Fråga doktorn om hiv/aids

Här kan du skicka in din egen fråga om hiv/aids till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Tillbaka till Fråga doktorn om hiv/aids

2017-06-15

Behandling av hiv

ID: 73914

Jag har en vän i Nigeria som heter Elvis. Han har haft HIV i ca 5 års tid och har inte fått någon sorts medicin för det. Vilken sorts medicin bör han börja ta?

Karl

Dr Leo Flamholc

Hej Karl. 

Utbudet av hivläkemedel i Afrika är begränsat och i stort sett överallt i Afrika börjar man med samma medicin. Det är en kombination av tre läkemedel som kallas för Atripla men andra namn förekommer. I Atripla finns tre aktiva komponenter. Atripla tas som en tablett en gång dagligen. Det kan också hända att man använder samma läkemedel fördelat på två eller tre tabletter. Det är en välfungerande behandling. Det är viktigt med stor  noggrannhet med regelbundet dagligt tablettintag. Om denna behandling av någon anledning skulle svikta sä finns det "andra linjens behandling" där man oftast använder en tablett som heter Kaletra. Återkom gärna med frågor från Elvis om han så önskar. 

Med vänliga hälsningar Leo

Jag svarar på dina frågor om hiv/aids

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö

 

Så här smittar hiv

Läs mer om hur man smittas, hur man undviker att drabbas och vad som händer om man ändå får ett positivt hiv-besked.

Sjukdomsförlopp

Ta reda på mer om hur hiv utvecklas och vad aids är – varför vissa drabbade får en så kallad primärsjukdom medan andra förblir symptomfria under mycket lång tid.