Vanliga frågor om hiv/aids

Dessa frågor är utvalda i vår frågebank för hiv/aids-frågor. Samtliga frågor är besvarade av Doktor Leo Flamholc som är överläkare på Infektionskliniken, Universitetssjukhuset MAS, i Malmö. Han har arbetat med hiv/aids frågor sedan mitten av 80-talet.


Var på semester i Grekland och hade där oskyddat samlag med en kille. Han fick inte utlösning i mig men jag oroar mig ändå. Kan jag ha blivit smittad av hiv. Ett par dagar efter detta blev jag sjuk, halsont och feber. Tror du att jag är smittad?
Det finns inte någon anledning att tro att Du skulle ha blivit smittad av hiv. Halsont och feber är ju inte precis något ovanligt och det finns många mycket mer sannolika förklaringar än hiv. Du skriver ingenting om det finns någon speciell anledning att tro att killen som Du var tillsammans med skulle vara hiv-smittad. Således är min uppfattning att det är mycket osannolikt att Du skulle ha blivit hiv-smittad.

Vad är den vanligaste smittorisken för hiv/aids?
Av världens mer än 40 miljoner smittade är en mycket stor majoritet smittad via oskyddade vaginala samlag.

Var kommer smittan ursprungligen från?
Hiv-viruset kommer ursprungligen från apor i Afrika, närmare bestämt från en typ av chimpans i västra Ekvatorialafrika. Det finns en variant av hiv som kallas hiv-2 som kommer från en annan apa som kommer från ungefär samma område.

Är det mest kvinnor eller män som har hiv/aids
Totalt sett i världen så är det lite fler män än kvinnor som är hiv-smittade.

Vad händer i kroppen när man har smittats med hiv?
När viruset kommit in i kroppen så angriper det vissa celler som är viktiga för kroppens immunförsvar. Så småningom kan detta leda till att immunförsvaret tar allvarlig skada och den smittade personen kan bli svårt sjuk. Det kan ta åtskilliga år från man smittas tills man blir sjuk.

Lyckligtvis kan man numera med hjälp av mediciner förhindra att immunförsvaret blir så allvarligt skadat att man blir sjuk. I kroppen finns viruset i olika celler. Framför allt finns det i en sorts vita blodkroppar som kallas för hjälparceller. Hjälparceller är en typ av lymfocyter som är viktiga för att immunförsvaret ska fungera normalt. Viruset kan också finnas i andra typer av celler såsom t.ex.celler i lymfkörtlar.

Fråga Doktorn om hiv

Fråga Doktorn

Fråga Doktorn ger dig svar på dina frågor om hiv/aids.

Gå till Fråga Doktorn om hiv

Ophelia Haanyama Orum

Ophelias krönikor

Ophelia Haanyama  är en en hiv-aktivist, författare och en internationellt känd talare.

Läs Ophelias krönikor om att leva med hiv

Nordic Secure the Future

Vårt sociala ansvar

Mellan 2006-2012 hade vi ett nordiskt hjälpprogram; Nordic Secure the Future. Programmet möjliggjorde för erfarna infektionsläkare och sjuksköterskor att resa till Afrika för att bekämpa hiv/aidskrisen på plats.

Läs mer

Din berättelse

Din berättelse

Vi vill gärna ta del av din personliga historia om hur det är att leva med hiv.

Skicka in din egen berättelse

Senast uppdaterad:  2017-04-03Ansvarig:  Annica Holmberg