Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Hjärta/kärl

2007-08-29

Högt blodtryck

ID: 26164

Högt blodtryck. Hej jag äter atacand 4 mg 1 tablett/dag ... / KALLEMÅNS

Högt blodtryck. Hej jag äter atacand 4 mg 1 tablett/dag ändå när morgonen kommer ligger blodtrycket högt 12/8 155/98, 13/8 139/76 14/8 98/78,15/8 151/99 16/8 150/99, 17/8 146/97, 18/8 170/91, 19/8 150/99 Vad skall jag göra för att få ner blodtrycket. Det känns obehaglig i hjärtat och jag tycker att det är tungt att andas och är trött, har tinnitusliknade ljud. Skall jag öka på dosen?

KALLEMÅNS

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej Kallemåns!

Givetvis ska du samråda med din läkare om medicinökning. Du har i nuläget en mycket låg dos. Dock har du vid något tillfälle riktigt lågt blodtryck, 98/78. I ditt fall skulle jag rekommendera att man gör en s k 24-timmars blodtrycksmätning för att se hur blodtrycket beter sig över en längre tid.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-29

Förmaksflimmer

ID: 26152

Hej! Jag lider av extraslag, har haft det tidigare i mi ... / Livrädd hela tiden!

Hej! Jag lider av extraslag, har haft det tidigare i mitt liv då och då, men dom har gått över efter en liten stund. Sedan jag födde barn för 5 v sedan har jag ihållande extraslag, ibland varannat slag. Jag har just fått gjort ultraljud och arb-EKG, enligt det preliminära svaret som läkarna sa så verkar det inte vara någon fara alls. Det såg ut som om extraslagen kom från kammaren sa sköterskan som gjorde UL, hon sa att det kan komma från lite olika ställen i hjärtat och att det var ofarligt ändå. Jag är så uppstressad och rädd trots att jag gjort dessa undersökningar, jag läser nog för mycket också. När jag gjorde arb-EKG och var som mest slut där på cykeln så förvann nästan mina extraslag, men sen när hjärtat skulle varva ner igen, så hoppade det värre än nånsin. Två gånger blev det 3 extraslag efter varandra, men hjärtläkaren sa att det inte var någon fara ändå. Nu har jag läst att det kan vara jättefarligt och har läst om något som kallas VT och tror jag ska få det. Ser man på de undersökningarna jag gjort att det är helt ofarliga extraslag fast det kom några efter varandra ett par gånger?? Usch, vad jag lider av detta, går det aldrig över tro?

Livrädd hela tiden!

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Det är mycket gynnsamt att dina extraslag försvann under ansträngning. Sannolikt är dina extraslag av godartad natur och risken för att det skulle uppkomma s k VT-attacker är liten, särskilt om din släkt inte haft episoder av svimning. Eftersom ditt viloekg och övriga prover är normala så tycker jag du ska sluta oroa dig.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26148

Hej! Är det vanligt att man mäter lite fel på väggen me ... / Nils 30 år

Hej! Är det vanligt att man mäter lite fel på väggen mellan vänster och höger kammare? Min var tydligen lite för tjock (13 mm) men läkaren (inte han som gjorde ultraljudet) sa att väggen ofta kan verka så tjock utan att den är det. Det verkar konstigt, på internet, och här, läser jag att den normala hjärtväggen aldrig är tjockare än 11-12 mm. Vad säger du som har erfarenhet? Jag har inte högt blodtryck, eller någon annan krämpa. Motionerar hyfsat mycket.

Nils 30 år

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Du kanske arbetar tungt eller motionerar regelbundet, då kan en så lätt förtjockning som din undersökning indikerar vara orsakad av det. Om hjärtats funktion, d v s pumpförmåga var normal och att det i övrigt saknades andra tecken till hjärt-kärlsjukdom så är det här fyndet inget att oroa sig över. Blir din kondition sämre bör man ju förstås göra ett nytt ultraljud om något år.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26141

Jag är 52 år och kvinna, fick min första hjärtinfarkt - ... / pappas flicka

Jag är 52 år och kvinna, fick min första hjärtinfarkt -05 och i samband med den satte man in en stent. Jag fick de "sedvanliga" medicinerna, men lyckades aldrig komma igen. Mådde jättedåligt ett helt år, var överviktig och hade stora problem med kärlkramp. I juli -06 gjordes en ny kranskärlsrtg. som inte visade några förändringar. Två av mina mediciner byttes ut och jag fick Suscard och Cardizem istället. Det var som att vända på en hand - jag kunde börja röra på mig igen, motionerade friskt och lyckades tappa 14 kilo. Mådde kanon! Nu i juli -07 blev jag plötsligt sämre igen -kärlkramp ända upp i halsen och ut i vänster arm. Både vid ansträngning och i vila. Samt vid tidspress. Flera akutbesök på sjukhus resulterade bara i svaren "EKG är bra. Proven tyder inte på hjärtinfarkt." Då känner man sig som en riktig hypokondriker... nästa gång jag får ont, tänker jag INTE åka till något sjukhus -de hittar ju iallafall inga fel! Nå, nu ska jag prova högsta styrkorna Suscard samt Cardizem, så får vi se... Men frågan är: Vad är det som händer? Varför blir det såhär? Hur kan jag ha så ont, när det ändå inte syns på några prover? Ibland tycker jag till och med att själva hjärtslagen är smärtsamma. Jag är inte den nervösa typen, som blir rädd när det händer -jag är mest arg och irriterad för att ingen kan ge mig en bra förklaring. Jag mår "skit" men proverna säger att jag mår bra... Kan du förklara på ett begripligt sätt och kanske ge mig några råd?

pappas flicka

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Enbart viloekg och blodprover utesluter inte att du på nytt kan ha fått nya kärlförträngningar. Diagnosen kärlkramp hos kvinnor är betydligt svårare än hos män. I första hand måste man göra ett arbetsprov och om inte det visar något så bör man gå vidare med hjärtscintigram och om inte det visar något bör en ny kärlröntgen utföras eftersom du tycks ha så påtagliga besvär.

 

Hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26135

Hej Anders! Tack för möjligheten att ställa frågor till ... / Räddharen

Hej Anders! Tack för möjligheten att ställa frågor till dej. Min fråga gäller risk för hjärnblödning. ibland får jag plötslig huvudvärk vid orgasm eller annan "ansträngning". Den klingar av efter några minuter men sitter i som molande värk i några timmar. Läste en gång att man kan ta aspirin som förebyggande. Men ökar inte risken för hjärnblödning om man äter aspirin? Jag har inte högt blodtryck, snarare tvärtom, och har också kollat upp det vid dessa "anfall". För ett år sedan gjordes magnetröntgen av hjärnan pga migrän och då hittades inget speciellt. Är lite orolig eftersom detta upprepas med jämna mellanrum. Har ibland små blodsutgjutelser i fingrar och på kroppen så jag är rädd att jag kan lättare kan få hjärnblödning också. Kan det vara så trots att de vanliga blodbilden har varit normal? Har jag orsak att vara orolig vid dessa plötsliga huvudvärksattacker?

Räddharen

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Ansträngningsutlöst huvudvärk är vanligt hos personer med migränbenägenhet. Du har ju gjort en magnetröntgen som inte visade tecken till någon kärlmissbildning, varför din oro inte är motiverad.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-29

Förmaksflimmer

ID: 26129

Hej! I samband med panikattacker förra hösten fick jag ... / Ru

Hej! I samband med panikattacker förra hösten fick jag många extraslag. Jag har haft extraslag då och då alltsedan jag började med Levaxin 1998, men då förra hösten när paniken härskade var de fler. Började med sertralin i oktober 2006 och har sedan omkring julen 2006 mått bättre och bättre, sen i våras vågar jag även cykla osv utan att tro att jag ska dö. Är utredd med 24-timmars EKG, ultraljud och arbetsEKG och har blivit friskförklarad av 2 olika privata hjärtläkare som gått igenom mina journaler. Extraslagen har blivit mkt mkt färre. Nu till saken. Vill eventuellt ha ett tredje barn, har fött barn 1994 och 2002 och hade inga problem från hjärtat under vare sig graviditet, förlossning eller efteråt. Är 33 år, 168 cm, 56 kg. Min fråga är om du vet hur fort sertalinet "går ur kroppen", alltså hur långt innan jag blir gravid som jag bör sluta med sertralin? Vill inte äta sertralin för barnets skull under graviditet eller amning. Tack för att du tar dig tid.

Ru

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Halveringstiden av sertralin är ca 2 dygn, varför någon halt av sertralin inte finns kvar efter några dagar. Håller du uppe med sertralin i 14 dagar så kan du sedan börja planera för din graviditet. Givetvis ska du samråda med din läkare som satt in medicineringen innan du upphör med den och det kan också vara att rekommendera att man sakta smyger ut medicineringen för att se att du inte får återfall av din panikångest och det kan tala för att behandlingens utsättande ska ske över en längre tid.

 

Hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26115

Hej Anders. Grabben 19 år har fått huggsmärtor vid hård ... / nummer 88

Hej Anders. Grabben 19 år har fått huggsmärtor vid hård träning. Han spelar hockey och är nu inne i en tung fas. Vi har kollat med en läkare vid akuten då ett EKG togs, som visade på extraslag på hjärtat. Läkaren ringde kardiologen och de sa att de måste utreda detta Hans skulle absolut inte träna under tiden. Min undran är: Är det livsfarligt eller kan man motionera lite grann i alla fall. Då det var språkförbristningar mellan läkaren och oss så fick vi inga svar på våra frågor. Grabben klättrar på väggarna när han inte får träna. Vad kan det vara?

nummer 88

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Huggsmärtor i bröstet kommer ofta från bröstkorgen och behöver inte ha något samband till de extraslag som din grabb fått. Har symtomen försvunnit så bör han väl kunna jogga lätt och känna om huggsmärtorna eller extraslagen återkommer. Däremot om din grabb hade feber och tecken på hjärtmuskelinflammation, då bör han avrådas från all träning innan ny bedömning.

 

Hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-29

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 26114

Hej doktorn, Skrev till dej tidigare pga av jag lätt få ... / Hjärtpatient

Hej doktorn, Skrev till dej tidigare pga av jag lätt får blåmärken på kroppen och bristningar i ögonvitan. Kollade upp blodvärdena som var ok. Förutom anemi vilket jag alltid haft. Har lindrigt aortaläckage, tendens till korta takykardiepisoder och akuta förmaksflimmer , har något förhöjt kolesterol , rikliga mensblödningar och tänkte det kunde vara bra med Omega 3 kapslar som lär tunna ut blodet efersom jag förstått att det finna risk för blodpropp vid flimmer. Blev dock uppmanad att sluta ta fiskkapslarna pga blåmärkena. Själv förstår jag inte riktigt sambandet. Är det inte bra för hjärtat med sånt som tunnar ut blodet? Eller har jag för tunt blod och kan inte få bloduttunnande vid flimmer? Äter inga mediciner och är i 50 årsåldern. Är aspiin illa för mej också? Vore tacksam om doktorn kunde reda ut detta så jag förstår. Hälsningar

Hjärtpatient

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Många kvinnor har tendens till lite skör hud och det ger möjlighet till kärlbristningar och tecken till blåmärken. Behandlar man också med acetylsalicylsyra så ökar blödningsbenägenheten ytterligare.

Du har alldeles rätt i att om man har takykardiepisoder och förmaksflimmerperioder så kan man behöva överväga blodförtunnande behandling men den bäst dokumenterade behandlingen är då Waran.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-29

Förmaksflimmer

ID: 26113

Hej! Detta är en uppföljning till fråga 26098 som ännu ... / Uppföljning till 26098 / Peter

Hej! Detta är en uppföljning till fråga 26098 som ännu inte besvarats: Som jag nämnde i min fråga så kände jag ju av förkylningssignaler i samband med att extraslagen började. Mycket riktigt så fick jag en lättare förkylning som satt i bröstregionen med ett par nätter av hosta. Dock ingen feber eller rinnande näsa. I takt med att detta snabbt avtog så upphörde även extraslagen och nu kan jag inte framkalla dem hur jag än försöker vilket är skönt. Jag noterade även att under denna period så uppstod extraslagen lättare då min puls var mycket låg (ca. 45-55 slag/minut) medan det var nästan omöjligt om jag var uppe och rörde på mig. Som sagt, kan det ha berott enbart på förkylningen (även om jag aldrig noterat extraslag i samband med tidigare förkylningar) eller var det en olycklig kombination av viss stress, förkylning, stillasittande och allmänt osunt leverne en period? Återigen, tusen tack för en mycket trevlig webbplats :) Ps. Du/Ni får väldigt gärna korta mina långa meddelanden.

Uppföljning till 26098 / Peter

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Givetvis kan en förkylning öka benägenheten till extraslag och särskilt om man har en kombination av hög stress i vardagen.

 

Hälsningar

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

2007-08-23

Förmaksflimmer

ID: 26112

Tack för en mkt bra spalt! Som de flesta här så har jag ... / Henrik

Tack för en mkt bra spalt! Som de flesta här så har jag sedan 2001 drabbats av de berömda "extraslagen" Förutom att man blir livrädd varje gång detta inträffar så jag jar inte störts alltför mkt. Nu är det så att mina besvär stannar i en 2-4 veckor för att sen förvinnar under några månader. De senaste tiden så har dessa "extraslag" itensifierats vilket har orsakat mkt mkt oro. Dessa extraslag känns som extra slag i 90% av tiden, ibland dock känner jag att det "suger till" i hjärtat när mina hjärtklappningar sätter igång Än jobbigare är när man får ett JÄTTE slag i bröstet när hjärtat väl kommer igång efter 2-3 sek (Detta händer tack o lov inte så ofta men skrämmer mig ORDENTLIGT) Vad har Ni för tankar? TACK!!!

Henrik

Dr Anders Dahlqvist

 

Hej!

Du bör liksom andra som har besvär av extraslag se över din livssituation. Se till att du sover regelbundet, att du har perioder med vila även under dagen. Motion regelbundet i form av promenader eller lätt joggingtur är att rekommendera. Om du röker eller snusar så sluta med det.

 

Vänligen

Anders Dahlqvist

Hjärtspecialist

PermalänkVisa

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.