Livet med ledgångsreumatism

Ledgångsreumatism, det vill säga reumatoid artrit (RA), är en folksjukdom som drabbar ett stort antal människor världen över. Har du själv, din närstående eller någon i din omgivning, fått sjukdomsbeskedet vet du hur omtumlande och livsavgörande det kan vara.

Ledgångsreumatism är en inflammatorisk sjukdom som oftast börjar i små leder, i händer och fötter. Den förekommer i hela världen bland alla folkslag, och är vanligare hos kvinnor än män. Två av tre som insjuknar är kvinnor. Den drabbar cirka en halv till en procent av befolkningen och man räknar med att mellan 50 000 och 100 000 personer i Sverige har sjukdomen. Ledgångsreumatism kan börja i alla åldrar, men vanligtvis i 50-årsåldern.

Dessa sidor ger en inblick i vad ledgångsreumatism innebär och vägleder genom olika stadier av sjukdomen, från första symptom och diagnos till behandling. De ger dig också praktiska verktyg. Dessutom får du tips om hur du förbereder dig för att få ut det mesta av ditt läkarbesök.

das 28

Följ din sjukdom med DAS28

Genom att lära dig mer om ditt så kallade DAS28-värde kan du följa din sjukdomsaktivitet. Detta kan vara extra intressant om du har startat en ny behandling – då ser du när behandlingen börjar få effekt.

Läs mer om DAS28

patientberättelser

Personliga berättelser

Läs personliga berättelser där både män och kvinnor i olika åldrar berättar om hur det är att leva med ledgångsreumatism.

Personliga berättelser

Inför läkarbesöket

Inför läkarbesöket

För att få ut det mesta ur ditt möte med läkaren är det viktigt att förbereda sig och ställa de rätta frågorna. Berätta om saker som oroar dig, till exempel hur stark din smärta är, var den känns och om den blir värre.

Inför läkarbesöket

Push reuma

Din berättelse

Här kan du läsa personliga berättelser om hur det kan vara att drabbas av ledgångsreumatism.

Läs berättelser

Skicka in din egen