Skivepitelcancer

Solexponering den viktigaste riskfaktorn

Skivepitelcancer är en malign hudtumör som utgår från överhudens mellanskikt eller från djupare hudlager och den uppstår oftast på solbelysta områden som i ansiktet eller på händerna. Den viktigaste bakomliggande faktorn är solens ultravioletta strålning och personer som varit särskilt mycket utomhus, t.ex. många resor till tropiska länder eller utomhusarbete, är oftare drabbade. 

Två stadier av skivepitelcancer

I ett första läge, innan cancern hunnit sprida sig neråt i huden, växer skivepitelcancern ytligt i hudens yttersta lager. Den kan då se ut som en rodnad eller fjällande fläck. Om cancern sprider sig ner i nästa lager, i läderhuden, ser den ut som en hård, fjällande vårtliknande knuta och är ofta sårig. 

Diagnos

För att ställa diagnos tittar man på hudförändringens storlek, utseende och färg. Ibland kan läkaren ställa diagnos bara genom att titta på hudförändringen men i regel krävs också en biopsi. Det innebär att en liten bit av den förändrade huden tas bort, för att undersökas närmre i mikroskop. 

Behandling

Behandlingen av skivepitelcancer är i första hand kirurgisk. Har cancern spridit sig kan det bli aktuellt med strålbehandling eller läkemedel, till exempel cytostatika, cellgift.  

Orsaker

Det ökade antalet insjuknade i skivepitelcancer anses mer ha att göra med den totala mängd solexponering man utsätts för än antal solbrännor. Ljushyade personer löper större risk att drabbas av skivepitelcancer och sjukdomen är en av de snabbast ökande cancerformerna i Sverige. Hos män är skivepitelcancer den näst vanligaste cancerformen, efter prostatacancer, och hos kvinnor den tredje vanligaste cancerformen, efter bröstcancer och koloncancer.  

Prognos

Skivepitelcancer är vanligare än malignt melanom, men inte lika vanligt som basaliom och drabbar närmre 5000 personer i Sverige varje år med en medelålder på 75 år. Skivepitelcancer är sällan dödligt men kan, till skillnad från basaliom, sprida sig. 95 % av alla som drabbas av skivepitelcancer kan botas med operation. Det finns en risk att cancern kommer igen, då krävs ny operation. 

Källor:
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=164225
http://www.1177.se/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Hudcancer-malignt-melanom  
http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Hudcancer/?gclid=CKrVmp7-9agCFdUy3wodmQ65Rw
http://www.orebroll.org/sv/uso/Patientinformation/Kliniker-och-enheter/Hudkliniken/Patientinformation/Hudtumorer/  

Push - Martin

 

Fråga Doktorn

Du vet väl att Fråga Doktorn om cancer har en egen sektion om hudcancer? Läs redan besvarade frågor eller ställ din egen!

 

Gå till Fråga Doktorn om hudcancer 

Checklist symbol

 

Checklista inför läkarbesöket

Få ut mer av ditt läkarbesök genom att läsa och skriva ut våra tips före besöket.

 

Gå till checklistan

Sun

 

Så skyddar du dig mot solen

Njut av värmen och ljuset i lugn och ro - skriv ut vår checklista och sätt upp den på kylskåpet!

 

Till checklistan