Riskfaktorer för kranskärlssjukdom

Att tänka på - Minska risken

Arv och ålder är faktorer som ökar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Den enskilt största riskfaktorn är rökning. Andra riskfaktorer är högt blodtryck, diabetes, höga blodfetter, stress, felaktiga kostvanor, bukfetma och fysisk inaktivitet. Kolesterolhalten i blodet spelar en viktig roll. Kolesterol är ett blodfett som bildas i levern och som kroppen behöver i liten mängd, bland annat för att bilda hormoner. Att vissa människor får för höga nivåer kan bero på ärftliga anlag som innebär att kroppen kan ha svårt att ta hand om blodfetterna. Men även den som har en ärftlig belastning kan minska risken att bli sjuk genom att ändra sin livsstil. Regelbunden motion sänker blodfetterna. Stress och vad vi äter har betydelse för om vi ska bli sjuka.

Äter man för mycket mättat fett, sådant som bland annat finns i charkuterier, mjölk, grädde, smör och ost, bildas det mer kolesterol än om vi äter grönsaker, frukt och grovt bröd.

När man talar om kolesterol brukar man skilja på gott och ont kolesterol. Medan HDL-kolesterol är nyttigt och anses ha en skyddande effekt så är LDLkolesterolet istället skadligt. Det onda kolesterolet transporteras runt i blodet och lagras in i kärlväggarna så att det kan uppstå plack och förträngningar.

Fakta - KolesterolHögt blodtryck har betydelse för utvecklande av hjärt-kärlsjukdomar. Blodtryck är det tryck som uppstår när blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen. Är trycket för högt kan kärlväggarna till slut bli hårda och mindre elastiska och med tiden får hjärtat arbeta mot ett allt större motstånd.

En annan riskfaktor är diabetes. När man utvecklat diabetes är kroppens ämnesomsättning störd. Detta gör att kroppen har svårt att kontrollera bland annat blodsockernivåerna. Tillståndet kallas ibland för det metabola syndromet. Förhöjda blodsockernivåer gör att risken för att utveckla kranskärlssjukdom ökar. Därför är det viktigt att ha sitt blodsocker under kontroll. Dödligheten i hjärtinfarkt är högre hos dem som har diabetes.