Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Tillbaka till Fråga doktorn om hjärta/kärl

2017-06-16

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 73921

Hej, Jag är en 39-årig 3-barnsmamma som är orolig över sitt hjärta. Jag har som många andra extraslag av och till. År 2012 utreddes jag med 24h-ekg, arbets-EKG och ultraljud av hjärtat. Allt utföll normalt. LångtidsEKGt visade på 49 SVES och 3 VES, vilopuls 42-48, ner till 39 under sömn. I augusti 2016 gjordes ett nytt 24h-EKG som visade på enstaka extraslag och samma pulsvariation, detta gjordes då jag var orolig och hade ökade besvär, var då även gravid. I övrigt är jag normalviktig med ett BMI på ca 21, BT 120-130/70, tränar 3-4 ggr/vecka, slutade feströka för 2 år sedan. Min pappa dog av en hjärtinfarkt vid 53 års ålder, han var överviktig och hade förmaksflimmer. Jag har nu pga ärftligheten från min pappa tagit kolesterolprover med följande resultat Kolesterol 6,3 HDL 2,1 LDL 3,8 Non HDL 4,2 Triglycerider 0,86 Läkaren på vårdcentralen ringde idag och ordinerade konservativ behandling med ändrad kost och motion och nya prover om 3-4 månader och därefter ev läkemedelsbehandling om värdena ej gått ner. Detta gör mig enormt stressad, hur pass hög risk lider jag av? Min mamma fick höga kolesterolvärden i 70-års åldern, ingen hereditet för hjärta-kärlsjukdomar från hennes sida. Farmor dog 79 år gammal av hjärtsvikt troligtvis pga mångårigt högt blodtryck, mormor 86 år gammal med svår typ 1-diabetes och farfar 95 år gammal av ålder. Jag är nu jätterädd för att drabbas av hjärtinfarkt. Tacksam för svar. Orolig

Erika

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej Erika! 

Först och främst så vill jag betona att dina kolesterolvärden faller inom ramen för det normala. Din enda riskfaktor för att få hjärtkärlsjukdom är en möjlig ärftlighet (du kan ju likväl ärvt din mors anlag och då inte löpa någon över-risk för hjärtkärlsjukdom). 

Exakt hur stor risk du har att insjukna i hjärtkärlsjukdom är omöjligt att svara på men sannolikt låg. Du är ung, kvinna, ickerökare, icke-diabetiker, normalviktig, flitig motionär, har normalt blodtryck. Du verkar dessutom extensivt utredd med långtids-EKG x 2, arbetsprov och ultraljud. Samtliga undersökningar förefaller ha utfallit normalt. Tycker därför att du inte ska oroa dig. Du verkar dessutom ha en vårdcentralsläkare som är noggrann och ambitiös. 

 Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Tack för ett väldigt informativt och lugnande svar. Tror du att ett nytt arbets-EKG kan tillföra något? Ibland har jag enstaka extraslag när jag springer och upplever ibland lite ont/obehag på vänster sida av bröstet under träning. Jag har panikångest och hälsoångest och vet ibland inte vilket som är vad, jag känner efter mycket och tänker ofta på hjärtat när jag tränar. Efter långa löppass, 1 mil, blir jag ofta väldigt yr och måste ligga ner med benen högt. Jag har tolkat det som att lågt BT pga mycket blod i vader och ben men är orolig att det är en form av kärlkramp. Mvh Erika

Erika

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej igen "Erika"! 

 Din yrsel efter träningspass är inte ovanlig. Vid träning så samlas mycket blod i muskulaturen. När man slutar träna så upphör muskelpumpen och blodet ligger tillfälligt kvar i muskulaturen vilket kan göra att blodtrycket sjunker och man blir yr. Ett tips kan vara att avsluta löpningen med att promenera långsamt så att systemet får "ställa om sig" i lugn och ro. Om du upplever att antalet extraslag ökar markant under arbete så kan det finnas anledning att göra om arbetsprovet, annars inte. 

Många hälsningar /Annica Ravn-Fischer

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.