Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2017-06-21

Icke-sexuell smitta

ID: 73977

Hej, När jag kissar i en toalett eller en urinoar så h ... / Toalett

Hej, När jag kissar i en toalett eller en urinoar så händer det ibland att det skvätter upp vätska från toaletten eller urinoaren på min penis. Kan jag bli smittad med hiv på det sättet?

Toalett

Dr Leo Flamholc

Hej Toalett. 

Nej!       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-21

Hiv-testning

ID: 73974

Hejsan, Jag tog ett blodprov 3-4 veckor efter smittori ... / Anonym

Hejsan, Jag tog ett blodprov 3-4 veckor efter smittorisktillfälle. Det visade negativt. Jag vet inte vilket typ av hiv prov jag tog, blev bara hänvisad till sjukhuset att ta blodprov efter besök hos vårdcentralen. Behöver jag ta ett nytt prov om några veckor för att vara säker eller är provresultat i sverige hyfsat tillförlitliga efter 3-4 veckor? Mvh

Anonym

Dr Leo Flamholc

Hej Anonym. 

Den rekommenderade uppföljningstiden är 6 veckor efter ett misstänkt smittotillfälle. Sex veckor är tilltaget med god säkerhetsmarginal och ett test taget efter 4 veckor har också en god tillförlitlighet. Tillförlitligheten är givetvis bättre efter 4 veckor än 3 veckor.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-21

Hiv-testning

ID: 73966

Ska man var orolig för HIV-smitta om smittotillfället v ... / Fru och Mamma

Ska man var orolig för HIV-smitta om smittotillfället var för 21-22 år sedan, alltså 1995? Jag vet inte om personen i fråga var smittad som jag hade samlag med. Vi var då runt 20 år och hade samlag vid ett tillfälle. Jag har en man sedan 20 år tillbaka och någon utav oss borde väl uppvisa symptom. Vi har ju även 2 barn som är 12 respektive 15 år och någon utav dem borde kanske också visa symptom om jag skulle blivit smittad? Hoppas du vill svara på min frågor. Ska jag var orolig för att ha smittats? Tanken slog mig!

Fru och Mamma

Dr Leo Flamholc

Hej Fru och mamma. 

Du blev rimligtvis testad i samband med Dina graviditeter. Testning av gravida kvinnor i Sverige och i många andra länder startade någon gång på 80-talet så Du har med all sannolikhet blivit testad. Jag kan inte se något rimligt skäl att tro att Du skulle vara smittad.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-21

Icke-sexuell smitta

ID: 73963

Hej Leo, Fråga 1: Om man fått HIV-smittat blod på en n ... / Rädd för blod!

Hej Leo, Fråga 1: Om man fått HIV-smittat blod på en nagelsax och fotfil och sedan lagt de i blöt i vatten och därefter sköljt av med vatten. Kan jag då bli smittad med HIV om jag använder nagelsaxen och fotfilen igen när de lufttorkat eller torkats torra med papper? Fråga 2: Om man fått hiv-smittat blod på typ händerna, räcker det då egentligen bara att skölja bort blodet med vatten eller krävs det en hel rengöringsprocedur?

Rädd för blod!

Dr Leo Flamholc

Hej Rädd för blod. 

1. Nej. 

2. Det räcker att skölja med vatten.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-20

Hiv-testning

ID: 73961

Om man några månader efter potentiell infektion börjar ... / Johan

Om man några månader efter potentiell infektion börjar få symtom (alltså inte symtom från primärinfektion) och tar ett combo-test från STD-klinik, så bör väl testet visa positivt? Har tagit tester 3, 4 och 5 månader efter möjligt tillfället för infektion och samtliga har visat negativt. Men rädsla finns kvar för falskt negativa svar...

Johan

Dr Leo Flamholc

Hej Johan. 

För det första så får man inte symptom några månader efter att man blivit smittad. För det andra kan Du vara helt säker på att Dina provsvar är korrekta.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-20

Primärinfektion

ID: 73960

Hej Jag testade mig 3 veckor och 6 dagar efter smittot ... / Orolig

Hej Jag testade mig 3 veckor och 6 dagar efter smittotillfället och all std testena var negativa. Jag har fått mild halsont för tre dagar sedan samt haft svullen halsmandel ca 2 veckor. Haft Feber liknande symptom igår och ont i kroppen mest ledvärk, har fortvarande mild halsont samt feberliknande symptom men jag fryser inte. Kan en test som visat negativ efter 3 veckor visar positivt och när brukar primärinfiktion uppträddas? Väldig orolig nu. Tack i förhand.

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig. 

Primärinfektion brukar uppträda 10-14 dagar efter smittotillfället. Den rekommenderade tiden för att testa sig efter ett misstänkt smittotillfälle är sex veckor men även ett prov efter cirka 4 veckor har en hög grad av tillförlitlighet. Det är ytterligt osannolikt att Du skulle vara smittad med hiv.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-20

Smittspårning

ID: 73959

Hej! Jag fick ett glas vatten kastat i ansikte av en p ... / Niclas

Hej! Jag fick ett glas vatten kastat i ansikte av en person med HIV/hepatit, det kom bl.a. i mina ögon och mun. Finns det någon risk att jag kan ha blivit smittad av detta?

Niclas

Dr Leo Flamholc

Hej Niclas. 

Ingen risk.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-20

Primärinfektion

ID: 73958

Är fyra-fem dagar för tidigt för en eventuell primärinf ... / Olle

Är fyra-fem dagar för tidigt för en eventuell primärinfektion efter risktagning?

Olle

Dr Leo Flamholc

Hej Olle. 

Ja, det är för tidigt.       

Med vänliga hälsningar Leo

Efter fyra-fem dagar fick jag nämligen en blåsa på tungan och sedan i gommen. Fick dagen efter feber, som varade i fyra dagar. Blåsorna sprack och gjorde fruktansvärt ont. Tror jag hade dom i halsen också, för det va svårt att svälja. Vad kan det ha varit? Min risk var den att jag utförde oskyddad oralsex på en man. Är själv gay.

Olle

Dr Leo Flamholc

Hej Olle. 

Det låter som för tidigt för att ha med hiv att göra. Man kan dock inte utesluta andra sexuellt överförbara infektioner så jag tycker att Du för säkerhets skull bör vända testa Dig för olika sexuellt överförbara infektioner. Föreslår att Du vänder Dig till närmaste STI-mottagning          

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-20

Hiv-testning

ID: 73955

Hej hur ska man göra om man testat sig negativt för hiv ... / ML

Hej hur ska man göra om man testat sig negativt för hiv men partnern fortfarande är rädd att man har de? Jag testade mig förra året mot alla könssjukdomar och bär inte på något men killen jag är intresserad av är jätterädd och kan inte släppa de, hur ska jag göra?

ML

Dr Leo Flamholc

Hej ML. 

Om han har svårt att ta till sig informationen från Dig och detta är ett problem så föreslår jag att ni tillsammans går till en mottagning där ni kan få råd och förklaringar.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-06-20

Smitta via djur

ID: 73954

Hej, Fråga 1: Kan en apa smitta en människa med hiv, o ... / Johan

Hej, Fråga 1: Kan en apa smitta en människa med hiv, och i så fall hur? Finns ju många människor som har daglig kontakt med apor, både tama och vilda, så borde ju inte vara farligt tänker jag. Fråga 2: kan nåt annat djur smitta en människa med hiv, och i så fall hur? Tack

Johan

Dr Leo Flamholc

Hej Johan. 

1. Hiv kommer från schimpanser. Smittan har med all sannolikhet överförts i samband med jakt/slakt. Viruset har därefter anpassat sig till människan.  Att någon skulle smittas under andra omständigheter är helt osannolikt. 

2. Nej.       

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.