Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-09-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26364

Jag glömde tala om att jag furutom vätskedrivande Furse ... / ID-nr 26361 "Stockis"

Jag glömde tala om att jag furutom vätskedrivande Fursemid även ordinerats Digoxin (0,13 mg), som på mig tycks fungera bra /Stockis

ID-nr 26361 "Stockis"

Dr Anders Dahlqvist

 

Se tidigare svar.

 

PermalänkVisa

2007-09-24

Stroke

ID: 26361

Jag är en 84-årig gammal gubbe som är 180 lång och väge ... / Hejsan!

Jag är en 84-årig gammal gubbe som är 180 lång och väger 76 kg. Har alltid varit sportig men drabbades för fyra år sedan av en stroke (i basala ganglerna) och lider sedan dess av balansrubbning och uttalad tetrapares men tar dagligen timslånga promenader med stöd av rullator. För ett år sedan drabbades jag av lungödem och svåra svullnader i ben och fötter. Fick diagnosen hjärtsvikt. Furosemid (60 mg) botade andningsbesvären men påverkade inte bensvullnaderna. Jag prövade då på eget bevåg coenzymet Q10 (200 mg per dygn) och ben- och fotsvullnaderna minskade till nästan ingenting. För sex månader sedan undergick jag ultraljudsundersökning av hjärtat därvid doktorn ändrade diagnosen till " lindrig hjärtsvikt". Ett uppmuntrande besked. Nu har jag återigen trots dagligt intag av Q10 i oförändrad dos sedan två veckor drabbats av en kraftig, besvärande bensvullnad. Finns det någon bot som kan lindra besvären? /Stockis

Hejsan!

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Om du inte har andnöd utan enbart bensvullnad rekommenderar jag dig stödstrumpor, då bensvullnaden inte sällan beror på inre åderbråck som kan finnas. Om man dessutom har lätt hjärtsvikt så ökar benägenheten till bensvullnad. Går bensvullnaden ner på morgonen så är det oftast lätt att sätta på stödstrumpor som du kan köpa på apotek eller sjukvårdsaffär. Stödstrumporna trycker tillbaka vätskan och då behöver man inte ta så mycket urindrivande.

Är bensvullnaden uttalad så kanske du behöver ta lite mera urindrivande av typen Lasix som du haft eller kanske har, men det bör du samråda med din ordinarie läkare om.

Trevligt att en sådan senior person ställer frågor på denna hemsida.

 

Vänlig hälsning

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-24

Förmaksflimmer

ID: 26358

Är en tjej på 28 år med sambo och 2 barn, 5 och 1,5 år. ... / Linda

Är en tjej på 28 år med sambo och 2 barn, 5 och 1,5 år. Lever ett helt normalt liv, röker inte och dricker måttligt med alkohol och sover för det mesta mycket bra. Har haft extraslag till och från sedan 2001, är utredd med ekg, ultraljud, 24-timmars, arbetsprov mm mm under 2003/2004. Aldrig några fel funna, inte heller extraslag registrerade. Är i god kondition och promenerar mycket. Har nu börjat springa lite och även simma och vid ett par tillfällen har jag fått extraslag under motionen, inte i början utan mer när jag hållt på en stund. I går när jag simmade kom det efter ca 20 längder och höll på en stund för att sedan gå över, jag blev lite ångest fylld men tänkte att jag måste fortsätta för att se om det går över och det gjorde det. När jag varit ute och sprungit så när det börjat har jag inte vågat fortsätta utan har promenerat hem istället. Känner inget annat i samband med extraslagen mer än att det är otrevligt, ingen smärta eller yrsel el liknande. Ska jag fortsätta ett tag för att se om det försvinner av sig självt eller bör jag söka för ett förnyat arbetsprov ?

Linda

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Jag tycker att du kan fortsätta träna med lågintensiv träning, lätt jogging, stavgång och liknande. Om besvären ökar trots att konditionen blir bättre finns det anledning att överväga att göra ett nytt arbetsprov.

 

Vänlig hälsning

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-24

Förmaksflimmer

ID: 26355

Hej doktorn ! Idag när jag satt och läste en god bok hä ... / Rädda fruntimret

Hej doktorn ! Idag när jag satt och läste en god bok hände något otäckt som gjorde mig väldigt rädd. Jag kände plötsligt som en klump i halsen och kände efter på pulsen som då slog jättesnabbt och ojämt, rusning+ extraslag alltså. Pulsen gick väl i ca 190-200 slag/ minut. Jag blev som sagt väldigt rädd och rusade upp ur fåtöljen och då slutade anfallet och jag fick normal rytm igen. Alltsammans kan ha hållit på i ca 10 sekunder. Jag blev inte yr. Vad kan detta vara som hände mig? Hjärtflimmer? Eller en extrabana i hjärtat. Jag har haft samma episoder några gånger innan men inte alls så kraftigt som denna gång. För 5 år sedan hade jag på mej ett veckolångt ekg, men inget ovanligt hände då. Så läkaren tyckte jag var frisk. jag är kvinna och 51 år.

Rädda fruntimret

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Man ska inte få en så snabb hjärtfrekvens i vila utan anledning. Detta kan vara ett förmaksflimmer men det kan också vara s k extra retledningsbana. Man bör göra förnyad utredning med provokation med elstöt och ev läkemedel för att se om man kan provocera fram liknande tillstånd som du kände av nyligen.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-24

Förmaksflimmer

ID: 26343

Hej jag är 25 år och på senaste tiden har jag fått obeh ... / Paulinho

Hej jag är 25 år och på senaste tiden har jag fått obehagliga dubbelslag som kan pågå i flera timmar per dag. Jag har haft nu konstanta dubbelslag från och till under dagarna i över två månader. De är där alltid när jag vaknar och pågår oftast till kvällen där jag ibland får några timmar ifred. Men sen när jag kommer hem på kvällarna innan sovdags börjar de igen. Jag har inte haft det stressigt eller oroligt, har bara haft det positivt i sinnet. Men däremot är jag elitidrottare och detta verkar har hänt efter jag blev sjuk i över två månader och när jag kom tillbaka till träningen och körde hårt igen så blomma sjukdomen upp igen. Efter det har jag inte haft en enda normal hjärtpuls dag. Jag har alltid vetat att man inte skall träna när man är sjuk och febrig. Och det har jag inte men jag har alltid tränat lite kraslig utan problem, men då aldrig hård tränat. Men denna gången blev jag frisk och trodde att allt var okej, men det var nog inte så eftersom det blomma upp igen lika hårt men denna gång med skum hjärtrytm. Jag hörde att en annan kille tränade sjuk och fick bakterier i hjärtat vilket paja hans klaffar eller nått kan det vara något liknande som inträffat mej? Jag måste säga att jag har haft en dålig kaffe och energi dryck vana, men jag har inte under två veckor rört det men det verkar inte har hjälpt heller.

Paulinho

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det är jätteviktigt att du går till din klubbs läkaransvarig och får en bedömning. Det är inte att rekommendera att träna om man har en infektion eller känner av att hjärtat slår oregelbundet. Man bör utföra arbetsprov och ultraljud och se över att du inte har någon dold infektion.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26338

Hej... Jag är 25 år nu och jag vet inte var jag ska bör ... / Livrädd och trött på allt

Hej... Jag är 25 år nu och jag vet inte var jag ska börja men för drygt 2 1/2 år sen började jag känna mig alldeles "dimmig" i huvudet. Typ som att leva i en dröm.. Låg i sängen en morgon och trodde att nån sparkade till sängen eller att det var jordbävning ;) för kände precis en sån gungning i kroppen. Dessvärre kom dessa oftare och oftare och jag märkte att det hade nåt med hjärtslagen att göra. Det blev värre och värre och till slut en natt åkte jag in till danderyds akut med extraslag, hjärtklappsruscher och alla möjliga konstiga slag blandat. Låg där i ett par dagar och hjärtat hade tydligen spottat "enzymer"? (tror jag han sa) men syntes inga spår av hjärtmuskelinflammation men hjärtat var tydligen irriterat. Blev hemskickad för att ta det lugnt. Gjorde ultraljuds-undersökning och arbets-ekg på Danderyd och fick till svar att allt såg normalt ut. Var efter det hos en läkare som också gjorde dessa undersökningar plus långtids-ekg som visade ca 9000 extraslag och en del hjärtklappsruscher på 2 dagar. Han sa att det antagligen var psykiskt. Var sen hos två andra hjärtspecialister som också kom fram till samma sak. Antagligen livsstil osv. Den senaste läkaren gjorde även ett test där man stoppade ner en slang genom näsan för att ge hjärtat elstötar som jag dock inte kunde genomföra. Han garanterade mig också att detta med mitt hjärta inte var farligt och jag skulle försöka ändra mina vanor istället. Detta är 1 år sen. Fram tills dess hade inte mina hjärtproblem yttrat sig när jag ansträngde mig och jag hade bara massa olika sorters slag.. Konstant! Jag hade också haft mycket konstiga värkar och ömma punkter inifrån bröstkorgen (där hjärtat sitter) ofta. Sen dess har jag haft flera "nya" problem. Jag har fruktansvärda sömnproblem pga det här men har aldrig provat nån sömntablett. Det har hänt ett 10-tal ggr att när jag varit vaken en hel natt "exploderat i bröstet! Ett hugg med strålande smärta utåt. Bara varat i kanske 1 sekund och sen inte känt av smärtan. Det har också börjat slå extraslag när jag ansträngt mig. Alltså te x att det "bubblar" till och så känns det som det kommer upp luft i halsen för att hjärtat hittar på nåt konstigt. Har också haft en del småhugg under ansträngning. Det värker också ofta, i vila eller i ansträngning ungefär som att du tar fingret hårt där hjärtat sitter och gnuggar runt sakta. Mer ihållande. Inte särskilt smärtsamt men obehagligt och när hjärtat slår varannat löst, varannat hårt får jag ibland skarp huvudsmärta vid de hårda slagen. Jag hade aldrig haft nån som helst problem med nån sån här form av smärta i bröst eller hjärthugg eller något av detta nån gång innan det började för 2 1/2 år sen. Sedan dess har varje dag vart ett helvete. Jag har konstant problem i vila. Jag känner mina hjärtslag i magen, ryggen, halsen, nacken, örat och i huvudet hårt nästan 24 timmar om dygnet.. Lägg då till att det slår otroligt obehagligt 95% av mitt vakna dygn. Jag kan knappt somna med det här. Jag är vaken tills jag är utmattad och "däckar". Därför är min dygnsrytm olika från dag till dag. Jag är rädd för att få svar på vad det är och jag är rädd för att inte få svar. Jag har ett socialt liv med många vänner och skulle du fråga de skulle de säga att jag är rolig, lättsam och levnadsglad och de skulle aldrig tro att det satt psykiskt. Jag har iaf utvecklat en oro PGA det här! Kan bli orolig om jag får en skarp huvudvärk nuförtiden för att jag tror att det kan ha med hjärtat att göra. Har knappt kunnat, orkat eller velat röra mig på 2 1/2 år nu så konditionen och den almänna hälsan är väldigt dålig. Likaså vardagsrutiner som sömn och måltider. Ska tilläggas att jag är och varit darrhänt från och till och haft magproblem under dessa 2 1/2 år också. Läkaren sa för två år sen att jag hade svullna tarmar och har nog haft det sen dess.. Det låter ju som oro kanske? Jag mår så fruktansvärt dåligt i hela kroppen när det slår konstigt. Svårt att förklara men den fysiska känslan är ungefär som att vara sjuk och illamående och bara vilja springa allt vad man kan så att det kan slå normalt och man slipper känna det i några sekunder. De senaste 2 1/2 åren har varit de värsta i mitt liv. Jag kan inte leva med det här. Det sätter stopp för allt. Jag jobbade inte innan det hände och blir inte "sjukförklarad" så får ingen inkomst. Jag kan inte sova och vill inte va vaken.. Är anmäld till en linje att plugga i höst men utan sömn blir hjärtat outhärdligt så det kommer va svårt att fixa. Jag är redo att göra vad som helst för att få det bättre. Borde jag kolla mig igen eller tro på vad han sa trots de "nya" sakerna som dykt upp? (ska tilläggas att han sa till mig att det antagligen satt psykiskt innan jag klev in igenom dörren till mottagningen) Finns det en chans att få detta bra eller åtminstone mycket bättre? Kan man få det en aning bättre kortsiktigt med nån form av läkemedel eller nåt om inte annat för att känna hjärtat mindre? Vilka alternativ finns det? Tack för att du tagit dig igenom min uppsats =) Chris

Livrädd och trött på allt

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Jag tycker att du ska söka din husläkare på nytt och få en allmän bedömning. Åtminstone bör man göra nytt bandspelarekg för att se vilken typ av hjärtarytmi du har.

Förefaller ju som du kommit in i en ond spiral och det kan ju vara så att du tidigare haft en hjärtmuskelinflammation som gav dig extraslag och sedan kom du in i den här onda cirkeln.

Sover man så dåligt som du gör så ökar ju hjärtats arytmibenägenhet. Om man inte hittar något kroppsligt fel så kanske du skulle behöva gå i samtalsbehandling, s k kognitiv beteendeterapi. Men även om det är stress så kan betablockerare vara positivt om du har en hög genomsnittspuls.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-24

Förmaksflimmer

ID: 26328

Jag har extraslag sedan många år tillbaka som kommer oc ... / Vill kunna cykla.

Jag har extraslag sedan många år tillbaka som kommer och går, ibland lugnt flera veckor och ibland flertal per dag. Även i samband med ansträngning kommer extraslagen ibland men inte alltid. För några dagar sedan cyklade jag 2 mil i sträck utan problem med extraslag. Några dagar senare cyklade jag 1 mil på morgonen utan problem men på eftermiddagen när jag återigen cyklade 1 mil fick jag 2 extraslag efter halva sträckan. Extraslagen kom med ungefär 5 minuters mellanrum. De gångerna jag fick extraslagen var efter att jag cyklat uppför och kommit upp och börjat pusta ut. Jag har haft liknade känningar många år i samband med ansträngning men drar mig för att motionera och anstränga mig då jag är rädd att hjärtat skall spåra ur totalt. Har för några år sedan gjort arbets-EKG och ultraljud. Gjorde för några veckor sedan ett vilo-EKG utan anmärkning. Skall jag accepptera extraslagen vid ansträngning och cykla på utan att vara rädd eller skall jag akta mig? Är man, snus/rökfri, 33 år normalviktig.

Vill kunna cykla.

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det är ett observandum att dina extraslag ökar vid ansträngning och det borde leda till att du gör ett nytt arbetsprov och också ultraljud av hjärtat för att se att det inte finns någon bakomliggande orsak till dina extraslag.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-24

Förmaksflimmer

ID: 26327

Hej Doktorn! Har besvär med oregelbunden hjärtrytm, ext ... / Helena

Hej Doktorn! Har besvär med oregelbunden hjärtrytm, extra slag och annat som jag ännu inte kunnat få besked om vad det är för typ av arytmi. Min doktor verkar inte vilja utreda vidare fast jag uppgivit att jag inte "fått dokumenterat" vissa rytmrubbningar som jag känner ibland. Ibland vaknar jag mitt i natten av att hjärtat slår helt oregelbundet. Jag får då väldig ångest och stiger upp. Oregelbundenheten har då givit med sig igen. Jag blir dock väldigt orolig av att inte kunna få veta om det är en ofarlig arytmi eller inte. Jag har hört talas om att man via utredningar kan gå in i hjärtat och "reta" igång arytmin och på det viset få en bild av vad som händer i hjärtat. Finns sådan utredning och hur kan man få den? Är denna utredning riskfylld? Vilka andra typer av utredningar kan göras om man bara lyckas övertala sin doktor? Jag har gjort bandspelar-ekg, långtids-ekg, ultraljud av hjärtat samt ett arbets-ekg. Man har hittat rader av extra slag och enstaka extra slag. Hur mycket kan man ha av dessa per dygn utan att hjärtat skadas? Jag dricker inget koffein, röker inte, dricker inte. I samband med motion, raska promenader, slår hjärtat också oregelbundet ibland. Skall jag lägga av med promenaderna. Har hört att vissa arytmier blir sämre av fysisk aktivitet.

Helena

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

I och med att dina utredningsresultat inte visar på någon bakomliggande orsak till dina extraslag, så kan man säga att extraslag inte belastar hjärtat. Om du har känningar av hjärtrusning bör man skicka dig till en specialenhet där man kan just som du säger provocera hjärtat med läkemedel eller elektriska impulser som kan framkalla snabb hjärtrytm. Den typen av undersökning är inte dyrbar eller besvärlig att genomföra.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26320

Hej Jag undrar vad det kan bero på att min dotter (11år ... / Orolig mamma

Hej Jag undrar vad det kan bero på att min dotter (11år gammal) har så hög vilopuls, ca 100 slag /min. Hon upplever även att hon ofta blir slut (även av liten ansträngning) och orkar sällan genomföra ett helt gymnastikpass på skolan utan måste sätta sig och vila med jämna mellanrum. Hon är ganska smal, men äter ordentligt och på regelbundna tider. Hon har varit till vårdcentralen där de tog prover på ämnesomsättningen samt blodvärdet och järnstatus. Vi fick svaret att alla prover var normala. Vad kan det vara som ligger bakom? Är lite orolig för att det skall vara något fel på hennes hjärta, En av hennes två kusiner samt tre (av 10) kusinbarn till mig (i hennes ålder) har fötts med olika grad av septumdefekter (alla opererade). Tacksam för svar

Orolig mamma

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Om inte din dotter genomgått ultraljudsundersökning av hjärtat så bör du tillse att det genast görs. Det är inte otroligt att din dotter kan ha liknande hjärtfel. Just att hennes ork är sämre än andra 11-åringars talar för detta.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-24

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26318

Jag är en 29 årig kille, som är mycket orolig över min ... / En orolig själ

Jag är en 29 årig kille, som är mycket orolig över min fysiska status. Var nyligen på en läkarundersökning då jag haft ångestbesvär i ca ett halvår pga. en stressad tillvaro. Har också haft "spänningar" i bröstkorgen, framför allt på vänster sida av bröstkorgen i ett par månader. Har också haft en form av ostadighetskänsla kombinerad med ökad trötthet i ca. en vecka, vilket var det som föranledde mitt läkarbesök. Väl hos läkaren upptäcktes ett blåsljud på mitt hjärta, vilket enligt läkaren var av godartad form. EKG och blodtryck togs, vilket var helt normala. Läste lite på nätet kring detta för att få lite mer kunskap kring vad detta är och upptäckte något som heter Endokardit. Jag har sedan tidigare en obehandlad tand som jag pga. av ekonomiska problem inte kunnat behandla. Är detta något jag behöver vara orolig över? Självklart ska tanden behandlas men är det framöver aktuellt att undersöka mitt hjärta och övriga fysiska status noggrannare?

En orolig själ

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Om du gått med en infekterad tand länge så tycker jag du bör be att få ett ultraljud gjort av hjärtat för att se att det inte finns någon infektion på klaffarna. Du måste berätta för din läkare om du inte gjorde det att du haft en infekterad tand.

Det är oerhört viktigt att du behandlar din infekterade tand. Du bör snarast åtgärda din tand och få ultraljudet av hjärtat gjort.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.