Fråga doktorn om ledgångsreumatism

Här kan du skicka in din egen fråga om reumatiod artrit, det vill säga ledgångsreumatism. Alla frågor besvaras personligen av reumatolog Jonel Pasula. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Tillbaka till Fråga doktorn om ledgångsreumatism

2017-06-13

Åldersreumatism

ID: 73870

Hej Jag skrev till dig för någon vecka sen om min oro över RA och nu har jag fått det bekräftat. Jag har nu ömhet i fingerleder, handleder och nacke. Viss ömhet även i ena armbågen. Mitt anti ccp låg på 77. Väntetiden på reumatologen här är tre månader! Innan dess får man vända sig till vårdcentralen, bedrövligt... Kan man göra någon bedömning utifrån anti ccp värdet? 77 verkar ju inte vara så högt om man jämför med vissa andra man läser om.., Väldigt intresserad av att få ett svar gällande det.

HsEgen

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

Man får en diagnos baserat främst på sin berättelse , status vid undersökning dvs förekomst av stelhet , svullna och ömma leder. Ani CCp och Reuma faktor är två äggviteämne som förstärker diagnosen. Observera att ett positivt prov, utan symtom eller tecken på sjukdom ger inte en diagnos. 

Med vänlig hälsning Jonel

Ok så värdet 77 säger inget om aggressiviteten i diagnosen?

HsEgen

Dr Jonel Pasula

Hej ! 

CCP värdet säger en del om prognosen. dvs ju högre värde på CCP vid en etablerad reumatisk sjukdom desto större risk för ledskador. 

Med vänlig hälsning Jonel 

Jag svarar på dina frågor om reumatism

Dr Jonel Pasula

jonel

Reumatolog på Uddevalla-kliniken