Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2017-07-22

Icke-sexuell smitta

ID: 74276

Hej dr Leo har en fråga var Sydafrika på semester där f ... / Per

Hej dr Leo har en fråga var Sydafrika på semester där förekomsten av hiv är hög och när jag var ute och åt en kväll så stack jag mig i munnen på min gaffel och om någon i köket blödit medan dom hanterat min mat och jag fått smittat blod i min mun där jag stack mig med gaffeln kan jag blivit smittad med hiv på det sätt ? Finns det nån risk att smittas så ? Har någon smittats på det sättet är mycket orolig då jag började blöda i munnen av gaffeln . Behöver jag testa mig ? 

Tacksam för svar / per

Per

Dr Leo Flamholc

Hej Per.

Det finns ingen risk att smittas så. Du behöver inte testa Dig. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-07-22

Övrigt

ID: 74273

Hej jag är en kille, född 1998. Jag låg med en tjej f ... / Orolig neym

Hej jag är en kille, född 1998. Jag låg med en tjej för 2 dagar sedan och vi hade båda vaginalt samlag och oralt men jag gick aldrig ner på henne. Vi hade det engång och det varade ca 1 minut utan skydd, jag kom däremot inte i henne. Hon berättade för mig att hon bott i Spanien och har sammanlagt legat med 25 personer då 7 av dom hade hon legat med i Spanien. Hon är född 00 och förklarade även att den älsdsta hon legat med är 23. Hon gillade inte att ligga med skydd sa hon. Hon tog även upp att hon hade klamydia förut men att hon tog medicin så att det gick bort. Vi har bara träffats en kväll och legat en gång inte mer än så, borde jag vara orolig? Dagen efter vakna jag upp med att jag hade ont i halsen men det gick över under dagen, hur stor är risken stt jag blivit smittad anser du? Borde jag testa mig?

Orolig neym

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig Neym.

Sannolikheten för att Du skulle ha smittats av hiv är mycket liten. Den är något större för t.ex. klamydia eller gonorré. Det är självklart bra om Du testar Dig för säkerhets skull.  

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-07-22

Icke-sexuell smitta

ID: 74270

Fick salivstänk av en utländsk man som gick förbi mig o ... / Ledsen

Fick salivstänk av en utländsk man som gick förbi mig o pratade. Fick det på min underläpp när jag själv pratade. Är livrädd nu att ha blivit smittad med hepatit, hiv, hpv, herpes, tuberkolos. Kunde liksom inte tvätta bort det.

Ledsen

Dr Leo Flamholc

Hej Ledsen.

Ingen risk för smitta.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-07-22

Kyssar/oralsex

ID: 74268

Hej! Tack för mycket bra sida! 1. Har du hört ... / Kalle 38

Hej! 

Tack för mycket bra sida! 

1. Har du hört talas om/stött på någon tjej/kvinna som smittats genom att ge en man oralsex? 

2. Hur många fall av smitta känner du till där en person fått hiv genom att ge en kvinna oralsex? 

3. Hur vanligt är det att partners till missbrukare smittas av hiv i Sverige?

Kalle 38

Dr Leo Flamholc

Hej Kalle 38.

1. Det har jag inte.

2. Inga.

3. Ovanligt. 

Lyckligtvis är det få missbrukare i Sverige som är hivsmittad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-07-21

Oskyddat sex

ID: 74259

Hej Leo! För 13 år sedan hade jag ett oskyddat sam ... / Orolig

Hej Leo! 

För 13 år sedan hade jag ett oskyddat samlag med en kvinna från Sverige. Under alla är som gått har jag varit fullt frisk tills nu när jag fått någon form av ospecifik uretrit som är svår att bli av med. Kan detta vara hiv?

Orolig

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig.

Uretrit är inte ett symptom på hivinfektion.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-07-21

Övrigt

ID: 74258

Följdfråga på tidigare. Jag har även varit lite dåli ... / Orolig som attans

Följdfråga på tidigare. Jag har även varit lite dålig i magen till och från. Har även tagit blodprov (inte för hiv) syns det på blodprovet eller måste man göra ett separat.

Orolig som attans

Dr Leo Flamholc

Hej igen.

Dina symptom har ingenting med hiv att göra. Om man vill veta om man är hivsmittad så finns det inget annat sätt än att man testar sig. Andra blodanalyser ger ingen som helst upplysning om hiv.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-07-21

Oskyddat sex

ID: 74257

Hej! Jag är väldigt nojig för att blivit smittad a ... / Orolig som attans

Hej! 

Jag är väldigt nojig för att blivit smittad av HIV. Hade oskyddat samlag för ca 1 år sedan och har nu varit jätteförkyld, täppt i näsan, runnit om höger öga, kliat i höger öra samt i högra delen av halsen och varit väldigt trött under någon/några veckor. Inte haft feber dock. Är det vanliga symptom för HIV. Tacksam för svar. 

Mvh Orolig som attans

Orolig som attans

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig som attans.

Det är inte symptom på hiv. Om Du är orolig för hiv så är det inte särskilt vettigt att inte testa sig. Med mycket stor sannolikhet är Din oro ogrundad och ett test kommer att bekräfta detta så att Du kan sluta oroa Dig i onödan.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-07-20

Primärinfektion

ID: 74255

Hej Leo, Jag undrar lite... ca 2-4 veckor efter ev s ... / En orolig en

Hej Leo, Jag undrar lite... ca 2-4 veckor efter ev smittotillfälle fick jag röda utslag på överkroppen, ej ansiktet. Tror jag hade ett större primärutslag också. De fjällade eller kliade inte och var ganska jämnt fördelade. Dessa stannade i ca två veckor. Jag hade inga övriga symtom vad jag kan minnas. Kan detta ha med hiv att göra?

En orolig en

Dr Leo Flamholc

Hej En orolig en.

Det låter inte alls som något som har med hiv att göra. Utslag i två veckor utan andra symptom stämmer inte med primärinfektion med hiv. Jag vet inte riktigt vad Du menar med att Du hade ett större primärutslag.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-07-20

Primärinfektion

ID: 74254

Hej doktorn! Min frågar gäller symtom vid en primä ... / Anonym kille

Hej doktorn! 

Min frågar gäller symtom vid en primärinfektion. Har läst igenom Många utan dina svar och har lite funderingar. Symtom som orsakas vid denna infektion blir de värre ju längre primärinfektion pågår eller blir symtomen svagare då primärinfektionen börjar att gå över. Jag har haft ond hals med svullna mandlar i ca 1 vecka nu. Smärtan är varierande.ibland gör de extremt ont och ibland släpper smärtan en aning. Jag har haft mest ont på vänster sida av halsen men idag ca 1 vecka efter börja det göra lite ont på höger sida på nästan samma ställe där de gjort ont på vänster sida. Som jag nämnde tidigare så har jag haft ont i ca 1 vecka nu med normal kroppstemperatur. Men idag då halsen besvära mig som mest visade termometern 37,6 vilket innebär att det är låg feber också eller? Om man upplever en primärinfektion och tar ett test några dagar efter ger det utslag? Ser att du svarat lite olika på det. Hur många dagar bör man upplevt symtom för att de ska ge utslag? Idag när halsen gjorde som mest ont så fick jag även lock för öronen i några timmar. Har inte haft det tidigare under veckan. Kan du snälla försöka ge mig en bedömning av de jag skrivit och svara på dem frågor jag ställt. 

Hälsningar/ anonym kille

Anonym kille

Dr Leo Flamholc

Hej Anonym kille.

Min bedömning är att Dina symptom inte har ett dugg med hiv att göra. 37,6 C är för övrigt en helt normal temperatur. Halsont som kommer och går är inte något tecken på primärinfektion med hiv. Om man har haft symptom på en primärinfektion så kommer ett hivtest att vara positivt. Ett negativt test bevisar att symptomen inte berodde på hiv. Ett test som tas ganska omedelbart efter att man fått symptom på primärinfektion kommer att vara positivt. Detta gäller "vanliga" tester som tas som blodprov i armen. Snabbtester är mindre tillförlitliga hos en person som är helt nysmittad.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-07-20

Hud/slemhinna

ID: 74253

Hej! Jag är tjej och hade smeksex med en kille som ... / Orolig 21-åring

Hej! 

Jag är tjej och hade smeksex med en kille som jag inte känner. Problemet var att det inte var smekningar direkt. När han fingrade mitt underliv var han efter en stund väldigt hårdhänt och råkade rispa mig med sina naglar några gånger (alltså på slidans slemhinnor). Efteråt sved det. Jag lade inte märke till om han hade (synbara) sår på händerna eller inte (jag undersökte ju inte hans händer liksom). En annan sak: Han sprutade ner mina händer, som tyvärr ofta är torra och har små sprickor som jag känner när jag använder handsprit, med sperma. Är det en risk med nariga händer? Tror dock ej de var så spruckna vid detta tillfälle. Har jag utsatt mig för någon risk vid detta tillfälle? Bör jag testa mig? I så fall, hur lång tid måste det gå från smittotillfället tills att jag kan ta testet? 

Vänliga hälsningar och stort tack på förhand!

Orolig 21-åring

Dr Leo Flamholc

Hej orolig 21-åring.

Du behöver inte vara orolig. Du har inte utsatt Dig för någon risk.

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.