Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2004-01-21

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 11829

Jag skriver till dig för min pappas räkning. Han är ... / Jultomten

Jag skriver till dig för min pappas räkning. Han är 75 år och skall
förmodligen genomgå en bypassoperation och "något annant" som jag inte minns
just nu. Han lider i alla fall av förmaksflimmer och hans läkare berättade
att det även kunde bli aktuellt med en bypass. Nu är min pappa enormt
orolig. Han tror nämligen att hans sista stund är kommen. Läkaren vi talade
med var jättebra, tog sig verkligen tid men hans oro är enorm. Hans egen
pappa dog på samma sjukhus 1968 av hjärtfel och nu tror han att det samma
kommer att ske med honom.
Jag och min bror pratar med honom och förklarar att man idag har kommit en
bra bit sen - 68. Vi är införstådda med riskerna med en sådan här operation,
men tycker även att eftersom läkarna är beredda att göra en op på pappa
anses det väl hoppfullt.
Hur stor är risken att den sådan här op går åt pipsvängen? Är den här typen
av op vanlig? Min pappa har i hela sitt liv varit fysiskt aktiv, aldrig
tagit ett bloss i hela sitt liv, mår idag inte dåligt på grund av sitt
förmaksflimmer. Han t om arbetar då han är egen företagare. Men ack så
orolig och det är inte kul. Jag har förstått att det är kö på den här typen
av op så det kanske inte blir aktuellt förrens till sommaren och ha en
orolig pappa så länge blir jobbigt för oss alla.
Op skall genomföras på universitetesjukhuset i Lund.
Hoppas du kan hjälpa oss.
Med vänliga hälsningar från en orolig dotter.

Jultomten

Dr Anders Dahlqvist

Det här är en av de vanligaste operationsformerna idag och våra
thoraxkirurger är mycket tränade. När man opereras i planerad form, d v ske-akut, så är riskerna mycket små och särskilt om din fars läkare
uttryckt tillförsikt. Förmaksflimmer kan vara en liten ökad risk, men din
far förefaller inte ha någon hjärtsvikt så att riskerna med detta är
begränsade.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-01-21

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 11828

Det här kanske inte är rätt avdelning men du kanske ... / M i visby

Det här kanske inte är rätt avdelning men du kanske kan svara ändå.
Sen jag var barn, jag är 59 år, har jag vid mina förkylningar alltid fått
ett plågsamt stadium av *salivation* Brukar börja med halsont och rinnig snuva som vanligt, därpå kommer då salivationen som pågår över ett dygn. Jagg får liksom kramper svalget vilket liksom pressar fram saliven så den rinner, det är oerhört tröttsamt o jobbit, jag kan bara spotta hela tiden. Sen går det över och hostan börjar, sen är jag bra igen, ingen feber. VAD HAR JAG? Jag har frågat läkare som inte kan svara vad det är, kan det vara nånallergisk reaktion på förkylningsviruset? Varge gång jag känner att jag håller på bli förkyld fruktar jag detta stadium i förkylningen. Jag har det just nu, och kan inte göra nåt åt det, bara vänta tills det gett sig, och det gör det alltid...men det är mycket jobbigt! Finns medicin?.

M i visby

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Jag har ingen bra förklaring till dina besvär.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-01-21

Förmaksflimmer

ID: 11827

HEJ! UNDRAR OM EXTRASLAG SOM KOMMER IBLAND.KÄNNS SO ... / GYMNASIELÄRARE

HEJ! UNDRAR OM EXTRASLAG SOM KOMMER IBLAND.KÄNNS SOM PORLANDE VATTEN OCH IBLAND SOM OM LJUDET FÖRSVINNER FÖR EN TUSENDELS SEKUND. KAN ÄVEN KÄNNA EN SJUNKANDE KÄNSLA ISTÄLLET FÖR YRSEL. ÄR STRESSAD OCH ÄTER ZOLOFT SEN
NÅGRA ÅR. ÄR TRÖTT OCH UTAN UTHÅLLIGHET. BLODTRYCKET BRUKAR LIGGA PÅ CA. 130/75 MEN HÖJS LÄTT VID STRESSITUATIONER TILL 170/90. ÄR DET EN VARNINGSSIGNAL? ELLER KAN JAG TA DET LUGNT?

GYMNASIELÄRARE

Dr Anders Dahlqvist

Ja, ta det lugnt! När man får extraslag så kommer det för tidigt och ofta
blir det en paus efteråt och det är säkert det som ger dina symtom.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-01-21

Förmaksflimmer

ID: 11826

Om man är väldigt spänd i sina rygg och nackmuskler ... / Mamma till tre

Om man är väldigt spänd i sina rygg och nackmuskler, kan detta sprida sig framåt mot bröstet? Jag kan ofta känna hugg, som nervsmärtor nästan på höger sida och på vänster sida av bröstet. I själva brösten faktiskt. Jag gjorde i våras arbetsekg, ultraljud, bandspelar-ekg och lungröntgen. Allt OK. Jag besväras av extraslag med jämna mellanrum och dessa extraslag har fått mig ororlig för att motionera hårt. Min motion består av 4 km promenader minst 4 ggr i veckan men oftast mer. Jag går i raskt takt. Jag är 42 år och önskar att jag vågade springa men räcker den motion jag gör just nu tro?
Många frågor - tacksam för svar på alla.
God Jul!
Mamma till tre

Mamma till tre

Dr Anders Dahlqvist

På din första fråga kan man helt säkert svara ja. Huggsmärtor brukar nästan alltid komma från bröstkorgen eller ryggen. Det är bra att du motionerar och du kan säkert också springa lite grand.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-01-21

Stroke

ID: 11825

Jag har precis kommit hem från sjukhuset med min 75 ... / undrande dotter

Jag har precis kommit hem från sjukhuset med min 75-åriga mor som
haft ett antal stroke,för högt kolestrol, förhöjt blodtryck och nu fick vi
veta att hon även har blåsljud på hjärtat. Jag undrar vad som menas med blåsljud på hjärtat? Hur allvarligt är det? Kan det behandlas? Hon har aldrig haft problem med hjärtat förut.

undrande dotter

Dr Anders Dahlqvist

Det är mycket vanligt att hjärtkamrarna vidgas med åren och att klaffarna i hjärtat blir något slappa och därmed uppkommer blåsljud. För att kunna värdera detta måste s k ekokardiografi utföras för att därigenom bedömagraden av klaffpåverkan. Om din mor haft flera stroke så är jag säker på att de har gjort en sådan undersökning och då antar jag att hon står på Waran för att förebygga ytterligare stroke. Om din mor har nedsatt pumpförmåga så finns det läkemedel som kan förbättra detta. Om det däremot ärförträngningar eller höggradigt läckage så kan det bli aktuellt medoperation.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-01-21

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 11824

Tog nyligen ett ekg i samband med en utbildning ... / ekg-undrande 26-åring

Tog nyligen ett ekg i samband med en utbildningsdag. De som höll i
utbildningen sa att man på mitt ekg kunde se vad som kallas för ett
retledningsfel. Jag undrar vad det innebär och om jag kommer att få problem av detta när jag
blir äldre?

ekg-undrande 26-åring

Dr Anders Dahlqvist

Det är mycket vanligt att man har mindre ledningsfel i hjärtat och det är
ingenting du behöver oroa dig över.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-01-21

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 11823

Jag har av läkare ordinerats Aprovel 300 mg tillsam ... / Gubbe/70 år

Jag har av läkare ordinerats Aprovel 300 mg tillsammans med Plendil.
Sedan Aprovel sattes in har jag fått problem med att jag inte kan vara ute och promenera mer än c:a 30 minuter innan jag måste uppsöka en urinoar. Kan detta bero på Aprovalen?

Gubbe/70 år

Dr Anders Dahlqvist

Jag har aldrig haft någon patient som besvärats av ökad urinproduktion medenbart Aprovel. Är det kanske så att du har en medicin som heter Co-Aprovel,så innehåller denna urindrivande. Plendil däremot ger ibland ökadurinproduktion.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-01-21

Högt blodtryck

ID: 11822

jag är en 52 år man och har en differens ca 8-1 ... / BJ

jag är en 52 år man och har en differens ca 8-12 enhetervid mätning av blodtrycket mellan höger resp vänster arm, är detta normalt ? Mitt blodtryck varierar relativt mycket under dagen 145/85 sjunker mot kvällen till ca 130/75 min fråga hur skall man veta om blodtrycket är normalt då det varierar så mycket under dygnet ? Enligt nya uppgifter som kommer från USA har man förhöjt blodtryck om det
systoliska trycket ligger över 130 resp diastoliska överstiger 85, det
skulle medföra att flertalet 50 plus män har hypertoni, det verkar ju inte vara rimligt ? Tacksam för svar.Med vänlig hälsning Bo Johnson

BJ

Dr Anders Dahlqvist

Hej!
Betr normal blodtrycksnivå så anses att normalt blodtryck ligger under
140/90. Om man har diabetes eller övervikt så bör man eftersträva ett
blodtryck på 130/80-85. Jag tycker inte du ska oroa dig över skillnaden i
blodtrycksnivå mellan armarna om du inte har några symtom som ex vis smärta vid armarbete.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-01-21

Högt blodtryck

ID: 11821

Hej doktorn! Jag är en kille på 26år och har ha ... / Patrik Ekström

Hej doktorn! Jag är en kille på 26år och har haft ett problem med
mitt hjärta i drygt 1 1/2 år nu, det yttrar sig på så sätt att det slår
enormt hårt så att jag kan känna det i ryggen. På natten känner jag det slå i madrassen och jag hör pulsen i örat när jag lägger det mot kudden. Jag har tagit EKG 3ggr, första gången visade det förmaksflimmer och jag fick åka ambulans till akuten, det var egentligen inte förrän efter detta som det började, antar att jag blev uppskärrad rejält. Ett tag efter så kunde jag inte låta bli att i princip hela tiden kolla min puls efter nåt fel. Har märkt att mitt hjärta slår ojämnt också. När jag åkte in till akuten så tog dem EKG där också och då konstaterade dem att jag inte hade förmaksflimmer...utan allt var ok, bara lite högt blodtryck. Någon vecka senare när jag låg hemma i min säng så började jag kallsvettas och hyperventilera och trodde att jag skulle dö, jag åkte omedelbart till akuten och där sa dem att allt var ok återigen. Vid ett annat tillfälle fick jag veta att jag hade ett blodtryck som är normalt på en 50-åring. Jag börjar så smått oroa mig för hur länge mitt hjärta ska orka slå...ingen hjälp får jag heller. Har läst att EKG kan visa fel och att folk skickats hem och sedan dött av hjärtkomplikationer. Har skickat flera sådana här frågor til netdoktor.se utan att få svar, tar dem inte mig på allvar
eller? Hoppas du kan ge mig lite lugn och ro i mitt liv.
ps. jag är rökare ds.

Med vänlig hälsning
Patrik

Patrik Ekström

Dr Anders Dahlqvist

Det är något ovanligt att man får förmaksflimmer i din ålder. Jag antar att
man har gjort en utredning med s k ultraljud av ditt hjärta och kanske också bandspelarekg. Blodprov för ämnesomsättning har väl också kontrollerats? Har du gjort dessa undersökningar och dessa utfaller normalt så kan du känna dig lugn. Förmaksflimmer ger symtom men är sällan livshotande. Dock måste man ha uteslutit sjukdom enl ovanstående utredning.

Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2004-01-21

Högt blodtryck

ID: 11820

Jag är en kvinna på 34 år.Jag undrar varför jag får ... / ar

Jag är en kvinna på 34 år.Jag undrar varför jag får hög puls plötsligt. Jag kan ta helt lugnt plötsligt känner jag hur puls börjar arbeta snabbare och snabbare den kommer upp i 150 slag/min vid 3 tillfällen utan att jag har stressat, en natt vakna jag av att pulsen var så snabb den håller isig mellan 2-4 timmar och sedan så lugnar den sig. men jag känner att jag har en puls på genomsnitt 100 slag /min. Jag ska säga också att jag är rejält över viktig har gått ner 10 kg men har ca 33 kg kvar. har sjögrenssyndrom om det har med det att göra. Känner pulsen i hela kroppen i armar och ben när den blir hög blodtrycket är bra 127/79. Försöker röra på mig med promenader men blir andfådd också dunkar det i hjärtat. Hjälp vad ska jag göra är rädd.

ar

Dr Anders Dahlqvist

Jag tycker att du bör kolla din ämnesomsättning. Det är inte ovanligt att
man får hög puls vid hög ämnesomsättning. En annan orsak är att du har ett retledningsfel som ger benägenhet till så här hög puls som 150. Du bör snarast söka din familjeläkare för provtagning och om man inte hittar något fel på ämnesomsättningen så bör man göra s k bandspelarekg för att fånga dina hjärtklappningsattacker.
Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.