att man kan ha hjärtrusningar och i ditt fall förefaller du få ordentliga symtom.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-10-07

Förmaksflimmer

ID: 17478

Jag är en 62-årig kvinna som under ca 3-års tid bes ... / Lady

Jag är en 62-årig kvinna som under ca 3-års tid besvärats av extraslag. Jag känner det dygnet runt och jag kan vakna på natten och känna hur hjärtat rusar. Jag har varit hos hjärtspecialist och har genom att använda en bärbar EKG fått reda på att jag har ca 8000 extraslag per dygn. Jag har även gjort arbets EKG, ultraljud, myocardscintigrafi samt magnetröntgen och fått reda på att  hjärtat syresätts som det skall samt att jag ej haft någon infarkt. Jag har även provat Seloken Zoc a´50mg 1 ½ tablett per dag, men det har ej hjälpt. Som jag förstår kan man inte göra så mycket mer än att prova någon annan typ av medicin. Jag har även hört att man kan gå in i hjärtat och bränna på någon punkt som retar hjärtat. Eftersom jag har så många extraslag undrar jag om det inte kan förkorta mitt liv? Det måste ju slita på hjärtat.

Lady

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du har alldeles normala hjärtundersökningsresultat och det är mycket svårt att hitta vad källan är i ditt hjärta för dina extraslag. Det är som att leta efter en nål i en höstack. Vad jag förstår så hade du inga perioder av väldigt snabb hjärtrytm och därför är det inte troligt att dina extraslag kommer att leda till några bestående sjukdomar. Det är den typen av besvär man ibland kan göra den typ av ingrepp du beskriver. Det finns ju en mängd olika läkemedel man kan pröva och jag tycker du på nytt ska prata med din hjärtspecialist om den möjligheten.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-10-07

Förmaksflimmer

ID: 17450

Ibland känns det som om hjärtat hoppar över ett sla ... / Lyxhustru

Ibland känns det som om hjärtat hoppar över ett slag har varit på undersökning men allt var bra. Går på massage regelbundet för ryggen och min massör säger att det kan vara någon nerv som sitter i kläm kan det vara det jag känner. Får väldig hård hjärtklappning då.

Lyxhustru

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Om du får ont i ryggen så kan det naturligtvis utlösa extraslag som en effekt av smärtan som startar upp ett extraslag eller att hjärtat slår hårdare. Du har ju varit på undersökning med sannolikt viloekg men om dina symtom har samband med ansträngning så tycker jag man bör göra ett arbetsprov.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.