Intervju med Ulrik Narbe

Efter tolv år går vår uppskattade Fråga doktorn om cancer, Martin Söderberg, i pension. Martin har svarat på nästan tio tusen frågor under denna tid, och många är de patienter och anhöriga som har haft stor nytta och glädje av hans värdefulla råd.

Ulrik NarbeFrån och med den 1 april 2014 har vi därför en ny doktor bakom Frågan Doktorn om cancer på bms.se. Vår nya doktor heter Ulrik Narbe och är överläkare på onkologiska kliniken, Centrallasarettet i Växjö. Martin och Ulrik har jobbat nära varandra i många år, och genom Martin har Ulrik också följt vår Fråga Doktor-tjänst. En bättre övergång än så hade vi inte kunnat tänka oss, och vi hoppas att ni som frågeställare kommer att kunna se att Ulrik för Martins värdefulla arbete vidare, samtidigt som han lägger till sin kunskap, erfarenhet och personlighet.

Vi säger varmt tack till Martin för hans värdefulla insats och önskar Ulrik varmt välkommen som vår nya Fråga Doktorn om cancer och passar också på att ställa några frågor för att lära känna honom lite bättre.

Hej Ulrik, berätta lite mer om dig själv!
Jag är uppväxt i Ystad, har bott i Lund och även läst medicin där. Min AT-tjänst gjorde jag i Ängelholm och därefter arbetade jag under en period på en vårdcentral i en liten by i Skåne som heter Ljungbyhed. Jag har också arbetat i Stockholm med både geriatrik och palliativ vård. Mellan mellan 2003 och 2012 arbetade jag sedan med cancer i Malmö. 2008 blev jag färdig specialist inom cancer. Jag har jobbat tillsammans med Martin sedan 2003 i Malmö och i Växjö sedan 2012.

Med min erfarenhet från allt från att arbeta på vårdcentral, till vård i livets slutskede, så hoppas jag att kunna bidra med bred medicinsk kunskap och förståelse till frågeställarna, i tillägg till min specialistkunskap inom cancer.

Privat är jag intresserad av idrott, musik, design, inredning och arkitektur. Jag är gift och min fru jobbar också inom vården; som narkosköterska. Vi tycker om mat och dryck och lagar gärna mat. Vi reser också så mycket vi kan. Nyligen har vi också blivit föräldrar, så det är så klart det som mest tar upp vår tid just nu.

Varför vill du jobba med denna tjänst?
Jag har följt tjänsten via Martin i många år. Jag upplever att det är en viktig tjänst som fyller ett stort behov; det visar inte minst den mängd av frågor som kommer in. Jag ser det som ett forum för att få patienter och anhöriga att må lite bättre och få stöd. Ofta får man mycket information när man är på sjukhuset och så kommer man inte ihåg vad som sagts, och då är det bra att kunna få kontakt på annat sätt. Cancer är en väldigt vanlig sjukdom och många drabbas så det finns ett stort behov av information.

Jag ser också fram emot att jobba digitalt som doktor. Jag tycker om att skriva och formulera mig och tror att detta kan passa mig som person.

Kommer det att bli ngn förändring när du kommer in?
Jag kommer att behålla grundformatet, men just hur jag formulerar mig kommer säkert att bli en personlig touch utefter vem jag är, vilka erfarenheter jag har, och hur jag uttrycker mig. Martin och jag har samarbetat länge ihop och tänker ofta väldigt lika, så det medicinska innehållet kommer nog i grunden att bli ganska likt, men vi kommer säkert att uttrycka oss på lite olika sätt.

Vad är egentligen cancer

Vad är egentligen cancer?

I Ung Cancers senaste film får du svar på viktiga frågor om cancer.

Se filmen här.

Push - Martin

Fråga Doktorn

Fråga Doktorn ger dig svar på dina frågor om cancer 

Gå till Fråga Doktorn om cancer

Second Opinion

Second opinion

Lär dig mer om din rätt till en andra medicinsk bedömning, en så kallad second opinion.

Läs mer

Din berättelse

Din berättelse

Vi vill gärna ta del av din personliga historia om hur det är att leva med cancer.

Skicka in din egen berättelse

Senast uppdaterad:  2017-04-03Ansvarig:  Annica Holmberg