Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2016-11-30

Oskyddat sex

ID: 72252

Hej Jag hade oskyddat sex för 1,5 år sedan. De 2 k ... / Nojig tjej

Hej 

Jag hade oskyddat sex för 1,5 år sedan. De 2 killarna jag hade sex med sa att de inte hade något. Nu har jag o min kille haft oskyddat anal- oral- och vaginalt sex i 2 år.(bara med varandra) Han testade sig negativt i dagarna. Bör jag testa mig? hur stor är risken att jag har något?

Nojig tjej

Dr Leo Flamholc

Hej Nojig tjej. 

Är Du orolig så ska Du naturligtvis testa Dig. Sannolikheten för att Du skulle vara hivsmittad är försvinnande liten. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-30

Hiv-testning

ID: 72251

Hej Leo Tack för din fantastiska sida! Jag tog ett ... / Oraquick

Hej Leo 

Tack för din fantastiska sida! Jag tog ett Oraquick snabbtest som man tar i munnen ca 6månader efter att jag utsatt mig för risk. Följde exakt instruktionerna från testet och det visade att det var negativt. Kan jag lite på detta resultat eller behöver jag testa mig igen?

Oraquick

Dr Leo Flamholc

Hej Oraquick. 

Du kan lita på testet. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-30

Övrigt

ID: 72248

Hej! Har ont i halsen och huvudet, ingen feber, ut ... / Oroligtjej

Hej! 

Har ont i halsen och huvudet, ingen feber, utslag. Hade oskyddat vaginalt samlag med en kille för två veckor sedan och dessa symtom började att komma igår. Alltså 13 dagar efteråt. Bör jag testa mig?

Oroligtjej

Dr Leo Flamholc

Hej Oroligtjej. 

Det finns oerhört mycket mer sannolika förklaringar till att Du har ont i halsen och huvudet än att Du skulle ha smittats av hiv. Om Du är orolig så är det självklart bättre att Du testar Dig än att Du bär på en onödig oro. Sannolikheten för att Du verkligen är smittad av hiv är oerhört liten. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-30

Kyssar/oralsex

ID: 72245

Hej. Undrar över smittsamheten vid oralsex på tjej ... / Hoppet

Hej. 

Undrar över smittsamheten vid oralsex på tjej. Känner du till några sådana fall i Sverige eller utomlands? Har gjort mitt livs misstag när jag för 1 vecka sen slickade en tjej. Jag har nu halsont med beläggningar på halsmandlarna. Ingen snuva eller förkylning. En begynnande feber och nu också lite illamående. Det visar sig att tjejen levt ett vilt liv. Jag har gett upp hoppet om framtiden nu och väntar bara på hiv beskedet.

Hoppet

Dr Leo Flamholc

Hej Hoppet. 

Jag antar att Du är samma person som har skrivit tidigare om beläggningar på halsmandlarna. Jag tror inte alls att Du är smittad av hiv och Din oro är våldsamt överdriven. Sannolikheten för att smittas vid oralsex är liten. Även om det är korrekt att tjejen levt ett "vilt liv" så är den statistiska sannolikheten för att hon skulle vara smittad mycket liten. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-29

Övrigt

ID: 72242

Hei doktor. Det var jeg som sendte inn spørsmål 72 ... / Limousinen

Hei doktor. 

Det var jeg som sendte inn spørsmål 72231. Jeg oppdaget dagen etter et lite sår på innsiden av mitt øre. Jeg vet ikke når jeg har fått det, men hvis jeg har kløet i mit øre og tatt en finger i øret og kloret hull etter at danseren satt på meg og evt jeg hadde fått sekret på mine fingre, hvis jeg fikk det, forandrer dette ditt svar? Er det fortsatt ingen risiko?

Limousinen

Dr Leo Flamholc

Hei Limousinen. 

Det er fortsatt ingen risiko. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-28

Kyssar/oralsex

ID: 72237

Kan klamydia eller hiv smitta om jag runkar en kille oc ... / Lime

Kan klamydia eller hiv smitta om jag runkar en kille och han smeker mig med fingrarna? Eller via djupa kyssar? Vi hade ingen annan typ av sex. Han var ca 35 år och svensk.

Lime

Dr Leo Flamholc

Hej Lime. 

Klamydia kan förekomma i svalget och i så fall överföras med kyssar. Hiv kan inte överföras på så vis. Smekningar och gemensam onani är knappast någon smittrisk. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-28

Övrigt

ID: 72235

Hej Dr Leo! Hur bra skyddar kondom om man har haft ... / Lars

Hej Dr Leo! 

Hur bra skyddar kondom om man har haft sex med en prostituerad kvinna? Jag hade sex med en prostituerad kvinna för ca 1 månad sedan med kondom givetvis och har inte fått några symptom förutom kraftig ångest. Har jag utsatt mig för en extremt stor risk och tycker du att jag bör testa mig för HIV? Jag har även en fråga angående genital herpes. Det är så att jag fick genital herpes för cirka 3 år sedan. Jag får utbrott runt mitt könsorgan väldigt ofta (varje månad). Hur kommer det sig att jag får utbrott så ofta? är mitt immunförsvar dåligt eller finns det någon annan förklaring till detta? Bör jag medicineras för min herpes infektion? 

Tack för svar samt ditt fantastiska jobb!!

Lars

Dr Leo Flamholc

Hej Lars. 

Du har definitivt inte utsatt Dig för någon extremt stor risk.Tvärtom är risken att bli smittad av hiv då man använder kondom mycket liten. Det kan kännas bra för Dig att bli testad så slipper Du eventuella tvivel. Herpes är mycket vanligt förekommande. En del har precis som Du täta skov medan andra mycket sällan har några herpesutbrott. Att ha täta skov är inte ett tecken på att man har ett nedsatt immunförsvar. Är Du mycket besvärad av Din herpes så kan Du mycket väl medicinera. Det vanligaset är att man tar medicin i samband med utbrott. Många som har återkommande herpes kan känna i förväg att det håller på att bryta ut. Det är vid sådana tillfällen som man kan ha nytta av att ta medicin mot herpes. För att få effekt av medicinen ska man ta den omedelbart för att förhindra eller begränsa skovet av herpes. Tala med Din läkare om detta så hoppas jag att Du får hjälp. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-28

Övrigt

ID: 72234

Hej, För tre veckor sedan träffade jag en man för ... / Sandro-Stockholm

Hej, 

För tre veckor sedan träffade jag en man för sex. Jag hade kondom och vi hade analsex i ca. 5 minuter. Vi kysste inte och han kom inte så jag tog aldrig på hans sperma. I lördags fick jag feber och har känt mig förkyld sedan lördsags med lite ont i kroppen. Kan kan blivit smittat?

Sandro-Stockholm

Dr Leo Flamholc

Hej Sandro-Stockholm. 

Om jag förstår Dig rätt så är Du en man. Kondom ger ett bra skydd mot hiv och risken för att bli smittad är liten då man använder kondom. Jag tycker ändå att det kan vara en bra idé att Du är helt säker och att Du gör en "hälsotest" för sexuellt överförbara sjukdomar. Jag tycker också att Du kan passa på att bli vaccinerad mot hepatit B om Du inte redan är det. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-28

Utlandssmitta

ID: 72232

Hej!Jag har fått thaimassage i Vietnam. Efter 45 minute ... / Vietnam16

Hej!

Jag har fått thaimassage i Vietnam. Efter 45 minuter avslutade tjejen med att avrunka mej. Hon använde bara händerna. Bör jag testa mej för ev könssjukdomar?

Vietnam16

Dr Leo Flamholc

Hej Vietnam16. 

Det behövs inte. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2016-11-28

Utlandssmitta

ID: 72231

Hir doktor. I helgen var jeg i Gdansk på tur med e ... / Limousinen

Hir doktor. 

I helgen var jeg i Gdansk på tur med en vennegjeng. En av mine venner skal gifte seg, og vi skulle feste og ha det morsomt. Vi var 16 stykker og noen hadde bestilt en limousine som kjørte oss fra flyplass til hotell. Det jeg ikke visste var at de også hadde bestilt to stripdansere. Det var lite plass i limousinen og danserne var rundt og satt seg på lårene våres og gned seg inntil oss. Jeg liker i dette. Jeg hadde mine hender på mitt ben første gang hun satt seg på mitt lår. Jeg er nå redd hvis jeg skulle ha en rift eller sår på min finger eller hånd og hun har kommet i borti dette med sin krop og vagina? Da kan jeg få sekret fra henne på såret? Eller hvis min finger kom inn i hennes vagina? Jeg har ingen skader på min hånd og ser ingen sprekker, men man kan ikke vite. Jeg var ganske edru, og mener bestemt jeg ikke hadde noen finger i nærheten eller inni hennes vagina, men nå tenker jeg mer og mer på dersom dette skulle vært tilfelle. Hva ville da skje? Igjen jeg tror ikke dette skjedde. Utover dette hadde jeg alle klær på meg selv og ingen ting skjedde annet enn dansingen og jeg er redd for dette med hennes væske og eventuelt hvis jeg hadde sprekker eller sår på min hånd. Har jeg utsatt meg for noen risiko for hiv og hva bør jeg gjøre videre?

Limousinen

Dr Leo Flamholc

Hei Limousinen. 

Du har ikke utsatt Deg for noen risiko og Du behøver ikke gjøre noe. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.