Vanliga frågor om njurcancer

Här har vi samlat ett antal vanliga frågor om cancer, utvalda från BMS tidigare frågebank för cancerfrågor. Frågorna är besvarade av doktor Ulrik Narbe, överläkare vid onkologiska kliniken på Centrallasarettet i Växjö.


Njurcancer finns det olika "snälla och "stygga" Hur skall uppföljning ske?

Svar: Som med alla andra tumörer finns det njurcancer som är mer aggressiv och sådan som är mindre aggressiv. Det viktiga för prognosen är dock om tumören upptäcks i tid innan den är spridd. De patienter som bedöms ha en begränsad sjukdom bara i njuren opereras och av dessa blir ca en tredjedel botade emedan två tredjedelar får återfall. Det finns ingen botande behandling för återfall, de flesta återfallen kommer inom 2 år. Njurcancerpatienter kan följas var tredje till var sjätte månad de första åren efter operation och lungröntgen och ultraljud buk kan eventuellt göras som undersökning. Uppföljningen är olika på olika ställen.


Hej! Jag är orolig för min man, han är 68 år, för 2 år sedan upptäcktes av en slump njurcancer, man op bort vänstra njuren. På epikrisen står det att det var frågan om gradus II - vad betyder det? Brukar njurcancer skicka metastaser och i så fall, vart? Hur sköts uppföljningen i njurcancer? Min man skall på koll först i september 2003, före julen 2002 var han på koll, man tog thorax, blodprov, PSA värdet var 2. Han talade inte om för vårdande läkaren att han har urineringsbesvär, min man upplever det som genant att tala om saken. Det räcker väldigt länge innan det "kommer" något när han går på toan, sedan droppar det urin alltid på hans ytterbyxor. På högra njuren har man år 1988 konstaterat en cysta, men ingenting vidare är gjort ang högra njuren. Han har inga vidare besvär, är ganska trött, har magrat, hans blodvärde är 119. Hans blodtryck har varit förhöjt och han har haft medicinering, efter op av njurcancern lämnade han självmant bort medicinen, nu är hans blodtryck i nedersta laget - varierande 120/80 osv Han har inte övervikt, röker inte, använder inte alkohol. Jag är orolig för att uppföljningen inte är tillräckligt bra. Brukar man gå en gång i året på koll efter njurcancer? Brukar man på något sätt kolla om det finns metastaser i skelettet och hur gör man det? Det var en massa frågor..tack, om Ni kan besvara dem.

Svar: De vanligaste metastaslokalerna för njurcancer är lunga, skelett, lever och binjurar och även andra njuren. Njurcancer kontrolleras olika på olika ställen, men det är vanligt att man tar en lungröntgen och blodprover. Vanligt kontrollintervall är 2 gånger om året första åren men det varierar. Skelettscint gör man om patienten har ont i skelettet men inte om patienten inte har några symptom.


Jag har en fråga angående njurcancer. För c:a 6 år sedan hade jag ett jobb där jag inte kunde gå på toa när jag ville. Det ledde till att man gick runt och "höll" sig, ibland flera timmar. Jag märkte att jag fick problem med '"trycket" p.g.a. detta och kunde därför gå och kissa 2-3 i timmen ibland och fick verkligen trycka och anstränga mig för att få ut all vätska. Jag har inte kvar dessa problem men är orolig för att jag kan ha skadat njuren/urinblåsan/prostatan. Kan detta orsaka cancer?

Svar: Hej! Svaret är definitivt - nej!


Är en 32 årig tjej som just nu är livrädd. Jag har läst mig till och känner att för många symptom stämmer...har jag njurcancer? Har vart obeskrivligt trött i 3-4 veckor, gått ner ca 5 kg i vikt på två månader utan att ha gjort nånting (väger idag 61 kg och är 168 lång), tappar massa hår, har molande värk i ländryggen sen några dagar, ingen mens de tre senaste månaderna bara små blödningar in i mellan som saknar förklaring (har inget preventivmedel) men...det värsta va igår då jag fick ett krampanfall. En fruktansvärd smärta på höger sida i mage och rygg (i höjd med njuren). Det höll i ca 15 min för att sen försvinna. Under anfallet tappade jag känseln i höger lår. Har haft gallsten som opererades bort för ca 2 år sedan. Är annars frisk med två barn 3 och 1 år. Snälla snälla...ge mig råd.. vilken undersökning bör jag göra?

Svar: Att dina symptom skulle bero på en njurcancer är mycket osannolikt. Du verkar dock inte må bra i din kropp och detta måste man gå till botten med för att se vad som är fel. Troligen beror dina problem inte på någon allvarlig sjukdom men en allmän kontroll hos en husläkare måste göras. Boka tid på din närmaste vårdcentral. 


Min man har nyligen, för fyra månader sedan, opererats för njurcancer. Man tog ut hela njuren och hade inte upptäckt några metastaser. För några dagar sedan klagade han över värk i örat som även strålade ner mot käken. Det har blivit bättre nu, men han säger att känningarna kommer och går. Finns det risk att det har satt sig en tumör i någon lymfkörtel i det här området? Borde han kontakta sin läkare och få det undersökt?

Svar: Jag tycker att han kan avvakta lite om nu symptomen blivit bättre. Det skulle de troligen inte bli om de berodde på cancerspridning. Avvakta och se hur det hela utvecklar sig. Skulle problemen åter förvärras tycker jag att ni ska kontakta läkare och diskutera behovet av utredning.


Hej, jag har sedan 10 månader känt en hård horisontell svullnad under höger revbensbåde, från midjan och framåt kan man säga. Det skaver lite när jag ligger på sidan men känns inte när jag står och går. Livrädd för njurcancer, vilka är symtomen för detta? Syns njurcancer på en snabbsänka? Hur vanligt är detta i min ålder? Jag är 37 år och kvinna.

Svar: Njurcancer är oerhört ovanligt i din ålder. Sänkan brukar vara mycket hög vid njurcancer, ofta över 100. Njurcancer brukar inte heller kännas som en svullnad underrevbenen på framsidan av kroppen. Jag tror att dina besvär beror på något helt annat, troligtvis och förhoppningsvis något helt ofarligt.


Om en viss cancertyp finns inom familjen och släkten där en bror och en morfar har haft njurcancer. Finns det förhöjd risk att få den sjukdomen då? Och gäller det då enbart den sjukdomen eller alla cancersjukdomar? När man pratar om ärftlig cancer.

Svar: Vid njurcancer finns ingen känd risk att "ärva" den eller annan cancerform.


Min njure har opererats bort eftersom jag hade njurcancer. Enl. min läkare hade de tagit bort allt, kan min cancer ända komma tillbaka.

Svar: Om man gjort en radikal operation och sagt att all synlig cancer är borta så kan man nog tänka sig att din prognos att nu förbli frisk är god men risken för att cancern likväl ska komma tillbaka blir dessvärre aldrig noll.

Vad är egentligen cancer

Vad är egentligen cancer?

I Ung Cancers senaste film får du svar på viktiga frågor om cancer.

Se filmen här.

Second Opinion

Second opinion

Lär dig mer om din rätt till en andra medicinsk bedömning, en så kallad second opinion.

Läs mer

Din berättelse

Din berättelse

Vi vill gärna ta del av din personliga historia om hur det är att leva med cancer.

Skicka in din egen berättelse