Ordlista

Diastoliskt tryck: Det diastoliska trycket är trycket i blodkärlen mellan hjärtslagen.

Hjärtinfarkt: Hjärtinfarkt är ett akut sjukdomstillstånd där muskelceller i hjärtat dör till följd av brist på syre och näring. Det som utlöser infarkten är ofta en blodpropp i ett åderförkalkat blodkärl.

Hjärtsvikt: Hjärtsvikt beror på att hjärtats förmåga att pumpa är nedsatt. Det leder till att blodet stockar sig och att vätska pressas ut i vävnaderna. Vanliga symtom är trötthet, andfåddhet och att det samlas vätska i framför allt benen.

Hypertoni: Högt blodtryck.

MmHg: För att mäta blodtrycket används enheten mmHg (millimeter kvicksilver).

Njursvikt: Vid njursvikt kan inte njurarna rena blodet tillräckligt och upprätthålla en normal salt- och vätskebalans. Det gör att restprodukter från ämnesomsättningen samlas i blodet och orsakar urinförgiftning.

Slaganfall: Slaganfall stroke - är ett akut sjukdomstillstånd som beror på att det bildas blodproppar i hjärnans blodkärl (hjärninfarkt) eller att blodkärlen brister (hjärnblödning).

Systoliskt tryck: Det systoliska trycket är trycket i blodkärlen när hjärtat drar ihop sig och pressar ut blodet i kroppspulsådern.

Åderförkalkning: Åderförkalkning, ateroskleros, innebär att fett som tagits upp av blodet lagras in i blodkärlens väggar och omvandlas till kalk. Förändringarna i blodkärlen ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

 

Text: Medicinjournalist Peter Tillhammar. Texten hämtad från patientinformationsfoldern "En hjärtesak". Foldern finns att beställa på denna hemsida under fliken "Beställ material".

 

Fråga Doktorn om hjärta/kärl

Fråga Doktorn

Fråga Doktorn ger dig svar på dina frågor om hjärta/kärl.

Gå till Fråga Doktorn om hjärta/kärl

Push Heart 2

Din berättelse

Här kan du läsa personliga berättelser om hur de kan vara att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Läs berättelser

Skicka in din egen

Senast uppdaterad:  2017-04-03Ansvarig:  Annica Holmberg