Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2017-09-19

Primärinfektion

ID: 74876

1.Hur länge sitter utslagen man fått vid en primärinfek ... / Filip

1.Hur länge sitter utslagen man fått vid en primärinfektion kvar? 
2. Får man dessa utslag i samband med febern och de andra primärinfektionssymptomen eller kan de komma efteråt? 
3. Sticker dessa utslag ut? Eller liknar de mer nässelutslag? 
4. Brukar man få ärr efter utslagen? 
5. Efter hur lång tid efter smittad brukar det uppstå mjällexsem i ansiktet?

Filip

Dr Leo Flamholc

Hej Filip. 

1. Några dagar upp till en vecka. Undantagsvis något längre. 

2. Samtidigt. 

3. Varken eller. 

4. Nej. 

5. Om man får mjälleksem som beror på hiv så tar det flera år. 

 Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-19

Primärinfektion

ID: 74873

Hej! Hur länge sitter utslagen kvar vid en primärinfekt ... / Claes

Hej! Hur länge sitter utslagen kvar vid en primärinfektion kvar? Efter hur lång tid brukar man få svamp i mun och utslag i ansiktet? När som tidigast? Kan man ha svamp i mun utan att ha hiv? I sådana fall varför?

Claes

Dr Leo Flamholc

Hej Claes. 

Utslagen brukar försvinna på några dagar upp till en vecka och ibland lite längre. Svamp i munnen och andra symptom på immundefekt får man inte förrän åratal senare. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-19

Hiv-testning

ID: 74870

Hej Leo, Tack för en fin sida. Vill fråga en fråga s ... / Undrande

Hej Leo, Tack för en fin sida. Vill fråga en fråga som rör hiv och vanliga blodstatusprov. Jag förstår att hiv enbart kan påvisas genom hivprov, men hur påverkar hiv ett vanligt blodstatus? Då menar jag om, låt säga, att infektionen är mer "avancerad" med andra symptom som kan komma när hiv är långt gånget. Påverkar det så att det då syns på till exempel sänkan att det är en infektion i kroppen? eller genom att antalet vita blodkroppar är mindre än normalt? Eller är det så att säga "helt osynligt"?

Undrande

Dr Leo Flamholc

Hej Undrande. 

Nej. Man kan inte se "indirekt" på andra prover om man har hiv. Proverna kan vara fullständigt normala även om man är hivsmittad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-19

Hiv-testning

ID: 74869

Hej. Kan jag lita på ett negativt test i armvecket ... / Jeppe

Hej. Kan jag lita på ett negativt test i armvecket efter 5 veckor och 5 dagar?

Jeppe

Dr Leo Flamholc

Hej Jeppe. 

Ja. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-19

Hiv-testning

ID: 74868

Hej doktor! Jag har varit o tagit hiv test på infek ... / Anders

Hej doktor! Jag har varit o tagit hiv test på infektionmosttagning i Lund , där de har dropp in mellan 10-12 , testet tog på armen o inte fingret , är det sån test som påvisa Antigen/antikroppar eller bara visa antikroppar ? Frågade sjuksköterskan men hon visste inte , tänkte jaha bruka de inte veta vad e det för typ av test , men är det något som du kan svara på ? Jag har just nu ont i halsen o feber samt svullarkörtlar och jag vet att när man har symptom så är det endast antigenen som blir positiv , Df jag undrar iaf du vet om de tar både Antigen/antikroppar där ? Mvh Anders

Anders

Dr Leo Flamholc

Hej Anders. 

Det är både antigen och antikroppstest. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-19

Hud/slemhinna

ID: 74865

Hej igen hade ID-numret 74864 glömde säga att jag kom e ... / Calle

Hej igen hade ID-numret 74864 glömde säga att jag kom emot toaringen med mina underkläder kan det ha överförts någon smitta?

Calle

Dr Leo Flamholc

Hej Calle. 

Nej. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-19

Hud/slemhinna

ID: 74864

Hej jag var på en offentlig toalett och kom emot ringen ... / Calle

Hej jag var på en offentlig toalett och kom emot ringen med låret och det var lite kiss på. Kan man bli HIV-smittad av detta fick lite ont i halsen ca 2 veckor efter toabesöket. Bör man hivtesta sig av detta toabesök? Hälsningar Från orolig

Calle

Dr Leo Flamholc

Hej Calle. 

Ingen risk och ingen anledning att testa. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-19

Hiv-testning

ID: 74862

Hej. Tog ett test och läkaren frågade mig under teste ... / Jens

Hej. Tog ett test och läkaren frågade mig under testet när jag utsatt mig för smittorisk. Jag sa då ca 10 veckor men i själva fallet var det 7 veckor. Spelar detta någon roll när man analyserar testet, alltså är det olika metoder beroende på hur länge sedan man utsatte sig för risk? Fick ett negativt svar men trots det ville läkaren att jag skulle göra ett test till om 1,5 månad. Anser du det är nödvändigt om första testet var negativt? När jag frågade doktorn om det var nödvändigt så sa hon nej så jag förstår inte varför hon ville göra ytterligare test.

Jens

Dr Leo Flamholc

Hej Jens. 

Om Du testade Dig 7 veckor efter en misstänkt risk så behöver Du inte ta fler prov. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-18

Hiv-testning

ID: 74861

Hej har en icke hiv fråga vet inte vart jag ska vända m ... / Rudis

Hej har en icke hiv fråga vet inte vart jag ska vända mig till, jag är en 40 årig man som har sveda i urinröret hela tiden jag har testat mig för alla STD som finns even uvi, uriaplasma och mycoplasma allt kommer tillbaka negativa, finns det något jag eller min läkaren har missat plus jag har ont i ländrygg och musklerna kan inte gå ordentlig då de gör ont.. snälla hjälp Tack.

Rudis

Dr Leo Flamholc

Hej Rudis. 

Jag har inte något speciellt råd till Dig mer än att jag föreslår att Du vänder Dig till en urolog. Det låter som om Du har blivit testad för alla tänkbara STD. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-09-18

Hiv/missbruk

ID: 74860

Hej, jag har haft sexuellt relation med en tjej som ny ... / orolig man

Hej, jag har haft sexuellt relation med en tjej som nyligen berättat för mig att hon har varit tung drogmissbrukare bland annat kokain. vi har haft sex ett antal gånga dock skyddad men det blev tyvärr varje gång oskyddad passiv oralsex och nu jag är väldigt bekymrar över hiv. hur stor chansen att kan bli smittad av Hiv ? hur lätt är egentligen att bli smitta av hiv vid oskyddad vaginal sex ? kan man komma undan trotts oskyddad vaginal sex? finns det tvingande skäll att testa mig för hiv ? jag testade nämligen för klamydia och gonorré och det visade sig jag har inte smittade.. tack så mycket på förhand

orolig man

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig man. 

Risken att smittas av hiv vid passiv oralsex är mycket liten och jag uppfattar det som mycket osannolikt att Du skulle ha smittats av hiv. Att tjejen som Du var tillsammans med har varit missbrukare betyder heller inte att hon nödvändigtvis skulle vara hivsmittad. Eftersom Du är orolig så tycker jag att Du bör testa Dig så att Du kan släppa Din oro. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.