Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2003-08-10

Högt blodtryck

ID: 5831

Jag har i ca 5,5 år behandlats för hypertoni. Mina värd ... / Man på Ängen

Jag har i ca 5,5 år behandlats för hypertoni. Mina värden kan variera från 210/135 till 170/100. Hittills har ingen medicin kunnat sänka mitt blodtryck. Jag har undersökt en hel del om vad som egentligen är för högt blodtryck. För att kunna säga till någan att man har ett för högt blodtryck, måste man då inte sätta det i relation till något normvärde? Vad kommer det värdet ifrån? Det är mig inte främmande att tro att det är fastställt ur en homogen grupp, enkel att fånga och mäta under en längre tid. Soldater t ex? Alla är vi ju inte lika i de flesta sammanhang. Kan det inte vara så också med blodtryck? Utan att vara läkare, skulle jag tro att 80-90% av befolkningen finns inom det intervall som sägs vara de som har normala blodtryck. Den övriga delen av populationen, kan de leva och fungera som fullt friska utan att ha majoritetens blodtryck? Jag motionerar, äter riktig mat. Använder ingen form av tobak. Är 45 år och är stor och stark, men håller på att gå under av blodtrycksmedicinerna.

Man på Ängen

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Normalt blodtryck vid mottagningsbesök är under 140 resp under 90 om man inte har diabetes eller annan komplicerande sjukdom, då bör blodtrycket ligga under 130 resp 80. Givetvis bör du få ett läkemedel som du trivs med och det är viktigt att mäta blodtrycket under 24 timmar för att utvärdera om du verkligen har högt blodtryck under dygnets alla timmar. Diskutera med din läkare om byte av läkemedel och genomförande av 24-timmars blodtrycksmätning. Intensiteten i behandling beror utöver blodtrycksnivåerna vilka andra riskfaktorer man har. Om du ex vis har ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom så är det angelägnare att sänka blodtrycket till rätt nivå. Har du prövat ett läkemedel som tillhör gruppen AII-blockerare som ex vis Aprovel? Denna typ av läkemedel brukar mycket sällan ge bieffekter och sänker blodtrycket. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-07-28

Förmaksflimmer

ID: 5787

Min sambo är en man på 60 år och rökare. Han har det se ... / Catarina

Min sambo är en man på 60 år och rökare. Han har det senaste året fått ändrade arbetsförhållanden som inneburit ökad arbetsbelastning och en betydligt stressigare arbetsdag. För ca 10 år sedan fick han dubbelslag (?) på hjärtat och detta har sedan fortsatt under åren. Det händer varje dag och ibland håller det i sig i många timmar. För flera år sedan uppsökte han läkare (det är det absolut sista han vill göra - därför min oro och detta brev) som sade att det inte var något att oroa sig för. Det har emellertid ökat betydligt och jag vet inte om hans ålder, rökning och en stressigare arbetssituation kan vara en bidragande orsak. Han styrketränar två dagar i veckan och promenerar ibland. Nu är jag orolig för att han ska överanstränga sig där med. Tacksam för svar. Om det behövs så är jag angelägen om att få honom till en läkare, men det räcker inte att jag "tjatar".

Catarina

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Jag tycker definitivt din sambo bör söka läkare för att få en rutinundersökning. Det är relativt vanligt med kranskärlssjukdom hos rökare och extraslag kan vara ett yttre uttryck för detta. Det är viktigt att kontrollera blodtryck, blodfetter och blodsocker för även om det inte finns en manifest hjärtsjukdom så kan man då minska risken för att det utvecklas genom kostomläggning och läkemedelsbehandling av ex vis blodtryck eller blodfetter. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-07-27

Förmaksflimmer

ID: 5788

Hej Anders, Jag är en 32 årig kille som fått stämpeln, ... / Peter

Hej Anders, Jag är en 32 årig kille som fått stämpeln, panikångest. Känner ingenting, bara extraslag som jag har ca 100 om dagen, Har haft detta i två år nu och börjar bli knäckt på detta, Motionerar ca 3ggr i veckan lever sunt på veckorna, tar några öl till helgen, men inga mängder, snusar gör jag med. Äter både Zoloft och Remeron full dos, men dessa hjälper inte, har provat Inderal 20mg 1 ggr om dagen och dessa hjälper mycket bra mot mina extraslag. Kan det vara ett hjärtfel jag har?, fick en väldigt jobbig attack för två år sedan med en massa extraslag per min efter en tid med mycket press "pappaledig, renovering, stress på jobbet osv" har sedan dess levt med besvären varje dag. Har ett mycket stressigt jobb, kan detta vara boven? För övrigt så är mitt liv mycket bra med familj fritid, umgänge osv. Jag har bett om ett arbets-ekg på min vårdcentral, men dom tycker det är onödigt, vad tror du? Mvh, Peter

Peter

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Eftersom du inte blivit hjälpt av Zoloft och Remeron så tycker att man i första hand ska göra ett s k bandspelarekg för att se vilken typ av arytmi du har. Det förefaller som du har besvär oerhört ofta och det borde motivera också ett arbetsprov och kanske ett ultraljud av hjärtat. Det är mycket troligt att det ändå hänger samman med din personlighet och ditt stressiga arbete men jag tror att du först blir lugnad när du gjort ovannämnda undersökningar. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-06-24

Förmaksflimmer

ID: 5786

Hej! Jag har för en tid sedan upplevt oregelbunden hjä ... / Pelle

Hej! Jag har för en tid sedan upplevt oregelbunden hjärtrytm. Man kan beskriva det som att det kom extraslag vart tredje-fjärde slag samt att det efter extraslagen dröjde längre lite längre innan nästa slag kom. Detta upplevde jag en natt jag skulle gå och lägga mig för ett år sedan. Oregelbundenheten fanns kvar på morgonen när jag vaknade och försvann inte förrän jag ansträngde mig vid promenad uppför en brant backe. Jag har även vaknat med detta en tidig morgon sedan dess. Då försvann oregelbundenheten då jag gick på toaletten. Jag upplever ibland även överhoppade hjärtslag efter ansträngning, exempelvis efter trappgång då jag burit tunga saker eller gått uppför en backe med golfbagen. Det verkar som att de överhoppade slagen kommer när hjärtat ska gå ner i aktivitet efter ansträngning (min gissning). Vilken är din förklaring och vilka är dina råd? Hjärtliga hälsningar

Pelle

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det är mycket vanligt med extraslag, som kan komma från förmaket eller kammaren. Det är svårt att på Dina symtom bedöma vilken typ av oregelbunden hjärtrytm som du kan ha. Oroar Du Dig så tycker jag Du ska söka Din familjeläkare till hösten och få ett ekg taget. Det är viktigt att ha regelbunden sömn och att inte dricka för mycket kaffe och alkohol. Röker Du så bör Du sluta. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-06-22

Hjärtinfarkt

ID: 5783

Jag har en far som går på seloken och Läkaren tycker at ... / Rosie, Dinos kompis

Jag har en far som går på seloken och Läkaren tycker att hans puls (hjärtat slår för långsamt...) Han hade en svår hjärtinfarkt för ca 13 år sedan Han förlorade en tredjedel av funktionen i vänster kammare. Han upplever nu att han har yrsel och kan inte sova på ryggen mer en ett par minuter för då får han svårt att andas.., trötthet är ytterligare en symptom han känner av.. Orolig anhörig..

Rosie, Dinos kompis

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Jag tycker att Din far ska diskutera sina symtom med sin ordinarie läkare. Har man gjort bandspelarekg för att utesluta långsam hjärtrytm som orsak till besvären? Likaså tycker jag man bör göra s.k. ultraljud av hjärtat för att se att Din fars pumpförmåga inte har försämrats. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-06-13

Höga blodfetter

ID: 5772

Mitt HDL ligger för högt. Vad innebär det? Vad kan jag ... / taggen

Mitt HDL ligger för högt. Vad innebär det? Vad kan jag göra för att minska mina värden? Mycket tacksam för svar.

taggen

Dr Anders Dahlqvist
Hej! HDL-kolesterol är det goda kolesterolet och ska därför ligga över 1,0, ju högre desto bättre. Då har man klart minskad risk att få hjärt-kärlsjukdom, särskilt om man också har normalt LDL-kolesterol, d v s under 3, som är det onda kolesterolet. Likaså är det bra om totalkolesterolet ligger under 5. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-06-12

Blodproppar

ID: 5773

Jag fick helt utan anledning igår ett blåmärke "stort s ... / oroligionödan?

Jag fick helt utan anledning igår ett blåmärke "stort som en femtioöring" någon centimeter under armvecket... Idag är märket helt rött, och ser blårött ut i mitten... Jag känner mig frisk för övrigt... men undrar om det kan vara en propp???

oroligionödan?

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Om Du inte slagit emot detta område, så bör Du söka Din familjeläkare och få blodprover tagna. Det kan ha varit en ytlig propp, men det är ovanligt att man har det i armvecket. Du har inte fått något bett här? Om Du kan se att det finns ett insticksställe så är det säkert en reaktion av insektsbett. Om detta är fallet så behöver Du förstås inte söka läkare. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-06-11

Förmaksflimmer

ID: 5775

Har sedan 6 mån besvärats av extraslag, enstaka förekom ... / Syster Yster

Har sedan 6 mån besvärats av extraslag, enstaka förekommande. Nu ett par gånger har extraslagen kommit skurvis, 3-5 min. Kändes som hjärtat slog kullerbytta. Blev svimfärdig, fick lägga mig en stund, stickningar i armarna. Fått remiss till ultraljud hjärta men väntetiden är lång. Vanligt EKG är ua. Inga smärtor i bröstet, har lågt bltr, ej rökare. Ska jag ta ny kontakt med vårdc?

Syster Yster

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Det är mycket vanligt med extraslag och att de ibland kan komma i perioder. Du bör vara försiktig med alkohol och kaffe och se till att Du får en god sömn. Skulle Du känna av att Du på nytt blir svimfärdig, bör Du söka akut för att se om man kan fånga Dina symtoms orsak. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-06-07

Hjärtinfarkt

ID: 5778

Min far var hos sin läkare, där man tog ekg det var ok, ... / Dino

Min far var hos sin läkare, där man tog ekg det var ok, men läkaren tyckte att min fars hjärta slog lite för sakta .. han har inte högt blodtryck, men fick en hjärtinfarkt 87, då en tredjedel av vänster kammar upphörde fungera... (syresättning av blodet) de skulle kontrollera om han eventuellt kan ha problem med ämnesomsättningen. Han äter bara seloken.. 25mg.. Hälsningar oroliga barn...

Dino

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Selokén är en medicin som hör till gruppen betablockerare som nästan alla får efter en hjärtinfarkt för att förebygga en andra hjärtinfarkt. Denna medicin ger långsam puls och det är vanligt att man har en puls kring 50-60 och det är alltså inte något onormalt om man inte har yrsel eller andnöd av detta. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

2003-06-06

Högt blodtryck

ID: 5779

Hej Har fått ett flimmer i ögonen, fokusen i mitten är ... / larse

Hej Har fått ett flimmer i ögonen, fokusen i mitten är bra men synskärpan runt omkring är som att titta i ett glasprisma eller som en "släpande" markör på datorns skrivbord. Är det mitt blodtryck som är högt? Har ett relativt stressigt jobb.

larse

Dr Anders Dahlqvist
Hej! Jag tycker att Du ska söka Din familjeläkare och få Ditt blodtryck och ögonen undersökta. En första åtgärd kan också vara att Du går till en optiker och kanske också få specialglasögon när Du sitter vid Din dator. Vänligen Anders Dahlqvist Hjärtspecialist
PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.