Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2004-10-27

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14251

Hej Anders Jag är 43 år och äter aprovel sedan 3 da ... / Abbe Labbe

Hej Anders Jag är 43 år och äter aprovel sedan 3 dagar tillbaka för högt blodtryck. Jag undrar hur fort jag ska se någon effekt av medicinen? Blodtrycket har hittills inte sjunkit nämnvärt. Jag har tidigare provat Kredex och Seloken, men fått avbryta pga biverkningar. Jag har också ibland ett konstigt tryck i huvudet, och när jag vid dessa tillfällen mäter blodtrycket är oftast övre trycket mellan 180 och 200, och undertrycket strax över hundra. Har detta något samband och är det farligt?

Abbe Labbe

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Effekten av Aprovel kan utvärderas efter ca 6 veckors behandling, men redan efter ett par veckors behandling så bör du se en blodtryckssänkning. Många gånger är det nödvändigt att kombinera Aprovel med s k tiazidläkemedel och det finns en kombinationsform som heter Co-Aprovel som kan bli aktuell att sätta in eftersom ditt blodtryck är relativt högt. Min fråga till dig är hur länge du haft ditt höga blodtryck och har du ärftighet för högt blodtryck? Om du inte har ärftlighet, har man gjort någon utredning för att se om det finns någon bakomliggande orsak till ditt höga blodtryck?

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-10-27

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14234

Hej! Jag är en tjej på 29 år som nyligen var på en ... / En tjej i Göteborg

Hej! Jag är en tjej på 29 år som nyligen var på en hälsoundersökning. Där fann man att jag hade högt kolesterol (7,2). Men mina triglycerider var jättebra =0,7. Enl vad jag förstått ligger normalvärdet för triglycerider mellan 0,6- 2,2. Mitt LDL-kolesterol var också för högt; 5,3 (normalvärden skall vara under 5,0). Min fråga nu är; Jag äter bara bra, mager mat. Hur kan triglyceriderna vara så låga när kolesterolet är så högt? Är det låga triglyceridvärdet ett utslag för att jag faktiskt äter en bra kost? Jag kan ju nämna att för högt kolesterol ligger i släkten. Jag har förstått att relationen mellan LDL och HDL är viktig i sammanhanget, men förstår inte riktigt varför triglyceriderna var låga. Vad är det för skillnad på triglycerider och kolesterol??? Jag blev lite ledsen över provsvaren då jag äter så bra (inget godis/bakverk, bara kyckling, fisk, ris, grönsaker, frukt, grovt bröd, Becel-smör på mackan, lättmjölk, lättfil utan socker, osötad musli o.s.v.) Allt jag har läst om kolesterol är att man får det för att man äter fel, d.v.s mycket mättat fett. Men det gör inte jag, så vilka andra faktorer kan spela in för att man får högt kolesterol? Mycket tacksam för svar, jag känner mig både orolig och ledsen över provsvaret.
Jag är ju bara 29 år gammal...
Hälsningar A.A

En tjej i Göteborg

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Du ska inte känna dig ledsen eftersom du äter en alldeles gynnsam kost, men du har troligtvis en ärftlig blodfettsrubbning som ger den kraftiga stegringen av totalkolesterol resp LDL-kolesterol. Du kan inte äta bättre än vad du gör nu utan det kan vara aktuellt med läkemedelsbehandling med s k statiner, Simvastatin, Pravachol och Lipitor, men det förutsätter att dina släktingar, mor, far eller syskon har fått kärlsjukdomar tidigt. Det kan alltid ifrågasättas i vilken ålder man ska börja med blodfettssänkande läkemedel. Om dina anhöriga fått hjärt-kärlsjukdomar efter 60 års ålder så tycker jag att du kan vänta med läkemedelsbehandling till du har kommit i 40-årsåldern. Men om dina anhöriga fått hjärt-kärlsjukdomar före 50 års ålder så rekommenderar jag att ta kontakt med din familjeläkare för insättande av läkemedelsbehandling. Om du är rökare så bör du förstås sluta och du bör också kontrollera ditt blodtryck och blodsocker.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-10-27

Högt blodtryck

ID: 14225

Hej, jag har endast 30 % funktion på njurar kvar ef ... / Högt blodtryck dåliga njurar

Hej, jag har endast 30 % funktion på njurar kvar efter ett högt blodtryck 160/240 kanske 7-8 % övervikt högt kolesterol (även mina syskon och släktingar) vilken kombination av läkemedel för högt blodtryck rekomenderas om man vill spara på njurarna, är det nåt speciellt förhållningssätt vad det gäller mat motion etc som kan rekomenderas.
mvh Christer

Högt blodtryck dåliga njurar

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Det förefaller ju som du har en höggradig njurfunktionsnedsättning och det är då lämpligt att du får s k betablockerande blodtryckssänkande medicin som ex vis Atenolol förutsatt att du inte har astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom. Därutöver är s k kalciumantagonister lämpliga som ex vis Felodipin. Om inte ditt blodtryck kommer ner till 130/80 behöver du s k alfablockerande mediciner som ex vis Alfadil.
Om njurfunktionen är så nedsatt som du beskriver så är det svårt att ha en specifikt riktad skyddande behandling utöver blodtryckssänkning.
Det är också viktigt att blodfetterna behandlas med s k statiner som ex vis Simvastatin, Pravachol eller Lipitor.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-10-10

Förmaksflimmer

ID: 14090

Hej,jag är en tjej på 27 år,jag har haft besvär med ... / Hypis

Hej,jag är en tjej på 27 år,jag har haft besvär med rusningar och dubbelslag,jag fick seloken zoc25mg,de hjälpte mot rusningarna,sedan blev jag väl så skärrad att jag fick ångest och började äta zoloft,nu äter jag dem inte längre och har utan någon medicinering ca 75-80 i vilopuls,(jag röker ca 15 cigaretter p dag)men så ibland när jag tex målade huset i somras och stod o förde penseln upp oner så kände jag en stress känsla i kroppen och pulsen var på ca 95,sådär kan jag alltså få ibland,som tur är så är det mycket mer sällan nu än för ett halvår sedan,jag har genomgått x-antal ekg,alla visat normalt ua.Även gjort ett 24h bandspelar ekg,där sade doktorn att det var fint men med en benägenhet till att rusa lite.Vad är detta tror du?Nu har jag tjatat livet ur min husläkare så där får jag nog ingen mer info.Skulle bara vilja veta vad som orsakar dessa tokiga rusningar.mvh hypokondrikern.

Hypis

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Du röker 15 cigaretter per dag och därmed får du i dig nikotin som höjer hjärtats hastighet. Det kan vara en förklaring. Dricker du mycket kaffe kan det också påverka. Mitt förslag är förstås att du slutar röka, då kan du minska din benägenhet ytterligare att få snabb hjärtrytm. Du tycks aldrig ha haft någon extremt snabb puls. Vid sådana tillstånd när hjärtfrekvensen går över 140-160, då kan det finnas ett bakomliggande retledningsfel, men det tror inte jag att du har eftersom dina symtom har minskat trots att du är medicinfri.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-10-10

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 14058

Min brorson har börjat att äta en medicin som heter ... / Paroxetin och hjärta

Min brorson har börjat att äta en medicin som heter paroxetin, för vad läkarna tror är panikångest-attacker. Vid ett återbesök fick han ta ekg som ej var normalt. Hjärtat slog för långsamt. Han skall nu vidare undersökas med arbetsprov och ultraljud. Vad tror du man misstänker? Kan detta bero på medicinen? Min brorson är 22 år och säger själv att han har svårt med att andas attackvis då och då.
Orolig faster

Paroxetin och hjärta

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Hos yngre personer är det inte ovanligt att man kan ha låg puls utan att det föreligger någon hjärt-kärlsjukdom. Om det var en extremt låg puls under 40, så kan det bero på ett elektriskt fel i hjärtat. Det troliga är dock att din släktings symtom är relaterat till hans panikångest. Det är bra att man gör en utredning så att man kan lugna honom.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13727

Hej! Jag är född 1951 och sökte 1996 läkare eft ... / Hjalmar

Hej! Jag är född 1951 och sökte 1996 läkare efter att några gånger aha känt av kraftig matthet efter löpträning. Diagnosen blev förmaksfladder och jag ordinerades Sotacor för att dämpa rytmrubbningen. Jag har sedan tagit denna medicin i flera år och har i stort sett inte känt några symtom utan har levt helt normalt med regelbunden motionsträning.

I samband med en rutinmässig EKG-undersökning i april i år konstaterade läkaren att jag hade förmaksflimmer och ordinerade Trombyl 2x160 g i proppförebyggande syfte. En ultraljudsundersökning av hjärtspecialist visade att hjärtat såg helt normalt ut. Även blodtryck och alla blodvärden var normala. Specialistläkaren bytte ut Sotacor mot Atenalol, som han trodde skulle avhjälpa flimret. Vid en ny EKG-undersökning några veckor senare konstaterades fortfarande flimmer, men dessutom var pulsen mycket låg, ca 40 slag/min. Läkaren tog då bort Atenalol, men ordinerade fortsatt användning av Trombyl.

Jag känner nu oro av två skäl: 1. Förmaksflimret är helt obehandlat och jag tar endast proppförebyggande medicin. Är detta korrekt eller finns det bättre behandlingsalternativ? Jag känner mig relativt frisk och har inga direkta obehag av flimret. 2. Jag hörde nyligen en rapport om att många skadeverkningar har rapporterats i samband med användning av Trombyl. Är oro för sådana skadeverkningar befogade?

Hjalmar

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Vanligtvis brukar man försöka att elektriskt konvertera, d v s få ditt förmaksflimmer att slå om till regelbunden rytm. Har man gjort något sådant försök? Om man inte har gjort det så bör man göra det och i så fall så måste du Waranbehandlas och du bör under minst tre veckor ha en rätt nivå på blodförtunningsgraden för att kunna genomföra nyss nämnda elkonvertering. Lyckas man inte få förmaksflimret att slå om så är den säkraste proppförebyggande behandlingen att stå kvar på Waran. Jag tycker också att man bör göra ett bandspelarekg för att se hur din hjärtfrekvens under ett dygn. Det är bra att det är utfört ett ultraljud som visade normala förhållanden. Vinsterna med Trombyl är större än riskerna.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13747

Hej.Har av chiopraktiker fått en diagnos att min si ... / 46 år

Hej.Har av chiopraktiker fått en diagnos att min sida där hjärtat är,är försvagat troligtvis pga fel sittställning i soffa och bil. Känns dock ibland som det "pulserar,krampar i hjärttrakten och en viss oro kommer att det är något fel på tex hjärta eller kärl runt detsamma. Har tagit viloekgmen även blodtryck,blodprov,syre i blodet. Alla prover var okey. Kan detta vara stressrelaterat(undermedvetet) Kan jag ha brist på magnesium eller b vitamin? Bör jag forsätta göra någon ytterliggare undersökning och i så fall vilken. Tack på förhand

46 år

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
En kiropraktiker kan inte uttala sig om att hjärtat är försvagat genom att titta på bröstkorgen. Du förefaller ha helt normala undersökningar. Dina symtom låter som stressutlösta. Kommer de när du känner stress? Om Dina besvär kommer i samband med fysisk ansträngning bör du utföra ett arbetsekg.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13771

hej! jag har korta strama muskler enligt en massör, ... / undrar

hej! jag har korta strama muskler enligt en massör, kan orsaken till värk(ibland) i armen,bröstmusklen(vänster),axeln(vänster) bl a bero på detta???,jag har lyft fel inom jobbet om jag inte har helt fel.jag är högerhänt men jobbar mest med vänster kroppshalva.

undrar

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Dina besvär kan naturligtvis komma därifrån. Kommer besvären även om du promenerar utan att röra på armarna kan det tala för att besvären kan komma från hjärtat och då bör du utföra ett arbetsekg. Kommer de enbart när du rör armarna, så är det troligtvis dina strama muskler.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13785

hej! jag har ibland muskelvärk på vänster sida(vid ... / kille född 75

hej! jag har ibland muskelvärk på vänster sida(vid hjärtmuskeln eller där överarmen slutar vid muskelfästet.jag har under lång tid bärt fel(1 år tillbaka) inom jobbet dvs lyft fel och hastigt med paket,postsäckar och dylikt,och bärt på skivväskor upp och ned (bor på 5 våningen i en lägenhet utan hiss)kan det vara så att vänster kroppshalva har blivit överbelastad,för jag jobbar mest med vänster ändå att jag är högerhänt,är budchaufför och dj som sysselsättning.jag känner ingen muskelspänning när jag sover och precis när jag har vaknat.jag är otränad som person,lite tunn i kroppsbygget 70 kg på 1,79.jobbet är rätt stillasittande med tanke på att man kär sträckorna med budbilen.jag röker inte,dricker inte,snusar inte,men måste nog få igång motionen i allmänhet.,har även problem med ångest,oro och sådant pga av händelser tillbaka,ojoj d blev långt:) mvh
 

kille född 75

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Du har själv ställt din diagnos. Det är mycket troligt att ditt ensidiga arbete med lyft förklarar dina symtom. Jag tycker att du skulle gå till ett gym och börja stärka och träna dina muskler. Du kan säkert få ett individuellt träningsprogram som lindrar dina besvär.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-10-07

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 13816

Min brorson har börjat att äta paroxetin, för vad d ... / Orolig faster

Min brorson har börjat att äta paroxetin, för vad doktorn tror är panikångest. Vid ett återbesök fick han ta ett ekg som visade onormala värden, vilket gjorde att han fick återkomma dagen därpå och göra om provet. Då var ekg helt normalt. Doktorn trodde det berodde på att han hade börjat äta paroxetin. Vad tror du , kan det finnas ett samband? Kan ett ekg vara normalt ena dagen och fel den andra? Har min brorson ett hjärtfel?

Orolig faster

Dr Anders Dahlqvist


Hej!
Det är mycket svårt att uttala sig om det eftersom jag inte sett båda ekg:na. Man vet att den här typen av medicin kan ge ekg-förändringar och finns inga andra symtom som kan tyda på hjärtsjukdom så är det troligt att det ändå är läkemedlet. Jag tycker dock att han ska fråga sin läkare vad det var för ekg-förändringar och vad det var för innebörd.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.