Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15863

Jag har efter ett ultraljud fått reda på att jag ha ... / kexchoklad

Jag har efter ett ultraljud fått reda på att jag har enmitralisinsufficiens (grad 0-1). Kan jag göra något för att förhindra att den blir värre (ändra kost, motionera etc.)? och hur kan jag ha fått detta(den är tydligen inte medfödd)?

kexchoklad

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det är en mycket liten mitralisinsufficiens som du har. Det är viktigt att
du försöker eftersträva normal vikt och normalt blodtryck.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15847

Jag har extremt låg puls (33-40) i viloläge Jag har ... / allien

Jag har extremt låg puls (33-40) i viloläge Jag har också variation 35 - 50 utan större ansträngning Är 60 och överviktig 105 med 173 cm Jag skulle vilja veta mer om detta och hur man kan koppla detta till hjärtsvikt.  Kan ibland känna extrem trötthet i att gå i trappor, men  kan må alldeles utmärkt med ett spinningpass 45 min Benen kan ibland svullna Har aprovel blodtrycksmedicin Trycket är vanligen 160/90-95

allien

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du har onekligen en låg puls. Jag rekommenderar att du diskuterar med din läkare att få göra bandspelarekg för att se hur lågt pulsen går ner, ex vis under natten. I din ålder kan det här bero på att den s k sinusknutan är störd och inte går med tillräckligt hög intensitet.

Dessutom bör också ett ultraljud av hjärtat göras för att se att du inte har
hjärtsviktstendens. Ditt blodtryck är klart förhöjt, borde ligga (om du inte
har diabetes) under 140 resp 90. Har du diabetes bör du ligga under 130 resp under 80.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15837

Hej, jag undrar om man har extraslag väldigt ofta i ... / Ik

Hej, jag undrar om man har extraslag väldigt ofta i perioder som nu jag har haft 2 perioder där extraslagen håller i sig nästan ovanbrutet förutom vid sömn, kan detta bero på något annat än stress? T.e.x. tumörer, cancer, andra sjukdomar? Mycket tacksam för svar...

Ik

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Stress är den vanligaste orsaken tillsammans med för mycket nikotin, d v s rökning eller snusning. Därtill ökar alkohol extraslag. Andra sjukdomar är extremt ovanliga som orsak till extraslag.

Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15823

Tack för en bra sida! Jag har sett att många frågar ... / 31-åring

Tack för en bra sida! Jag har sett att många frågar kring extraslag på hjärtat men hoppas ändå på ett personligt svar. Jag har under perioder riktigt stora bekymmer med extraslag. De finns sällan där på morgonen när jag vaknar utan kommer allt eftersom senare under dagen. När det är som värst är det ca 10 extraslag/minut men oftast är det mer beskedligt. Jag känner inte detta vid ansträngning utan det är vid vila och det tilltar framför allt när jag böjer mig framåt.  De här besvären kommer och går. I perioder har jag varit fri från detta men jag känner mig inte alls frisk när det är som värst. Jag känner ibland yrsel och kan dessutom vara lite öm i bröstkorgen. När jag drabbades av detta första gången för ett halvår sedan kontrollerades blodprov och EKG men allt såg normalt ut. Det bör tilläggas att inga extraslag uppstod under det vilo-EKG som togs. Är detta något jag måste lära mig att leva med eller kan jag få någon hjälp mot dessa besvär, alltså, bör jag söka läkare igen? Kan jag lita på att detta är ofarligt utan ytterligare kontroller? Tacksam för svar!

31-åring

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Ont i bröstkorgen kan man ha av många anledningar och har inget att göra med extraslag. Det är godartat att dina extraslag minskar vid ansträngning. Se till att du lever ett avstressat liv.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15819

Hur förebygger man kramp bäst hos idrottare? Kan åt ... / Sussi

Hur förebygger man kramp bäst hos idrottare? Kan återkommande muskelkramp i vaderna eventuellt bero på lite magnesiumbrist?

Sussi

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Jag är hjärtspecialist och är ingen idrottsfysiolog men rent allmänt tror
jag det är bra att man har ordentligt vätske- och näringsintag.
Magnesiumbrist är ovanligt hos unga personer, som jag tror att du är.
Det är viktigt att man värmer upp musklerna ordentligt före ett idrottsmoment, då kan man säkert begränsa muskelkrampen.
Likaså se till att få vilopauser.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Stroke

ID: 15817

Min syster, 40 år har en vilopuls på 160 ibland, ne ... / orolig syster

Min syster, 40 år har en vilopuls på 160 ibland, nere i 90 som lägst. Hon har haft en lindrig stroke.  Är nu undersökt med datortomografi av hjärnan där man hittat vissa fynd samt en undersökning där de gått in via jumsken och tittat på hjärtat men inte hittat något. Hon är så trött och vi alla är oroliga.

orolig syster

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Mitt förslag är att man åtminstone gör bandspelarekg om det inte är gjort för att se om det är en regelbunden snabb hjärtfrekvens eller ej. Dessutom bör man sannolikt göra en elektrofysiologisk utredning för att se om din syster har någon extra ledningsbana i hjärtat som är orsaken till hennes snabba rytm. Givetvis måste man ha uteslutit att hon inte har för hög ämnedsomsättning och likaså bör man också ha uteslutit att hennes pumpförmåga i hjärtat är normal. Detta kräver ultraljudsundersökning av hjärtat. 

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2005-03-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 15814

Hej! Min mor är 57 år och lider av hjärtsvikt (mild ... / yvonne

Hej! Min mor är 57 år och lider av hjärtsvikt (mild). Jag undrar vad bör hon få ta för mediciner för att inte förvärra den? ACE-hämmare, är de viktiga? Vad skall de kombineras med? Tack

yvonne

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
ACE-hämmare kan klart förbättra både symtom, även om jag antar att din mor inte har särskilt tydliga hjärtsviktssymtom som trötthet eller andfåddhet. Dessutom så förbättrar ACE-hämmare prognosen. Om din mor har lite bensvullnad kan det vara motiverat med en låg dos av urindrivande. Likaså betablockad är att rekommendera åtminstone om din mor har något förhöjd vilopuls.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15813

Hej! Vad är arytmisymtom ? Är det extra slag ? Elle ... / Anders

Hej! Vad är arytmisymtom ? Är det extra slag ? Eller är det en annan sjukdom ? Såg ett svar som du gett til en annan ! Vad betyder ordet arytmi ?

Anders

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Arytmi är ett samlingsnamn för bl a extraslag men kan också vara snabb eller långsam hjärtrytm. Arytmi betyder oregelbunden, icke-rytmisk hjärtrytm.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15810

Tack för ditt snabba svar på fråga 15724  Har en fö ... / KlaraP

Tack för ditt snabba svar på fråga 15724  Har en följd fråga du skriver att det ej är farligt i unga år är det farligt när man blir äldre. Vad kan hända om jag tränar när jag är förkyld då ? Jag skall även säga att jag mest känner av dessa extraslag i maggroppen. Tycker inte att det känns som om hjärtat stannar snarare som en plopp eller hicka på hjärtat. Hoppas att du orkar svara på min fråga.

KlaraP

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
När man blir äldre så ökar ju sannolikheten för att man kan ha en
bakomliggande sjukdom som ex vis förträngning av hjärtats kranskärl eller att hjärtats pumpförmåga är nedsatt p g a ex vis för dåligt behandlat högt blodtryck. Dina symtom är relativt typiska för extraslag.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2005-03-16

Förmaksflimmer

ID: 15799

Lider av extraslag oftas i vila. Känner i bröstet o ... / Anna

Lider av extraslag oftas i vila. Känner i bröstet oftas innan det kommer det liksom pirrar till i mitten. Har även uppkommit en gång när jag tränade. Är det farligt ?
Är 23 årig kvinna. Lite verviktig. Med ett normalt blodtryck.
Bör jag oroa mig ?
När skall man söka läkare ?

Anna

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Som du ser på denna hemsida så är det ofta förekommande frågeställning med extraslag och sannolikt är det ett tecken på ett mycket stressigt samhälle med stora krav både under arbete och på fritiden.
Om dina extraslag ökar vid ansträngning så tycker jag att du ska gå på en läkarbedömning. Därvid kan man se om du har någon bakomliggande orsak till dina extraslag.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.