Välkommen till Fråga doktorn om cancer

Här kan du skicka in din egen fråga om cancer till vår expert Ulrik Narbe. Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Tillbaka till Fråga doktorn om cancer

2017-08-06

Bröstcancer

ID: 74418

Opererades för en östrogenkänslig her2-positiv bröstcancer som 40-åring i dec 2009. Hade tre tumörer (4, 1,5 och 0,7 cm) så hela bröstet togs bort samt axillen där 6 av 16 körtlar var smittade. Cytostatikabehandlades inom Panterstudien där jag hamnade i den tuffare armen. Juni 2010 påbörjades behandling med Zoladex och Femar vilket avslutades efter fem år och i stället påbörjades fem år med Tamoxifen. I samma veva konstaterades att min cancer var ärftlig BRCA1 och andra bröstet och äggstockarna opererades bort förebyggande. Min kropp har tagit mycket stryk även om jag vant mig en del. Sedan jag började med Tamoxifen är jag ständigt förkyld (rejält en gång i månaden). Detta är psykiskt påfrestande såklart. Jag har också stela leder, svaga muskler, otroligt dåligt minne förutom de biverkningar som kommer naturligt vid östrogenbrist. Vad tror du om min framtida prognos om jag skulle sluta med Tamoxifen? Jag har knappt tre år kvar. Kan jag hålla upp tex i en månad för att se om det skulle gynna mitt mående? Eller är det för riskabelt?

Viktoria

Dr Ulrik Narbe

Hej Viktoria.

Din prognos nu, så här långt efter primärdiagnos och efter en så bra behandling som du fått, är god. Risken för återfall är nu liten. Du har kanske ytterligare lite återfallsförebyggande effekt att hämta hem genom att fortsätta med Tamoxifen så att den totala behandlingstiden med antihormoner blir 10 år, men den är troligtvis ganska liten och måste vägas mot biverkningar som försämrar din livskvalitet. Om du mår väldigt dåligt av Tamoxifen så kan du göra uppehåll en månad då och då för att få biverkningarna att gå tillbaka lite. Det är i princip riskfritt. Om biverkningarna blir för svåra kan du avsluta behandlingen lite i förtid utan någon stor risk, men med tanke på studie hade 6 stlymfkörtlar med metastas i armhålan är mitt grundråd att försöka fullfölja 10 års behandling om det går.

Med vänlig hälsning.Ulrik 

Jag svarar på dina frågor om cancer

Dr Ulrik Narbe

martin

Överläkare, onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö

Äldre frågor har besvarats av doktor Martin Söderberg.