Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2004-11-24

Angina pectoris (kärlkramp)

ID: 14601

hej! var kan det bero på att man plötsligt får värk ... /

hej! var kan det bero på att man plötsligt får värk i vaderna( slags
muskelvärk). det va så här att jag stod upp i köket och pysslade med lite
jobb i minst 4 timmar utan att direkt röra på benen. kan det bero på
tillfällig dålig blodcirkulation. det blev bättre när jag  gick ut och tog en
liten promenad på 15 minuter. vaderna slappnade av(spänningen försvann från vaderna). det ska tilläggas att jag är dålig på att röra på mig och få kondition, men efter detta så är det promenader som gäller minst 20 minuter varje dag.det hela va lite olustigt pga att man fick ångest, oro i samband med vadvärken.
Hälsningar höstkille snart 30

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du beskriver en alldeles klassisk muskelkramp efter ensidigt stående under lång tid. Det beror inte på dålig cirkulation. Jag hoppas du därmed känner dig lugnad.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-11-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14600

Jag köpte en pulsklocka för inte så länge sedan och ... / fredde

Jag köpte en pulsklocka för inte så länge sedan och har just börjat
träna med den.  Vid hög ansträngning (2 minuters snabblöpning) kom jag upp i en puls på 200, vilket jag nu har registrerat som maxpuls. När jag joggar i relativt lugnt tempo kommer jag upp i en puls på 80-90% av maxpulsen, men blir inte särskilt trött, utan håller detta tempo i 40-50 minuter. Vid ökat tempo kommer jag upp i över 90% av 200. Jag är 32 år gammal, har en vilopuls på under 60 och springer en mil på 60 minuter utan större ansträngning. Nu undrar jag om dessa höga hjärtfrekvenser är normala eller om det finns något man bör vara aktsam på? Har jag helt enkelt sämre kapacitet än jag vill tro?

fredde

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det är högst normala värden som du uppvisar och uppenbarligen mycket god kondition. Man bör ju inte anstränga sig med maxpuls särskilt ofta. Vissa personer har en benägenhet till högre puls och jag tycker att man bör stanna vid maxpuls 180 i din ålder.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-11-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14589

Hej.  Jag är en man i 25 års åldern som upplever ob ... / Paus i hjärtrytmen!!

Hej.  Jag är en man i 25 års åldern som upplever obehagligheter vid
ansträngning. När jag anstränger mig så går allting bra, men när jag stannar upp så pass att jag kan känna pulsen så blir det ibland som att hjärtat gör en paus på en 1-1.5 sekunder för att sedan komma igång som vanligt igen, under detta uppehåll blir det som ett sug i bröstet. Detta är oerhört obehagligt. Det inträffar nästan aldrig vid vila,  utan oftast vid
ansträngning vid kombination vid kraftig utandning.

Bör man uppsöka läkare?

Såg att en person tidigare frågat om detta men han hade  samtidigt något
annat hjärtproblem, jag har inga andra problem så vitt jag vet.

Paus i hjärtrytmen!!

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Som du så riktigt uppfattat så kan andningen påverka hjärtats rytm och har du inga andra symtom än det du beskriver så är det med stor sannolikhet inte något tecken på hjärtsjukdom.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-11-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14587

Äter Seloken Zoc 50mg sedan ca 1 år tillbaks pga ex ... / 25 år

Äter Seloken Zoc 50mg sedan ca 1 år tillbaks pga extraslag och
hjärtklappning. Är utredd med ett antal EKG, ultraljud av hjärtat, 24-tim
EKG samt blodprover utan att man funnit något. Vänta på ett arbets EKG men det är lång väntetid och jag har ingen hög prioritet så det lär väl dröja.Jag gjorde ett försök att sluta med Selokenen i samrådan med läkare nu i höstas (nedtrappning under 1 månad innan jag slutade) När jag slutat blev pulsen genast högre, jag kunde inte ens dricka ett glas vin till maten utan att jag fick ligga med ett bultande hjärta hela natten samt att hjärtat kunde rusa ivär en 10-15 slag för att sedan lungna sig igen vilket var otroligt obehagligt. I Lördags bestämde hag mig för att börja igen och jag mår redan bättre. Nu till min egentliga fråga: Vi vill gärna skaffa ett syskon till vår 2 årige son. Läst att man hellst inte ska äta Seloken i samband men graviditet, hur är det egentligen ??
Kan jag eller kan jag inte ??

25 år

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du bör inte inta Selokén Zoc i samband med graviditet, i varje fall inte
under de första månaderna. Ibland kan s k digitalismedicinering vara ett
alternativ då åtminstone pulsen blir lägre i vila av denna medicinering.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-11-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14583

Jag har sedan fyra år typ 2 diabetes och behandlas ... / Diabetiker

Jag har sedan fyra år typ 2 diabetes och behandlas med tabletterna Metformin, mitt blodsocker kontrollerar jag regelbundet själv. Värdena är lite ojämna. Naturligvis beroende på kost och motion Hba1C ligger något högt. Vilken betydelse har  lågt respektive högt blodsocker för hjärta och kärl? Jag ärbypass.op  för fyra år sedan

Diabetiker

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Ett högt värde, d v s över 6,5 ökar på sikt risken att utveckla
åderförkalkning i kroppens olika kärl. Därför är det bra att ha ett lågt
värde. Detta värde beskriver sockerläget över en längre tidsperiod och är därmed en bättre indikator än enbart enstaka blodsockervärden. Förutomtablett medicinering är det väldigt viktigt att hålla ner vikten och
att ta dagliga promenader om 30-45 minuter.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-11-24

Förmaksflimmer

ID: 14578

varför ökar pulsen efter måltid och slår snabbt i c ... / Elsy

varför ökar pulsen efter måltid och slår snabbt i ca 1/2-1 ttimme det är
verkligen obehagligt och vad kan man gör åt det och vad beror det på-
Hjärtat är kollat hos läkare utan anm kan man möljigen missa något på ett
ultraljud av hjärtat har även ibland att det känns som att hjärtat hakar upp
sig och sen börjar slå normalt.

Elsy

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
När man intar föda så ökar cirkulationen i bukkärlen och det kan hos vissapersoner leda till att hjärtat reagerar med högre hjärtfrekvens utan att detför den skull tyder på någon hjärtsjukdom. Givetvis beror det på hur snabbpulsen är. Har man extremt snabb puls så kan det vara tecken påretledningsrubbning. Känner du inte hjärtklappning i något annat sammanhangän matintag? Känner du samtidigt något tryck i bröstet eller andfåddhet såkan det ju tyda på kranskärlssjukdom vilket inte avslöjas med ultraljud. Hardu gjort något bandspelarekg? Där kan man avslöja hur snabb din puls är i samband med måltid och i så fall också om din arytmikänsla, som yttrar sig som att något slag hoppas över. Detta skulle ge mer vägledning för om man ska behandla dina besvär eller ej med läkemedel.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-11-10

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14557

JAG HAR EN VILOPULS PÅ 90-100 OCH JAG ÄR GRAVID OCH ... / Mia

JAG HAR EN VILOPULS PÅ 90-100 OCH JAG ÄR GRAVID OCH UNDRAR OM DET ÄR NÅGOT ATT OROA  SIG FÖR.HAR VARIT TILL MEDICIN MOTTAGNINGEN OCH DOM HAR GJORT ETT ULTRATJLUD OCH EKG OCH ALLT VAR NORMALT OCH DOM TRODDE OCKSÅ ATT DET KOM
FRÅN GRAVIDITETN. KÄNNER OFTA EFTER MÅLTID ATT MITT HJÄRTA RUSAR OCH DET KAN PÅ GÅ  I EN TIMME UNGEFÄR OCH TILL DET HAR JAG EJ FÅTT NÅGON FÖRKLARING.KÄNNER MIG OFTA ORKESLÖS I ARMAR OCH BEN OCH GÅR JAG EN PROMENEAD ÄR JAG TRÖTT SEN OCH KANKSE BEHÖVER TA MIG EN LUR. GRAVIDITETEN KANSKE GÖR
ATT MAN FÅR KONSTIGA KÄNSLOR ÄR DESSUTOM GRAVID MED TVÅ.

Mia

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det är mycket vanligt med förhöjd vilopuls i samband med graviditet,
särskilt om du väntar tvillingar. Givetvis ökar hjärtfrekvensen vid
ansträngning och om dina besvär blir uttalade så kan läkemedelsbehandling bli aktuell. Tala i så fall med dina läkare. Det är positivt att ditt ultraljud av hjärtat visade normala förhållanden.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-11-10

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14547

Hjärtklappning vid ansträngning, Arbets-EKG. Brösts ... / Funderar

Hjärtklappning vid ansträngning, Arbets-EKG. Bröstsmärtor och
brännande strupe vid kyla.
Vad kan det vara symptom på?

Funderar

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det kan tala för kärlkramp, d v s nedsatt cirkulation i kranskärlen. Detta
bör du söka för och få behandling och diskutera igenom med din läkare. Det är viktigt att kontrollera blodsocker och blodfetter liksom ditt blodtryck.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-11-10

Blodproppar

ID: 14541

Är en kvinna på 44 år,har insulinbehandlad diabetes ... / Anne-maj

Är en kvinna på 44 år,har insulinbehandlad diabetes sedan 1994.Har mått bra under alla dessa år,men på de två sista åren får jag ofta inflammationer i fötterna ,låret o armen.Har fått diagnos att det är inflammation.Fick senast igår kväll mycket ont i höger fot ( det kommer bara plötsligt ),foten blev stel o lite svullen,kunde ej röra på den eller stå.
Ska väl tillägga att jag är rökare ( 10 cigg per dag ).
Idag är foten helt bra, känns precis som vanligt.
Var det en blodpropp kanske?

Anne-maj

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Jag tror inte det var en blodpropp eftersom förloppet var så snabbt. Har du åderbråck? Det kan vara ytliga proppar och det har rökare en ökad benägenhet att få. Om du har ett bra sockerläge så borde du inte ha benägenhet till infektioner eller inflammation. Mitt råd är ändå att du givetvis bör sluta röka. Har din läkare tagit blodprover för att se om du har någon infektion i kroppen? Nästa gång du får liknande besvär så tycker jag att du bör söka din husläkare samma dag om du inte gjort det tidigare, och visa upp din fot.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-11-10

Förmaksflimmer

ID: 14535

Nu har jag varit hos min husläkare och visade ditt ... / Veronica

Nu har jag varit hos min husläkare och visade ditt svar till mej den 27.10.
Vår husläkare byts ut rätt flitigt och detta var en ung kvinna som riktigt
blev förgrymmad när jag inte förstod att ALLA har extraslag , det är
alldeles normalt. Inga vidare undersökningar behövs: ingen idé med
arbetsprov, för de är missvisande gällande kvinnor, ultraljud görs inte när hjärtat inte felas nånting, inte ens en hjärta-lungbild behöver tas eftersom jag inte har feber! Fick trots allt henne att skriva remiss till lab för nytt kolesterolprov och liten blodbild. Ska jag nöja mej med detta?

Jag har fått en ny "sorts" extraslag: det känns som ett sug i bröstet och
hinner jag känna efter på halspulsådern känns pulsen MYCKET snabb och svag i någon sekund innan den normala rytmen tar över. Jag blir alldeles skakis av detta, känner ingen smärta, svimmar inte, men blir otroligt rädd. Är detta också "normala" extraslag? Hur mycket inverkar dålig kondition, spända nack-och ryggmuskler på detta?

Veronica

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Rent generellt så utgör ökad spänningsgrad en möjlighet till ökad benägenhet till extraslag. Känner du ingen hjärtklappning eller bröstsmärta så är sannolikt dina extraslag ofarliga. Har du tidigare kontrollerat din ämnesomsättning. Det är ett enkelt blodprov. Om du känner dig osäker så tycker jag att du ska söka en privatläkare för ytterligare utredning och bedömning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.