Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26274

Hej jag har en stressig tid i mitt liv nu och har sedan ... / Lilly Linnea

Hej jag har en stressig tid i mitt liv nu och har sedan en vecka haft kraftig hjärtklappning. Var ner till läkaren som konstaterade dubbelslag men ingen orsak. Min mamma har länge haft "problem" med sitt hjärta, det rusar iväg ibland och det tros eventuellt ha nåt med att göra att hon vid 46 års ålder fick en propp i hjärnan. Nu undrar jag om jag bör vara uppmärksam, och om detta är ärftligt? Är det proppbildande att ha ett hjärta som slår oregelbundet? Är 27 år och annars fullt frisk. Vore mer än tacksam för svar då detta är väldigt ångestfyllt för mej.

Lilly Linnea

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Som du ser på den här hemsidan så är det vanligt med extraslag men i ditt fall så är det angeläget att fastställa vilken typ av extraslag du har. Har man tendens till förmaksflimmer i kortare eller längre perioder så kan det vara orsak till proppbildning. Därtill kan det vara önskvärt att se att du inte har någon defekt i din blodförtunningsförmåga. Min rekommendation är att du går till en läkarbedömning med dina frågeställningar då man åtminstone med ett bandspelarekg och några enkla blodprover kan ge bättre svar på dina frågor.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Förmaksflimmer

ID: 26262

Hej Dr Dahlqvist, jag skäms nästan över att ställa ännu ... / Anna!

Hej Dr Dahlqvist, jag skäms nästan över att ställa ännu en fråga om extraslag men denna verkar inte vara ställd tidigare.
Om man en gång har haft extraslag, dvs lätt ökad förekomst (2000 sves på 2 dygn) och har nu mer än 1 månad mellan intervallerna...De kommer och går men *peppar peppar* verkar ha avtagit något. : )

1) kan man slippa besvären helt och hållet om man sköter sin livsstil och sitt psykiska mående? dvs kan jag bli av med extraslagen för alltid?
2) kommer jag med största sannolikhet besväras av extraslag vid ev kommande graviditet pga min anamnes med extraslag? då jag vet att en graviditet kan öka tendensen pga belastning.
3) Vad gör att endast vissa personer drabbas av extraslag?

Tacksam för svar på mina 3 frågor.
Ha en bra dag!
Mvh

Anna!

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
1. Det är klart att en bra livsföring med tillfälle till pauser men även motion kan många gånger få besvären att minska eller helt försvinna.
2. Den ökade belastning som en graviditet utgör kan accentuera besvären.
3. Livsstilen hos många personer är idag väldigt pressande och har man därtill en inre ökad stress som är individuell, då ökar besvären.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Förmaksflimmer

ID: 26261

Har sedan flera år tillbaka besvär med oregelbundenhet ... / Åsa

Har sedan flera år tillbaka besvär med oregelbundenhet i hjärtrytmen och mkt extraslag på hjärtat. Har försökt att utreda detta hos läkare med långtidsregistrering och ultraljud. Vid dessa tillfällen har man inte lyckats fånga upp de oregelbundna hjärtslagen, som jag oroar mig för. Det känns som att hjärtat fullständigt tappar rytmen under några sekunder och detta återkommer kanske någon gång i veckan + en massa extra slag. Vaknar ofta på natten av att hjärtat slår oregelbundet. Blir väldigt rädd och går upp, varpå hjärtat går tillbaka till grundrytmen. Ämnesomsättningsprov har man tagit, men det var bra. Har ett stort hiatusbråck och en ångestsjukdom. Motion ger mig ständiga migränanfall, så jag klarar inte av att träna upp hjärtat avsevärt. Annars kanske detta skulle hjälpa mot oregelbunden puls??? Tar Inderal 10 mg. vid behov, då jag vet att jag kommer att bli stressad. Dessa brukar hjälpa lite mot stress-extraslag, men den andra mer oregelbundna rytmen kan komma även då jag tagit Inderal.

Min doktor säger att min utredning är avslutad och tänker inte fortsätta att försöka fånga upp arytmin.

Känns lite snopet, då jag vet att det finns andra utredningar man kan göra för att fastställa vad det är för arytmi jag har.

Vad tycker Du?

Åsa

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Din benägenhet till ångest, men också ditt bråck kan vara orsaken till dina extraslag. Betr bråcket så bör du äta långsamt och tugga maten ordentligt väl. Har du besvär med sura uppstötningar så bör du ha Losec-liknande medicinering. När det gäller din ångest kanske du behöver samtal med psykolog. Har du prövat kognitiv beteendeterapi? Finns det inslag av panik? Ibland kan läkemedel behövas. Alla dessa åtgärder kan på något sätt lindra dina besvär.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26256

Hej! Jag är en orolig mamma till en 11 årig kille som f ... / Tracy

Hej! Jag är en orolig mamma till en 11 årig kille som förra sommaren fick åka till akuten en kväll pga att han kom in efter att han spelat fotboll och klagade på bröst smärtor. Och det visade sig att han hade nåt som heter WPW. Vi har varit på sjukhuset och gjort ultrljud på hjärat och det såg
bra ut, har också gjort 2 ekg och ett cykel prov som såg bra ut.
Men nu är min fråga: Har läst på internet på flera sidor att man kan dö i
plöstlig död pga WPW. Stämmer detta? Han ska börja idrotts klass och jag känner mig orolig, behöver man inte opereras eller medecineras?
Behöver jag informera skolan om hans Hjärtfel? Och påverkas han av att idrotta? Kan man helt enkelt leva normalt? Är helt enkelt väldigt orolig.
Tacksam för svar.

Tracy

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är bra att de gjorda undersökningarna är normala. Han bör dock remitteras till en specialklinik för hjärtarytmi för att utröna om hans WPW-syndrom behöver behandlas. Hans smärtor kan ha berott på att hjärtat gick alldeles för fort. Särskilt när han nu ska gå idrottsutbildning så är det viktigt att se vilken typ av WPW-syndrom som han har. Det är mycket liten andel av personer med WPW har risk att utlösa allvarliga hjärtarytmier.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Förmaksflimmer

ID: 26255

Hej! Har drabbats av extraslag under en stressig tid i ... / Tintin

Hej! Har drabbats av extraslag under en stressig tid i mitt liv, tycker att det lugnat ner sig med det stressiga. Varför fortsätter då extraslagen?
Är det psykiskt?
Kan man på något sätt påverka detta.
Jag har provat Inderal 10 mg. fugerar sådär. Seloken 25 mg kunde inte vara uppe på 4 timmar, yr rastlös illamående till slut nästan ångestsymptom.
Jag vill bara bli av med detta, det påverkar min vardag så jag blir deprimerad.
Tacksam för svar.

Tintin

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har ju varit till läkare och fått läkemedel som endast fungerat till en del. Du bör därför försöka se över din livsstil. Motionera regelbundet med promenader, se till att få tillräckligt med sömn, minska kaffedrickandet och ev alkohol. Om du röker - sluta. Likaså snusa. Om inte det hjälper så tycker jag du ska gå till en ny läkarbedömning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26248

Min man, 58 år op på karolinska med bypass och byte av ... / mycket orolig, visby

Min man, 58 år op på karolinska med bypass och byte av aortaklaffen. Återhämtningen går väldigt långsamt, han har hjärtflimmer som nu förvandlats till hjärtfladder, vad är det för skillnad? Är det farligt?
Han har problem med vatten i kroppen som inte kunnat drivas med tabletter, ska nu läggas in igen. han har problem med det sår på benet där man tog ut åder. När ska han bli bättre, ska det vara såna här problem efter en op? Det sa man inget om innan. Kan han börja jobba (kontorsarbete) i oktober som det var tänkt?

mycket orolig, visby

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Skillnaden mellan förmaksflimmer och fladder är att vid flimmer går hjärtat helt oregelbundet medan vid fladder kan man ha olika grad av hjärthastighet beroende på hur fladdervågorna bromsas på vägen ner i hjärtat. Båda tillstånden ser man efter operation som ett tecken på ökad irritation i hjärtat och din man har ju också hjärtsviktstendens. Det är ganska vanligt efter en operation och brukar sedan gå över. Ibland krävs det att man gör en s k elkonvertering för att få hjärtat att slå regelbundet igen.
Det är svårt att uttala sig om det är lämpligt att din man går tillbaka i arbete i oktober, i varje fall bör han inte göra det på heltid, högst 50% kan väl vara möjligt men den ordinarie läkaren har ju sista ordet i den saken.

Vänlig hälsning
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26245

Hej! Jag har just genomgått en bypassoperation (14 daga ... / Skelettknak

Hej! Jag har just genomgått en bypassoperation (14 dagar sedan) och är 60 år. Tycker att krafterna börjar återvända rätt skapligt men har en undring. Jag har mycket "knak" i kroppen som jag dessutom tycker har blivit mer på senare tid. Kände litet redan på sjukhuset och kirurgen kände på bröstbenet men konstaterade att det var bra fixerat och ingen fara.
Min fråga: Varför knakar det när jag rör mig? Känns även när jag går och hörs ibland rätt tydlgt. Kommer det att gå över? Är det något att oroa sig över? Eller är det bara att acceptera?
Tacksam för svar!

Skelettknak

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Thoraxkirurgen bedömer ju att din bröstkorg är stabil men du upplever att det knakar i bröstkorgen? Därför bör du be din ordinarie läkare att känna på bröstkorgen igen. Det har ju gått relativt kort tid sedan operationen så du kommer ju att komma på en ny bedömning och uppföljning efter operationen.

Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Förmaksflimmer

ID: 26238

Jag är en 22 årig normalviktig tränad tjej som har fått ... / Nayana

Jag är en 22 årig normalviktig tränad tjej som har fått extraslag på hjärtat nu en tid. Det kommer och går. Nu har jag inte haft det på en tid. Jag lider också av ångest men detta har kommit då jag inte haft ångest. Jag tränar ganska hårt om dagarna och då kan det komma men jag blir också väldigt lugn av träning och jag känner att jag har bra kondition och jag blir inte tröttare.
Jag har lite hög puls också och oregelbunden. Märker när jag kollar pulsen så kan den gå upp till 170 sen ner till 120, jättekonstigt tycker jag. Men det är när jag tränar men tänker om det var onormalt ändå att den går upp och ner så. Mitt blodtryck är normalt sist jag kollade för några månader sen. Skulle vara tacksam för svar!

Nayana

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det har ju bra kondition och det kanske finns stressmoment i ditt liv som gör att du har fått besvär. Det som är lite oroande är att dina besvär ökar när du anstränger dig. Om detta kvarstår så tycker jag nog att du ska gå till en läkarbedömning.

Hälsningar
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26232

Hej igen, Jag har nyss skickat ett mail, men fick inte ... / Ledsen pensionär igen

Hej igen, Jag har nyss skickat ett mail, men fick inte plats med alla frågor.
Mitt blodtryck är normalt 140/70
Jag undrar om det är vanligt med klimakteriebesvär vid min ålder 75 år . Kan man skjuta det framför sig efter alla år av hormonbehandling. Jag är mycke ute och promenerar och jag känner mig inte speciellt gammal. Det är dom här våta nätterna med svettningarna o nedstämdheten som gör livet svårt.

MVH Ledsen pensionär

Ledsen pensionär igen

Dr Anders Dahlqvist

 

Se det förra svaret.

PermalänkVisa

2007-09-12

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26231

Hej Jag är en kvinna på 75 år som för två år sedan gjor ... / Ledsen pensionär

Hej Jag är en kvinna på 75 år som för två år sedan gjorde ballongsprängningn på grund av täta kärl Jag har i 22 år ätit östrogen 20 år Cyklabil 2 år Activelle Slutade med det efter ballongsp för två år sedan,men efter ca 11/2 en månad började mina hormonbesvär igen
Har under alla år försökt att sluta ,men börjat igen,då besvären alltid kommit tillbakaMin gynekolog vill inte längre skriva ut tabletterna .Vilket jag i o för sig förstår vid min ålder, men det är två år sedan jag ballongsprängdes,så nu undrar jag vad en hjärtläkare har för rekomendationer att ge mig.Jag mår förfärligt dåligt med svåra svettningar varje natt och även på dagen .Jag känner mig nedstämd o lessen jag tycker att livet har blivit mycket sämre.Jag mådde väldigt bra när jag åt östrogen. Är det så riskabelt att äta ev Activelle.Gynekologen varnar mig för blodpropp..Denna gynekologen är ny för mig .Den jag haft under alla år 22 åren har gått i pension. Jag äter Trombyl och Simvastatin .Har prövat acupunktur utan resultat. Hjälp mig

Ledsen pensionär

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Östrogenbehandling hos kvinnor har varit under mycket debatt de senaste åren och det finns studier som talar för att det kan vara skadligt att ta dessa mediciner, men det finns också studier som talar i positiv riktning. Om du har uttalade besvär i så hög ålder så kanske man måste dels överväga om det finns annan orsak till dina kraftiga svettningar som ex vis hög ämnesomsättning. Om man inte finner någon sådan orsak så måste man väga dina besvär, som ju verkar vara uttalade, mot risken och det är ju du själv som tar den risken. Mot bakgrund av att dina besvär är så uttalade, så kanske du är beredd att göra det.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.