Olika hudcancerformer

Fler än en sorts hudcancer

Malignt Melanom

Malignt melanom kan sitta på hand och fötter
Foto: Hudläkare Anders Hallén

Huden består av flera olika lager med olika celltyper. Därför kan flera olika sorters hudcancer uppstå, beroende på vilken celltyp det är som drabbas av cancer. Det tar lång tid att utveckla en hudcancersjukdom och olika former av hudcancer är olika farliga. Malignt melanom är en elakartad form av hudcancer. De flesta ökade antal fall av hudcancer vet man har ett samband med våra solvanor.

Internationella och svenska strålskyddsmyndigheter har därför gått ut med information att om man använder solarium mer än tio gånger per år, ökar också risken för att drabbas av malignt melanom. Man bör också hålla koll på hudförändringar och få dessa undersökta om det sker en förändring i färg, form eller storlek. Speciellt om man har någon i familjen som drabbats av hudcancer. 

Malignt melanom är den hudcancerform de flesta känner till och det är också den hudcancerform som är absolut farligast. Förutom malignt melanom finns det två andra hudcancertumörer som heter basaliom och skivepitelcancer. Därtill bör man vara medveten om att det finns ett antal förstadier till hudcancer, godartade hudtumörer som till exempel aktinisk keratos. 

Man bör vara uppmärksam på om leverfläckar ändrar form, storlek eller färg och om dem börjar klia eller blöda och aldrig tveka att uppsöka läkare för kontroll om man är orolig.

Källor:
http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Hudcancer/?gclid=CKrVmp7-9agCFdUy3wodmQ65Rw
http://www.1177.se/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Hudcancer-malignt-melanom  
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=43926
http://www.orebroll.org/sv/uso/Patientinformation/Kliniker-och-enheter/Hudkliniken/Patientinformation/Hudtumorer/  http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Allmanhet/Sol-och-solarier/Solarium/  

Push - Martin

 

Fråga Doktorn

Du vet väl att Fråga Doktorn om cancer har en egen sektion om hudcancer? Läs redan besvarade frågor eller ställ din egen!

 

Gå till Fråga Doktorn om hudcancer 

Checklist symbol

 

Checklista inför läkarbesöket

Få ut mer av ditt läkarbesök genom att läsa och skriva ut våra tips före besöket.

 

Gå till checklistan

Sun

 

Så skyddar du dig mot solen

Njut av värmen och ljuset i lugn och ro - skriv ut vår checklista och sätt upp den på kylskåpet!

 

Till checklistan