Fråga doktorn om hjärta/kärl

Här kan du skicka in din egen fråga om hjärta/kärl till vår expert Annica Ravn-Fischer.

Vårt mål är att skicka personliga svar på alla frågor inom en vecka. Notera att svaren inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Du kan heller inte ställa frågor om specifika läkemedel - dessa bör du ställa till din behandlande läkare. Läs gärna tidigare frågor för att se om det svarar på din fråga.

Välkommen att ställa din fråga!

Sök bland andras frågor och svar

Sök inom en tidsperiod:

Från:
Till:
Sök

Tillbaka till Fråga doktorn om hjärta/kärl

2017-08-08

Övriga hjärtsjukdomar

ID: 74441

Hej fick helt plötsligt förra året mycket extraslag på hjärtat undersöktes med långtids-EKG och de visade sig vara ofarliga extraslag från hjärtats kammare , nu efter en lång stressig vår /sommar så har jag fått mer extraslag pulsen är oregelbunden och hjärtat gör extraslag vartannat slag kan hålla på flera timmar jag får då ångest och får panik, kan extraslagen ha blivit farliga på 1 år efter som de är fler och känns annorlunda? 

Mvh Lena

Lena

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "Lena"!

Extraslag utlösta av hjärtats kammare (ventrikulära) är något som är mycket vanligt förekommande i befolkningen.  Ventrikulära extraslag kommer ofta i vila och kan uppträda episodvis under livet. Hos kvinnor kan extraslag vara relaterade till hormonella faktorer tex menstruationscykler, graviditeter och klimakterium. Hos båda könen kan tex stress och sömnbrist vara utlösande faktorer. Om extraslagen blir fler under ansträngning bör de utredas vidare för att utesluta till exempel kranskärlssjukdom. Vi brukar utreda patienter som besväras av ventrikulära extraslag med arbetsprov, hjärtultraljud och långtids-EKG. Vid symtomgivande extraslag kan man försöka behandla med en betablockerare (Metoprolol eller Bisoprolol). Ofta hjälper detta (men inte i alla fall).I ditt fall tror jag inte att extraslagen har blivit farligare under det gångna året utan att din stressfulla situation gjort att extraslagen blivit fler och att du känner av dem mer. Tycker att du ska uppsöka din läkare och resonera kring ev behandling eller vidare utredning (om detta behövs).Lycka till!

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Hej Tack för svar, jag cyklade häromdagen å då gick det bra utan extraslag de kom efter i vila Dick , men ibland när jag går uppför trappen och pulsen höjs kan det ibland ge lite extraslag samma när jag går runt och städar men de värsta har kommit när jag suttit ned men du tror ångest å stress kan påverka rejält?

74441 Lena

Dr Annica Ravn-Fischer

Hej "74441 Lena"!

Jag tror att stress kan förvärra dina exxtraslag så att dessa blir fler under stressiga perioder. Är du orolig över din hjärtrytm och tycker att det känns obehagligt så uppsök din läkare och diskutera ev utredning/behandling.Hoppas att det går bra!

Många hälsningar/Annica Ravn-Fischer

Jag svarar på dina frågor om hjärta/kärl

Dr Annica Ravn-Fischer

martin

Överläkare för kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

 

Jag har tidigare svarat på dina frågor

Dr Anders Dahlqvist

martin

Avdelningen Kvinnohjärt-programmet, Saltsjöbadens sjukhus.