Vad kan jag göra själv?

Att komma hem

Även om det är skönt att komma hem igen efter sjukhusvistelsen så kan det för många ändå kännas otryggt. På sjukhuset är man ständigt övervakad och det finns alltid personal att tillgå om något skulle hända. Fysiskt har hjärtat börjat läka men psykiskt finns fortfarande öppna sår. Många gånger bottnar rädslan i en osäkerhet över hur det ska gå och vad man klarar av. Att klara sig i vardagen är avgörande för att komma tillbaka till gamla rutiner igen.

Fakta - Vad kan jag göra själv?Att snabbt sätta igång med fysisk aktivitet efter en hjärtinfarkt är viktigt för att tillfriskna, och att röra på sig är inte farligt. Tvärtom är det bra. Men självklart måste man lyssna till sin kropps signaler. Värk i bröstet, trötthet och andfåddhet betyder att man tagit i för mycket.

Efter en tids sjukskrivning brukar de flesta kunna gå tillbaka i arbete, ibland med en förändrad arbetstakt. Det viktiga är att man hittar en livsrytm där man känner trivsel och inte känner sig stressad. Vet man med sig att infarkten kan ha berott på stress och en felaktig livsstil är det nu dags att ta itu med det. Att följa de rekommendationer man fått av sin läkare kan vara avgörande för hur man kommer att må i fortsättningen.

När du blivit frisk efter en hjärtinfarkt finns det mycket du kan göra för att motverka att du blir sjuk igen. Att sluta röka är A och O. En person som fått hjärtinfarkt och fortsätter att röka löper nämligen större risk att återinsjukna än en icke-rökare. Däremot är en måttlig vinkonsumtion inte förknippad med en ökad risk för återinsjuknande.

Kost och motion

Man kan ofta börja med kortare promenader direkt efter hemkomsten. Det kan räcka med ett par varv runt kvarteret. Så småningom kan du öka på till en halvtimmes promenad varje dag i ett lite snabbare tempo.

Fakta - Kost och motionAndra bra aktiviteter är dans, simning eller jympa 30 minuter någon dag i veckan. Naturligtvis ska du rådgöra med din läkare om vilken motionsform som är den mest lämpliga för dig.

Ett skonsamt sätt att motionera på är intervallträning. Det innebär att man varvar lättare och hårdare övningar med några minuters mellanrum. På de flesta sjukhus finns idag så kallade ”kom igång”-grupper där såväl läkare som sjukgymnast, dietist och psykolog föreläser och ger råd. Sjukgymnasten arbetar ofta fram specifika träningsprogram för hjärtpatienter. Dessa program kan med fördel användas inte bara det närmsta året utan lång tid framöver. 

Försök att hitta en fysisk aktivitet du gillar. Då är förutsättningen för att det ska bli en livslång vana större. Vet du inte vilken motionsform som passar dig bäst kan du be att få motion utskrivet på recept. Sedan ett par år kan läkare, sjukgymnaster och sjuksköterskor skriva ut motion på recept. Det fungerar ungefär som ett vanligt recept, men istället för att namnet på någon medicin anges så föreslås en passande motionsform.

Även om det inte alltid är så lätt att ändra sina vanor så finns det alltid små förändringar att göra. När det gäller maten är det, för de flesta hjärtinfarktpatienter, viktigt att hålla blodfetter och kolesterolvärden nere. Att byta ut smöret mot oliv- eller rapsolja när du steker och att äta mer fisk, grönsaker och frukt kan vara en förändring.

Ett gott socialt liv skyddar

Risken för att insjukna i hjärtinfarkt är mindre om man har ett gott socialt liv. Ett fungerande familjeliv, släkt och vänner har en skyddande effekt. En bra balans mellan arbete och fritid kan öka ditt välbefinnande.

Sex

Att ha haft en hjärtinfarkt betyder inte att du måste avstå från det goda i livet. Visserligen är det vanligt att tappa sexlusten en period. Men det finns inga medicinska skäl till att låta bli. Ett samlag är inte en större påfrestning för hjärtat än att gå uppför en backe. Den som har kärlkramp kan förebygga med att ta en nitrat. Däremot ska du inte kombinera nitrater med potenshöjande läkemedel. Om du äter något sådant läkemedel är det viktigt att du berättar det för din läkare och frågar vad som gäller för dig. I princip gäller att vissa potenshöjande läkemedel inte bör kombineras med nitrater eftersom denna kombination ökar risken för blodtrycksfall.

Att köra bil och resa

Fakta - AnhörigHar infarkten varit liten och du mår bra kan du sannolikt börja köra bil direkt. När det är lämpligt att börja köra igen är annars individuellt. Även om bilkörning inte är fysiskt ansträngande så uppstår ofta stressituationer i trafiken. Att resa efter en hjärtinfarkt är heller inget som hindrar, så länge du själv känner att du orkar med. Både båt och flyg går bra. Av psykologiska skäl kan det ofta vara klokt att stanna hemma de första veckorna efter en hjärtinfarkt. Rådgör med din läkare.

Någon att prata med

Ibland kan det kännas svårt att prata med anhöriga och vänner om sina tankar och reaktioner. Men för att må bra är det viktigt att våga berätta för andra om hur man känner. Säkert har även dina anhöriga funderingar. Ibland kan det vara en god idé att prata med en kurator eller psykolog istället för att bära allt inom sig. Låt dina anhöriga eller någon annan närstående läsa igenom den här texten.