Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2005-01-03

Förmaksflimmer

ID: 15166

Hur upptäcker man att man har fel på hjärtat ? Någr ... / Kajsa

Hur upptäcker man att man har fel på hjärtat ? Några speciella varningsignaler man bör vara uppmärksam på? jag är 25 år och har under den senaste veckan varit väldigt nervös och nu när allt har lugnat ner sig så slår mitt hjärta extra slag flera ggr per dag speciellt när jag tar det lungt. Bör jag söka?

Kajsa

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Nervositet utlöser ofta extraslag på hjärtat och jag tycker inte du behöver söka någon läkare om du känner att besvären är i avklingande, särskilt om din kondition är relativt god. Se till att sova ordentligt, gärna promenera regelbundet, sluta röka om du röker eller snusar.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-01-03

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15164

har idag varit med våran 6 v gammal son pga förkyln ... /

har idag varit med våran 6 v gammal son pga förkylning han lät rosslig, men istället fick vi info av läkaren att han hörde blåsljud i hjärtat. Men mer information fick vi inte. Han skulle skicka remiss så att vi om några vecker ska till en hjärtspecialst,men ha gav oss ingen mer info. om att är detta farligt ifall det är så vad kan man göra varför är det så kan han ha fel?
Vi är nu jätteoroliga, han är vårt första barn och att bli hemsickad utan nån info känns hemskt, lite svar skulle uppskattas.

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Som du förstår är det nästan omöjligt att uttala sig om allvaret i din sons blåsljud. Rent allmänt kan man säga att många barn har blåsljud som så småningom växer bort. Om det skulle varit en allvarlig hjärtåkomma så borde man ha upptäckt det redan på BB.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-01-03

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15163

Efter bypassoperation i mars var jag inlagd på Salt ... / bengt 77

Efter bypassoperation i mars var jag inlagd på Saltsjöbadens sjukhus och behandlades av dig. Jag har fortfarande besvär med svullna ben och fotleder. Vad råder du mig att göra?
Tacksam för svar till Bengt Fryklund

bengt 77

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Trevligt att höra från Dig och God Fortsättning på det nya året.
Jag förslår att tar på dig stödstrumporna om du inte redan har det. Om det inte hjälper så föreslår jag att du ringer till Saltsjöbadens sjukhus, tel
08-7480500, och beställer en återbesökstid hos mig så får jag bedöma vad orsaken kan vara. Om du samtidigt har andfåddhet så kan det vara tecken på lite hjärtsvikt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-01-03

Förmaksflimmer

ID: 15162

Jag brukar få lite tungt att andas till och från. K ... / Hanna

Jag brukar få lite tungt att andas till och från. Kan komma och hålla i sig i 10 min. I samband med detta slår mitt hjärta ett extra slag. Är detta farligt ? Mvh Hanna

Hanna

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Troligtvis har du extraslag och när dessa uppträder så blir hjärtat stillastående lite längre än vanligt och då upplever du det som att det är tungt att andas. Har du god kondition i övrigt så är det helt ofarligt och jag antar att du upplever det här i vila.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-01-03

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15161

Mitt hjärta slår sakta (Ca 70 slag min) det är norm ... /

Mitt hjärta slår sakta (Ca 70 slag min) det är normalt det vet jag. Men att det slår så tungt, det känns som om det är väldigt ansträngt som om det stannar när som helst. Är detta farligt. Har tagit EKG men det var ett tag sen. Mvh Fredrik

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Hjärtat kan slå hårt, särskilt om hjärtfrekvensen går ner, då hinner hjärtat fylla sig mer och då känns det som hjärtat slår hårt. Särskilt om det kommer snabb omställning från relativt normal rytm till långsam rytm som kan uppträda exempelvis efter matintag. Vältränade personer har oftast en väldigt låg puls, ner mot 35 och de får naturligtvis en mycket stor slagvolym. Jag tycker att du ska tala med din husläkare och be att får göra ett s k bandspelarekg för att se hur ditt hjärta slår.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-01-03

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15160

Hur kan man veta om man har Hjärtsvikt? Är det någr ... / Anders P

Hur kan man veta om man har Hjärtsvikt? Är det några unika symtomer?
Mvh Anders

Anders P

Dr Anders Dahlqvist

Hej! I första hand får man utgå från symtom som andfåddhet eller hjärtklappning men trötthet är också ett vanligt symtom liksom hosta. Många tror att man är förkyld. För att säkerställa diagnosen så måste man göra s k ultraljud av hjärtat där man kan bestämma graden av hjärtförstoring och vilken nedsatt pumpförmåga hjärtat har. Likaså kan man bedöma om det finns läckage eller förträngningar i olika klaffar.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-01-03

Högt blodtryck

ID: 15158

Hej! hur kan det skifta så pass mycket?. jag mätte ... / nyfiken!

Hej! hur kan det skifta så pass mycket?. jag mätte blodtrycket 5 gånger på rad vid 5 snåret på morgonen... det lägsta vad 132/94 pulsen 71 och det högsta vad 150/99 pulsen 73. det ska tilläggas att jag hade varit uppe hela natten utan sömn(suttit vid datorn).kan utan sömn göra att man får dom här resultaten. för jag har inte dessa värden på dagen. när ska man mätta blodtrycket dvs vilken tid på morgonen,dagen,kvällen. vilken tid är bäst??? nyfiken!

nyfiken!

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Blodtrycket kan variera beroende på hur mycket stress både fysiskt och psykiskt man utsätter sig för. Blodtrycket varierar över dygnet särskilt vid ansträngning eller psykisk press. Man har mest stresshormoner i form av kortisol och adrenalin och nor-adrenalin tidigt på morgonen, d v s från kl 04 fram till ung 10-tiden på förmiddagen. Därför kan man se att blodtrycket stegras under sömn och särskilt efter uppvaknandet. I ditt fall så spelar säkert bristen på sömn att blodtrycket var högt redan vid första mätningen och sedan tror jag att du blev lite stressad av detta och då stegras blodtrycket lite mer. Blodtrycket ska mätas efter ca 5-10 minuter i vila och man bör kontrollera det vid olika tidpunkter på dygnet både på morgonen och på kvällen. Står man på läkemedel för högt blodtryck så ska man alltid mäta blodtrycket strax innan medicinintag.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-01-03

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15155

Jag skrev till dig angående mina problem med hjärta ... / Kenny M

Jag skrev till dig angående mina problem med hjärtat tidigare. Jag tänkte bara fråga en sak till. Jag undrar om det kan vara hjärtsvikt jag har? Hoppas inte det! Jag ska skriva mina problem en gång till här:
1) Andfåddhet (Inte så kraftig)
2) Spärtor och tryck över hjärtat ibland (Som spänningar som varar nån minut)
3) Ofta hjärtklappning
4) Har svårt att ligga ner (Får ett ovanligt tryck över bröstet)
5) Hjärtat känns ansträngt ibland (Slår hårt i bröstet)
6) Kallsvettas på natten Jag vet att jag har vissa symtomer som jag kanske måste gå vidare med. Har tagit EKG för ett tag sen, men inget ovanligt. Går på propranolol NM Phama för att dämpa min hjärtklappning. Är jätte orolig för detta, att man ska få plötslig hjärtdöd. Dessa symtomer har kommit smygande. Jag ska nämna också att jag lider av ångest tar medicn, om det kan vara medicinen? Men hjärtproblemen har verkligen försämrats.  Får jag göra en riktig undersökning för mina besvär om jag kontaktar sjukhuset? 

Tack på förhand!
Mvh Kenny

Kenny M

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Andfåddhet kan förstås vara ett tecken på hjärtsvikt och som du förstår så kan hjärtsvikt ha olika grader från mycket lätt till medel och mycket svår. Om du har ställt frågan så bör du be din läkare om att få göra ett s k ultraljud av hjärtat om det inte är gjort tidigare. Har det gått några år så finns det anledning att göra en igen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-12-28

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15151

Jag är en ung kille på 21 år. Har vissa problem med ... / Kenny M

Jag är en ung kille på 21 år. Har vissa problem med min hälsa t ex 1) Andfåddhet 2) Spänningar i bröstet 3)  Ofta hjärtklappningar 4) Känner en tryckande känsla över hjärtat när jag ligger ner 5) Hjärtat hoppar (extraslag) vid insomning 6) Hjärtat känns allmänt ansträngt ibland vid inandning. Är mycket orolig för detta. Har tagit vilo-EKG som såg normalt ut. Fast symtomerna har förvärats en aning. Jag tar Propranolol också för att dämpa min hjärtklappning. Kan hjärtklappning ge någon hjärtsjukdom? Ska jag kontakta nåt sjukhus?
Tack för ditt intresse..
Mvh Kenny

Kenny M

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Det låter som dina besvär är stressrelaterade. Om man inte gjort ett bandspelarekg kanske man ändå ska göra det för att se om du inte har perioder av väldigt snabb rytm som även kan förekomma i din ålder. Bandspelarekg kan din familjeläkare beställa. Om hjärtat slår väldigt snabbt och länge så kan det på sikt leda till belastning av hjärtat men extraslag ger inga men.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-12-28

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15150

Hej  Jag är 39 år och har ganska ofta en puls på 10 ... / Irene 39 år slö.

Hej  Jag är 39 år och har ganska ofta en puls på 100 slag/min och mer. Vid dessa tillfällen blir jag så matt i kroppen att jag knappt orkar gå. Jag kan somna när som också. T o m när jag kör bil. Är liksom trög i huvudet (kanske syrebrist) Detta pågår från 1 timma till 1 dygn. Vad kan det bero på?

Irene 39 år slö.

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Detta bör du söka för om du inte redan har gjort det. Är du överviktig så kan det vara en förklaring till att du får tillfällig syrebrist. Sover du dåligt och snarkar du? Känner du dig inte utsövd på morgonen så kan det tala för snarkning med andningsuppehåll. Din vilopuls är definitivt för hög och kan tala för både hög och låg ämnesomsättning. Beställ snarast tid på din vårdcentral.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.