Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

HIV

2017-01-19

Övrigt

ID: 72638

Hej, det är så. Att jag för ett bra tag sedan. 2 år ung ... / Mrorolig

Hej, det är så. Att jag för ett bra tag sedan. 2 år ungefär, rakade av mitt könshår med en rakhyvel. Jag tror att jag råkade ta fel rakhyvel, samt så har jag någon gång rakat ansiktet och det intima med samma rakhyvel och också fått sådana fläckar. Det är bruna fläckar som flagnar om jag kliar på dem. Vad tror du detta kan vara? Finns det någon kräm eller något mot de?

Mrorolig

Dr Leo Flamholc

Hej Mrolrolig. 

Jag vet inte vad det är för fläckar som Du har men det har ingenting med hiv att göra och att Du vid något tillfälle tagit "fel" rakhyvel spelar ingen som helst roll. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-19

Övrigt

ID: 72637

Hej! Jag är en tjej som funderar på om jag kan ha ... / ..

Hej! 

Jag är en tjej som funderar på om jag kan ha smittats av hiv. I slutet av november hade jag sex tillsammans med min flickvän och har sedan dess vid olika och sammanträffande tillfällen haft feber, förkylning, slem i luftgångarna, diarré, värk i en muskel i ryggen och nu har jag även små knölar, utslag i underlivet varav en det kommer var ur. Det som dock talar emot hiv är att ingen av oss haft sex innan och ingen av våra föräldrar har hiv eller aids. Min förkylning började även innan samlaget och många i min skola och familj blev också sjuka samtidigt som jag. Jag har haft en likadan knöl som det kom var ur två gånger innan för några år sedan och då berodde det på att mina slemhinnor lätt blir irriterade. De nya små "utslagen" märkte jag inte förrän jag rakade mig så det kan vara irriterade hårsäckar. Kan det ändå vara hiv?

..

Dr Leo Flamholc

Hej. 

Det finns ingenting som talar för att Du skulle ha smittats av hiv och Du har inte heller utsatt Dig för någon risk. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-19

Kyssar/oralsex

ID: 72635

Är det möjligt att som kvinna smittas av hiv av att ta ... / M

Är det möjligt att som kvinna smittas av hiv av att ta emot oralsex av en man? Dvs bli slickad.

M

Dr Leo Flamholc

Hej M. 

Risken är 0 eller möjligtvis nära 0. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-19

Icke-sexuell smitta

ID: 72629

Hej! Har praktik inom vården och fick lite blod på ... / Vårdpraktikant

Hej! 

Har praktik inom vården och fick lite blod på handskarna efter jag tagit bort ett plåster. Var lite klumpig med att få av handskarna, som jag tog av nästan direkt efter att jag fick blod på dem. Fick därför lite blod på ena fingret som jag snabbt tvättade med tvål, vatten och massa handsprit. 

Fråga 1: vad är sannolikheten för hiv-smitta vid detta scenario? 

Fråga 2: kan man ens smittas av hiv om man får blod på huden? (Även om patienten är obehandlad)

Vårdpraktikant

Dr Leo Flamholc

Hej Vårdpraktikant. 

1. Ingen risk alls. 

2. Nej. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-18

Icke-sexuell smitta

ID: 72623

Hej Doktorn! Jag besökte toaletten på gymmet, när ... / Nilla

Hej Doktorn! 

Jag besökte toaletten på gymmet, när jag var "färdig" så ser jag att det är blod på den taggiga delen där man river av pappret emot. Pappret som jag torkat mig i underlivet/anus har alltså först kommit emot detta blod, innan det har kommit i kontakt med min kropp. Finns det någon risk att jag kan ha utsatt mig för någon blodsmitta?

Nilla

Dr Leo Flamholc

Hej Nilla. 

Ingen risk. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-18

Oskyddat sex

ID: 72620

Hej, hade oskyddat samlag med en kvinna i december som ... / T

Hej, hade oskyddat samlag med en kvinna i december som testade negativt för HIV under sommaren. Sedan dess hade hon haft oskyddat samlag med en person, dock efter de samlaget testat negativt för övriga könssjukdomar. 17 dagar efter att vi hade träffats fick jag en svullen och lite öm lymfkörtel som försvann efter 2-3 dagar. Uppskattningsvis 23 dagar efter att vi träffats började jag växla mellan att känna mig varm och frusen, och har emellanåt allmän sjukdomskänsla, dock utan feber som varar än idag 1,5 vecka senare. Har inga övriga tecken på primärinfektion. Det skall sägas att jag testade mig negativt för HIV 5 dagar efter jag träffade denna kvinna. Tycker du mina sympton låter som något jag borde oroa mig för HIV för?

T

Dr Leo Flamholc

Hej T. 

Jag tycker inte alls att Dina symptom eller Din berättelse i övrigt ger någon anledning att misstänka hiv. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-18

Icke-sexuell smitta

ID: 72617

Hej. Jag jobbar inom vården och skötte i mitt arbe ... / Orolig själ.

Hej. 

Jag jobbar inom vården och skötte i mitt arbete om en hiv sjuk äldre man. Hade själv ett sår på fingret brevid nageln, hade rivit bort huden kring nageln. Det blödde inte från mitt sår men sved väldigt mycket varje gång jag satt handdesinfektion. Såret var ömt och rött. Hade nog blött dagen innan då det uppkom. Skötte alltså om en hiv smittad man. Rörde vid hans rullstol, skor, kläder och ansikte men min såriga nagel. Skötte honom ca 30 min. Kan jag ha blivit hiv smittad via mitt öppna sår? Hur skulle det isåfall ha gått till? Hur går sår smitta till överlag? Behöver jag gå testa mig? Detta skedde för 3 mån sedan och jag grubblar på detta varje dag. Blev sjuk i hemskt hosta ca 5 veckor efter incidenten och tror ju givetvis att det beror på primärinfektionen. Hostan höll i sig 8 veckor. Nu är den borta. Snälla hjälp mig med mina frågor. 

Tack.

Orolig själ.

Dr Leo Flamholc

Hej Orolig själ. 

Det är ingen som helst risk för att Du skulle ha smittats. Tycker inte att detta är någon anledning för Dig att bli testad. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-17

Icke-sexuell smitta

ID: 72615

Undrar om spott i munnen från annan person kan ge hiv o ... / Undrar

Undrar om spott i munnen från annan person kan ge hiv om den person som man råkat få spott av är HIV positiv.

Undrar

Dr Leo Flamholc

Hej Undrar. 

Saliv kan inte smitta.  

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-17

Oskyddat sex

ID: 72614

Hej! Räcker det att det kommer sperma vid analöppn ... / Aron

Hej! 

Räcker det att det kommer sperma vid analöppningen eller måste sperman in djupt i analen för att det ska kunna vara en smittorisk? Ingen penetrering har skett.

Aron

Dr Leo Flamholc

Hej Aron. 

Om sperman bara hamnar på huden kring tarmöppningen så är det knappast någon smittrisk. Om sperman kommer i direkt kontakt med slemhinnan i ändtarmen så kan smitta överföras. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

2017-01-17

Övrigt

ID: 72613

Hej jag är 15 år och min lymfkörtel är uppsvält på ena ... / emma

Hej jag är 15 år och min lymfkörtel är uppsvält på ena sidan av halsen och är lite små öm när man vrider på huvudet eller tar på den och på senaste tiden har jag haft svårt att koncentrera mig jag har ingen aptit och har haft små ont i halsen snälla hjälp mig. vad kan detta vara? kan det vara hiv eller kan det vara körtelfeber eller vad kan det vara? för jag har även haft oskyddat sex med min kille men jag äter p-piller

emma

Dr Leo Flamholc

Hej Emma. 

Det är ingenting konstigt att ha en enstaka svullen körtel på halsen. Det låter inte alls som något farligt och det har absolut ingenting med hiv att göra. När man har körtelfeber så brukar man ha mer än en svullen körtel och man brukar också ha feber. Gå till Din skolsköterska så får Du säkert hjälp. 

Med vänliga hälsningar Leo

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.