Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-11-13

Förmaksflimmer

ID: 27144

Hej! 1) Jag skulle vilja veta samtliga möjliga orsake ... /

Hej! 1) Jag skulle vilja veta samtliga möjliga orsaker till extraslag.
2) Är det något man föds med eller beror det alltid på miljöfaktorer?
3) Om det är något man föds med, vad i består felet?
Mvh
Ayla

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det finns en mängd orsaker till extraslag men miljöfaktorer som stress är vanligast. Ibland drabbas man av hjärtmuskelinflammationer och det är en orsak som inte är så ovanlig. Naturligtvis kan kärlkramp och hjärtsvikt också vara bakomliggande orsaker till extraslag. Därtill kommer lågt blodvärde och både låg resp hög ämnesomsättning kan ge extraslag. Det finns därutöver många orsaker, men det skulle blir för långt att gå in på alla dessa. Det är mycket sällan man föds med extraslagsbenägenhet. Hjärtats olika områden har olika grad av retbarhet och om pulsen går ner för lågt så kan extraslag utlösas i olika delar av hjärtat.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-13

Höga blodfetter

ID: 27141

Till dr Anders Dahlqvist. Jag lämnade fasteprover och f ... / Provsvar

Till dr Anders Dahlqvist. Jag lämnade fasteprover och fick svaret av min läkare att de onda blodfetterna var för höga. Tar 20 mg Pravachol varje kväll sedan 3 månader tillbaka. På labsvaret fanns inte någon stjärna och mitt värde var för P-kolesterol 6,4. Är detta ändå för högt? LDL-kolesterol var 4,3 ochLDL/HDL kvot var 3,9.
S-TSH var 3,2 och S-T4, fritt var 9. Enligt husläkaren har jag för höga blodfetter men sköldkörtelproverna var bra.
En annan läkare har sagt vid tidigare provtagning av sköldkörteln att de är gränsfall för medicinering, kan jag få ett råd, bör jag höja till 40 mg Pravachol?

Provsvar

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Dina blodfetter är klart förhöjda. Ett normalt totalkolesterol bör inte ligger över 4,5 och HDL-kolesterol ska ligger över 1,0 för en man och 1,3 för en kvinna. Det onda kolesterolet sk LDL-kolesterol ska ligga under 2,5.
Betr dina sköldkörtelprover så är de onekligen gränsområde för det normala. Du anger inte T3, som är den aktiva substansen. Detta prov bör kontrolleras om då TSH är i gränszonen för att tala för att du har låg ämnesomsättning. Blodfettsbehandling ska ju motiveras av att man har antingen en risk för hjärt-kärlsjukdom eller själv har haft hjärt-kärlsjukdom. Generellt kan man säga att Pravachol = Pravastatin som är den aktiva substansen i Pravachol, är för låg dos, då samtliga studier som har visat nytta har använt sig av 40 mg för att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Jag rekommenderar att du i första hand tar om dina sköldkörtelprover som då också bör omfatta T3.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-13

Förmaksflimmer

ID: 27136

Hej! Har sedan några år tillbaka perioder med extraslag ... / morgonrodnadens gudinna

Hej! Har sedan några år tillbaka perioder med extraslag. Har utretts med arbetsekg och det var u.a blodfetter ok. Mitt blodtryck var som högst 160/95 och jag behandlas nu med Zeloken Zoc 25 mg. Jag motionerar regelbundet cyklar till och från jobbet ( ca 4km) varje dag samt joggar två till tre ggr i veckan. Röker inte och dricker ung en halv flaska vin i veckan. Nu till min fråga: extraslagen upplever jag som väldigt obehagliga jag blir väldigt rädd. De kommer ofta på kvällen när allt är lugnt men de kan också komma när jag springer. Är det farligt när de kommer när jag springer eller är det som många säger ofarligt med dessa extraslag? Jag har ett brock i övre magmunnen och har märkt att jag har oftare extraslag när jag inte är bra i min mage. Tacksam för svar!

morgonrodnadens gudinna

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är inte osannolikt att dina magbesvär och ditt magbråck ligger bakom att du får en retning av hjärtat även vid ansträngning. Se till att inte motionera direkt efter matintag utan låt det gå minst en timme efter matintag innan du ger dig av på en motionsrunda.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27131

Hejsan! Har en fråga ang. hjärtklappning samt hög puls. ... / chda

Hejsan! Har en fråga ang. hjärtklappning samt hög puls. Har dragits med hjärtklappningar och en puls på 130 under ca 2 månaders tid efter en episod med hjärtkl. + att pulsen skenar iväg upp mot 135, kan hålla i sig 1-4 tim, blir jag alldeles matt, extremt trött och ibland väldigt yr samt att kroppen "darrar inombords", jag undrar med dig vad detta kan bero på??Tycker du att jag ska be om ett ultraljud på hjärtat??

chda

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Jag tycker att du ska göra ett nytt bandspelarekg och också en provokationstest för att se om man kan starta dina snabba hjärtperioder. Möjligen kan du ha en extra retledningsbana som orsak till din höga hjärthastighet. Detta finns det behandling för så att du kan bli av med dina besvär.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-13

Förmaksflimmer

ID: 27122

Hej. Jag är en kvinna på 40 år, som har haft dubbelslag ... / Lenaq

Hej. Jag är en kvinna på 40 år, som har haft dubbelslag sedan tonåren. Min mamma har dom och min syster likaså. Vi tror det har med hormoner att göra för det brukar vara värst ca en vecka innan mens. Har du hört talas om detta nån gång. Ibland är det jättejobbigt för man blir orolig. Har varit hos läkare flera ggr men dom säger att allt ser bra ut.

Lenaq

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Östrogenhalten stegras inför en menstruation och det höjer temperaturen i kroppen något och vidgar kärlen och det kan säkert hos personer som har en tendens till extraslag att de ökar ytterligare.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27104

Hej! Jag är en tjej på 24 år. När jag löptränar så ligg ... / Johanna

Hej! Jag är en tjej på 24 år. När jag löptränar så ligger min puls på mellan 150-160 slag/minut, men om jag stannar snabbt så rasar pulsen ner till 55-60 slag/minut. Detta medför att det svartnar för ögonen och jag blir mycket yr. Efter några sekunder så stiger pulsen igen och yrseln och svimningskänslan försvinner. Är detta normalt om man är dåligt tränad eller är det tecken på någon bakomliggande arytmi?

Johanna

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det beror på vilken ansträngning du utsätter dig för för att få upp pulsen till 150-160. Kan du känna av hjärtklappning i andra lägen än vid ansträngning, så bör du gå till en kontroll. En så snabb återgång av pulsen är ovanligt och bör föranleda att du går på kontroll av ditt viloekg.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27103

Hej!Jag har en fråga om hjärtat som så många andra, jag ... / LN

Hej!
Jag har en fråga om hjärtat som så många andra, jag får en olustkänsla, som hjärtat stannar och det blåser upp luft i bröstet, hjärtat vibrerar känns som ett fladder i luftstrupen, det håller på ca 30 sekunder sen är det borta, det slår inte fortare än vanligt när det kommer men det känns verkligen konstigt och är obehagligt nu har det hållt på ca 3-4 veckor men det kommer aldrig när jag jobbar med kroppen, utan bara i vila??? Är det psykiskt på nått sätt ?

Tacksam för svar!
Hälsningar

LN

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du kan man mycket väl ha extraslag med pauser som gör att du upplever dina symtom. Jag tycker inte du ska oroa dig över det.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-13

Hjärtinfarkt

ID: 27099

Hur vanligt är det att en tjej på 18 år kan få hjärtinf ... / Orolig tjej

Hur vanligt är det att en tjej på 18 år kan få hjärtinfrakt? Gjorde ett ekg i december som såg helt bra ut. Kan känna smärta uti armen och det svider och trycker upp mot bröstet i bland.

Orolig tjej

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är extremt ovanligt att 18-åringar får hjärtinfarkt. Det finns många skäl till att man får svidningar i armen, det kan komma från magen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-13

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27093

Ang. kranskärlsröntgen: Finns det någon annan metod att ... / "Fundersam Pelle"

Ang. kranskärlsröntgen: Finns det någon annan metod att göra kranskärlsröntgen än att gå in i ljumsken med en kateter och kontrastvätska? Denna metod sägs vara riskfylld, d v s den kan utlösa en infarkt. Kan man t ex använda sk magnetröntgen eller datortomogafi
elleer någon annan röntgenmetod?

"Fundersam Pelle"

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
För det första så kan man göra hjärtisotopundersökning av hjärtat för att fastställa att det finns nedsatt cirkulation vid något område av hjärtat. Riskerna med kranskärlsröntgen om man i övrigt är frisk och har ett stabilt läge är mycket små. Dessutom kan man gå in i handleden, vilket är betydligt mera angenämt ingrepp eftersom man inte behöver ligga ner efter ingreppet. Man håller successivt på att utvärdera magnet- och datortomografi, men om det skulle visa sig att du har en kärlförträngning så kan man vid samma tillfälle som man gör kärlröntgen, åtgärda en ev förträngning med ballongvidgning. Det här är ett mycket vanligt ingrepp och därför har man stor vana men om man oroar sig inför ingreppet så är det viktigt att driva utredningen så långt det går och då kan en hjärtisotopundersökning vara på sin plats.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-13

Blodproppar

ID: 27089

Hej, Sign "syndrom X" här igen -fick svar på min tidiga ... / syndrom X -2

Hej, Sign "syndrom X" här igen -fick svar på min tidigare fråga 26877 den 24 oktober. NY FRÅGA: Ibland får jag något jag själv kallar "proppar" i blodkärlen på fingrar, händer och även nångång på tårna. Det sticker till ganska ordentligt, sedan sprider sig ett mindre blåmäke som gör lite ont och ömmar, men försvinner på ett par dagar. Alltid på handens/fingrarnas insida. Det beror INTE på att jag slår i någonstans -det kan komma närsomhelst -om jag bara så sitter stilla och inte ens rör mig. VAD är det här?

syndrom X -2

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har ytliga proppar i återförande kärl, som kallas för vener. Om du har upprepade sådana så borde man göra en blodproppsutredning. Har du ärftlighet för att få proppar i benen eller propp till lungan? Ibland kan det löna sig att ta acetylsalicylsyra 160 mg dagligen men jag kommer inte ihåg om du stod på det sedan tidigare. Eftersom du har proppar både i fingrar och tår så tycker jag du bör söka och få en bedömning och blodprover tagna.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.