Blåsor i munnen

Munblåsor eller afte som det egentligen heter är en av våra vanligaste munsjukdomar. De är små, till synes harmlösa blåsor men kan få munnen att kännas som en svidande vulkankrater. Nästan en femtedel av befolkningen lider då och då av dessa små brännande sår som gör det svårt att äta eller dricka.

Munblåsor uppstår nästan alltid på de mjuka, rörliga slemhinnorna, exempelvis på insidan av kinden eller kring tungan och kvarstår under några dagar till någon vecka. Man vet i dag ej orsaken till munblåsor, mest troligt är en icke infektiös inflammatorisk process.

Vad är Kenacort-T?
Kenacort-T munhålepasta är ett receptfritt läkemedel mot smärtsamma blåsor i munnen. Verksamma ämnet i Kenacort-T är triamcinolonacetonid som är en medelstark steroid ( grupp II) med antiinflammatorisk, klådstillande samt vasokonstringerande effekt. Används för oral applikation.

Hur verkar Kenacort-T?
Munhålepastan fäster snabbt på slemhinnan och sitter kvar i flera timmar. Pastan ger en snabb lindring av irriterande och inflammerad vävnad och den erbjuder även ett gott mekaniskt skydd. Pastan lägger sig som ett skyddande plåster över munblåsorna och underlättar både intag av föda och dryck.

Dosering
Munhålepastan påstrykes på kvällen och 2-3 gånger dagligen efter måltid, vanligen appliceras 1/2-1 cm salvsträng. Behandlingstiden är 5 dagar.

Bruksanvisning
1) Det aktuella området rengörs och avtorkas med en ren näsduk, pappersservett eller dylikt.
2) Ett tunt lager pasta utstryks på den avtorkade ytan, utan att gnidas in (pastan känns grynig).
3) Munhålan sköljs med vatten varvid pastan blir slät och sitter fast i flera timmar.
4) Tillslut tuben väl.

Förvaring och hållbarhet
Kenacort-T munhålepasta kan förvaras i rumstemperatur. Används före utgångsdatum som anges på förpackningen. Förpackningsstorlek 1x5 g.
 
   

Senast uppdaterad:  2017-04-03Ansvarig:  Annica Holmberg