Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-10-08

Blodproppar

ID: 26631

Hej! Jag har under längre tid (några år) fått som små " ... / Justin

Hej! Jag har under längre tid (några år) fått som små "blodproppar" i vänstersidan av bröstet. Som en mild form av kramp och har under de ca 15 sekunderna svårt att ta riktiga andetag, blir små andetag. Detta har alltid hänt när jag är avslappnad. Nu tycker jag att det händer lite oftare än förut, ca 2 gånger i veckan. Äter en del skräpmat, ett par gånger i veckan, dricker och feströker ca en gång i veckan. Tränar en hel del, styrketräning och löpning totalt ca 6 pass i veckan.

Justin

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Jag tror inte att det är blodproppar du har haft i bröstkorgen om du inte menar att du haft proppar i lungan. Muskelkramp är mycket vanligt i bröstkorgen särskilt om man styrketränar.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-08

Förmaksflimmer

ID: 26627

Hej! Jag är orolig för mitt hjärta som slår dubbelslag ... / Annika

Hej! Jag är orolig för mitt hjärta som slår dubbelslag ca var tionde slag dygnet runt. Pulsen slår ochså samma "dubbelslag". Ska jag kontakta läkare eller är det normalt och ofarligt?

Annika

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Extraslag utan symtom på nedsatt kondition, bröstsmärtor, andfåddhet eller yrsel är oftast ett ofarligt fenomen. Har du däremot extraslag och något av dessa symtom bör du söka läkare. Har du inga symtom så bör du försöka se över din livsstil, sova bättre, äta mer rätt, motionera.

 

Hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-10-08

Högt blodtryck

ID: 26544

Samband mellan PCV och högt blodtryck! Har sedan 3 år t ... / Mialuttu

Samband mellan PCV och högt blodtryck! Har sedan 3 år tillbaka diagnosen kronisk PCV. Behandling har skett med blodtappning. Har mått bra. På hematologen där jag går har man inte tagit något blodtryck på de senaste 3 åren. I somras var jag av en händelse på turistmotagningen i Gotland. Där upptäckte man att jag hade ett blodtryck på 230/135. Man har också diagnostiserat att jag haft en minorstroke. Äter blodtrycksmediciner och har fått ner trycket. Min hematolog har nu också satt in Hydrea för att få ner trombocyterna som ligger på mellan 500-700. Min fråga är således. Hur allvarligt var mitt höga blodtryck? Känner Du till något samband mellan PCV och högt blodtryck? Är PCV en vanligt sjukdom? Jag är en kvinna på 44 år och inte överviktig. Måttlig med alkohol. Feströkte och snusade tidigare men har nu slutat med detta. Tack på förhand för Ditt svar.

Mialuttu

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det är alldeles riktigt att man kan få högt blodtryck när man har PCV = polycytemia vera, som innebär att man har för mycket röda blodkroppar som i sin tur ökar blodvolymen och detta leder till högt blodtryck. PCV är en ovanlig sjukdom.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-30

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26590

Hej igen Anders. Jag glømde at tala om før dig i min ti ... /

Hej igen Anders. Jag glømde at tala om før dig i min tidigare fråga, att jag ær 54 år och ær i øvergångsåldern. Kan det ha någon betydelse?
Jag ser också fram till en resa till Italien i november, men har allaredan ångest om jag vågar åka på grund av mina problem!?
Tacksam før svar

Dr Anders Dahlqvist

 

Jag föreslår att du gör den utredning som finns angiven i förra svaret och med det som vägledning kan du ta ställning till din resa.


/Anders Dahlqvist

PermalänkVisa

2007-09-30

Högt blodtryck

ID: 26593

Hej! Vad kan man göra själv för att sänka sitt blodtryc ... / M B !

Hej! Vad kan man göra själv för att sänka sitt blodtryck om man lider av högt blodtryck?

M B !

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Promenera regelbundet 45 minuter, helst varje dag. Se till att få ordentligt med sömn i ostörd miljö. Äta och dricka i måttliga mängder. Är man överviktig ska man försöka gå ner i vikt, ett par kg i månaden, inte snabbare.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-30

Förmaksflimmer

ID: 26589

Hej, Jag lider som så många andra av extraslag (slår ku ... / ploskan

Hej, Jag lider som så många andra av extraslag (slår kullebøtter) och en kænsla av att hjærtat hoppar øver slag, som om det stannar. I sommar hade jag ett våldsamt anfall, då jag kænde som om hjærtat stannade och jag næstan miste medvetandet, saker och ting blev overkliga omkring mig. Nær hjærtat gick igång hade jag en enormt høg puls och blev jætterædd. Åkte till sjukhuset som inte kunde hitta något fel. Extraslagen och att hjærtat hoppar øver slag har førstærkts de sista 14 dagarna. Ær absolut værst nær jag ær i rørelse. Detta betyder att jag har fått ångest (som jag lider en del av - ær en orolig stjæl!) och vågar næstan inte gå ut på gatan. Det ær otroligt hæmmande før livskvaliteten. Æter selosok (eller det som ær billigast på marknaden) 2 gånger 50 mg om dagen - morgon och kvæll o har gjort i många år. Orsaken till att jag henvænder mig ær, att jag inte helt kænner igen mig på tidigare frågor och svar.

ploskan

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Din upplevelse i somras borde motivera att du gör en registrering av ekg under 24 timmar, s k bandspelarekg för att se om ditt hjärta har en benägenhet att göra pauser eller om det rusar iväg och därefter gör en paus. När man står på Selokén så kan man få för låg puls och det kan vara orsaken till din sommarupplevelse.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-30

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26578

Hej! Jag har nyligen fått veta att jag har nedsatt hjär ... / kulla

Hej! Jag har nyligen fått veta att jag har nedsatt hjärtfunktion, nära svikt, nu har jag fått rimapril och äter sedan tidigare tenormin, när jag var på återbesök så fick jag veta att jag har låg puls, men fick ändå höja min dos, nu tror jag att den är ännu lägre, den var 53 då, jag känner obehag om jag sommnar och vaknar efter en stund? Kan det vara medecinen?

kulla

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Ja, det kan det. Din förhöjda Tenormindos kan ge för låg puls. Det är väl bra att göra ett 24-timmarsblodtryck då man både kan få puls och blodtryck värderat över hela dygnet.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-30

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26576

Hej! Jag är en tjej/kvinna på 46 år som sedan ett läkar ... / Orolig Lena

Hej! Jag är en tjej/kvinna på 46 år som sedan ett läkarbesök i somras där jag sökte för trötthet, frusenhet och orkeslöshet. Det visade sig att jag hade ett tryck på 185/115 som högst. Jag har nu testat blodtrycket otaliga gånger och jag har fått blodtrycksmedicin Seloken Zoc insatt först på 50mg och sedan på 100. Trots detta vill det inte riktigt sjunka till rätt nivå utan håller sig kring 155-165/95-100. Nu vet man inte längre hur jag ska medicinera verkar det som. Jag har varit på njurultraljud och det var ok. Tydligen visade inte mina prover något heller. Har haft en del huvudvärk men först satte jag inte det i samband med det höga blodtrycket, jag levde med det så at säga. Jag har en stressig miljö omkring mej och jag mår inte bra av det. Frågade läkaren om detta kunde ha något att göra med detta och om jag kunde påverka blodtrycket på något sätt. Han sade bara att jag skulle minska på saltet, vilket jag inte heller använder mycket av och att motionera med promenader osv. Jag känner mig trött o hängig men promenerar gör jag ofta eftersom jag har hund och måste ut och röra på mig + att jag försöker cykla till jobbet. Jag hade tydligen någon defekt på hjärtat - förstod inte riktigt där - var något med V3 - V4 , ja, nåja. Jag känner mig orolig och trött. Kan jag inte göra något mera?
Har ofta stickningar i hjärtat och när jag försöker vila någon gång får jag hjärtrusningar eller någon gång vid stress har det också hänt. Finns det inget att göra?

Orolig Lena

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har fortfarande hjärtklappning trots 100 mg Selokén, då bör man överväga att höja dosen. Jag rekommenderar att man gör en omfattande utredning och ser om du har för mycket stresshormoner. Om man inte tittat på ämnesomsättning så bör det göras med ett enkelt blodprov.
Jag rekommenderar också att man gör en 24-timmars blodtrycksmätning om det inte är gjort för att se hur ditt blodtryck ligger under ett helt dygn. Det finns många blodtrycksmediciner att tillägga för att få ner ditt blodtryck, så misströsta inte.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-30

Förmaksflimmer

ID: 26549

Hej, jag är en 68-årig man som haft extra slag till och ... / Mars -39

Hej, jag är en 68-årig man som haft extra slag till och från under flera decennier. Äter Simvastatin 10 mg, Seloken 50 mg samt Cozaar Comp 50 mg/12,5 mg sedan några år. Även Lewaxin sedan en sköldkörteloperation för 18 år sedan. Har i viss mån kunnat "styra" förekomsten av extraslagen genom att avstå från vin/alkohol, mörk choklad och koffein (kaffe/te). Efter några dagars uppehåll har problemen i stort sett uteblivit. D v s har kunnat utföra ansträngande arbete etc. Sedan ett par månader fungerar emellertid inte denna "självläkningsmetod". Efter endast ett par hundra meters promenad börjar hjärtat fladdra. Svettningen tilltar (har i och för sig alltid haft lätt för att svettas) och jag måste stanna upp. Efter en ganska kort stund återgår rytmen till det normala. Har vilopuls kring 50. Blodtryck 155/80. Inga bröstsmärtor.
Väntar på att min husläkare ska ordna tid för nytt ett arbets-EKG (det förra från 1999), men väntetiden kan vara upp till 3 månader. Har Du något råd att ge?

Mars -39

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Troligtvis har du en oregelbunden rytm som kan bero på s k förmaksflimmer. Eftersom du inte känner någon bröstsmärta eller påtaglig andfåddhet gör det nog inte så mycket om du väntar med arbetsprovet i 3 månader. Däremot vore det viktigt att få göra ett bandspelarekg för att fånga dina besvär. Då kan man se vilken typ av hjärtverksamhet som du har när du känner att det fladdrar i bröstet.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-09-30

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26543

Hej! Jag är 47 år, 55 kg, har ett fysiskt krävande yrke ... / F.d. (nästan) hypokondriker

Hej! Jag är 47 år, 55 kg, har ett fysiskt krävande yrke och motionerar
när jag har tid, cyklar en del, och försöker hålla mig i form, äta nyttigt o.s.v. Jag har haft en ångestproblematik i många år, med mycket hypokondriska inslag, har gjort massvis med ekg, när jag trott mig vara döende i något slags hjärtfel. Jag är måttlig rökare, har ulcerös colit, så ett tvärrökstopp var tydligen inte att rekommendera. Jag har jobbat med mig själv många, många år för att inte få panik så fort jag får en konstig känsla i magen, hjärtat, innanför bröstbenet, ja allt som man kan tolka som någon typ av hjärtfel. Extraslag har jag också, speciellt i stressade situationer och då oftast när jag skall ligga ner o slappna av. Känner sällan eller aldrigt något när jag tränar.
Min fråga är;
Vad finns det mer för fysiska symptom i kroppen som kan ge känningar som kan påminna om hur det känns när man får en känsla från hjärtat. För alla gånger är det inte det, det har jag upptäckt när jag ligger och tar pulsen, känner något skumt, men pulsen förändras inte. Det är sug, det är någon slags vågkänsla, ibland lite elektriska fenomen. Och alla utmynnar innanför bröstbenet och uppmot strupen. Speciellt väl känns detta när jag ligger ner och skall slappna av och nästan precis somnar.
Kan diafragman, magsäcken, tarmar, luftstrupe, lungor också
ge symptom som känns innanför bröstbenet eller är det hjärtat ändå.
En psykiatriker sa en gång till mig att det kan kännas konstigt när spänningar i bröstkorgen släpper eller att diafragman ger ifrån sig sugkänsla när man slappnar av efter att ha varit väldigt spänd länge. Stämmer det? Det har i alla fall hjälpt när jag känt något och intalat mig att nu är det si eller så och inget annat.
Jag har inget skov just nu från magen, utan det har kommit i samband med infernaliskt stressiga perioder.
Och en annan fråga? Kaffe o cigaretter ger ju som sagt en ökning av extraslag, men varför sker det inte varje gång man dricker kaffe eller söker. Beror det egentligen inte på hur man mår inombords just då när extraslaget inträffar. Vissa dagar kan man bälga i sig kaffe och man känner ingenting, nästa dag räcker det med en kopp o man får ett.
Kan tillägga att jag äter Zoloft sedan flera år tillbaka, har en mycket svag dos på 12,5 mg per dag o jag känner mig ganska trygg med det.
Tacksam för svar o tack för en jättebra sida.

F.d. (nästan) hypokondriker

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har en mycket god insikt om din kropp. Det är alldeles rätt att spänningar i bröstkorg och diafragma ger sådana symtom som du beskriver. Dricker man mycket kaffe och röker så ökar magsaften och den kan komma upp i matstrupen och irritera och kan ge ökad benägenhet till extraslag som du ofta känner av när du lägger dig ner.
Givetvis är det så att ökad psykisk spänning ökar benägenheten till extraslag och spänningssymtom.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.