Malignt melanom och olika typer av hudcancer

Om hudcancer

Hudcancer har ökat de senaste åren och malignt melanom, den mest elakartade formen, är idag en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Majoriteten av de snabbt ökade antalen hudcancerfall i Sverige beror på ökad exponering av ultraviolett strålning från solen. Forskning visar att vi svenskar är ett solsökande folk, att vara brun är viktigt - både efter en solsemester och för att se hälsosamma ut. Jämfört med många andra europeiska länder är förekomsten av malignt melanom hög i Sverige. 

Alla hudtyper är inte anpassade för att tåla stark sol. Hudcancer är vanligare bland vita människor, särskilt personer med ljus och fräknig hy löper större risk att drabbas. Andra ärftliga faktorer, som ovanligt många eller stora födelsemärken, bidrar också till en förhöjd risk att få hudcancer. 

Solexponering av huden kan orsaka skador och ökar risken för hudcancer. Hudcancer går dock att förebygga om vi ändrar våra solvanor. Det är viktigt att njuta av solen i lagom stora mängder, kanske helst i skuggan. Man bör alltid se till att skydda sig med hjälp av solskyddsmedel och kläder. Det är också bra att lära sig mer om hudcancer, hur olika sorters hudförändringar ser ut och vad man ska vara uppmärksam på

Källor: 
http://www.1177.se/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Hudcancer-malignt-melanom   
http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Hudcancer/?gclid=CKrVmp7-9agCFdUy3wodmQ65Rw   

Push - Martin

 

Fråga Doktorn

Du vet väl att Fråga Doktorn om cancer har en egen sektion om hudcancer? Läs redan besvarade frågor eller ställ din egen!

 

Gå till Fråga Doktorn om hudcancer 

Checklist symbol

 

Checklista inför läkarbesöket

Få ut mer av ditt läkarbesök genom att läsa och skriva ut våra tips före besöket.

 

Gå till checklistan

Sun

 

Så skyddar du dig mot solen

Njut av värmen och ljuset i lugn och ro - skriv ut vår checklista och sätt upp den på kylskåpet!

 

Till checklistan