Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-12-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27339

Hej Anders jag har ingått i en hjärtgrupp 33 i saltsjöb ... / lidingöbo

Hej Anders jag har ingått i en hjärtgrupp 33 i saltsjöbaden. Jag har den senaste dagarna haft svettningar och hjärtklappning på natten, stress förmodligen. Nu havlverade vi sist min selokendos. Kan det vara så att jag kan öka den från den halva tabletten till en hel igen. jag bör kanske kolla blodtrycket. De kanske ligger lite högt just nu , finns det något annat jag kan göra?

lidingöbo

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Om du märker av att hjärtat har ökat hastigheten när du minskat Selokéndosen, så återgå till din gamla dosering. Om inte det hjälper, återkom gärna på sedvanlig telefontid.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-12-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27324

Hej! Jag är en kvinna på 61 år som har besvär med att h ... / Orolig 61 åring

Hej! Jag är en kvinna på 61 år som har besvär med att hjärtat verkar som det håller upp att slå ett litet tag ( någon sekund). Det slår inte extraslag sedan, utan fortsätter ett par vanliga pulsslag, sedan uppehåll igen. Så kan det hålla på några ggr. och sedan vara normalt igen. Samtidigt som hjärtat gör ett uppehåll känns det konstigt i bröstet, allt känns stilla och det känns som vakuum i bröstet. Detta kan jag känna många ggr. under dagen. Min puls ligger på ca. 85 - 90 slag / min. Jag har legat inne på MAVA en natt, men de hittade inget fel, jag låg med övervaknings EKG på mig hela natten. När uppehållet på hjärtat kom skulle jag ringa på personalen, men det hann att gå över innan de hann komma till mig. Kan detta vara något allvarligt? Min mamma har förmaksflimmer och min mormor hade pacemaker. Min vikt är 90 kg till mina 164 cm ( jag försöker banta!!!!!!)

Orolig 61 åring

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Du har sannolikt extraslag med kompensatoriska pauser och det är mycket vanligt och oftast ofarligt. Om din kondition förändrats så bör man kanske göra en ny utredning, men i första hand rekommenderar jag dig dagliga promenader där du successivt ökar promenaden från 15 min upp till 60 min under några veckor. Se till att dricka mindre kaffe och te och minska överhuvudtaget mängden mat, då du har en påtaglig övervikt.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-12-05

Förmaksflimmer

ID: 27315

Hej! Som så många andra här lider jag av att mitt hjärt ... / orolig

Hej! Som så många andra här lider jag av att mitt hjärta gör extraslag. Sen det började har jag gjort ultraljud, 24-h EKG och ett arbetstest, allt ok. 2004 Men jag undrar fortfarande om lite småsaker kring detta och jag hoppas du kan hjälpa mig. Hur många extraslag anses vara normalt om man räknar dygnsvis, och kan man göra något åt sina extraslag även om de inte är farliga? Jag frågar eftersom jag har haft extraslag konstant de senaste 5 veckorna och börjar oroa mig. Förut har det kanske varat 1-2 veckor max. Mvh Magnus

orolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det finns ingen definitiv gräns för hur många extraslag som är farliga eller ej men givetvis är det inte bra om man har en hög hjärtfrekvens under lång tid. Hur är din livssituation? Det är mycket viktigt med god sömn. Försök att se till att få pauser både i arbetet och under fritid. Dina tidigare undersökningar har ju visat normala förhållanden.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-12-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27314

Hej! Jag har en fråga, jag gjorde en röntgen på lungorn ... / LN

Hej! Jag har en fråga, jag gjorde en röntgen på lungorna nyligen och i svaret angående denna röntgen som min dr har fått. Skrev man " att jag hade fina och normala förhållande i hjärta och lungor" Kan man göra en bedöming av hjärtat i denna undersökning?

LN

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Vid en lungröntgen så ser man lungvävnad och i någon mån också lungkärlen. Hjärtats storlek kan man också bedöma men hjärtats funktion får man inget svar på av en vanlig lungröntgenundersökning. Då måste man göra ett arbetsprov eller ultraljud för att svara på om man är hjärtfrisk eller ej.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-12-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27313

Jag är en 45-årig kvinna,som i flera års tid har haft k ... / trött mor

Jag är en 45-årig kvinna,som i flera års tid har haft känning av en klump i halsen som ej går att svälja bort. Det går i perioder när det är betydligt värre. Det har tagits ultraljud av halsen för 1 1/2 år sen och man var ner och tittade på luftstrupen och struphuvudet men inget speciellt framkom. Undrar om det kan komma från magsäcken? Magmunsbråck? Det är som det skulle bli värre när jag böjer mig ner , nu har det börjat komma upp små mängder osmält mat när jag rapar. Borde man begära ett gastroskopi?

trött mor

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

I första hand bör man ta syrahämmande mediciner av typen Omeprazol morgon och kväll. Se till att du sover med hög huvudända, d v s många kuddar under huvudet eller palla upp sängen 5-6 cm. Dessutom bör man undvika att äta efter kl 18. Om inte detta hjälper, rekommenderas gastroscopi. Om du är överviktig så är det bra om du försöker gå ner i vikt.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-12-05

Förmaksflimmer

ID: 27312

Hej Anders, den jätteoroliga killen här IGEN, har en ti ... / Jätteorolig

Hej Anders, den jätteoroliga killen här IGEN, har en till fråga till dig. Jag har läst att kärlkrampsprocessen börjar vid 20 års åldern. Jag är 21 år och har extraslag och undrar nu ang min förra fråga jag skickade till dig ang om att jag fick ont i halsen när jag promenerat raskt till affären och hem. Det kändes som hjärtslagen gjorde ont i halsen på ett sätt som är mycket svårt att förklara, halsen eller svalget eller hur man ska beskriva, det var för 3-4 dagar sen. Denna smärta sitter kvar fortfarande i halsen dock lindrigare än då Om man jämför det med som när man är sjuk, sån halsont har jag haft sen dess nu, om det varit kärlkramp hade det väl inte suttit i 3-4 dagar efter? Jag hade ingen smärta eller ont i bröstet i samband med det när jag promenerade, utan bara kändes som om det gjorde ont i halsen plus att mitt hjärta slog ganska fort pga ansträngningen. Men jag har nästan alltid som en känsla av att jag får för lite luft när jag promenerar eller anstränger mig. Och jag undrar nu då låter det farligt? Om man har kärlkramp har man väl smärta i bröstet som strålar ut i armen eller halsen eller käken? Men jag hade inte ont i bröstet bara lite trånghetskänsla kanske, men som sagt så gick jag väldigt fort med 2 kassar också. Om nu kärlkrampsprocessen börjar i 20 års åldern kan man få kärlkramp när man är 21???? Jätteorolig över detta   Tack hej.

Jätteorolig

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Med största sannolikhet har du inte kärlkramp då det är extremt ovanligt att man har kärlkramp vid din ålder.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-12-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27311

Hej. Jag är en kvinna på 44 år. Har under några månade ... / Skuris

Hej. Jag är en kvinna på 44 år. Har under några månader av och till haft en stickande/svidande känsla i hjärttrakten. Vad kan det bero på? Är det något jag bör kolla upp?

Skuris

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Om dina besvär kommer vid ansträngning så kan ju detta komma från hjärtat. Om besvären finns i vila är det mest troligt att de kommer från magen, men under alla omständigheter så bör du söka läkare för dina besvär.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-12-05

Högt blodtryck

ID: 27308

Hej, Jag är gravid i vecka 16 och undrar vilken puls ma ... / Anna

Hej, Jag är gravid i vecka 16 och undrar vilken puls man kan acceptera utan att den anses vara för hög. Jag vet ju att blodvolymen ökat och det är en ökad belastning på min kropp. Mitt bltr ligger ca på 120/65 och pulsen 88. Gör jag ngt så får jag lätt hjärtklappning. Finns det några gränser för pulsen under graviditet? Jag har hört ngt om max 130. Vill bara höra vad en expert säger, tacksam för ditt svar. Tack för din tid. Mvh

Anna

Dr Anders Dahlqvist

 

 

Hej!

Din vilopuls är fullt normal för din graviditet och vid ansträngning så kan säkert pulsen gå upp till 160, men givetvis bör man inte anstränga sig över en puls på 140. Man brukar inte orka motionera eller anstränga sig så mycket när man är gravid. Det är att rekommendera att ta det lite lugnare med motion och fysisk ansträngning när man är gravid. Promenader är det som är behagligast.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-12-05

Högt blodtryck

ID: 27307

Hej. Har en fråga om blodtryck. Har just börjat en blod ... / Tacksam för svar

Hej. Har en fråga om blodtryck. Har just börjat en blodtrycksmedicinering. Om jag sätter ner mig och mäter trycket utan att ha suttit en stund så kan det vara ca 160/105 men mäter jag det några minuter senare så kan det vara 140/80, vilket värde är då det rätta?´Har sedan också haft problem med magsyrorna. Om jag lägger mig på kvällen och har ont i magen så hör jag hjärtat slå hårt. Det slår helt regelbundet men så hårt att det i värsta fall kan hålla mig vaken stösta delen av natten. Blir hjärtat då påverkat av magen eller vad kan det vara?

Tacksam för svar

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Betr blodtrycket så bör man sitta ner i en skön fåtölj i 5 minuter innan man tar blodtrycket. Varierar blodtrycket mycket, så bör man göra en 24 timmars blodtrycksmätning, som din läkare kan ordna med.

Hjärtklappning nattetid kan bero på att du får upp magsyra i matstrupen som irriterar.

Om din kondition försämrats och du känner hjärtklappning i samband med ansträngning så bör man leta efter andra fel. Hjärtat kan också vara orsaken till för hög hjärtfrekvens nattetid.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-12-05

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27304

Hej! Jag har en extra retledningsbana av något slag. Sk ... / Aslan

Hej! Jag har en extra retledningsbana av något slag. Ska nu på en invasiv undersökning och behandling och där ska de nu bränna bort den "banan". Det jag undrar över är om den röntgenstrålning som man får när dom gör dessa ingrepp är ohälsosam på något sätt, eftersom det kan ta några timmar? Finns risk för framtida sjukdomar, ex cancer?

Aslan

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Man försöker alltid att begränsa strålmängden och om man nu har identifierat din retledningsbana så tror jag inte du ska oroa dig över längden på ingreppet. Det kommer inte att ge dig några men.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.