Steg 8 - Tillverkning

Bristol-Myers Squibb har fabriker i alla världsdelar. Den största av våra fabriker i Europa ligger i staden Anagni i Italien som ligger i närheten av Rom.

De flesta av de läkemedel vi säljer i Sverige tillverkas i fabriker inom EU. Läkemedel som tillverkats i andra länder kontrolleras och godkänns vid någon av våra fabriker i Frankrike, Italien och Spanien. Alla fabriker som tillverkar läkemedel måste ha ett godkännande från sitt lands läkemedelsmyndighet och inspekteras regelbundet.

Fabriker utanför EU måste kontrolleras av läkemedelsinspektörer från ett EU-land innan läkemedel tillverkade där kan godkännas för försäljning inom EU. Bristol-Myers Squibb har under en lång tid gjort stora satsningar för att miljöanpassa hela koncernens verksamhet, vilket rönt internationellt erkännande.

Vår högteknologiska tillverkningsanläggning för biologiska läkemedel i Devens i Massachusetts i USA är både innovativ och miljövänlig.

Komplexet är 37 000 kvadratmeter stort och togs i bruk 2010. Anläggningen är ett viktigt steg i vår omvandling till ett nästa generations ledande biopharmaföretag. Det visar samtidigt på vårt engagemang i miljöfrågor. Ytterväggarna är av glas, vilket bidrar till att kontorsutrymmena har dagsljus som flödar in. Detta sparar på elbelysning och skapar en trevlig och behaglig arbetsmiljö. Effektiva energisystem minskar uppvärmnings- och elbehov rejält.

Steg 9 - ett läkemedel blir till

Puff - Drug discovery

Ett läkemedel tas fram

I den här filmen (på engelska) får du se hur ett läkemedel tas fram på ett amerikanskt läkemedelsföretag.

Se filmen på YouTube

forskning

Kort om läkemedel

LIF, de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation har tagit fram en serie utbildningsfilmer som bland annat beskriver hur läkemedel utvecklas och fungerar i kroppen.

Se filmerna på YouTube

Senast uppdaterad:  2016-01-27Ansvarig:  Annica Holmberg