Fråga doktorn om hepatit C

Här kan du skicka in din egen fråga om hepatit C till vår expert Leo Flamholc. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Tillbaka till Fråga doktorn om hepatit C

2017-06-16

Hepatit C smittorisk

ID: 73919

Hej Leo har en fråga? Angående hepatit B och sex är risken stor att smittas när tjejen har mens för killen ? Finns nån procentuell risk typ per hundra per exponeringstillfälle vet man på ett ungefär hur ofta det smittar ? Tacksam för svar / alex

Alex

Dr Leo Flamholc

Hej Alex. 

Smittsamheten för hepatit B varierar mycket beroende på vilken fas av infektionen man är i och därmed vilken virusmängd man har. De flesta som är kroniska bärare av hepatit B har låg virusmängd och är i vad man brukar kalla för kontrollfas. Under sådana omständigheter så är smittsamheten mycket liten. Den är betydligt större om man är i vad man kallar toleransfasen då virusnivån oftast är mycket högre vilket gör att smittsamheten då är hög. 

Det är mest barn och unga vuxna som befinner sig i denna fas. Det vanligaste smittvägen för hepatit B är smitta från mamma till barn i samband med förlossning. I vilken mån smittsamheten påverkas av pågående menstruation i samband med ett vaginalt samlag finns det mig veterligen inte något statistiskt underlag för men man kan tänka sig att smittrisken kan vara något högre. Ett enkelt sätt att slippa oroa sig för att smittas av hepatit B är att vaccinera sig. 

Med vänliga hälsningar Leo

Jag svarar på dina frågor om hepatit C

Dr Leo Flamholc

leo

Överläkare på Infektions-kliniken, Universitets-sjukhuset MAS i Malmö