Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-11-01

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27059

Hej!! Har under en tid känt ett obehag i bröstetHar haf ... / Orolig ickerökare

Hej!! Har under en tid känt ett obehag i bröstet
Har haft en brännande och tryckande känsla mitt i bröstet som har kommit och gått under en tid.

Har nyligen varit hos en hjärt specialist och tagit ett ekg och arbets ekg som var helt normalt
Mitt blodtryck ligger runt 120/75
Mina blodfetter har tidigare varit låga och är icke rökare

Nu till min fråga/frågor. Kan mina symptom ändå komma från hjärtat och bör man utreda detta vidare hos en kardiolog??
Vad kan dessa besvär bero på??

Tacksam för svar

Hälsningar Peter

Orolig ickerökare

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Arbetsprov utesluter inte att man kan ha hjärtfel. Du tycks dock ha en alldeles normal riskbild i övrigt med normalt blodtryck och normala blodfetter. Du anger inte heller hur gammal du är och därför är det svårt att ge ett tydligt svar.
Om man har ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom så är naturligtvis sannolikheten större att även du kan ha besvär från hjärtat och bör i så fall utredas ytterligare hos specialist.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-01

Förmaksflimmer

ID: 27044

Hejsan. Jag undrar hur man känner skillnad på kammarutl ... / KAMMARUTLÖSTA EXTRASLAG

Hejsan. Jag undrar hur man känner skillnad på kammarutlösta
extraslag och vanliga extraslag? Om hjärtat slår mer orytmiskt och flera extraslag efter varandra är det större risk att dom kommer från kamrarna? + Varför får vissa personer extraslag från kamrarna? Sjunker även blodtrycket då?

KAMMARUTLÖSTA EXTRASLAG

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det går inte att avgöra subjektivt om man har extraslag från förmaket eller kamrarna. Om man får flera kammarextraslag på varandra så kan blodtrycket sjunka tillfälligt. Orsakerna varför man får kammarextraslag kan vara att man tidigare haft hjärtmuskelinflammation men oftast vet man inte varför.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-01

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27041

Hej igen. Uppföljning på min förra fråga angående att s ... / heartstop

Hej igen. Uppföljning på min förra fråga angående att stanna hjärtat.

Det är ganska svårt att förklara vad det är jag gör men ja, delvis så håller jag andan men inte bara, utan jag trycker på luft samtidigt hur riktigt vet jag inte hur jag ska förklara.

Då jag enligt puls mätare inte har något puls alls och jag heller inte känner några hjärtslag överhuvud taget är jag orolig över är om det kan uppstå syrebrist någonstans i kroppen om jag gör det för länge. Har inte vågat testa mer än ca 10 sek. Kan det vara farligt för hjärtat att stanna o starta för ofta?

Har aldrig haft några hjärt problem.

heartstop

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Självklart är det så att man inte ska provocera med att hålla andan, då detta kan ge skador på hjärta och hjärna. Upphör med det omedelbart.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-01

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27028

Hej! 26 årig kille som utförde för någon vecka sedan en ... / Kille 26 år

Hej! 26 årig kille som utförde för någon vecka sedan en non-invasiv elektrofysiologisk undersökning(tror det hette så), där man gick ner via näsan och strupen med en elektrod. Anledningen till dettta var att jag haft hjärtrusningar vid ansträngning (den börjar plötsligt och slutar tvärt). Tog upp det här för något år sen, ID:16305.

Men iaf, de lyckdes starta upp en sån hjärtrusning till min stora lycka!!! Har nu blivit remmitterad till NUS(umeå) för ablation. Läkarn sa bara att han såg att jag hade en extra retledningsbana, men inte vilken typ. Vilken typ är vanligast? Är ablation riskfritt?

Kille 26 år

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det är ett litet ingrepp som ibland kan ta tid att hitta just vilken extra retledningsbana som du har. Behandlingen går ut på att man värmer bort denna bana och det görs genom att man för in en kateter via ett kärl in i hjärtat. Det är sällsynt med komplikationer. Ibland kan dock de här extra retledningsbanorna sitta så till att man inte vill göra någon behandling då det kan skada den normala retledningsbanan. Detta avgörs i samband med ingreppet. I de allra flesta fall så går det här alldeles utmärkt utan smärta.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-01

Förmaksflimmer

ID: 27026

Hej! Jag och min pokvän satt och pluggade häromdagen då ... / Terese

Hej! Jag och min pokvän satt och pluggade häromdagen då han kände som att det ryckte i muskulaturen kring hjärtat. Efter detta upplevde han att hjärtat stannade i ett par sekunder innan det "kom igång" igen, då slog det några extraslag. Idag har han känt "en konstig känsla" som han beskriver som oro, ibland. Han verkar väldigt oberörd, men jag blir orolig.
Han har tidigare haft problem med en infektion i balansorganet som gett honom yrsel, men inga problem med hjärtat.
Kan det vara något farligt?
Tack på förhand

Terese

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Det mest troliga är att din pojkvän fått en muskelkramp i bröstkorgsmuskulaturen som gav honom smärtor och upplevelse av att hjärtat tog en paus. Om hans besvär fortsätter så bör han förstås gå till en bedömning hos läkare, särskilt om han haft feber. Ibland kan hjärtmuskelinfektioner leda till smärta då hjärtsäcken påverkas.
Om det här var en engångsföreteelse behöver man inte oroa sig över detta.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-01

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27017

Hej, jag har en fråga om min mor, hon fick bröstsmärtor ... / orolig dotter

Hej, jag har en fråga om min mor, hon fick bröstsmärtor som satt i en hel dag samt efterföljande dag men med mindre intensitet, när jag nu frågar henne idag (tredje dagen) så är det bra eller bättre säger hon. hon är mycket envis och påstår att det är en biverkning av hennes nya blodtrycksmedicin. Den kommer hon inte ihåg vad den heter men har läst detta på bipacksedeln. Hon är 72 år och´är för 2 år sedan opererad i halspulsådern för förträngningar, har efter detta gått på blodtryckskontroller som har varit något höga. kolestorolet ligger bra men i hennes fall kanske något högt då hennes opererende läkare förordade att det skulle ligga mycket lågt. Hon tycker inte att hon är fysiskt påverkad annars men det är svårt att få henne att berätta då hon alltid har varit en person som inte tycker att det är något. Är det så att blodtrycksmedicin kan ge denna biverkan? Att få henne att ens ringa en vårdcentral tycks stört omöjligt och hennes ord läkare har semester i en vecka. Tacksam för ett svar.

orolig dotter

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Din mor är ju kärlsjuk och då är det inte troligt att det är medicinen som ger henne bröstsmärtor utan hon borde ha sökt akut. Om hon inte sökt, så bör hon snarast kontakta sin ordinarie läkare för en bedömning. Det kan tala för att det är hjärtat som orsakar dessa besvär. Något samband till medicinering tror jag inte är aktuellt.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-01

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27016

Hejsan jag är en kille på 20 år och har mellan 100-130 ... / Untinen

Hejsan jag är en kille på 20 år och har mellan 100-130 i puls om dagarna, Jag brukar få hjärtklappningar när pulsen överstiger 115 och ibland känns det som om hjärtat stannar, Då håller jag på att svimma sedan piggnar jag till och känner hjärtat slå igen. Ibland när jag ligger och kollar på tv eller ska sova så domnar vänster arm av precis som att jag skulle ligga på armen. Senaste halvåret har jag suttit ganska still förutom att jag har styrketränat mellan 5-7 dagar i veckan, Jag både röker och snusar men har trappat ner på rökandet eftersom det stressar kroppen. Borde jag uppsöka läkare? Tack i förväg, Dennis.

Untinen

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Sluta snusa och röka och om inte det leder till lägre puls, så bör du söka för en läkarbedömning.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-01

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27011

Hej! Jag funderar om det är normalt när man ligger ner ... / Fd "träningsnarkoman"

Hej! Jag funderar om det är normalt när man ligger ner att kunna känna sin puls i magen, kan till och med se att magen rör sig när jag tittar, en rejäl puls. Har vad jag kan komma ihåg alltid haft så. Har det att göra med att jag är så smal? 1,79 cm, 65 kg.

Snusar. Har bara till för något år sen tränat och tävlat mycket i innebandy, fotboll, löpning. Kan väl säga att idrottandet gick till överdrift. Har just nu panikågest som jag är under kbt självhjälpsbehandling för, vilket går mkt bra. Så jag ser det inte som ångestrelaterat.

Fd "träningsnarkoman"

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Du har säkert ställt rätt diagnos. Hos magra personer så syns pulsen tydligt. Kanske du kan minska på snusningen så får du lägre nikotinhalt och då minskar pulsslagen.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-01

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27008

Hej! Jag är en kvinna på 50år som de senaste åren haft ... / Ann Berglund

Hej! Jag är en kvinna på 50år som de senaste åren haft ett tryck över bröstet. Det gör ont i vänster skuldra, bägge underärmarna. Upp i käken. Kan ibland även må lite illa. Svårt att andas in men inte ut. Kan inte gå längre sträckor och inte när det är blåsigt och kallt. Jag har vid flera tillfällen vaknat av att ha ont i bröstet och att det slår hårt bara ett eller två slag. Jag har varit på arbets-EKG och ultraljud. Arbets-Ekg var bra men en av kamrarna slöt inte riktigt igen men det var inget att ora sig för sa dom. Har för det mesta lite ont i bröstet som ett litet tryck. Läste i en läkarspalt att kvinnors symtom på hjärtbevär inte är lika som männens. Vad tycker ni jag ska göra?

Ann Berglund

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
Ett arbetsprov avslöjar långt ifrån alltid kärlkramp. Dina symtom förefaller vara väldigt tydliga för detta. Man borde gå vidare med i första hand hjärtisotopundersökning och också borde du få pröva nitroglycerin och se om dina besvär lindras. I och för sig kan man ha helt normala kranskärl men ändå har benägenhet till kramp av hjärtats kärl.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-11-01

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 27002

Hej! Jag är orolig för att ha ett medfött hjärtfel. Har ... / ayla

Hej! Jag är orolig för att ha ett medfött hjärtfel. Har inga symptom, men efter att ha hört att tvillingar har en ökad frekvens av medfödda hjärtfel kan jag inte sluta oroa mig. Hur mycket vanligare är det bland tvillingar? Har läst att i genomsnitt 1 av 100 barn föds med hjärtfel, men hur är det för tvillingar?

Kvinna, 31 år

ayla

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!
I Sverige har vi en mycket omsorgsfull barnsjukvård och att du skulle ha passerat dessa kontroller utan att man funnit något fel är inte så troligt. Jag är inte barnkardiolog och därför kan jag inte de exakta siffrorna hur vanligt det är med klaffel hos tvillingar.
Oroar du dig så tycker jag att du bör gå på en hälsokontroll och få hjärtat bedömt, men det är ju väldigt positivt att du inte har några symtom.

Vänligen
Anders Dahlqvist
Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.