Basaliom

Vanligt men godartat

Basaliom, även kallat basalcellscancer, är den vanligaste formen av hudcancer. Hudtumören kan breda ut sig lokalt på huden men sprider sig inte till andra organ. Basaliom utgår från hornhudens nedersta lager. På grund av att sjukdomen inte ger dottertumörer och eftersom den inte orsakar dödsfall, betraktas inte basaliom fullt ut som en cancerform.

Diagnos

För att avgöra diagnos för basaliom tittar man på hudförändringens storlek, utseende och färg. Ibland kan läkaren ställa diagnos bara genom att titta på hudförändringen, men i regel krävs också en biopsi. Det innebär att en liten bit av den förändrade huden tas bort, för att undersökas närmre i mikroskop. 

Behandling

Det finns flera behandlingsmetoder beroende på aggressiviteten hos tumören, var den sitter på kroppen, hur gammal man är och hur stor tumören är. Vissa hudförändringar kan skrapas och brännas bort. Aggressivare former kräver ibland kirurgi. 

Orsaker

Basaliom orsakas av solstrålning och uppstår därför vanligen på solutsatta delar av kroppen. Framför allt drabbar sjukdomen ljushyade personer som utsatts för mycket solstrålar, till exempel utomhusarbetare. 

Olika typer av basaliom

Man kan drabbas av olika typer av basaliom, icke aggressiva och aggressiva. Basaliom delas in i tre olika huvudgrupper:

Ytlig basalcellscancer (superficiellt basaliom): uppträder som rodnande, ytliga och eksemliknande, ofta skarpt avgränsade fläckar. Förekommer oftast på bålen.

Små knutor av basalcellscancer (nodulärt basaliom): små hudfärgade glänsande knutor som innehåller tunna, ytliga kärl. Ibland förekommer sårbildning i mitten av knutan. Uppträder vanligen i huvud- och på halsområdet.  

Basalcellscancer av morfeatyp: är mer ovanlig och innebär ofta släta förändringar i huden, likt ärrvävnad med glatt yta. Förändringen är hudfärgad och svår att avgränsa. Denna form uppträder ofta vid näsan, på pannan och vid tinningarna.  

Prognos

Antalet fall av basaliom ökar kraftigt och uppskattningsvis insjuknar minst 40 000 personer i Sverige varje år. Basaliom drabbar oftare män än kvinnor.  Eftersom cancerformen i princip aldrig ger metastaser kan patienter nästan alltid botas. Ibland återkommer sjukdomen på samma eller på ett nytt område, då krävs ny behandling. Ungefär 40 % av de som haft ett basaliom, får med tiden fler. 

Källor:
http://www.1177.se/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Hudcancer-malignt-melanom   
http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Hudcancer/?gclid=CKrVmp7-9agCFdUy3wodmQ65Rw  
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=6210  http://www.orebroll.org/sv/uso/Patientinformation/Kliniker-och-enheter/Hudkliniken/Patientinformation/Hudtumorer/   

Push - Martin

 

Fråga Doktorn

Du vet väl att Fråga Doktorn om cancer har en egen sektion om hudcancer? Läs redan besvarade frågor eller ställ din egen!

 

Gå till Fråga Doktorn om hudcancer 

Checklist symbol

 

Checklista inför läkarbesöket

Få ut mer av ditt läkarbesök genom att läsa och skriva ut våra tips före besöket.

 

Gå till checklistan

Sun

 

Så skyddar du dig mot solen

Njut av värmen och ljuset i lugn och ro - skriv ut vår checklista och sätt upp den på kylskåpet!

 

Till checklistan