Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-10-12

Förmaksflimmer

ID: 26715

Hej Doktorn. Jo det är såhär.. Jag upplever extraslag p ... / Robin

Hej Doktorn. Jo det är såhär.. Jag upplever extraslag på hjärtat. Ibland kan jag få det 3 gånger om dagen, men ibland inte en enda gång på 1 vecka eller till och med en månad. Jag blir även yr när jag skrattar.
Är det nåt fel på hjärtat? Och isåfall vad?

Robin

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Extraslag i den omfattning som du har är ju väldigt liten. Du kanske har ett lågt blodtryck.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26720

Hej! Jag har sedan 15 års ålder till och från haft hjär ... / Georg

Hej! Jag har sedan 15 års ålder till och från haft hjärtrusningar. I tonåren så gick de ganska snabbt över då jag la mig ner en stund och vilade. Nu är jag 37 år och fick senast för några dagar sedan en hjärtrusning när jag var ute och joggade. Det börjar med att det känns som om hjärtat slår "normalfort" men ändå oregelbundet. Efter ca 30 sekunder så startar själva rusningen och jag ligger på en puls på ca 250 slag i minuten. Denna gång och även de senaste åren så håller rusingen i sig i ca 25 minuter. Kan säga också att nästan varje gång jag motionerar så får jag dubbelslag, vet ej om det är dessa som kan "utlösa" rusingen. Dubbelslag har jag för övrigt också nästan dagligen även när jag inte motionerar.

Jag har gjort ultraljudsundersökning i tonåren samt gjort bandspelar EKG. Senast för 3 år sedan så gjordes en undersökning med pacemaker där man försökte starta en rusning. Man lyckades dock bara starta igång en i några sekunder.

Till min fråga. Kan dessa rusningar vara farliga? Då de tenderar att hålla i sig längre samt att vid start och stopp av själva attacken göra ont i hjärtat i några sekunder. Har hört att hjärtat kan stanna vid en rusning.

Georg

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du anger en kraftig pulsstegring under relativt lång tid, vilket bör motivera en ny utredning med provokationstest. Du kanske har en extra retledningsbana som kan behandlas så att du slipper dina besvär.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26712

Hej. Har efter Bypass fått stora problem med kraftig sv ... / Mr Hart

Hej. Har efter Bypass fått stora problem med kraftig svettning utan att egenligen ha gjort något ansträngande. Räcker med att äta en måltid. Hört att det kan ha något med "nervus vagus" att göra - eller kan ha. Har testat om det är ämnesomsättning men alla dessa prover var bra. Sköldkörtel ua. Har bra övriga värde som blod, kolesterol mm. Tar simvastatin 40mg och Tromyl 75 mg.Var innan infarkt och ByPass "storrökare" men slutade vid infarkten sept-98. Vid motion odyl tycker jag det verkar normalt att svettas men inte när man sitter stilla.
Motionerar reglebundet 2-3 gånger/vecka. leder hjärtgympagrupp 2 dagar/vecka och brukar ta en jogg-gå runda varje vecka på ca 10 km (ca 1 tim 20 min) 1:a Bypass nov-98 Reop april -02 pga att ett kärl slutat fungera. Tagit kärlet innanför bröstkorgen vid senaste op.

Mr Hart

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Många personer svettas lätt men du har tydligen fått värre besvär efter operation. Du anger att du bara medicinerar med Trombyl och simvastatin och dessa ger inte svettningar. Jag har ingen bra förklaring till dina besvär. Du tycks ju ha lagt om livsstil på ett bra sätt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-12

Förmaksflimmer

ID: 26706

Hej! Undrar om oro / nervositet kan öka på antalet Extr ... / pc

Hej! Undrar om oro / nervositet kan öka på antalet Extraslag.
Mvh Jocke
Tack för en bra sida.

pc

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Ja, givetvis.


Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-12

Förmaksflimmer

ID: 26702

Hej! Jag läste insändare 26338 och skulle vilja göra en ... / Been there, done that

Hej! Jag läste insändare 26338 och skulle vilja göra en kommentar till hennes "helvete". Jag har haft det precis som Du. Jag låg vaken natt efter natt efter natt och lyssnade på hur hjärtat slog konstigt. Jag höll för öronen, jag kröp ihop i fosterställning, jag åkte akut ner till sjukhuset, jag grät, jag skrek, jag var fullständigt förtvivlad, för jag fick inte stopp på det vad jag än gjorde. Samtidigt jobbade jag, jag vet inte hur jag kom till jobbet varje dag, men jag vågade inte ringa och sjukskriva mig för då hade min förman blivit vansinnig. Detta pågick hur länge som helst och efter åtskilliga ekg, prover och samtal fick jag gång på gång höra att det inte var något fysiskt fel på mig utan att det berodde på min ångest.
Efter flera månader när jag till slut bara föll ihop på golvet hemma så fick min man iväg mig ytterligare en gång till akuten och där var det en psykiatriker som fick tag i mitt fall och sjukskrev mig omedelbart. Sedan började jag med samtal, både med husläkare, psykiatriker, kognitiv beteendeterapi för att börja om från noll. Jag började även med Zoloft (efter mycket högljudda protester från min sida) Man blir faktiskt ännu sämre i början. Men min husläkare fick mig att fortsätta ta dom, han ringde en gång i veckan för att hålla mig uppe, fast jag bara låg på golvet o väntade på att få dö. Och sakta men säkert återgick jag till livet igen. Jag har fortfarande extraslag, får då och då bakslag, men det är ju miltals ifrån vad det har varit.
Så vad du skall göra, "tror jag", det är ju en läkare som till syvende o sist bestämmer är att bryta detta NU, bli sjukskriven,
lär dig fungera hemma, sedan socialt och sedan på arbetet. Det får ta den tid det tar. Det tar lång tid att komma tillbaka och lära sig hantera sina bekymmer, men nu sover jag hela nätterna, sköter två företag och mår nästan alltid bra. Börjar jag känna något, lägger jag mig direkt, kopplar av och har börjat kunna säga nej.
Då när jag mådde som sämst hade jag två småbarn hemma också. Det är tack vare dem som jag stod ut så länge. Jag har sedan dess skaffat ytterligare ett barn och även hon räddade livet på mig. Jag var ju tvungen att hålla mig "normal" för hennes skull.
Hoppas du finner någon hjälp av detta

Been there, done that

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Bra att du delar med dig av dina erfarenheter.
Hälsningar
Anders Dahlqvist

PermalänkVisa

2007-10-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26695

Hej Doktorn! Min dotter är 16 år och har en daglig puls ... / 16 år

Hej Doktorn! Min dotter är 16 år och har en daglig puls på omkring 90. Har kollat vid olika tillfällen, ibland är den lite över och ibland lite under 90. I vila alltså. Hon växer ännu men är överviktig(för stort midjemått, stor mage) och gillar inte att sporta. Mest sitter hon framför datorn vilket är ett problem för mej. Nu undrar jag om pulsen är för hög för hennes ålder? Är det skäl att vända sej till läkare?
Hälsningar

16 år

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Din dotter har en måttligt förhöjd puls som säkert påverkas av att du kontrollerar. Om din dotter inte har något annat symtom, kan man avvakta.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26692

Har upptäckt en liten "knöl" vid svalget strax ovanför ... / Knöl vid svalget

Har upptäckt en liten "knöl" vid svalget strax ovanför mandeln. Det började med en förkylning/halsont för 3 veckor sedan. När jag tittade i halsen såg jag att det var rött + denna lilla knöl (som jag inte vet om den varit där tidigare). Förkylningen har gått bort, men knölen + att det retar i halsen finns kvar (det känns när man sväljer). I övrigt känner jag mig frisk. Något att oroa sig för?

Knöl vid svalget

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Troligtvis har du en lymfkörtel som är förstorad och kan stå kvar någon eller några veckor efter en halsinfektion. Om den inte försvinner inom några veckor bör du gå till din vårdcentral.

Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26691

Hej! Jag är en 38-årig tvåbarnsmamma som har lite frågo ... / Teresia

Hej! Jag är en 38-årig tvåbarnsmamma som har lite frågor kring blodtryck och hjärtklappning. Jag låg inne för havandeskapsförgiftning i vintras och fick med detta högt blodtryck. Har efter förlossning gjort 24timmars mätning där medeltryck var 130/91. Men jag fick ingen medicin eftersom övriga blodprover var normala. Jag oroar mig ständigt över blodtrycket och tar det själv varje dag. Jag har också besvär med hjärtklappning till och från. Det kommer alltid helt oväntat och sitter i ca en kvart. Efter en sån attack är jag helt slut resten av dagen.
Jag har ofta en obehaglig känsla i bröstet och känner alltid av mina hjärtslag (även när hjärtat slår normalt). De senaste dagarna har jag också haft "stickningar" i bröstet på vä sida och ibland känner jag av små "hugg" i området.
Tror du detta är stress eller ngt som måste utredas? Alla i min omgivning påstår att det är stress.
Jag gjorde ett 24timmars EKG också för tretton år sedan (efter att jag haft hjärtklappning), men det var normalt.
Mitt blodtryck är undersökt, tror du mitt hjärta också behöver utredas?

Teresia

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Sannolikt är det din stressiga 2-barnsmorssituation som ligger bakom ditt något förhöjda blodtryck och hjärtklappning. Det är viktigt att följa blodtrycket men inte så ofta som du gör. Efterhand kan blodtrycket öka ytterligare och då finns det motiv till behandling. Har du hög puls som besvärar dig och inte kommer tillrätta med dina livssituation så kan en liten dos betablockad av ex vis metoprolol eller bisoprolol vara bra.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-08

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26688

Hej Anders! Tusen tack för ditt utförliga svar angående ... / Angelica

Hej Anders! Tusen tack för ditt utförliga svar angående mitt av-block. Det lugnade mig verkligen! Men jag har en till fråga och hoppas du kan svara på den. Om man nu inte kan äta beta-blockerare på grund av AV-block II som det visade sig att jag hade, vad kan man då istället äta för att lindra mitt andra problem som jag har med dom frekventa VES som jag så tydligt känner av och mår jättedåligt av? Finns det ingen annan medicin mot extraslag som jag kan ta trots mitt AV-block? Många tack!

Angelica

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Jag tycker att du ska rådgöra med din ordinarie läkare eftersom det är så komplext att svara på din fråga utan att känna till ditt exakta ekg. Det kan vara så att dina VES kommer in för att hjärtat går för långsamt och i det fallet måste man i så fall lägga in en pacemaker för att få bort extraslagen. Ta en ny diskussion med din ordinarie läkare.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-08

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26680

Hej! Är en vältränad man på 39 år, väger 76 kg och är 1 ... / Undrande

Hej! Är en vältränad man på 39 år, väger 76 kg och är 1,78 lång. Löptränar 3-4 ggr i veckan ca 4 mil/vecka totalt, samt gymmar. Har ett blodtryck på 120/70 vilo puls på 55 på morgonen äter mycket bra nyttig mat. Min farfar dog i hjärtinfarkt 60 år gammal men han levde definitivt inte som jag åt dåligt och rökte och rörde sig aldrig. Jag har ett totalkolestrol på 7,3. HDL 1,3, LDL 4,9 samt triclycerider 1,2. Har ingen sjukdom såsom diabetes, röker ej, snusar däremot. Fråga 1. Behöver jag medicin ? Fråga 2. Har hört att statiner kan ge cancer finns det några belägg för det ? Fråga 3. Ett bra HDL samt bra triglycirider kontra ett för högt LDL måste väl ändå minska risken för hjärt sjukdom eller ? Kan tillägga att det finns ett lite förhöjt kolesterol i släkten men på min mammas sida där ingen dött av hjärt sjukdom. Har även gjort ett ekg samt ett arbets ekg som läkaren tyckte såg mycket fint ut. En sista fråga du pratar mycket om att äta mindre fett, men senaste rön talar ju för att man ska äta naturliga råvaror som riktigt smör och mjölk och inte kemiska preparat som margariner och becel smör mm ??!! mvh Tomas

Undrande

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Dina hög HDL-värden, d v s goda kolesterolet beror säkert på ordentlig motion och bra kosthållning. Din farfar hade visserligen ett dåligt leverne som orsak till sin sjukdom men totalkolesterol på över 7 och LDL 4,9 utgör en påtaglig risk att du på sikt kan utveckla hjärtkärlsjukdom och därför rekommenderar jag att du börjar med en liten dos statin som ex vis simvastatin, atorvastatin, pravastatin.

Fråga 2: Det finns inte några sådana belägg.

Fråga 3: Det är alldeles riktigt. Om du inte levde så sunt så skulle HDL-värde vara betydligt lägre och triglyceriderna högre, men sammantaget din ärftlighet och höga totalkolesterol och LDL och att du snart är 40 år motiverar statinbehandling. Ytterligare motion eller omläggning av kosten kan i ditt fall inte förväntas förbättra värdena, då du med stor sannolikhet har en äftlig blodfettsrubbning. Det är totalmängden fett som är avgörande. Generellt så gäller att mättat fett är sämre än fleromättat.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.