Vanliga frågor om hudcancer

Här har vi samlat ett antal vanliga frågor om hudcancer, utvalda från vår frågebank för hudcancerfrågor. Samtliga frågor är besvarade av Doktor Martin Söderberg som är överläkare på onkologiska kliniken, Lasarettet i Växjö.   


Min 70-åriga mor har malignt melanom, har opererat bort lymfkörtlar och gjort strålbehandling av tumör i höft. Idag har hon fått veta att hon fått tumör i levern, som hon ska få cellgifter för, med början i morgon. Hur länge kan man leva efter ett sådant besked? Rör det sig om månader eller kan det röra sig om år? Tacksam för svar!

Svar: Malignt melanom är, när metastaser föreligger, en svårbehandlad sjukdom. Detta eftersom melanom i mindre grad svarar på såväl strålbehandling som cytostatika. Att få spridning till levern är ogynnsamt och prognosen på kort sikt nu får betraktas som osäker. På längre sikt är den tyvärr dålig. Att spekulera i tid gör jag ogärna, men det rör sig inte om år.


Jag har en leverfläck som kan klia till och från. Vill undersöka det så fort som möjligt. Vem ska jag kontakta för en undersökning?

Svar: Snabbast går det nog via Din vårdcentral. Men vissa hudkliniker har också s.k. prickmottagningar med nästa drop-in. Så prova något av dessa är mitt råd. För att hitta din närmaste mottagning kan du söka på 1177.se


Jag har alltid tänkt att det inte är någon fara om ett födelsemärke ändrar färg åt det ljusa hållet, men läste nu att detta också kan innebära en elakartad förändring. Jag har ett ungefär 5 mm i diameter stort födelsemärke på min fot som jag haft i stort sett hela livet. Jag skulle vilja säga att det är helt runt, lite suddig kant och aningen upphöjt. Det senaste året har jag reagerat på att det ljusnat, så att det till och med bitvis är helt hudfärgat. Är detta normalt eller något jag bör kolla upp hos läkare?

Svar: Det är så svårt att brevledes göra bedömningar utifrån en beskrivning. Det är mycket lättare genom en undersökning. Visserligen låter detta inte på något sätt alarmerande, men visa för säkerhets skull upp det för Din husläkare. 


Är det större risk att få hudcancer även om man bara bränner sig ordentligt någon gång?

Svar: Hej! Att i framförallt ung ålder bränna sig utgör en riskfaktor för hudcancer (malignt melanom). I vilken grad eller omfattning finns inte så noga studerat.


Min vän är 57 år, man och fysiskt aktiv. Han tog bort ett malignt melanom på bålen hösten 2007, som var 0,7 mm tjockt. Hösten 2009 kom det tillbaka i form av tre palpabla lymfkörtlar, med spridning ut i vävnaden i armhålan. Lymfkörtelutrymning och strålning utfördes. Han är helt symptomfri idag. Bör han vara uppmärksam på några speciella symptom? Hur ser prognosen ut generellt i sådana här fall på kort och lång sikt?

Svar: Att få ett återfall i lymfkörtlarna är ett observandeum. Men nödvändigtvis behöver inte prognosen på sikt bli dålig, framför allt eftersom operation är gjord liksom att kompletterande strålning givits. Generellt skall man vara i alla fall uppmärksam allmänt på nytillkomna symptom, som man inte känner igen.


Jag går på regelbundna kontroller på hudklinik för mina många födelsemärken. Har varit två gånger med sju månaders mellanrum. Det bestämdes att två märken skulle bort p.g.a. ojämn pigmentering. Jag frågade om det var malignt melanom, men det sa läkaren att det inte var enligt vad hon kunde se i instrumentet hon höll mot födelsemärket. Däremot ville hon ta bort märkena för att se att där inte fanns någon cellförändring. Hon tog bort dem med någon millimeters marginal. Nu är jag ju orolig - är inte cellförändring samma sak som cancer? Har tidigare tagit bort många märken utan att det har varit något och har heller ingen förekomst av malignt melanom i släkten. Vad tror du om mina chanser att överleva? Om det var en riktigt elak cancer borde de väl ha sett den vid första kontrollen? Nu måste jag vänta cirka sex veckor på provsvar och det känns jättejobbigt!

Svar: Nej, ordet cellförändring behöver inte alls betyda hudcancer eller malignt melanom. Men det är viktigt med en mikroskopisk undersökning för att se om det möjligen kan vara t.ex. något förstadium, dysplasi. Om den kliniska misstanken varit stor hade Din hudläkare handlat på annat sätt, med direkt ett mer radikalt ingrepp. Jag är övertygad om att Du kommer få goda besked. 


Min sambo fick i veckan veta att hans födelsemärke som togs bort var malignt melanom, klass två och 0,4 tjockt. Vad innebär detta för honom? Klass två, står det för Clark två och är det då en beskrivningen av tjockleken av födelsemärket? Det var ett avlångt födelsemärke, ca 0,7 mm brett. Hur många har fått spridning, metastaser, vid den tjockleken? Löper han stor risk för återfall när allt är borttaget? Gissar, efter att ha sett på bilder, att detta var ett ssm ytligt spridande melanom. Hur fort växer ett sådant melanom? Tar det flera år för att uppnå 0,4 mm tjocklek? Eller handlar det om bara månader?

Svar: Clark innebär en bedömning av hur långt in mellan de ytliga hudlagren melanomet växer. Tjockleken på dessa lager varierar mellan individer och också mellan olika delar på hudkostymen. Tjockleken enl. Breslow är en mätning i mm hur tjockt melanomet är. Båda är prognostiska markörer för risk för ev. spridning till lymfkörtlar och andra organ. 0,4 innebär att det är ett tunt melanom, med liten risk för återfall. Dessa melanom brukar kontrolleras på hudklinikerna, medan tjockare melanom >0,8 mm kontrolleras på onkologklinikerna enl. de nationella vårdprogram som finns. Tillväxthastigheten på ett melanom varierar mycket och går inte att ge ett bra svar på, men det handlar om längre tid än enstaka månader. 


Jag har fått bekräftat att jag är en högriskpatient och funderar på följande: Hur mycket skyddar solskyddsfaktor jämfört med att alltid sitta i skuggan? Är det farligt att exponera de förändrade födelsemärkena för sol? Eller är det över huvud taget inte bra att sola om man har födelsemärken på rygg och mage? Är det okej att sola ansikte och armar?

Svar: Att undvika solexponering och framförallt att bränna sig är bästa förebyggande åtgärderna. Solskyddsfaktor är bra, men ger enligt min mening ändå inget fullgott skydd. Att sola delar av kroppen tror jag inte är någon bra idé. Och självklart, snarare mest troligt, kommer Du med dessa åtgärder aldrig att utveckla hudcancer. 


Jag tog bort en leverfläck i februari som visade sig vara malignt. Fick en remiss till hudkliniken på KS för att ta bort mera för att vara säker på att allt var borta. Fick svar att det inte hade spridit sig, dom kollade även igenom hela min kropp. Dom sa att jag inte bör sola och att jag inte behövde några extra kontroller utan att jag själv skulle hålla koll på eventuella förändringar. Är det stor risk att jag drabbas av hudcancer igen eller någon annan typ av cancer nu när jag haft malignt melanom? En del säger att även om man blivit friskförklarad så dyker cancern upp om några år i alla fall.

Svar: Vid diagnosen malignt melanom görs en riksbedömning utifrån hur det ser ut i mikroskopet. Uppföljningen skiljer sig nog lite över landet. Du skall följa de rekommendationer Du fått avseende solning och egenkontroll. Risken för återfall finns över tiden men är förstås i Ditt fall sannolikt extremt liten. 


Jag har en fläck i ansiktet som är lite upphöjd, mjuk och ljus, men inte ser ut som en leverfläck. Jag har haft den länge men tycker att den syns tydligare nu än tidigare även om jag inte tror att den växt. Jag har haft ett basaliom för 9 år sedan och den här fläcken fanns redan då. Jag har vid något tillfälle frågat läkarna om även den här fläcken kan vara ett basaliom, men det trodde dom inte. Jag går och oroar mig och kollar om den växer och vet inte riktigt vad jag skall göra med den. Har du något råd?

Svar: Ett basaliom är en ytlig form av hudcancer, som oftast uppträder som ett sår. Ofta är det en liten upphöjd kant runt om. Den växer och läker inte. Viktigt att den tas bort radikalt, annars finns risk att den kommer tillbaka på plats. Den sprider sig inte till andra organ. Det som Du beskriver låter som något godartat. Du kan ändå, om Du oroar Dig, be Din läkare att Du vill ha den borttagen.


Vad är det man slutligen dör av vid metastaserad malignt melanom? Ger kroppen bara upp helt plötsligt? Eller kan det vara en lättare infektion som gör att immunförsvaret inte klarar av det?

Svar: Det kan ha en mängd olika orsaker beroende främst på typen av spridning. Maligna melanom kan sprida sig till de flesta organ i kroppen. När den sammanlagda tumörbördan blir för stor, leder detta så småningom till en organsvikt. Vid en spridning till hjärnan sjunker succesivt medvetandet. Sedan kan det också, som Du skriver, vara komplikationer, som kroppen trots behandling inte reder ut.

Push - Martin

 

Fråga Doktorn

Du vet väl att Fråga Doktorn om cancer har en egen sektion om hudcancer? Läs redan besvarade frågor eller ställ din egen!

 

Gå till Fråga Doktorn om hudcancer 

Checklist symbol

 

Checklista inför läkarbesöket

Få ut mer av ditt läkarbesök genom att läsa och skriva ut våra tips före besöket.

 

Gå till checklistan

Sun

 

Så skyddar du dig mot solen

Njut av värmen och ljuset i lugn och ro - skriv ut vår checklista och sätt upp den på kylskåpet!

 

Till checklistan