Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2003-12-01

Hjärtinfarkt

ID: 11495

Jag har haft en hjärtinfarkt för en tid sen och nu ... / Jacob

Jag har haft en hjärtinfarkt för en tid sen och nu fått problem med blodcirkulationen i händerna, de blir vit/röd fläckiga, ibland varma eller kalla plus att fingertopparna blir vita och smärtar vid kyla även fast jag
har varma handskar.  Jag får samma problem när jag jobbar med händer, hamrar osv. Kan det har något med hjärtat att göra ?

Jacob

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Jag tror att du har fått medicin av typen betablockerare som ex vis Selokén eller Tenormin. Dessa läkemedel drar samman de små hudkärlen och ger dina symtom i fingrarna. Detta är inte farligt men om det är uttalade besvär så bör du kanske byta medicin. Det finns nämligen betablockerare som inte har så stor påverkan på hudkärlen som ovannämnda mediciner. Dina besvär har inget samband med nedsatt pumpförmåga i hjärtat eller dålig cirkulation i hjärtat. Vänligen, Anders Dahlqvist

PermalänkVisa

2003-12-01

Angina pectoris (kärlkramp)

ID: 11494

Jag har gjort arbetsEKG,ultra ljud.myocardscien ... / Smärtor i mitt i bröstet och ut i armen.

Jag har gjort arbetsEKG,ultra ljud.myocardscientgr.Allt visade sig vara bra.Nu ska de koppla en bandspelar EKG i 24t.Jag är kvinna 34
år,gift,mamma.Lycklig.Allt är bra.Förutom att jag sedan minst 1,5år haft smärtor från hjärtat som strålar ut i vä arm.Trycket gör att vä arms fingrar domnar bort.Ibland mår jag lite illa och känner en snabb övergående yrsel.Jag får såhär både i vila och ansträngning.Det hela började att jag kände mig andfådd när jag gick upp för trappor,nu kommer smärtorna när somhellst.Jag är 167 och väger 60.Min mor hade förstorat hjärta,skulle på mer undersökningar men dog nyligen(56år)cancer.Mina morbröder 5st är alla hjärtsjuka,+moster.Hjärtinfarkt,aorta.Alla är smala och varken röker eller dricker inte .De motionerar liksom jag .Min pappa har högt blodtryck och vätska i kroppen och äter medicin.Plendil... .Jag har fått nitroglycerin.Jag har blivit operard massor med gånger, rectocele ,proctocele,pga ärftlig svaghet i bindväven. jag har stomi pga av bindvävsproblematik.Jag har haft inflammationer +infektioner.Lunginflammation 4 ggr.Ligger i riskzon för sle.De sade något om att jag kunde ha spasm i kärlen.Min puls är 97.När jag tar nitro blir allt bra.Jag blir lite trött om dagarna bara.Har iskalla händer och fötter.Mitt blodtryck 130/94.Kan du få ut något av detta.Jag är optimist och alltid glad,trots att jag haft det tufft. Tacksam för svar.
 

 

Smärtor i mitt i bröstet och ut i armen.

Dr Anders Dahlqvist

Hej! Alla dina undersökningar visar ju normala fynd. Icke desto mindre kan man ha kärlförträngningar utan att de har avslöjats av dessa undersökningar. Har du mycket besvär så bör man nog utföra en kranskärlsröntgen. Troligen kommer den att visa att du har smala kärl med tanke på din grundsjukdom. Har man prövat någon typ av kalciumflödesblockerare som ex vis Plendil eller Norvasc. Dessa mediciner brukar minska kranskärlens ev benägenhet till att dras samman, s k spasm. Detta kan också vara orsaken till dina symtom. Vänligen, Anders Dahlqvist

PermalänkVisa

2003-12-01

Angina pectoris (kärlkramp)

ID: 11493

Kan man känna någon symptom på att halspulsådern är ... / Lotta

Kan man känna någon symptom på att halspulsådern är förkalkad? Isåfall hur.

Lotta

Dr Anders Dahlqvist


Hej! Det vanligaste symtomet är s k TIA-attack, d v s att en liten propp lossnar från en förkalkad halspulsåder och hamnar i hjärnan och ger övergående bortfallssymtom som ex vis nedsatt syn, kraftnedsättning i armar och ben. Om proppen är större så kan den leda till bestående bortfall. Har du haft sådana symtom ska du förstås söka din familjeläkare. Vänligen, Anders Dahlqvist

PermalänkVisa

2003-10-27

Högt blodtryck

ID: 5874

Jag är en 59 årig kvinna som fått reda på att mitt undr ... / Capi

Jag är en 59 årig kvinna som fått reda på att mitt undre tryck ligger för högt 150/95 har jag haft nu tre gånger. Jag röker inte. Vad bör jag tänka på? Är det här farligt? Vad kan det bero på? Finns det något samband med att jag drabbats av dragningar i benen ca en halvtimma efter sängdags?

Capi

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Du har ett måttligt förhöjt blodtryck. Ett normalt blodtryck för din ålder utan annan sjukdom är 140/90. Har du diabetes kan blodtrycket få ligga på 130/80. Sendrag i benen har inget att göra med ditt blodtryck. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-10-24

Förmaksflimmer

ID: 5872

Vad ser läkaren på ett arbets-ekg och ett 24-timmars ek ... / Voni

Vad ser läkaren på ett arbets-ekg och ett 24-timmars ekg? Mina extra-slag under en snabb promenad syntes på 24-timmars ekg:et och läkaren försäkrade mej om att allting var fullständigt normalt. Borde jag få ett arbets-ekg gjort i alla fall?

Voni

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det är mycket vanligt med extraslag och om de är av låg frekvens finns ingen anledning att göra ytterligare utredning om din kondition i övrigt är acceptabel. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-10-23

Förmaksflimmer

ID: 5876

Är under utredning för extraslag. Vilo-ekg visade masso ... / Patrik

Är under utredning för extraslag. Vilo-ekg visade massor av slag och puls på 100. Fick dom i förbindelse med en kraftig stressupplevelse närmast liknande ett chocktillstånd. Detta med extraslagen och utredningen skapade mer stress och extraslagen höll i sig i två veckor. Kunde vara vartannat slag under flera minuter. Var i ett spänningstillstånd som gav mig en uttröttad känsla i hela bröstkorgen. Under arbete så försvann extraslagen för att återkomma efter en stunds vila. Upplevde sällan extraslag innan och inte heller nu när jag kommit in i ett lugnare tillstånd och mår perfekt sedan ett par veckor. Ett vilo-ekg nu visar sig helt normalt med puls 60. Mitt blodtryck är ca 130/70. Min ålder 55, vikt 71, längd 180. Har aldrig rökt, har god kondition och motionerar ofta och under tämligen hårda former med puls upp till ca 180. Känner under arbete inga obehag. Under perioden med extraslag gjordes ett arbets-ekg som visade en viss st-sänkning under maxpuls. En ultraljudsundersökning visade helt normalt hjärta. Blodanalys visar normala värden, kolesterol bra, HDL=1,4. LDL=2,4. En gammascintigrafi gjord under under perioden med mycket extraslag visade EF i nedre normalområdet och en obetydlig nedgång i isotopupptaget i vila och aningen mer nedgång under arbete. Nu står en angiografiröntgen för dörren. Är risken stor för att det visar sig vara kärlkramp? Eller finns det något annat som kan förklara st-sänkningar och utslaget av scintigrafin? Kan stark oro och extraslagen förklara något av det? Skulle motsvarande prov nu när hjärtat håller sig lugnt visa samma resultat? Väntetiden tycks vara lång innan denna röntgen kommer att ske.

Patrik

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Vid hög belastning som ger hög hjärtfrekvens kan man få ST-sänkning som orsakas av hastigheten. I Ditt fall så visar ju isotopundersökningen en viss misstanke om att kärlkramp kan föreligga och det är därför bra att man utför en kranskärlsröntgen. Då får du veta om det finns några påtagliga förträngingar som i så fall kan kärlvidgas. Dina extraslag var sannolikt uttryck för stress. Du förefaller ju ha bra blodfetter och blodtryck. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-10-21

Förmaksflimmer

ID: 5837

Hej Har så länge jag kan minnas haft problem med extra ... / hd

Hej Har så länge jag kan minnas haft problem med extraslag, och har varit väldigt orolig över dessa. Har inga arvsanlag för hjärtfel eller hjärtinfarkt. Har sedan två tillbaka lidit av panikångest och en ständig malande oro. Tar Zoloft 100 mg/dag. Jag är övertygad om att min oro över hjärtat har bidragit till mina andra problem. Så fort jag känner att jag har extraslag, så kommer oron och panikångesten. När det är som värst slår hjärtat 3 slag och hoppar över ett (regelbundet). Det är inget som gör ont och jag märker det bara om jag tar pulsen, eller när jag skall sova. Mellanslagen försvinner vid ansträngning. Har tagit EKG två gånger på akuten, och två gånger hos min vanlige läkare. Denna skrev ut betablockerare, som jag ej tog pga att symtomen försvann en längre tid, vilket de har gjort vid de andra kontrollerna också. Kan mellanslagen vara av psykisk natur och kan jag acceptera dem som ofarliga. Dör man tidigare om man har lidit av mellanslag dvs. sliter det på hjärtat. Ps har även gjort en hjärtröntgen för 5 år sedan i samband med dykutbildning, och den var ok ds Vore väldigt tacksam för svar, för detta hämmar mig fruktansvärt!

hd

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Dina besvär beror säkert på dina psykiska bekymmer. Extraslag belastar inte hjärtat särskilt. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-10-16

Hjärtinfarkt

ID: 5838

Min far fick en lättare hjärtinfarkt i våras. Han har s ... / Undrande dotter

Min far fick en lättare hjärtinfarkt i våras. Han har sedan gjort en kontraströntgen där det konstaterades att ett kärl var helt blockerat och ett delvis. Läkarna säger att ballongsprängning el dyl inte är aktuellt utan det är operation som gäller. Nu har han blivit erbjuden en operationstid nästa vecka. Vi är lite oroliga för detta och jag skulle vilja veta vilka risker en operation innebär. (En bekant överlevde inte en by-pass operation för några år sedan.) Kan det vara ett alternativ att inte operera? Vad är det för risker för försämring då? Tacksam för snabbt svar!

Undrande dotter

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Uppenbarligen sitter din fars kärlförändringar så till att ballongsprängning ej är möjlig. Operation i ett läge när din fars tillstånd är stabilt, d v s flera månader efter hjärtinfarkt, är risken liten för komplikation. Du beskriver endast kärlförändringar i ett kärl. Om de övriga kärlen är friska och din far inte har någon kärlkramp då tror jag inte man ska rekommendera operation. I en sådan situation kan man avvakta. Troligtvis har han flera kärlförändringar och det är bevisat att operation förbättrar prognosen om man har 3-kärlssjukdom eller förträngningar i det s k huvudstamskärlet. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-10-12

Förmaksflimmer

ID: 5857

Mitt problem är att mitt hjärta slår väldigt tunga slag ... / Alexander

Mitt problem är att mitt hjärta slår väldigt tunga slag. Förr så trodde jag att det var för att jag drack kaffe, men efter jag slutade med det så försvann det ett tag. Jag har även en känsla av att jag inte får tillräckligt med luft när jag andas. Men jag har ingen astma. Ibland kan jag även känna mig lätt svimfärdig och lite obalans. Det käns som det ända jag gör är vilar, efter jobbet och på helgerna. MVH Alex

Alexander

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Sannolikt har du lite extraslag. Oroas du över det så bör du söka din familjeläkare. Du kanske skulle vara ute och röra på dig lite mer, ta promenader till att börja med och sedan springa lite lätt och känna hur det känns. Får du ökade besvär då så bör du snarast söka din läkare för det kan handla om ansträngningsutlöst astma. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-10-09

Högt blodtryck

ID: 5858

Hej! Jag undrar om det är farligt att ta läkemedlet Te ... / Nina

Hej! Jag undrar om det är farligt att ta läkemedlet Tenormin (betablockare)då och då bara när man känner sig stressad. Med vänlig hälsning

Nina

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det är svårt att svara på din fråga. Om Du har fått Tenormin för högt blodtryck så bör du givetvis ta det regelbundet. Har du däremot fått det för hjärtklappning eller extraslag så kan du säkert medicinera efter behov. Det bästa är att samråda med din läkare. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.