This content is available in another language. Click here to read Opheila's blog in English.

Ophelias krönikor

Ophelia Haanyama är en hiv-aktivist, författare och en internationellt känd talare. Hon har delat med sig av sin berättelse om att leva med hiv till en publik över hela världen. Ophelia är född och uppvuxen i Zambia och flyttade till Sverige 1991. Hon fick sin hiv-diagnos under ett läkarbesök när hon var gravid och beskriver i boken "Ophelias resa" sin kamp mot hiv. Ophelia är också senior rådgivare för Noaks Ark, styrelseledamot för AIDS Action Europe och stöd till EU:s HIV/AIDS Think Tank. Hon är också senior rådgivare till centrum för hiv-forskning vid Karolinska Institutet.

Ophelia skriver om sin erfarenhet av att leva med hiv.

Nya budskap för nya generationer

Folkhälsomyndigheten har nyligen lanserat en kampanj om hur det är att leva med hiv i Sverige. Jag är glad att jag själv har fått delta i kampanjen och jag har inte sett en så positiv kampanj sedan jag fick min diagnos i början av nittiotalet.

Läs hela inlägget »

Framtidsdrömmar

Den här hösten har jag bland annat deltagit på konferensen EACS (European AIDS Clinical Society) i Barcelona. Det är andra gången jag deltar på denna konferens som arrangeras av non-profitorganisationen EASC, vars uppdrag är att föra fram så kallade ”standards of exellence” inom vård, forskning och utbildning vid hiv-infektion och andra infektioner relaterade till sjukdomen.

Läs hela inlägget »

Brist på kvinnor i den offentliga debatten om hiv/aids

Jag har alltid beundrat mäns förmåga att lyfta fram och positionera frågor som de bryr sig om. Jag har sett flera exempel på detta när det kommer till hiv- och aids-frågor.

Läs hela inlägget »

Projekt för flyktingar och migranter

Jag har bott i Sverige i drygt 20 år, på väg mot 30 år. Tiden går fort när man har något att göra antar jag. Under dessa år i Sverige och Europa har jag aldrig upplevt en sådan omfattande migration som nu.

Läs hela inlägget »

Jag har ett viktigt bidrag!

Det var morgon och jag kunde höra vinden blåsa utanför mitt sovrumsfönster. Egentligen borde jag sitta på bussen, på väg till ett seminarium som anordnades av Karolinska HIV-forskning med stöd av Svenska utrikesministeriet. Jag borde vara på plats klockan 8.30 på morgonen, men jag var för trött. Jag hade kommit hem sent, efter midnatt, från någonstans i norra Sverige där jag hade hållit en presentation om "Att leva med hiv i Sverige idag". Min hjärna var redo att kliva ur sängen, men min kropp var för trött för att ens överväga det. Jag bestämde mig därför för att stanna i sängen och gå igenom mitt bidrag till detta seminarium i huvudet. Jag undrade också varför jag ens hade gått med på att delta och vad jag hade med detta att göra.

Läs hela inlägget »

Jag skriver denna krönika

Ophelia Haanyama

Ophelia Haanyama

Hiv-aktivist, författare och internationellt känd talare